Studiu de Caz Asistenta Sociala a Familiei

January 8, 2017 | Author: Claudia Arbone | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Studiu de Caz Asistenta Sociala a Familiei...

Description

Universitatea din București Facultatea de Sociologie și Asistență Socială Specializarea Asistență Socială Anul I, Seria 1, Grupa 1

Asistența socială a familiei Studiu de caz

Profesor coordonator: Lector Univ. Dr. Sofrone Mihaela Studentă: Arbone Claudia

2012

Istoricul cazului C.A. are 40 de ani și este căsătorită de 22 de ani cu C.M. în vârsta de 50 de ani. Cei doi au patru copii, trei fete de 18, 16, și respectiv 10 ani și un băiat de 20 ani. Aceștia locuiesc într-o casa dintr-un cartier din afara Bucureștiului, proprietate personală a femeii. Cei șase locuiesc în cele trei camere ale locuinței, nu au dependințe și nici aparatură electrocasnică, în afară de aragaz, frigider și un televizor. C. A. lucrează la o fabrică de croitorie și câștigă salariul minim pe economie. C. M a lucrat ca vânzător la un magazin, dar din cauza băuturii a fost concediat, iar momentan este șomer și lucrează și cu ziua. Băiatul (20 ani) a renunțat la studii de la 16 ani și lucrează cu ziua alături de tatăl său și consumă împreună băuturi alcoolice. Fata de 18 ani și cea de 16 ani sunt eleve la un liceu industrial, nu sunt foarte bune la învățătură, dar nu absentează și vor să termine studiile liceale. Fiica de 10 ani prezintă un handicap locomotor și este dependentă de ajutorul celorlalți pentru a se putea deplasa. Mama și celelalte două surori sunt cele care o ajută și au grijă de ea. Menționz că C.M și băiatul sunt violenți cu ceilalți membri ai familiei și nu participă la cheltuielile casei, acestea fiind suportate doar de C.A. și de cele două fete care primesc ajutor social. Din această cauză, familia nu-i poate oferi fiicei de 10 ani niciun fel de tratament pentru ameliorare.

Nevoi Nevoile identificate sunt cele emotional-afective și cele economice-financiare.

Probleme Problemele cu care această familie se confruntă sunt: dependența de alcool a celor doi bărbați și handicapul locomotor al fetei de 10 ani.

Obiective pe termen scurt Toti membrii familiei vor trebui să ia parte la ședințe de consiliere psihologică și socială, iar pentru fata cea mică să se facă investigații și să i se dea un tratament, și de asemenea i se va întocmi un dosar, iar în funcție de gradul de handicap să i se ofere un ajutor pe caz de boală.

Obiective pe termen lung Având în vedere situația familiei și momentele de violență care au loc frecvent este indicat ca cei doi bărbați, tată și fiu, să fie internați într-un centru de dezalcoolizare. Fata cea mică (10 ani) poate fi internată într-un centru de recuperare, unde va putea face exerciții de recuperare. Atât tatăl, cât și băiatul vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă.

Plan de intervenție Având în vedere situația familiei, aceștia au nevoie de consiliere psihologică și socială, în special pentru fata cea mică, pentru a se putea integra și în alt mediu decât în care aceștia trăiesc. De asemenea, de aceasta consiliere au nevoie și C. A. și celelalte două fete pentru a putea trece peste ” traumele” suferite din cauza celor doi bărbați ai familiei, dar și cei doi, pentru a conștientiza că acest viciu al băuturii nu produce decât probleme. Fata cea mică are nevoie de consult la specialist care îi va da un diagnostic și un tratament. De asemeanea, va putea merge într-un centru de reabilitare, unde va face exerciții pentru a se putea deplasa fără ajutor din partea celorlalți. Va primi și un ajutor pe caz de boală, în funcție de gradul de handicap pe care îl are, astfel va putea să urmeze ședințele de recuperare din centru. C.M. și băiatul vor fi internați într-un centru de dezalcoolizare, pentru a scăpa de această problemă a alcoolului și pentru a nu mai fi violenți cu restul familiei. După ce vor depăși această etapă, cei doi vor fi consiliați și ajutați să își găsească un loc de muncă stabil.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF