TG_Wellness Massage G10.pdf

September 14, 2017 | Author: sirjuds | Category: Massage, Competence (Human Resources), Entrepreneurship, Learning, Swot Analysis
Share Embed Donate


Short Description

Download TG_Wellness Massage G10.pdf...

Description

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 K to 12 Basic Education Program TECHNOLOGY AND LIVELIHOOD EDUCATION HOME ECONOMICS Wellness Massage

LEARNER‟S MATERIALS GRADE 10

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 K to 12BASIC EDUCATION CURRICULUM Home Economics – WELLNESS MASSAGE (SPECIALIZATION) GRADE 10 TEACHER’S GUIDE

I. INTRODUCTION The course provides varied and relevant activities and opportunities to determine learners‟ understanding of concepts and to demonstrate core competencies as prescribed in TESDA Training Regulation in Wellness Massage. Thus, it aims to provide quality service to target clients alongside of assessing the learners as to the aspects of business that they may need to strengthen and safeguard before they become part of the health care provider sector. This module is specifically crafted to focus on the different activities that will assess learners‟ level in terms of skills and knowledge to be demonstrated. This learning material will surely make the learners a certified health care provider – well-equipped and knowledge ready. Thus, you need to orient learners on the following:  Entrepreneurship-based Technology and Livelihood Education curriculum  Parts of the module  How to use the module

GRADE LEVEL STANDARD This is a TLE Home Economics, WELLNESS MASSAGE, consists of core competencies that a learner must achieve. This course is designed to develop knowledge, skills and attitude to provide health care. The course covers the following as prescribed in the TESDA Training Regulation. 1. Personal Entrepreneurial Competencies 2. Environment and Market 3. Basic wellness Massage Techniques CONTENT STANDARD The learner demonstrates understanding of principles and key concepts in Wellness Massage. PERFORMANCE STANDARD The learner independently develops the skills in basic massage techniques and demonstrates the core competencies in Wellness Massage as prescribed in TESDA Training Regulation.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 LEARNING COMPETENCIES The competencies expressed as learning outcomes in this teaching guide are the exact competencies that will be used to assess the learners for them to secure a Certificate of Completion (COC) or a National Certificate (NC) in WELLNESS MASSAGE. As facilitator of learning, strategically teach the competencies spread out in the module; be a model or guide in performing the activities; process understanding; and assist in applying what learners have learned to an entirely new context. In utilizing effective teaching methodology and strategies suitable to the learning needs and requirements of the learners, the following are the competencies that should be mastered by learners after finishing this module.  Personal Entrepreneurial Competencies (PECs)  Business Environment and Business Ideas  Basic wellness Massage Techniques At the end of this module, the students are expected to:  Demonstrate understanding of Personal Entrepreneurial Competence (PEC‟s) and align them with the competencies of a successful entrepreneur;  Explain key concepts in Wellness Massage;  Discuss the relevance of the course; and,  Explain the opportunities for Wellness Massage as a career. PROGRAM REQUIREMENTS Learners are expected to have prior knowledge of Wellness Massage after completing the grades 7/8 and 9 as prerogative stages of the course. On this stage, underscore the on-the-job (OJT) training as ultimate test of skills. Emphasize that this activity will be the gate way to COC as a requirement to further studies in Wellness Massage in Grade 11 and 12. LEARNING EPISODES The following are short descriptions of each quarter. Quarter I Emphasizes on planning the wellness program of the clients. The history of massage during the early century is also discussed. This will also help the massage therapist to know what kind of treatment he/she will give to the client. Quarter II Explores two major developments in the therapeutic massage and bodywork. Provides pre-service to wellness massage. Quarter III / IV Focuses on developing skills of students on the different massage strokes and techniques through different Demonstration and return demonstration. Before the end of Quarter IV, On-the-Job (OJT) training shall be undertaken as part of the requirements for COC.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 HOW TO USE THE MODULE Present some friendly reminders in using the module. Use this part as a moment of reflection in going onto the different pages. Get the learners be familiar in each episodes. Again, underscore the number 6 reminder - to handle the module with utmost care. DIAGNOSTIC ASSESSMENT A diagnostic test precedes the activities in the module. Prepare materials necessary to accomplish the tests in each learning episode. Complete the diagnostic test before leading the learners through the activities. The diagnostic test determines how much your learners know about the lessons in the module and identifies the areas learners ought to learn more. Assist to check and to analyze score in relation to learning needs. Assess learners‟ prior knowledge and skills in Wellness Massage using:  Paper and pencil test  Performance test  Other appropriate tools Check their answers using the answer key on this Teachers Guide. Now, ask the learners to answer the Diagnostic test.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

DIAGNOSTIC ASSESSMENT Test I. Multiple Choice Direction: Choose the letter that best describes the statement. Write the answers on your quiz notebook. 1. Some massage therapists focus on the shifts in awareness and psychological insight that can be brought about with massage. A. Transformational or psychotherapeutic massage B. Pampering C. Sports Massage D. Relaxation/stress/ stress reduction. 2. Modern massage techniques have evolved mainly from a system developed by a Swedish physiologist called Per Henrik Ling (1776–1839). A. „effleurage‟, B. „petrissage‟, C. „vibration‟, D. „ventilation 3. The part of personal information form which indicate whether massage will be helpful to this client and will influence the type of massage to be given, A. Past Personal Information B. Past Medical History C. Present Medical History D. Present Personal Information 4. This refers to the type of massage treatment that might be found in some spa and hair salons. A. Transformational or psychotherapeutic massage B. Pampering C. Sports Massage D. Relaxation/stress/ stress reduction 5. As early as 3000 BC, the _____nationalities practiced massage to cure ailments and improve general health? A. Chinese B. Japanese C. Vietnamese D. Swedish

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 6. Around 500 BC the Greek physician _____ used massage with oils and herbs to treat medical conditions and diseases. A. Herodicus B. Abacus C. Hepartacus D. Eherodicus 7. This is the most widely used form of massage used for relaxation. A. body massage B. stone massage C. sports massage D. pregnancy massage 8. It is defines as simply the exchange of messages by human beings, A. Communication Process B. Communication Problem C. Communication Standards D. miscommunication 9. As the communication process continues, it becomes a communication ___. A. cycle B. stroke C. routine D. requirement 10. It is often said that human communication consist of A. 93% body language while only 7% of communication consists of words themselves. B. 95% body language while only 5% of communication consists of words themselves C. 90% body language while only 10% of communication consists of words themselves D. 80% body language while only 20% of communication consists of words themselves 11. Client consultation is being done by whom? A. doctor B. dentist C. specialist D. therapist

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 12. Do not make false claims for treatments, but explain the benefits _____. A. unfairly B. practically C. preferably D. realistically. 13. Before picking up a phone you should discontinue to ______. A. breathe B.eat chewing gum C. talk D. smile 14. Type of massage wherein the hand is placed over the area and vibrated either up and down or from side to side. The action produces vibrations in the underlying tissue. A. Vibration B. Pounding C. Frictions D. Cupping 15. The type of massage strokes in which pressure is applied to the tissues. A. Vibration B. Knead C. Beating D. Petrissage 16. Massage strokes that skims the surface of the tissues. A. Vibration B. Effleurage C. Beating D. Petrissage 17. A manipulation technique that lifts the muscle away from the bone and moves it from side to side in a rocking manner. A. Vibration B. Effleurage C. Muscle rolling D. Petrissage 18. Massage strokes where the hands strike the tissues. A. Vibration B. Effleurage C. Tapotement D. Petrissage

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

19. _____ helps eliminate the toxins from the body. A. juice B. tea C. water D. wine 20. Kind of food that helps the body to concentrate on healing. A. light healthy meal B. heavy healthy meal C. more vegetables D. juicy 21. This should be avoided for about 24 hours before performing aftercare services. A. alcohol B. exercise C. too much eating D. drinking plenty of water 22. After treatment you will usually feel A. startle B. creepy C. canny D. relaxed 23. The most common body reactions in the aftercare services. A. aching/soreness of muscles B. tiredness C. heightened emotional state D. dizzy 24. A word which means anything that can cause harm. A. Risk B. Danger C. Hazard D. Warning 25. Safest substance found in spa salon A. Oil B. Disinfectant C. Powders D. Water

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 26. In the 5‟s methodology Seiketsu is the Japanese term for ________. A. standardize B. self-discipline C. seiri - sort D. sweep 27. The translated English word for seiri is ________. A. sort B. sweep C. self-discipline D. systematize 28. This can be done as an introduction to massage for clients who may not come in for an office massage, or can be a continuing form of stress-reduction therapy when done on a regular basis, as in the office setting A. Chair Massage B. Pampering C. Chiropractic adjunct D. Relaxation/stress/ stress reduction 29. Different origins of the word massage are the following except one, A. mass B. masser C. mass’h D. massege 30. This detail will enable you to contact the client quickly should you need to cancel or change an appointment or for any other reason. A. personal details B. doctors record C. physical records D. school records II.TRUE or FALSE. Write T if the statement is true and F if false. _______31. Drink plenty of water to hydrate & flush toxins. _______32. You may feel a little light headed after the hot stone massage & body massage aftercare. _______33. Home care advice is very beneficial for the client, as it involves them in the treatment and encourages them to take control of their condition. _______34. Immediate bathing should be avoided, at least 6 hrs. after the service is being advised. _______35. Aftercare products may include but is not limited herbal products and body oils. _______36. Eat light, easy to digest meals.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 ________37. For the tense, overworked client she may be advised to reduce workload, that s/he makes time to rest, takes a relaxing bath and goes to bed early. _______38. Deep breathing exercises are helpful to everyone as they increase the intake of oxygen and the elimination of carbon dioxide. _______39. After any massage, spa or holistic treatment, try to rest and relax for the rest of the day, if not, for a few hours at least. _______40. Making the clients feel welcome and at home with a friendly “Hello is a nice gesture or strategy used in rebooking clients. III. Fill in the blanks. Direction: Choose your answer from the box and write it on the space provided. 41. _______ is the chance, great or small that someone will be harmed by the hazard. 42. _______ is technique of using a large towel or sheet to keep you covered while you‟re getting a massage. 43. An ______ is a region of the body in which nerves arteries, or vein lay close to the body‟s surface. 44. The time to gather and exchange information with the client is called _____. 45. _______refers to standards and conducts of behavior of an individual or professional group. 46. __________refers to the type of massage treatment that might be found in some spa and hair salons. 47. Massage is thought to increase _____ which is desirable in many conditions. 48. _________ is the name of a workplace organization method that uses a list of five Japanese words. 49. To gain the _____ of clients and establish an excellent reputation. 50. A customer first impression of your practice is formed during their first ____ of contact over the phone or in person

draping endangerment site blood flow 5’s methodology interpersonal communication

risk consultation pampering

ethics confidence

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Answer Key: TEST I 1. A 21. A 2. A 22. D 3. C 23. A 4. B 24. A 5. A 25. A 6. A 26. A 7. A 27. A 8. A 28. A 9. A 29. D 10. A 30. A 11. D Test II 12. D 31. TRUE 13. B 32. TRUE 14. A 33. TRUE 15. D 34. TRUE 16. B 35. TRUE 17. C 36. TRUE 18. C 37. TRUE 19. C 39. TRUE 20. A 40. TRUE

TEST III 41. risk 42. draping 43. endangerment site 44. consultation 45. ethics 46. pampering 47. confidence 48.5‟s methodology 49. blood flow 50. interpersonal communication

Reading Resources and Instructional Activities  Guide learners in answering the guide questions and performing the activities to measure how much they know about the topic.  Let the learners share their experiences to the class.  Process learners‟ responses, let them reflect, revise or rethink their understanding

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

Personal Entrepreneurial Competencies (PECs) Grade Level Standard: This is a specialization course which leads to Wellness Massage National Certificate Level II (NC II). It covers two (2) core competencies that a Grade 10 Technology and Livelihood Education (TLE) student ought to possess, namely: 1) communicate effectively using the English language; and 2) deliver quality customer service. The preliminaries of this specialization course include the following: 1) discussion on the relevance of the course; 2) explanation of key concepts relative to the course and; 3) exploration on career opportunities. Content Standard The learner demonstrates understanding of one‟s Personal Entrepreneurial Competencies in Wellness Massage. Performance Standard The learner independently creates a plan of action that strengthens and or further develops his/her PECs in Wellness Massage. Learning Competencies Develop and strengthen PECs needed in Wellness Massage. I. Introduction This teacher‟s guide will lead you to effectively and efficiently teach Module 1. Moreover, this will guide you in determining relevant and appropriate teaching techniques and strategies that will tailor fit to the learning needs and demands of the learners to make them best understand, appreciate and be inspired in realizing the importance of entrepreneurship and the entrepreneurial competencies related to Wellness Massage. This module will also provide learners an opportunity to know that individuals possess different PECs. These PECs include characteristics, attributes, lifestyles, skills, or traits that make a person different from others. Likewise, when one aligns these competencies with the competencies of successful practitioners or entrepreneurs, he or she may become ready to face the experiences of starting a

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 business or being employed. Moreover, the module is designed to stimulate the learners mind to think about entrepreneurship and its role in the business community and in economic and social development.

II. Objectives With your assistance and the guidance of this module, learners are expected to understand the underlying principles and concepts of PECs more particularly in: - identifying areas for improvement, development and growth; - aligning learners‟ PECs according to their business or career choice; and - creating a plan of action that ensures success in their business or career choice. III. Presentation of Content Introduction 

Guide learners in appreciating and understanding PECs in order to be successful in business or in the world of work by sharing / telling them inspiring real-life stories of successful businessman and or well-known workers in the field of Wellness Massage in your province.  Explain to learners the importance of assessing their PECs.  Guide learners in understanding the importance of entrepreneurs and entrepreneurship. Objectives  Guide learners in identifying and comprehending the objectives of Module 1. Pre-Assessment  Use the sample pre-assessment test available in the learners‟ materials or craft a comprehensive teacher-made test to assess learner‟s prior knowledge and skills in PECs.  Evaluate the result of the pre-assessment and prepare a plan of action to strategically address the learning needs and requirements of the learners. Guide Questions  Have learners actively perform Task 2, and let them share their answers and relevant experiences to the class.  Process learners‟ understanding on the guide questions presented on Task 2. Learning Goals and Target 

Help learners in utilizing available technology / resources in planning their own

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 learning goals and targets as reflected on page 4. Group Activity  

Group the learners, then ask them perform task 3. Let them share their thoughts with the class. Process learners‟ understanding and guide them in arriving at a relevant and acceptable generalization.

IV. Know, Process, Reflect and Understand, and Transfer  Assist learners in individually accomplishing task 6 (Preparation of a Plan of Action) on page 12. Let them craft their own plan of action intelligently. Have learners present this in class.  Process their understanding.  Guide learners in answering the essential questions presented in task 7 on page 13.  Have learners share their answers with the class, and then process their understanding.  Provide learners more concrete example and enrichment activities to further deepen their understanding about PECs and its importance in day-to-day living as future entrepreneurs or employees.  Provide learners applicable activities whereby they can transfer to the community what they have learned.  Let learners use available resources in the community to accomplish the task. V. Feedback Pre / Post Assessment 1. 2. 3. 4. 5.

E K H A J

VI. References

6. B 7. C 8. I 9. D 10. F

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

1. Module 5, Project EASE, Effective and Affordable Secondary Education 2. http://www.entrepreneur.com/article/77408#ixzz2twpYG49A 3. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--opportunities-constraints-businessenvironment--165.php#ixzz1PVjUuaWu 4. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--constraints-421.php#ixzz1PVki8a36 5. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--constraints-on-production-303.php#ixzz1PVkyDy8k 6. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--production-and-resourcerequirements--354.php#ixzz1PVlGG7zv 7. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--nature-and-role-of-marketing-245.php#ixzz1PVlc88gR

Grade Level Standard This is a specialization course which leads to Contact Center Services National Certificate Level II (NC II). It covers two (2) core competencies that a Grade 10 Technology and Livelihood Education (TLE) student ought to possess, namely: 1) communicate effectively using the English language and 2) deliver quality customer service. The preliminaries of this specialization course include the following: 1) discussion on the relevance of the course, 2) explanation of key concepts relative to the course, and 3) exploration on career opportunities. Content Standard The learner demonstrates understanding of environment and market in Wellness Massage in one‟s province. Performance Standard The learner independently creates a business vicinity map reflective of potential market in Wellness Massage in a province. Learning Competencies  Develop a quality and marketable product or service in Wellness Massage  Select a business idea based on the criteria and techniques set  Develop a brand for the product

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 V. Introduction People who aspire to start a business need to explore the economic, cultural, and social conditions prevailing in an area. Needs and wants of the people in a certain area that are not met may be considered as business opportunities. Identifying the needs of the community, its resources, available raw materials, skills, and appropriate technology can help a new entrepreneur in seizing a business opportunity. To be successful in any kind of business venture, potential entrepreneurs should always look closely at the environment and market. They should always be watchful on the existing opportunities and constraints. The opportunities in the business environment are those factors that provide possibilities for a business to expand and make more profits. Constraints, on the other hand, are those factors that limit the business to grow, hence reduce the chance of generating profit. One of the best ways to evaluate the opportunities and constraints is to conduct Strengths, Weakness, Opportunities and Threats (SWOT) Analysis. VI. Objectives With your assistance and guidance in facilitating this module, learners are expected to understand the underlying principles and concepts of environment and market more particularly in: -

identifying what is of “value” to the customer, identifying the customer to sell to, explaining what makes a product unique and competitive, applying creativity and innovative techniques to develop marketable product, and - employing a unique selling proposition (USP) to the product and or service. VII. 

  

Presentation of Content

Introduction Using appropriate activities, lead learners in giving value to environment and market and its implication to be successful in a business related to Wellness Massage. Guide learners in understanding the importance of environment and market; likewise, lead them in appreciating the value of SWOT Analysis. Provide relevant, appropriate, and meaningful examples of SWOT Analysis pertaining to Wellness Massage. Help learners in presenting the importance of assessing their immediate

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 

environment and market pertaining to Wellness Massage. Using your processing and questioning skills, guide learners in coming up with a generalization about the environment and market and its relationship to a successful field of Wellness Massage.

Objectives 

Guide learners in identifying and understanding the objectives of this module.

Pre-assessment  Use the sample pre-assessment test available in the learner‟s materials or craft a comprehensive teacher-made test to assess learner‟s prior knowledge and skills in environment and market.  Evaluate the result of the pre-assessment and prepare a plan of action to strategically address the learning needs and requirements of the learners. Guide Questions  

Ask learners to perform task 2 and guide them in presenting their answers to the class. Process learners‟ responses and guide them in making appropriate generalizations. Learning Goals and Target

 

Help learners in planning their own learning goals and target as reflected on page 18. Provide enrichment activities and guide them in analyzing available resources and technology in the community to be used in accomplishing their learning goals and targets.

VIII.

Know, Process, Reflect and Understand, and Transfer

Product development Know  Discuss product development, concept of developing a product, finding value, innovation, unique selling proposition, and its relationship to environment and market and business at large.  Let learners participate in the discussion on the aforementioned topics. Assist and/or guide learners in presenting their ideas and relevant experiences.  Design varied levels of learning activities for the learners to better understand the topics related above.  Guide learners in reflecting on the importance of product development, concept of developing a product, finding value, innovation, and unique

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 selling proposition.  Design an assessment to evaluate learners‟ knowledge, skills, and understanding of the previous topics.  Use the result of the assessment in designing / developing learning activities that will enrich learners‟ understanding. Process  Guide learners in accomplishing task 3 on pages 24 to 25. Let them conduct a research by interviewing a successful entrepreneur or practitioner within the province.  Have learners present their research to the class. Process their understanding in relation to the objectives of this module. Reflect and Understand 

  

Inspire learners to deepen their understanding about the environment and market by carefully watching the videos related to the prescribed topics on task 4 on page 25. After watching the videos, let them prepare a comprehensive narrative report on the topics they watched. Encourage learners to present their accomplishments to the class. Process learners‟ understanding in relation to the objectives of this module.

Transfer     

Guide learners in developing concepts for their own product or service as reflected on task 5 on page 26. Assist learners in analyzing and utilizing available resources in developing their concept of their own product or service. Evaluate learners‟ output by referring to teacher-made rubrics which is aligned to the performance standards. Let learners eloquently share and present their output with the class. Lead learners in reflecting on the importance of product conceptualization.

Generating Ideas for Business Know  Let learners read and understand topics related to generating ideas for business, selecting a business idea, and branding.  Let learners undergo varied levels of learning activities to better appreciate the importance of generating ideas for business, selecting a business idea, and branding.  Process learners‟ understanding relative to the objectives of this module. Process

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 

 

 

Lead learners in reflecting on their SWOT Analysis and its importance in generating business ideas by engaging them in learning opportunities for interaction with others outside the classroom and with the use of technology. Instruct learners to enrich their knowledge on SWOT Analysis by conducting researches. Provide an appropriate type of assessment to evaluate learners‟ understanding of the SWOT Analysis. Use the result of the assessment to craft more appropriate and productive learning activities. Assist learners in performing task 6 (SWOT Analysis). Evaluate / Assess learners‟ output and check it against the objectives of this module.

Reflect and Understand 



Let learners work on an independent learning activity or cooperative learning (ICL) in accomplishing task 7 (Extra Readings and Video Viewing) on page 33. Assist learners in presenting their output. Assess the evidence of learning and provide useful input to improve their output.

Transfer  Have learners prepare task 8 (Designing a Logo). Assist learners in accomplishing this task by letting them adhere to their real life experience.  Assess learners‟ output using teacher-made rubrics following the standards and objectives of this module.  Have learners prepare task 9 (Making My Own Vicinity Map). Guide learners in creating their own vicinity map reflective of potential market in Wellness Massage in your province. Ask them to present their output and process their understanding by asking relevant and essential questions.  Assess learners‟ output using teacher-made rubrics following the standards and objectives of this module. V – Feedback Pre / Post Assessment 1. 2. 3. 4. 5.

D C A B A

6. D 7. B 8. C 9. D 10. D

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 VI – References 8. Module 5, Project EASE, Effective and Affordable Secondary Education 9. http://www.entrepreneur.com/article/77408#ixzz2twpYG49A 10. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--opportunities-constraintsbusiness-environment--165.php#ixzz1PVjUuaWu 11. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--constraints-421.php#ixzz1PVki8a36 12. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--constraints-on-production-303.php#ixzz1PVkyDy8k 13. http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--production-and-resourcerequirements--354.php#ixzz1PVlGG7zv 14.

http://www.thetimes100.co.uk/theory/theory--nature-and-role-of-marketing-245.php#ixzz1PVlc88gR

QUARTER I

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 LESSON 1 (PT) Overview

PLAN THE WELLNESS PROGRAM OF CLIENT/S

Remind your class of the following target for this quarter. Provide brief discussion for each objective.

General Objectives At the end of this quarter, learners are expected to:     

Discuss the concept of wellness. Confirm wellness massage program. Update the client‟s records. Evaluate the client‟s satisfaction. Check workplace qualities and procedure.

Let’s See What You Know Pre – Test 1 A. Let’s try... Multiple Choice Directions: Choose the letter of the correct answer. Write the letter of your choice in your quiz notebook. 1. This refers to the type of massage treatment that might be found in some spa and hair salons. A. Transformational or psychotherapeutic massage B. Pampering C. Sports Massage D. Relaxation/stress/ stress reduction 2. As early as 3000 BC, the improve general health.

______ practiced massage to cure ailments and

A. Chinese B. Japanese C. Vietnamese D. Swedish 3. The Greek physician who used massage with oils and herbs to treat medical conditions and diseases.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 A. Herodicus B. Abacus C. Hepartacus D. Eherodicus 4. The most widely used form of massage used for relaxation. A. body massage B. stone massage C. sports massage D. pregnancy massage 5. This rapidly growing field encompasses athletic training massage, and massage designed to help an athlete prepare for competition and recover from competing. A. Transformational or psychotherapeutic massage B. Pampering C. Sports Massage D. Relaxation/stress/ stress reduction 6. The lymphatic drainage system removes excess A. fats B. fluid C. water D. sweat from all over the body, returning it into the bloodstream 7. This can be done as an introduction to massage for clients who may not come in for an office massage, or can be a continuing form of stress- reduction therapy when done on a regular basis, as in the office setting A. Chair Massage B. Pampering C. Chiropractic adjunct D. Relaxation/stress/ stress reduction 8. This details will enable you to contact the client quickly should you need to cancel or change an appointment or for any other reason. A. personal records B. doctors records C. physical records D. school records

9. This is the most common kind of massage, relaxation or stress reduction massage includes the types of treatments common in resorts, spas, private offices and client‟s homes.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 A. Chair Massage B. Pampering C. Chiropractic adjunct D. Relaxation/stress/ stress reduction 10. Some massage therapists focus on the shifts in awareness and psychological insight that can be brought about with massage. A. Transformational or psychotherapeutic massage B. Pampering C. Sports Massage D. Relaxation/stress/ stress reduction.

11. Per Henrik Ling developed a system of passive and active exercises known as „Swedish Remedial Gymnastics‟ and also a system of massage movements. Ling used the terms, except one (1) A. „effleurage‟, B. „petrissage‟, C. „vibration‟, D. „ventilation 12. These details will indicate whether massage will be helpful to this client and will influence the type of massage to be given, A. Past Personal Information B. Past Medical History C. Present Medical History D. Present Personal Information 13. A massage that releases the chronic patterns of tension in the body. It uses slow strokes and deep pressure with the use of fingers, thumbs or elbows on contracted areas, either following or going across the grain of muscles, tendons and fascia. It can be used for specific work or full-body. A. deep tissue massage B. stone massage C. sports massage D. hand massage 14. Different origin of the word massage are the following except one, A. mass B. mass’h C. masser D. massege 15. These details indicate whether massage would be suitable for the client. They will

also provide information regarding the client‟s previous experience of massage.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 A. Massage Analysis B. Arabic Analysis C. Therapeutic Analysis D. Psychological Analysis 16. All are included in the five elements of balance except A. water B. metal C. earth D. air 17. Which statement is true? A. metal controls wood B. earth controls fire C. fire controls wood D. wood controls metal 18. _______details that will enable to contact the client quickly. A. massage analysis B. personal details C. contra-indication D. other information 19. A kind massage that uses heated stones during the treatment A. deep tissue massage B. sports massage C. reflexology D. stone massage 20. The following programs can be offered in a massage salon except. A. pedicure B. manicure C. weight management D. face surgery

Answer key 1. A 6. B 2. A 7. A

11. A 12. C

16. D 17. A

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 3. A 4. A 5. C

8. A 9. A 10. D

13. A 14. D 15. A

18. B 19. D 20. C

Enhancement activity Activity Time Travel: Let’s create a general history of massage using the given timeline. 3000 B.C. Chinese practiced massage to cure ailments and improve general health. Same year, Japan used similar techniques which they called tsubo and now popularly known as shiatsu.

1839-1909 Dr. Johan Mezgner, a dutch physician, developed massage for use in rehabilitation and used it successfully to treat many diseases and disorders. His theories, based on sound scientific principles

1800 B.C. A sacred book called the Ayur –Veda (The art of life)this describes how shampooing and rubbing were used to reduce fatigue and promote well-being and cleanliness.

500 B.C. - The practice of massage spread from the east into Europe, and it was well established. -The Greek physician Herodicus used massage with oils and herbs to treat medical conditions and diseases.

500 A.D – 1400 A.D This year was considered the Dark Ages. Little is known about massage or health and beauty practices throughout the Dark and middle Ages

1776-1839 Per Henrik Ling, a Swedish physiologist developed a system of passive and active exercises known as “Swedish Remedial Gymnastics”.

1517 – 90 The French surgeon Ambroise Pare promoted and developed the use massage. He is reputed to have successfully treated Mary Queen of Scots.

1450 A.D. Renaissance period (rebirth). Interest in the arts and sciences flourished and there was renewed interest in health practices. Massage was once again advocated and practiced .fotherapeutipurp oses

became accepted ss medical practice.

1894 A group of women founded the society of Trained Masseuses. Rules and regulations for training and examinations for qualifying were established. These women raised standards and fought to establish massage as a profession.

Enhancement Activity 2 Define the following ailment.

1968 The first full –time course was offered in colleges of further education. The British Association of Beauty Therapists and Cosmetologists, The International Health and Beauty Council and other organizations also developed courses and offered certificates and diplomas.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10     

Cardio Vascular problem – health problem related to the increased in blood pressure Allergic reactions – exaggerated sensibility to an environmental substance or sensory stimulus. Fragile Skin – thin skin causing open wounds particularly with diabetic patient Under healing process – any injury or damage to the tissues or fractures of bones must be allowed to heal A pin or plate is inserted in your bone – a metal that is inserted inside the body to stabilize bones and joints

Note: This activity would be best to do as homework/ assignment so that the students may ask their parents for an accurate answer.

Answers may vary.

Let’s See How Much You Learned Post Test 1 I. IDENTIFICATION. Identify essential terms or phrases that are being asked. Write your answer on the space provided each number. ________1. This refers to the type of massage treatment that might be found in some spa and hair salons. ________2. Who practiced massage to cure ailments and improve general health during early as 3000 B. C. ________3. The Greek physician who used massage with oils and herbs to treat medical conditions and diseases around 500 BC. _________4. This is the most widely used form of massage used for relaxation. _________5.This is the most rapidly growing field encompasses athletic training massage, and massage designed to help an athlete prepare for competition and recover from competing. ________ 6. This system which removes excess of fluids sweat from all over the body, returning it into the bloodstream

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 _________7. This can be done as an introduction to massage for clients who may not come in for an office massage, or can be a continuing form of stress-reduction therapy when done on a regular basis, as in the office setting. __________8. These details will enable you to contact the client quickly should you need to cancel or change an appointment or for any other reason. __________9. This is the most common kind of massage, relaxation or stress reduction massage includes the types of treatments common in resorts, spas, private offices and client‟s homes. __________10. A massage therapist which focus on the shifts in awareness and psychological insight that can be brought about with massage. __________11. Modern massage techniques have evolved mainly from a system developed by a Swedish physiologist called Per Henrik Ling (1776– 1839). __________12. These details will indicate whether massage will be helpful to this client and will influence the type of massage to be given. __________ 13. Releases the chronic patterns of tension in the body. It uses slow strokes and deep pressure with the use of fingers, thumbs or elbows on contracted areas, either following or going across the grain of muscles, tendons and fascia. It can be used for specific work or fullbody. __________14. The origin of the word massage. __________15. These details indicate whether massage would be suitable for the client. They will also provide information regarding the client‟s previous experience of massage. Answer Key : 1. Pampering 11 Effleurage. 2. Chinese 12. Present Medical History 3. Herodicus 13. Deep Tissue Massage 4. Swedish Massage 14. Mash‟her 5. Sports Massage 15. Massage Analysis 6. Lymphatic Drainage 7. Chair Massage 8. Personal Details 9. Relaxation/Stress reduction Massage 10. Deep tissue massage 16-30 Complete the evaluation sheet.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Objective Identify the acupressure point area of the forehead, nose, nape and back. Title: Basic Acupressure Massage Procedure: Write down the process on how to relieve headache by using acupressure massage. 16. Press the point area of the forehead 17. Release 18.Place your thumbs on point 1 and with a downward sliding stroke, massage the forehead for 8 seconds starting from the centre point (pt.1)going to the point area of the temples (pts.2 and 3) 19. Repeat the procedure for 3 times 20-24. Draw the acupressure point area of the forehead and nose. 25-27. Draw the acupressure point area of the nape and back Classification of massage 28. ______________ 29-30. Remarks/ Evaluation Date: __________________ Learner‟s signature: _____________________

QUARTER II LESSON 1 PROVIDE PRE-SERVICE TO WELLNESS MASSAGE CLIENT (PT) Overview Remind your class of the following target for this quarter. Provide brief discussion for each objective.

General Objectives At the end of this quarter, learners are expected to:   

Conduct preliminary services to clients Observe good interpersonal relationship Evaluate the clients satisfaction

Let’s See What You Know Pre – Test 2

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 I. Complete the statement by writing the correct word or phrase. Choose the best answer from the box below. 1. The most basic and powerful way to connect to another person is to ____. 2. The _____ is a very important part of the treatment – sufficient time must be allowed so that it is not rushed. 3 Look ______ – be clean, neat and tidy. 4. A _____ provides support to people to live well, by addressing the factors that influence their health and well-being. 5. One of the best practices in dealing with clients is to _____ and politely to everyone. Do not use improper language. 6. Always practice the _____ standards of personal and salon hygiene. 7. Communication is _____ when managers are surrounded with a pool of information which is sometimes misinterpreted by the clients. 8. It is the standards and conduct of behavior of an individual or professional group. 9. Consider the _____ in which you answer or speak on the telephone. Be competent, helpful and pleasant. 10. _____ is any message which is against their values is not accepted. 11. Do your utmost to deliver the most effective treatment ____ to the needs of the client. 12. In booking clients you should prepare an/a __________. 13. To gain the _____ of clients and establish an excellent reputation, be honest and reliable. 14. A customer first impression of your practice is formed during their first ____ of contact over the phone or in person. 15. The exchange of feelings and attitude in the communication process is known as ____.

ethics professional listen. suited interpersonal communication perceptual and language differences. less effective

few seconds confidence wellness service speak correctly

appointment card consultation manner highest

II. MULTIPLE-CHOICE: Direction: Read and analyze the statement carefully. Choose the nearest answer and write the letter on the space provided.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 _____ 16. A pleasant tone of voice in a telephone conversation. A. Shout C. Speak in a very low B. Speak clearly D. Speak very soft and ____ 17. Create a friendly working relationship with ______. A. colleagues C. clients B. manager D. all _____ 18 Do not make false claims for treatments, but explain the benefits. A. fairly D. reasonably B. practically D. realistically. _____19. Before picking up the receiver, ________any other conversation .

A. continue B. discontinue

C. halt D. disregard

_____ 20. It is define as simply the exchange of messages by human beings. A. Communication Process C. Communication Standards B. Communication Problem D. miscommunication _____ 21. Be prepared with ________ when you answer the phone. A. tissue paper C. information form B. calendar D. pen and message slip _____22. As the communication process continues, it becomes a communication ___. A. cycle C. routine B. stroke D. requirement _____ 23. It is often said that human communication consist of A. 93% body language while only 7% of communication consists of words themselves. B. 95% body language while only 5% of communication consists of words themselves C. 90% body language while only 10% of communication consists of words themselves D. 80% body language while only 20% of communication consists of words themselves _____ 24. Smile and the world Smiles With A. Us C. You B. Others D. All _____ 25. For the consultation the client should be seated comfortably, with A. doctor C. specialist B. dentist D. therapist

the

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Answer Key : Test 1 1. Listen 2. Consultation 3. Professional 4. Wellness service 5. Speak correctly 6. Highest 7. Suited 8. Ethics 9. Interpersonal communication 10.Perceptual

11.Suited 12. Appointment card 13. Trust 14. Interpersonal communication 15. Communication Test II 16. D 17. C 18. D 19. B 20. A

21.C 22.A 23.A 24.C 25.A

26-30 Answer the question on a paragraph form. In your own words define “Ethics” and how are you going to use this in your business?

Answers may vary

Enhancement Activity 2.0 – Role Playing 1. Group the students into 5. Then ask them to role play Enhancement Activity 2.0 – How to book clients on pg. 62-64. Follow the steps indicated. 2. Rate the students according to his/her performance.

Let’s See How Much You Learned

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

Post Test 2 I. LOOP A WORD Direction: Read and analyze the statement below and loop the word that corresponds to your answer. s w p p c f o o d

p e e r o I d s o

e l r o r h e c u

a l c f r y n o

k n e e e g c m

c e p s c i o m

o s t s t e n u

r s u i s n s n

l

a n o s

r s a o p e u i

e e l n e w l c

c r e a a a t a

t v t L k y a t

r e p r

l I h m I s t i e

y c i y n a i o t

a e c t g t o n n

n t s h s e n a i

1. It is the standards and conduct of behavior of an individual or professional group. 2. It is the most basic and powerful way to connect to another person 3. Always practice the highest standards of personal and salon hygiene 4. It is a very important part of the treatment – sufficient time must be allowed so that it is not rushed. 5. It should be considered in which you answer or speak on the telephone. Be competent, helpful and pleasant. 6. It is the exchange of feelings and attitude in the communication process 7. Being clean, neat and tidy is looking 8. It provides support to people to live well, by addressing the factors that influence their health and well-being. 9. One of the best practices in dealing with clients is to _____ and politely to everyone. Do not use improper language. 10. It is less effective when managers are surrounded with a pool of information which is sometimes misinterpreted by the clients.

Test II. MULTIPLE CHOICE: Read and analyze the statement carefully. Choose the nearest answer and write the letter on the space provided.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 _____ 11. For the consultation the client should be seated comfortably, with the positioned along side or opposite. The environment should feel warm and private A. doctor B. dentist C. specialist D. therapist _____ 12. It is often said that human communication consist of A. 93% body language while only 7% of communication consists of words themselves. B. 95% body language while only 5% of communication consists of words themselves C. 90% body language while only 10% of communication consists of words themselves D. 80% body language while only 20% of communication consists of words themselves _____13. Do not make false claims for treatments, but explain the benefits ______. Be honest when advertising. A. fairly B. practically C. reasonably D. realistically. _____ 14. Before picking up the receiver, __________ conversation or activity such as eating chewing gum, typing etc. that may be heard by the calling party. A. continue B. discontinue C. halt D. disregard _____ 15. It is defines as simply the exchange of messages by human beings, A. Communication Process B. Communication Standards C. Communication Problem D. miscommunication

_____ 16. Be prepared with _______ message slip when you answer the phone A. tissue paper B. calendar

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 C. information form D. pen and message slip _____ 17. As the communication process continues, it becomes a communication A. cycle B. stroke C. routine D. requirement _____ 18. Smile and the world Smiles With A. Us B. Others C. You D. All _____ 19. A pleasant tone of voice in a telephone conversation A. Shout B. Speak clearly C. Speak in a very low D. Speak very soft and distinctly in ____ 20. Create a friendly working relationship with A. colleagues B. manager C. clients D. all

III.Enumeration :Supply the answer. 5’s Methodology in Japanese words 21. 22. 23. 24. 25. Types of Massage 26. 27. 28. 29. 30 Answer Key: Test I

Test II

Test III

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 1.ethics 2. communication 3. correct speaking 4. consultation 5. speak correctly 6. speaking 7. professional 8. wellness service 9. speak correctly 10. perceptual

11. A 12. A 13. D 14. B 15. A 16. C 17. A 18. C 19. D 20 C

21Seiketsu 22.Seiton 23.Seiri 24.Seiso 25.Shitsuke 26. Relaxation 27. Sports 28. Medical 29. Transformational 30. Pampering

QUARTER III LESSON 1

WELLNESS MASSAGE TECHNIQUES

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Overview Remind your class of the following target for this quarter. Provide brief discussion for each objective.

General Objectives At the end of this quarter, learners are expected to:  Observe health and safety procedures in wellness massage.  Prepare client for wellness massage techniques, methods, massage pressure areas.  Perform wellness massage techniques.

Let’s See What You Know Pre – Test 3 Test I. Multiple Choice Direction: Choose the letter that best describes the statement. Write the answers on your quiz notebook. 1. What do you call the type of drape used to protect the client hair? a. Facial drape b. Gluteal drape c. Breast drape d. Turban drape 2. a. Risk b. Danger c. Hazard d. Warning is the very common precautionary measure we oftentimes read in labels of any supplies used in cleaning or disinfecting. 3. Safest substance found in spa salon is known as the _______. a. Oil b. Disinfectant c. Powders

d. Water

4. What is the technique of using a large towel or sheet to keep you covered while getting a massage? a. Draping b. Massage c. Cupping d. Hygiene 5. What do you call the massage stroke wherein the hands skim over the surface of the skin? a. Effleurage b. Percussion c. Petrissage d. Vibration

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 6. What massage stroke wherein the hand is placed and vibrated over the target area is called as _____. a. Vibration b. Pounding c. Frictions d. Cupping 7. A kind of massage stroke that uses pressure to the tissues. a. Vibration b. Knead c. Beating 8. What is the regular time duration for back massage? a. 20 mins b. 5 minutes c. 7 minutes

d. Petrissage

d. 6 minutes

9. What is the kind of manipulation that pinches and moves the muscle from side to side in a rocking manner? a. Vibration b. Effleurage c. Muscle rolling d. Petrissage 10. The massage stroke where the hands strike the target area is known as ______. a. Vibration b. Effleurage c. Taponement d. Petrissage

Test II. True or False: Direction: Write the word TRUE on the remarks column if massage is appropriate with the stated condition and FALSE if it is inappropriate. Use your quiz notebook to accomplish this task. Conditions 1 Blood clots 2 Bleeding 3 Fever 4 Fracture 5 Heart disease 6 Infectious disease 7 Kidney or liver disease

TRUE

FALSE

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 8 Pregnancy-induced diabetes 9 Severe cold 10 Menstrual Period

Test III. Matching Type Direction: Match Column A with Column by identifying the pictures below.

Write the letter of the answer. Column A

Column B

1. face towel

a

2. thermometer

b.

3. basin

c.

4. sphygmomanometer

d.

5. sanitizer

e.

f . 1-5. Write a five-sentence paragraph describing the phrase “Wellness Massage”. Use your quiz notebook to accomplish this task. ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Rubric: Clarity and Accuracy of Concept: (3 pts) Grammar Composition (2 pts.) Total 5 pts Answer Key Test I 1. A 2. C 3. D 4. A 5. A 7. C 8. A 9. C 10. C

Test 2 11. NO 12. NO 13. NO 14. NO 15. NO 16. NO 17. NO 18. NO 10. NO

Test III 21. C 22. A 23. E 24. B 25. D

Let’s try this. Open-Ended Statement Directions: Complete the open-ended statements below with your perception, opinion on the concepts on wellness massage. (10 points) Topic: Wellness Massage Before, I thought that___________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ But now, ____________________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ I can ________________________________________________________

Rubric for grading:

Concept: Articulation Total

(5pts) (5 pts.) 10 pts

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Activity 1. Open-Ended Statement.

Answers may vary Can you still recall? Direction: Find the 5‟s methodology (in english word) inside the puzzle. Once you find it, loop the word and write the answers on the opposite of each Japanese word. (2 points each).

a s d S o r t f s

s v n h d a j e e

t d b j g w k r l

a b c k s f t t f

n n f b y g l y d

d w d n s d p g i

1. Shitsuke _______________ 2. Seiri __________________ 3. Seiso _________________

a e t d t y c f s

r r y m e t b j c

d s u e m j v i i

i d s r a n n o p

z x d w t m d l l

e v o c i q s j i

s y p d z o w b n

d t S w e e p n e

4. Seiton ___________________ 5.Seiketsu __________________

Enhancement Activity

Multiple Choice. Direction: Read and analyze each statement carefully. Choose the nearest answer and write the letters before the number. Justify your answer. 2 points each. 1. Plug the machine into a near and accessible identified socket so that, a. it can be switched off or disconnected easily in an emergency. b. It will lessen your time from walking from time to time if you want to unplug it c. You can sleep anytime you want and confident that it is safe d. It is easy for you to just reach out if you want to unplug it.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Justify:

2. Follow the correct procedures when using electrical equipment, a. to avoid accident b. to show your expertise c. to boost your capacity to operate the equipment d. to play safely Justify ____________________________________________ 3. Ensure that people using electrical equipment are trained and competent to do so a. They can easily be hired abroad b. They can operate the equipment without reading the procedure c. They can prove that they are trained operators d. Keep safe in using the equipment Justify: _________________________________________ 4. Training and supervision to all staff will a. Ensure that all employees understand the risks from all the hazardous substances they have to deal with. b. Inform them of the rules and regulations for using, storing and transporting or disposing of hazardous substances. c. They can be easily be accepted in their field of training to other salon d. Keep your salon clean and orderly Justify: _____________________________________________ 5. Prepare procedures to deal with accidents, incidents and emergencies. Immediate steps must be taken to minimize the harmful effects and damage. These procedures should be a. clearly written and placed in a prominent and accessible place. a. clearly written and placed inside the cabinet b. clearly written and placed at the back door a. clearly written and placed on the table Justify: __________________________________________

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Answer Key: 1. 2. 3. 4. 5.

Activity 5. Mix and Blend Try to interview the student of his/her finish product of massage oils. 1. What are the ingredients used? 2. How was it made? Activity 2. Investigate or Interview Direction: Visit a Wellness Massage Center. Then, Interview an owner/ employee of a wellness massage spa. Ask equipments, materials and supplies other than those mentioned in the previous discussion. Include the function of each item. Be ready to present your output in class. Write your answers in your notebook. Equipments/Materials/Supplies

Function/Uses

Rubrics for Evaluation: (30 points) Item

Tools

25

15

10

Has additional equipment aside from what has

Lack one equipment used.

Lack two or more equipment,

Score

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 been discussed .

Materials

Supplies

Has additional materials aside from what has been discussed

Lack one or two materials being used

Lack three or more materials being

Has additional supplies aside from what has been discussed

Lack one or two supplies being used

Lack three or more materials being

DEMONSTRATING HYGIENE PRACTICES in PRE-WELLNESS Let’s try this: Activity 1: Minute Paper Directions: Fill out this survey form to evaluate how far you have gone with the lesson. ( _________________________________________ ) T o p i c / L e s s on Name of Student : __________________ Date : _____________ Year and Section ___________________ Teacher: __________________ After the lesson / activity/ discussion on ________, I have learned that: 1. ______________________________________________________ 2. ______________________________________________________ 3. ______________________________________________________

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 But I‟m a little bit confused about: 1. ______________________________________________________ 2. ______________________________________________________ 3. ______________________________________________________ I still want to learn more on: 1. ______________________________________________________ 2. __________________________________________________________ 3.__________________________________________________________ After the lesson / activity / discussion, I feel ______________ because of the following reasons: 1. _________________________________________________________ 2. _________________________________________________________ 3. ____________________________________________________________

Answers may vary.

Activity 2: True or False: Write T if the statement is correct and F if false. _____1. Working uniform can be worn out of the salon. _____2. Underwear and tights should be changed daily and washed in hot soapy water. _____3. Wedding ring and small ear studs can be worn during the massage. _____4. A daily bath or shower should be taken to maintain cleanliness of the skin, hair and nails, and to remove stale sweat odours _____5. Therapists must wash their hands before touching a client and after cleaning the feet prior to the massage

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Answer Key: 1. F 2. T 3. F 4. T 5. T Activity 1. Let’s Try This. Directions: Write three sentences answering each question if you have any idea on how to perform body massage. written inside the box. Use your quiz notebook to accomplish this task.

What do you think is the most important reason why we need to have body massage??

Have you observed/learned one or two of your family members experienced having body massage? Did they share it to you? Share it to us.

What do you expect to learn in body massage?

Answers may vary.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Activity 1. Short Quiz Direction: Put a check (√) mark if the statement is correct and a Cross (X) mark if incorrect. Write your answer on a quiz notebook. _____1. A lined bin should be to hand for disposal of waste. _____2. Cover the entire surface with a towelling or cotton sheet – the fitted types are best as they stay neat and tidy. _____3. The therapist should ensure there is enough space to walk around the bed and work from all sides, and that there is room for a trolley with commodities, and a stool. _____4. Talcum powder or corn starch may be used instead of oil or cream as a massage medium. They work well for very hairy clients. _____5. Shower and toilet facilities for the client‟s use should be accessible and regularly cleaned. Answer Key: 1. √ 2. √ 3. √ 4.√ 5.√ Activity 1. Concept Mapping Direction: Discuss with your group mates and choose a certain area to draft Standard Operating Procedure using Concept Mapping. Be ready for a class presentation. Use the pattern to construct your idea.

Detail s

Detail s

Detail s

Detail s

Detail s

Procedu re

Detail s Detail s

Detail s

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Answers may vary.

Activity 1: Direction:

Group the following task in its specific time table. Write the letter on the table below. Use your quiz notebook to accomplish this task. End of Business Day

1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9,4

Activity 1. Direction:

Weekly 6

Create a simple Client‟s Information Sheet.

Rubrics for Evaluation: 25% A. Communication Skills B. Self Confidence C. Establishing Rapport D. Clients Response to information asked

15%

10%

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

Activity1. Get your pair and perform the following manipulation. Use the rating below: Time Duration

25%

Pressure

25%

Effect

50%

Answers may vary. Activity 1: Demonstration Student will find a partner and perform effleurage. Ask you partner to give you his/her rating. Time Duration

25%

Pressure

25%

Effect

50%

Activity 15. Client’s Information

Answers may vary. Activity 16. Practice Pressure Massage Ask the student to find a partner and perform the task that will be instructed by the teacher.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Activity 17. Return Demonstration Watch a Demonstration video and ask the student for a return demonstration. Student will find a partner and will have to perform “effleurage” on his/her partner. Let his/her partner rate him/her. Criteria Time Duration Pressure Effect

Points 5 5 10

Score

Activity 18. Return Demonstration Watch a Demonstration video and ask the student for a return demonstration. Student will find a partner and will have to perform “petrissage” on his/her partner. Let his/her partner rate him/her. Criteria Time Duration Pressure Effect

Points 5 5 10

Score

Activity 19. Return Demonstration Watch a Demonstration video and ask the student for a return demonstration. Student will find a partner and will have to perform “pounding” on his/her partner. Let his/her partner rate him/her. Criteria Time Duration Pressure Effect

Points 5 5 10

Score

Activity 20. Return Demonstration Watch a Demonstration video and ask the student for a return demonstration. Student will find a partner and will have to perform “vibration” on his/her partner.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Let his/her partner rate him/her. Criteria Time Duration Pressure Effect

Points 5 5 10

Score

Activity 21 Return Demonstration Direction: Work in pairs - one will play at a client/customer and the other will be the therapist. Demonstrate all massage manipulations at various speeds, depths and rhythms. Change roles after performing. Rate one another using the checklist below. After the task, submit the checklist to your teacher the interpretation. Done Rating Effleurage Taponement Petrissage Vibration

Activity 1.Multiple-Choice Direction: Choose the letter that best describes the statement. Write the answers on your quiz notebook. 1. The hand is placed over the area and vibrated either up and down or from side to side. The action produces vibrations in the underlying tissue. a. Vibration b. Pounding c. Frictions d. Cupping 2. This massage strokes apply pressure to the tissues. a. Vibration b. Knead c. beating d. Petrissage 3. Massage strokes that skims the surface of the tissues. a. Vibration b. Effleurage c. beating d. Petrissage 4. This manipulation lifts the muscle away from the bone and moves it from side to side in a rocking manner. a. Vibration b. Effleurage c. Muscle rolling d. Petrissage 5. Massage strokes where the hands strike the tissues. a. Vibration b. Effleurage c. Taponement d. Petrissage

Answer key: 1. A 2. B 3. B

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 4. C 5. C

Let’s See How Much You Learned Post Test 3 Test I. Multiple Choice Direction: Choose the letter that best describes the statement. Write the answers on your quiz notebook. 1. What do you call the type of drape used to protect the client hair? a. Facial drape b. Gluteal drape c. Breast drape d. Turban drape 3. a. Risk b. Danger c. Hazard d. Warning is the very common precautionary measure we oftentimes read in labels of any supplies used in cleaning or disinfecting. 3. Safest substance found in spa salon is known as the _______. a. Oil b. Disinfectant c. Powders

d. Water

4. What is the technique of using a large towel or sheet to keep you covered while getting a massage? a. Draping b. Massage c. Cupping d. Hygiene 5. What do you call the massage stroke wherein the hands skim over the surface of the skin? a. Effleurage b. Percussion c. Petrissage d. Vibration 6. What massage stroke wherein the hand is placed and vibrated over the target area is called as _____. a. Vibration b. Pounding c. Frictions d. Cupping 7. A kind of massage stroke that uses pressure to the tissues. a. Vibration b. Knead c. Beating 8. What is the regular time duration for back massage? a. 20 mins b. 5 minutes c. 7 minutes

d. Petrissage

d. 6 minutes

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 9. What is the kind of manipulation that pinches and moves the muscle from side to side in a rocking manner? a. Vibration b. Effleurage c. Muscle rolling d. Petrissage 10. The massage stroke where the hands strike the target area is known as ______. a. Vibration b. Effleurage c. Taponement d. Petrissage

Test II. True or False: Direction: Write the word TRUE on the remarks column if massage is appropriate with the stated condition and FALSE if it is inappropriate. Use your quiz notebook to accomplish this task.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Conditions Blood clots Bleeding Fever Fracture Heart disease Infectious disease Kidney or liver disease Pregnancy-induced diabetes Severe cold Menstrual Period

TRUE

FALSE

Test III. Matching Type Direction: Match Column A with Column by identifying the pictures below.

Write the letter of the answer. Column A

Column B

1. face towel

a

2. thermometer

b.

3. basin

c.

4. sphygmomanometer

d.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

5. sanitizer

e.

f . 1-5. Write a five-sentence paragraph describing the phrase “Wellness Massage”. Use your quiz notebook to accomplish this task. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ________________________________________ Rubric: Clarity and Accuracy of Concept: (3 pts) Grammar Composition (2 pts.) Total 5 pts

Answer Key: Test 1. / 2. / 3. / 4. / 5. / 6. / 7. / 8. / 9. / 10. /

26-30. Essay:

Test II 11. A 12. C 13. D 14. D 15. A 16. A 17. C 18. A 19. C 20. D

Test III 21. 22. 23. 24. 25.

C A E B D

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Direction: Write a five-sentence paragraph to answer the essay question below. Use your answer sheet to accomplish this task.

Answers may vary.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

QUARTER IV LESSON 1

POST ADVICE AND POST SERVICE TO CLIENT

Overview Remind your class of the following target for this quarter. Provide brief discussion for each objective.

General Objectives At the end of this quarter, learners are expected to:    

Perform after care service Identify and explain products Enumerate and explain other services Suggest quality and acceptable massage products.

Let’s See What You Know Pre – Test 4 Multiple Choice: Read the statement carefully. Choose the best answer and write it in your answer sheets. 1. The ______helps eliminate the toxins from the body. a. juice the body.

b. tea

c. water

d. wine, helps eliminate the toxins from

2. A person must maintain a ______ a light healthy meal b heavy healthy meal c more vegetables d juicy fruits 3. If possible avoid __________ before performing aftercare services. a. alcohol

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 b. exercise c. too much eating d. drinking plenty of water for about 24 hours 4. After treatment has been given to a client, he/she feels a. startle b. creepy c. canny d. relaxed 5. The most common body reactions in the aftercare services, a. aching/soreness of muscles, b. tiredness, c. heightened emotional state d. dizzy 6. The backbone of any successful business is customer service and meeting clients‟ needs and expectations in terms of a. both product use and beauty therapy services b. products services c. beauty therapy services d. supplies 7. In preparation of a room to be used in services, which is more appropriate? a. warm, well-ventilated area b. a quiet area, away from distracting noise c. low and diffused lighting d. a spotlessly clean environment 1. What is the best after care products to be advised to clients? a. Pre-blended aromatic plant oils b. Exfoliates c. Herbal teas and beverages d. Mud/clays 9. .It helps to increase the intake of oxygen and the elimination of carbon dioxide a. Deep breathing exercises b. Weights c. Dancing . d. travelling are helpful to everyone as they 10. One of the after care services given to client is,

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 a. eatingt a light healthy meal b. taking variety of soups c. eating more fruits d. drinking litres of water so the body can concentrate on healing.

II. TRUE or FALSE. Direction: Read and analyze carefully the statements. Write the word TRUE if it is correct and FALSE if it is wrong. Write your answers in your quiz notebook. _______1. Making the clients feel welcome and at home with a friendly “Hello is a nice gesture or strategy used in rebooking clients _______2. After any massage, spa or holistic treatment, try to rest and relax for the rest of the day, if not, for a few hours at least. _______3. Deep breathing exercises are helpful to everyone as they increase the intake of oxygen and the elimination of carbon dioxide. _______4. For the tense, overworked client she may be advised to reduce workload, that s/he makes time to rest, takes a relaxing bath and goes to bed early _______5. Eat light, easy to digest meals _______6. Aftercare products may include but is not limited herbal products and body oils. _______7. Immediate bathing should be avoided, at least 6 hrs. after the service is being advised. ______ 8. Home care advice is very beneficial for the client, as it involves them in the treatment and encourages them to take control of their condition. _______9. You may feel a little light headed after the hot stone massage & massage aftercare _______10. Drink plenty of water to hydrate & flush toxins

II. IDENTIFICATION: Write your answer on the space provided each number.

_____________1. It means being free from tension and anxiety.

body

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 _____________2. It involves visualizing pleasantly, suiting situations. _____________3. It allows the client short time to settle and let go of tension. _____________4. It is a technique used which means pull the feet up hard and let go. _____________5.It is a term used to push the feet down hard and let go.

III. Classify the following massage product if supplies , tools and equipment. Write A if supplies and B if tools and equipment _______1. massage oil ______ 2. shiatsu foot warmer ______ 3. food supplement ______4. neck and shoulder massager ______5. massage cream Answer Key: Test I 1. C 2. A 3. A 4. D 5. A 6. C 7. A 8. A/B 9. A 10. A

Test II 11. TRUE 12. TRUE 13. TRUE 14. TRUE 15. TRUE 16. TRUE 17. TRUE 18. TRUE 19. TRUE 20. TRUE

Test III 21. Relaxation 22. Visualization or imagining 23. Relaxation 24. Dorsi-flexion 25. Plantar flexion

Activity 1. Planning the Spa Group the students into 5.

Answers may vary.

Test IV 26. A 27. B 28. A 29. A 30. A

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

Let’s See How Much You Learned Post Test 4 Multiple Choice: Read the statement carefully. Choose the best answer and write it in your answer sheets. 1. The ______helps eliminate the toxins from the body. a. juice the body.

b. tea

c. water

d. wine, helps eliminate the toxins from

2. A person must maintain a ______ a light healthy meal b heavy healthy meal c more vegetables d juicy fruits 3. If possible avoid __________ before performing aftercare services. a. alcohol b. exercise c. too much eating d. drinking plenty of water for about 24 hours 4. After treatment has been given to a client, he/she feels a. startle b. creepy c. canny d. relaxed 5. The most common body reactions in the aftercare services, a. aching/soreness of muscles, b. tiredness, c. heightened emotional state d. dizzy 6. The backbone of any successful business is customer service and meeting clients‟ needs and expectations in terms of

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 a. both product use and beauty therapy services b. products services c. beauty therapy services d. supplies 7. In preparation of a room to be used in services, which is more appropriate? a. warm, well-ventilated area b. a quiet area, away from distracting noise c. low and diffused lighting d. a spotlessly clean environment 2. What is the best after care products to be advised to clients? a. Pre-blended aromatic plant oils b. Exfoliates c. Herbal teas and beverages d. Mud/clays 9. .It helps to increase the intake of oxygen and the elimination of carbon dioxide a. Deep breathing exercises b. Weights c. Dancing . d. travelling are helpful to everyone as they 10. One of the after care services given to client is, a. eatingt a light healthy meal b. taking variety of soups c. eating more fruits d. drinking litres of water so the body can concentrate on healing.

II. TRUE or FALSE. Direction: Read and analyze carefully the statements. Write the word TRUE if it is correct and FALSE if it is wrong. Write your answers in your quiz notebook.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 _______1. Making the clients feel welcome and at home with a friendly “Hello is a nice gesture or strategy used in rebooking clients _______2. After any massage, spa or holistic treatment, try to rest and relax for the rest of the day, if not, for a few hours at least. _______3. Deep breathing exercises are helpful to everyone as they increase the intake of oxygen and the elimination of carbon dioxide. _______4. For the tense, overworked client she may be advised to reduce workload, that s/he makes time to rest, takes a relaxing bath and goes to bed early _______5. Eat light, easy to digest meals _______6. Aftercare products may include but is not limited herbal products and body oils. _______7. Immediate bathing should be avoided, at least 6 hrs. after the service is being advised. ______ 8. Home care advice is very beneficial for the client, as it involves them in the treatment and encourages them to take control of their condition. _______9. You may feel a little light headed after the hot stone massage & massage aftercare _______10. Drink plenty of water to hydrate & flush toxins II. IDENTIFICATION: Write your answer on the space provided each number. _____________1. It means being free from tension and anxiety. _____________2. It involves visualizing pleasantly, suiting situations. _____________3. It allows the client short time to settle and let go of tension. _____________4. It is a technique used which means pull the feet up hard and let go. _____________5.It is a term used to push the feet down hard and let go.

body

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 III. Classify the following massage product if supplies , tools and equipment. Write A if supplies and B if tools and equipment _______1. massage oil ______ 2. shiatsu foot warmer ______ 3. food supplement ______4. neck and shoulder massager ______5. massage cream

Answer Key: Test I Test II

Test III

1.C 2. A 3. A 4. D 5. A

6. Relaxation 7. Visualizing or imagining 8. Relaxation 9. Dorsi - flexion 10. Planta Flexion

11. A 12. B 13. B 14. B 15. A

Test IV 21. TRUE 22. TRUE 23. TRUE 24. TRUE 25. TRUE

26. 27. 28. 29. 30.

16. A 17. B 18. A 19. A 20. A

TRUE TRUE TRUE TRUE TRUE

SUMMATIVE ASSESSMENT

I.TRUE or FALSE. Write T if the statement is true and F if false. _______1. Drink plenty of water to hydrate & flush toxins _______2. You may feel a little light headed after the hot stone massage & massage aftercare

body

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 _______3. Home care advice is very beneficial for the client, as it involves them in the treatment and encourages them to take control of their condition. _______4. Immediate bathing should be avoided, at least 6 hrs. after the service is being advised. _______5. Aftercare products may include but is not limited herbal products and body oils. _______6. Eat light, easy to digest meals ________7. For the tense, overworked client she may be advised to reduce workload, that s/he makes time to rest, takes a relaxing bath and goes to bed early. _______8. Deep breathing exercises are helpful to everyone as they increase the intake of oxygen and the elimination of carbon dioxide. _______9. After any massage, spa or holistic treatment, try to rest and relax for the rest of the day, if not, for a few hours at least. _______10. Making the clients feel welcome and at home with a friendly “Hello is a nice gesture or strategy used in rebooking clients.

II. Multiple Choice. Read each questions carefully. Encircle the letter of your choice. 1. Some massage therapists focus on the shifts in awareness and psychological insight that can be brought about with massage. a. Transformational or psychotherapeutic massage b. Pampering c. Sports Massage d. Relaxation/stress/ stress reduction. 2. Modern massage techniques have evolved mainly from a system developed by a Swedish physiologist called Per Henrik Ling (1776– 1839). He developed a system of passive and active exercises known as „Swedish Remedial Gymnastics‟ and also a system of massage movements. Ling used the terms, except one (1) a. „effleurage‟, b. „petrissage‟, c. „vibration‟, d „ventilation

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 3. These details will indicate whether massage will be helpful to this client will influence the type of massage to be given, a. Past Personal Information b. Past Medical History c. Present Medical History d. Present Personal Information

and

4. This refers to the type of massage treatment that might be found in some spa and hair salons. a. Transformational or psychotherapeutic massage b. Pampering c. Sports Massage d. Relaxation/stress/ stress reduction 5. As early as 3000 BC, the a. Chinese b. Japanese c. Vietnamese d. Swedish practiced massage to cure ailments and improve general health 6. Around 500 BC the Greek physician a. Herodicus b. Abacus c. Hepartacus d. Eherodicus used massage with oils and herbs to treat medical conditions and diseases. 7. This is the most widely used form of massage used for relaxation. a. body massage b. stone massage c. sports massage d. pregnancy massage 8. It is defines as simply the exchange of messages by human beings, a. Communication Process c. Communication Problem

b. Communication Standards d. miscommunication

9. As the communication process continues, it becomes a

communication

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 A. cycle

B. stroke

C.routine

D. requirement

10. It is often said that human communication consist of A. 93% body language while only 7% of communication consists of themselves. B. 95% body language while only 5% of communication consists of themselves

words words

C. 90% body language while only 10% of communication consists of themselves

words

D. 80% body language while only 20% of communication consists of themselves

words

11. For the consultation the client should be seated comfortably, with the A. doctor B. dentist C. specialist D. therapist positioned along side or opposite. The environment should feel warm and private. 12. Do not make false claims for treatments, but explain the benefits A. fairly B. reasonably C. practically D. realistically. Be honest when advertising. 13. Before picking up the receiver, _______ or activity such as eating chewing gum, typing etc. that may be heard by the calling party. A. continue B. halt C. discontinue D. disregard any other conversation 14. The hand is placed over the area and vibrated either up and down or from side to side. The action produces vibrations in the underlying tissue. a. Vibration b. Pounding c. Frictions d. Cupping 15. This massage strokes apply pressure to the tissues. a. Vibration b. Knead c. beating d. Petrissage 16. Massage strokes that skims the surface of the tissues. a. Vibration b. Effleurage c. beating d. Petrissage 17.This manipulation lifts the muscle away from the bone and moves it

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 from side to side in a rocking manner. a. Vibration b. Effleurage c. Muscle rolling

d. Petrissage

18. Massage strokes where the hands strike the tissues. a. Vibration b. Effleurage c. Taponement d. Petrissage . 19. _____ helps eliminate the toxins from the body. a) juice b) tea c) water d) wine 21. . Eat _____so the body can concentrate on healing a) light healthy meal c) more vegetables b) heavy healthy meal d) juicy fruits 22. If possible avoid ____________ water for about 24 hours before performing aftercare services. a) alcohol b)exercise c) too much eating d) drinking plenty of 22. 23. After treatment you will usually feel a) startle b) creepy c) canny

d) relaxed

24. The most common body reactions in the aftercare services, a) aching/soreness of muscles, c) heightened emotional state b) tiredness, d) dizzy 25. Massage was introduced and found in the _______________. a. harbor b. caves c. mountains d. forest 26. Safest substance found in spa salon a. Oil b. Disinfectant

c. Powders

d. Water

27. In the %‟s methodology Seiketsu is the Japanese term for a. standardize c. seiri - sort b. self-discipline d. sweep 28. The translated English word for seiri is ________. a. sort b. sweep c. self-discipline d. systematize 29. This can be done as an introduction to massage for clients who may not come in for an office massage, or can be a continuing form of stress-

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 reduction therapy when done on a regular basis, as in the office a. Chair Massage b. Pampering c. Chiropractic adjunct d. Relaxation/stress/ stress reduction 30. Different origin of the word massage are the following except one, a. mass b. mass’h c. masser d. massege

setting

31. This details will enable you to contact the client quickly should you need to cancel or change an appointment or for any other reason. a. personal details b. doctors record c. physical records d. school records III. Fill in the blanks. Choose your answer from the box and write it in the space provided. 32._______ is the chance, great or small that someone will e harmed by the hazard. 33._______ is technique of using a large towel or sheet to keep you covered while you‟re getting a massage. 34.An ______ is a region of the body in which nerves arteries, or vein lay close to the body‟s surface. 35.The time to gather and exchange information with the client is called ________________. 36.__________refers to standards and conducts of behaviour of an individual or professional group. 37.__________refers to the type of massage treatment that might be found in some spa and hair salons. 38.Massage is thought to increase _____ which is desirable in many conditions.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 39._________ is the name of a workplace organization method that uses a list of five Japanese words.

40.To gain the _____ of clients and establish an excellent reputation, 41. A customer first impression of your practice is formed during their first ____ of contact over the phone or in person

draping endangerment site risk ethics blood flow 5‟s methodology consultation confidence interpersonal communication SYNTHESIS

Answer Key: Test I Test II 1. TRUE 11. A 2. TRUE 12. A 3. TRUE 13. C 4. TRUE 14. D 5. TRUE 15. B 6. TRUE 16. A 7. TRUE 17. A 8. TRUE 18. A 9. TRUE 19. A 10. TRUE 20. A

21. A 22. D 23. C 24. A 25. D 26. D 27. E 28. C 29. C 30. A

31 A 32 D 33 A 34 A 35 D 36 A 37 D 38 A 39 A 40 A

pampering

Test III 41 Risk 42 Draping 43 Endangerment site 44 consultation 45 ethics 46 pampering 47 blood flow 48 5‟s methodology 49 confidence 50. interpersonal communication

Synthesis The teacher‟s guide aims to assist teachers and prepare learners in focusing on certain topics relevant in their health being. Planning a wellness massage program give emphasis on the history of massage which is visible nowadays. In providing pre-service to wellness massage has to do with how behavior is being promoted in performing after care services, care should be done. Giving advices with what to be and how it should be maintained is another concern of both the therapist and clients.

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10

GLOSSARY Process is simply the exchange of messages by human beings. It is the transmission of ideas from the sender to the receiver through channels. Communication is not complete if there is no feedback or response from the receiver back to the sender. Consultation- is a very important part of the treatment – sufficient time must be allowed so that it is not rushed. This is the time to gather and exchange information. Ethics refers to the standards and conduct of behavior of an individual or professional group. Hazard – means anything that can cause harm. Hearing refers to the sounds that you hear, whereas listening requires more than that: it requires focus. It means being aware of both verbal and non-verbal messages. Hygiene requirements the hygiene standards specified by an organisation or laid down by law

Information Overload. surrounded with a pool of information. Interpersonal Communication is the exchange of feelings and attitude in the communication process

Listening is the ability to accurately receive and interpret messages in the communication process. Listening is key to all effective communication, without the ability to listen effectively messages are easily misunderstood communication breaks down and the sender of the message can easily become frustrated or irritated. Massage – the application of touch by one person to another, using manual techniques of rubbing, stroking, kneading or compression, when done to produce relaxation, pain relief, injury, rehabilitation, athletic preparedness or a career at your fingertips) Massage Therapists – A massage practitioner who has received training in the theory and practice of massage, and is competent to use massage as a means if

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 promoting pain relief, injury rehabilitation or health improvement. ( Massage a career at your fingertips) Personal details includes the basic information. These details will enable you to contact the client quickly should you need to cancel or change an appointment or for any other reason. They will also enable you to seek advice from his/her doctor should this be necessary. Essential oils - Volatile plant oils extracted from certain aromatic plants that have both physiological and psychological effects on the human body. Policies – set of basic principles and associated guidelines, formulated and enforced by the governing body of an organization, to direct and limit its action in pursuit of long term – goals. Procedures – A fixed, step-by-step sequence of activities or course of action (with definite start and end points) that must be followed in the same order to correctly perform a task. Risk – is the chance, great or small, that someone will be harmed by the hazard. Safety – the state of being safe; freedom from the occurrence or risk of injury, danger, or loss

References Bibliography Williams, Anne, 2007, Spa Body Work A Guide for Massage Therapists, Mo, Rosser , 2004 , Body Massage Therapy Basics (2nd Edition), Anatomy, Physiology and First Aid http://spas.about.com/od/spaglossary/g/Massage-Draping.htm Telephone Etiquette and Customer Service Body Shop Business, March 2007, Newsletter Borg, John. Body Language; 7 Essay Lessons to Master/Silent Language, Prentice hall Life, 2008 Communication with Clients – Wendy S. Mayers, (Step-by-Step, Guide to Diagnosis and Treatment) 2014, Educational Concept

TG – WELLNESS MASSAGE Grade 10 Lifestyle wellness Coaching (2nd edition), James Gavin and Madeleine Mcbrearty, copyright 2013 Wellness Services – Evidence Based Review and Examples) Good Practice, Final Report, Lyn Winter Armatage, Stanfield et al, Observatory Report Series No. 76, Published 2010. Williams, Anne E. , Spa Bodyworks, Guide for Massage Therapist, 2015 Rosser, Mo, Body Massage Therapy Basics, Second Edition 2004 Roseberry, Monica, The Body Shop Massage, 2005 Ashley, Martin, Massage a career at your fingertips, 3rd Edition, http://www.skillsyourneed.com/ips/listening skill:htm (#ixzzz2ve/smnpS) http://www.skillsyourneed.com/ips/listening skill:htm (#[email protected] http://www.apas.org.uk/index.php/complementary-therapy-service/massage-after-careadvice/ http://www.baranduda-beauty.com.au/massage_aftercare.ph

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF