TS 3169 Driven Piles of Construction Procedure Design And
January 26, 2017 | Author: cvleng | Category: N/A
Short Description
Download TS 3169 Driven Piles of Construction Procedure Design And...
Description
TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD
TS 3169 Nisan 1978
ICS 93.020 1. Baskı
ÇAKMA KAZIKLAR, TASARIM, YAPIM VE UYGULAMA KURALLARI Driven Piles Of Construction Procedure Design and Permissible Load
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA
−
Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak hazırlanmış olan bu standardın, zamanla ortaya çıkacak gelişme ve değişikliklere uydurulması mümkün olduğundan ilgililerin yayınları izlemelerini ve standardın uygulanmasında karşılaştıkları aksaklıkları Enstitümüze iletmelerini rica ederiz.
−
Bu standardı oluşturan Hazırlık Grubu üyesi değerli uzmanların emeklerini; tasarılar üzerinde görüşlerini bildirmek suretiyle yardımcı olan bilim, kamu ve özel sektör kuruluşları ile kişilerin değerli katkılarını şükranla anarız.
Kalite Sistem Belgesi İmalât ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluşların sistemlerini TS EN ISO 9000 Kalite Standardlarına uygun olarak kurmaları durumunda TSE tarafından verilen belgedir.
Türk Standardlarına Uygunluk Markası (TSE Markası) TSE Markası, üzerine veya ambalâjına konulduğu malların veya hizmetin ilgili Türk Standardına uygun olduğunu ve mamulle veya hizmetle ilgili bir problem ortaya çıktığında Türk Standardları Enstitüsü’nün garantisi altında olduğunu ifade eder.
TSEK Kalite Uygunluk Markası (TSEK Markası) TSEK Markası, üzerine veya ambalâjına konulduğu malların veya hizmetin henüz Türk Standardı olmadığından ilgili milletlerarası veya diğer ülkelerin standardlarına veya Enstitü tarafından kabul edilen teknik özelliklere uygun olduğunu ve mamulle veya hizmetle ilgili bir problem ortaya çıktığında Türk Standardları Enstitüsü’nün garantisi altında olduğunu ifade eder.
DİKKAT! TS işareti ve yanında yer alan sayı tek başına iken (TS 4600 gibi), mamulün Türk Standardına uygun üretildiğine dair üreticinin beyanını ifade eder. Türk Standardları Enstitüsü tarafından herhangi bir garanti söz konusu değildir. Standardlar ve standardizasyon konusunda daha geniş bilgi Enstitümüzden sağlanabilir. TÜRK STANDARDLARININ YAYIN HAKLARI SAKLIDIR.
UDC 624.155
TÜRK STANDARDI
TS 3169/Nisan 1978
İÇİNDEKİLER 0 - KONU, TANIM, KAPSAM ..................................................................................... 1 0.1 - KONU........................................................................................................................ 1 0.2 - TANIMLAR ................................................................................................................ 1 0.2.1 - Çakma Kazõk ....................................................................................................................... 1 0.2.2 - Basit Çakma Kazõk .............................................................................................................. 1 0.2.3 - Pabuçlu Çakma Kazõk ......................................................................................................... 1 0.2.4 - Parçalõ Çakma Kazõk ........................................................................................................... 1 0.2.5 - Özel Kazõk ........................................................................................................................... 1 0.2.6 - Şahmerdan .......................................................................................................................... 1 0.2.7 - Tokmak ................................................................................................................................ 1 0.2.8 - Kazõk Başlõğõ (Peruka)......................................................................................................... 1 0.2.9 - Çarõk (Metal Kazõk Ucu) ...................................................................................................... 1 0.2.10 - Diğer Tanõmlar ................................................................................................................... 1
1 - SINIFLANDIRMA VE ÖZELİKLER ....................................................................... 2 1.1 - SINIFLANDIRMA....................................................................................................... 2 1.1.1 - Sõnõflar ................................................................................................................................. 2 1.1.2 - Tipler.................................................................................................................................... 2
1.2 - ÖZELİKLER............................................................................................................... 2 1.2.1 - Ahşap Çakma Kazõklar ........................................................................................................ 2 1.2.2 - Çelik Çakma Kazõklar .......................................................................................................... 3 1.2.3 - Betonarme ve Öngerilimli Beton Çakma Kazõklar ............................................................... 4 1.2.4 - Parçalõ Çakma Kazõklar ....................................................................................................... 5
1.3 - YAPIM VE UYGULAMA ............................................................................................ 5 1.3.1 - Şantiye Yükümlülüğü........................................................................................................... 5 1.3.2 - Zemin Hakkõnda Bilgi Toplanmasõ....................................................................................... 5 1.3.3 - Kazõk Yüklerinin Tayini ve Kazõk Seçimi ............................................................................. 6 1.3.4 - Yükleme Deneyleri .............................................................................................................. 8 1.3.5 - Çakma Kazõklarõn Yerlerine Yerleştirilmesi ......................................................................... 8
UDC 624.155
TÜRK STANDARDI
TS 3169/Nisan 1978
ÇAKMA KAZIKLAR, TASARIM, YAPIM VE UYGULAMA KURALLARI 0 - KONU, TANIM, KAPSAM 0.1 - KONU Bu Standard, kazõk temellerin yapõmõnda kullanõlan çakma kazõklarõn tanõmõna sõnõflandõrma ve özeliklerine, çakõm yapõlacak zemin hakkõnda bilgi toplanmasõna, kazõklarõn çakõlma işlemleri ve konumlan ile kazõk taşõma kapasitesi ve güvenli kazõk yüklerine dairdir.
0.2 - TANIMLAR 0.2.1 - Çakma Kazõk Çakma kazõk, kazõk temellerin yapõmõnda zemine çakõlarak kullanõlan, ahşap, çelik, betonarme veya öngerilimli betondan yapõlmõş, tek bir bütün veya parçalar halinde hazõrlanmõş kazõktõr.
0.2.2 - Basit Çakma Kazõk Basit çakma kazõk; en kesiti, yapõm şekli ve malzemesi bütün uzunluğu boyunca değişmeyen kazõktõr. özel bir işlem uygulanmamõş, başõndan ucuna doğru kesiti doğal olarak daralan düzgün, dairesel enkesitli ahşap kazõklar da basit çakma kazõk sayõlõr. -
0.2.3 - Pabuçlu Çakma Kazõk Pabuçlu çakma kazõk, taşõyõcõ zemin içinde kalan uç kõsmõnõn enkesiti, kazõk gövdesinin diğer kõsõmlarõnõn enkesitinde daha büyük olarak yapõlmõş basit çakma
0.2.4 - Parçalõ Çakma Kazõk Parçalõ çakma kazõk, Madde 0.2.2 ve Madde 023 e uygulanarak ayrõ ayrõ yapõlmõş kazõk kõsõmlarõnõn, çakõlma işleminden önce veya çakõlma işlemi sõrasõnda eklenip birleştirilmesi yolu ile yapõlan çakma kazõktõr. NOT - Bu şekilde eklenen tasõmlar farklõ enkesitler-de ve farklõ malzemeden yapõlmõş olabilir.
0.2.5 - Özel Kazõk özel fcaaõk, özel yapõm yöntemleri uygulanarak taşõma kapasitesi arttõrõlmõş kazõktõr.
0.2.6 - Şahmerdan Şahmerdan, kasõklarõn çakõlmasõnda kullanõlan alettir.
0.2.7 - Tokmak Tokmak, şahmerdanõn kõlavuzlanarak kazõk başõna düşürülen kõsmõdõr.
0.2.8 - Kazõk Başlõğõ (Peruka) Kasõk başlõğõ, çakõlma işlemi sõrasõnda tokmak darbelerini yayarak kazõk başõnõn zedelenmesini önleyen kõsõmdõr.
0.2.9 - Çarõk (Metal Kazõk Ucu) Çarõk, genellikle ahşap kazõklarõn bazan da betonarme kazõklarõn uçlarõna takõlan ve çakõm sõrasõnda kazõğõn zemine kolayca girmesini sağlamak ve kazõk ucunun zedelenmesini önlemek amacõ ile kullanõlan, çelikten yapõlmõş uç kõsmõdõr.
0.2.10 - Diğer Tanõmlar 1)
Diğer Tanõmlar TS 3167 de verilmiştir.
1) Atõf yapõlan Türk Standardlarõnõn numaralan ve yayõm tarihleri metnin sonunda belirtilmiştir.
1
UDC 624.155
TÜRK STANDARDI
TS 3169/Nisan 1978
0.3 - KAPSAM Bu standard çakma kazõklarõn tasarõm-yapõm ve uygulama kurallarõnõ kapsar. Şahmerdan kullanõlmaksõzõn, titreşim, basõnçlõ su, üst kõsõmdan basõnç uygulama, vidalama vb. metotlar kullanõlarak zemine yerleştirilen kazõklan kapsamaz.
1 - SINIFLANDIRMA VE ÖZELİKLER 1.1 - SINIFLANDIRMA 1.1.1 - Sõnõflar Çakma kazõklar, yapõmlarõnda kullanõlan malzeme ve yapõm yöntemlerine göre: — Ahşap çakma kazõklar, — Çelik çakma kazõklar, — Betonarme çakma kazõklar, — Öngerilimli beton çakma kazõklar olmak üzere dört, Kazõğõ oluşturan parçalarõn sayõsõna göre: — Basit çakma kazõklar, — Parçalõ çakma kazõklar olmak üzere iki, Kazõkta oluşacak normal kuvvetin cinsine göre: — Basõnç kazõklan, — Çekme kazõklan olmak üzere iki. Kazõklarõn yüklerini zemine aktarma şekillerine göre: — Uç kazõğõ — Yüzen kazak olmak üzere iki sõnõfa aynlõr.
1.1.2 - Tipler Basõnç kazõklan pabuç bulunup bulunmadõğõna göre — Pabuçlu kazõklar — Pabuçsuz kazõklar olmak üzere iki tipe ayrõlõr.
1.2 - ÖZELİKLER Çakma kazõklar sõnõflarõna göre aşağõda açõklanan şekilde yapõlmõş olmalõ ve belirtilen özeliklerde bulunmalõdõr.
1.2.1 - Ahşap Çakma Kazõklar 1.2.1.1 - Ahşap Türleri Ahşap çakma kazõklarõn yapõmõnda, genel olarak iğne yapraklõ ağaç türlerinden yararlanõlmalõ, özel dayanõklõlõk sağlanmasõ gerektiğinde ise meşe ağacõ kullanõlmalõdõr. NOT - Dayanõklõlõk, malzeme sõkõlõk ve sertliği konusunda özel şartlarõn sağlanmasõ bakõmõndan Basralocus, Bongoss. Demarrara - Greem heart vb. yabancõ kaynaklõ sert ağaçlardan da yararlanõlabilir. Böylece bir durum sözkonusu olduğunda bu gibi ağaçlarõn kullanõlmasõnda, yetkili kuruluşlar tarafõndan konacak kurallara uyulmalõdõr. Ahşap çakma kazõklarõn yapõmõnda, sağlõklõ ağaçlardan elde edilmiş ahşap kullanõlmalõ, bu işte iğne yapraklõ yuvarlak yapõ odunlarõ kullanõldõğõnda bunlar TS 1266'da belirtilen I veya II nci sõnõf özeliklerine uygun olmalõdõr. Ahşap çakma kazõklarõn hesap ve teşkilinde TS 647 hükümlerine uyulmalõdõr.
2
UDC 624.155
TÜRK STANDARDI
TS 3169/Nisan 1978
1.2.1.2 - Boyutlar Ahşap çakma kazõklarõn uzunluğunun ortasõnda ve birbirine dik doğrultuda yapõlan iki ölçünün ortalamasõ alõnarak bulunacak ortalama kazõk çaplan, kazõğõn boyuna göre Çizelge - 1'de verilen değerlere uygun olmalõdõr. ÇİZELGE - 1 Ahşap Çakma Kazõklarõn Ortalama Çaplarõnõn Minimum Değerleri Kazõk Boyu (L) m
Ortalama Çap (min) cm
View more...
Comments