Tipuri de Restaurante

February 7, 2023 | Author: Anonymous | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Tipuri de Restaurante...

Description

 

 

21.02.2011

Tipuri de restaurante

Definirea produsului – Activitatea restaurantelor si a unitatilor

similare o constituie intreaga productie si distribuire de mancare si bauturi, respectiv, dupa cazpregatirea preparatelor culinare si a produselor de cofetarie,  patiserie, aprovizionarea cu marfuri, consumul produselor pe loc sau inafara unitatilor cat si creerea unei ambiente favorabile destinderii si recreerii clientilor. In literatura de specialitate activitatea restaurantelor se grupeaza in doua: Restaurante cu vocatie comerciala • • Restauratia (restaurantele colective cu vocatie sociala) RESTAURANTELE (restauratia cu caracter social) Aceste restaurante au in general urmatoarea localizare: a)  b) c) d) e)

in si institutii in inteprinderi unitati de invatamant deadministrative toate gradele in spitale, clinici, camine, sanatorii etc. in tabere, centre si sate de vacanta, penitenciare in armata, comunitati religioase etc. 1. CANT CANTINA-RE INA-RESTAU STAURANT RANT Dotarea seface cu mobilier si inventar simplu dar rezistent. Mis-en-place-ul se face unul simplu si diferentiat in functie de modul in care se face servirea. 2. RESTAURANT cu autoservire   Aceste restaurante inlocuiesc din ce in ce mai mult restaurantele cantina. Ameajarea lor este mai putin costisitoare si luxoase. Meniul este ales de fiecare client, in functie de preferinte si posibilitati financiare. Oferta cuprinde 5-6 gustari inclusiv salate, 2-3 supe ciorbe, 3-4 antreuri, 2-3  preparate de baza, 2-3 deserturi, 2-3 bauturi racoritoare, 1-2 sortimente cafea.   3. UNITATI PENTRU SERVICII PE LOC   In aceasta grupa sunt cuprinse serviciile de masa ce se asigura pentru  persoanele care servesc masa in spitale, camine de batrani, clinici medicale, penitenciare etc.   4. RESTAURANTELE AUTOMATE   Aceste servicii cunosc o dezvoltare ascendenta in ul ultimii timii 15 ani, desi costisitoare formula de oferta, servirea prin automate castiga cat mai multi adepti pentru preparatele calde si bauturi racoritoare, dulciuri.  

1

 

 

21.02.2011

RESTAURANTELE CU VOCATIE COMERCIALA   Amplasarea acestor unitati este foarte diversificata, asezarea lor se contureaza in functie de cerintele pietei, ale concurentei interne si nu in ultimul rand de posibilitatile de investitie ale intreprinzatorilor. Sondajele  partiale facute de specialisti evidentiaza amplasarea acestor unitati in Romania astfel:   a) in centrele oraselor, municipiilor si in zonele aglomerate   b) pe principalele artere de circulatie si in zonele rurale   c) in marile magazine si centre comerciale   d) in hoteluri si structuri similare   e) in locuri si zone de agrement   f) in gari, autogari, porturi, aeroporturi etc. RESTAURANTELE RESTAURANT ELE CLASICE , CU SPECIFIC SI SPECIALIZATE SPECIAL IZATE 1. Restaurantele clasice. In aceasta grupa intra unitatile care ofera consumatorilor un bogat si variat sortiment de preparate si bauturi. Servirea se face de catre personal de specialitate cu inalta calificare.   Restaurantele clasice sunt amplasate de regula in orase, in zone de interes

turistic si in statiuni balneoclimaterice. Caracteristicile constructiei si instalatiilor: materiale rezistente, acces  pentru autoturisme, parcaj, emblema si firma luminoasa. Amenajarile interioare se face cu material de calitate inalta. Servirea si personalul: se asigura dupa caz servirea micului dejun, a dejunului, a cinei si a unor mese comandate. Servirea se efectueaza aleganduse metoda corespunzatoare si adecvata fiecarui preparat. Personalul de servire si productie trebuie trebuie sa aiba o calificare de profil, sa cunoasca limbi de circulatie internationala, purtand dupa caz echipamentul de prezentare sau de protectie, de regula personalul acestor restaurante este organizat in brigazi complete. 2. Restaurante cu specific. Aceasta grupa cuprinde unitati gastronomice ce  pun la dispozitia clientelei un sortiment specific de preparate si bauturi in conditiile unor amenajari si dotari adecvat fiecarui profil. In categoria restaurantelor cu specific se includ unitatile traditionale: han, crama, coliba, sura si cele cu specific regional: moldovenesc, dobrogean,  banatean etc. Dotarea, firma, amenajarile, iluminatul trebuea sa se incadreze in ansamblul constructivsi arhitectonic al unitatii. Preparatele culinare oferite sunt caracteristice bucatariei romanesti sau specific locala. Se recomanda achizitonarea unor formatii orchestrale (taraf, lautari). Aceste unitati trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si restul restaurantelor in privinta fluxului tehnologic, al unitatilor socialgospodaresti si al respectarii normativelor mai ales d din in punct de vedere igienico-sanitar. 2

 

 

21.02.2011

3.Restaurante specializate. Aceasta categorie cuprinde unitati gastronomice in care clientela este servita cu un sortiment specializat de preparate si  bauturi in conditiile unor amenajari cu specific vanatoresc sau pescaresc. Exista deobicei amenajari si dotari interioare corespunzatoare profilului sortimental.

3

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF