Sistem Logistic Vel Pitar
June 9, 2018 | Author: Robert M D Mitrana | Category: N/A
Short Description
Download Sistem Logistic Vel Pitar...
Description
Academia de Studii Economice Facultatea Economia Agroalimentara si a Mediului
Sistemul logistic al unei intreprinderi agroalimentare agroalimentare S.C. Vel Pitar S.A.
MITRANA MITRANA ROBERT ROBERT ADRIAN ADRIAN EAM , seria seria A , grupa 1325
Bucuresti, 2012
Cuprins
Cap.1 Prezentarea societatii comerciale...............................................................pg.3 1.1.
Scurt istoric......................................................................................pg.3
1.2.
Obiect de activitate...........................................................................pg.4
1.3.
Gradul de implicare in activitatile logistice.....................................pg.4 1.4
Organigrama...................................................................................pg.5.
Cap.2 Analiza activitatii de asigurare si distributie..............................................pg.6 2.1. Principalele categorii de resurse materiale..........................................pg.6 2.2. Tipul si gama marfurilor oferite............................................................pg.9 2.3. Aria teritoriala vizata...........................................................................pg.12 2.4. Canale de distributie............................................................................pg.13 2.5. Logistica de distributie.........................................................................pg.14 2.6. Concurenta...........................................................................................pg.17 Cap.3 Concluzii si propuneri pentru imbunatatirea activitatii logistice.............pg.18 3.1. Concluzii..............................................................................................pg.18 3.2. Propuneri............................................................................................pg.20
Bibliografie.........................................................................................................pg.22
2
Cap.1 Prezentare S.C. Vel Pitar S.A.
1.1. Scurt istoric Grupul Vel Pitar este liderul pietei romanesti a produselor de panificatie si morarit si un jucator important in domeniul productiei si distributiei de biscuiti, napolitane, specialitati de cofetarie si produse de patiserie. Povestea grupului incepe in anul 1990, in momentul in care fondul de investitii Broadhurst Investments Limited, administrat in Romania de catre New Century Holdings (NCH), achizitioneaza doua mari companii de morarit si panificatie, Mopariv Ramnicu Valcea si Berceni Bucuresti. Acestui fapt ii urmeaza in decembrie 2001 intemeierea S.C. Vel Pitar S.A., prin fuziunea a patru fabrici din industria de morarit si panificatie: Mopariv Ramnicu Valcea, Berceni Bucuresti, Mopariv Cluj Napoca si Granpan Tecuci. Sediul noii companii este stabilit la Ramnicu Valcea. Anul 2007 marcheaza trecerea la un nou tip de organizare. Compania Vel Pitar S.A. s-a divizat in trei societati autonome care au ca obiect de activitate panificatia - S.C. Vel Pitar S.A., moraritul - S.C. Sapte Spice S.A. si retailul - S.C. VP Magassin S.A.. Aceste activitati s-au dezvoltat continuu in ultimii ani, astfel incat acum beneficiaza de conditiile necesare pentru a functiona autonom. Prin procesul de divizare noile companii fructifica mai bine oportunitatile oferite de piata in domeniile lor, gestioneaza mai bine resursele si utilizeaza in mod direct veniturile obtinute. In prezent Grupul Vel Pitar detine centre de productie in Bucuresti (doua) si in 10 judete din Romania (Valcea, Arges, Brasov, Cluj, Galati, Iasi, Giurgiu, Gorj, Olt si Dambovita), unitati de morarit si o retea de magazine in marile orase din Romania.
3
1.2. Obiectul de activitate
Conform noii structuri organizatorice si implicit a celor trei linii de bussiness adoptate de Vel Pitar, domeniul de activitate al companiei si-a marit sfera de cuprindere, incluzand in activitatea sa, urmatoarele:
♦ Producerea si comercializarea produselor de morarit; ♦ Producerea si comercializarea produselor de panificatie; ♦ Comercializarea en-gross si en-detail a marfurilor; ♦ Prestarea de servicii-( morarit, revizii tehnice periodice, reparatii mecanice).
1.3. Gradul de implicare in activitati logistice
Beneficiind de dotarile corespunzatoare si necesare desfasurarii domeniului de activitate in conditii optime, sectorul logistic al firmei se rezuma la activitati interne, ale companiei. Astfel, nerecurgand la servicii furnizate de terti, implicarea firmei in asigurarea unei bune prestari a activitatii logistice, este incomensurabila. Garantand calitatea produselor sale, Vel Pitar apeleaza la tehnologii de fabricatie si de comercializare de cea mai inalta calitate, oferind clientilor sai satisfactia rasfatului zilnic. Acest aspect, presupune deci, manifestarea unei atentii sporite la detalii, ce vizeaza organizarea sistemului de transport in functie de stocul existent, activitati ce fac referire la planificarea si controlul sectorului de contractare, aprovizionare, receptie, distributie si consum a materialelor, obiectelor de inventar si mijloacelor fixe necesare societatii, urmarind totodata legalitatea documentelor intocmite. Astfel, activitatea logistica a societatii incepe odata cu primirea unei comenzi si continua cu activitatile ce implica procesarea acesteia, ambalarea, depozitarea si transportul produselor catre beneficiarul solicitant.
4
Prin urmare societatea isi organizeaza, planifica si controleaza cursurile de marfuri impreuna cu cele de informatii legate de acestea, incepand de la achizitionarea produselor pana la livrarea acestora catre clienti.
1.4. Organigrama
Cap.2 Analiza activitatii de asigurare si distributie
2.1. Principalele categorii de resurse materiale
5
Luand in considerare faptul ca principalul obiect de activitate al companiei Vel Pitar il reprezinta producerea si comercializarea produselor de morarit si panificatie, vom trata in acest subcapitol intocmai cerintele pe care compania le manifesta in ceea ce priveste necesitatea obtinerii acestor produse. Asadar, stocurile Vel Pitar nu trebuie sa omita existenta unor ingrediente de baza pentru obtinerea produselor, cum sunt faina, drojdia, sarea, apa, ingrediente ce necesita o alegere atenta, deoarece proprietatile lor de regasesc in produsele finite, influentandu-le in mod direct. Astfel, faina de grau poate fi utilizata ca atare sau in amestec cu faina de secara, faina de cartofi sau pasta de cartofi. Faina de panificatie, pe langa caracteristicile de calitate organoleptice si fizico-chimice normale, trebuie sa aiba si proprietati tehnologice care sa permita obtinerea unor produse finite corespunzatoare. Dintre aceste proprietati, importante sunt capacitatea de hidratare a fainii (influenteaza randamentul in aluat si in produse finite ), capacitatea de a forma si retine gazele in timpul prepararii aluatului si proprietatile mecanice ale aluatului obtinut dintr-un anumit tip de faina. Drojdiile sunt agentul biologic care cauzeaza afanarea aluatului, imprimand produsului o anumita porozitate. Ele fermenteaza glucidele din faina, transformandu-le in alcool etilic si dioxid de carbon, acestea din urma cauzand afanarea aluatului. De asemenea, sarea este inclusa in reteta produselor de panificatie pentru formarea gustului, dar si pentru ameliorarea calitatii fainii. In acest context trebuie precizat faptul ca furnizorul societatii Vel Pitar pentru faina este S.C.Pambac S.A – GRANIA fiind o faina de calitate superioara, fapt pentru care determina obtinerea unor astfel de produse.
Cantitati resurse materiale
6
Tabel nr.1 Faina
Drojdie
Sare
kg/an
kg/an
kg/an
2007
36.500.000
2.143.000
430.000
2008
33.480.000
1.994.000
406.000
2009
33.100.000
1.896.000
382.000
Anii
Graficul nr.1
Pretul resurselor materiale
7
Tabel nr.2 Faina
Drojdie
Sare
Anii
Lei/kg
Lei/kg
Lei/kg
2007
2.17
0.80
1.20
2008
2.20
1.00
1.30
2009
2.29
1.50
1.50
Graficul nr.2
Asa cum se poate observa din tabelele si graficele de mai sus, Vel Pitar utilizeaza ca principale materii prime, faina, drojdie si sare, resurse a caror cantitate anuala variaza de-a lungul perioadei analizate. Oscilatiile inregistrate de cantitatile contractate se manifesta in acelasi trend la toate materiile prime, intre acestea existand o influenta directa. Astfel, acestea cunosc o diminuare de la an la an, fapt cauzat si de criza financiara mondiala care a reusit sa afecteze majoritatea domeniilor de activitate. In acelasi context, preturile resurselor unosc majorari consecutive in perioada 20072009, amprentand firmei Vel Pitar necesitatea suportului unor costuri mai ridicate in ceea ce priveste fabricarea gamei de produse.
2.2. Tipul si gama marfurilor oferite
8
♦ Panificatia proaspata In functie de specificul zonei deservite, Vel Pitar produce diferite sortimente de produse de panificatie proaspata din cele mai bune ingrediente - faina alba de grau, fainuri speciale (graham, secara, tarate), mixuri de cereale. Painile pentru nutritie speciala sunt prezente in toate locatiile Vel Pitar, intr-o gama variata ce corespunde celor mai diverse gusturi si nevoi nutritionale. Paine de calitate superioara: paine neagra Vel Pitar , paine graham Vel Pitar , paine integrala, paine neagra cu cartofi, paine fara sare, paine cu seminte, paine cu tarate si multe alte asemenea sortimente.
♦ Panificatie ambalata Panificatia ambalata Vel Pitar are la baza utilizarea conceptului Keine Touch. KeineTouch - produs neatins - este o tehnologie moderna care impune un nou standard pentru produse de panificatie. Pornind de la selectarea tipurilor de faina si continuand cu framantarea, dospirea, coacerea, racirea si ambalarea, procesul este in intregime controlat de calculator. Painea este ambalata in punga sigilata, intr-un mediu igienic, oferind garantia ca primul care atinge produsul este doar consumatorul final.
a) French Toast o
French Toast Clasic Este un produs cu gust deosebit, cu textura supla si fina,
caracterizat de simplitatea formei feliilor ce invita la creativitate astfel incat oricine din familie, de la copii la bunici, poate deveni maestru in arta pregatirii unui sandwich grozav! o
French Toast Integral – bogat in vitamine si oligoelemente si avand un continut
de 5 ori mai mare de magneziu, calciu si fosfor decat painea obtinuta din faina alba, cu un aport caloric scazut - rezultat al amestecului de faina neagra, tarate si celuloza - este produsul ideal care se adreseaza tuturor consumatorilor interesati de o nutritie sanatoasa, precum si celor preocupati de silueta lor. o
French Toast Graham respecta tendintele nutritionale moderne, dand un plus de
vitalitate organismului. Consumat zilnic poate ajuta procesul de digestie .
9
o
French Toast Secara - cu un continut de fibre vegetale de 6 ori mai mare decat
painea obisnuita, bogat in substante minerale si aducand un aport energetic redus rezultat al amestecului de faina neagra, graham si secara -, produsul nu poate sa lipsesca de pe masa celor ce respecta obiceiurile nutritionale corecte. b) Panissimo Panissimo este o paine toast speciala de 300 g, calitativ superioara,
foarte gustoasa, cu beneficii asupra sanatatii datorita ingredientelor folosite. Ambalarea, cat si intreg procesul de productie respecta tehnologia Keine Touch (fara atingere) Gama contine doua sortimente: Panissimo Pomodoro si Panissimo Prokorn. Excelente produse de panificatie: ideale pentru toast si dieta. c)French rolls. Gama French Rolls cuprinde baghete si chifle proaspete. ce acopera
cerintele unui mic dejun frugal, dar consistent, ale unei petreceri in aer liber, ale unei vacante, calatorii sau drumetii lipsite de griji. d)Specialitati. Impreuna cu produsele de baza - paine alba si paini pentru nutritie
speciala (paine neagra, paine graham, paine cu tarate, cu seminte, paine fara sare) -, Vel Pitar livreaza zilnic o gama larga de specialitati: japoneze, batoane, chifle, covrigi, cornuri. De asemenea, Vel Pitar vine in intampinarea clientilor sai cu o oferta de produse semipreparate: blat de tort, foi placinta, blat de pizza, vafe si pesmet cu diferite gramaje.
♦ Rulade si biscuiti
1. Rulade si miniprajituri: Almadolce, Roll4Ever, Clopotel 2. Biscuiti: Petit Beurre, Tabiet, 5 minute, Poieni, 2B+C, Biscuiti neambalati 3. Napolitane: Napolitane Almadolce.
♦ Patiserie
10
1. Cozonaci Vel Pitar . Traditional, Vel Pitar produce cei mai pufosi si mai dulci cozonaci din Romania, acestia fiind vestiti pentru gustul lor, prospetimea si sortimentatia variata . Noua gama cuprinde 4 sortimente: o
Pain au lait;
o
Cozonacel Vel Pitar;
o
Cozonac cu nuca, stafide si cacao;
o
Cozonac cu cacao si rahat.
2. Patiserie Vel Pitar. o
Minipateuri cu mere;
o
Minipateuri cu visine;
o
Minipateuri cu vanilie;
o
Minipalmieri cu vanilie;
o
Saleuri cu chimen;
o
Saleuri cu susan;
o
Saleuri cu cascaval.
o
Strudel cu branza;
o
Minipateuri cu ciuperci;
o
Minipateuri cu branza;
o
Melci cu nuca si cacao;
o
Pateu cu branza;
2.3. Aria teritoriala vizata
Cunoscand povestea companiei si drumul sau catre succes, putem afirma faptul ca Vel Pitar si-a castigat notorietatea prin calitatea produselor sale si prin spiritul inovator cu care isi surprinde permanent clientii. Aceste detalii au acaparat increderea clientilor, conducand la fidelizarea acestora, dar au atras totodata si atentia consumatorilor mai sceptici, statisticile mentionand un total de peste 2 milioane de clienti zilnic.
11
Dedicandu-si activitatea asigurarii bunastarii clientilor sai, compania a incercat si reusit sa intretina o relatie apropiata cu acestia, venind in intampinarea consumatorilor din toata tara. Asadar, aria teritoriala vizata de Vel Pitar este larga, fapt pentru care, pe piata interna, unitatile de productie si retelele de magazine sunt plasate in urmatoarele centre: o
Vel Pitar Ramnicu Valcea in prezent, punctul de lucru din Ramnicu Valcea este sediul
social al companiei Vel Pitar S.A. si detine doua unitati de productie, in orasele Ramnicu Valcea si Bals. Este lider de piata in ariile in care activeaza, iar dezvoltarea retelei de distributie a permis acoperirea de vaste arii geografice (judetele Valcea, Dolj, Olt si Sibiu). o
Vel Pitar Berceni.
o
Vel Pitar Libertatea (Sos. Salaj- fosta Libertatea). Acesta locatie produce preponderent,
paine proaspata, care ajunge cu predilectie la consumatorul bucurestean din sectoarele 5 si 6. o
Vel Pitar Pitesti detine doua centre de productie, in orasele Pitesti si Targoviste.
o
Vel Pitar Brasov incepand cu momentul achizitiei (2005), fabrica a intrat intr-un program
intensiv de modernizare, astfel incat in 2008 Vel Pitar Brasov este pricipalul furnizor de produse inalt calitative, obtinute in conditii de maxima siguranta alimentara din judetele Brasov, Covasna, Harghita si Prahova. o
Vel Pitar Iasi este lider pe piata ieseana, avand un portofoliu diversificat de produse si
acordand o grija deosebita evolutiei industriei. o
Vel Pitar Targu Jiu este cel mai mare producator de panificatie de pe piata gorjeana,
asigurand produse de o inalta calitate, consumatorilor din zonele deservite si anume judetele Gorj, Dolj, Mehedinti si Hunedoara.
o
Vel Pitar Tecuci se numara printre primele trei firme fondatoare ale companiei Vel Pitar
(1999). Distribuie paine proaspata, specialitati de panificatie si produse nationale ( French Toast, biscui) in orasul Tecuci si in judetele Galati, Braila, Vaslui. o
Vel Pitar Cluj comercializeaza in aria sa de distributie si anume regiunea Nord-Vest a
Romaniei. o
Vel Pitar Giurgiu.
12
2.4. Canale de distributie
Adresandu-se unui segment de piata vast, complex, beneficiind de increderea si aprecierea a numerosi clienti si dobandind o arie terietoriala ampla, Vel Pitar isi ia angajamentul ca produsele sale sa ajunga in timp util si in cele mai bune conditii in locurile in care sunt solicitate. Plecand de la aceasta premisa, canalele de distributie ale companiei Vel Pitar sunt:
Canalul direct (scurt), prin retea proprie de magazine in urmatoarele orase
Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca, Giurgiu, Iasi, Pitesti, Ramnicu Valcea, Targu Jiu si Tecuci.
Pitar
Canalul indirect, prin intermediari. In acest caz, desfacerea produselor Vel
se realizeaza
in
centre
comerciale
mari,
en-gross-uri,
hypermarketuri,
supermarketuri, etc.
2.5. Logistica de distributie
Facand legatura dintre productie si consum, logistica de distributie cuprinde toate activitatile necesare pentru a aduce produsul final al intreprinderii, pana la ultima veriga a canalului de distributie, si anume consumatorul final. Astfel, complexul etapelor si tehnicilor ce caracterizeaza si faciliteaza buna desfasurare a unui sistem logistic bine operationalizat, trebuie sa tina seama de:
Logistica in amonte ce presupune asigurarea disponibilitatii fizice a resurselor
materiale destinate activitatii firmei;
Logistica interna - punerea la dispozitia diferitelor centre de productie a resurselor
necesare;
Logistica in aval - traseul produselor finite de la firma la clientii sai.
Asadar, principalele faze ale unei logistici de distributie sunt:
Transport
13
Transportul reprezinta un element foarte important al logistici, aspect marcat de o serie de prevederi si reguli care sa conduca la o receptia, cantitativa si calitativa, corespunzatoare de catre solicitantul produsului respectiv. Astfel, Vel Pitar dispune de un parc auto ce numara peste 400 de autovehicule, de diverse tonaje, care, in functie de natura, cerintele si particularitatile produsului transportat, sunt dotate corespunzator, astfel incat sa permita si sa asigure un transport optim. De asemenea, preluarea comenzilor si rutele parcurse sunt stabilite, luandu-se in considerare apropierea geografica a filialelor Vel Pitar de clientul solicitant. Totodata, trebuie sa se tina evidenta acestui serviciu, detaliu privit din prisma realizarii unor programari de transport, astfel incat compania Vel Pitar sa-si poate onora comenzile dupa un calendar bine structurat si organizat.
Stocare
Ca si transportul, si stocarea reprezinta un aspect important, tratat cu atentie in cadrul societatii Vel Pitar. Cunoscand implicatiile incomensurabile ce decurg in urma unei stocari necorespunzatoare, firma previne producerea unor astfel de evenimente, asigurandu-si stocuri suficiente si capacitati de depozitare suplimentare pentru cazurile in care cererea de produse este mai mare, decat ceea ce se produce standard. In acest fel, se previne deprecierea calitativa a marfurilor, iar firma poate face fata unor comenzi neasteptate, aratandu-si astfel disponibilitatea in ceea ce priveste cerintele clientilor sai. Luand in considerare aceste aspecte, Vel Pitar asigura spatii de stocare pentru fiecare filiala in parte, astfel incat independenta acestora sa faciliteze controlul si gestionarea stocurilor existente. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca modul de stocare este esential pentru calitatile organoleptice ale viitoarelor produse, si tocmai de aceea necesita o preocupare deosebita din partea gestionarului firmei, care trebuie sa tina seama de particularitatile fiecarei resurse.
14
Totodata, la nivel de filiala, stocurile necesare sunt stabilite de catre responsabilul local, in functie de previziunile de vanzari din perioada care urmeaza luand in considerare vanzarile din aceleasi perioade ale anilor trecuti.
Depozitare
Considerata componenta de sustinere a logisticii de distributie, depozitarea are totusi un rol important, vizand un aspect comun, frecvent intalnit in societatea de astazi, si anume lipsa sincronizarii dintre ciclurile de productie si ciclul de consum. Asadar, rolul acestei structuri a depozitarii este de a asigura o solutie la diferentele ce se manifesta intre cererea si oferta de pe piata, intre momentul producerii si momentul solicitarii produselor. In cazul Vel Pitar, datorita produselor oferite si a proprietatilor perisabile ale acestora, depozitarea lor nu este permisa pe termen lung - in special la produsele de panificatie neambalate, produsele de patiserie..
Implicand costuri suplimentare, deciziile de depozitare si normele igienice care trebuie respectate in vederea asigurarii unui climat optim, corespunzator, trebuie sa se bazeze si pe acest aspect. In cazul Vel Pitar, calitatea este asigurata indiferent de costurile pe care aceasta le sustine.
Manipularea
Fiind o operatiune nelipsita din ciclul logistic, manipularea presupune o serie de activitati ce implica alegerea echipamentului de manipulare, uniformizarea incarcaturilor, existenta masinilor ce deplaseaza cutiile de produse in depozitele special amenajate pana la primirea comenzilor operatiune ce se va finaliza prin transportarea lor catre distribuitori.
Fluxul informational
Importanta fluxului informational a luat o mare amploare, fiind o resursa vitala desfasurarii unei activitai comerciale, dar nu numai.
15
Schimbul de informatii faciliteaza si garanteaza o buna desfasurare a activitatii firmei, insa, in cazul in care informatiile care circula au continut eronat, lucrurile nu vor cunoaste un final fericit. In cadrul Vel Pitar, acest lucru nu este permis, iar sistemul informational este bine conturat si marcat de reguli stricte, ce trebuie sa respecte anumite cerinte, si anume:
Informatia trebuie transmisa nedistorsionata;
Transmisia trebuie sa se realizeze indiferent de gradul de ocupare a canalului de comunicatie;
Trebuie asigurata securitatea transmisiei informatiei;
Informatia trebuie transmita in timp optim;
Consturile de exploatare a canalului de transmisie sa fie mici.
De asemenea, informatiile trateaza subiecte ce intereseaza ambele parti implicate, atat mediul intern, cat si mediul extern al intreprinderii. Privind acest aspect din punctul de vedere al clientilor, informatiile ar interesa si trata subiecte referitoare la produsele comercializate de catre firma- preturi, calitate, tehnologie utilizata, cantitate, continut. Pe de alta parte, sporul de informatii necesare firmei in cauza, s-ar referi la aspecte privind cunoasterea cerintelor consumatorilor, astfel incat aceasta sa poate veni in intampinarea acestor necesitati, analiza concurentei, care este un amanunt ce necesita o atentie deosebita, veniturile populatiei, pentru stabilirea unui pret care sa permita achizitionarea produselor, schimbarile survenite in preferintele consumatorilor.
2.6. Concurenta Fiind un agent economic important, Vel Pitar si-a construit o imagine puternica si greu de sters din constiinta publicului consumator. Totodata, structurandu-si activitatea pe de trei artere, segmente principale, morarit, panificatie si patiserie, concurenta acesteia este complexa, dar nu ofensiva. Asadar, in ceea ce priveste moraritul, Vel Pitar concureaza cu competitori puternici, precum Titan, Boromir, Pambac, Dobrogea, Loulis, Ravoca Com Agro Pam Vaslui si Pan Group
16
Craiova. In ceea ce priveste segmentul panificatie, concurenta este reprezentata de agentii economici locali, neexistand un competitor la nivel national. Cu toate acestea, concurentul cel mai sever al fimei Vel Pitar il reprezinta Boromir, agent economic cu care se "dueleaza" de cate ori se iveste ocazia achiziţionarii unei fabrici de morarit ori a unor spatii destinate desfacerii.
Cap.3 Concluzii si propuneri pentru imbunatatirea activitatii logistice
3.1.Concluzii Asa cum am mentionat la inceputul acestui studiu, Vel Pitar se numara printre cei mai importanti producatori ai industriei de panificatie din Romania. Inaltul statut si respectul publicului si le-a asigurat punand mai presus de toate siguranta produselor sale si implicit a clientilor sai. Acest profund interes manifestat fata de cunoasterea nevoilor si asteptarilor segmentului tinta, a condus la crearea unei legaturi aparte intre acestia, fapt dovedit si de numeroasele implicari ale companiei in proiecte sociale, care stabilesc drept obiective, fie imbunatatirea conditiilor de viata ale persoanelor nevoiase -programul „Imparte! E mai mult decat o felie de paine!”, care de altfel, se bazeaza si pe dezvoltarea sau trezirea sentimentului de solidaritate fata de semenii mai putin privilegiati, ori campanii de informare si educare a scolarilor, despre tehnologia de fabricare a painii si despre ceea ce inseamna o nutritie sanatoasa, prin proiectul desfasurat anual incepand din anul 2007, si anume „Usi deschise catre viitor”. De asemenea, acuta preocupare fata de necesitatile consumatorilor, a primit, in mod firesc, un raspuns pozitiv, fapt ca e a motivat compania sa isi continue cu daruire activitatea, in acelasi spirit solidar si preocupat de misterul calitatii, imbunatatindu-si permanent performantele si plasand, totodata, piata produselor de morarit si panificatie la o limita inferioara inalta. Desigur, acest rezultat nu ar fi fost atins afara o sustinere si o loialitate manifestate de publicul consumator, insa Vel Pitar a stiut cum si a reusit sa gaseasca o solutie, un raspuns la intrebarile si disconfortul clientilor sai.
17
Cunoscand atat importanta unor produse de calitate, dar fara a neglija aspectul calitativ al acestora, Vel Pitar a reusit sa creeze un mix care sa permita clientilor sai un rasfat zilnic, o stare de bine, la preturi accesibile. Vorbind de calitate, aspect ce implica o serie de activitati ce se reunesc sub sintagma logisticii de distributie, putem mentiona ca un rol important ii este atribuit intocmai acestui aspect. Ingloband activitati ce se conditioneaza reciproc, logistica are menirea de a conduce la organizarea acestora pentru un scop comun. Referindu-ne la Vel Pitar si dezvoltand teoria „just in time”, scopul propus de aceasta companie s-a materializat intr-o afacere tangibila, profitabila, pornind, de altfel, intocmai de la stabilirea unor reguli care sa permita existenta obiectul potrivit, la locul potrivit, in momentul potrivit. Astfel, depozitarea produselor finite nu ar fi posibila daca, in prealabil, materiile prime utilizate in procesul de productie nu ar fi fost achizitionate la timp, in calitatea sau cantitatea necesara, ori nu ar fi fost stocate in medii propice, corespunzator cerintelor pe care aceastea le manifesta. De asemenea, transportul nu s-ar mai operationaliza in timp util, iar onoarea comenzilor s-ar efectua cu intarziere, in cazul in care, spre exemplu, manipularea nu s-ar realiza corespunzator, ori fluxul informational nu ar circula cu „bagajul” necesar. Asadar, eficienta logisticii de distributie are impact atat asupra satisfactiei clientului, dar si asupra costurilor firmei, deoarece, spre exemplu, maximizarea serviciilor oferite clienţilor implica o livrare rapida, stocuri mari, o varietate larga a produselor, care luate in comun vor mari costurile de distribuţie. Tinand cont de aceste aspect, Vel Pitar pune accent pe calitatea produselor si serviilor oferite, fapt ce se poate concluziona prin faptul ca indiferent de costuri aceasta va garanta siguranta produselor sale. Prin urmare, sistemul logistic al firmei Vel Pitar functioneaza in parametrii optimi, permitand, pe de-o parte, desfasurarea facila a activitatii de distributie, si pe de alta parte, aducand beneficii, atat publicului consumator, prin accesibilitatea produselor, cat si societatii in cauza.
3.2. Propuneri
18
Cu scopul de a reliefa eficienta activitatii desfasurate de compania Vel Pitar, am recurs la exemplificarea unui model de gestionare a resurselor materiale, utilizand metoda FIFO.
Vel Pitar prezinta urmatoarea situatie in fisa de magazie a materiei prime- „faina”
Nr.crt. 1 2 3 4 5 6
Explicatii Stoc initial 01.ian.2012 Achizitie 15.ian.2012 Livrare 16.ian.2012 Achizitie 02.febr.2012 Livrare 05.febr.2012 Livrare 06.febr.2012
Cantitate (kg) 15.800 5.236 10.480 6.880 4.953 3.500
Pret (lei) 2.14 2.25 2.78 2.27 2.90 3.20
Valoare (lei) 33.812 11.781 29.134 15.617 14.363 11.200
Valoarea stocului final n
Vsf =
∑ Sfi * Pci = (367kg* 2.14lei) + (1736kg*2.25lei)+ (6880kg*2.27lei) = i =1
785,38 + 3.906 + 15.617,6= 20.308,98lei
Variatia stocului Vs = Vsi-Vsf =33.812 lei-20.308.98lei= 13.503,02 lei
Bibliografie ♦ http://stiri.acasa.ro/articole/economie2/cozonacul-cre-te-afacerile-vel-pitar-i boromir
♦ www.velpitar.ro ♦ http://ro.wikipedia.org/wiki/Logistic%C4%83 ♦ http://www.scribd.com/doc/20715218/Logistica
19
View more...
Comments