Spete rezolvate. Drept civil

April 18, 2019 | Author: madagabriela | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

O serie de spete de drept civil insotite de rezolvari si explicatii....

Description

I.

X, soc socie ieta tate te com comer erci cial ală, ă, cu cu sedi sediul ul în în Braș Brașov ov a emis emis o ofer ofertă tă pre preci cisă să faț față ă de Y, persoană juridică cu sediul în Brașov. Oferta privea vânzarea de materiale de construcție, pentru edificarea unui loc de locuințe de către Y.

X a emis oferta precisă la data de !".!".#"!#. $ceasta a ajuns la destinatarul Y, prin poștă, la data de !!.!".#"!#. Y a acceptat oferta și i%a remis lui X acceptarea la data de !&.!".#"!#, dată la care acesta a și primit acceptarea. 'a !#.!".#"!#, X, care emisese o ofertă similară și pentru (, acceptată în aceeași zi, a revocat oferta față de Y, iar revocarea a ajuns la Y la data de !).!".#"!#.

a* +onsiderați +onsiderați că între X și Y s%a s%a format format un contract contract de vânzare vânzare +ontractul dintre X și Y nu poate fi considerat înc-eiat deoarece revocarea lui X !).!".#"!#* a ajuns la Y înainte ca acesta să remită acceptarea., conform art. !!/0, alin.#* 1oul +od civil. * 2n situația în care acceptarea acceptarea ofertei ofertei ar fi ajuns ajuns la X în data de de !!.!".#"!# !!.!".#"!# și totuși X ar fi înc-eiat contractul cu (, Y ar avea la îndemână vreun mijloc  juridic pentru pentru a desface desface contractua contractual l +onform principiului opozailității contractuluiart. !#3! +od civil*, terții nu pot adduce atin4ere drepturilor și oli4ațiilor născute din contract. Y, având calitatea de terț, raportat la contractul dintre X și (, nu poate solicita desființarea acestuia. Y poate, în virtutea articolului !!/0 +od civil să solicite daune interese.

II.

*$, *$, căsă căsăto torit rit cu B, a suf suferi eritt un un ata atacc vas vascul cular ar cere cerera ral,l, fiin fiind d inte interna rnatt în în spital. $ se află într%o relație de concuinaj de mai mulți ani, cu +. 2n spital, + a sosit, împreună cu notarul pulic și a înc-eiat între $ și + un contract de întreținere, în aza căruia $ a transmis dreptul de proprietate asupra unui imoil, un propriu al acestuia, în sc-imul prestării întreținerii în favoarea sa de către + a întreținerii pe toată durata vieții.

'a #" de zile, $ a decedat. 2n urma decesului, B, soț supraviețuitor a formulat o acțiune de constatare a nulității asolute a contracului de întreținere dintre $ și +.  2n proațiune, proațiune, a fost fost audiată audiată ca martor martor infirmiera infirmiera lui $, care a afirmat că a auzit când medicul lui $ i%a spus notarului pulic că $ are discernământ, dar nu mai are mult de trăit. 5e asemenea, a fost audiat și medicul lui $, care a arătat că nu

se putea prevedea momentul decesului lui $, dar că acest lucru putea fi o posiilitate. a* 5acă sunteți avocatul lui B, cum cum susțineți susțineți acțiunea acestuia acestuia

a. B va cere cere constatarea constatarea nulității asolute a contractului contractului de întreținere, întreținere,  întemeindu%și  întemeindu%și cererea cererea pe motivul motivul că lui $ i%a lipsit lipsit în totalitate totalitate discernământul, în momentul înc-eierii contractului, fapt din care rezultă o lipsă efectivă a consimțământului.

III. III.

$, fur furniz nizor or de de mater materia iale le de de const construc rucții ții cu desf desface acere re pe pe într între4 e4 ter terito itoriu riull țări țăriii s%a oli4at să participe la ne4ocieri cu constructorul B, care intenționa să edifice pe între4 teritoriul țării cartiere rezidențiale de locuri.

6entru anumite materiale de construcții, sin4urii furnizori din țară erau $ și +.  2ntre $ și + se înc-eie înc-eie anterior anterior o înțele4ere înțele4ere conform căreia căreia vor vor încerca, încerca, pe calea calea ne4ocierii cu potențialii eneficiari să ridice prețurile de vânzare peste o valoare determinată de aceștia, urmând să se informeze reciproc și să împartă eventualele diferențe de profit. 7rmare a ne4ocierilor purtate între $ și B, aceștia nu au ajuns la un consens asupra prețurilor și astfel B a solicitat demararea unor ne4ocieri cu +. +, fiind informat de către $ despre eșuarea ne4ocierilor sale cu B, a participat la ne4ocieri, însă a pretins prețuri mai mari decât cele cerute de $, astfel încât să%l determine pe B să accepte oferta lui $. 7lterior, între $ și B s%a înc-eiat contractul de vânzare a materialelor de construcție, însă, după un timp, când înțele4erea dintre $ și + a încetat, B a constatat că atât $, cât și + au fost de rea credință cu prilejul ne4ocierilor purtate. a. +e mijloc juridic juridic are are la îndemână îndemână B pentru pentru a sancționa sancționa reaua reaua credință credință a lui lui + la ne4ociere +e poate solicita acesta +e condiții va treui să  îndeplinească  îndeplinească +onform art. !!8" +od civil, părțile sunt oli4ate să acționeze cu ună credință  în timpul ne4ocier ne4ocierilor. ilor. B treuie treuie să dovedeasc dovedească ă reaua credință în ne4ocieri ne4ocieri a lui lui +.

+onform art. !!30, alin. 0*, este contrar e9i4ențelor unei credințe conduita părții care inițiază sau continuă ne4ocieri, fără intenția de a înc-eia contractul. 2n speța prezentată, + nu dorește înc-eierea unui contract cu B, ci doar dorește să% l forțeze pe acesta să înc-eie contractul cu $, la prețul cerut de $. 5e asemenea, în virtutea art. !!30, alin:*, + va fi ținut să răspundă pentru prejudiciul cauzat lui B. B va introduce o acțiune în repararea prejudiciului, întemeiată pe răspunderea delictuală, în virtutea art. !0:/, alin. !* +od +ivil, conform căruia orice persoană are îndatorirea să respecte re4ulile de conduită pe care le4ea sau oiceiul locului le impune și să nu aducă atin4ere prin acțiunile ori inacțiunile sale, drepturilor sau intereselor le4itime ale altor persoane. 5e asemenea, acțiunea lui se va  întemeia și și pe alin. alin. #* ala aceluiași aceluiași articol, articol, conform căruia, cel cel care, având discernământ, încalcă aceste îndatoriri, este ținut la repararea inte4rală a prejudiciului.  2n vederea vederea reparării reparării prejudiciului prejudiciului,, B va treui treui să facă facă dovada dovada e9istenței e9istenței prejudiciului creat de +, ;a treui să dovedească că acest prejudiciu s%a produs prin fapta ilicită a lui +reaua credință la ne4ociere* și va treui să arate și vinovăția lui +.

I;.

$, vân vânzăt zător or auto autoriz rizat at de de autov autove-i e-icu cule le a adres adresat at o ofertă ofertă la dat data a de !)."!.#"!0 către B, societate comercială care prestează servicii de transport în re4im de ta9imetrie pentru furnizarea a !"" de autove-icule, oferta având termen de acceptare de 0" de zile !)."#.#"!0*.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF