Teori Kewujudan (Existential)

September 4, 2022 | Author: Anonymous | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Teori Kewujudan (Existential)...

Description

 

TEORI-TEORI KESIHATAN MENTAL (GGGB6133)

TEORI KEWUJUDAN (EXISTENTIAL) Disediakan oleh:

NUR NABILA BINTI BANYUK (P98389)

NURAIN NATASHA BINTI MD YUSOF (P98404) ZATIL HANANI BINTI IZANI (P98409) NUR SHAHIERA NAJATI BINTI CHE MOHD RAHIM (P98791)

 

PENGENALAN 

  Menuru Menurutt Gla Gladd dding ing (20 (2004) 04) ya yang ng me melap lapor orkan kan te terd rdapa apatt 400 jen jenis is teo teori ri di selur se luruh uh dun dunia ia yan yang g diu diuta tarak rakan an ole oleh h pe pelba lbagai gai ahl ahlii teo teori ri da dalam lam bid bidang ang bim imb bin ing gan dan ka kaun unse seliling ng,, dan ps psik iko oterap api. i. Na Nam mun be bebe berrap apa a pendekatan utama yang ditekankan adalah dari aspek berikut: i.   Psi Psiko kodin dinam amik ik

: Fre Freud, ud, Ju Jung, ng, Adl Adler, er, Ho Horne rney y

ii.   Beh Behavi aviori oriss

: Pa Pavlo vlov, v, Tho Thornd rndike ike,, Wa Watso tson, n, Ski Skinn nner  er 

iii.   Hum Human anis isti tik k iv.   Kog Kogni niti tiff

: Ro Roge gers rs,, Ma Masl slo ow : Pi Piag aget et,, El Ellis lis,, Ba Band ndur ura, a, St Ster ernb nber erg, g, Ga Gard rdne ner  r 

v.   Sistematik  vi.   Gabungkait

 

SAMBUNGAN… 

  Antara tokohnya ialah Sidney Jourard, Abraham Abraham Maslow, Irvin Yalom, Rallo May, Clement Vontrest. Mereka ini berasal dari Amerika justeru, falsafah asas kewujudan ini berasal ini berasal dari Eropah. Eropah.



  Teori ini berpunca dari satu bentuk falsafah yang menekankan menekankan kebebasan individu.



 Bertentangan dengan Teori dengan  Teori Psikoanalisa dimana Psikoanalisa  dimana manusia ini tidak disekat oleh kuasa-kuasa yang tidak sedar.



  Te Teori ori ke kewu wujud judan an ini me membe mberi ri mar maruah uah,, pen pengho ghorma rmatan tan,, dan me membe mberi ri sesuatu kedudukan kepada manusia sebagai unsur yang boleh memandu hidupnya sendiri.



  Terapi Pusatan Kaunseling  oleh Carl Rogers dan Terapi dan  Terapi Gestalt  oleh Perls merup me rupak akan an te terap rapii ya yang ng mir mirip ip ke kepad pada a fal falsaf safah ah ini iait iaitu u ha hasil sil da darip ripad ada a kepercayaan dan keyakinan.

 

TOKOH TEORI EXISTENTIAL DUA TOKOH UTAMA IAITU ROLLO MAY DAN VICTOR FRANKL.

 

ROLLO MAY 

  Beliau dilahirkan dilahirkan pada tahun 1909 1909 di Ada, Ohio. Anak lelaki kedua kedua dalam kalanga kalangan n keluarganya.









  Hubung Hubungan an belia beliau u deng dengan an kelu keluarg arganya anya tidak begitu erat dan beliau membay mem bayan angk gkan an keh kehidu idupa pan n di rum rumah ah adalah tidak membahagiakan.   A Aki kiba batn tnya ya,, be belia liau u be beru ruba bah h pend pe ndia iam m dan dan pe pemb mber eron onta tak k remaja.   Beli Belia au gaga ga gall sebanyak 2 kali.

dala da lam m

menjad menj adii sema se masa sa

per erk kahwin ina an

  Menging Mengingati ati kehi kehidup dupan an peri peribad badii belia beliau u tida ti dak k ge gem mbi bira ra da dan n ce cela laru ru de deng ngan an kewujuda kewu judan nkege dirinya dirin ya an sendiri, send iri, perk Mayara percaya perc aya bah bahawa awa kegelisah lisahan itu perkara yang yan g baik seba sebagai gai sesu sesuatu atu yan yang g berb berbaha ahaya ya kepada manusia.



  Pada tahun tahun 1933, beliau memasu memasuki ki Union  Union Theologicall Seminary   dan disi Theologica disinlah nlah kua kuatt dipengaruhi oleh Paul Tlllich seorang ahli theologi kewujudan.

1909 –  1994  1994

 

VICTOR FRANKL 



  Dilahirkan pada tahun 1905 di Vienna, Austria.   Beliau Beliau ada adalah lah pelajar Freud, tetapi beliliau be au me mem min inat atii ex exis iste tent ntia iall da dan n mewu me wuju judk dkan an fo form rmul ula a da dan n id idea ea tentan tent ang g te teor orii kaunseling.





kewu ke wuju juda dan n

dala da lam m

  Semas Semasa a Per Peran ang g Dun Dunia ia keke-2 2 (1 (1942 942-1945) beliau telah dipenjarakan oleh nazi dimana ahli keluarganya abang, isteri dan anak-anaknya telah mati.   Memberi kesan dan beliau memikirkan tentang makna kehi ke hidu dupa pan n da dan n be bera raza zam m un untu tuk  k  mendapa mend apatkan tkan kepe kepercay rcayaan aan unt untuk  uk  meneruskan kehidupan.

1905 - 1997

 

KONSEP 

  Tidak mempunyai konsep-konsep yang khusus seperti teori-teori lain.



  Teori Existential ini menggunakan menggunakan tema-tema tema-tema yang dikemukakan oleh ahliahli falsafah Existential seperti:





 Friedrich Nietzsche



 Soren Kiergaard



 Jean Paul Heidegger 



 Karl Jasper 



 Albert Camus

 Tokoh utama adalah Rollo adalah Rollo May dan dan Victor  Victor Frankl. Frankl.

 

TEMA TEORI EXISTENTIAL Terdapat juga tema/aspek yang umum yang menjadi asas kepada semua pendekatan terapi kewujudan ini, antaranya: 

 



  Manus Manusia ia seri sering ng berh berhadapa adapan n deng dengan an ketid ketidakte aktentuan ntuan yang tida tidak k bole boleh h dielakkan, yang tidak mempunyai makna yang tetap dan kita juga sering berhadapan berhadapa n dengan ketentuan yang suatu hari nanti kita akan mati.   Menyed Menyedari ari kebebasan semulajadi semulajadi yang kita miliki untuk membuat pilihan.   Adanya halangan atau sekatan yang kita kita akan hadapi dari aspek biologis dan persekitaran ke atas kebebasan yang kita miliki.   Tidak dapat lari dari tanggungjawab dalam menentukan pilihan bagi diri send se ndir irii sa sama mada da sent se ntias iasa a melakukan. memb me mbin ina a di diri ri me mela lalu luii dilakukan atau gagal untuk



pililiha pi hann-pi pilih lihan an ya yang ng

  Ke Kese seda dara ran n te tent ntan ang g ke kebe beba basa san n da dan n ta tang nggg ggun ungj gjaw awab ab in inila ilah h ya yang ng mengh me nghasi asilka lkan n ke keris risaua auan n da dan n san sangat gat be berka rkaita itatan tan de deng ngan an ide identi ntiti ti kit kita a sendiri.

 

PANDANGAN TEORI TENTANG SIFAT SEMULAJADI MANUSIA Berkeupayaan untuk mengenali diri sendiri & menyedari kewujudan Mempunyai kebebasan dan tanggungjawab Mempunyai keupayaan membuat pilihan Mengenali Mengen ali ide identit ntiti/k i/keun eunika ikan n dir dirii dan car cara a berhub berhubung ungan an dengan dengan orang lain Bersedia meneroka dan mengenali makna kewujudan Kesedaran tentang kematian dan ketidakwujudan Manusia boleh berasa risau Berupaya Berupa ya untuk untuk menero meneroka ka pelbag pelbagai ai altern alternati atiff yang terbuk terbuka a untuk  untuk  bertindak dalam satu keadaan. Mempunyai potensi untuk berkembang dan maju

 

CIRI UTAMA KEWUJUDAN MANUSIA DASEIN

Makhluk yang wujud, yang mengetahui ianya wujud, dan dapat meliha mel ihatt hubung hubungann annya ya dengan dengan alam alam perse persekit kitara aranny nnya. a. Manusi Manusia a berbeza daripada haiwan kerana mereka mempunyai keupayaan untu un tuk k meny menyed edar arii akan akan kewu kewuju juda dann nnya ya sert serta a meny menyed edar arii akan akan peri pe rist stiw iwaa-pe peri rist stiw iwa a yang yang memp mempen enga garu ruhi hi mere mereka ka pada pada masa masa lampau, sekarang dan juga masa akan datang.

  is is the being who can be conscious of, and therefore responsible for his existence. It is this capacity to become aware of his own being which distinguishes the

“Man

human being from other beings.”  (Rollo May, 1958)

 

KONSEP KEPERIBADIAN PSIKOLOGI EXISTENSIAL Manusia wujud dalam 4 dunia secara serentak iaitu :

Umwelt

Uberwelt

Mitwelt

Eigenwelt

 

KONSEP KEPERIBADIAN PSIKOLOGI EXISTENSIAL

Umwelt

• Dimensi fizikal • Dunia biologi atau alam sekeliling, tanpa kesedaran kendiri. • Hubungan manusia dengan alam sekeliling atau dunia fizikal.

Mitwelt

• Dimensi sosial • Merujuk kepada persekitaran sosial dan budaya seseorang individu. • Dunia perhubungan dengan orang lain yang dan budaya persekitaran manusia.

•Dimensi psikologi

Eigenwelt

•Hubungan seseorang dengan dirinya sendiri •Dunia identiti, iaitu alam individu itu sendiri yang mengambil kira kedua-dua ciri fizikal dan psikologikal.

• Dimensi kerohanian

Uberwelt

• Hubunga Hubungan n man manusia usia dengan kerohanian atau du duniawi. niawi.

 

KONSEP UTAMA TERAPI







 Teori Kewujudan tidak menekankan teknik dalam pendekatannya tetapi menekankan pemahaman terhadap makna menjadi seseorang manusia.   Ter Terap apii in inii ti tida dak k me memp mpun unya yaii ko kons nsep ep-k -kon onse sep p kh khas as se sepe pert rtii ma mana na ya yang ng terdapat dalam terapi-terapi lain. Terapi ini cuma wujud menggunakan tema-tema tertentu yang diutamakan oleh ahli falsafah kewujudan.   Ko Kons nsep ep ut utam ama a te tera rapi pi me melip liput utii pe penc ncipt iptaa aan n ma makn kna a da dan n ke kece cema masa san, n, kebebasan, kesedaran diri, dan tanggungjawab.

 

Matlamat Terapi 

  Penekanan untuk kesejahteraan manusia sejagat.



  Untuk membantu membantu manusia memahami serta melihat potensi potensi dirinya.



  Sistem terapeutik bagi membolehkan individu menerima kebebasan dan tanggungjawab untuk bertindak.



  Mengen Mengenalpasti alpasti cara hidup dalam keadaan betul betul dan sempurna.



  Membina hubungan hubungan yang lebih dengan orang lain.



  Untuk memberik ika an klie ien n mengala lam mi kewujudan dan dengan kewu ke wuju juda dann nnya ya ak akan an dapa dapatt me memb mbuk uka a di diri ri se sert rta a be bert rtin inda dak k meng mengik ikut ut kemampuannya.

 

PANDANGAN TERAPI KEWUJUDAN TERHADAP MANUSIA 1. Berkeupaya untuk mengenali dirinya. Contohnya: Kita kenal siapa diri kita sama ada penyayang, penyabar atau pemarah & kita juga tahu mengapa kita diwujudkan didunia.

2. Memp Mempu uny nyai ai ke kebe beba basa san n unt ntu uk digu digun nak akan an da dala lam m kehi kehidu dupan pan & memp mempun unyai yai rasa rasa ta tang nggu gung ngjaw jawab ab dalam dalam membuat satu keputusan atau tindakan. Cont Co ntohn ohnya: ya: Apabi Apabila la se sese seor oran ang g menga mengambi mbill ke kepu putu tusan san untuk kahwin, maka dia mesti mempunyai rasa tanggungjawab yang akan dilaksanakan.

3. Komitmen atau tanggungjawab yang perlu dilaksanakan serta berupaya membuat pilihan. Co Cont ntoh ohny nya: a: Kl Klie ien n me memp mpun unya yaii berubah atau tidak.

pili piliha han n

sa sama mada da

mahu mahu

 

SAMBUNGAN…

4. Mengenali keunikan identiti & cara berhubung dengan orang lain dengan cara yang bermakna. Contoh Con tohnya nya : Klie Klien n yang bermasa bermasalah lah aka akan n menget mengetahu ahuii siapa yang harus atau sesuai untuk dia meluahkan isi hati atau ata u per perasaa asaan. n. Buk Bukan an semu semua a ora orang ng dapa dapatt menden mendengar  gar  keluha kel uhan n per perasa asaan an atau memb memberi eri ban bantua tuan n kepada kepada klie klien n tadi.

5. Man Manus usa a ber berse sedi dia a mene menerok roka a dan meng mengen enali ali mak makna na kewuju kew ujudan, dan, nil nilai-n ai-nilai ilai tuj tujuan uan hidup hidup dan makl maklamat amat yang yang ingin dicapai

6. Mengetahui dan merasai kematian. Contohnya : Kita mengetahui bahawa satu hari nanti pasti ada ad a mati mati dan dan ad ada a pula pula yang yang merasa merasaka kan n se seola olahh-ola olah h kematian itu semakin hampir. Kebiasaannya mereka yang berumur 50 tahun ke atas.

 

SAMBUNGAN…

7. Bo Bole leh h merasa merasa ri risau sau.. Man Manus usia ia pada pada bila bila-b -bila ila masa masa sahaja akan mengalami kerisauan dan gelisah. Contohnya : Kita risau akan kesihatan kampung/keselamatan anak di rumah.

ibu

di

8. Manusia Manusia berup berupaya aya untuk untuk meneroka meneroka berbagai-bagai berbagai-bagai alternatif yang terbuka untuknya bertindak dalam satu keadaan. Contohnya : Manusia bebas memilih sebarang Contohnya sebarang tindakan misalnya misa lnya apab apabila ila ses seseor eorang ang itu menghada menghadapi pi masalah masalah yang berat.

9. Manu Manusia sia sedar sedar bahawa bahawa mer mereka eka boleh boleh berkem berkembang bang iai iaitu tu setiap setiap manus manusia ia mempu mempunya nyaii poten potensi si untu untuk k maju maju (setiap manusia mempunyai kelebihan). Contohn Con tohnya ya : Ind Individ ividu u yang lewat masuk masuk ke pengajia pengajian n ti ting nggi gi akan akan ber berasa asa kece kecewa wa,, re rend ndah ah dir diri, i, malu malu da dan n sebagainya.

 

PERANAN KAUNSELOR 





  Membant antu dan dan membim imb bing klilie en menge men gena nalili ma masa salah lahny nya a se sert rta a menc mencar arii al altternatif untu ntuk membua uatt pililih han menyelesaikan masalahnya.

  Bertanggungjawab untuk mengenali klien dengan den gan lebih lebih dek dekat, at, men menget getahu ahuii dunia dunia subjektifnya subjek tifnya serta membant membantu u menerokai menerokai kemungkinankemung kinan-kemung kemungkinan kinan baru dalam hidupnya.

  Mencabar dan mendorong klien mencab men cabar ar dir dirii sendir sendirii seh sehing ingga ga mer mereka eka menyedari tindakan yang dilakukan telah meny me nyeb ebab abka kan n me mere reka ka me meng ngha hada dapi pi masalah.

 

PROSES DAN TEKNIK 



  Suat Suatu u pro proses ses pe pembe mbelaj lajara aran n yan yang g men menolo olong ng ses seseo eoran rang g ind individ ividu u yan yang g memerlukan bantuan untuk mengenali alam sekitarnya dengan lebih jelas dan terang.

  Tu Tuju juan anny nya a ia iala lah h un untu tuk k me meng ngen enal alii di diri ri,, pe perm rmas asal alah ahan an,, pe peny nyes esua uaian ian,, mententeramkan emosi dan perasan serta menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh klien.

 

1. Dialog Socratic 

  Membantu klien meningkatkan kesedaran sehingga menemui diri sendiri. Dengan menggunakan soalan berpandu, kaunselor membantu klien mencapai matlamatnya memahami masalah yang dihadapinya.



  Contohnya : “Bagaimana anda melihat diri anda dalam masa setahun lagi”?

 

2. Logoterapi 



  Un Untu tuk k me menc ncar arii pe penge ngert rtia ian, n, be bert rten enta tang ngan an de deng ngan an ap apa a ya yang ng disarankan disara nkan Alder iaitu keinginan yang superi superior or dan berte bertentanga ntangan n dengan idea Freud iaitu keinginan suka-suka.

 Contohnya : Dalam kes klien yang mengalami tekanan dan kemurungan, kaunselor membimbing klien menerusi prinsip-prinsip logoterapi iaitu klien dibantu mencari makna dan pengertian hidupnya dan mendorong klien membuat pilihan berdasarkan konsepkonsep konse p kebeba kebebasan san yang dimilikinya dimilikinya yang tidak bertentang bertentangan an dengan norma.

 

3. Pengalaman Perkembangan yang Simbolik  



  Pe Peng ngala alaman man yan yang g me memba mbawa wa kep kepada ada ke kesed sedara aran n dir dirii yan yang g tin tingg ggii iai iaitu tu melalui 4 langkah.   Contohnya : i) Klien dididik dan diberi kefahaman mengenai konsep pengalaman perkembangan simbolik. ii) Klien memiliki pengalaman lepas dan meneroka kepentingan dalam hidup. iii) Kli Klien en dib dibant antu u unt untuk uk mem memaha ahami mi mak makna na yan yang g te terse rsembu mbunyi nyi da dalam lam pengalaman. iv) Klien akhirnya mendapat pemahaman yang jelas mengenai makna pengalaman dan berupaya menggunakan strategi strategi yang sama dalam pengalaman yang lain. Apa yang dilalui dil alui klien dipanggil “celik akal”.

 

4. Hasrat Paradox 



  Menumpuk Menumpukan an kepada tanda perhatian, maksud dan pemerhatian diri yang keterlaluan yang dilayan dengan Teknik kewujudan.   Contohnya : Kaunselor membuat provokasi terhadap klien yang menunjukkan sikap enggan berkembang dengan mengatakan bahaw bah awa a kli klien en bol boleh eh te terus rus me menun nunjuk jukkan kan tin tingka gkah h lak laku u ter terse sebut but kerana kera dengan den dengan deng anaran tingkah ting laku itu bermakn ber a kli klie n tid tidak aknaper perlu lu gan risau ris au kekal deng de ngan an cabar cab an kah masa mas a hadapa had apan n makna tetapi tet api klien en harus har us me mene nerim rima a bah bahawa awa be belia liau u tid tidak ak ak akan an be beras rasa a apa apa-ap -apa a kemajuan dalam diri kerana keengganan untuk berubah.

 

5. De-Reflection 



  Meng Mengand andun ungi gi sik sikap ap tid tidak ak mem mempe perdu rdulik likan an mas masala alah h dan men menump umpuka ukan n kepada perhatian klien terhadap sesuatu dengan lebih positif.

  Contohnya : Kaunselorr mem Kaunselo meminta inta klien membuat membuat biasa biasan n terh terhadap adap peng pengalama alaman n yang ya ng di dila lalu luiny inya a de deng ngan an ca cara ra memb member erii ma makn kna a ba baru ru te terh rhad adap ap pen pengal galama aman n itudilalui. atau at au me menga ngamb mbilil con contoh toh dar daripa ipada da pe peng ngala alaman man bermakna yang

 

Terapi Kewujudan Aplikasi Kaunseling Pelbagai Budaya 

dalam

  Membantu semua budaya budaya mencari makna dan harmoni dalam kehidupan kerana ia memberi fokus kepada isu-isu kehidupan yang mesti dihadapi seperti sepe rti kese kesengsa ngsaraan raan dan kem kematian atian tanp tanpa a meng mengira ira semp sempadan adan buda budaya ya dengan melihat factor social dan budaya.

 

KAJIAN KES 1 

  KEBIMBANGA KEBIMBANGAN N KEWUJUDAN YANG DITUNJUKKAN MELALUI EMOSI



  Michael



 Veteran perang Iraq







  berusia 38 tahun   Beberapa anggota tentera terkorban dalam konflik termasuk sahabat baiknya   Mempunyai tanda-tanda PTSDMengambil ubatan

 

KAEDAH TERAPI : 

  Therapist memberi pemahaman tentang kewujudan kewujudan dan penerimaan Michael terhadap perkara yang telah berlaku



  Dapat memahami memahami bahawa perjuangan beliau adalah unik - kematian kematian rakan seperjuangannya adalah simbol keberanian mereka



  Beliau mempunyai kebebasan untuk membuat keputusan tentang penerimaan terhadap kematian askar-askar mereka.

 

KAJIAN KES 2 

  KEBIMBANGAN EMOSI



 Janiceberumur 45 tahun



  mempunyai sejarah penderaan sexual



  ayah seorang "alcoholic"dicabul "alcoholic"dicabul oleh datuknya datuknya pada umur 8 tahun





  sejak umur 4 tahun, tinggal bersama ibu saudaranya yang mempunyai skizophrenia   pada umur 5 tahun, ibunya meninggal

 

KAEDAH TERAPI: 

  therapist menggunakan kaedah 'role plays‘



  bagaimana dia menghadapi menghadapi lelaki sebelum sebelum ini



  adakah dia memerlukan memerlukan lelaki di dalam hidupnya



  macammana dia berinteraksi dengan kaunselor 



  Mula sedar bahawa bahawa selama ini dia mengalami kesusahan disebabkan disebabkan pengalaman dia dengan lelaki sebelum ini



  mula menerima perasaan perasaan takut dia kepada kaum lelaki



 mengatasi perasaan takut

 

KESIMPULAN 



  Te Terap rapii ke kewu wujud judan an tid tidak ak me mempu mpunya nyaii pr prins insip-p ip-prin rinsip sip,, te tekni knik-t k-tek eknik nik dan pendekatan-pendekatan yang bersistem dan khusus seperti mana yang terdapat di dalam terapi yang lain.   Wu Wujud judlah lah pen pende dekat katanan-pen pende dekat katan an yan yang g ber bersifa sifatt ele elekti ktik k yan yang g be begit gitu u abstra abs trak k dan mir mirip ip ke kepad pada a fal falsaf safah, ah, ter terapi api ini leb lebih ih se sesua suaii dig diguna unakan kan dengan klien-klien yang tertentu sahaja yang biasanya, klien-klien yang belum digolongkan sebagai psikotik atau skizofrenia.



  Tidak terdapat satu persetujuan di antara tokoh-tokoh kewujudan untuk  menghasilkan satu teori.



  Asas ke kepe perca rcayaa yaan n yan yang g sam sama a di an antar tara a ke kesem semua ua iait iaitu u mem membe beri ri fokus fokus kepada kepa da kepe kepenting ntingan an   anxiety, anxiety, ni nila laii ke kebe beba basa san, n, ta tang nggu gung ngjaw jawab ab da dan n penciptaan makna dalam kehidupan.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF