Zwaar weer voor downloadsites

August 6, 2017 | Author: Raymond Janssen | Category: Distributed Computing Architecture, Application Layer Protocols, Osi Protocols, Computing, Technology
Share Embed Donate


Short Description

Het blijft rumoerig in downloadland. Onlangs haalden de beheerders van de torrentsite The Pirate Bay de tracker van de s...

Description

actueel Downloaden

Zwaar weer voor downloadsites Het blijft rumoerig in downloadland. Onlangs haalden de beheerders van de torrentsite The Pirate Bay de tracker van de site uit de lucht, daarnaast gooide Mininova het roer om. Bovendien richt Stichting Brein zijn pijlen tegenwoordig ook op zogeheten topsites.

T

orrentsite The Pirate Bay maakte tot voor kort gebruik van een zogenoemde ‘tracker’. Deze tracker fungeerde als een soort server om verschillende clients met elkaar in verbinding te stellen. Op die manier kunnen gebruikers van de site elkaars bestanden downloaden. Na het uitschakelen van de tracker werkt de site met een zogenoemd peer-to-peer-systeem (p2p), waardoor het principe van de site wezenlijk verandert. Het voordeel van zo’n p2p-systeem is dat het decentraal is en daarom niet down kan gaan.

Decentraal De tracker van The Pirate Bay is veruit de populairste ter wereld. Begin dit jaar waarschuwden Nederlandse onderzoekers al dat Bittorrent zou imploderen als de tracker van The Pirate Bay down zou gaan: de overige trackers zouden bezwijken onder de drukte. “Met een gedecentraliseerd systeem om torrents te fetchen, hoeven we niet te vertrouwen op een centrale server die torrent-files opslaat en distribueert”, aldus The Pirate Bay in een verklaring. In plaats van met een centrale server werkt The Pirate Bay nu met ‘DHT’, wat staat voor ‘distributed hash tables’. Deze techniek bestaat sinds 2005 en is inmiddels geïntegreerd in veel torrentprogramma's. Daardoor merken gebruikers weinig van de verandering, denken de beheerders van The Pirate Bay. Om de verandering duidelijk te maken, staat er nu naast

elke downloadlink voor een .torrent-bestand een 'Magnetlink'. Hiermee kan de torrent rechtstreeks in het torrentprogramma worden gedownload, in plaats van in de browser. Het is onduidelijk of deze beslissing ook juridische gevolgen heeft: de Nederlandse rechter heeft in zijn beslissing in de rechtszaak die Brein had aangespannen, niets gezegd over trackers.

Waterdicht Ook Mininova gooit het over een andere boeg. Dit Nederlandse torrentplatform geeft alleen nog maar werk door van artiesten die daar zelf toestemming voor hebben gegeven. De rest van de activiteiten is tot nader orde gestaakt. De website overweegt nog om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter dat de site de torrents voortaan zal moeten filteren. Niettemin is het grootste deel van de activiteiten van de site gestaakt. Erik Dubbelboer, directeur van Mininova, heeft geëxperimenteerd met het automatisch filteren van het materiaal, maar concludeerde dat het onmogelijk was een volledig sluitend systeem te maken. De enige mogelijkheid om wel een waterdicht systeem te maken, is medewerkers de bestanden handmatig laten controleren. Dubbelboer concludeerde dat dit niet haalbaar is. Een dwangsom deed de directeur besluiten de gewraakte activiteiten te staken.

Topsites Stichting Brein pakt de zaken sinds kort overigens wat breder aan. Niet alleen torrentsites moeten het ontgelden, ook de zogenoemde ‘topsites’ zijn nu het doelwit geworden van de downloadwaakhond. Een topsite is een besloten website die door ‘releasegroepen’ wordt gebruikt om illegale bestanden op te slaan. Eind november legde Brein beslag op de servers van de ranked topsite Loop. Het ging om twee servers met 28 harde schrijven. De geschatte capaciteit van de sites was ongeveer 40 terabyte, te vergelijken met 8.500 dvd’s of maar liefst 57.000 cd’s. Om te voorkomen dat de content van de servers zou worden verhuisd, waardoor er bewijs verloren zou gaan, heeft de stichting aan de rechter ex-parte verlof gevraagd tot inbeslagname van de server. Dat wil zeggen dat het verlof beoordeeld is op basis van bewijzen van Stichting Brein en zonder de tegenpartij te horen. Die partij kan wel een opheffingsgeding instellen als hij meent dat het verlof ten onrechte is verleend.

Januari / februari 2010 | CHIP | 15

cpNL100102_015000_nieuws_download_ok.indd 15

04-12-2009 10:34:08

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF