Tokeni Folositi in Terapia ABA

March 20, 2017 | Author: crrvaslui | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Tokeni Folositi in Terapia ABA...

Description

Tokeni folositi in terapia ABA

Utilizarea tokenilor reprezinta un sistem care genereaza modificari comportamentale si se bazeaza pe principiile conditionarii operante. In mod specific, propunerea originala a unui asemenea sistem a subliniat faptul ca trebuie sa se insiste pe incurajarea comportamentului pozitiv oferindu-se recompense simbolice atunci cand copilul indeplinea o sarcina pozitiva. Sistemul, implementat pentru prima data intr-un studiu condus de Teodoro Ayllon in Florida, s-a adresat initial schimbarii comportamentale a adolescentilor. Studiul initial s-a facut doar cu adolescenti baieti. Tokenii in sine nu sunt recompense, ci ei sunt acumulati si apoi „cheltuiti” pe ceea ce reprezinta de fapt recompensa.

In ABA se folosesc 3 sisteme de tokeni: Tokenii de masa – folositi efectiv in timpul lectiilor. Sunt obiecte pe care copilul le castiga dupa fiecare raspuns corect, iar la sfarsit dupa ce toti au fost castigati, copilul primeste marea recompensa a lectiei. Cum functioneaza sistemul: - tokenii stau totdeauna la vedere, astfel incat copilul sa stie cati a castigat si cat mai are de lucrat pana ce lectia se termina si primeste recompensa; - la lectiile care sunt de obicei mai lungi se folosesc tokeni care se ofera rapid, la lectiile scurte se pot oferi si tokeni care dureaza un timp mai lung; - se stabileste inainte daca tokenii se ofera si pentru raspunsurile promptate sau nu; - se stabileste inainte cate trialuri se vor face in programul respectiv (recomandabil intre 5 si maxim 10);

Exemple de tokeni de masa: - 6 masini stau in garaj, pe masa, iar in ultima este recompensa. Dupa fiecare raspuns corect pleaca, cate o masina, ultima fiind cea care ajunge la copil el isi poate primi recompensa; - Pe masa avem o vaza mica si 6 flori iar dupa fiecare raspuns corect o floare se aseaza in vaza; - insirat 6 margele mari si facut din ele bratara;

- banuti in pusculita; - 6 piese de lego cu care sa se construiasca un pod pe sub care sa treaca la sfarsit o masina care aduce recompensa; - sa primeasca piesele unui puzzle si la sfarsit sa faca puzzle-ul; - 6 avioane de hartie isi iau zborul dupa fiecare raspuns corect; - o cutie a comorilor si 6 pietricele pe care le acumuleaza copilul dupa fiecare raspuns corect; - un camion cu remorca si 6 papusi mici de tot care vor fi urcate in camion cu fiecare raspuns corect; - stikere care se lipesc si formeaza diferite tablouri (se deseneaza un acvariu si se lipesc stikere pe locul pestilor, etc; - pe o pagina desenam stelute, iar copilul va lipi stikere stele cu fiecare raspuns corect sau se pot desena sfori (reprezentand cozi de baloane), iar copilul lipeste buline care in final vor arata ca niste baloane cu sforile atarnand. - pentru copii care stiu sa citeasca se foloseste Spanzuratoarea: se scriu prima si ultima litera dintr-un cuvat iar la fiecare raspuns corect se completeaza cu inca o litera: F – - – - – - – - I (FELICITARI), B- – - – N (BATMAN), etc. - copiii care stiu sa scrie si sa citeasca pot completa un rand ca cele din integrame, cu cate o litera dupa fiecare raspuns corect, sau cu cate un cuvant.

Tokeni de bord – folositi in timpul unei sesiuni de lucru, dupa fiecare lectie terminata. De asta data un token este mai valoros si este primit dupa o intreaga lectie, iar el anunta terminarea orei (a sesiunii) si surpizele din pauzele mari. Cum functioneaza sistemul: - tokenii stau totdeauna la vedere, astfel incat copilul sa stie cati a castigat si cat mai are de lucrat pana ce sesiunea se termina si vine pauza si recompensele pauzei mari; - se stabileste inainte cate sittinguri se vor face in sesiunea respectiva (recomandabil intre 7 si maxim 10), iar lectia se termina obligatoriu dupa ce copilul ii castiga pe toti; - in plus fata de numarul de lectii unul sau doi tokeni se dau pentru „buna purtare” iar copilul ii primeste pentru comportamente adecvate in timpul lectiilor si al pauzelor mici (pentru ca a ajutat la strangerea obiectelor, pentru ca a vorbit frumos, pentru ca a venit frumos la lectie etc)

Exemple de tokeni de bord (panouri in general 30 cm / 30 cm): - Un panou magnetic pe care se lipeste un poster cu un desen cu o autostrada / personaje din desene animate / o camera de locuit / un camp cu flori / o ferma etc – dupa fiecare lectie terminata se vor pune pe panou cate o masina / un personaj animat / o piesa de mobilier / o floare / un animal domesti etc. - Panouri pe care se pot lipi cu velcro diferite personaje, legume, fructe, mijloace de transport. - Panouri cu umbre pe care copilul va potrivi obiectele corespunzatoare etc.

Tokeni care se primesc la gradinita / scoala, sau in timpul liber: - banuti cu care copilul poate merge la magazin sa-si cumpere ceva dupa terminarea lectiilor; - “minute la calculator” pe care le primeste in urma comportamentelor pozitive, si la sfarsitul lectiilor poate sta la calculator atatea minute cate cartoane “minute” a strans in acea zi. - “minute la tv” etc

Alte exemple de tokeni: - stelutele pe care le primesc copiii la gradinita pentru buna purtare si pentru participare la activitati reprezinta tokeni in schimbul carora copiii vor primi laudele si aprecierea parintilor. - banii pe care ii primim cu totii la sfarsit de luna sunt tot un fel de tokeni – fiecare zi de munca valoreaza o anumita suma pe care o primim la o anumita data pentru a o “cheltui” pe recompense.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF