SURVEY-MCQ'S.pdf

December 9, 2018 | Author: Pavan Ps | Category: Surveying, Map, Geographic Information System, Refractive Index, Waves
Share Embed Donate


Short Description

Download SURVEY-MCQ'S.pdf...

Description

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENVIRONMENTAL ENGINEERING

1.

 ________ maps maps shows boundary locations at site with respect to neighbourhood neighbourhood marks. a. Topographic b. Location c. Cadastral d. Forest

2.

a. c.

One of the principle of surveying is __________ To work from whole to part To work from part to part

b. To work from part to whole d. To work from whole to whole

A _______ map is a map of different types of rock on the surface of the earth.

3.

a.

Geological

b. Location

c. Cadastral

d. Forest

Once surveying is done, next step is to use this data to plot ________

4.

a.

Line

b. Area

c. Map

d. Ground

 _______ maps that shows shows climate weather and wind are environmental maps.

5.

a.

Forest

b. Meteorological

c.

Biogeographic

d. Geological

Topographic maps are drawn to a scale of _________

6.

a.

1cm=2.5km to 1cm=0.25km

b.1:2500 to 1:500

c.

1:50000 to 1:250000

d. 1:1000

One of the purpose of cadastral maps is __________ __________

7.

a.

To record land ownership

b.

To show data on national parks

c.

To show different types of rocks

d.

None of these Engineers use ______ maps for planning roads, buildings etc.

8.

a.

Topographic

b.Forest c. Geological

d. Biogeographic

Location map is drawn to a scale of ________

9.

a.

1cm=2.5km to 1cm=0.25km

b.1:2500 to 1:500

c.

1:50000 to 1:250000

d. 1:1000

 _______ maps assist assist in the valuation and taxation of land. land.

10.

a.

Forest map

b. Geological map

b.

Cadastral map

d. Environmental map

The least count of EDM is _________

11.

a.

5mm

M. P. WAGH

b.1mm c.30 minutes

d.20 seconds

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 1

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

One of the need of electronic distance meter and digital theodolite is _________

12.

a.

Levelling

b.

To find direct area

c.

More accurate

d.

The curves on the road are properly located by EDM and digital theodolite. The _____ waves are generated and transmitted in the EDM.

13.

a.

Electromagnetic

b. Ultraviolet

c.

Incident

d. Alpha Red

The electromagnetic waves require no medium to travel because they can travel in ____

14.

a.

b. Air

c. Light

d. Dark

The ratio of velocity of electromagnetic waves in vacuum to that in atmosphere is ______

15.

a.

Refractive index

b. Ratio index

c.

Refraction index

d. Index

 _______ EDM is used upto the range of 100 kms.

16.

a.

Short range

b. Medium range

c.

Long range

d. Total Station

 _______ EDM is used upto the range of 5 kms.

17.

a.

Short range

b. Medium range

c.

Long range

d. Total Station

In _______ , the EDM and digital theodolite are built as one unit.

18.

a.

Total Station

b. Distomat

c.

Geodimeter

d. None of these

 _______ is one of the varieties of electronic distance meter, which uses infrared waves.

19.

a.

Total Station

b. Distomat

c.

Geodimeter

d. None of these

Distomat can measure distance from ________

20.

a.

20m to 10km

b. 10m to 100m

c.

20m to 1km

d. 10m to 1 km

Geodimeter is used to measure distance upto _________

21.

a.

22.

Vacuum

5km

b. 10km

c. 20km

d. 25km

In EDM, _______ makes the line of collimation of LCD display horizontal.

M. P. WAGH

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 2

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

a.

Levelling Head

b. Control Panel

c.

Optical plummet

d. Aiming telescope

In EDM, ______ is used for aiming at required horizontal angles.

23.

a.

Levelling Head

b. Control Panel

c.

Horizontal clamp and tangent screw

d. Aiming telescope

One of the advantage of EDM is __________

24.

a.

Measurement of horizontal and vertical distance

b.

Measurement of vertical angle

c.

Measurement of horizontal angle

d.

Measurement of bearing The waves used for measurement of distance is called as __________

25.

a.

Measuring waves

b. Measuring distance

c.

Measuring length

d. Measuring height

In EDM, _______ is used for checking centring of the instrument.

26.

a.

Levelling Head

b. Control Panel

c.

Optical plummet

d. Aiming telescope

The carrier wave has much high _________

27.

a.

Length

b. Frequency

c. Loud

d. Light

Digital electronic theodolites have increased ___________

28.

a.

Distance

b. Length

c. Height

d. Speed

One of the use of theodolites is _________

29.

a.

To find horizontal and vertical angles

b.

To make plan

c.

To draw contour

d.

To find area The least count of vernier theodolites is _________

30.

a.

1”

b. 30’

c. 20”

d. 40”

In theodolite, telescope is mounted on a _________

31.

a.

Spindle

a.

In theodolite, _______ consists of two parallel plates. Telescope

32.

M. P. WAGH

b. Stand

c. Support

d. Plate

b. Clamp screws

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 3

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

c.

Levelling Head

d. Display Window

 ________ clamp is used to bring the motion of telescope in the horizontal plane.

33.

a.

Vertical clamp

b. Horizontal clamp

c.

Parallel clamp

d. Tangential clamp

 _______ has three leveling screws in the theodolite.

34.

a.

Tribranch

b. Baseplate

c.

Optical Plummet

d. Clamp screw

The theodolite can be mounted on tripod head by operating a __________

35.

a.

Telescope

b. Clamp screws

c.

Levelling Head

d. Display Window

In case of theodolite, reading of horizontal and vertical angle is displayed on _________

36.

a.

Telescope

b. Clamp screws

c.

Levelling Head

d. Display Window

Theodolite is mounted and fixed on_________

37.

a.

Level plate

b. Circular level

c.

Tripod

d. Optical plummet

One of the application of digital theodolite is ____________

38.

a.

Finding out horizontal and vertical angles

b.

Compatibility with EDMS

c.

To measure area of irregular plot

d.

Built in illumination for night operation The _______ is used for finding out areas of irregular figures on sheet.

39.

a.

Compass

b. Optical square

c.

Theodolite

d. Planimeter

The _______ planimeter rests with the roller on one side and wheel on the other side.

40.

a.

Digital

b. Conventional

c. Standard

d. Automatic

 _______ planimeter have reduced time and areas of figures.

41.

a.

Digital

a.

In case of digital planimeter, ________ key indicated that the scale factor is sto re. HOLD b. SCALE c. MEMO d. BATT

42.

M. P. WAGH

b. Conventional

c. Standard

d. Automatic

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 4

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

In case of digital planimeter, ________ key indicates low battery level.

43.

a.

HOLD

b. SCALE

c. MEMO

d. BATT

One of the use of electronic total station is ___________

44.

a.

To measure area of irregular figure.

b.

Vertical and horizontal angles are measured accurately.

c.

Large area are sub-divided and measured.

d.

None of these. A _______ can combine geographic and other data to generate m aps and reports.

45.

a.

GIS

b. SIS

c.SIG

d.PRO

One of the application of GIS is ___________

46.

a.

For making map

b.

Measure bearing

c.

Measure horizontal and vertical angle

d.

Centering GIS software also have the compatibility with various other softwares such as ________

47.

a.

Autocad

b. VB

c. CAD

d. GRJ

 ___________ software is mainly used for database management.

48.

a.

Autocad

b. VB

c. CAD

d. GIS

One of the limitations of GPS is ___________

49.

a.

It has to have connectivity with orbital satellites

b.

Not speedy

c.

Not accurate

d.

Difficult to install  ______ software is used for structural designing of various members.

50.

a.

MS Project and Primavera

b. GIS

c.

Finite Element Method Software

d. Staad-Pro

 _______ technology is a fast and accurate method of determining the location of point.

51.

a.

GPS

a.

Surveying with a single frequency system is called as __________ Static mode b. Fast static

c.

Single frequency

52.

M. P. WAGH

b. GIS

c. FEM

d. None of these

d. Dual frequency

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 5

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

One of the use of laser in construction is __________

53.

a.

Laser beam is used for cutting the steel plate with high speed

b.

To measure bearing

c.

To measure direction

d.

Laying bricks  _________ can be manipulated and beautified.

54.

a.

Digital map

b. Aerial photograph

c.

GIS

d. GPS

One of the techniques used for digital mapping is _________

55.

a.

SAR and INSAR

b. Compass

c.

Dumpy level

d. Optical square

Levelling deals with the measurement in a ___________

56.

a.

Vertical plane

b. Horizontal plane

c.

Level surface

d. Horizontal surface

 _________ means any surface of which exact elevation is known.

57.

a.

Vertical plane

b. Horizontal plane

c.

Datum

d. Horizontal surface

One of the objective of leveling is __________

58.

a.

To find the elevations of points with respect to a given datum

b.

To find bearing

c.

To find horizontal distance

d.

To find range Any surface parallel to the mean spheroid of earth is called as ________

59.

a.

Level surface

b. Vertical line

c. Horizontal line

d. BM

 ________ is the average height of sea for all stages of the tides.

60.

a.

Mean sea level

b. Datum

c. Level line

d. Datum surface

A straight line tangential to the level line and perpendicular to plumb line is _________

61.

a.

Level line

b. Level surface

c.

Horizontal line

d. BM

a.

The Mean Sea Level (MSL) at _______ is considered as the datum surface in India. Karachi b. Mumbai c. Kerala d. Delhi

62.

The instruments commonly used for leveling are _________

63.

a.

A dumpy level and leveling staff

M. P. WAGH

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 6

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

b.

A ranging rod and line ranger

c.

Compass

d.

Optical square  ________ is used to support the dumpy level.

64.

a.

Tripod stand

b. Levelling head

c.

Telescope

d. Foot screw

a.

In dumpy level, ______ consists of movable eyepiece on one side and object glass on other. Tripod stand b. Levelling head

c.

Telescope

65.

d. Foot screw

In dumpy level, ______ can be rotated either clockwise or anti-clockwise.

66.

a.

Eyepiece

b. Object glass

c. Telescope

d. Foot screw

In dumpy level, ______ is provided on the objective side to protect t he object glass.

67.

a.

Eyepiece

b. Object glass

c. Telescope

d. Ray Shade

The _______ is a device by which the observer measures the vert ical distance.

68.

a.

Levelling staff

b. Ranging rod

c.

Tripod stand

d. Dumpy level

a.

In dumpy level ______ is an imaginary line which is tangential to the longitudinal curvature of the bubble tube at its center. Line of collimation b. Axis of telescope

c.

Axis of level tube

69.

d. Vertical axis

Vertical axis is _______ to the axis of telescope.

70.

a.

Parallel

b. Perpendicular

c. Right angle

d. Oblique angle

A ________ is a straight rectangular piece of wood or m etal with gradations on it.

71.

a.

Levelling staff

b. Ranging rod

c.

Tripod stand

d. Dumpy level

a.

The least count of leveling staff is 5mm b. 5cm c. 5m

a.

In dumpy level accurate leveling is done with the help of Foot screws

b. Dumpy level

c.

Telescope

d. Tripod stand

72.

73.

M. P. WAGH

d. 1mm

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 7

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

a.

When the dumpy level is to be set on a new point on the ground, then ____ are to be made. Temporary adjustment b. Adjustment

c.

Permenent adjustment

74.

The _____ of level and tripod stand enables the surveyor to fix the instrument.

75.

a.

Threading

b. Fixing

c. Screw

d. Plate

 _______ of the eyepiece enables to make the crosshair clear and distinct.

76.

a.

Focussing

b. Rotation

c. Revolution

d. Fixing

 _________ is a fixed reference point of known elevation with respect to some datum.

77.

a.

Mean Sea Level

a.

Levelling work carried out with re ference to __________ benchmarks gives elevations of points with respect to mean sea level. GTS benchmarks

b.

Permanent benchmarks

c.

Arbitrary benchmarks

d.

Temporary benchmarks

78.

79.

d. Fixing

b. Datum

c. Benchmark

d. Point

The positions of GTS benchmarks and elevations are shown on GTS m aps published by  ___________ a. Department of survey of India b. PWD c.

Water supply department

d. Irrigation Department

Permanent benchmarks are established by the local Govt. authorities like _______

80.

a.

Department of survey of India

b. Survey Department

c.

Water supply department

d. Irrigation Department

a.

With reference to ________ the work is carried forward on the next day and soon. GTS benchmark

b.

Permanent benchmarks

c.

Arbitrary benchmarks

d.

Temporary benchmarks

81.

 _________ is the vertical distance of a point measured above or below datum.

82.

a.

RL

b. BM

c. FB

d. BB

RL can be calculated by any of the two methods given below

83.

a.

Height of collimation and Rise and Fall method

M. P. WAGH

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 8

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

b.

Included angle method

c.

FB and BB

d.

None of these The _______ is the first staff reading taken on a point of known elevation.

84.

a.

b. F.S.

c. BB

d. FB

 _________ is the last reading observed before shifting the level.

85.

a.

B.S.

b. F.S.

c. BB

d. FB

All readings between backsight and foresight readings are

86.

a. 87.

B.S.

I.S.

b. F.S.

c. BB

d. FB

 _________ is the reduced level of the plane of collimation, when the instrument is correctly levelled. a. I.S. b. F.S. c. BB d. HI One of the use of contour lines is

88.

a.

Topographical features of area can be known

b.

To know vertical distance

c.

To know horizontal angle

d.

To know bearing  _______ is the point on which F.S. and B.S. readings are taken for further leveling.

89.

a.

I.S.

b. F.S.

c. BB

d. Change point

An imaginary line joining points having same reduced level is known as

90.

a.

Contour

a.

All points on contour line have __________ elevation. Same b. One c. Two d. Four

91.

b. Contour line

c. Contour map

d. Imaginary line

Contour lines cross the ridge at ________

92.

a.

Right angle

b. 30degrees

c. 60degrees

d. 120degrees

If contour lines are equally spaced ________ is indicated.

93.

a.

Steep slope

b. Uniform slope

c.

Depression

d. Hill

One of the use of contour map is

94.

a.

To see intervisibility between two points

b.

To check horizontal angle

M. P. WAGH

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 9

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

c.

To check bearing

d.

To calculate distance In ________ method, the area to be surveyed is divided into regular squares.

95.

a.

Direct method

b. Radial lines

c.

Method of squares

d. Straight method

96.A

long form of E.D.M is a)Electrical Distance Meter b)Electronic Distance Meter c)Electrical Difference Meter d)Electrical Distance Measurement 97. The use of E.D.M is a)To check distance between pier to pier of bridge b) To check center to center Distance between two column of industrial shed c) To measure the depth of water d)To Measure size of windows of residential building 98. Short range is considered up to………kms in c ase of measurement are made by E.D.M a)10 b)15 c)5 d)None of above 99. Medium range is considered up to………kms in case of measurement are made by E.D.M a)100 b)500 c)250 d)None of above 100. Long range is considered up to………kms in case of measurement are made by E.D.M a)150 b)100 c)300 d)None of above 101. The classification of thedolite is a)E DM and Digital Thedolite b) Vernier, Optical and Digital Thedolite c) Micro, Optical and Digital Thedolite d) None of above 102. Total station is combination of a) E DM and Digital Thedolite b) E DM and Dumpy level c) Dumpy level and prismatic compass d) None of above 103. The uses of total station are a) To measure only vertical angle

M. P. WAGH

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 10

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

b) To measure vertical and horizontal angle c) To measure only horizontal angle d) None of above 104. A long form G.P.S is a)Geological Positioning System b) Geographical Positioning System c) Global Positioning System d) None of above 105.The application of G.P.S is a)Application to surveying b) Application to geology c) Application to erection of a column of a building d) None of above 106. A digital planimeter is used a) To find length of curved surface b) To find area of irregular surface c) To find length of open traverse d) None of above 107 ………………is a line lying on level surface. a)Level line b) Horizontal line c) Vertical line d) None of above 108. The mean sea level at …………is taken as the datum surface for India or from which Great Trigonometric Survey (G.T.S) bench marks are established a)Mumbai b)Delhi c) Karachi d) None of above 109.………is a staff reading taken on a point of known elevation a)Back sight b) Fore sight c) Intermediate sight d) None of above 110. The types of bench marks are a)Great trigonometric survey ,Permanent , Arbitrary and Temporary. b) Great trigonometric survey, Permanent and Arbitrary c) Permanent, Arbitrary and Temporary. d) None of above 111. The least count of leveling staff is…… a) 10mm b) 5mm c) 50mm d) None of above 112. The type of adjustment of dumpy level are……… a)Temporary and permanent b) temporary only c) Permanent only

M. P. WAGH

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 11

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

d) None of above 113. ………………is a one set –up of level of find elevation of points. a)Simple leveling b) Differential leveling c) Fly leveling d)Profile leveling 114 ………….is done along a river or pond .for t his two level are used simultaneously one at either end. a)Simple leveling b) Differential leveling c) Fly leveling d) Reciprocal leveling 115. The collimation plane and rise & fall method are used for the determination of ………………. a)Horizontal level b) Reduced level c) Increased level d) None of above 116. ……….is the summation of reduced level of bench m ark and back sight a)Height of tripod b)Height of instrument c) Fore sight d) None of above 117. the collimation plane method of arithmetic check is taken as……………… a)∑B.S-∑F.S=Last R.L-First R.L b) ∑B.S-∑I.S=Last R.L-First R.L c)∑I.S-∑F.S=Last R.L-First R.L d) None of above 118. In Rise & Fall method of arithmetic check is taken as………….. a)∑B.S-∑F.S=∑Rise-∑Fall=Last R.L-First R.L b) ∑B.S-∑I.S=∑Rise-∑Fall=Last R.L-First R.L c)∑I.S-∑F.S=∑Rise-∑Fall=Last R.L-First R.L d) None of above 119.………….is defined as imaginary line joining points of equal elevation a)Horizontal equivalent b)A Contour c)Contour interval d) None of above 120.………is a point on which fore and back sight reading are known a)Back point b) Fore point c) Change point or turning point d) None of above 121.Points A,B,C have RLs 301.200m. 300.00m & 301.20m In rise & fall me thod, if reading on A is 2.200m; readings on B & C will be -------- respectively. a. 1.200 & 0.000 b. 1.000 & 1.200 c. 3.400 & 2.200 d. 2.200 & 3.400 122. Height of instrument at station will be ------ if BM has Rl of 234.560m and reading on BM is 2.560m.

M. P. WAGH

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 12

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

a. greater than 234.560m b. less than 234.560m c. equal to 234.560m d.indeterminate. 123. Readings on station A & B are 2.220m and 3.330m respectively. If RL of A is 200m, RL of B will be a. 202.220m b. 203.330 c.198.890m d.201.110m 124. Readings on station A & B are 2.220m and 3.330m respectively. Which of the following is true? RL of A is known to be 200m. a. There is fall from A to B b. There is a rise from A to B c. RL of B is 200m d. There is a gentle slope from A to B.

Question No 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

M. P. WAGH

Answer B A A A C B A A A B B D D A A B A A B A D A C A A C B D A C A C B A

Question No 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76

Answer D B A A A D A D A A A A A A C A A A C A A A C A D A C B A A A A A A

Question No 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118

Answer B A D A D A A A B A C B A C A B B A B C A&B B A C A A B A A D B B A A

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 13

UNIT III MCQ BASIC CIVIL & ENVIRONMENTAL ENGINEERING

35 36 37 38 39 40 41 42

M. P. WAGH

B D C A D A A B

77 78 79 80 81 82 83 84

C A A D D A A A

119 120 121 122 123 124

B C

C A C A

Dr. V. V. Patil College of Engineering Ahmednagar

Page 14

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.