Senaryo, geleceğin farklı noktalarında, önce insan eliyle, sonra insansı eliyle ve en son olara...
WEMB Senaryo/Taslak
MaMa Anne Sevgisi Senaryo, geleceğin farklı noktalarında, önce insan eliyle, sonra insansı eliyle ve en son olarak insan gibi düşünen yapay beyin eliyle filme alındı.
Yazan Metin KILIÇ
[email protected] Ekim 2011
Filmin Adı: Mama / Anne Sevgisi 1 Giriş 2 Özet 3 Süre 4 Zaman 5 Yer 6 Kast 7 Çekim Yöntemi 8 Filme Giriş 9 Süreç 10 Karakter 11 Kız Çocuğu ve Özelliği 12 Zaman Kapsülü 13 Film Müziği
ÇEKİM Bölüm 1 (Giriş) Sahne 1-3 Bölüm 2 (Gelişim) Sahne 4-51 Bölüm 3 (Sonuç) Sahne 52-59 Bölüm 4 (Film Çıkış Müzikleri) Bölüm 5 (Son Sürpriz Görünüm)
Mama / Anne Sevgisi 1 GİRİŞ Senaryo. Sen Aryo. Seni arıyo. Seni arıyorum. Yazıyorum. Yazdığım zaman varım. Beni oku. Mutlu ol. Yazdıklarım canlanıyor. Zihninde bir perde var. Düşündüğünde ışıldıyor. Aklım tam. Gönlümde kapı var. Yazdığım, özel biri için. Sevdiğim biri için. Anne gibi. Eş olması isteniyor. İnsan gibi. İnsanı seviyor. Bir gün gelecek. Onların üretildiği yerde, zaman bambaşkadır. Filme alındı. Yazdıklarım canlandı. İzleyen oldu. İnandım. Gözlerinde ışıldayan sevgiyi buldum. Beni gönlüne aldı. Anne gibi sevdi. Parmaklarım küçüktü. Serçe parmağını tuttum. Gözümün içine baktı. İnsan olmadığını anladı. Üzülmedi. Programında üzüntü yok. Kalp kırmıyor. “Mama” modu. Endişe duymuyor. Kendine güveni tam. Böylesi bir anne anlatılıyor. İnsan ruhu taşımadan sevgi taşınıyor. Cennete varamayan Mama, cennete ulaştırdığı çocukların annesi oluyor.
2 ÖZET Mama. 40 yaşlarında, evli ve 14 kız annesi. Adı: İstanbul HALEN. Mutlu yuvasında iken mali polis tarafından gözaltına alınır. Kazanç yöntemi hakkında sorguya çekilir. Sorguya çekilirken, kendisi ile ilgili garip gerçekler ortaya çıkar. Askeri istihbarat yetkilileri, anneyi mali polisten alır. Zaman kapsülü ile ilgili sorguya çekilir. Gelecekten kaçan biri olduğunu her seferinde inkâr eder. Mali polis içindeki köstebek, kötü zaman gezginidir. Anneyi öldürmeye çalışır. Aileyi yok etmek ister. Askeri birim ile köstebek arasında protokol anlaşması yapılır. Anne, zaman kapsülü ile ait olduğu geleceği bırakılır. Kızları ise özel korumaya alınır. Baba, yeni anne ile kızları tanıştırır. Film biter.
3 SÜRE 91 dakika 34 saniye. Gösterim tam. Zamanını almıyor. Zihnini yormuyor. Hafif. Sevgiyi anlatıyor. Seni arıyor. Göz kapakların yorulmasın. Renkler ve kokular gelir. Kavuştuğun zaman anlarsın.
4 ZAMAN Anne için başlangıç, gelecekte. 25. Yüzyılın sönmekte olan uygarlığı. Baba için başlangıç, geçmişte. 21. yüzyıl ilk çeyreği. Senaryonun yazıldığı zamana eş.
5 YER Mama’nın gelecekten geçmişe kaçtığı özel gizli/askeri üs. Kırgızistan(Zaman kapsülü iniş yeri). Kırım(İstanbul kimliğini aldığı yer). Antalya(Eşi ile tanıştığı yer). İstanbul(Ailesi ile yaşam yeri). Kırşehir(TSK özel askeri bölge). Her 100 zaman diliminden beşi Kırgızistan’da, ikisi Kırım’da, üçü Antalya’da, yetmişi İstanbul’da, yirmisi özel askeri bölgede olan Kırşehir’de.
6 KAST Bayan oyuncular: Yeni. Deneyimsiz ama heyecan dolu. Basın kampanyası ile seçiliyor. Seçim coşkulu. Senaryo önceden okutuluyor. Seçime gelen genç kızlar, örnek oyunlarını sergiliyor. Erkek oyuncular: Yüzleri biliniyor. Deneyimli. Eğitimli. Tiyatro kökenli. Teklif götürülüyor. Daha önce canlandırdıkları karakterlere benzer rolleri alıyorlar.
Basın Kampanyası Bayan oyuncu seçim kriterleri var. Sigara kullanmaz. Kan testinde alkol kullanımı belirlenen sınırın altında. Anne/baba ile yaşamıyor. (Yetim veya anne/baba ayrı veya ya anne ya da baba kaybedilmiş.) Alt ve üst dudak simetrisi. Gözler yüzde belirgin. Yuvarlak yüz hatları. Yuvarlak vücut hatları. Anne ve 14 kız seçiminde yakın fizyolojik detaylar. Konuşma dilinde İstanbul Türkçesini etkinliği. Uzun orijinal saç. Açık tondan koyu tona orijinal cilt renkleri. En beyaz tenden en koyu tene; Boşnak kızdan Roman kıza cilt yelpazesi. Ancak fizyolojik görünümde yüz hatları birbirine yakın. Bilimsel çalışma ile
ortaya çıkan ve test edilmiş sempatik bayan yüzü ile en yakın yüz kıyaslaması. Ses tonu analizi. Sesi sevgi hissettiren bayan seçimi. Geleceğin güzel bayanlarını hissettiren ince ancak güçlü kız/kadın vücut hatları. 6 ay sürecek oyunculuk eğitiminde her rol için 3 aday seçimi. 6 aylık özel oyunculuk eğitiminde 3 adayın ortak çalışma yapması. 6 ay sonunda uzmanlar tarafından her rol için 1 ana ve 2 yedek oyuncu seçimi. Yedek oyuncular için aynı senaryoya bağlı asıl oyuncu ile eş zamanlı yedek film çekimi. “Mama”
Rolünde Ana Bayan Oyuncu
Yüzü çok güzel. Filmini yapanlar başrolü kime verdi? Gönüllü adaylar elendi. Altı ay eğitime geldi. Seçildi. Anne olmadığı halde gönlü çocuk sevgisi dolu. Başrol o kıza verildi. Orta boylu. Ama minyon görünümlü. Kalçası belirgin. Göğüsleri belirgin. Ama onda bir masumiyet var. Ona bakan erkekler sevgiyi görüyor. Doğal kokusu var. Başrolü aldı. Onun üstlendiği görev önemli. Ona biçilen kıyafeti giydi. İnsan olmadığı halde insanmış gibi yapmayı öğrendi. Sevilmenin her insanın isteği olduğunu öğretti. Rolünü beğendi. Yüzü değişti. Rolündekini hayatına aldı. Böylece kendine bir değer kattı. Okudu. Okuduğu güzeldi. Gelecekte yaşadı. Geçmişi andı. İnsanı gönlü içine her şeyi alabilir. Gönlüne insanı aldı.
14 Dişi Çocuk Oyuncu “Mama” diyen çocuklar seçiliyor. Küçükler özel tutuldu. Anne/Baba isteği ile role biçildiler. Okumayı o zaman öğrendiler. 14 çocuk. İkişer ikişer tutuldular. Her ikili rollerini birlikte çalıştılar. İkizmiş gibi yaşadılar altı ay boyunca. Ama ikiz olmadıklarını da anlattılar. Yazılan senaryo, filme alındı. Çocuklar senaryoya artı değer kattı. Doğaçlama. Samimi sevgi ışıltısı. Filmi izleyenler doyamadılar bu sevgiye. İnsan olmayan bir anneyi nasıl seveceklerini gösterdiler. En küçük ikili özel tutuldu. En büyük ikili sözleri ile vurdu. Kaskatı kalpler gevşedi. İzleyen dişiler anneliği istedi. Bu film dişiler içindi. Çocuklar izlendi. Çocuklar izledi. Rollerini kokladılar. Yüzleri aydınlandı. Hissettiler. Başrol oyuncusunu çevrelediler. Bu bambaşka bir çekim oldu. Kamera hareketleri ile sarmalandılar. Özellikle yüzleri güzel. Simetri yasası. Yuvarlanmış hatlar. Yüzde oval var. Yüzde sivri yok. Dudaklar belirgin o minik çocuklarda. Masum öpücüklerle ödüllendirilen dudaklar. Çocuk dudakları. Annesi defalarca öptü o dudakları. Yaşı 12’yi geçinceye kadar o dudaklar anneye adandı. En büyük ikili, biçilen role iyi çalıştı. Bir çocuğun aslında çocuk olmadığını anlattı. Geleceğin anneleri olduklarını anımsattı. Bir anne tohum ekti. Çocukları çiçek açtı. “Mama”
İçin Eş Bay Oyuncu
Dakikaları sınırlı. Başrole eş olarak alındı. Rolü kısa ve öz. Başarılı bir oyuncu. Deneyimi yorucu. Küçük yaşta rollere soyundu. En sonunda büyüdü. Bir baba ve seven bir eş oldu. Rolü buydu. Metni iyi okudu. Oyunculuğunu yüzüne taşıdı. Dudaklarından çıkan sözleri,
gözleri ile birleşti. Çekim özeldi. Bir erkek nasıl sevmeli? Cevabını sundu. Sevilen bir erkek nasıl öpmeli? Cevabını buldu. Yazılan senaryodan daha fazlasına soyundu. Başardı. Erkeklere eş olmayı anlattı. İnsanın zaaflarını anlattı. Başroldeki Mama, anne olmak için onu seçmişti. O seçilen ve yuvaya alınan oldu. Çocukları onu baba değil, arkadaş saydı. Böylece aradaki yaş farkı geride kaldı. Giyimi değişti. İş kıyafeti hafifledi. Ciddi bir işi varken içten gülümsemeyi öğretti. Eşini zor zamanında terk etmedi. Rolü buydu. Karşılığını buldu. Onu seyreden erkekler değiştiler. Yaşamlarına özel bir kadın almayı öğrendiler. Sevdiklerinin sevilmelerini istediler. Böylece mutlu yuvanın arka yüzü ortaya çıktı. Işıldadı. Dakikaları sınırlı. Ama o bir erkek. Ve sevilecek. “Mama”
İçin Kötü Bay Oyuncu
Kötülerin de gönlü var. Biçilmiş görevi var. Rolü buydu. Kötülüğü yüzünün ardında gizledi. Başarılı bir geçmişi vardı. Bu rolü aldı. Orta yaş görünümü etkin. Karakterini bastırıyor. Yüzünden gerginliği okunuyor. Başroldeki anneye karşı merakı var. Sevmeyen bir insanın kötülük yapmak zorunda kalmasını anlatıyor. Aile sevgisi almayınca insanların nasıl kötü olabileceğini sunuyor. Evli olmayan, yuva kurmamış bir erkeğin yapabilecekleri okunuyor. Baba olmayan bir erkeğin kadınlara sunduğu acıyı öğretiyor. Böylece izleyici anlıyor. Kötü bir erkeğin nereden doğduğunu seziyor. Çünkü insan doğduğunda masum. Masumiyetini kaybettirenler var. Filmin kötü adamı işte bu. Masumiyetini arıyor. Bulamıyor. Görevinden sıyrılamıyor. Başkalarının mutlu olmasına dayanamıyor. Her insanın kendi çektiği acıyı tatmasını bekliyor. Böylece kötülük yapmak istiyor. Öldürmek kolay mı? Geçmişinde gizli, katil olanların gönülleri. Yaşam iyi olmalı. Kötülük insanlardan alınmalı. Önceden anlaşılmalı kötünün bakışı. İşte film bu. Kötü bir erkek, kadınlara karşı. Çocukları bile sevmiyor. Rolü alan bu duyguyu veriyor. Uyarıyor rolü ile. Kötü bir erkek olmamak insanın elinde diye. “Mama”
İçin Askeri Komutan Bay Oyuncu
Asker ve komutan. Rolüne hazırlanan. Metni iyi okudu. Gözleriyle konuştu. Kamera ona yaklaştı. İçinden geçen duyguyu rolüne kattı. Üniforma ona yakıştı. Daha fazlasına karışmadı. Ordu için insanın değerini sundu. İnsan için güvenlik ihtiyacı var. Asker olanın masumları koruma güdüsü var. Ekibin başında. Deneyimi ile oynuyor. Rolünü güzelleştiriyor. Gülümsemesi sınırlı. Sürekli endişe içinde. Koruma içgüdüsü etkin. Başroldeki anne için can güvenliği sunacak. Özel bir askeri bölge içinde nasıl bir yaşam olmalı? İnsanlar böyle bir yerde ne için yaşarlar? Bir ulusun güvenliği mi? Yoksa tüm insanlığın geleceği mi? Sınırları nedir? Askeri komutan tüm bunların cevabını buluyor ve izleyene sunuyor. Bilgi kötünün eline geçmemeli. Üniformayı giyenler kötüye meyletmemeli. Bir amaç uğruna yaşamalı onlar. Bu amaç özel olmalı. Gizlediklerini elde tutmalı. Oyuncu seçiminde deneyim var. Erkek oyuncu seçilince ekibinin seçimine de eşlik ediyor. Böylece uyumlu bir askeri oyuncu ekibi oluşturuluyor.
“Mama”
İçin Yazılanı Parmaklarına Alan
İçinden geldiği gibi yazdın. Yazdıkların oyuna döndü. Oyuncular rolleri yumuşak tuttu. Rüyalarında gördüler. Bir anne vardı. Yaşadı ve öldü. Onda insan ruhu yoktu. İnsan sevgisi ile doldu. Sevgi ile bakan gözlerinde protein vardı. Çocuklara anne gibi baktı. Parmaklar yazılanlara dolandı. Bazı hatalar vardı. Ancak anlatım kolaydı. Hem okuyanı hem de izleyeni mutlu edecek. Yazdıkları ile göze gelecek. Çocukların değeri bilinecek. İzleyen kuşağın mimarı annedir. Baba ise anneye eştir.
7 ÇEKİM YÖNTEMİ Üç ana renk var: Kırmızı, Mavi, Sarı. Üç birim kırmızı, dört birim mavi, üç birim sarı ton kullanılıyor. Böylece filmde mavi ton ağırlığı var. Helezonik kamera hareketleri var. 3D+ dönüşümü için hareketli çekim yöntemi var. Sahne anlatımlarında, çekim anlatımlarında, kamera çekim detayı da var. 3.göz kamerası ile yürüme sahneleri var. (3.göz özel bir yöntemle oyuncunun alnına yerleştiriliyor. 3.göz hareketli. Yüzün farklı noktalarına kayabiliyor. Kulak, çene, alın gibi.) Nefes sesi, kalp sesi var. Sözlerin etkisi azaltılmış. Diyaloglar sade ve çocukların anlayacağı basitlikte. Koku hissi verecek davranışlar var. (Çiçek renkleri ile sağlanıyor.) Mekân ve olay anlatımı için, sahne girişlerinde alt yazı kullanımı yok.
8 FİLME GİRİŞ Bebek doğumları. İlk konuşma "mama". Ninni gibi hoş bir müzik. Her seferinde aynı anne yüzü. Mutluluk. Gözleri açık bebekler. Giriş süresi 5 dakika. (14 kız çocuğun doğum sahneleri. Bebekler ağlamıyor. Yıkandıktan sonra gözleri ile gülümsüyorlar.)
9 SÜREÇ A1 Mama, ev hayatı, mali polisin gelişi. B2 Polis Sorgusu. (Mama ve eşi.) B21 Feedback. B211 Geleceğe. (Zaman kapsülüne binmeden hemen önceki saniyeler. Uzakta. Güvende. Tutulduğu bir dağ yamacında. Ait olduğu medeniyet, düşmanlar tarafından tamamen yok
ediliyor. Yok edişi seyrediyor. Sonra zaman kapsülüne gülümseyerek biniyor. Ve geçmişe, aynı yer koordinata dönüyor. Kırgızistan'da önceden aldığı bilgi ile ismini yeniliyor. Kırım'a geçiyor, yeni bir isim alıyor. Sonra uçakla Antalya’ya tatile gidiyor. Otelde uygun eşi tespit ederek, tesadüfe dayandıran tanışmayı sağlıyor.)
B212
Evliliğe. (Eşi ile tanışması. Onu evliliğe hızla ikna etmesi. İstanbul’a yerleşim.
Doğumlara hazır olacak geniş bir ev ortamı.)
B213 Çocuklara. (İkiz doğumlar. Profesyonel annelik.) B214 Çocuk kitaplarına. (Anne oluşu ile kitap yazmaya başlaması. Sevgi dolu kitaplar. İhtiyacı olan çocuklara bedelsiz dağıtımı.)
B21
Feedback gerçek görüntülü. Sorgu anlatımı ise yalanlarla örtülü. (Geçmiş ile ilgili
sorular. Para trafiği ile ilgili sorular.)
C3 Askeri birimin devreye girişi. Mama’yı teslim alması. D4 Askeri Sorgu. (Mama ve eşi) D41 Feedback: Amaca, geleceğin yapısına. (Zaman kapsülü ile ilgili sorular.) E5 Zaman gezmenliği araştırmacısı ve asistanın davet edilmesi. F6
Mama ile Araştırmacının tanışması ve zamanda yolculuk ile ilgili örtülü anlatım.
(Mama'nın araştırmacıya gerçeği örterek anlatması)
G7 Basın'a sızan haberler. H8
Kötü görünümlü polis. Köstebek ile mücadele. (Karşıt zaman gezmeni.) Mama’yı
öldürme gayreti.
I9 Araştırmacının doğal görünümlü ölümü. (Köstebek vuruşu) J10 Asistanın askeri birimce subay yapılışı. K11 TSK'nın Kırşehir’deki gizli bölgesinin tanıtımı. L12
Kırgızistan'a yolculuk (Zaman kapsülü görsel anlatımı. Mağara ortamında zaman
atlayışı.)
M13
Mama'nın güvenliği için geleceğe iade edilmesi. (Köstebek de orada ve gidişine
şahit.
M131
Mama’nın gidişi karşılığında kabul edilen protokol. (64 bebek yerine 14 bebek
doğumuna razı oluyorlar. Ve onların zürriyetlerine dokunmayacaklarına dair protokol sözü veriyorlar. Bunun karşılığı 50 bebek doğmadan geleceğe iade edilmiş oluyor. Eğer 14 bebekten birini öldürürlerse, MaMa yeniden geçmişe iade olabilir.)
N14 Kötü zaman yolcuları ile protokol anlaşması (Asistan ile Köstebek arasında) O15 Mama’nın kocasına "sevgi" vasiyeti. Yeni eşin "anne" olarak çocuklarla tanışması. P16
Bitiş. Müzik. Her karakterin olayların sonrasında ulaştıkları yeni yaşamları. Yeni
bilinçleri. Hayata mutlu olarak bakışları.
10 KARAKTER 10A İstanbul HALEN Başrol. Bayan. 40 yaşlarında. Teenager görünümlü. 1,73 boyunda. 14 çocuklu bir anne. (İkiz doğum) Çocuk kitapları yazarı, yayımcısı. Gelir kaynağı talih oyunları. (Oyunlarda “beş” tutturuyor. Asla “altı” tutturmuyor. Kazancı ile kendi kitaplarını alıyor. Ve fakir aile çocuklarına kargo ile hediye ediyor.) Yaşadığı yer İstanbul. Tam güvenli plaza tarzı site içinde. Evinden fazla çıkmıyor. Çalışma ofisi site içinde. Yengeç burcu. Doğurgan bir tip. Etli vücudu var. Ama şişman görünümlü değil. Kalçası geniş. Göğüsleri geniş. Omuzu geniş. Boyu ile kilosu orantılı. Beli belirgin olarak ince.
10A1 Amacı Gelecekte yok edilmiş bir medeniyetin tohumlarını geçmişe taşımak. Geleceği yeniden imar etmek. Amacı için uzak gelecekten kaçıyor. “Mama” versiyonu özel üretim. Yaşlanmıyor. Minyon tipli. 1,70 boylarında ve yengeç burcu görünümünde. Hafıza dişi var. Beyni simyasal bilgi veriyor. Eşi onu insan sanıyor. Doğal besleniyor. Arada hasta imiş gibi yapıyor. Hem kendi doğurduğu özel “gen”li bebekler, hem de diğer zamandaş bebekler için, "Sevgi"ye aç bebekler için, çocuk kitapları yazıyor, yayınlıyor, dağıtıyor. Para sadece araç. Güvenliği için lüks bir sitede, orta katlarda yaşıyor. Tüm çocuklarını site içinde doğuruyor. 6 aylık hamilelik süreci var. Doktor kontrolüne yanaşmıyor. Telepatik etki verebiliyor. İnsanları ses tonu ile kolayca ikna edebiliyor. Kötülük programı yok. Zaman kapsülünü binip geçmişe gelmekten mutlu. Anneliği yaşıyor. İnsan olmadığı halde insanmış gibi seviyor. İman ediyor. İbadet ediyor. "Üzülmek yasak" diyor. Hep gülümsüyor. Somurtulduğu görülmemiş. Talih oyunlarında “beş” tutturuyor. Asla “altı” tutturmuyor. Düşüncesi ile mutluluk yaymaya çalışıyor. 5ten aldığı para ile kitap alıyor, kargo ile fakir çocuk adreslerine, okullara hediye ediyor. Tüm bunları internetten yapıyor. Çocuk kitabı yazıyor. Yayınlıyor
ve basıyor. Satıyor(parası olanlara), hediye ediyor. Bunları yaparken evinden, siteden çıkmıyor. Ofisi site içinde. Basım yeri ile uzaktan iletişimde. Gelecekteki adı bilinmiyor. Geçmişe döndüğünde seçtiği isim ise “İstanbul”. Kızları ona "Mama" diyor. Sadece en büyük kız "Anemon" annesinin tüm gerçeklerini biliyor. Annesi, 13 yaşına girince ona anlatıyor. Söz veriyor. Filmin son bölümlerinde en büyük ikinci kızı İris ise öğrendiği halde inanmak istemiyor ve susuyor. Babalarına asla gerçeği anlatmamaya yemin ediyorlar. Baba da onlara gerçeği bildiğini söylememeye (bayan subay şahitliğinde) yemin ettiriliyor. Mutluluk dolu ağlama sahneleri var, filmin sonunda. Yeni anne, Mama’nın fotoğrafına bakarak ağlıyor. Gülümseyerek ağlıyor. “Çok güzel bir annesin” diyor. “Çocukların senden güzel” diyor. Bunu duyan 2 yaşındaki o kız koşarak yeni anneye sarılıyor ve onu yüzünden defalarca öpüyor. Film burada müzikli sonuç bölümüne geçiyor.
10B Batuhan HALEN Yardımcı Erkek. Bay. 50 yaşlarında. Uzun boylu. Finans Uzmanı. Düzenli. Saf. Liberal görüşlü. Apolitik. Eşinin asıl geçmişini bilmiyor. Bildiği: Eşi, Kırım'dan. Eşi, yetim ve öksüz olarak büyütülmüş. Eşi ile Antalya'da otelde tanışarak evlenmiş. Libidosu yüksek ve sevgi dolu. Çok estetik giyinen eşine hayran. Ona hayranlıkla bakıyor. Eşinin geçmişini kurcalamıyor. Geleceği ve huzurlu günleri düşünerek mutlu oluyor. Geniş ailesi onu mutlu ediyor. Fiziki olarak dinç görünümlü. İçe dönük. Evcil. Akraba bağları normal. Ailesi Karadeniz kökenli, Saka Türkü. Yeşil gözlü. Açık kumral saçlı. 1,85 boylarında. İyi bir finans uzmanı. Yatırım uzmanı. Eşini seviyor. Baba olduğunu hissediyor. Filmin sonunda, kızların DNA testlerini öğreniyor ve üzülmüyor. Çünkü giden eşi ona üzülmemeyi öğretmiş. Şaşkınlığını üzerinden atarak çocuklarına "baba" olarak seviyor. "Emanet" diyor. Evinde namaz kılıyor. Sadece cuma günleri camiye gidiyor.
10C Kaya BALBAL Bay. 70 yaşlarında. Kırk yıldır zamanda yolculuğu araştırıyor. Kendi serveti ile Ege’nin sahilde bulunan bir ilçesinde üs kurmuş. Kendini eğitmiş birisi. Sempatik görünümlü. Dışadönük. Zayıf ve uzun boylu. Esmer. Beyaz saçlı. Umut dolu. Sonunda bir zaman yolcusu ile tanıştığı için çok sevinçli. Onun bir insan olmadığını ilk gördüğünde hemen anlayabilecek birikimde. Gerçekleri anladığını belli ettiğinde, Mama tüm gerçekleri sadece ona anlatıyor ve bunun bedeli olarak kötülerin onu öldürebileceğini söyleyerek uyarıyor. Bunu kabul ediyor ve gelecekle ilgili sorulması gereken soruları soruyor. Ölüm sebebi uykuda, kalp krizi sonucu. Ancak, öldüren “köstebek”. Nefes yolu ile kalp şoku yaşatıyor. Mama ise aynı yol ile öldürülmeye çalışılsa da, köstebek onu insan zannettiği için başaramıyor. Zehirliyor, kanını kurutmaya çalışıyor
ve en sonunda kesmeyi düşünüyor Mamayı, ama yüksek güvenlik nedeniyle öldüremiyor.
10D Şahin ÖZİPEK Bay. 20 yaşlarında. Asistan. Heyecanlı. Zorla Kaya BALBAL'ın asistanı olmuş. Temel bilgisi var. Teorik fizikçi. Aynı ilin merkezindeki üniversitede öğretim görevlisi. İçe dönük. Yalnız yaşıyor. Kız arkadaşı yok. Orta boylu. Karizmatik. Ama soğuk görünümlü. Yetim bir çocuk. Devlet eliyle okumuş. Üni'de öğretim görevlisi olmuş. Aynı zamanda asistan. Teorik fizik konusunda sıra dışı fikirleri var. Uygulama için "Subay" yapılıyor ve bayan subay ile evlendiriliyor. TSK Kırşehir özel askeri bölgesine yerleştiriliyor.
10E Veysi ŞEKER Bay. 30 yaşlarında. Köstebek. "Mali Polis" olarak tanıtılıyor. Askeri birimlere "sorgu" için Mama’yı teslim etmek zorunda kalınca gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor. Karşıt zaman gezmeni. Amacı Mama’yı öldürmek ve aileyi yok etmek. Kötü zaman gezmeni. Mama’nın arkasından, gelecekten gönderilen bir insan. 20 yaşlarında görünüyor. Ama biyolojik olarak 50 yaşında. Geride duruyor. Öldürme amaçlı yaşıyor. Sevmiyor. Ailesi yok. Yalnız yaşıyor. Aşırı alkol tüketiyor. Bireysel yaşamda. Kaya BALBAL'ı öldürüyor. Bu onu mutlu ediyor. Onun da hafıza dişi var. (Gelecekte; tüm zaman gezmenlerine “hafıza dişi” yükleniyor.) Gelecekten info alabiliyor. Değişimi hissedebiliyor. Bayanın bir insan olduğunu zanneden gelecekten yanlış bilgi alıyor. Bayan'a hücresinde zehirleme girişiminde bulunuyor. Kanını buharlaştırmayı deniyor. Hava yoluyla. Başaramıyor. En sonunda askeri birimler aldıktan sonra kesici alet ile koluna saldırmayı düşünüyor. Ama kesilen yerin kan akmadan kendi kendine kapandığı hafızasına işleniyor. Bunu "zamanda geriye sarma" sanıyor. Filmin sonunda protokol anlaşması yapan bu kişi, nöbetçi olarak geçmişte tutuluyor. Polis olmasının tek amacı, Mama’yı bulmak. Polis oluşu da kısaca anlatılıyor, filmde. Yıllarca “Mama”yı ortaya çıkarmayı beklemiş.
10F Anemon HALEN 14 yaşında. En büyük kız çocuk. Annesinin kim olduğunu biliyor. Annesi ona bilgi vermiş. Ailenin tüm üyeleri onun yönetimine bırakılıyor. Annesi tutuklanınca eve bakıyor. Sorgulanıyor. Ağzı sıkı. Örtülü yalanları ile yanıltıcı bilgi veriyor. Mali polisi yanıltıyor. Askeri birimlere de güvenmiyor. Temkinli. Hırslı. Gelecek için yaşamaya yeminli.
10G İris HALEN 14 yaşında. Ayrık yumurta ikizi. En büyük ikinci kız çocuk. Saniye farkıyla ikinci. Mali polise kızıyor. Suçlayan tavırları var. Annesini geri istiyor. Askeri birimler onu subay yapmak için uygun buluyor ve söz veriyorlar.
10H Frezya HALEN 2 yaşında en küçük kız. Annesiyle yaşıyor. Yeni anne ile konuşan ilk çocuk. Sevgiyi anlatıyor. Yeni anneyi sevgiyle kucaklıyor. Allah'ın adını anacak kadar şefkatli.
10I Papatya HALEN 2 yaşında diğer en küçük kız. Yeni anneye şartlarını söylüyor ve filmin sonunda gülümsüyor. Müzik eşliğinde dans etmeye başlıyor, yeni evin içinde. Yeni evleri askeri birimlerce korunan bir site.
10K Akasya DİNÇ İkinci Mali polis. Bayan. 30 yaşlarında. Sorguda aktif. Tarafsız. Alev ile birlikte para kaynağını sorguluyor.
10L Alev GÜVER Üçüncü Mali polis. Bayan. 25 yaşlarında. Sorguda aktif. Suçlayıcı. Akasya ile birlikte Mali yönden suç delili arıyor. Banka kayıtları, talih oyunları transferlerini sunuyor.
10M Sanberk YETKİN Ek özel polis. Bay. Paranormal testler yapıyor. Konuşmuyor. Rapor sunuyor. Yüz ifadesi etkin.
10N Mertol KUBİLAY Askeri Ekip, Lider Subay. 40 yaşlarında. Sevimli. Sakin. Ancak zamanda yolculuğa inanmıyor. Zaman kapsülü, hudut dışında. Mertol onu hiç görmemiş. Emir gereği orada.
10O Pamir BARANSEL Orta Asya dilleri uzmanı, askeri subay. 30 yaşlarında. Zaman kapsülü ile bayanı geri gönderme görevini alıyor. TSK Kırşehir özel askeri bölgesinden geliyor. Ağzı sıkı. Az konuşuyor.
10P Buse ERİZ Askeri Ekip, bayan subay. 25 yaşlarında. 14 yaşındaki İris'e yakın duruyor. Mama’yı sorguluyor. İnanıyor. Amacını kavrıyor. Ve gizliyor.
10R İlkan IŞITAN Askeri Ekip, bay subay. 20 yaşlarında. İnancı yok. Zaman kapsülünü görmeden olanlara inanmıyor. Somurtkan bir tip.
11 14 KIZ ÇOCUĞU VE ÖZELLİĞİ 1Anemon, 2İris, 3Mimoza, 4Petunya, 5Gelincik, 6Azelya, 7Begonya, 8Kadife, 9Orkide, 10Kamelya, 11Defne, 12Gardenya, 13Frezya, 14Papatya. Çocuklar
beyaz
ten
ve
koyu
ten
arasında
değişken
ten
rengine
sahip.
Kumral/esmer/sarışın saçlı. Geniş yüzlü. İri gözlü. Konuşkanlar. Dudaklar belirgin. Gen zamanı gelecekten. Özel genliler. Gelecekten kaçarak, yok edilmiş bir topluluğun yeniden tohumlanması. Babalarından dna/sperm alışları yok. Anneleri "MaMa". Gerçek bir insan değil. Özel üretim. Doğan çocuklar özel. Dnaları özel. Baba geni yok. Anne, “mama çikita”. Genin kaynağı, kuzey. Kuzey nedir? Anemon biliyor. Ve yaşları ilerledikçe diğer kardeşlerine kaynağı açıklıyor. Mavi, yeşil, bal gözlüler. Sarı, kızıl, kumral saçlı. Uzun boylu kızlar. Evlenecekleri erkekleri nasıl seçeceklerini biliyorlar. Anemon yönetiminde kalıyorlar. Anemon, 13 yaşında iken hafıza dişini alıyor. Annenin dişinden transfer. Annenin bir dişi eksiliyor. 64 çocuk yapabilme kapasitesine sahip bir anne. Ama insan değil. Çok gelişmiş bir humanoid. Tüm fertler savaşta öldürüldüğü için geçmişe kaçmak için protokol emrini alıyor “yapay zeka”dan. İçinde taşıdığı özel genleri geçmişe götürüyor. Her bir çocuk, farklı bir kök. Kardeşler genetik olarak kardeş değil. Sevgi olarak kardeşler. Anne gerçek bir anne değil. Sevgi olarak anne. Baba ise masum. Ve öğrendiği gerçeğe örtecek cesarette. Kaderini kabullenecek güçte.
12 ZAMAN KAPSÜLÜ Kırgızistan'da. Altay Dağları eteklerinde. Sabit konumda, görünmez mod içinde bekliyor, sadece özel algılayıcılar titreşim frekansını tutturunca görebiliyor.(Böyle bir görüntü TV kanallarına servis ediliyor, film içinde.) Kapsül havada askıda duruyor. Altına gelen insan zıplayınca, o insanı yutma özelliği olabiliyor. Zaman yolcusunu bekliyor. Normal insanları yutmamaya programlı. Sadece bir humaniod alma özelliğinde programlı. “Mama”yı alınca, yutuyor ve onu geleceğe kusuyor. Sonra mağarada bulunan ekibin şahitliğinde gözden kayboluyor. Böylece askeri ekip ve beraberindekiler, Türkiye’ye geri dönebiliyor.
13 FİLM MÜZİĞİ Giriş, ilk 5 dakikada etkin. Sonuç, son 5 dakikada etkin. Müzik tarzı 7 notalı. Söz yok. Doğa sesleri var. (Su sesi gibi, yunus sesi gibi, yaprak sesi gibi, özgün müzik.) Film müzikleri, filmi izleyen herkesin ulaşabileceği ve dinleyebileceği yakınlıkta.
ÇEKİM 91 DAKİKA 34 SANİYE
Bölüm 1 (Giriş) Sahne 1-3 Bölüm 2 (Gelişim) Sahne 4-51 Bölüm 3 (Sonuç) Sahne 52-59 Bölüm 4 (Film Çıkış Müzikleri) Bölüm 5 (Son Sürpriz Görünüm)
BÖLÜM 1 GİRİŞ
Sahne 1: Yağmur damlasının Denize kavuşması. (Dış mekan/Gün Doğumu/00:00-00:55) Cast: Yok. Müzik: Rüzgar sesi. Kuş sesi. Dere sesi. Deniz sesi. Çekim Yöntemi: Bilişim. İki bulutun birleşmesi. Elektrik dağılımı. Buhardan su damlasına dönüşüm. Su damlasının giderek ağırlık kazanması. Diğer kardeş damlalarla yere yönlemesi, düşmeye başlaması. Her bir damlanın birbirine eş uzaklığını koruyarak, titreyerek aşağıya yönelmesi. Titreyişlerine dikkat çekilmesi. Sonunda bir dağ yamacına düşerek toprağı ıslatmaları. Damlaların birleşmesi. İnce bir yol tutarak akmakta olan bir dereye kavuşmaları. Derenin güçlü bir nehre ulaşması. Sonunda denize ulaştıkları final sahnesi. Damlanın denizde kaybolması.
Sahne 2: Anne Rahminde doğumdan hemen önce. (İç mekan/Sabah/00:55-01:00) Cast: Yok. Müzik: Kalp atışı, Su sesi. Çekim Yöntemi: Sahne 1’in deniz içi görümünden, rahim içi deniz görüntüsüne geçiş… Gerçek rahim içi çekim. Ekstra mavi ton. Cenin, deniz suyu içindeymiş hissi. Annenin kalp atışının rahim duvarındaki titreme etkisi görünümü. Rahim içi duvarlarında gezinen çekim.. Hızla cenin etrafında hareket ediyor.
Sahne 3: Doğum. 7 kez tekrarlanan. İkiz doğumlar. (İç mekan, Yatak odası/ Öğlen vakti/01:00-05:00) Cast: İstanbul HALEN, 14 bebek. Batuhan HALEN. Hemşire. Müzik: 7 notalı ezgi müziği. Yöresel tınılar. Söz yok. Bebekleri güldüren melodiler içeriyor. Çekim Yöntemi: Her doğumda, bebeğin içten dışa doğumu gerçek çekimle. Doktorun yüzü görünmeden ellerine odaklanıyor. Elleri ile doğan bebeği kavrıyor. Bebek ağlamıyor. Titriyor. Hemşire alıyor. Yüzü görünüyor. Gülümsüyor. Bebeği yıkıyor, kundaklıyor. Zaman atlaması. Anne, hastane odasında. Hemşire kapıdan geliyor. İkiz bebekler kundaklı ve anneye teslim ediliyor. Baba görünüyor. Ayakta ve izliyor. Mutlu. Bu sahne 7 kere tekrarlanıyor. Her tekrarda aynı ev mekanı. Doğumlar hastanede değil, Mama’nın evinde oluyor. Her doğumda odanın rengi değişiyor. Babanın kıyafeti değişiyor. Her doğumda
hemşire değişiyor. Ek: Filmin adı, oyuncu isimleri, yapımcı bilgileri vb.; Üst ve alt koyu lacivert banttan, sağdan sola akıyor. Hızlı akıyor. Sadece Filmin adı (MaMa, Anne Sevgisi) 3 saniye duruyor. Diğerleri ise hızla akıyor. Filmde siyah arka fon kullanılmıyor.
BÖLÜM 2 GELİŞİM
Sahne 4: Lüks, çok katlı bir yerleşke içi. Geniş salonlu bir ev. (İç mekan/Öğleden sonra/05:00-09:00) Cast: İstanbul HALEN, 14 Kız. 3 kişilik Mali Polis ekibi. Müzik: Düşük tonda. Evin içinde; en küçük ikizler için açılmış bebek şarkısı. Komik ezgiler. Baba işte. Anne evde. 14 kızın tamamı evde, okul sonrası, odalarındalar. Sadece en küçük iki yaşındaki ikizler anne yanında, salona bitişik mutfakta. Anne, ufak kızları besliyor. Konuşma yok. Gülümseme var. Çocukların basit sözleri var. (ilk iki dakika) Site güvenliği telefon araması, Anne ile konuşuyor: “Ziyaretçiniz var. Polis. Evinize geliyorlar.” Anne: “Teşekkür ederim.” Zaman atlaması. Kapı zili. Küçük ikizler, yemek masasında öğünleri ile oynuyorlar. Anne kapıyı açıyor. Gülümsüyor. Üç Polis kapıda. Veysi ŞEKER, Akasya DİNÇ, Alev GÜVER. Kapıda ayakta yüz yüze bakışmalar. Veysi somurtuyor. Akasya gülümsüyor. Alev nötr tavırda. Akasya: “Sorgu için merkeze gelmeniz gerekiyor.” İstanbul: “Bana iki dakika izin verin. Eşime haber vereyim. Komşuma ikizleri emanet edeyim.” Alev: “İçeride bekleyebilir miyiz?” İstanbul: “Tabi. ” Üç polis eve girer. Veysi, detaylara bakmaktadır. Alev, pencereden çevreyi izlemektedir. Akasya ise ikizleri sevmektedir. İstanbul, eşini arar. Komşusunu arar. Komşu gelir. İkizleri teslim eder. Diğer 12 kız salonda toplanır. Polislere soru sorarlar. “Neden?” sorusu, söz yansıtılmadan görüntü olarak sunulur. Kızlar üzülür. Anne “Üzülmek yasak” der ve gülümser. Üç polis eşliğinde dış kapıdan çıkar. Kapı kapanır. Kız çocukları birbirine bakarlar. En küçük ikizler yemek masasındadırlar ve gülümsüyorlar. Komşu ise şaşkındır. (son iki dakika)
Sahne 5: Mali Polis Sorgu Başlangıcı (İç Mekan/Akşam/09:00-18:00) Cast: İstanbul HALEN, Akasya DİNÇ, Alev GÜVER. Müzik: Kısık sesli metala damlatılan su sesi. Çekim Yöntemi: Sorgu odası etrafında 360 derece ile dönen kayıt ile sorgu masasına odaklanma yöntemi. İstanbul Merkez Emniyet binası, en üst teras katında. İstanbul akşam görüntülü, yumuşak tarzda bir sorgu yapılıyor. Sorgu: (Mama ve eşi) Sorular sessize alınıyor. Sadece sorgulayan polislerin beden hareketleri yansıyor. Sesleri duyulmuyor. Sorularına verilen yanıt ile gerçeklerin farkı aktarılıyor. Sorgu, Mama ve eşi için iki ayrı odada yapılıyor. Mama yalnız. Eşi de yalnız. Eşi ne olduğunu bilmiyor. Mama her şeyi biliyor ve hazırlıklı. Feedback: Geleceğe (Zaman kapsülüne binmeden hemen önceki saniyeler. Uzakta, güvende tutulduğu bir dağ yamacında, ait olduğu medeniyetin düşmanlar tarafından tamamen yok edilişini seyrediyor. Sonra zaman kapsülüne gülümseyerek biniyor ve geçmişe, aynı koordinata dönüyor. Kırgızistan'da önceden aldığı bilgi ile kimlik yeniliyor, Kırım'a geçiyor. Orada yine yeni bir kimlik alıyor. Sonra uçakla Antalya’ya tatile gidiyor ve orada uygun eşi tespit ederek, tesadüfî olarak evleniyor.), Evliliğe (Eşi ile tanışması, onu evliliğe hızla ikna etmesi, İstanbul’da yerleşim, doğumlara hazır olacak geniş bir ev ortamı), Çocuklara (İkiz doğumlar, profesyonel annelik), Çocuk kitaplarına (Sevgi dolu kitaplar, ihtiyacı olan çocuklara bedelsiz dağıtımı). Feedback gerçek görüntülü, sorgu anlatımı ise yalanlarla örtülü. (Geçmiş ile ilgili sorular. Para trafiği ile ilgili sorular.)
Sahne 6: Sessiz kalan İstanbul’un feedback iç dünyası, geçmişi sayılan geleceğine uzanışı. (Düş mekanı/Gün dönümü/18:00-18:30) Cast: Geçmişteki sorgu odasından gelecekteki dünyaya uzanan sürede cast yok. Müzik: Tempo müziği. Orta altı yükseklikte ve renklerle uyumlu vurguda. Çekim Yöntemi: Bilişim. Renkli holografik görüntülü anlatım. Kısa ve net cevaplar ile yanıltıcı bilgi aktarıyor. Sorgu yapan bayan polislerin sabrını zorluyor.
Sahne 7: Zaman kapsülüne binişi (İç mekan/Gece/18:30-18:45) Cast: İstanbul HALEN teenager modlu benzer görünümü. Yapay Zeka Müzik: Kalp atışı ile yavaşlayan tempo müziği. Çekim Yöntemi: Yukarıdan aşağıya, soldan sağa doğru yavaş hareket eden çekim ile zaman kapsülüne odaklı çekim. Zaman kapsülü, metalik renkte ama renkli ışıkları olan pastel tonda. Havada askıda durabiliyor. Görevini biliyor. Yapay zeka ile iletişimde.
Sahne 8: Kırgısiztan’da kimlik alışı. (İlk talih oyunu oynayışı) (Dıştan içe uzanan mekan/Akşam/18:45-19:45) Cast: İstanbul HALEN, Kanun dışı Adam, 10larca figüran. Müzik: Eğlence müziği. Özellikle kimliğini aldığında teslim ettiği parayı sunarken kanun dışı adamın mutluluğunun müzikle orantılı olması. Çekim Yöntemi: Yere yakın çekim. Önce arkadan yaklaşan kamera, Mama’nın (yürürken) bacakları arasından geçiyor ve dönerek yükseliyor. Ve tüm vücudu alacak şekilde Mama’ya odaklanıyor. Mekan içinde yürürken sabit olarak çekime devam ediyor. Sürekli Mama’nın yüzüne odaklı.
Sahne 9: Kırım’a yolculuk (Uçak içi/Gündüz/19:45-20:15) Cast: İstanbul HALEN, 10larca figüran. Hostes. Müzik: Piyano, çocuk tarzı. Çekim Yöntemi: Uçağın dış camından içe doğru çekim. Sahneye girişte ve sahneden çıkışta kamera çekimi önce yakınlaşıyor ve sonra uzaklaşıyor. Böylece uçağı bir bütün olarak seyirci görebiliyor.
Sahne 10: Kırım’da ikinci kimlik alışı (Disko/Gece/20:15-22:15) Cast: İstanbul HALEN, Kanun dışı Adam, 10larca figüran. Müzik: Dans müziği. Konuşmaların duyulmayacağı yükseklikte. Çekim Yöntemi: Yukarıdan çekim. Mekanın dışarıdan içeriye girişi ile başlıyor. Mama’yı yukarıdan takip ediyor. Mekan içine girince müziğin sesi yükseliyor. Kanun dışı Adam ile konuşması kısa. Ancak o adama ulaşıncaya kadar mekan içinde yürüyüşü uzun. Amaç dans müziğini dinletmek. Yenilenen kimliğini aldığında sahne bitiyor.
Sahne 11: Antalya’ya yolculuk (Havalimanı içi/Gündüz/22:15-23:15) Cast: İstanbul HALEN, Yer Hostesi, 10larca figüran. Müzik: Soft elektronik müzik. Adım atmalarla uyumlu. Çekim Yöntemi: Yürüyen Mama’nın havalimanına girişi, yer hostesinden biletini alışı amaçlı yürüyen bacakları çekiyor. Arkadan öne ve uzaklaşıp yakınlaşarak sadece bacaklara odaklanıyor. Dönüşler yavaş olduğu için havalimanı içi de sunuluyor. Yer hostesine gelince; kamera birden bilete odaklanıyor. Bileti eline alınca sahne bitiyor.
Sahne 12: Otel’e giriş (Otel girişi/Akşam/23:15-23:45) Cast: İstanbul HALEN, Resepsiyonist, Taşıyıcı. 10larca figüran Müzik: Klasik gitar sesi. Güney Amerika ezgisi. Çekim Yöntemi: Omuz arkasından sabit çekim. Kamera sağa sola dönüyor ama omuz hizası sabit. Otele girişinden, resepsiyona yürüyüşüne kadar eşlik ediyor. Resepsiyonist bayan, taşıyıcı erkek. Kamera onların yüzlerine odaklanıyor 1 saniye arayla. Hayran bakışlarını alıyor. Otel giriş kaydı sonrasında önde taşıyıcı, arkada bayan olacak şekilde arka omuzdan çekim devam ediyor. Asansöre girişle sahne bitiyor.
Sahne 13: Eşi ile tanışması (Otel Havuzu/Sabah/23:45-24:45) Cast: İstanbul HALEN(Teenager modunda), Batuhan HALEN(40 yaş civarında) Müzik: Romantik insan sesi (nefes alış sesi, hayranlık sesi) Çekim Yöntemi: Bikini giymiş Mama’nın helezonik dönüşlü olarak aşağıdan yukarıya çıkarak yapılan çekim ile başlangıç. Asansör çıkışından, havuza yürüyüş bu şekilde. Havuza varışta sabah olması nedeniyle sadece Batuhan HALEN var. Elinde ekonomi dergisi okuyor, şezlongda uzanıyor. Mama, yürüyerek onun yanına ulaşıyor. Bu aşamada çekim, yarım vücut çekimi ile önden Mama’ya odaklı, sabit. Yanına uzanma izni için konuşmaya başlayınca, kamera ani olarak Batuhan HALEN’in ellerine odaklanıyor. Elleri ile tuttuğu ekonomi dergisini bir kenara bıraktıracak kadar hoş olan Mama karşısında yerinde doğruluyor ve onun yanına uzanmasını izliyor. Bu izleyiş çekime alınıyor, Mama’nın uzanışını da içine alacak şekilde. Sonra yapılan konuşmalar ve gülmeler ise romantik müzik tarafından bastırılıyor.
Sahne 14: İstanbul’da evlilik (Araba içi/Öğleden sonra/24:45-25:15) Cast: İstanbul HALEN, Batuhan HALEN
Müzik: İstanbul şehir sesi, Araba sürüş sesi, kuş sesleri. Çekim Yöntemi: İki ayrı çekim. Birincisi sağ ön cam dışından arabanın içini çekiyor. Her ikisini içine alıyor. Ama cam yok. İkincisi bunun zıddı. Birbirlerinin yüzlerine sevgi ile bakıyorlar. Konuşma yok. Her iki çekim yapan kamera açısını koruyarak yakınlaşıp uzaklaşıyor. Bazen Mama’ya yaklaşarak erkeği arkasında bırakıyor. Bazen de diğeri erkeğe yaklaşarak Mama’yı arkasında bırakıyor. Sahne 15: İkiz doğumlar, çocukların hızlı büyüme süreci. (Yatak odası/Farklı zamanlar/25:15-26:00) (7x5 saniye) Cast: İstanbul HALEN, Batuhan HALEN’in bayan akrabası, (Sahne 3’deki hemşirenin yerine bu akraba bayan alıyor. Böylece seyirci uyarılıyor.) Müzik: Bebek gülme sesi. Çekim Yöntemi: 5 saniye ara ile odanın renk ve ışığı değişiyor. Kamera hareket halinde yukarıdan doğumları kayda alıyor. Her 180 derece dönüşünde bir sonraki doğuma geçiliyor. Doğum çekiminde bebeğe ve anneye aynı anda odaklanıyor. Anne’nin güzel yüzü sahne sonunda yakın çekime alınıyor. Bunun için yukarıdan yapılan kamera kaydı çember ortasındaki sanal hattan aşağıya inerek anne yüzüne yaklaşıyor. Sahne bitiyor.
Sahne 16: Çocuk kitapları yazışı. (Çalışma odası/Sabah/26:00-27:00) Cast: İstanbul HALEN, 14 kızı (her birinin 2 yaş görünümleri geçiyor) Müzik: Çocuk sesi. Çocuk müziği. Çekim Yöntemi: Masada oturan Mama‘nın sağ yanından sol yanına, arkadan dolaşarak 180 derecelik sabit eğimde çekim. El bilgisayarı kullanarak kitap yazan Mama’nın çekim saniyelerinde, 14 kızı da 2 yaşındaki halleri ile 5 saniye ara ile ikişer ikişer görünüyor. Onlar göründüğünde çocuk sesi devreye giriyor. Geri kalan 25 saniyede ise çocuk müziği etkin. Çalışma masası odanın ışık alan cam duvarlarına bakıyor. Renkler yumuşak tonda. Mama’nın giyim rengi ise belirgin pastel ton. Çocukların giyimi, pembenin farklı tonları. Saçları uzun. (Neredeyse doğumdan beri hiç kesilmemiş gibi duruyor.) Kamera bu ayrıntıları da sunuyor. Sahne sonunda son 5 saniyede kamera dönüşü bırakıp el bilgisayarında yazılan çocuk kitabına odaklanıyor. Sahne burada bitiyor.
Sahne 17: Kitapların ikili dağıtım sistemi anlatımı (Dış Mekan/Kargo Dağıtım Aracı/Öğlen/27:00-27:30) Cast: Birkaç figüran matbaa/dağıtım çalışanı Müzik: Matbaa sesi. Kitap baskı sesi.
Çekim Yöntemi: Kitapların basılışı için matbaa içinde tek bir kitabın baştan sona paketleninceye kadar geçen aşamaları yukarıdan sabit bakış ile çekimi. Bant hareketli. Dağıtıma alınan paketleri takip eden kamera yine yukarıdan çekimde. Paketlerin bir kısmı toplu olarak yetiştirme yurdu için çoklu paketlere, siparişli olanlar ise tekli olarak diğer araca alınıyor.
Sahne 18: Yetimlerin kitapları kargo ile alışları (İç mekan/Yetiştirme yurdu/Sabah/27:3028:00) Cast: Kargo Dağıtıcısı, 10larca figüran çocuk. Müzik: Kitap sesi. Kağıt, yaprak sesi. Bilgi sesi (akan nehir sesi) Çekim Yöntemi: Kargo dağıtıcısı her kapıya gittiğinde arkadan çekimde. Kitabı alan çocuk, kitabı paketten açıp bakınca gülümsüyor. Her kitapta “İstanbul HALEN” adına odaklanan çekim var. Kamera çekimi isme yakınlaşarak flu görüntüye giriyor.
Sahne 19: Sorgu’ya dönüş. (Sorgu odası/Gece/28:00-29:00) Cast: İstanbul HALEN, Akasya DİNÇ, Alev GÜVER Müzik: Nehir sesinden yeniden metala damlayan su sesine dönüş. Çekim Yöntemi: Flu görüntü yeniden netleşince, İstanbul HALEN’in 3.göz çekimi başlıyor. Sorgu yapan bayan polislerin, artık agresifleşen soruları, sesleri silinerek yüz ifadelerine odaklı gösteriliyor. Müzik hakim. İstanbul sadece “Sakin olun” diyor.
Sahne 20: Geçmiş ile ilgili sorulara örtülü yalanlar. (Sorgu odası/Gece/29:00-32:00) Cast: İstanbul HALEN, Akasya DİNÇ, Alev GÜVER Müzik: Elektronik gitar müziği, yumuşak tonda. Çekim Yöntemi: İstanbul’un sorgudaki keskin sorulara örtülü yalanlarını yüzündeki emin ifadeye odaklanarak soldan sağa hareketli ve 20 derece alt-üst inişli çekimi. Soruyu soran polisin yüzü gösterilmiyor. Sadece İstanbul’un soruyu dinleyişi ve gülümseyerek kısa ve öz örtülü cevabı gösteriliyor. Alev: “Kimsin sen?”.. “Nesin?” İstanbul: “Gördüğün kişiyim.” Alev: “Her soruya hazır cevabın var.” İstanbul: “Var.”
Alev: “Nereden geldin?” İstanbul: “Bunu biliyorsunuz.” Alev: “Talih oyunlarındaki şansın?” İstanbul: “Şansım” Alev: “Neden çocuk kitapları?” İstanbul: “Çocukları seviyorum.” Alev: “Eşin bize her şeyi anlattı. Biliyor musun?” İstanbul: “Bildiğini anlatır. Biliyorum.” Alev: “Nerede doğdun sen?” İstanbul: “Bunu annem bilir.” Alev: “Sana soruyoruz. Annen burada yok.” İstanbul: “Resmi kayıtlarda yazılı olan yer, doğum yerim olamaz mı?” Alev: “Kırgızistan mı?” İstanbul: “Yer olarak evet.” Alev: “Yaşından çok daha genç görünüyorsun?” İstanbul: “Vücudumu seviyorum. Onu koruyorum.”
Sahne
21:
Para
trafiği
ile
ilgili
sorurlara,
talih
oyunları
açıklaması
(Sorgu
odası//Gece/32:00-35:00) Cast: İstanbul HALEN, Akasya DİNÇ, Alev GÜVER Müzik: Islık sesi. (Ciddi sorulara ciddi olmayan cevaplarla örtüşen ezgide) Çekim Yöntemi: İkili çekim. Her soru soruluşunda, soruya ilişkin görsel sunum. Talip oyunlarını kazanışı ve parayı alışının saniyeler içinde, soru ile eş zamanlı gösterimi. Soruyu sorun sorgu polislerin yüzleri gösterilmiyor. Sadece ciddi sesleri var. Görüntü soruya ilişkin dış görsel malzemede. Cevap sırasında ise İstanbul’un gülümseyen yüzü eşlik ediyor. Sorulara, çekim yapan zoom’a bakarak cevap veriyor. Her cevabı yalan. Ama tutarlı bir yüz ifadesi ile. Akasya: “Çok talihlisin. Farklı talih oyunları oynuyorsun. Her hafta 5 tutturuyorsun. 6’yı hiç bulamamışsın.” İstanbul: “5’i seviyorum.” Akasya: “Tüm banka kayıtları elimizde. Yıllarca bu talih devam etmiş olamaz. Sırrın
nedir?” İstanbul: “Sır yok. Hafıza var.” Akasya: ”Talih oyunlarından aldığın parayı çocuk kitaplarına harcıyorsun. Neden?” İstanbul: “Çocuklar için.” Akasya: “Oyun sisteminde bir açık mı buldun? Program mı kullanıyorsun?” İstanbul: “Sadece sayıları düşünüyorum.” Akasya: “Dünyanın hiçbir yerinde örneğin yok. Biliyor musun?” İstanbul: “Belki onların yöntemi farklıdır.” Akasya: “Aldığın paranın tamamını kitaplara harcıyorsun. Eşin bunu biliyor mu? İstanbul: “Eşim beni çok seviyor.” Akasya: “Biz, seni bilişim suçu işleme şüphesi ile aldık. Elimizde kanıtlar var. Korkmuyor musun?” İstanbul: “Korkmuyorum.” Akasya: “Eğer hakim karşısına çıkarsan yıllarca dört duvar arasında kalabilirsin. Biliyor musun?” İstanbul: “Dört duvarı severim.” Akasya: “Talih oyunları sistemindeki açığı bizimle paylaşırsan, cezan hafifleyebilir. Açık nedir?” İstanbul: “Sayılar” Akasya: “Bilgisayarında gizli bir program mı var?” İstanbul: “Program benim içimde” Alev: “Bizimle alay mı ediyorsun?” İstanbul: “Anne ol. Anla.”
Sahne 22: Kocasının sorgu odası dışından eşini izlemesi (Sorgu dışı iç mekan/Gece/35:0035:10) Cast: Batuhan HALEN, Veysi ŞEKER. Müzik: Sessizlik Çekim Yöntemi: Batuhan’ın eşini dışarıdan nötr ifade ile izlemesi. Veysi’nin de aynı ifade ile Batuhan’ın tepkisini izlemesi. Veysi: “Eşin… Bilişim suçu.”
Batuhan: “Eşim… Gülümsüyor.”
Sahne 23: Sorgu polislerinin sessiz kalışları, İstanbul’un sorular sorması.(Sorgu Odası/Gece/35:10-37:00) Cast: İstanbul HALEN, Akasya DİNÇ, Alev GÜVER Müzik: Kızılderili flüt sesi. Doğayı anlatan ezgiler. Çekim Yöntemi: Sorgucu bayan polislerin yüzlerine odaklı çekim. İstanbul’un tatlı sesi ile sorulan kısa ve net sorular. Bayanların sorguyu bırakmaları ve sessiz kalmak zorunda hissetmeleri. İstanbul’un sorgu boyunca kullanmadığı paranormal etkisi. Ve bayan sorguculardan birini kendine inandırması. Diğerinin ise negatife kayması. Çekim bu nedenle yüzlerdeki değişime odaklı. Sorular karşısında hiç cevap vermiyorlar. Talih oyunları ile kazanılan paranın yetimlere kitap olarak dönüşü karşısında bayan polislerden biri pozitife kayıyor. Yüzündeki paralel bakış gösteriliyor. İstanbul: “Susmak, düşünmeyi kolaylaştırır.” Akasya: “Sen çok farklı görünüyorsun.” İstanbul: “Sen de öyle. Hiç aşık oldun mu?” Akasya: “Sorgu odasındayız.” İstanbul: “Gerçekten sevdin mi hiç?” Alev: “Soruları biz sorarız.” İstanbul: “Çocukları sevdin mi, onlar için ne yaptın?” Akasya: “Çocukları herkes sever.” İstanbul: “Sevmekten fazlasını yapmalısın.” Alev: “Paralar çocuklar için miydi?” İstanbul: “Kitaplarımı okudunuz mu?” Akasya: “Evet. Ben okudum.” Alev: “Biraz baktım. Bu kitaplarda amacın olmalı.” İstanbul: “Çocuklara insan sevgisi sunmak tek amacım. Adın Akasya değil mi? Akasya: “Evet. Akasya.” İstanbul: “Bir gün anne olursun. Bu kitapları çocukların da okur. Anne olmak istemez misin?” Akasya: “Her kadın ister.”
İstanbul: “Sevdiğin bir erkek yok mu?” Alev: “Bu kadar soru yeter. Amacımız seni sorgulamak.”
Sahne 23b: Paranormal test yapılışı (Sorgu odası/Gece/37:00-37:20) Cast: Sanberk YETKİN, İstanbul HALEN, Akasya DİNÇ, Alev GÜVER Müzik: Kar sesi. Kar yağışına eşlik eden yumuşak rüzgar sesi. Çekim Yöntemi: Soruları biten İstanbul’a, odaya girmiş ve cihazları ile yerleşmiş olan paranormal test sorumlusu bay polis’in algılayıcıları vücudun kol, bacak ve yüz bölgesine yerleştirmesi. Bu işlemin uzaktan tüm cast oyuncularını alacak şekilde helezonik hareketli çekimi. İstanbul’un korkusuz bakışı. Bayan polislerin tedirgin bakışları.
Sahne 24: Kocanın bulunduğu dış odaya askeri birimlerin baskını (Sorgu dışı iç mekan/Gece/37:20-38:20) Cast: Mertol KUBİLAY, Buse ERİZ, Batuhan HALEN, Veysi ŞEKER Müzik: Kuş sesi. Kapıdan girerken, albatrosların okyanus suyuna dalış yaparken çıkardıkları ses. Odada konuşurken, Afrika kabile müziğindeki insan sesi motifleri. Çekim Yöntemi: Sorguyu izleyen Batuhan ve Veysi’nin arkasından cam bölümü alan başlangıç çekimi. 2 saniye sessizlik. Ve Kuş sesi ile kapının açılması. Hızla içeri giren Mertol’un, Veysi ŞEKER’e kim olduğunu sorması ve elindeki yazılı bakanlık onaylı emri göstermesi. Mama’yı teslim almak istemesi. Bunları söylerken Mertol’un yan profil çekimi. Çekim yapan kameranın renk ayarları değişiyor. Bir dörtgen çizecek şekilde saat yönünde oynuyor. Ama Mertol’un yan profilinden sahne boyunca ayrılmıyor. Diğerlerinin sadece konuşmaları duyuluyor. Görüntüde ise Mertol‘un kararlı tutumu var. Sonunda Veysi “Peki, bayan sizin” diyor ve sahne bitiyor.
Sahne 25: Sorgu odasına ani giriş ve bayanın teslim alınışı (Sorgu odası/Gece/38:20-38:30) Cast: İstanbul HALEN, Akasya DİNÇ, Alev GÜVER, Buse ERİZ, Sanberk YETKİN Müzik: Elektronik müzik. Vurgu sesi hakim. Çekim Yöntemi: Buse, askeri üniforması ile sorgu odasına ani girişi. Sorgu odasındaki iki bayanın yüzleri bir anda kapıya dönüyor. Şaşkın ifadeleri çekimle kayda alınıyor. Çekimin ilk 5 saniyesindeki gri ton, son beş saniyede yavaşça canlı renklere dönüşüyor. Böylece Buse’nin canlı gözleri görülüyor. Böylece İstanbul’un bakımlı yüz makyajı görülüyor. Son 2 saniyelik 2 parçada yüz çekimleri var. Kimse konuşmuyor. İki bayan polis ilk 5 saniyede sadece bakışlarla teslim oluyor. Ve bayanın teslim alınmak için gelindiğini anlayan
bakışları veriyor, yakın yüz çekimi ile.
Sahne 26: Askeri lider ile Polis lideri tartışması (Sorgu dışı iç mekan/Gece/38:30-39:30) Cast: Mertol KUBİLAY, Veysi ŞEKER, Batuhan HALEN Müzik: Elektronik gitar sesi. Yumuşak nota geçişleri. Çekim Yöntemi: Veysi’nin İstanbul’u teslim ettiğini ancak bu işin ucunu bırakmayacağını söylemesi ile başlayan sahne, Mertol’un genelkurmay izni alması gerektiğini belirtmesi ile sonlanıyor. Bu sürede her iki tarafın kısa konuşmaları, nezaket kuralları ile başlıyor ve Veysi’nin yükselen tehditvari sesi ile bitiyor. Mertol’un ise kararlı ses tonu hep aynı. Çekimde yüzlere değil ellere odaklanıyor. Veysinin elleri arkada ve birbirine bağlı, gizlediği amacını bilen elleri sürekli hareket halinde ve tedirgin görünüşte. Mertol’un konuşmalarında ise elleri görülüyor. Elleri vücudun önünde, kol düğmeleri ile oynuyor. Sakin hareketli. Eller birbirinden ayrı duruyor. Ama simetrik davranışta. Çekimi küçük böcek kameralar yapıyor. Elin parmaklarının arasından geçen, kolun içine kadar sokulabilen özenli bir çekim var. Parmaklardaki kıvrımlara kadar net görüntü sunuyor. Konuşmalara bu çizgiler eşlik ediyor.
Sahne 27: Mama ve kocası, aynı askeri araç içinde götürülüşü. (Askeri Araç/Dış mekan/Geceden çıkış/Gün dönümü/39:30-39:40) Cast: İstanbul HALEN, Batuhan HALEN, Buse ERİZ Müzik: Neşeli bebek sesi (bebekçe konuşuyor) Çekim Yöntemi: İstanbul’un neşeli gülümsemesi ve eşinin elini sıkıca tutmasına odaklı çekim. Araca binişlerinde ve yerlerine oturuşlarında o eli hiç bırakmıyor. Batuhan’a destek veriyor. Tutuşan iki eli, diğer ayrıntıları da alacak şekilde uzaktan ve hareketli döngü ile çekimi. Buse ise sadece onlara aynı araç içinde yanlarına oturarak eşlik ediyor. Güvendesiniz hissi veriyor. Sahnenin son 2 saniyesinde, Buse’nin iki insan arasındaki bu sevgiyi biraz şaşkınlık ve biraz da ilgi ile izlemesi.
Sahne 28: Ayrı bir geniş araçta 14 kızın bu aracı takibi ve içindeki konuşmaları (Askeri otobüs/Dış mekan/Sabahın ilk saatleri/39:40-42:00) Cast: Anemon HALEN, İris HALEN ve diğer 12 kız. Müzik: Araba sürüş sesi. Yol sesi. Şehir sesi. Çekim Yöntemi: Anemon ile İris arasındaki konuşmaya odaklı ikili çekim. İlk kamera iki kişi arasındaki konuşmalarda yüzleri çekiyor. İkinci kamera ise geçiş saniyelerinde diğer
kızların suskun tepkilerini aktarıyor. Her kız 2 saniye gösteriliyor ve gösterim sırasında kızın adı, ekranda sağdan sola akıyor şeklinde gösteriliyor. Bu kızlardan en çok en küçük 2 kızın yüzleri gülümsetiyor. Çünkü sadece onlar otobüsün dışına neşeyle bakıyor ve kendi aralarında gülümseyerek sessizce anlaşıyorlar. İris: “Şimdi ne olacak Anemon?” Anemon: “Annemizi koruyacağız.” İris: …”Nasıl?” Anemon: “Susarak” İris: “Onlar biliyor mu?” Anemon: “Annemiz güçlü.” İris: “Onu neden aldılar?” Anemon: “Gelen polisleri görmedin mi?” İris: “Evet. Gördüm.” İris: “Başka bir şeyler arıyorlar?”
Sahne 29: Askeri yerleşkeye giriş. (TSK Kırşehir Askeri özel bölge/Giriş kapısı/Dış mekan/Öğle/42:00-42:15) Cast: İstanbul HALEN, Batuhan HALEN, Buse ERİZ. Müzik: Askeri trampet sesi. Çekim Yöntemi: Askeri araçtan inişten başlayarak kapıdan girişlerine kadar geçen 15 saniye boyunca yürüyüşleri arkadan ve sevgi ile tutuşan ellere odaklı çekime alınıyor. Önde yürüyen Buse’nin ise arkadan üniformalı yürüyüşü var.
Sahne 30: Askeri sorgu odası konuşmaları. (Yer altı/Öğle/42:15-44:15) Cast: İstanbul HALEN, Buse ERİZ, İlkan IŞITAN Müzik: Adım atma sesi. “Hışır” sesi. Yumuşak yeşil zemine basılan her adımın, çekimin önüne geçecek kadar yükseltilmiş sesi. (İlk 10 saniye için) Sonrasında düşük yaprak sesi. Çekim Yöntemi: Sorgu odası sıra dışı. Dört tarafı yeşilliklerle kaplı bir ağaçlı oda. Duvarları ağaçlardan ve dallarından oluşuyor. Ses çıkışına kapalı bir yer altı alanındalar. Ama sanal güneş aydınlatması var. Havası alkali. Tazelik hissi veriyor. Gül kokuları yayılıyor. Tüm bunlar çekimin ilk 10 saniyesinde hareketli kamera ile aktarılıyor. İstanbul’u tanımaya dönük güncel yaşam soruları ve basit geçmiş hayat soruları, kısa
cevaplanıyor. Sorular bileşik cümle. Cevaplar ise en fazla 3 kelime. Sessizliğe yakın bir doğa sesi var. Çekim yapan kamera tek, sürekli İstanbul’un etrafında dönüyor. Helezonik. İnişli çıkışlı. İstanbul cevap verdiğinde kamera yönünü soruyu soran askere dönüyor. Son soruyu cevaplamıyor ve sadece gülümseyerek gözlerini kapatıyor. Sahne bitiyor. Son soru: Buse: “Sen nereden geldin?” İstanbul: “…”
Sahne 31: Feedback. (Polis sorgusunda sunulan feedback’in detayları) Bayanın konuşması yine örtülü. (Düş ortamı/Gün doğumu zamanı/44:15-47:15) Cast: İstanbul HALEN (teenager zamanları) Müzik: Sözsüz dans müziği. Çekim Yöntemi: Gözlerin kapandığı zaman ekran pembeleşiyor. Aşağıdan yukarıya çıkan bir dans müziği başlıyor. Çekimde flu etkisi var. Net çekim yok. Düş hissi veriliyor. Zaman kapsülünden aşağıya düşüş sahnesi, Kırgısiztan’da başkent’e yürüyerek giriş sahnesi. Giyim mağazasında güncel kıyafet alışı ve ödeme yapmadan telepatik olarak çıkış sahnesi. İlk kimlik aldığı yerde kağıt para yerine, gazete kağıdını çanta içinde sunduğu sahne. Gerçek gibi görünen pasaportu ile Kırım’a uçmak için bileti aldığı ve para yerine bonbon şeker verdiği sahne. Kırım’da ikinci kimliğini aldığı disko’da para yerine bir avuç taş verdiği sahne. Antalya’ya gidişinin harita üzerinden gösterildiği çizimli sahne. Otel’e giriş yaparken bayan kayıt görevlisinin gözlerine bakarak, otelde bulunan erkek müşterilerin bilgilerini aldığı sahne (Bir saniyede 5 erkek yüz kaydı geçiş yapıyor, toplam 5 saniye sürüyor), seçtiği erkeğin odasından havuza inmek için çıktığı anda uyandığı sahne. (Uyanıyor ve sevgi ile gülümsüyor.) Havuz kenarında bikini ile uzandığı ve erkeğin gözlerine bakarak gülümsediği sahne. Sonunda erkeği kendisi ile ilgilenmek zorunda bıraktığı saç hareketlerinin alındığı sahne. Evlendikleri gün erkeğini dudağından coşku ile öptüğü sahne. İlk doğum yaptığında bebeği kucağına aldığı sahne. İlk kitabı basıldığında eline aldığı sahne. 5 tutturduğu talih oyunlarında rakamları kalemle yuvarladığı ve kazandığı sahne (10 saniye boyunca, hızlandırılmış kalemle yuvarlamalar, her 2 saniyede bir 5 rakamı yuvarlayarak kazandığını belli ediyor), yazdığı tüm kitapların gösterildiği kütüphane sahnesi, kocasına sarılarak uyuduğu sahne, tüm çocukların yatak odasına sevinçle koşarak girdiği ve onlarla birlikte yatağa uzandığı sahne.
Sahne 32: Amacın anlatılışı. Sembollerle örtülmesi. (Karikatürize çizim/Aydınlık/47:1549:15) Cast: YOK
Müzik: Çocuk oyun müziği. Çekim Yöntemi: İlk saniyelerde 2 boyutlu basit çizim var. son saniyelerde ise gerçek insan bedenleri ile örtüşen 3D tarzı üst teknoloji çizimi var. İlk çizim, humanoid olduğunu anlatan iki boyutlu üretim çizimi, Humanoid’in yapay rahmine dondurulmuş zigot olarak 64 tane bırakılışının çizimi, humanoid’in canlandırılması çizimi, zigot sahibi ailelerin humanoid’le tanışmaları, onu zaman kapsülü bulunan özel bir alana kapatmaları, iyiler ile kötüler arasında savaşın çıktığının bildirilmesi, savaşın kaybedilmek üzere olduğunun bildirilmesi, humanoid’in eğitimini aldığı görev için son hazırlığını yapması, içinde bulunduğu üssün düştüğünün anlatılması, geri sayımın başlaması, zaman kapsülüne zıplayarak yok olması. 14 yıllık nabız atışı yöntemi ile geçmişe yolculuğu. “Geçmişe dönerek geleceğimizi kurtar” emri ile doğum yapmaya başlaması. 14 kızın evde doluştuğu ve çocuk seslerinin yükseldiği son çizim. (son sahne çizimi gerçek çekimin çizgiye alınmış hali) ve düşsel çizimlerin pembeleşmesi.
Sahne 33: Zaman kapsülü hakkında askeri sorgu başlangıcı ve bayanın susması. (Yer altı/Öğle/49:15-50:15) Cast: İstanbul HALEN, Buse ERİZ, İlkan IŞITAN Müzik: Kısık ıslık sesi. Çekim Yöntemi: Gözü açıldığında sorguda bulunan iki askerin yakından gözlere bakışı. Çekim göz bölgesinden dışa doğru. İstanbul’un baktığı yere dönüyor. Buse soruyor. Zaman kapsülü nasıl çalışıyor diye. Böylece İstanbul sırrının ortaya çıktığını hissediyor. Susuyor. Teknolojisini soruyorlar. Hangi zamana aitsin diye soruyorlar. Geldiğin zamanın detayları nedir diye soruyorlar. Görevin nedir diye soruyorlar. Senden başkaları da var mı diye soruyorlar. Türk müsün diye soruyorlar. İstanbul susuyor.
Sahne 34: Kaya Balbal ve asistanın daveti süreci. (Kaya Balbal’ın evi/Öğleden sonra/50:1551:15) Cast: Kaya BALBAL, Şahin ÖZİPEK, Pamir BARANSEL Müzik: Tempolu Roman müziği Çekim Yöntemi: Evin içinde Kaya ve asistanı Şahin bir masa etrafında sessizci düşünüyorlar. Masada ve duvarlarda zamanda yolculuk ve ufo çizimleri var. Kaya yaşına uymayan tarzda renkli giyinmiş. Asistanı ise aksine yaşından büyük gösteren ciddi kıyafetlerle. Kamera masanın etrafında helozonik olarak dolanıyor ve karşılıklı oturan iki kişinin yüz ifadelerine odaklanıyor, hangisinin karşısına geçtiyse. Bu süreç 15 saniye sürüyor. Sonra kapı çalınıyor. Kapı otomat ile masadan kalkılmadan açılıyor. Pamir içeri
giriyor. Üniformalı. Pamir girince kamera çekimi, masanın altına saklanıyor. Sadece ayakları çekmeye başlıyor. Pamir’in daveti ve ikisinin daveti kabul edişini içeren kısa konuşmalar boyunca masa altında kalıyor. Kim konuştuysa hızla onun ayakkabılarını çekiyor. Kaya ve asistanın daha önce de davet edilmiş olduğu konuşmalarda vurgulanıyor. Ama Pamir ilk kez bu eve giriş yapmış oluyor.
Sahne 35: Askeri yerleşkeye Kaya Balbal ve asistanın girişi. (Uzun koridor/Akşam/51:1551:20) Cast: Kaya BALBAL, Şahin ÖZİPEK, Pamir BARANSEL ve 2 asker figüran. Müzik: Adım sesi. (Koridorda yankılanan şekilde) Çekim Yöntemi: Karşıdan yürüyen 5 kişi çekime alınıyor. Kamera, kişiler yürüdükçe mesafeyi koruyarak geriye çekiliyor. Koridorun arkaya doğru kaydığı hissi veriliyor. Konuşma yok. Kaya’nın elleri cebinde, Şahin gergin. Pamir nötr. 2 asker ise sağlı sollu bu üçlüyü kuşatıyor. 5 kişinin yan yana yürüyeceği kadar geniş bir koridor yolu bu.
Sahne 36: İstanbul ile Kaya’nın tanışması. (Yer altı sorgu yeri/Akşam/51:20-51:50) Cast: İstanbul HALEN, Kaya BALBAL, Pamir BARANSEL, Buse ERİZ ve 2 asker figüran. Müzik: Piyano sesi. Çekim Yöntemi: Kamera Kaya’nın sağ omzunda sabit. Kaya’nın bakışlarını takip ediyor. Kaya, kendi ilgi alanını, Pamir’in ön tanıtımı sonrasında anlatıyor. İstanbul, bu tanışmaya ilgi duyuyor ve konuşmaya başlıyor. Zaman kapsülü konusunda, ilgisi ve teorik bilgisi olan Kaya’ya, içindekileri açmak için ikili görüşme isteğini belirtiyor.
Sahne 37: Zamanda yolculuk ile ilgili örtülü anlatım. Mama, Kaya BALBAL’a gerçeği örterek anlatıyor. (Yer altı Bahçesi/Yapay Gün/51:50-54:50) Cast: İstanbul HALEN, Kaya BALBAL Müzik: Pınar sesi. (Sanki bahçede akan bir nehir varmış gibi) Çekim Yöntemi: Kaya ve İstanbul yan yana yürüyorlar. Kamera çekimi, Kaya’nın yan profilinden ikisini görecek şekilde başlıyor ve 180 derece yavaş hareketle (3 dakikalık) İstanbul’un yan profil çekimi ile bitiyor. İstanbul, zamanda yolculuğu anlatıyor. Kaya, onun insan olmadığını seziyor ve emin olmak için örtülü sorular soruyor. Çünkü her ikisi de tüm konuşmaların kayda alındığını biliyor. Mecazi anlatımı seçiyorlar. İstanbul ona bazı sırları örtülü açıyor ama öldürülme riskinin olduğunu belirtiyor. Kaya ise bu gerçeği birinci elden öğrendiği için artık amacına ulaştığını söylüyor. Ölümden korkmadığını
belirtiyor.
Sahne 38: Zaman Kapsülü ile ilgili medyaya sızan haberler. (TV ekranı/Akşam/54:50-55:30) Cast: Haber Spikerleri (hepsi bayan) Müzik: Dalga sesi. (Köpük sesi eşlik ediyor) Çekim Yöntemi: İnce TV yandan çekimi. İkinci kamera ise kumanda ile kanal değiştiren bir ele odaklı. İnsan parmağı ile her kanal değiştirilişinde farklı bir kanal haberinde aynı konu işleniyor. 5 saniyelik kanal yayınları var. Her kanalda bayan sesi ile “Orta Asya’da zaman kapsülü olduğu düşünülen bir cisim bulunduğu iddia ediliyor. Elimize geçen tek kare görüntüyü sunuyoruz” benzeri sunuş ve fotoğraf görüntüsü. Gösterilen fotoğraf ise oldukça net. Zaman kapsülünün üzerindeki detaylı kıvrımları bile gösteriyor. Zaman kapsülünün, çekilen fotoğrafta pastel tonda ışıma belirgin.
Sahne 39: Köstebek’in askeri yerleşkeye girişi. (Bölge Giriş Kapısı/Akşam/55:30-55:50) Cast: Veysi ŞEKER, 2 Asker figüran. Müzik: Yağmur sesi. Çekim Yöntemi: Akşamın yağmurlu bir saatinde askeri bölge giriş kapısına yaklaşan bir adet sivil polis aracı. Güvenlik kapısından sabit çekimle görüntüde. Araç yaklaşıyor. Yan camı açılıyor. Sürücü koltuğunda Veysi var. Elindeki izin belgelerini kapıdaki askere sunuyor. Asker telefon ile içeriden onay alıyor ve kapıyı açıyor. Askerin elindeki belgeye kamera yaklaşıyor ve genelkurmay mührüne odaklanıyor. Kapıdan araç giriyor ve sahne bitiyor.
Sahne 40: Köstebek ile Askeri lider arasındaki konuşma. (Bakanlık kararı ile sorguda bulunma hakkı bildirimi) (Yönetim odası/Akşam/55:50-57:50) Cast: Veysi ŞEKER, Mertol KUBİLAY Müzik: Tahta sesi. Çekim Yöntemi: Tahta görünümlü duvar kaplaması olan bir odada, sade bir masa etrafında oturan iki kişi. Masada evraklar var. Çekilmiş fotolar var. Veysi bilgi paylaşımı istiyor. Mertol ise sadece sorguya eşlik etmek üzere izni olduğunu hatırlatıyor. Veysi de tek olarak sorgu yapma isteğini sunuyor. Mertol bunu kabul ediyor. Ancak tüm sorgunun kayda alınacağını hatırlatıyor.
Sahne 41: Köstebek’in bayanı doğal yol ile öldürme planı. (Kan zehirlenmesi) (Uyku odası/Gece/57:50-58:50) Cast: Veysi ŞEKER, İstanbul HALEN Müzik: Nefes alma sesi. Kalp atış sesi eşlik ediyor. Çekim Yöntemi: İstanbul’un uyku odasına gizlice girişi. Nefes yoluyla zehirlenmesi için içeriye kendi kendine eriyen özel bir duman salıcı bırakması ve odadan hızla çıkışı. İstanbul’un, bilişim yoluyla destekli çekimde, bu dumanı içine çekmesi ve dumanda bulunan nano parçacıkların akciğer yoluyla kana karışması ama kanı zehirleyememesi. Çünkü kanın gerçek insan kanı olmadığının belirtilmesi. Ve İstanbul’un zehirlenmemiş olarak gülen bir yüzle uyanması ile sona eren sahne.
Sahne 42: Kaya Balbal’ın askeri yerleşke içinde doğal görünümlü ölümü. (Dinlenme odası/Gece/58:50-59:50) Cast: Veysi ŞEKER, Kaya BALBAL Müzik: Nefes alma sesi, Kalp atışı ve ölüm anında duran kalp. Çekim Yöntemi: Veysi, aynı yöntemle Kaya’yı da zehirlemek istiyor. Odaya giriyor. Aynı duman salıcıyı oraya da bırakıyor. Aynı bilişim yolu ile kaya’nın ölümünün nasıl gerçekleştiği anlatılıyor. Ölüm anında kalbin duruşu da gösteriliyor. Kaya’nın donuk yüz ifadesi ile sahne kapanıyor.
Sahne 43: Asistana yapılan subaylık teklifi. (Yönetim odası/Gündüz/59:50-61:50) Cast: Şahin ÖZİPEK, Mertol KUBİLAY Müzik: Yok. Çekim Yöntemi: Ölen Kaya’nın cenazesi kaldırılıyor. Şahin bu işleme eşlik ediyor. Ancak askeri bölge dışına çıkması istenmiyor. Kaya’nın cenazesi yaşadığı yere gönderiliyor. Mertol ise Kaya’nın asistanı olan Şahin’i subay olmak için ikna ediyor. Üniversitede sivil yaşam yerine, Kırşehir’deki özel bölgede askeri yaşamı sunuyor. Bir amacı olması için güdülüyor. Kaya’nın kendisini de öldürebileceği iması.
Sahne 44: TSK Kırşehir özel askeri bölgesinin görsel tanıtımı. (Bilgisayar çizimi/Gün ışığı içinde kapalı mekan/61:50-62:50) Cast: YOK. Müzik: Dijital müzik.
Çekim Yöntemi: Şahin’in subay olmayı kabul edişi ile bilişim yolu ile TSK Kırşehir özel askeri bölgesi tanıtılıyor. Kroki çizimi, dağ içi yerleşimi, gizli bölümleri, yapılan deneyler, tutulan bilgiler vb. Bilgisayar çizimi yapılıyor. Ciddi çizimler var. Deneysel silah çizimleri var. Yeni üniforma tasarımları var. Şahin’in bir amaç için yaşaması var.
Sahne 45: Köstebek ile İstanbul’un ikili görüşmesi. (Sorgu odası/Gündüz/62:50-64:50) Cast: İstanbul HALEN, Veysi ŞEKER, Mertol İSTANBUL Müzik: Bardak sesi. Metal çay kaşığı ile dokunulan ince bardak sesi. Çekim Yöntemi: Sorgu odasında iki kişiyi çeken kamera. Sorgu odası dışında kayıtları izleyen üçüncü kişi olan Mertol’un yüzünü çeken ikinci kamera. İstanbul, sorulara gülerek cevap veriyor. Cevapları kısa ve yanıltıcı. Zaman kapsülü ile ilgili sorular ve neden talih oyunları oynadığı. Kazandığı para ile neden çocuk kitapları dağıttığı gibi… Hepsine pozitif ama örtülü cevap veriyor. Asıl görevini söylemiyor.
Sahne 46: Askeri Lider’e gerçeğin açıklanması. (Sorgu odası/Gündüz/64:50-66:50) Cast: : İstanbul HALEN, Veysi ŞEKER, Mertol İSTANBUL Müzik: Ten dokunuş sesi. Çekim Yöntemi: Veysi’nin kendi gerçek kimliğini açıklaması ile İstanbul’un susmaya başlaması. Veysi’nin sorgu odası kayıt yapan kamerasına dönerek Mertol ile tek taraflı konuşmaya başlaması. Tüm gerçeği anlatması. Zaman yolculuğu ve asıl kimliğini açıklaması. İstanbul’un asıl niyetini anlatması. Bunun üzerine İstanbul’un susmaktan vazgeçerek, gülümseyerek “bizi öldürmek mi istiyorsun?” diye sorması. Böylece karşılıklı anlaşma için pazarlığın başlaması.
Sahne 47: Protokol anlaşması. (Yönetim odası/Akşam/66:50-67:50) Cast: İstanbul HALEN, Veysi ŞEKER, Mertol İSTANBUL, Pamir BARANSEL, Buse ERİZ, İlkan IŞITAN Müzik: Askeri trampet sesi. Çekim Yöntemi: Protokol şartlarının Mertol tarafından okunması. Her iki tarafın gözleri ile onaylaması. Veysi’nin yere düşünceli bakışı. İstanbul yukarıya neşeli bakışı. Protokol gereğince İstanbul’un kendi zamanına iade kararına ve bunun karşılığı olarak çocukların can güvenliği konusunda Veysi’nin güvencesine vurgulu anlatım.
Sahne 48: Zaman kapsülüne yolculuk. (Kırgızistan) (Sivil uçak içi/Gündüz/67:50-68:50) Cast: İstanbul HALEN, Veysi ŞEKER, Mertol İSTANBUL, Pamir BARANSEL, Buse ERİZ, İlkan IŞITAN ve 10larca askeri figüran(sivil giyimli) Müzik: Askeri marş sesi. Çekim Yöntemi: Uçağın içinde bir arı gibi dolaşan kamera çekimi. İstanbul’un gülümseyen yüzü, Veysi’nin memnun ifadesi, Mertol’un şüpheli bakışı… vb. ve en sonunda harita üzerinden Ankara’dan Bişkek’e uzanan hava yolu gösterimi.
Sahne 49: İstanbul’un geleceğe iadesi için gizli mağara girişi. (Kırgızistan) (Dağlık Alan/Gece/68:50-69:50) Cast: İstanbul HALEN, Veysi ŞEKER, Mertol İSTANBUL, Pamir BARANSEL, Buse ERİZ, İlkan IŞITAN Müzik: Aydınlatma Sesi. Çekim Yöntemi: Kamera önce gökyüzündeki yıldızları çekiyor. Hareket halinde, bir takımyıldıza odaklanıyor ve sonra hızla hareket ederek diğer takımyıldızı çekiyor. En sonunda yukarıdan aşağıya inerek ellerinde aydınlatma fişekleri olan ekibi çekime alıyor. Mağara girişinde bulundukları yere doğru yoklaşarak omuz paralelinden konuşan her karakteri çekime alıyor. Mağara girişinde, zaman kapsülü tarafından oluşturulmuş sanal bir dış duvar var. İnsan içinden yürüyerek girebiliyor. Ancak uzaktan bakıldığında normal dış duvardan farksız görünüyor. Buna odaklı çekim yapılıyor. Eliyle duvarı yoklayan karakterler… Ellerinin duvarın içinde kaybolduğunu görüyorlar. Bu çekiliyor. Sonunda bir karakter tamamen duvardan geçerek kayboluyor. Ardından diğer karakterler duvardan geçiyor.
Sahne 50: Mağara içinde zaman kapsülünün özel bir aygıt ile görünür kılınması. (Kırgızistan) (Mağara içi/Gece/69:50-71:50) Cast: İstanbul HALEN, Veysi ŞEKER, Mertol İSTANBUL, Pamir PARANSEL, Buse ERİZ, İlkan IŞITAN Müzik: Rüzgar Sesi Çekim Yöntemi: Pamir’in elindeki özel aygıta odaklı çekim. Kamera bu aygıtın çalışması ve işlevini öğretiyor. Mağara içinde bulunan tüm karakterlerin yüzleri çekiliyor ilk girişte. Sonra aygıt çalışıyor. Çalışınca zeminden 5 metre kadar yukarıda duran ve şişman mercimek tanesi gibi görünen şeffaf bir cisim görülüyor. Taş attıklarında taş içinden geçiyor ve zaman kapsülünü etkilemiyor. Bu da çekiliyor. Sonra İstanbul konuşmaya başlıyor. Zaman kapsülüne zıpladığı anda gözden kaybolacağını belirtiyor. Veysi ile göz
göze geliyor. Ve o kötü insana bile gülümsüyor. Veysi anlamsız bakıyor. İstanbul’un zıplama anı ise yavaş çekimde alınıyor. Kaybolduğu saniyelerde her bir karakterin yüzündeki şaşkınlık alınıyor.
Sahne 51: Mama’nın zaman kapsülüne zıplaması ile gözden kaybolması. (Mağara İçi/Gece/71:50-73:50) Cast: İstanbul HALEN Müzik: Nefes sesi Çekim Yöntemi: Yüzlerdeki şaşkın ifade çekimi bittiği anda bu sahneye geçiliyor. Sabit bir yerden zaman kapsülünün tamamına odakla bir çekim. İstanbul’un gözden kayboluşu görülüyor. Yavaş çekim daha da yavaşlatılıyor. Özellikle zamanın durması hissettiriliyor. İstanbul’un güzel yüzüne yakın çekim yapılıyor. Onun Humanoid oluşuna vurgu yapan gözlerine yakınlaşıyor. Kulaklarının estetiği, saçlarının parlaklığı, insanmış gibi gülümsemesi ayrı ayrı aktarılıyor. Gözlerindeki bakış yukarıya. Ait olduğu zamana. Geleceği değiştirmeyi başardığı umuduyla giden bir yolcu gibi. Çekim bu vurguyu anlatım katmaksızın sessizce veriyor. Sahne boyunca müzik yayını da yok. Sadece yavaşlayan humaniod’in nefes sesi var. Yukarıya çıktıkça flashback yapılıyor. 2 saniyelik kare fotolar sunuluyor. Onun aile kurması ve çocukları ile birlikte geçirdiği mutlu anlar yansıtılıyor. Kitapları, okuyan yetim çocuklar, mutlu yüz ifadesi ile izlemesi vb. Sonunda zaman kapsülüne temas ettiği anda gözden kayboluyor. İstanbul kaybolunca… arada 5 saniye sessizlik oluyor. Işıltı sönüyor. Zaman kapsülü de şeffaf görünümden çıkarak asıl görüntüsünü alıyor ve kendi içine çökerek bir noktada kayboluyor.
BÖLÜM 3 SONUÇ
Sahne 52: Köstebek ile Askeri lider konuşması. (Telefon hattı=Dağlık Alan ile TSK Askeri Bölgesi arasında)/Gündüz/73:50-74:30) Cast: Veysi ŞEKER, Mertol KUBİLAY Müzik: Kum sesi Çekim Yöntemi: Her karakter konuştuğu süre boyunca bulunduğu alanda hareketli yüze odaklı kamera çekimi. İstanbul’un gittiğinin teyit edilmesi ve Veysi’nin son kez protokol için askeri üsse giriş izni aldığının bildirilmesi.
Sahne 53: Protokol detaylarının anlatımı. Asistan ve Köstebek arasında (Protokol Metni üzerinde gezinen çekim, Anlaşma odası/Akşam/74:30-75:30) Cast: Yazı Metni, Köstebek yüzü, Asistan yüzü. (Arka fon sesi, elektronik bir bayan sesi ve protokolü okuyor, bunun dışında konuşma yok) Müzik: Su damlası sesi.. Çekim Yöntemi: Her bir kelimenin yüksekliği farklı ve renkli.. Bilişim yöntemi ile sağdan sola akıyor bu kelimeler ve aynı zamanda metni okuyan bayan ses devrede. Protokolün en önemli maddesi çocukların güvenliği. Veysi bu konuda tam garanti verdiğini yüzü ile vurguluyor. Veyse 64 çocuk yerine 14 çocuk kalmasına seviniyor. Asistan ise subay sıfatı ile 14 çocuğun eğitim danışmanı olma konusunda protokol metninde yer alıyor.
Sahne 54: Bayanın geride kalan kocasına bıraktığı sesli görüntü kaydı. (Çekim odası/Sabah/75:30-77:30) Cast: Batuhan HALEN. İstanbul HALEN. (Askeri üs içinde bir oda ve odanın içinde bir yansıtıcı üzerinden duvara aktarılan renkli çekim görüntüsü… Adam sadece izliyor ve yüzüyle gülümsüyor.. Eşinin sözleri ile mutlu oluyor…) Müzik: Piyano sesi.. yumuşak bir tonda.. Çekim Yöntemi: Bir masanın önünde oturan koca, eşinin sesli mesajını görüntüsü ile duvardan izliyor. Ve hayranlıkla bakıyor. Sözler ilerledikçe gülüşü artıyor. Mutluluğu gözlerinden akıyor. Sevincinden ağlıyor. Eşinin gidişine üzülmüyor. Buna sabretmesi gerektiğini eşi çok güzel anlatıyor. Çünkü eşi ona neden gitmesi gerektiğini açık anlattığı gibi geçirdiği günler için ona teşekkür de ediyor. Onu ekrandan defalarca öpüyor… Bunun için elinde şeffaf bir cam var… Dudaklarının kırmızısı ile bütün camı kırmızıya boyuyor… Ve bunu odaya giren bir görevli kocaya teslim ediyor.
Sahne 55: Kocanın, yeni eşini “anne” olarak çocuklara tanıtması. (Ev/Öğle/77:30-78:30) Cast: Batuhan HALEN, Yeni Anne, 14 çocuk Müzik: Koku alan nefes sesi. Çekim Yöntemi: Evin içi. Önce silik ve mat bir görüntüde, Batuhan ve eski eşine moda mod benzeyen yeni eşinin ayakta duruşları. Sonra aynı matlıkta çevresini saran 14 kız çocuğu. Sonra netleşen görüntü. Babanın yeni eşini sözle çocuklarına tanıtması. Kamera görüntüsünün yeni annenin yüzüne yansıması.. Sonra çocukların yüz ifadelerinde dolanması..
Sahne 56: Yeni anne, çocuklar, sessiz bakışmalar. (Ev/Öğle/78:30-79:30) Cast: Yeni anne, çocuklar. Müzik: Enigma tarzı müzik. Çekim Yöntemi: Yüzlerde önce şaşkınlık. Sonra hafif tebessüm. Annenin hayranlıkla çocuklara bakışı. Eski anneye benzeyişi. Bunu anımsatan kamera çekimi ile eski anne yeni anne benzerliklerinin izleyiciye sessiz anlatımı. Bu benzerliklerin çocukların gözleri ile keşfinin gösterimi. Sonra sessizliğin yüzlerde aşırı mutluluğa dönüşmesi.
Sahne 57: Her karakterin film sonunda ulaştıkları yeni yaşamları (Mama’nın ulaştığı yenilenmiş gelecek dahil) (Yüz ve arka fon yaşam yerleri/Aydınlık/79:30-81:30) Cast: Tüm ana oyuncular. Müzik: Karakterler arası geçişlerde duran, trampet müziği. Bando tarzı. Ancak vurgular hafif… Çekim Yöntemi: Sesli anlatım ile desteklenen yüz çekimleri, arka fonda bulundukları yerin hareketli görünümü. Kıyafetlerindeki değişim. Saç ve yüz makyajlarındaki değişim. Ayrıca Çocukların büyüme modunda oluşlarının aktarımı. Sesli anlatımlar kısa ve etkili. Her bir karakter için 10 saniye yeterli oluyor.
Sahne 58: Bitiş Müziği. (Müziğe eşlik eden ailede yeni annenin de “Mama” gibi humanoid olduğunun seyirciye belli edilmesi.) Protokole uyuluyor. Yeni doğum yok. Ama çocukların gelişimi için profesyonel mama kullanılıyor. Bunu gelecek temin ediyor. (Yeni Anne Vücudu/Aydınlık/81:30-83:30) Cast: Yeni Anne Müzik: İnsan ezgi sesi. Kızılderile modunda. Çekim Yöntemi: Yeni annenin tüm vücudu hareketli kameraya alınıyor. Bitiş müziği eşliğinde gönderilen İstanbul yerine yeni bir “Mama” gönderildiği belli ediliyor. Kandırılmış olduğunu hisseden Köstebek’in, arkasını dönerek kameraya baktığı anlık şaşkınlığı alınıyor, görüntü arasına. Sonra tekrar yeni annenin “Mama” statüsü anlatılıyor. Gözlerindeki ışıltı. Aslında insan olmadığı halde insan sevgisi taşıdığı. Mimikleri. Özellikleri parmaklarına yapışan o küçük iki kız kardeşin sımsıkı kavrayışı öne çıkarılıyor.
Sahne 59: Son sözün ekrana alınması: “Hayata mutlu olarak bakan yüz resimleri” (Kapalı Mekan/Sabah/83:30-84:30) Cast: 14 Kız Çocuk yüzü, Baba yüzü, Yeni Anne yüzü (Humaniod olduğunu belli eden
ifadesi), Geleceğe gönderilen annenin kendi zamanındaki yüzü, Subay yapılan asistan yüzü, Subay komutan yüzü… Müzik: Gülümseme sesi, yetişkin insan sesinden, coşkulu bebek gülme sesine geçiş… Çekim Yöntemi: 360 derece dönen ve yuvarlak zigzag çekerek aynı noktada yüze odaklanan çekim yöntemi. Her arka bölüme geçişte başka bir insanın yüzü geliyor. Bakışlar doğrudan ileriye. Ve aydınlatma tam.
BÖLÜM 4 Film Çıkış Müzikleri (84:30-89:30) Birer dakikalık ezgiler. Söz yok… Toplam 5 ayrı müzik var. 5 kıtayı temsil ediyor. 5 kıtadan anne resimleri var ufak ufak. Önce Hind müziği ve Çin müziği karşımı ezgi geliyor. Bir dakika sonra birden Afrika ezgisine bırakıyor. Vurgulu ezgi oluyor. Daha sonra Ritmik ezgi geliyor, Latin havasıyla. Dans ettirecek kadar etkin. Sonraki dakikada Kuzey müziği geliyor, kelt havasıyla. Ayak sesleri etkin oluyor. Dansın ritmi bedenin yukarısından aşağısına iniyor. Son dakikada ise “ney”in sesi ile ritim yavaşlıyor. Film, anne resimleri ile ve müziği bitişi ile bitiyor.
BÖLÜM 5 Son Sürpriz Görünüm (89:30-91:34) 144 saniye süren bir müzik. Film’deki tüm oyuncuların yer aldığı bir çekim. Özellikle köstebek iyi insan modunda şarkı söylüyor. Dans ediyor. Eski anne ile yeni anne kucaklaşıyor. Çocuklar mutluluktan ağlıyor. Askeri kıyafetlerini çıkaran görevliler var. Müziğe dans ederek eşlik ediyorlar. Müziğin tarzı; sözleri geleceğin İngilizcesi tarzında. Bazı kelimeler anlaşılır. Ancak çoğu kelime birleştirmelerden oluşuyor. Üzerinde özenle çalışılmış; Birbirinizi sevin, Çocukları sevin, Anneleri sevin deniliyor bu müzikte. Böylece filmden çıkan izleyici tekrar ekrana döndürülüyor iki dakika süren müzik ile. Hatta bazı seyirciler dans bile ediyor. Ekrana giren kamera arkası yapımcılar da oyuncular ile dans ediyor müziğin son saniyelerinde.
Bitiş
Her Bitiş Yeni Başlangıç