ΣΥΝΤΑΓΕΣ Food Hacking

April 13, 2017 | Author: Nik Mpit | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download ΣΥΝΤΑΓΕΣ Food Hacking...

Description

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Food Hacking Ρεβανί Βεροιώτικο Υλικά 6 Αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια 1/2 κιλό γιαούρτι 1 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό 2 1/2 φλιτζ μείον μία κ.σ. αλεύρι 2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ 2 βανίλιες ή λίγη μαστίχα κοπανισμένη 2 φλιτζ. ζάχαρη 1 φλιτζ σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο Σιρόπι 5 1/2 φλιτζ. ζάχαρη 5 1/2 φλιτζ. νερό χυμό από μισό λεμόνι Προετοιμασία Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, τους κρόκους και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατευμένο με το σιμιγδάλι και το μπέικιν και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Τέλος ενώνουμε απαλά το μείγμα με τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για περίπυ 45 λεπτά ή μέχρι να στερεοποιηθεί. Οταν κρυώσει το γλυκό το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει, ρίχνουμε στο τέλος το χυμό από το λεμόνι και περιχύνουμε το γλυκό. Το αφήνουμε να το απορροφήσει μέχρι να κρυώσει τελείως Από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά “Γεύση Ελληνική”

Food Hacking: Αντικαταστήστε τα Αυγά (των συνταγών) με Πουρέ Μήλων – VEGAN Οι αναλογίες είναι: για κάθε 1 αυγό – 1/4 φλιτζ πουρέ μήλων + 1/4 κ.γ. baking Powder Πουρές μήλων Υλικά 1 κιλό μήλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα 1/2 φλιτζ. ζάχαρη 3/4 φλιτζ. χυμό μήλου ή νερό 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Ο πουρές μήλων είναι ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να αντικαταστήσετε τα αυγά από τις συνταγές, για σίγουρη επιτυχία χρησιμοποιήστε και λίγο Baking Powder. Προετοιμασία Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε να λιώσουν τα μήλα. Bάζουμε το μείγμα σε καθαρό κατσαρολάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Μια συνταγή βασισμένη στην αντικατάσταση των αυγών με πουρέ μήλου και του βούτυρου ή της μαργαρίνης με ελαιόλαδο. Απόλυτα Vegan, υγιεινή και σοκολατένια. Υλικά 300 gr πουρέ μήλου 100 gr ζάχαρη 100 gr ελαιόλαδο 150 gr xυμό πορτοκάλι ξύσμα 1 πορτοκαλιού 1 πρέζα κανέλα 1 πρέζα αλάτι 1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ βανίλια 300 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 70 gr καλό κακάο

για τον πουρέ μήλου δείτε:Τρόφιμα Hacking: Αντικαταστήστε τα Αυγά (των συνταγών) με Πουρέ Μήλων – VEGAN

Παρασκευή Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τον πουρέ μήλου με το χυμό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλάτι και χτυπάμε ελαφρά. Βάζουμε το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε ελαφρά. Λαδώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με κακάο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου για 30′-40′ στον αέρα. Αφού κρυώσει λίγο, βγάζουμε το κέηκ απ΄τη φόρμα και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Προαιρετικά αχνίζουμε με ζάχαρη, γλασσάρουμε με γλάσσο πορτοκαλιού ή συνοδεύουμε με σάλτσα σοκολάτας.

Torrejas (επιδόρπιο) – Κουβανέζική Κουζίνα Torrejas ένα παραδοσιακό επιδόρπιο της Κούβας που υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι μετά από ένα γεύμα. Υλικά Προετοιμασία 10 – 12 χοντρές φέτες ψωμί 4αυγά Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε 2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί όλα τα υλικά, βουτάμε μέσα τις 2 φλιτζ. λάδι για τηγάνισμα φέτες του ψωμιού και τις 1 1/2 φλιτζ. γάλα εβαπορέ τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή μία ένα ωραίο καφέ – χρυσό βανίλια ζαχαροπλαστικής χρώμα. 1 φλιτζ. ζάχαρη Βάζουμε τις Torrejas σε μία 1 φλιτζ. μέλι ή ένα σιρόπι της πιατέλα και περιχύνουμε με το επιλογής σας μέλι ή το σιρόπι.

Food Hacking: Φτιάξτε Μαγιά από Φρούτα και δώστε “άλλη” γεύση στο ψωμί και στα Κέικ! Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν μαγιά. Ο τρόπος για να την πάρουμε είναι πολύ απλός, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι νερό και λίγη ζάχαρη.Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε σταφίδες αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα φρούτα, λαχανικά ή βότανα. Αποφύγετε τα ακτινίδια, τον ανανά και την παπάγια.

Υλικά μία χούφτα σταφίδες εμφιαλωμένο νερό 2 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι 1 μεσαίου μεγέθους βάζο (500 – 600 γρ.) Προετοιμασία Γεμίζουμε τα 2/3 του βάζου με νερό ρίχνουμε τη ζάχαρη, την ανακατεύουμε να διαλυθεί και βάζουμε τις σταφίδες Μισοκλείνουμε το καπάκι (ώστε να παίρνει αέρα) και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Η μαγιά θα χρειαστεί μερικές μέρες για να βγει, θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν κάνει μικρές φουσκάλες, οι σταφίδες επιπλέουν στην επιφάνεια και η μυρωδιά του μοιάζει με του κρασιού.

Αχλάδια καραμελέ . Υλικά 8 αχλάδια κατά προτίμηση μυρωδάτες κοντούλες 1 φλυτζάνι ζάχαρη 3/4 φλυτζανιού νερό ή κόκκινο γλυκό κρασί κανέλα ξύλο και 5-6 καρφάκια γαρύφαλα 2 σφηνάκια γρεναδίνη TIPS Μπορούμε να τα σερβίρουμε με παγωτό της επιλογής μας. Παρασκευή Καθαρίζουμε και αφαιρούμε το εσωτερικό από τα αχλάδια. Τα στρώνουμε σε μικρό ταψάκι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μετά από 5 λεπτά ψησίματος, τουμπάρουμε τα αχλάδια και τα ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από το φούρνο και τ’ αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Ωστόσο δένουμε σε πυκνό σιρόπι όλα τα υγρά και γεμίζουμε τις λακκούβες σε 8 κομμάτια αχλαδιών . Με τα υπόλοιπα κομμάτια “καπακώνουμε” τα πρώτα και δίνουμε στ’ αχλάδια την αρχική τους μορφή. Βάζουμε πάλι τα αχλάδια στο φούρνο αφού τα περιχύσουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο να πάρουν χρώμα.

Food Hacking: Κάντε τον Αγαπημένο σας Καφέ…Σιρόπι!!!

Αν σας αρέσει το άρωμα και η γεύση του καφέ δεν υπάρχει λόγος να την περιορίζεται μόνο στο πρωινό ή σε ένα ρόφημα. Μπορείτε με απλό τρόπο να φτιάξετε ένα σιρόπι για να συνοδεύετε τα παγωτά και τα γλυκά σας ή ακόμα και για μαρινάρισμα! Υλικά 4 φλιτζ. νερό 1/2 φλιτζ. καφέ (της επιλογής σας) 50 γρ. πηκτίνη φρούτων 5 1/2 φλιτζ. ζάχαρη 1 καθαρό και στεγνό βάζο Προετόιμασία Γύρω από το μπουκάλι τοποθετείται μια Στην απλή της μορφή αποτελείται από πλαστικό συστοιχία από κροτίδες, μία εκ των οποίων μπουκάλι των 500 ή 750 ml, το οποίο περιέχει διαθέτει φιτίλι ή βαρελότο. Στη μορφή αυτή ο υγρή αμμωνία, μικρή ποσότητα βενζίνης και χρήστης της βόμβας βάζει φωτιά στο φιτίλι, με μικρά κομμάτια φελιζόλ. αποτέλεσμα η μολότοφ να σκάει είτε στον αέρα είτε στο οδόστρωμα.

Διαλύουμε τον καφέ σε ένα φλιτζάνι νερό. Βάζουμε το υπόλοιπο νερό μαζί με την πηκτίνη σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις πάρει βράσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι ρίχνουμε και τον καφέ ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε το βάζο και αφήνουμε το σιρόπι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κλείνουμε το βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο, θα χρειαστεί 1 με 2 ημέρες για να είναι έτοιμο.

Food Hacking: Μετατρέψτε ένα Μέτριο Κρασί σε Υπέροχη Μαρμελάδα!

Αν όχι σε όλους αλλά στους περισσότερους από εμάς έχει τύχει στις αναζητήσεις μας για ένα καλό κρασί να πέσουμε σε ξύδι…! Σε μία τέτοια περίπτωση συνήθως φυλάμε το κρασί για μαγείρεμα (αν και πρέπει να είναι καλό το κρασί για να γίνει καλό το φαγητό) ή κλείνουμε τη μύτη και το πίνουμε. Υπάρχει και μία τρίτη εναλλακτική που πιστεύω ότι είναι και η καλύτερη, φτιάχνουμε μία πολύ γευστική και ιδιαίτερη μαρμελάδα που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν σιρόπι σε παγωτά και γλυκά, να συνοδεύσουμε διάφορα τυριά, να φτιάξουμε σάλτσες για φαγητό ή σαλάτα και για να μαρινάρουμε Ψητά. Υλικά 1 μπουκάλι “καλό” κρασί (άσπρο ή κόκκινο) 3 φλιτζ. ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι πηκτίνη φρούτων χυμό από 1/2 λεμόνι 1 κ.σ βούτυρο Προετοιμασία Βράζουμε 1 1/2 φλιτζ. κρασί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί στο 1/3 του φλιτζανιού και το αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε το υπόλοιπο κρασί μαζί με τη ζάχαρη πάντα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις μειωθεί στο μισό ρίχνουμε την πηκτίνη, το λεμόνι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να μειωθεί στο 1/4 της αρχικής ποσότητας. Ρίχνουμε και το συμπυκνωμένο κρασί που φτιάξαμε στην αρχή για να ενισχύσουμε τη γεύση, αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα στη φωτιά και το αποσύρουμε. Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε ένα βάζο και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Κλείνουμε το βάζο και το βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Food Hacking: Μετατρέψτε σε Μερικά Λεπτά ένα Απλό Βαλσαμικό Ξύδι σε Παλαιωμένο Οι αναλογίες είναι: 1/3 φλιτζ. βαλσαμικό ξύδι 1 κ.σ. ζάχαρη 1κ.σ. κρασί πόρτο

Για την παλαίωση ενός βαλσαμικού ξυδιού χρειάζονται 12 με 15 χρόνια, η γεύση του είναι ξεχωριστή και πολύ πιο γλυκιά, χρησιμοποιείται συνήθως σαν σιρόπι σε φρουτοσαλάτες ή σε παγωτά και γλυκά, το χρησιμοποιούν και σαν μαρινάδα για ψητά. Επίσης το παλαιωμένο βαλσαμικό ξύδι είναι πολύ πιο ακριβό από το κανονικό. Η τεχνική που θα δείτε για να το φτιάξετε είναι πολύ απλή και αποτελεσματική, φυσικά δεν έχει την ίδια γεύση με το πραγματικό αλλά την πλησιάζει πολύ. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι θέλει πολύ χαμηλή φωτιά! ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Super Quick Video Tips: How to Instantly Age Supermarket Balsamic Vinegar

Food Hacking: Γουακαμόλε με Καπνιστή Μελιτζάνα Υλικά 1 μελιτζάνα φλάσκα 1 σκελίδα σκόρδο 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους 2 κ.σ. ντομάτα χωρίς τα σπόρια και κομμένη σε μικρούς κύβους 1 κ.σ. χυμό από λάϊμ ή λεμόνι 1 κ.γ ξύδι 3 – 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. τριμμένο ξερό κόλιανδρο αλάτι – πιπέρι

Παρασκευή Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας ή καλύτερα τη φωτιά σε ένα γκαζάκι και ακουμπάμε επάνω τη μελιτζάνα και τη γυρνάμε συχνά ώστε να ψηθεί από όλες τις πλευρές χωρίς να καεί. Αφήνουμε τη μελιτζάνα να κρυώσει. Ανοίγουμε στη μέση τη μελιτζάνα και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα. Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τη σάρκα της μελιτζάνας, το σκόρδο,το μισό κρεμμύδι, λεμόνι, ξύδι, λάδι, κόλιανδρο, αλάτι – πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα της μελιτζάνας με το υπόλοιπο κρεμμύδι, πιπεριά και ντομάτα (κρατάμε λίγο απ’ το καθένα για το στόλισμα του πιάτου). Μεταφέρουμε σε σκεύος της επιλογής μας, στολίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά και σερβίρουμε αμέσως. Σε περίπτωση που δεν το φάμε αμέσως το διατηρούμε στο ψυγείο και προσθέτουμε τα λαχανικά πριν το σερβίρισμα για να είναι φρέσκα.

Food Hacking. Χωνάκια με φρούτα και τυριά 2. – Vegetarians / Vegans Υλικά για 4 μερίδες 4 φέτες περίπου μυρωδάτο πεπόνι κομμένο σε μικρούς κύβους 2 φέτες 1 1/2 cm περίπου τυρί για σαγανάκι ή σκληρό τυρί κομμένο σε μικρούς κύβους ή κύβους φυσικού τόφου μαριναρισμένους με μέλι 8 κουταλιές σιρόπι βύσσινο ή αραιωμένη μαρμελάδα βερύκοκκο (ή ότι έχουμε στο σπίτι) ή μέλι 5-6 φυλλαράκια λουίζας ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι λίγο αλεύρι για το πανάρισμα του τυριού και σπορέλαιο για το τηγάνισμα χωνάκια βρίσκουμε στο κοντινό παγωτατζίδικο Ακόμα ένας συνδυασμός με φρούτο και τυρί. Ένα Καλοκαιρινό απόγευμα παρέα με φίλους, μπορούμε με 4 υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι, να φτιάξουμε ένα εύκολο, γρήγορο και εντυπωσιακό επιδόρπιο που μαζί με ένα αφρώδες κρασί θα το απογειώσουμε..! Παρασκευή Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου τους κύβους του πεπονιού ανακατεμένους με το ξύσμα στη κατάψυξη, ανακατεμένους με την ψιλοκομμένη λουίζα. Ωστόσο τηγανίζουμε τους κύβους του τυριού αφού τους βρέξουμε ελαφρά και τους αλευρώσουμε. Αφήνουμε τα τυράκια πάνω σε χαρτί κουζίνας για να αφήσουν το λάδι. Ανακατεύουμε το πεπόνι με τη λουίζα και τα τυριά και τα βάζουμε στα χωνάκια που τα έχουμε στηρίξει σε ψηλά λεπτά ποτήρια. Σερβίρουμε αμέσως με σιρόπι της επιλογής μας ή μέλι. ΤIP Πολύ καλός συνδυασμός είναι και τα σταφύλια με το τυρί.

Food Hacking. Χωνάκια με φρούτα και τυριά..! – Vegetarians / Vegans Το καρπούζι με τη φέτα είναι για πολλούς ιδανικός συνδυασμός. Eμείς προτείνουμε έναν εναλλακτικό και πρωτότυπο τρόπο να το γευτούμε. Υλικά για 4 χωνάκια 2 φέτες καρπούζι χωρίς τα σποράκια και κομμένο σε μικρούς κύβους 150 gr φέτα σκληρή κομμένη σε μικρούς κύβους ή φυσικό τόφου σε κύβους μαριναρισμένο σε αραιωμένο με νερό σιρόπι, για 1 ώρα 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι 3-4 κουταλιές σιρόπι spicy ή μέντας Παρασκευή Ανακατεύουμε τους κύβους του καρπουζιού και της φέτας ή του τόφου ελαφρά με το ξύσμα και τους αφήνουμε στη κατάψυξη, όχι πάνω από 1 ώρα. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο δυόσμο. Στερεώνουμε τα χωνάκια σε ψηλά λεπτά ποτήρια και τα γεμίζουμε με το μείγμα, προσθέτουμε το σιρόπι της επιλογής μας και σερβίρουμε. TIPS Διαλέγουμε καλής ποιότητας, φρέσκα, μυρωδάτα, τραγανά χωνάκια. Συνήθως τα βρίσκουμε στα καλά παγωτατζίδικα ή φτιάχνουμε μόνοι μας με το μείγμα της βάφλας. Ταιριάζoυν πολύ με ημιαφρώδη ή αφρώδη δροσερά κρασιά ή κρύα σαγκρία. Εναλλακτικά μπορούμε να σερβίρουμε το μείγμα πάνω σε βάφλες.

Γιαούρτι και επιδόρπιο γιαουρτιού σπιτικό

Υλικά για το γιαούρτι 2 λίτρα φρέσκο γάλα(αν είναι δυνατόν βιολογικό αιγοπρόβειο) 2 κουτ.σούπας βιολογικό γιαούρτι Παρασκευή Βράζουμε το γάλα σε ανοιχτή κατσαρόλα και το αφήνουμε να έρθει ξανά στους 40 βαθμούς C περίπου ή μέχρι εκεί που το ανέχεται ευχάριστα το δάχτυλο. Το μεταφέρουμε σε καθαρό δοχείο κατά προτίμηση πήλινο ή γυάλινο. Παίρνουμε ένα φλυτζάνι απ΄το γάλα και προσθέτουμε το γιαούρτι,ανακατεύοντάς το μέχρι να διαλυθεί. Το προσθέτουμε στο γάλα ανακατεύοντας το ξανά πάρα πολύ ελαφρά . Το σκεπάζουμε προσέχοντας να μην ακουμπάει τίποτα μέσα στο γάλα και το αφήνουμε χωρίς να το ξανακουνήσουμε σε ζεστό μέρος για 10 με 12 ώρες.Πρέπει νάμαστε πολύ προσεκτικοί ,ώστε πραγματικά να μην το κουνήσουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην πήξει. ———————————————————————— Όταν το γιαούρτι είναι έτοιμο μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας επιδόρπιο. Υλικά για 4 μερίδες 800 gr γιαούρτι 1 1/2 μεγάλο φλυτζάνι φρέσκα φρούτα ή 1 1/2 μεγάλο φλυτζάνι φρούτα κονσέρβας ή 1 φλυτζάνι χονδροκομένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας ή 1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες με άλλα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα,γκράνμπερις,μπλούμπερις,κ.λ.π.) ή Τριμμένα μπισκότα Μία πάνινη σακούλα ή μια παλιά πεντακάθαρη μαξιλαροθήκη. Παρασκευή Βάζουμε το γιαούρτι και τα συνοδευτικά που μας αρέσουν μέσα στη σακούλα και ταφήνουμε κρεμασμένα για 1-2 .ωρες. Κατόπιν σερβίρουμε το επιδόρπιο σε μπωλ ή ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο.

TIPS Τα φρέσκα φρούτα πρέπει νάναι όσο γίνεται πιο στεγνά .Είναι καλύτερα τα βερύκοκα,οι μπανάνες και γενικά φρούτα που δεν είναι πολύ ζουμερά. Τα πιο ζουμερά φρούτα καλό είναι να τα κάνουμε προηγουμένως ελαφριές κομπόστες και να τις σουρώνουμε καλά από το σιρόπι τους ,που και αυτό μπορούμε να το δένουμε και να το χρησιμοποιούμε πάνω στα επιδόρπιά μας. Οι ξηροί καρποί ταιριάζουν αρμονικά με τα αποξηραμένα φρούτα. με τα οποία μπορούμε να κάνουμε ενδιαφέροντες συνδιασμούς. Το μέλι και οι αραιωμένες μαρμελάδες ολοκληρώνουν τα επιδόρπιά μας .

Food Hacking: Frozen Yogurt για Πρωϊνό [Vegetarians - Vegans] Το γιαούρτι συνήθως το τρώμε σαν επιδόρπιο ή σαν ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, μπορεί να γίνει όμως και ένα πολύ θρεπτικό και συνάμα γευστικό πρωϊνό, αρκεί να προσθέσουμε τα κατάλληλα υλικά. Υλικά 4 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό ή σακούλας ή ακόμα καλύτερα φτιαγμένο απ’ τα χεράκια σας Δείτε πως 1 φλιτζ. γάλα 2 φλιτζ.ψιλοκομμένα και παγωμένα φρούτα της επιλογής σας 1 φλιτζ. μέλι ή ένα σιρόπι Θρυμματισμένους ωμούς ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes) ή μούσλι για το γαρνίρισμα λίγα παγάκια 1/3 κ.γ. αλάτι Προετοιμασία Βάζουμε στο μπλέντερ 1 φλιτζ. γάλα ή νερό, 2 φλιτζ. γιαούρτι, 1 φλιτζ. παγωμένα φρούτα και τα χτυπάμε καλά στην υψηλότερη ταχύτητα μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά, μόλις ομογενοοποιηθούν τα υλικά βάζουμε και τα παγάκια και χτυπάμε άλλο λίγο για να σπάσουν. Σερβίρουμε κατευθείαν γαρνίρωντας με τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. Μπορούμε να διατηρήσουμε το frozen yogurt στη κατάψυξη σε ένα μπολ με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς. VEGAN TIPS Αντικαθιστούμε το γιαούρτι με γιαούρτι σόγιας και το γάλα με γάλα σόγιας ή ξηρών καρπών ή με νερό.

Spicy σιρόπι με μπαχαρικά. Έκρηξη μυρωδιάς και γεύσης . Υλικά 1 φλυτζάνι ζάχαρη μαύρη 1 1/2 φλυτζάνι νερό 2 ξύλα κανέλας 4-5 αστεροειδείς γλυκάνισους 1/2 άτριφτο μοσχοκάρυδο 4 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ 1 ολόκληρο φασόλι βανίλιας ή 2 κουταλάκια υγρή 10 κόκκους κάρδαμο

Ιδανικό για το κρύο τσάι, τις μηλόπιτες, τις παρασκευές με τα αποξηραμένα φρούτα και τα εσπεριδοειδή, τα φρέσκα σύκα και τους ξηρούς καρπούς. Δοκιμάστε λίγες σταγόνες στο παγωτό και

το κοινό γιαούρτι μαζί με μέλι, στο χυμό του μήλου και το μούσλι, τα δημητριακά και τις φρέσκες σαλάτες με όλων των ειδών τα μούρα. Ιδανικό για τη σαγκρία αλλά και τη ρακί (μικρές ποσότητες για αντίστοιχες μικρές αμαρτίες). Παρασκευή Περνάμε από το αντικολητικό τηγάνι για λίγο τα μπαχαρικά εκτός από τη βανίλια και το τζίντζερ.Έτσι βγαίνουν τα έλαια των μπαχαρικών. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου ή όσο χρόνο χρειάζεται για να δέσει. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, το σουρώνουμε και το αποθηκεύουμε . Σε όλα τα σιρόπια μπορούμε αν είμαστε αυστηροί, ν’ αντικαταστήσουμε ένα μέρος ή και όλη τη ζάχαρη με μέλι ή με την ίδια λογική να δώσουμε αρώματα σε γλυκαντικά σιρόπια της επιλογής μας . Θα υπάρχει μικρή διαφορά στη γεύση και το χρώμα και ίσως κάποιος κίνδυνος να ζαχαρώσει το μέλι. Αλλά εύκολα μπορούμε να ξαναβράσουμε το σιρόπι και να το επαναφέρουμε, όσο για το χρώμα και τη γεύση, κανένας δε θα μας μαλώσει!

Σιρόπι μέντας ή δυόσμου. Υλικά 3 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή αποξηραμένο ή αντίστοιχα μέντα. Παρασκευή Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου τα υλικά, σουρώνουμε και αποθηκεύουμε όταν κρυώσει.

Το Καλοκαίρι η μέντα και ο δυόσμος είναι τα κατ’ εξοχήν μυρωδικά. Βρίσκονται παντού κι έτσι έχουμε τη δυνατότητα να τα γευτούμε φρέσκα, να φτιάξουμε κρύα ροφήματα, να τ’ αποξηράνουμε αλλά και να παρασκευάσουμε σιρόπι που θα το έχουμε και για το Χειμώνα. Η φρέσκια και δροσερή αίσθηση της μέντας και του δυόσμου ταιριάζει με το χυμό λεμόνι, τον ανανά, με το παγωτό βανίλια, τα περισσότερα φρουτώδη παγωτά αλλά τολμήστε τον και με τη σοκολάτα. Ταιριάζει ακόμα με τις φρουτοσαλάτες τα παντς και τα κοκτέιλςκαι τις σάλτσες πέστο όπου με λίγες σταγόνες σιροπιού μπορούμε να κάνουμε συνδιασμούς με άλλα μυρωδικά. Δοκιμάστε τον όμως πρώτα αραιώνοντάς τον με κρύο νερό, πολλά παγάκια και μια φέτα λεμόνι.

Food Hacking: Καραμέλες από Τζίντζερ – Γευστικές αλλά και Θεραπευτικές για τον Στομαχόπονο και την Ναυτία Υλικά 3 φλιτζ. νερό 4 φλιτζ. ζάχαρη

2 τζίντζερ

Προετοιμασία Καθαρίζουμε και κόβουμε το τζίντζερ σε φέτες πάχους 2 – 3 χιλιοστών. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό , τα 2 φλιτζ. ζάχαρη και το τζίντζερ και το αφήνουμε να βράση σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά . Σουρώνουμε το τζίντζερ και κρατάμε το σιρόπι για άλλες χρήσεις (γλυκά, κοκτέιλ, σάλτσες) ακουμπάμε μία μεταλλική σίτα σε ένα ταψάκι και απλώνουμε επάνω το τζίντζερ να στεγνώσει, χρειάζεται τουλάχιστον 5 με 6 ώρες. Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε τις φέτες του τζίντζερ μέχρι να καλυφθούν τελείως από τη ζάχαρη. Την Ζάχαρη που θα περισσέψει τη φυλάμε για να την χρησιμοποιήσουμε σε αφεψήματα.

Σφουγγάτα Κύθνου Υλικά 1/2 κιλό τυρί τρίμμα Κύθνου ( αν δεν βρείτε βάλτε μία ανάλατη μυζήθρα) 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά) 4 – 5 κ.σ. αλεύρι αλάτι – πιπέρι λάδι για τηγάνισμα Προετοιμασία Ζυμώνουμε όλα τα υλικά σε μία λεκανίτσα Αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη για μισή ώρα να σταθεί Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για 1 λεπτό και σερβίρουμε

Ζυμαρόπιτα, για όσους δεν ξέρουν να μαγειρεύουν! Παραδοσιακή, γρήγορη, νόστιμη πίτα, ιδανική συνταγή για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο και δε ξέρουν πολλά-πολλά από μαγειρική. Διατηρείται στο ψυγείο και είναι καλό σπιτικό σνακ για τη δουλειά και τη θάλασσα.

Υλικά 400 gr χονδροτριμμένα κολοκυθάκια 300 gr γιαούρτι 350 gr φέτα 200 gr γάλα 4 αυγά αλατοπίπερο 1/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή 500 gr για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ λάδι για τη λαδόκολλα και την επιφάνεια

Παρασκευή Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια χωρίς να τα πιέζουμε, προσέχουμε το αλάτι γιατί η φέτα είναι πολύ αλμυρό τυρί και απλώνουμε το μείγμα σε λεπτό στρώμα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου επάνω σε καλά λαδωμένη λαδόκολλα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά,στους 170 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε κομμάτια. Τόσο απλά..! TIP Για μικρότερη ποσότητα μειώνουμε τα υλικά στο μισό και χρησιμοποιούμε μικρότερο ταψάκι.

Γρήγορες πίκλες αγγουριού. Raw. Υλικά 2 φλυτζάνια λεπτοκομένα αγγουράκια (περασμένα από το μαντολίνο: ο τρίφτης του λάχανου) 2 κουταλιές θαλασσινό αλάτι 4 κουταλιές αγάβη ή μέλι 1/4 φλυτζανιού μηλόξυδο 1 κουταλάκι σπασμένους σπόρους μαύρου και ροζ πιπεριού 1 κουταλάκι σπασμένους σπόρους σιναπιού 2 κουταλιές ψιλοκομμένα κλαδάκια σέλινου ή άνηθου ή φινόκιο Γρήγορες, δροσερές και νόστιμες πίκλες για τη σαλάτα, τα σάντουιτς και τα ορεκτικά. Το μόνο μυστικό είναι να διαλέξουμε μικρά σφιχτά αγγουράκια. Παρασκευή Πλένουμε πολύ καλά τα αγγουράκια, τα κόβουμε χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε σε λεπτές φέτες και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε για 1/2 ώρα στο ψυγείο και σερβίρουμε.

Κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα δυόσμου. Υλικά 5 κολοκυθάκια 2 μικρές πατάτες 2 αυγά 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο 1/2 φλυτζάνι καλαμποκάλευρο αλατοπίπερο σάλτσα δυόσμου 200 gr γιαούρτι (όχι επιδόρπιο γιαουρτιού) 1-2 σκελίδες ψιλοτριμμένο σκόρδο χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού αλατοπίπερο 4 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο TIP Το μείγμα είναι μαλακό και σχετικά αραιό, καλό είναι παρ’ όλ’ αυτά να μην προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι, αλευρώνουμε καλά με το καλαμποκάλευρο και ακουμπάμε με προσοχή στο λάδι.

Παρασκευή Τρίβουμε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε χωρίς να τα πιέζουμε. Αλευρώνουμε με καλαμποκάλευρο και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά στην αρχή, όταν αρχίζουν να παίρνουν χρώμα μετριάζουμε τη θερμοκρασία. Ακουμπάμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε χαρτί κουζίνας και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα μετά από 2′-3′ για να διατηρηθούν τραγανοί. Σερβίρουμε με τζατζίκι, γιαούρτι ή σάλτσα δυόσμου. σάλτσα δυόσμου Ψιλοτρίβουμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το δυόσμο. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο.

Πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα! Υλικά 1 μεγάλη ή 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες 2 ψητές ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης 4 σκελίδες λιωμένο σκόρδο 1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1 φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό αλατοπίπερο 1/2 κουταλάκι ξερό κόλλιανδρο χυμό και ξύσμα από 1/2-1 λεμόνι 1 καπάκι ξύδι μπαλσάμικο 60-100 gr παρθένο ελαιόλαδο προαιρετικά 200 gr γιαούρτι ή μαλακιά φέτα Παρασκευή Ψήνουμε στο γκριλ τις πιπεριές, τις καλύπτουμε με μεμβράνη μέχρι να κρυώσουν λίγο και τις ξεφλουδίζουμε. Ψήνουμε (χωρίς να φοβόμαστε) τις μελιτζάνες στο μάτι της κουζίνας, απ’ όλες τις πλευρές, τις καλύπτουμε και τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά αφαιρώντας και τους μεγάλους σπόρους. Κόβουμε με μαχαιροπίρουνο ή λιώνουμε με το πιρούνι τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε τα σκόρδα, κρεμμύδια, πιπεριά, μυρωδικά, κ.λ.π., ανακατεύοντας καλά. Αν θέλουμε προσθέτουμε γιαούρτι ή φέτα, αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε.

Σάλτσα με μουστάρδα και μέλι Υλικά 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή 1,5 κουταλιά της σούπας μέλι 1 κουταλιά του γλυκού μαγιονέζα 1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο Εκτέλεση Μα εύκολη σως με μοναδική γεύση που νοστιμίζει το κρέας μας! Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για να δέσει η σάλτσα

Άγρια σπαράγγια σε σάλτσα μουστάρδας! Η φύση στην Ελλάδα είναι τόσο πλούσια που κάθε εποχή μας προσφέρει του κόσμου τα καλούδια. Την Άνοιξη, κάτω από τα πεύκα και τις άγριες ελιές, κοντά στα σχίνα και τα πουρνάρια, σε περιοχές υγρές αλλά και πιο ξερικές, φουντώνουν οι άγριες σπαραγγιές. Ξεπετιώνται τα τρυφερά βλαστάρια, κομψά, ευλύγιστα, τρυφερά και πεντανόστιμα. Όποιος καταφέρει και μαζέψει 2 χούφτες-όχι παραπάνω-φτιάχνει έναν από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες. Προσοχή στα φίδια, ξυπνάνε κι αυτά με την Άνοιξη. Υλικά TIPS 2 χούφτες σπαράγγια Αν αφήσουμε τα σπαράγγια για 1-2 μέρες στο ψυγείο ελαιόλαδο πρέπει να ξαναδούμε τις άκρες γιατί είναι πιθανόν να 1 σκελίδα σκόρδο έχουν σκληρύνει. 1 κουταλιά μουστάρδα (ντιζόν αν Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, μπορούμε να την υπάρχει) πυκνώσουμε, αφαιρώντας την από το σκεύος, με χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι βρασμό ή να προσθέσουμε 2 κουταλιές κρέμα αλατοπίπερο γάλακτος ή φυτική. Παρασκευή Ξεπλένουμε τα σπαράγγια προσέχοντας μήπως έχει φωλιάσει κανένα μυρμήγκι. Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα σπαράγγια με το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα γυρνάμε μερικές φορές μέχρι να μαραθούν ελαφρά και προσθέτουμε αλατοπίπερο και 1/4 φλυτζανιού νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 2′-3′. Κατεβάζουμε από την εστία, παίρνουμε το ζουμί που έχει μείνει, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το χυμό και περνάμε από το μούλτι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη σάλτσα στο σκεύος με τα σπαράγγια και τ’ αφήνουμε να βράσουν για 2′-3′ ακόμα. Κατεβάζουμε και σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού.

Χωριάτικη Μελιτζανοσαλάτα (vegetarian – vegan) Υλικά 1 μελιτζάνα φλάσκα 1 ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. κάπαρη 1 φλ. θρυμματισμένη φέτα (προεραιτικά) 2 κ.σ. ξύδι 3 – 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. ρίγανη 2 – 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό αλάτι – πιπέρι Προετοιμασία Ψήνουμε την μελιτζάνα ολόκληρη στο γκριλ μέχρι να μαλακώσει (αν θέλουμε να της δώσουμε καπνιστή γεύση την καίμε κατευθείαν πάνω σε φωτια π.χ. στο γκαζάκι του καφέ ή και πάνω στο

μάτι της κουζίνας). βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε την μελιτζάνα στην μέση και την μοιράζουμε σε δύο πιάτα, χαράζουμε λίγο την σάρκα της μελιτζάνας και ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπά υλικά. Σερβίρεται ζεστή αλλά είναι πολύ νόστιμη και όταν κρυώσει.

Καροτόσουπα βελουτέ. Ωμοφαγική συνταγή! Υλικά για 2 μερίδες 3 μεγάλα βιολογικά καρότα 1 1/2 ώριμο μεγάλο αβοκάντο χυμό από 1-2 λεμόνια 1/2 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ 1 μικρό σκόρδο λιωμένο αλατοπίπερο κατά βούληση ψιλοκομμένο άνηθο 1 κουταλιά φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι Θρεπτική σούπα, μυρωδάτη, “φουλ” βιταμίνες. Έρχεται Καλοκαίρι…μην ξεχνιόμαστε. Παρασκευή Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια και τα χτυπάμε σε δυνατό μούλτι με 1 ποτήρι χυμό καρότου ή νερό μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς. Προσθέτουμε αβοκάντο, χυμό λεμόνι, σκόρδο, τζίντζερ, αλατοπίπερο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε το πιο βελούδινο αποτέλεσμα. Εάν είναι πολύ πηχτή συμπληρώνουμε χυμό ή νερό, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε αν χρειάζεται λεμόνι και αλάτι, χτυπάμε για 1′ και σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και το κρεμμύδι. Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο.

Παρφαί μπανάνας σε σάλτσα από κεράσια. Εναλλακτική ωμή παρασκευή Υλικά για 5 μερίδες 3 ώριμες μπανάνες, 100 gr αμύγδαλα ή κάσιους 100 gr τριμμένη καρύδα ή βρώμη ή πίτουρο βρώμης 3 κουταλιές μέλι προαιρετικά σποράκια βανίλιας ή ξύσμα πορτοκαλιού 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένα κεράσια Ένα θρεπτικό παγωτό, πεντανόστιμο, χωρίς συντηρητικά , που μπορεί να παρασύρει κι άλλους, όπως τα παιδιά μας και τους φίλους μας , σε μη βιομηχανοποιημένες τροφές και πιο υγιεινές επιλογές…! Παρασκευή Τρίβουμε στο μίξερ τα αμύγδαλα και την καρύδα ή τη βρώμη μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε τις μπανάνες, το μέλι και το μυρωδικό που διαλέξαμε και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σχεδόν πολτός. Αν μας αρέσουν τα αμύγδαλα πιο χονδροκομμένα, έχουμε φροντίσει να μην τα κάνουμε σκόνη και τα προσθέτουμε στο τέλος μαζί με τα ψιλοκομμένα κεράσια. Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη τουλάχιστον για 8 ώρες.

για τη σάλτσα 2 φλυτζάνια κεράσια 2- 3 κουταλιές μέλι ή άλλη γλυκαντική ύλη Βγάζουμε από τα κεράσια τα κουκούτσια με το ειδικό μηχάνημα, προσθέτουμε το μέλι ή ότι γλυκαντική ύλη μας αρέσει -αγάβη, στέβια, μαύρη ζάχαρη ή ακόμα και άχνη- και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αραιός πολτός. Αν μας ενοχλούν τα πολύ μικρά κομματάκια από τις φλούδες των κερασιών και για να γίνει η σάλτσα βελούδινη, την περνάμε από το σουρωτήρι του τσαγιού. Σερβίρουμε βάζοντας πρώτα τη σάλτσα και κατόπιν τι μπαλίτσες του παγωτού. TIPS Η μπανάνα γευστικά ταιριάζει πολύ με τη βρώμη και το μέλι. Δεν πετάμε τα ώριμα φρούτα, μπορούμε να φτιάξουμε πολλές ανάλογες παρασκευές.

Ωμά, υγιεινά ταρτάκια με κρέμα μπανάνας και κεράσια! Όλα τα υλικά είναι άψητα και κατά το δυνατόν χωρίς μεγάλες επεξεργασίες, έτσι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά ατομικά φορμάκια ή μια φόρμα των 20 cm, με αποσπώμενη βάση. Υλικά για τη βάση για την κρέμα 2 φλυτζάνια τριμμένη καρύδα 2 φλυτζάνια βρώμη ή πίτουρο 3 ώριμες μπανάνες βρώμης 3 κουταλιές μέλι 1 φλυτζάνι άψητα αμύγδαλα ή 150 gr βρώμη φυστίκια Αιγίνης 150 gr αμύγδαλα 4-5 κουταλιές μέλι προαιρετικά 1 κουταλάκι 1/2 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου ή υγρή βανίλια ή σπόρους γάλα καρύδας ή σκέτο νερό 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένα 1/2 κουταλάκι κανέλα κεράσια Παρασκευή βάση Ψιλικόβουμε τους ξηρούς καρπούς στο μίξερ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί , μέχρι να πάρουμε μια σταθερή πάστα. Στην περίπτωση που δεν είναι αρκετά σταθερή, προσθέτουμε λίγη ακόμα βρώμη ή καρύδα. Στρώνουμε το μείγμα στα ταρτάκια ή ακόμα και σε ποτήρια ή μπωλ του παγωτού ή στη μεγάλη ταρτιέρα , και μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα τ’ αφήνουμε στο ψυγείο. κρέμα Βάζουμε σε στεγνό μίξερ τη βρώμη και την κάνουμε σκόνη. Το ίδιο κάνουμε και με τους ξηρούς καρπούς. Χτυπάμε στο μίξερ το μέλι με τς μπανάνες, ψιλοκόβουμε τα κεράσια και σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και στολίζουμε με κεράσια, τριμμένη καρύδα ή ότι άλλο μας αρέσει. Αφήνουμε για 2-3 ώρες τις τάρτες στο ψυγείο να δροσίσουν.

Ντοματοκεφτέδες. Σαντορίνη.

Υλικά για 10 ντοματοκεφτέδες 2 μεγάλες τομάτες ή αντίστοιχη ποσότητα από μικρά πομοντόρο 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός 3 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος 5 κουταλιές αλεύρι 1/2 κουταλιά σόδα αλατοπίπερο ελαιόλαδο για τηγάνισμα Παρασκευή Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, τις κόβουμε στη μέση, τις ζουλάμε να φύγει ο χυμός (δεν τον πετάμε, τον κρατάμε για σάλτσα) και τις περνάμε από τη χονδρή πλευρά του τρίφτη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά αλλά ελαφρά για να μη βγάλουν περισσότερους χυμούς οι τομάτες. Με μεγάλο κουτάλι παίρνουμε ανάλογη ποσότητα και ρίχνουμε σε καυτό λάδι. Χαμηλώνουμε τη

φωτιά, αφήνουμε τους ντοματοκεφτάδες να ψηθούν καλά από τη μια πλευρά και γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη. Προσπαθούμε να μην τους σπάσουμε για να μην τραβήξουν περισσότερο λάδι. Τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με δροσερό ντιπ γιαουρτιού. TIPS Οι ντοματοκεφτέδες είναι παραδοσιακό φαγητό της Σαντορίνης. Οι άνυδρες τομάτες της Σαντορίνης φημίζονται για τη νοστιμιά τους και όχι άδικα! Για να πλησιάσουμε την απόδοση από τα συγκεκριμένα τοματάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τομάτες της ποικιλίας πομοντόρο (τα μακρόστενα τοματάκια που θα τα δείτε να τα λένε κομιντόρια, πομιντόρια, και διάφορες άλλες ονομασίες). Διαλέγουμε μικρά και σφιχτά, τα μεγάλα που έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε στις αγορές έχουν δεχτεί μπόλικο φυτοφάρμακο. Καλό είναι να τα αποφεύγουμε και να αρχίσουμε να γκρινιάζουμε στους παραγωγούς. Για να αποφλοιώσουμε εύκολα τις τομάτες, τις βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τραβάμε τις φλούδες.

Αλμυρά Μάφινς. Και χορτοφαγικά και χωρίς γλουτένη!

Τα άλευρα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στα σούπερ-μάρκετ διαθέτουν μπόλικα βελτιωτικά, στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία από αλεύρια g.f. με τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε ότι θέλουμε, ελέγχοντας τις διογκωτικές ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε. Σ’ αυτήν τη συνταγή δεν χρησιμοποιώ μαγιά ή μπέηκιν πάουντερ αλλά μόνο λίγη σόδα διαλυμένη σε χυμό πορτοκαλιού. Υλικά για 8 -10 μάφινς για τη ζύμη 250 gr περίπου αλεύρι ρυζιού 100 gr περίπου αλεύρι φαγόπυρου 1 κουταλάκι μέλι χυμό από 1/2 πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρική 1/2 κουταλάκι αλάτι 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο χλιαρό νερό όσο σηκώσει

για τη γέμιση 2 μικρά κολοκύθια χονδροτριμμένα 2 μικρά καρότα χονδροτριμμένα 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1/4 κόκκινης πιπεριάς 4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο 4 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο αλατοπίπερο 6 κουταλιές ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι χονδροαλεσμένα αμύγδαλα

Παρασκευή Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά, προσθέτουμε στο τέλος τα μπαχαρικά ,τα μυρωδικά, τα αμύγδαλα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ανακατεύουμε τα 2 αλεύρια με το αλάτι, διαλύουμε το μέλι σε λίγο χλιαρό νερό. τη σόδα στο χυμό,προσθέτουμε τα μείγματα στα αλεύρια μαζί με το λάδι και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-9 ίσα κομμάτια, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι στη χούφτα μας σε μικρό χονδρό φύλλο και το γεμίζουμε με 1 1/2 κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε προσεκτικά το φύλλο φτιάχνοντας μια μικρή μπάλα και την ακουμπάμε σε λαδωμένη φόρμα για μάφινς με το κλείσιμο προς τα κάτω.

Όταν ετοιμάσουμε όλα τα μάφινς, λαδώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι, πατώντας ελαφρά με το χέρι ώστε να βυθιστεί στη ζύμη και να κρατηθεί όσο γίνεται περισσότερο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου. ΤIP Για να μπορέσουμε να ζυμώσουμε τη ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια φροντίζουμε να τα λαδώνουμε ώστε να μην προσθέσουμε πολύ αλεύρι και γίνει σκληρή. Μπορούμε να διαλέξουμε ότι λαχανικά μας αρέσουν για τη γέμιση συνδυάζοντάς τα με ανάλογα μυρωδικά και μπαχαρικά.

Τορτίγιες χωρίς γλουτένη.

Τορτίγιες είναι οι Μεξικάνικες κρέπες. Ψήνονται σε μαντεμένιο πλατώ ή βαρύ αντικολλητικό τηγάνι. Υλικά για 6 τορτίγιες ή κρέπες 1/2 φλυτζάνι πολτοποιημένο βρασμένο φαγόπυρο 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι ρυζιού 1/2 φλυτζάνι αλεύρι φαγόπυρου αλατοπίπερο 1 κουταλάκι μέλι 4 κουταλιές ελαιόλαδο νερό περίπου 200 gr ή μέχρι να πάρουμε ελαφρά πηχτό χυλό Παρασκευή Ενώνουμε τα υλικά με το μίξερ και αφήνουμε για λίγο το χυλό στην άκρη. Ζεσταίνουμε καλά το αντικολλητικό τηγάνι, το αλλείφουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε μια μισογεμάτη κουτάλα χυλό. Στριφογυρίζουμε το τηγάνι ώστε να απλωθεί καλά ο χυλός ,αφήνουμε την τορτίγια να ψηθεί από τη μια πλευρά και τη γυρίζουμε με σπάτουλα ή στον αέρα (για τους

εξπέρ), προσεκτικά γιατί σπάει εύκολα. Ακουμπάμε την κάθε τορτίγια πάνω σε λαδόκολλα, βάζοντας τη μία πάνω στην άλλη. Όταν κρυώσουν τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο. ΤΙP Με τις τορτίγιες φτιάχνουμε νόστιμα σάντουιτς αλλά και γλυκά παρασκευάσματα με μαρμελάδες, φρούτα και σοκολάτα.

Κρέπες (βασική συνταγή) Όταν φτιάχνουµε µείγµατα για χυλούς (π.χ. κρέπες, pancakes) φροντίζουµε το βούτυρο που θα χρησιµοποιήσουµε να είναι κρύο όταν το προσθέσουµε στο αλεύρι, οπότε δεν σβολιάζει ο χυλός. Για ακόµα πιο λείους χυλούς µπορούµε, αφού ετοιµάσουµε το αραιό µείγµα, να το σουρώσουµε σε σήτα. Εκτέλεση Κοσκινίζουµε το αλεύρι. Το βάζουµε σε µπολ. Προσθέτουµε το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουµε. Προσθέτουµε τα χτυπηµένα αυγά και το κρύο βούτυρο και λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας µε σύρµα µέχρι ο χυλός να γίνει λείος (πρέπει να είναι αραιός). Σκεπάζουµε το µείγµα και το αφήνουµε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο. Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι µε διάµετρο 18-20 εκ. και βάζουµε 1 µικρό κοµµάτι βούτυρο. Με µια κουτάλα ή ένα µικρό φλιτζανάκι ρίχνουµε µία µικρή ποσότητα χυλού στο ζεστό τηγάνι, στο κέντρο του, περιστρέφοντάς το µε γρήγορες κινήσεις ώστε να απλωθεί παντού. Ψήνουµε για περίπου 30΄΄ την κρέπα. Μόλις εµφανιστούν µικρές τρυπούλες στην επιφάνεια της κρέπας την αναποδογυρίζουµε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την βγάζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Διατηρούµε τις κρέπες ζεστές τοποθετώντας τες στο φούρνο στους 100οC µέχρι να τις ψήσουµε όλες. Mερίδες: 14

Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 2 λεπτά

Κορμός πατατοσαλάτας! Eχει την δροσερή, νόστιμη, λεμονάτη, ελαφρά πικάντικη γεύση και πολυποίκιλη υφή. Παρασκευή Βράζουμε τις πατάτες με το φλούδι, τις ξεφλουδίζουμε και τις σπάμε με το πιρούνι χωρίς να τις λιώσουμε εντελώς. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το μείγμα της πατατοσαλάτας σε λαδόκολλα ή μεμβράνη ή σε στρωμένη με μεμβράνη μακρόστενη φόρμα για κέικ και αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Κόβουμε τον κορμό σε φέτες και σερβίρουμε με καλά χτυπημένο λαδολέμονο. Υλικά για 1 κορμό 30cm περίπου 4 μέτριες πατάτες 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 1/3 κόκκινης πιπεριάς σε μικρά καρέ 1/2 αβοκάντο σε μικρά καρέ 1 χούφτα φρεσκοβρασμένο καλαμπόκι ή κατεψυγμένο 4 λιαστές τομάτες σε μικρά καρέ 5-6 ελιές Καλαμών 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό 6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα αλατοπίπερο χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι 5 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλιές άσπρο μπαλσάμικο ξύδι προαιρετικά 4 αυγά καλά βρασμένα

Οφτή σαλάτα (Ελληνική χορτοφαγική κουζίνα) Οφτό είναι το ψημένο στη φωτιά των ξύλων ή και των κάρβουνων που όμως έβγαζαν ακόμα φλόγα. Στη περίπτωση αυτή τα κάρβουνα, η χόβολη ή και ένας απλός οικιακός φούρνος είναι αρκετός. Υλικά για 2 μερίδες 4 μέτριες πατάτες 2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια 1/2 φλυτζάνι μαύρες σταφιδολιές ή νόστιμες πράσινες τσακιστές ή ό,τι έχουμε ελαιόλαδο χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού αλατοπίπερο Παρασκευή Τυλίγουμε με λαδόκολλα τις πλυμένες πατάτες, τα κρεμμύδια και τις ελιές και τα ψήνουμε στη χόβολη ή στο φούρνο. Μετά από 1 και 1/2 ώρα περίπου είναι έτοιμα .Τα βγάζουμε και τα καθαρίζουμε από τις φλούδες. Σε μια πιατέλα κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το λεμόνι και πασπαλίζουμε με το ξύσμα.

Πολίτικη Σαλάτα Υλικά 2 φλ. λάχανο τριμμένο στο τρίφτη 1 φλ. καρότο τριμμένο στο τρίφτη 1/2 πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες 1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη 2 κ.σ ψιλοκομμένο σέλινο 6 – 8 ελιές 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 πρέζα ρίγανη αλάτι – πιπέρι Προετοιμασία Ανακατεύουμε σε μία λεκανίτσα όλα τα υλικά Αφήνουμε την σαλάτα για 10 λεπτά στο ψυγείο να μαριναριστεί και σερβίρουμε

Κυκλαδίτικη Kαπαροσαλάτα [VEGAN] Υλικά 1 μεγάλη ή 2 μικρές πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες 4 κ.σ κάπαρη 3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο 1 κ.σ ξύδι Προετοιμασία Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να λιώσει η κάπαρη και το κρεμμύδι.

Παραδοσιακό τζατζίκι Υλικά 1 φλυτζάνι γιαούρτι σακούλας 1 μέτριο καλοπλυμένο αγγούρι 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο 1/2 σούπας καλό ξύδι 1/3 φλυτζ.παρθένο ελαιόλαδο Αλάτι κατά βούληση

Παρασκευή Καθαρίζουμε το αγγούρι ή αν θέλουμε αφήνουμε τη μισή φλούδα επάνω. Τρίβουμε στη χοντρή ή τη πιο ψιλή πλευρά του τρίφτη (ανάλογα με το πόσο μας αρέσει να καταλαβαίνουμε το αγγούρι στο δόντι) και αφού του ρίξουμε λίγο αλάτι το αφήνουμε για λίγο μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Το σουρώνουμε σε μια λεπτή σίτα ή το στίβουμε με το χέρι . Σ΄ ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και προσθέτουμε όσο μας αρέσει.Το αφήνουμε για μια ώρα περίπου στο ψυγείο να μαριναριστεί . Σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα προσθέτουν κι άλλα υλικά..Μπορούν να προσθέσουν : άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο ή και μαραθόσπορο, τριμμένο καρότο ,αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη Κρήτη αντικαθιστούν το αγγούρι με γλυστρίδα. TIPS Αν την επόμενη μέρα το τζατζίκι βγάλει υγρά, μια φέτα ψωμί με μπόλικη ψύχα θα το στεγνώσει εύκολα και γρήγορα.

Για να αποφύγουμε στομαχικές διαταραχές καλό είναι να αφαιρούμε τις φύτρες στα σκόρδα πριν τα λειώσουμε. Αν το στόμα μας μυρίζει έντονα σκόρδο,θα βοηθήσει να μασήσουμε λίγο φρέσκο μαιντανό ή και λίγο ελληνικό καφέ. Κοιτάμε πάντα την ημερομηνία λήξης του γιαουρτιού και φροντίζουμε πάντα να έχει τουλάχιστον2-3 μέρες περιθώριο απ’την ημέρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.

Σκορδαλιά παραδοσιακή με ψωμί και πατάτα. Οι θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου είναι σχεδόν σε όλους γνωστές. Αντιμικροβιακό, αντικαρκινικό, αντιυπερτασικό, καρδιοπροστατευτικό, χρησιμοποιείται στην διατροφή μας εδώ και 5.000 χρόνια,πρωτοστατώντας και στα φαραμακευτικά σκευάσματα ακόμα και για την αντιμετώπιση των δαγκωμάτων των φιδιών.

Μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια του οργανισμού και υπάρχει μάλιστα γι αυτό το σκοπό , παλιά παραδοσιακή συνταγή που λέγεται ότι λειτουργεί βοηθητικά και μπορείτε να τη βρείτε στον ιστότοπό μας σαν: συνταγή για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Για την αντιμετώπιση της “αντικοινωνικής¨μυρωδιάς του μπορούμε μετά την κατανάλωση σκόρδου , να φάμε λίγα φύλλα μαϊντανό, να μασήσουμε ελάχιστο άψητο ελληνικό καφέ ή ξυλαράκια γαρύφαλλου . Υλικά 6-10 σκελίδες σκόρδο 3 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι 1-2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού αλάτι 1 κούπα ελαιόλαδο 4 φέτες χωριάτικο ζυμωτό ψωμί με την κόρα 1 βρασμένη πατάτα λίγο απ’ το νερό που έβρασε η πατάτα Παρασκευή Μουσκεύουμε το ψωμί και φροντίζουμε να το λιανίσουμε πολύ καλά. Κόβουμε την πατάτα σε κύβους Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ψωμί, την πατάτα , το μισό λάδι ,το νερό της πατάτας και τα χτυπάμε πολύ καλά να λιώσουν τα σκόρδα. Προσθέτουμε το ψωμί, την πατάτα και σιγά-σιγά το λάδι.(Μπορεί να μην χρειαστεί όλο). Αν χρειαστεί να γίνει λίγο πιο αφράτη η σκορδαλιά προσθέτουμε το νερό της πατάτας Δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι όπως μας αρέσει στο αλάτι και την οξύτητά της και διορθώνουμε. TIP Αν θέλουμε προσθέτουμε στα υλικά 1 χούφτα καρύδια ή χρησιμοποιούμε μόνο ψωμί ή μόνο πατάτα.

Μελιτζανάκι τουρσί.

Από τα τέλη Σεπτέμβρη μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη θα βρούμε στους πάγκους της λαϊκής τα τελευταία υπαίθρια μελιτζανάκια. Είναι τα πιο μικρά μια και είναι τα τελευταία που βγάζει το φυτό. Μ’ αυτά φτιάχνουμε γλυκό κουταλιού αλλά και πικάντικο, σκορδάτο τουρσί. Υλικά 20 μελιτζανάκια 2 καρότα 1 μάτσο σέλινο με μακρυά κλαδιά 7-8 σκελίδες σκόρδο 5-6 τσίλι ή καυτερή πιπεριά 2 κουταλιές μέλι ξύδι-χονδρό θαλασσινό αλάτι-ελαιόλαδο άσπαστα χρωματιστά πιπέρια Παρασκευή Πλένουμε και καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τις μελιτζάνες. Τις βουτάμε σε νερό που βράζει μαζί με αλάτι, τις αφήνουμε για 7′-10′ μέχρι να μαλακώσουν και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν. Αφαιρούμε τα περισσότερα φύλλα από το σέλινο και κρατάμε 20 μακρυά κλαδιά για να τυλίξουμε τα τουρσί. Ζεματάμε τα κλαδιά για να μαλακώσουν. Τα υπόλοιπα κλαδιά τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα ξεφλουδισμένα καρότα και τα σκόρδα. Γυρνάμε 5-6 φορές το διακόπτη ώστε τα λαχανικά να μη λιώσουν αλλά να ψιλοκοπούν. Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες από την κοίλη πλευρά τους και τις γεμίζουμε με το μείγμα. Δένουμε με τα κορδονάκια του σέλινου τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε πλάι-πλάι σε γυάλινο βάζο. Αν τα κλαδιά δεν μας φτάσουν, φροντίζουμε να τις ακουμπήσουμε με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω. Προσθέτουμε στα βάζα σπασμένες, καυτερές πιπεριές και αν θέλουμε κόκκους χρωματιστών πιπεριών. Γεμίζουμε με ξύδι τις γυάλες και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές χονδρό αλάτι και το μέλι. Τις αφήνουμε για 1-2 ημέρες και τέλος αδειάζουμε τα 3/4 του ξυδιού και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο.

Κρεμμυδοκαλτσούνια . Κρητική παραδοσιακή συνταγή. Στη Κρήτη τα καλτσούνια υπήρχαν πολύ συχνά στο τραπέζι και γινόντουσαν βασικά με άγρια χόρτα. Σ’ αυτήν την περίπτωση τη θέση τους πήραν τα ξερά κρεμμύδια, για τις εποχές που δεν υπήρχαν χόρτα. Υλικά Ζύμη 1 κιλό κρεμμύδια ξερά 500 gr αλεύρι 2 μεγάλες τομάτες 5 κουταλιές λάδι 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο 1 ποτήρι περίπου χλιαρό νερό αλατοπίπερο 1 πρέζα ζάχαρη 150 gr φέτα ή φυτικό τυρί 1 κουταλάκι αλάτι 3 κουταλιές ξύδι Παρασκευή Ζυμώνουμε στην αρχή το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Κόβουμε σε χοντρά καρέ τα κρεμμύδια και τις τομάτες. Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τις τομάτες και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε το τυρί της επιλογής μας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα και τα κόβουμε σε μικρά κυκλικά ή τετράγωνα κομμάτια. Βάζουμε από μια κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνουμε πατώντας γύρω-γύρω το καλτσουνάκι μ’ ένα πιρούνι. Τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι και βγάζοντάς τα τ’ ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας. Μπορούμε να ψήσουμε τα καλτσούνια και στο φούρνο αφού τα περάσουμε με αυγό και τα πασπαλίσουμε με σουσάμι για μισή ώρα περίπου στους 170 βαθμούς C.

Ηπειρώτικη Καλοκαιρινή χορτόπιτα. Το Καλοκαίρι τα άγρια χόρτα δεν υπάρχουν. Οι πίτες όμως ήταν το φαγητό που μπορούσαν να μεταφέρουν εύκολα στις δουλειές τους , τα υλικά επίσης-αλεύρι, τυρί, αυγά και καλλιεργούμενα τοπικά χορταρικά- υπήρχαν σχεδόν πάντα στο σπίτι όλων, έτσι ακόμα και το Καλοκαίρι οι χορτόπιτες ήταν από τα αγαπημένα παρασκευάσματα των Ηπειρωτών αλλά και των περισσότερων κατοίκων της Ελληνικής υπαίθρου. Υλικά Παρασκευή για τη ζύμη Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 500 gr αλεύρι σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. 4 κουταλιές ξύδι ή ρακί Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά, τα αλατίζουμε και 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο τα αφήνουμε για 10′. Τα στίβουμε με το χέρι να αλατοπίπερο φύγουν τα υγρά τους και τα ανακατεύουμε με τα χλιαρό νερό περίπου 1 1/2 φλυτζάνι μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά. για τη γέμιση Ανοίγουμε 4-6 λεπτά φύλλα και αφού 1 κιλό βλίτα, σέσκουλα και σπανάκι λαδώσουμε το ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα 1-2 ψιλοκομμένα πράσα ελαφρά λαδωμένα, τη γέμιση και από πάνω τα 5-6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. 1 ματσάκι άνηθο Χαράσουμε την πίτα, καταβρέχουμε με λίγο 1 ματσάκι δυόσμο λάδι και ψήνουμε για 40′-50′ στους 170 βαθμούς 2/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο περίπου. 300 gr κατσικίσια φέτα 2 αυγά αλατοπίπερο 1 χούφτα τραχανά

Χορτοφαγικό και ωμοφαγικό ταπενάντ (για πίτσα και ζυμαρικά).

Πλούσιο και γευστικό μείγμα που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μια πολύ γρήγορη σάλτσα σε ζυμαρικά, σε πίτσα ή ακόμα επάνω σε μπρουσκέτες. Υλικά 20 περίπου μαύρες ελιές χωρίς τα κουκούτσια 2 κουταλιές κάππαρη 1 σκελίδα σκόρδο 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού 1 κουταλιά άσπρο ξύδι 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο προαιρετικά 1/2 φλυτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα αλατοπίπερο Παρασκευή Μουσκεύουμε τα αμύγδαλα από την προηγούμενη ημέρα, τα ξεφλουδίζουμε και τα πολτοποιούμε. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι, στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο, το ξύδι και αν χρειάζεται διορθώνουμε. Αλατοπίπερο προσθέτουμε στο τέλος γιατί και οι ελιές και η κάππαρη είναι αλμυρά.

Μαυρομάτικα με μυρώνια!

Υλικά για 3 μερίδες 250 gr μαυρομάτικα 2 φρέσκα κρεμμύδια 1 μικρό πράσσο 2 σκελίδες σκόρδο 1/2 ματσάκι μυρώνια 1/2 ματσάκι άνηθο 2 μέτρια καρότα 1/3 κόκκινης πιπεριάς ελαιόλαδο αλατοπίπερο χυμό και ξύσμα λεμονιού 1 κρασοπότηρο άσπρο ξηρό κρασί Παρασκευή Βράζουμε για 5′ τα μαυρομάτικα και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, το πράσσο, τα καρότα, σε κύβους την πιπεριά, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και σωτάρουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, σωτάρουμε ελαφρά, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Συμπληρώνουμε με νερό από τα φασόλια ή ζωμό λαχανικών 2 δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 τέταρτο περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά όσο πρέπει. Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τα μυρώνια και τον άνηθο (αν τα μυρώνια δεν είναι αρκετά λεπτά φροντίζουμε να τα ρίξουμε νωρίτερα), μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Μαυρομάτικα με μάραθο και φασκόμηλο!

Υλικά για 5 μερίδες 250 gr μαυρομάτικα 1 ξερό κρεμμύδι 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο 1/2 φλυτζάνι άσπρο ξηρό κρασί 1 φλυτζάνι σάλτσα τομάτας ή 4 φρέσκιες 1 κουταλάκι πελτέ 1-2 πιπεριές τσούσκες (μικρά τσίλι) 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μάραθο 2 κλαδιά φρέσκο ψιλοκομμένο φασκόμηλο αλατοπίπερο Παρασκευή Ξεπλένουμε τα μαυρομάτικα, τ’ αφήνουμε να βράσουν για 15′ και τα σουρώνουμε. Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο, ρίχνουμε τον πελτέ , ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, την τομάτα, αλατοπίπερο, τις τσούσκες, νερό ή ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μαυρομάτικα. 5′ πριν κατεβάσουμε από την εστία, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μάραθο και φασκόμηλο.

Χορτοτυρόπιτες ρολά. για τη γέμιση για τη ζύμη 600 gr σπανάκι 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κρεμμυδάκια 4 κουταλιές ξύδι ή ρακί 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 2 πράσα αλατοπίπερο 1 φλυτζάνι καφκαλίδες χλιαρό νερό περίπου 1 1/2 φλυτζάνι 1 φλυτζάνι άνηθο ΤIP 250 gr φέτα Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 αυγά έτοιμο χωριάτικο φύλλο, χωρίζοντας Υλικά για 10 ρολάκια αλατοπίπερο το καθένα στα δύο. 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο Παρασκευή Ζυμώνουμε μαλακή ζύμη και την αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, αλατίζουμε και στύβουμε να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα και τα σωτάρουμε ελαφρά με το λάδι. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, σπάμε με τα δάχτυλα τη φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά . Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και ωστόσο ανοίγουμε 10 λεπτά φύλλα 20 cm x 25 cm περίπου. Για να διευκολυνθούμε στο ίσο μοίρασμα της γέμισης, την χωρίζουμε εξαρχής σε 10 ίσα μέρη. Λαδώνουμε ελαφρά τη ζύμη, στρώνουμε κατά πλάτος τη γέμιση και τυλίγουμε χωρίς να σφίγγουμε το ζυμάρι. Φροντίζουμε να φυλακίσουμε τη γέμιση, διπλώνοντας από την αρχή τα πλαϊνά της ζύμης. Αραδιάζουμε τα ρολάκια σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50′ περίπου

Μανιταρόπιτα. Υλικά για ταψί 25 cm περίπου

για τη ζύμη

TIPS

400 gr άσπρα μανιτάρια (ή ότι 300 gr αλεύρι για όλες τις Μπορούμε να ποικιλία προτιμάμε) χρήσεις χρησιμοποιήσουμε έτοιμο 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 3 κουταλιές ξύδι ή ρακί χωριάτικο φύλλο. 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο Το τελευταίο φύλλο 1 αυγό αλατοπίπερο φροντίζουμε να μην το 100 gr παρμεζάνα χλιαρό νερό περίπου 1 στρώσουμε ίσια, ώστε να 100 gr κασσέρι φλυτζάνι δημιουργηθούν πτυχές που θα 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο κάνουν ακόμα πιο τραγανή τη αλατοπίπερο μανιταρόπιτα. Παρασκευή Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να στεγνώσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σωτάρουμε γρήγορα σε δυνατή φωτιά. Κατεβάζουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε τα τυριά κομμένα σε μικρούς κύβους, το μαϊντανό, το αυγό και αλατοπίπερο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ενώ ωστόσο ανοίγουμε 5 στρογγυλά λεπτά φύλλα με διάμετρο 35 cm περίπου. Λαδώνουμε τη φόρμα, απλώνουμε το πρώτο φύλλο λαδώνουμε ελαφρά, αφήνοντας το περίσσευμα του φύλλου να πέφτει έξω από τη φόρμα. Επαναλαμβάνουμε για 2 φύλλα ακόμα. Στρώνουμε το μείγμα της γέμισης, απλώνουμε τα 2 φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα, λαδώνουμε και “σουρώνουμε” τα φύλλα που αφήσαμε να περισσεύουν σχηματίζοντας κορδόνι γύρω από την μανιταρόπιτα. Χαράζουμε ελαφρά τα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50′ περίπου.

Ρεβύθια. Εναλλακτικά παπουτσάκια. Τα ρεβύθια συνηθίσαμε να τα καταναλώνουμε σαν σούπα κυρίως ή το πολύ-πολύ σαν Σιφνέϊκη ρεβυθάδα ή σαν ρεβυθοκεφτέδες και ψημένα σαν στραγάλια. Παρ’ όλ’ αυτά γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ. Τα ρεβύθια ανήκουν στα φυτά που καλλιεργούνται εύκολα στη χώρα μας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πλούσια εδάφη, ούτε πολύ νερό, υπάρχει παράδοση στην καλλιέργειά τους και εκτός από την επιστημονική τεχνογνωσία υπάρχει άφθονη εμπειρική γνώση. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C. Είναι επίσης γνωστό ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, βοηθούν αποτελεσματικά στον έλεγχο της χοληστερίνης. Μπορούν να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη σόγια, σε πολλές συνταγές που χρειάζεται φυτικός “κιμάς”. Δοκιμάστε παπουτσάκια μελιτζάνας με “κιμά” από ρεβύθια. Υλικά για 4 μερίδες 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες 300 gr φουσκωμένα ρεβύθια 1 καρότο τριμμένο 1- 2 κρεμμύδια τριμμένα 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ελαιόλαδο 5 ώριμες τομάτες 2 κουταλιές σπιτική κέτσαπ αλατοπίπερο 6 μπαλάκια μπαχάρι 1 ξυλάκι κανέλας 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό 2 φλυτζάνια μπεσαμέλ 8 κουταλάκια τριμμένη φρυγανιά 100 gr τριμμένο ρεγγάτο ή κεφαλογραβιέρα Παρασκευή Περνάμε από το μίξερ τα ρεβύθια μέχρι να ψιλοκοπούν.Σωτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το τριμμένο καρότο και προσθέτουμε τον κιμά ρεβυθιών. Συνεχίζουμε για λίγο το σωτάρισμα προσέχοντας γιατί τα ρεβύθια κολλάνε αρκετά εύκολα. Προσθέτουμε την κέτσαπ και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε για λίγο και βάζουμε τις 3 τομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το μίξερ. Αφήνουμε να μαγειρευτεί και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβύθια. Χρειάζονται περίπου 40′. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους , χαράζουμε χιαστί, τις λαδώνουμε ελαφρά, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν ή τις τηγανίζουμε. Τρίβουμε τις 2 τομάτες προσθέτουμε λίγο λάδι και αλατοπίπερο, ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα των ρεβυθιών, απλώνουμε στην επιφάνεια τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και το τυρί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου.

Mουσακάς με “κιμά” από ρεβύθια.

Στη προσπάθειά μου να βρω εναλλακτικούς τρόπους στο μαγείρεμα των οσπρίων αλλά και στην αντικατάσταση της σόγιας, ανακάλυψα τον “κιμά” από ρεβύθια. Τα ρεβύθια δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση κι έτσι μπορούμε να τους δώσουμε αρκετά εύκολα τη γεύση που χρειαζόμαστε. Υλικά για 6 μερίδες 400 gr φουσκωμένα ρεβύθια 3 μέτριες μελιτζάνες σε φέτες 3 μέτρια κολοκύθια σε φέτες 2 πατάτες σε ροδέλλες 1 καρότο τριμμένο 1- 2 κρεμμύδια τριμμένα 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ελαιόλαδο 3 ώριμες τομάτες 2 κουταλιές σπιτική κέτσαπ αλατοπίπερο 6 μπαλάκια μπαχάρι 1 ξυλάκι κανέλας 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό 3 φλυτζάνια μπεσαμέλ 4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά 100 gr τριμμένο ρεγγάτο ή κεφαλογραβιέρα

Παρασκευή Περνάμε από το μίξερ τα ρεβύθια μέχρι να ψιλοκοπούν. Σωτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το τριμμένο καρότο και προσθέτουμε τον κιμά ρεβυθιών. Συνεχίζουμε για λίγο το σωτάρισμα προσέχοντας γιατί τα ρεβύθια κολλάνε αρκετά εύκολα. Προσθέτουμε την κέτσαπ και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε για λίγο και βάζουμε τις τομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το μίξερ. Αφήνουμε να μαγειρευτεί και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβύθια. Χρειάζονται περίπου 40′. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Απλώνουμε στο ταψί της κουζίνας τις μελιτζάνες με τα κολοκυθάκια, λαδωμένα και αλατισμένα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά ή αν προτιμάμε τα τηγανίζουμε. Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, τις αλατίζουμε και τις στρώνουμε στον πάτο του ταψιού. Στρώνουμε από πάνω τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, απλώνουμε τον “κιμά” φροντίζοντας να φτάσει και ανάμεσα στα λαχανικά, βάζουμε την μπεσαμέλ και καλύπτουμε την επιφάνεια με την τριμμένη φρυγανιά και το τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Xoρτοφαγικά γιουβαρλάκια με “κιμά” από ρεβύθια! Σε αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας, το ρεβύθι, μας δίνει αποτελέσματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Εκτός από τη χορτοφαγική προσέγγιση, αυτή η εναλλακτική άποψη, μας βοηθά να δώσουμε στα παιδάκια μας, όσπρια συνδυασμένα με ρύζι-πλήρης πρωτεΐνη-ακόμα κι αν δεν τρελαίνονται γι’ αυτά.

Υλικά 300 gr μουσκεμένα ρεβύθια 100 gr ρύζι γλασσέ ή καρολίνα 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο αλατοπίπερο 1 αυγό 1/3 φλιτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό 4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο τη φλούδα από 1/2 πορτοκάλι 1 μικρό φυλλαράκι δάφνης για το αυγολέμονο 2 αυγά χυμό από 2-3 λεμόνια Παρασκευή Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ και τα περνάμε μέχρι να λιώσουν από το μίξερ. Τρίβουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε : ρεβύθια-κρεμμύδι-ρύζι-αυγό-αλατοπίπερο-3 κουταλιές λάδι-μαϊντανό, άνηθο-αλεύρι. Βράζουμε 1 l νερό ή ζωμό λαχανικών με την πορτοκαλόφλουδα , το δαφνόφυλλο, αλάτι και λάδι. Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το μείγμα που το έχουμε πλάσει σε μικρά γιουβαρλάκια. Αφήνουμε το φαγητό μέχρι να ψηθεί, σε μέτρια φωτιά κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. αυγολέμονο Χτυπάμε σε βαθύ σκεύος τα ασπράδια να γίνουν ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους χτυπώντας ελαφρά και ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μισό ζωμό από το φαγητό ανακατεύοντας ελαφρά. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, αναδεύοντας το φαγητό κυκλικά ώστε το μείγμα να ανακατευτεί χωρίς να σπάσει η κρέμα. Για σιγουριά αποφυγής της σαλμονέλας από τα αυγά, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μόνο 1 βράση και αμέσως το κατεβάζουμε από την εστία, συνεχίζοντας να το αναδεύουμε για 3-4 φορές.

Νησιώτικα ρεβύθια με θυμάρι.

Είναι γνωστή στους περισσότερους η μυρωδιά του άνυδρου, νησιώτικου θυμαριού και πολλοί από εμάς την κουβαλάμε σαν οσφρητική ανάμνηση από τα Καλοκαιρινά ταξίδια μας . Οι ίδιοι οι νησιώτες εκτιμούν ιδιαίτερα τη μυρωδιά του και εκτός από το ότι φροντίζουν να το μαζέψουν ανθισμένο, έχουν φτιάξει επίσης, του κόσμου τις συνταγές με την αρωγή του. Υλικά 1/2 κιλό ρεβύθια 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες 3 σκελίδες σκόρδο 3-4 τομάτες κομμένες σε κύβους 1 κουταλιά πελτέ τομάτας ελαιόλαδο αλατοπίπερο 1/2 κουταλάκι ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι Παρασκευή Μουσκεύουμε από βραδύς τα ρεβύθια και τα βράζουμε αφαιρώντας τον αφρό τους Τα κατεβάζουμε και τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό τους, φροντίζοντας να μην έχουν λιώσει. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Όταν εξατμισθούν τα υγρά των κρεμμυδιών, ρίχνουμε τον πελτέ και το λιώνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε τις τομάτες, το αλατοπίπερο και βράζουμε για λίγο τη σάλτσα. Ανακατεύουμε σε ταψί τη σάλτσα, τα ρεβύθια, το θυμάρι και διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο υγρό από τα ρεβύθια και ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα ρεβύθια και να μείνουν με τη σάλτσα.

Ρεβίθια με Μελιτζάνες στο Φούρνο(Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα) Yλικά 500 γρ. ρεβίθια 1/2 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε φέτες 1/2 ντομάτες κομμένες σε φέτες 300 γρ. τυρί φέτα (ή τόφου) 1/3 από το ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο ελαιόλαδο πάπρικα Ρίγανη αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από το βράδυ. Την επόμενη τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουνε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι , τις στρώνουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180C μέχρι να μαλακώσουν, Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ ή ένα ταψί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα 2/3 από τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά .Κανουμε μία στρώση τις μελιτζάνες πάνω από τα ρεβίθια και μετά στρώνουμε τις ντομάτες, τέλος ρίχνουμε από πανω την φέτα θρυμματισμένη (ή το τόφου κομμένο σε κύβους), πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και ραντίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε στους 180C για 20 με 30 λεπτά. Πριν σερβίρουμε ραντίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό

Παραδοσιακή μακαρονόπιτα από τη Λάκα Σουλίου. Οι Ηπειρώτικες πίτες είναι γνωστές όχι μόνο για τη νοστιμιά τους αλλά και για τη φαντασία στα υλικά τους, μια και αφενός τις είχαν για κυρίως φαγητό για την οικογένεια αλλά ήταν και το μέσον για να παραβγούν οι νοικοκυρές μεταξύ τους στη τέχνη του φύλλου και του καλού ψησίματος.

Υλικά για τη γέμιση 500 gr βρασμένα μακαρόνια νουμ. 5 4 αυγά 1 ποτήρι γάλα 250 gr φέτα 150 gr βούτυρο γάλακτος 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο αλατοπίπερο κατά βούληση για τη ζύμη 400 gr αλεύρι 4 κουταλιές ξύδι ή ρακί 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο αλατοπίπερο Παρασκευή ζύμη Τρίβουμε με τα δάχτυλα το αλεύρι με το λάδι, προσθέτουμε αλατοπίπερο, το ξύδι και όσο χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι στην άκρη σκεπασμένο μέχρι να προετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας. γέμιση Ζεματάμε τα βρασμένα μακαρόνια με το μισό βούτυρο, λιώνουμε τη φέτα με το γάλα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά Ανοίγουμε 4-6 λεπτά φύλλα. Βουτυρώνουμε το μεγάλο ταψί της κουζίνας και στρώνουμε τα μισά φύλλα, περνώντας τα ελαφρά με βούτυρο. Στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Χαράσουμε ελαφρά τα φύλλα χωρίζοντας σε μερίδες, ρίχνουμε επάνω το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40′ περίπου. TIP Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέννες ή βίδες. Αναρωτιέμαι σε τι έχει να ζηλέψει ή παραδοσιακή αυτή μακαρονόπιτα από ένα κλασσικό σπαγγέτι τιμπάλ, του οποίου η μοναδική διαφορά είναι στο στήσιμο.

Λαδένια Μήλου

Υλικά Ζύμη 450 – 500 γρ. αλεύρι 3 φλιτζ. χλιαρό νερό 30 γρ. φρέσκια μαγιά 1/2 φλιτζ.ελαιόλαδο αλάτι Γέμιση 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 2 – 3 ντομάτες ψιλοκομμένες 1 κ.γ. ρίγανη 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι – πιπέρι Πρετοιμασία Σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλάτι, προσθέτουμε και το αλάτι και ζυμώνουμε άλλο λίγο, σκεπάζουμε τη ζύμη με μία νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Λαδώνουμε ελαφρά να ταψί και στρώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσει πάλι. Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, ραντίζουμε με το λάδι, αλατοπιπερόνουμε κι πασπαλίζουμε με την ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 με 30 λεπτά αναλόγως το φούρνο.

Σάλτσα Μπεσαμέλ,Σάλτσα Μορνέ. Συνηθίσαμε, τη σάλτσα μορνέ, να τη λέμε μπεσαμέλ. Δε χάλασε κι ο κόσμος, για τη “μαγειρική τάξη” και μόνο θα σας πω τις διαφορές. Η σάλτσα μορνέ είναι εξέλιξη της σάλτσας μπεσαμέλ. Υλικά της μπεσαμέλ : 150 gr βούτυρο ή μαργαρίνη 200 gr αλεύρι 1 l ζεστό γάλα ζωικό ή φυτικό 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι 1/2 κουταλάκι πιπέρι μοσχοκάρυδο προαιρετικά και κατά βούληση Παρασκευή Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα ή με μίξερ χεριού για να μη σβωλιάσει. (Αυτό είναι το ρου -roux- που λένε οι επαγγελματίες μάγειρες και είναι η βάση για πολλές σάλτσες αλλά και ζωμούς. Η χρησιμότητά του είναι στο δέσιμο, την πύκνωση, το πήξιμο δηλαδή των σαλτσών και των ζωμών). Προσπαθούμε να αφήσουμε για λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να εξουδετερώσουμε τη μυρωδιά του. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να πήξει το γάλα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Αν κάνουμε λάθος στο μέτρημα των υλικών, μπορούμε εύκολα να διορθώσουμε. α΄Στην περίπτωση που η μπεσαμέλ γίνει πιο πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει τη μορφή που θέλουμε. β΄Στη περίπτωση που η μπεσαμέλ δε πήζει όσο χρειαζόμαστε, προσθέτουμε σε 1/2 ποτήρι γάλα ή νερό 2-3 κουταλιές κορν φλάουερ και βάζουμε το μείγμα στην μπεσαμέλ ανακατεύοντας συνεχώς. γ΄Εάν η μπεσαμέλ σβωλιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ και αν συνεχίσουν να υπάρχουν ενοχλητικοί κόμποι, τη σουρώνουμε από σουρωτήρι. Σίγουρα δεν πετάμε τίποτα. Χρήσεις της σάλτσας μπεσαμέλ. Μια απλή μπεσαμέλ , τη χρησιμοποιούμε στις παρασκευές “ω γκραταίν”. Στρώνουμε δηλαδή την κρέμα πάνω από ζυμαρικά, λαχανικά ή “κιμάδες”, και “γκρατινάρουμε”, δίνοντας χρώμα στις παρασκευές μας. Η μπεσαμέλ, με κρ. γάλακτος και βούτυρο θαλασσινών μας δίνει τη σάλτσα ναντουά. Χρησιμοποιούμε μπεσαμέλ για να εμπλουτίσουμε τυρόπιτες και τάρτες Με βάση τη μπεσαμέλ φτιάχνουμε σάλτσα μορνέ, προσθέτοντας αυγά και γραβιέρα. Υλικά για σάλτσα μορνέ 1 δόση μπεσαμέλ 2 αυγά 1 φλυτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή φυτικό τυρί Παρασκευή Όταν ετοιμαστεί η μπεσαμέλ, προσθέτουμε το τυρί χωρίς να την κατεβάσουμε από τη φωτιά και όταν λιώσει αποσύρουμε. Ρίχνουμε και τα αυγά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα για να μην πήξει η πρωτεΐνη. Στην σημερινή Ελληνική κουζίνα, τη χρησιμοποιούμε στο μουσακά, το παστίτσιο, τα παπουτσάκια, το μουσακά λαχανικών , αλλά και σε πιο πρόσφατες επιρροές όπως τις “γκρατινέ” παρασκευές, τα αυγά με σπανάκι αλά Φλορεντίν, μπρόκολο ω γκραταίν, κ.ά..

Εύκολη γλυκόξινη σάλτσα. Υλικά 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 4-5 κουταλιές άσπρο ξύδι 5-6 αποξηραμένα βερύκκοκα 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη αλάτι λίγες σταγόνες ταμπάσκο ή τσίλι 1 κουταλιά κορν φλάουρ Παρασκευή Πολτοποιούμε στο μούλτι τα βερύκκοκα με το χυμό, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε για 5′. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο χυμό που έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε και το ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας συγχρόνως για να διαλυθεί εντελώς. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Δείτε ακόμα: Spring rolls σπιτικά με λαχανικά. Υλικά για 18 spring rolls •6 φύλλα κρούστας •1 μεγάλο φλυτζάνι ψιλοκομμένο λάχανο •1 μεγάλο χονδροξισμένο καρότο •1 χονδροξισμένο κολοκύθι •1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι •1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένο •2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο •1/2 πιπεριά ψιλοκομμένη •1 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ ή 2 κουταλιές φρεσκοτριμμένο •1 πρέζα τσίλι •1/2 κουταλάκι κάρδαμο •αλατοπίπερο •1 κουταλάκι ζάχαρη Παρασκευή 1.Τρίβουμε στα χέρια το λάχανο, με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι, μέχρι να μαραθεί. 2.Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. 3.Κόβουμε το κάθε φύλλο κρούστας κατά πλάτος σε 3 μέρη. 4.Απλώνουμε κατά πλάτος σε κάθε κομμάτι φύλλου 1 κουταλιά γέμιση και ρολλάρουμε απαλά και σφιχτά, φροντίζοντας να διπλώσουμε το φύλλο δεξιά και αριστερά ώστε να κρατήσουμε φυλακισμένη τη γέμιση. 5.Τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι, γυρνώντας τα spring rolls απ΄όλες τις πλευρές για 2′-3′ και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στραγγίξουν πολύ καλά. 6.Σερβίρουμε με γλυκόξινη σάλτσα.

Mαγιονέζα αμυγδάλου. Ωμοφαγική συνταγή

Η μαγιονέζα αμυγδάλου γίνεται ακόμα καλύτερη και πιο αφράτη με την πάστα αμυγδάλων που μένει όταν φτιάχνουμε γάλα.

Υλικά 100 gr τριμμένα αμύγδαλα (αν προτιμάτε ασπρισμένα) ή το τρίμμα που μένει όταν κάνουμε γάλα αμυγδάλου 150 gr νερό αν τα αμύγδαλα είναι ξερά και 100 gr αν είναι μουσκεμένα 250- 300 gr ελαιόλαδο ή βιολογικό σπορέλαιο 2 κουταλιές μηλόξυδο 2 κουταλιές μέλι χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού αλάτι-πιπέρι 1 κουταλιά μουστάρδα ή σπασμένο σιναπόσπορο 1 χούφτα φύλλα δυόσμου

Παρασκευή Μουσκεύουμε 100 gr από το προηγούμενο βράδυ ή αν βιαζόμαστε χρησιμοποιούμε ξερά. Με το μούσκεμα αφ’ ενός ενεργοποιούνται τα ένζυμα αφ’ ετέρου γίνονται πιο αφράτα τα αμύγδαλα. Αν μας ενοχλούν τα φλούδια τα αφαιρούμε, η γευστική διαφορά είναι ελάχιστη. Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι στο μούλτι, μέχρι να πάρουμε μια όσο το δυνατόν πιο απαλή πάστα. Ρίχνουμε το λάδι όσο γίνεται πιο σιγά, συνεχίζοντας να χτυπάμε σταθερά στη χαμηλή ταχύτητα. Σταματάμε όταν το μείγμα η μαγιονέζα έρθει στην πυκνότητα που θέλουμε. Δοκιμάζουμε την οξύτητα και το αλάτι και διορθώνουμε αν χρειάζεται. TIPS Το σπορέλαιο δίνει στη μαγιονέζα πιο ελαφριά γεύση. Με τα αμύγδαλα που μένουν από το γάλα η μαγιονέζα γίνεται ακόμα πιο αφράτη. Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το δυόσμο με αρωματικά της αρεσκείας μας ή και να τον αφαιρέσουμε εντελώς. Με 2 κουταλιές σπιτική κέτσαπ, παίρνει άλλο χρώμα και γεύση. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε πίκλες, κάππαρη ή ότι θα προσθέταμε σε μια μαγιονέζα με αυγά και να έχουμε το γευστικό αποτέλεσμα που μας αρέσει. Η μαγιονέζα αμυγδάλου ταιριάζει με σαλάτες, σάντουιτς, ψητά λαχανικά, πατατοσαλάτες, ωμοφαγικά ή χορτοφαγικά μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.

Salsa verde [Σάλτσα με Πράσινες Ντομάτες] – Μεξικάνικη Κουζίνα Υλικά 3 πράσινες ντομάτες 2 πράσινες πιπεριές χωρίς τα σπόρια 1/2 κρεμμύδι 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό 1/4 φλιτζ. χυμό λάϊμ ή λεμόνι 1/4 κ.γ. ζάχαρη αλάτι Προετοιμασία Βράζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριες για 15 περίπου λεπτά. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ η σε ένα μούλτι και χτυπάμε καλά. Συνοδεύει τσιπς Νατσος ή οποιοδήποτε Μεξικάνικο πιάτο

Sofritos – Κουβανέζικη Κουζίνα

Sofritos είναι μία σάλτσα ντομάτας που είναι

η βάση για τα πιο γνωστά πιάτα της Κουβανέζικης κουζίνας. 2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες 2 ντομάτες ψιλοκομμένες 10 σκελίδες σκόρδο 2κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 φύλλο δάφνης 3/4 φλιτζ. σέρρυ (sherry) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. κύμινο 1 κ.γ. ρίγανη αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα λαχανικά μαζί με τα μπαχαρίκά, και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το σέρρυ και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σάλτσα με φρέσκιες τομάτες, ανθότυρο και βασιλικό. Είναι μια μυρωδάτη ελαφριά στη γεύση και κρεμμώδης σάλτσα που ταιριάζει με ζυμαρικά αλλά και με πικάντικα κεφτεδάκια λαχανικών. 2 κόκκινες τομάτες 1 φλυτζάνι ανθότυρο ή μανούρι ή φρέσκια μυζήθρα ή φυτικό τυρί αλάτι και ροζ πιπέρι 1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό παρθένο ελαιόλαδο λίγο ξύσμα λεμονιού 1 πρέζα ξερό βασιλικό 1 πρέζα ξερό κόλλιανδρο

Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το φρέσκο βασιλικό, μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα. Κόβουμε πολύ ψιλό το βασιλικό και τον προσθέτουμε στη σάλτσα,. Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο για να μυρίσει ο βασιλικός. Αν βγάλει νερά ακουμπάμε μια φέτα ψωμί να τα απορροφήσει.

Μπάρμπεκιου σάλτσα. Ταιριάζει τέλεια με τα μπιφτέκια οσπρίων και λαχανικών. Υλικά 1 φλυτζάνι σπορέλαιο 2 μεγάλα κρεμμύδια 4 σκελίδες σκόρδο 1 ποτήρι κέτσαπ 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη 2 σφηνάκια ξύδι 1/2 φλυτζάνι γούστερ σως 2 κουταλιές της σούπας μέλι 1 κουταλιά ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη 1/2 κουταλάκι του γλυκού καγιέν ή μπούκοβο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Παρασκευή Λιώνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μαζί με το λάδι στο μίξερ και τα σωτάρουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα προσέχοντας να μην καούν, γυρνώντας τα συνεχώς . Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, χτυπώντας με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα ή το ξαναπερνάμε απ’ το μίξερ αν το θέλουμε πιο απαλό. Ξαναβάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Κατεβάζουμε και αφού αφήσουμε τη σάλτσα να κρυώσει, αποθηκεύουμε σε βάζα.

Ωμή και γρήγορη σάλτσα από μούρα. Αν είστε τυχεροί και βρίσκεται κοντά σας καμιά μουριά δοκιμάστε αυτήν την καταπληκτική σάλτσα για φρουτοσαλάτες και παγωτά .Απλή, λιτή κι απέριτη, ανήκει όμως στις πιο γκουρμέ παρασκευές μια και τα άσπρα μούρα δεν πωλούνται κι έτσι μπορούν να την απολαύσουν μόνο όσοι έχουν πρόσβαση σε μουριές. Υλικά 250 gr μούρα ό,τι χρώμα βρείτε (τα μαύρα είναι πιο μυρωδάτα αλλά τα άσπρα αν μαζευτούν ώριμα είναι ολόγλυκα) 1/2 ποτηράκι κρασί βινσάντο ή μαρσάλα ή μαυροδάφνη 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Παρασκευή Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε σάλτσα με μυρωδάτα βερύκοκα Διαμαντοπούλου αλλά φυσικά και από φράουλες, κεράσια και τον Σεπτέμβρη που ξεκινάνε από ώριμα βατόμουρα. Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από πορτοκάλι, λεμόνι ή να αρωματίσουμε με βανίλια, κανέλλα, κ.λ.π. Διατηρείται στο ψυγείο ή αν θέλουμε να φτιάξουμε παραπάνω την αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μοιρασμένη σε μικρές ποσότητες . Όταν την βγάλουμε καλό είναι να την ξαναχτυπήσουμε στο μίξερ.

Πελτές τομάτας… και μαγειρευτός και “ωμοφαγικός”! Το λικοπένιο, που η ποσότητά του αυξάνεται στις μαγειρεμένες τομάτες, βοηθά στην προστασία του δέρματος από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου και είναι σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Το λικοπένιο για καλή απορρόφηση, θέλει καλό λίπος όπως παρθένο ελαιόλαδο ή λίγο αβοκάντο. Πολύ καλή ποικιλία τομάτας για σάλτσες και πελτέδες, είναι η ποικιλία πομοντόρο. Αν θέλουμε να έχουμε το Χειμώνα πελτέ από ώριμες Καλοκαιρινές τομάτες προτείνουμε 2 τρόπους: α΄τον παραδοσιακό τρόπο, που μπορεί άνετα να θεωρηθεί “ωμοφαγική” επιλογή και β΄έναν πιο σύγχρονο σπιτικό τρόπο, που είναι ιδανικός για πιο γρήγορα αποτελέσματα. α΄τρόπος Τοποθετούμε ένα τρυπητό μέσα σ’ ένα ταψί. Έχουμε διαλέξει κόκκινες, ώριμες τομάτες που αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις κόβουμε μέσα στο τρυπητό ώστε ο χυμός τους να τρέχει από τις τρυπούλες στο ταψί. Πιέζουμε με το χέρι καλά τις τομάτες ώστε να πάρουμε όλον το χυμό τους. Αφαιρούμε όσα κουκουτσάκια έχουν μείνει και προσθέτουμε λίγο αλάτι και ελάχιστο λάδι. Ρίχνουμε το χυμό σε ταψί και το τοποθετούμε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος φροντίζοντας να μη μπουν σκουπίδια, (μπορούμε να το σκεπάσουμε μ’ ένα μεγάλο τούλι). Τον αφήνουμε ώσπου να εξατμισθούν τα υγρά του. φροντίζοντας να ανακατεύουμε περιοδικά. Όταν πήξει και αποκτήσει την υφή του πελτέ τον μαζεύουμε και τον αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα με λίγο λάδι από πάνω. Το λάδι το βάζουμε για να μην επιτρέπεται η ανάπτυξη μυκήτων, είναι φυσικό συντηρητικό! β΄τρόπος Διαλέγουμε κόκκινες, ώριμες τομάτες, τις χαράζουμε και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό, για να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους εύκολα. Τις περνάμε από τρυπητό σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία και αφού αφαιρέσουμε όσα σποράκια μπορεί να έχουν μείνει βράζουμε το χυμό μέχρι ν’ αρχίσει να πήζει. Όταν αρχίζει να έχει πιο πηχτή υφή μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ταψί, προσθέτουμε λίγο αλάτι, ελάχιστο λάδι και τη βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς C για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να πάρει τη μορφή του πελτέ, φροντίζοντας ν’ ανακατεύουμε περιοδικά. Ο χρόνος εξαρτάται από την ποσότητα της σάλτσας. Όταν ετοιμαστεί, μεταφέρουμε τον πελτέ σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι. Αν η αποστείρωση έχει γίνει σωστά ο πελτές κρατάει μέχρι κι ένα χρόνο! TIPS Μπορούμε να βάλουμε μυρωδικά και μπαχαρικά και να δώσουμε ότι γεύση θέλουμε στον πελτέ όπως π.χ. ξερή ρίγανη, ξερό βασιλικό, ξερό θυμάρι, καπνιστή πάπρικα, σκόρδο, κ.λ.π.

Σπιτικό ξύδι από κρασί . Το ξύδι γίνεται με ζύμωση που συνεχίζεται σε μη σταθεροποιημένο κρασί, με τη βοήθεια μυκήτων που παίρνουμε με διάφορους τρόπους. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει το ξύδι είναι ο αέρας, η κατάλληλη θερμοκρασία (μεταξύ 18-35 βαθμών C) και οι ζυμομύκητες . Κατ’ αρχάς όμως χρειαζόμαστε κρασί. Όποιο κρασί έχει αρχίσει να ξινίζει (σίγουρα δεν ήταν σταθεροποιημένο) ή δε μας αρέσει ιδιαίτερα ή περισσεύει και μπορούμε να το μαζεύουμε σε κάποιο μπουκάλι γι’ αυτή τη δουλειάείπαμε δεν πετάμε τίποτα- μας κάνει! Η καλύτερη περίπτωση βέβαια είναι να βρούμε κρασί χωρίς χημικά από κάποιο γνωστό μας.

α΄τρόπος: με “μάνα” από βαρέλι κρασιού Ο πιο γνωστός τρόπος είναι με τα κατακάθια του βαρελιού από παλιό κρασί. Προσθέτουμε στο κρασί κατακάθι αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1/10 . Αν έχουμε δηλαδή 1 κιλό κρασί, προσθέτουμε 1 μικρή χούφτα κατακάθι αραιωμένο σε 100 gr νερού. Βάζουμε το μείγμα σε ανοιχτό μπουκάλι και φροντίζουμε να μην το γεμίσουμε μέχρι επάνω ώστε η επιφάνεια που θα αερίζεται να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και το αφήνουμε σε μέρος που αερίζεται και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος που είναι μεταξύ 18-35 βαθμών για 40 ημέρες περίπου. Όταν δοκιμάζοντάς το, αποφασίσουμε ότι μας κάνει, κρατάμε λίγο για να το έχουμε για “μάνα” για το επόμενο ξύδι μας, και το ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία όχι πάνω από 45-50 βαθμούς για να σταθεροποιηθεί. Πολλοί όμως αποφεύγουν αυτή τη διαδικασία γιατί λένε πως όσο μένει το ξύδι ζωντανό γίνεται καλύτερο. Σ’ αυτήν τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε εστραγκόν ή άλλο μυρωδικό που θα χαρακτηρίσει αργότερα την μυρωδιά του. Το αποθηκεύουμε και φροντίζουμε ν΄ανοίγουμε το μπουκάλι πότε-πότε. β΄τρόπος: με ξύδι Αφού ζυγίσουμε το κρασί που θέλουμε να μετατρέψουμε, προσθέτουμε ξύδι καλής ποιότητας αραιωμένο με νερό πάλι σε αναλογία 1/10. π.χ. 1 κιλό κρασί με 50 gr ξύδι και 50 gr νερό Κατά τ’ άλλα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την προηγούμενη. γ΄τρόπος Παλιότερα για να γίνει ζύμωση χρησιμοποιούσαν συμπυκνωμένο νερό από βρασμένα μακαρόνια ή φασόλια, πάλι στην αναλογία 1/10 και με την ίδια διαδικασία. Παραδοσιακές φαρμακευτικές εφαρμογές του ξυδιού. Παραδοσιακά το ξύδι το χρησιμοποιούσαν στον υψηλό πυρετό πίνοντας ένα ποτήρι νερό με 1-2 κουταλιές ξύδι ή κάνοντας κομπρέσες στο μέτωπο με πανί εμποτισμένο σε ξυδόνερο. Λέγεται όμως ότι βοηθάει και στην αντιμετώπιση του άσθματος, της αρθρίτιδας και της παχυσαρκίας, πίνοντας για πολλές μέρες νερό με 2 κουταλιές ξύδι. Επίσης μια κομπρέσα με δροσερό ξύδι ανακουφίζει στα ελαφρά εγκαύματα. Ακόμα ένα δροσερό ποδόλουτρο με αραιωμένο ξύδι βοηθάει στη ξεκούραση και την τόνωση του κυκλοφορικού.

Aρωματικό και πικάντικο ξύδι για τις σαλάτες. Ξύδι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες αλλά και στα τουρσιά, στα βραστά λαχανικά και στα παντζάρια. Ιδιαίτερα μυρωδάτο και πικάντικο. Υλικά 1 l κρασόξυδο 1/2 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας κανέλα 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα 2 κουταλιές της σούπας σπόρους ή 10 κοτσάνια σέληνου 1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο 4 κουταλιές της σούπας τριμμένο χρένο ή αντίστοιχη ποσότητα πιπεριάς τσίλι 1 κουτ. του γλυκού μπαχάρι 1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλα 1 κουτ. του γλυκού αλάτι Παρασκευή Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Κατεβάζουμε , αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι. Εάν το θέλουμε λιγότερο πικάντικο, μειώνουμε την ποσότητα του χρένου ή της πιπεριάς τσίλι.

Μπαχαρικά, Γεύση και Υγεία!

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γεύση θα είχε οτιδήποτε τρώμε αν δεν υπήρχαν τα μπαχαρικά στην μαγειρική; Πώς θα ήταν το παγωτό βανίλια χωρίς τη βανίλια, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς τη κανέλα ή η τυροκαυτερή χωρίς την καυτερή πιπεριά; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας μπαχαρικά και τι μυρωδικά. Μυρωδικά λοιπόν μπορούμε να θεωρήσουμε τα φύλλα από τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούμε στη μαγειρική φρέσκα ή αποξηραμένα και μπαχαρικά τα υπόλοιπα τμήματα του φυτού όπως τα μπουμπούκια (π.χ. γαρύφαλλα), φλούδες (κανέλα), ρίζες (τζίντζερ, κουρκουμάς), σπόροι (κόλιανδρος). Το κύριο χαρακτηριστικό των μπαχαρικών είναι ότι τα χρησιμοποιούμε απαραίτητα ξερά γιατί μόνον τότε αναπτύσσονται η μέγιστη γεύση και το άρωμά τους. Τα μπαχαρικά δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό και καμία κουζίνα. Οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε την γεύση του φαγητού ή να δώσουμε έναν πικάντικο τόνο σε άπλά φαγητά ή για να δημιουργήσουμε εξωτικά πιάτα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα πιο γνωστά μπαχαρικά είναι τα εξής: πιπέρι, μουστάρδα, κάρι, μπαχάρι, καυτερή πιπεριά. Υπάρχουν πολλά και άλλα είναι ιδιαίτερα αγαπητά ενώ άλλα αρέσουν σε λίγους. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τα πιο γνωστά μπαχαρικά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Βανίλια: Βοηθάει την χώνεψη, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί προκαλέσει φλεγμονές. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, μπισκότα, κέικ, παγωτά ή ακόμη και στον καφέ ή το τσάι. Γλυκάνισος: Θεωρείται υποβοηθητικό στην χώνεψη και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάλτσες για ζυμαρικά ή ρύζι. Κανέλα: Βοηθάει στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βοηθάει στον κορεσμό. Ταιριάζει σε πολλά γλυκά, αλλά και στο κόκκινο κρασί.

Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα και σήμεραε χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε πολλά αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε κρέατα, λαχανικά, σάλτσες, τυριά και σε cocktails. Μαύρο πιπέρι: Θεωρείται ο Βασιλιάς των μπαχαρικών. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, βελτιώνει την όρεξη, βοηθάει στην χώνεψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες συνταγές. Τσίλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ενδείνυται για κρυολογήματα και γρίπη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες. Ρίγανη: Βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακης Μαγειρικής. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν αφέψημα ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς, αλλά και τις διάρροιες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο προσδίδει εκείνη την χαρακτηριστική Ελληνική γεύση των παραδοσιακών συνταγών μας. Κάπαρη: Ανοίγει την όρεξη και διεγείρει τα γαστρικά υγρά. Είναι ιδανική για σαλάτες λαχανικών με θαλασσινά, για μακαρονάδες αλλά και σε ψωμιά τα οποία ‘έχουν αρωματιστεί με ρίγανη και μαντζουράνα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση των μπαχαρικών θα πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως έλκος, γαστρίτιδα κλπ. Τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των ανωτέρω παθήσεων. Επίσης, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, καθώς και έγκυες γυναίκες θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον διαιτολόγο ή τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν. Βέβαια, πρέπει να αγοράζουμε πάντα μικρές ποσότητες μπαχαρικών και να τα ανανεώνουμε τακτικά αν μείνουν αρκετούς μήνες στο βαζάκι τους. Ο μέσος χρόνος ζωής τους μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματά τους είναι 12 μήνες. Τέλος, όταν αγοράζουμε μπαχαρικά ή μυρωδικά καλό είναι να τα αγοράζουμε ολόκληρα και όχι τριμμένα αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματά τους.

Γεύση και γευστικοί κάλυκες. Ουμάμι. Τη στιγμή της γέννησής μας διαθέτουμε κατά μέσο όρο 10.000 γευστικούς κάλυκες ενώ στην πορεία της ζωής μας ο αριθμός τους μειώνεται φθάνοντας τις 3.000 περίπου. Το πόσο “ευαίσθητη” γεύση έχουμε καθορίζεται από το πλήθος των γευστικών καλύκων που έχουμε. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές στην “Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής”,ανέφεραν ότι ο γονίδιο TAS2R38 είναι υπεύθυνο για την ποσότητα και την ποιότητα των γευστικών καλύκων μας. Κάθε γευστικός κάλυκας περιέχει 50-150 κύτταρα που μπορούν να αναγνωρίσουν τις χημικές ουσίες με την αντίστοιχη γεύση που περιέχονται στις τροφές.

Το 35% των κοριτσιών και το 15% των αγοριών έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό γευστικών καλύκων από τους υπόλοιπους. Κατά συνέπεια αναγνωρίζουν πιο εύκολα τις γεύσεις αλλά και τις αισθάνονται πιο έντονα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μερικά παιδιά αντιδρούν περισσότερο από άλλα σε νέες ή έντονες γεύσεις. Το μπρόκολο φαίνεται πιο πικρό. οι φακές πιο στυφές, το λεμόνι πιο ξινό. Ένα απλό πείραμα που μπορούμε να κάνουμε για να το διαπιστώσουμε είναι: να δώσουμε σε διαφορετικά παιδιά ίδιες καραμέλες με χρώμα για να μασήσουν. Το αποτέλεσμα του χρωματισμού στη γλώσσα θα είναι στο καθένα διαφορετικό. Οι γευστικοί κάλυκες δεν απορροφούν τη χρωστική ουσία κι έτσι το παιδί με τους περισσότερους γ. κάλυκες θα έχει τη λιγότερο χρωματισμένη γλώσσα. Πιθανόν το παιδί με την λιγότερο χρωματισμένη γλώσσα να είναι αυτό που έχει τις περισσότερες δυσκολίες στο φαγητό του. Καταλαβαίνουμε έτσι και βοηθάμε με πιο ήπιες γεύσεις, χωρίς να γινόμαστε άδικα πιεστικοί. Έως πριν λίγο καιρό γνωρίζαμε ότι οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο 4 γεύσεις, γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή. Δυτικοί επιστήμονες απέδειξαν την πέμπτη γεύση. Γεύση που είχε πρώτος αναγνωρίσει από το 1908 ο Dr Kikunae. Η ουμάμι αντιστοιχεί στη γεύση της φυσικής χημικής ουσίας γλουταμινικό οξύ. Είναι χημική ουσία που έχουν το μητρικό γάλα, τα μανιτάρια, το επεξεργασμένο τυρί, τα αρωματικά λαχανικά, το κρέας , τα ψάρια, τα καρύδια, κ.λ.π. Το γλουταμινικό οξύ είναι αμινοξύ-συστατικό πρωτεϊνών-απαραίτητο στη λειτουργία του εγκεφάλου και βασικός νευροδιαβιβαστής που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Προσδίδει στα τρόφιμα αίσθηση γευστικής πληρότητας και νοστιμιάς. Παλαιότερα το γλουταμινικό οξύ εκχειλιζόταν από τρόφιμα όπως τα φύκια. Το όξινο γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), είναι το άλας του γλουταμινικού οξέος και αποτελεί βιομηχανικό πρόσθετο που ενεργεί σαν βελτιωτικό γεύσης και ταξινομείται σαν πρόσθετο τροφίμων με την ονομασία Ε621.

Aλάτι με βότανα και σπόρους. Μεγάλο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε, αναζητώντας τη γεύση, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε εύκολα με το παρακάτω γευστικό και εύκολο αλλά και γεμάτο ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα, παρασκεύασμα. Υλικά 1 κουταλιά γλυκού κόλλιανδρο 1 κ.γ. μαραθόσπορο 1 κ.γ. σουσάμι 1 κ.γ. λιναρόσπορο 3 κ.σούπας σιναπόσπορο 3 κ.σ. ρίγανη ξερή 3 κ.σ. θυμάρι ξερό 5 κ.σ. άνηθο ξερό 2 κ.σ. δυόσμο ξερό 1/2 κ.σ. κάρδαμο ξερό 1 κ.σ. δενδρολίβανο ξερό 2 κ.σ. βασιλικό ξερό 1/2 κ. σ. πιπέρι μαύρο 5 κ.σ. χονδρό φυσικό θαλασσινό αλάτι Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα περνάμε από το μύλο του καφέ ή σ’ ένα δυνατό μίξερ. Το χρησιμοποιούμε στη θέση του αλατιού, κερδίζοντας όλα τα οφέλη των βοτάνων και των σπόρων αλλά ικανοποιούμε και τη γεύση μας, μια και δεν την έχουμε τυχαία σαν αίσθηση. Ταιριάζει πολύ καλά με σαλάτες, ρύζι, πλιγούρι, κινόα, ψητά και βραστά λαχανικά, σούπες και πολλά άλλα παρασκευάσματα. Φροντίζουμε να μην κάνουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μην καταστρέφονται τα πολύτιμα συστατικά των βοτάνων. Επίσης κοιτάμε να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα.

Μιξ Μπαχαρικών για Γύρο Υλικά 1κ.γ κύμινο 1κ.γ. ρίγανη 1 κ.γ. θυμάρι 1κ.σ. πάπρικα γλυκιά 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή 1/2 κ.γ. άσπρο πιπέρι 1 κ.γ. ξερό σκόρδο 2 – 3 κ.σ. αλάτι (ανάλογα με πόσο αλμυρό θέλουμε το μείγμα) Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, βάζουμε το μείγμα σε γυάλινο βαζάκι, αφήνουμε 1 με 2 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε για να ενωθούν τα αρώματα

Μιξ Μπαχαρικών για “Κοτόπουλο” Υλικά Από μία κουταλιά του γλυκού το κάθε μπαχαρικό ρίγανη θυμάρι σπόρους κόλιανδρου ανάμεικτα πιπέρια μαραθόσπορο αλάτι σινάπόσπορος εστραγκόν γλυκιά πάπρικα μπούκοβο Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και διατηρούμε σε γυάλινο δοχείο με αεροστεγές καπάκι.

Μιξ μπαχαρικών “Cajun” – Κουβανέζικη Κουζίνα Υλικά 2 κ.σ. αλάτι 2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη 2 1/2 κ.σ. Πάπρικα 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι 1 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν 1 1/4 κ.σ. ρίγανη 1 1/4κ.σ. θυμάρι 1/2 κ.σ. κόκκινο πιπέρι Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και διατηρούμε Cajun σε αεροστεγές δοχείο.

Μιξ μπαχαρικών goya Aπό μία κ.σ. το κάθε μπαχαρικό

αλάτι, πιπέρι, λιωμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου, ξερό κόλιανδρο, κύμινο, ρίγανη, καυτερή πάπρικα και λίγη ζάχαρη

Πως θα αποξηράνουμε το άγριο θυμάρι. Όπου κι αν πας το Καλοκαίρι στην Ελλάδα θα βρεις διάφορες ποικιλίες θυμαριού. Αν είμαστε τυχεροί και το πετύχουμε ανθισμένο, μαζεύουμε ανθούς για όλο το χρόνο, προσέχοντας να μην κακοποιούμε το φυτό για να ζήσει και να επαναλάβει την ανθοφορία του. Δεν υπάρχει καλύτερη μυρωδιά απ’ αυτήν των αποξηραμένων θυμαρίσιων ανθών, δε συγκρίνεται με τη μυρωδιά του φρέσκου θυμαριού του εμπορίου, που έγινε μόδα και κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως μυρίζει πραγματικά. Τα στοιχεία που περιέχει επίσης είναι πολύ περισσότερα , μια και δεν έχει καλλιεργηθεί σε ελεγχόμενα χώματα , με νερό και λιπάσματα. Όταν αναφερόμαστε στις ιδιότητες του θυμαριού, μιλάμε πάντα για αυτό που βρίσκουμε στη φύση. Δεν είναι τυχαία η διαφορά της μυρωδιάς του καλλιεργημένου με το άγριο θυμάρι. Οφείλεται στη ποσότητα αλλά και την ποιότητα των ελαίων που περιέχει η οποία εξαρτάται από το τρόπο καλλιέργειάς του. Ο τρόπος που αποξηραίνουμε το θυμάρι είναι πολύ απλός. Αυτό που πρέπει κατ’ αρχάς να φροντίσουμε , είναι να σεβαστούμε το φυτό όταν συλλέγουμε τους ανθούς του. Προσέχουμε να μην το ξεριζώσουμε και ή “τσιμπάμε” με τα δάχτυλα τους ανθούς φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετούς στο κάθε φυτό ή κόβουμε μερικά κλαδιά με μαχαίρι ή κλαδευτήρι, χωρίς να το καταστρέψουμε. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τα φυτά για να μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους και να παρέχουν στα έντομα και εμάς τις “υπηρεσίες” τους. Αφού συλλέξουμε τους ανθούς ή τα κλαδιά, τα αφήνουμε μέσα σε μεγάλο ταψί , σε σκοτεινό και ευάερο σημείο να ξεραθούν τελείως, περίπου για 4-5 ημέρες. ‘Οταν δούμε ότι τρίβονται εύκολα στο χέρι μας, μεταφέρουμε μικρές ποσότητες σε σουρωτήρι και

το τρίβουμε με τα δάχτυλα μέσα σ’ αυτό. Φροντίζουμε εξ αρχής να βάλουμε ένα ταψί κάτω από το σουρωτήρι, ώστε να πέφτουν εκεί τα τρίμματα από το θυμάρι. Με λίγη υπομονή, τρίβουμε με τη παλάμη στον πάτο του σουρωτηριού, τα πιο χονδρά κομμάτια, μέχρι να μη μείνει σχεδόν τίποτα, παρά μόνο μικρά ξυλαράκια από τα κλαδιά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το θυμάρι και το αφήνουμε πάλι για 1-2 μέρες σε σκιερό σημείο μέχρι να στεγνώσει τελείως. Αποθηκεύουμε το αποξηραμένο θυμάρι σε γυάλινα βάζα και το έχουμε μέχρι τον επόμενο χρόνο που θα συλλέξουμε τους φρέσκους ανθούς. Οι διάφορες τάσεις της εποχής, μας οδηγούν πολλές φορές στο να υποβαθμίσουμε γνωστές συνήθειες και παλιές τακτικές. Στην ίδια λογική, έγιναν μόδα τα φρέσκα καλλιεργημένα βότανα και μυρωδικά και κοντεύουμε να ξεχάσουμε τις μυρωδιές και τα οφέλη από τα άγρια και αποξηραμένα.Όσο μακριά κι αν ζούμε από τη φύση, στη πραγματικότητα είναι πάντα δίπλα μας και δε χρειάζεται τίποτε παραπάνω από μικρές βόλτες στην εξοχή για να ανακαλύψουμε τα δώρα της και να έρθουμε πιο κοντά στη δική μας πραγματική φύση.

Φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά με βότανα και μυρωδικά. Μια μέρα που θα ‘χετε όρεξη, δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά αρωματικά ζυμαρικά. Η συνταγή είναι για παραπάνω ζυμάρι έτσι ώστε να βάλετε το μισό στην κατάψυξη και να το βρείτε έτοιμο όταν θα σας ξανάρθει η διάθεση. Υλικά 100 περίπου gr μυρωδικά ή βότανα της αρεσκείας μας π.χ. άνηθο,φινόκιο, δυόσμο, φρέσκο θυμάρι, βασιλικό, κ.λ.π. 8 αυγά ή νερό ανάλογο 900 γρ. περίπου σκληρό αλεύρι ή 450 γρ σκληρό και 450 γρ ολικής άλεσης ή αλεύρι χωρίς γλουτένη 1/2 φλυτζάνι ψιλό σιμιγδάλι ή αλεύρι για το αλεύρωμά τους 1 κουταλιά αλάτι Παρασκευή Πλένουμε καλά τα μυρωδικά, τα βάζουμε στο μίξερ με το αλάτι, τα αυγά ή 1 φλυτζάνι νερό και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι. Λίγο πριν τελειώσει όλο το αλεύρι προσέχουμε μήπως η ποσότητά του ήταν αρκετή ή μήπως χρειάζεται λίγο παραπάνω. Αυτό εξαρτάται από το τι είδος μυρωδικά διαλέξαμε και πόση υγρασία είχαν.(Αν έχουμε διαλέξει να βάλουμε νερό αντί για αυγά προσθέτουμε σιγά-σιγά τόσο όσο χρειάζεται). Κάνουμε αρκετά σφιχτή τη ζύμη και την αφήνουμε για μισή ώρα να “ξεκουραστεί”. Ανοίγουμε φύλλα -αν δεν έχουμε μηχανή, με το χέρι-στο πάχος που επιθυμούμε, αλλά όχι πολύ χονδρά και τ’ αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν (αν έχει ζέστη τ’ αφήνουμε πολύ λίγο για να μην τρίβονται όταν θα τα κόβουμε). Κατόπιν κόβουμε-με το ρολό που κόβουμε την πίτσα ή το μύλο των ζυμαρικών ή μ’ ένα κοφτερό χωρίς δοντάκια μαχαίρι-στο σχήμα που θέλουμε: λαζανάκια κομμένα σε μικρά τετράγωνα ταλιατέλες φαρφάλες (σαν μικρά παπιγιόν) λαζάνια (με φάρδος 6-7 cm και μήκος περίπου 10) ή γεμιστά ζυμαρικά όπως τα ραβιόλια λιγκουίνι χυλοπίτες

Αφού αλευρώσουμε τα ζυμαρικά με λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή αλέυρι- για να μην κολλάνε μεταξύ τους- ή τα βράζουμε αμέσως για 1-1 1/2 λεπτό μόνο ή τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν και τα αποθηκεύουμε για λίγο καιρό. TIPS Τα φρέσκα ζυμαρικά, τα βράζουμε πάντα πολύ λίγη ώρα -όχι πάνω από 1 1/2 λεπτό-σε αλατισμένο νερό που βράζει . Καλό είναι επίσης να τα βράσουμε ανά μερίδα για να μην κολλήσουν. Σουρώνουμε και βουτυρώνουμε ή ρίχνουμε τη σάλτσα της επιλογής μας αμέσως. Αυτά τα ζυμαρικά μπορούμε να τα απολαύσουμε απλά με ένα σκληρό τυρί ή να τα δοκιμάσουμε με ένα τυρί φρέκο, όπως ανθότυρο, μανούρι, μυζήθρα κ.λ.π. για να μην καλύψουμε τη μυρωδιά που θα έχουν από μόνα τους. Ταιριάζουν επίσης με φρέσκα κομμένα στη μέση τοματίνια και δυόσμο ή μαϊντανό. Είναι πανεύκολα, η όλη διαδικασία είναι σαν να ανοίγεις φύλλο, μέτριο σε πάχος, για πίτα. Εγώ διάλεξα να τα φτιάξω με δυόσμο και εντυπωσιαστήκαμε όλοι!

Οι μαρινάδες στην κουζίνα. Τις μαρινάδες τις χρησιμοποιούμε για να δώσουμε τ’ αρώματα των υλικών που βάζουμε, στα όσπρια ή τα λαχανικά που παρασκευάζουμε, για να μαράνουμε κάποια υλικά που είναι πιο σκληρά απ’ ότι θέλουμε και για να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό κάποια απ’ αυτά. Δε χρησιμοποιούμε αλάτι στα λαχανικά, αλλά δεν το παραλείπουμε στις παρασκευές της σόγιας και του τόφου. Γρήγορες μαρινάδες. Για σαλάτες με πράσινα λαχανικά ή για λαχανικά που πρόκειται να κάνουμε ψητά(κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, κ.λ.π.): λάδι, χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού ή μηλόξυδο,πιπέρια. λάδι, μέλι, ξύδι, πιπέρι. λάδι, λιωμένες φράουλες, ξύσμα πορτοκαλιού. λάδι, αρωματικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, κόλλιανδρο, κ.λ.π.), λεμόνι ή μηλόξυδο, πιπέρια. λάδι, λιωμένο σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, πιπέρια. λάδι, ταμάρι ή σόγια σως, ρίγανη, κόλλιανδρο, πιπέρια. Μαρινάδες για σαλάτες με όσπρια ή δημητριακά: λάδι, λεμόνι ή πορτοκάλι, μηλόξυδο, πιπέρια. λάδι, βότανα φρέσκα ή αποξηραμένα , χυμό λεμονιού, πιπέρια. λάδι, αρωματικά(μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο), χυμό λεμόνι, πιπέρια. λάδι, μέλι, μπαλσάμικο, πιπέρια. λάδι, τζίντζερ, σκόρδο, πιπέρια.

Νεραντζάκια και καλογεράκια μαρινάτα στο φούρνο. Πηλιωρίτικη παραδοσιακή συνταγή.

Μια και στο Πήλιο τα μανιτάρια στον καιρό τους αφθονούν, αντίστοιχα αφθονούν και οι συνταγές μαγειρέματός τους. Τα Καλογεράκια -Boletus edulis η επιστημονική τους ονομασία -είναι μεγάλα, μυρωδάτα, πορτοκαλί χρώματος μανιτάρια, που πολλοί τα λένε βασιλομανίταρα, αν και αυτά είναι ο στενός συγγενής τους -Βoletus aureus στο ίδιο μέγεθος και με το ίδιο σχήμα αλλά με πιο γκριζοκαφέ απόχρωση. Eίναι πιο γνωστά και σαν πορτσίνο ή πορτσίνι. Τα νεραντζάκια-Αmanita ceasaria-ή κιτρινούσκες ή κανθαρέλλες ή καΐτσες ή γαλλέτες, έχουν μυρωδιά και χρώμα βερύκοκου. Όπως και νάναι, όποιος καταφέρνει να έχει προσωπικές εμπειρίες στο ” κυνήγι” των μανιταριών, στα δάση ή σε καταστήματα με ιδιαίτερα προϊόντα, ξέρει ότι είναι από τα πιο νόστιμα και ενδιαφέροντα εδέσματα. Υλικά 1 1/2 κιλό καλογεράκια(πορτσίνι) και νεραντζάκια ή αντίστοιχα 150 gr αποξηραμένα 1/2 κιλό τομάτες σε φέτες 1 κεφάλι σκόρδο 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο ρίγανη ή θυμάρι μαϊντανό για γαρνίρισμα αλατοπίπερο Παρασκευή Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε σε άφθονο νερό τα μανιτάρια. Οι παλιές νοικοκυρές τα ξεβράζανε για να “ξεθυμάνουν”, όπως έλεγαν. Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση, τα κρεμμύδια σε φέτες, τα σκόρδα σε χονδρές φέτες, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και ψήνουμε στο φούρνο, στους 170 βαθμούς για σχεδόν 1 ώρα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φρέσκα μανιτάρια με αποξηραμένα, που σίγουρα μπορούμε να βρούμε όλες τις εποχές στο εμπόριο. Τα αποξηραμένα μανιτάρια απορροφούν 10 φορές σχεδόν το βάρος τους σε νερό, έτσι 50 gr αποξηραμένα μανιτάρια μας δίνουν μισό κιλό περίπου. Μπορούμε να τα μουσκέψουμε σε ζωμό λαχανικών ή νερό, σε αναλογία 2 φλυτζάνια περίπου / 50 gr αποξηραμένα μανιτάρια. Αν χρησιμοποιήσουμε παραπάνω νερό για το μούσκεμα αυτό που θα περισσέψει, το χρησιμοποιούμε σε σούπες ή σάλτσες γιατί κρατάει πολύ από τη μυρωδιά και τη γεύση τους.

Γάλα από αμύγδαλα και ξηρούς καρπούς Φυτικό γάλα που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το ζωικό , πλούσιο σε ασβέστιο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και εάν τα αμύγδαλα είναι βιολογικά ,είναι σίγουρα απαλλαγμένο από αντιβιοτικά και φάρμακα. Υλικά για 3 μέτρια ποτήρια. 1 κούπα αμύγδαλα άψητα. 2 1/2 ποτήρια νερό (προτιμήστε εμφιαλωμένο).

Παρασκευή. Από βραδύς ή τουλάχιστον για 8 ώρες μουσκεύουμε τα αμύγδαλα ,για να ενεργοποιηθούν τα πολύτιμα ένζυμα τους. Αν θέλουμε τα ξεφλουδίζουμε ή εάν πρόκειται να τα καταναλώσουμε γρήγορα τ΄αφήνουμε και με το φλούδι- με μικρή επιβάρυνση στο χρώμα και απειροελάχιστη στη γεύση. Βάζουμε τα αμύγδαλα με το νερό στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν πολύ καλά. Μεταφέρουμε το χυλό που έχει γίνει σε μια γάζα (τουλουπάνι)που την κρατάμε πάνω από ένα μπολ και στύβουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε όλο το γάλα του αμυγδάλου. Εάν θέλουμε να το γλυκάνουμε χρησιμοποιούμε μέλι, μαύρη ζάχαρη, σιρόπι αγάβης ή και στέβια. TIPS Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο, μακαντέμια, κουκουνάρια, σουσάμι αλλά και φύτρα δημητριακών. Το γάλα διατηρείται για 2 ημέρες στο ψυγείο. Αποφεύγουμε να το ζεστάνουμε γιατί έτσι καταστρέφουμε τα ένζυμά του. Τη ψίχα των ξηρών καρπών που μένει την κρατάμε και φτιάχνουμε νόστιμα και θρεπτικά τρουφάκια ή την χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίσουμε ένα κέικ.

Γάλα σουσαμιού [Ωμοφαγικό] Υλικά για 2 ποτήρια 1 1/2 ποτήρι νερό 3 κουτ. της σούπας σουσάμι (κατά προτίμηση αναποφλοίωτο) 2-3 χουρμάδες ή 2-3 ξερά βερύκοκκα ή 2 κ.σ. σταφίδες βανίλια κόκκους ή εκχύλισμα Παρασκευή Αφήνουμε για λίγες ώρες το σουσάμι μέσα στο νερό για να έχουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά( ή αν θέλουμε το χρησιμοποιούμε όπως είναι). Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στο μικρό μίξερ και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν απαλός πολτός . Αν θέλουμε σουρώνουμε τον πολτό για να έχουμε πιο απαλό αποτέλεσμα .

Μπορούμε όμως να το καταναλώσουμε και όπως είναι, αλλά αν αποφασίσουμε να το σουρώσουμε κρατάμε ό.τι απομένει στο σουρωτήρι για τη παρασκευή κάποιου γλυκού ή το τρώμε με το κουταλάκι γιατί είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Θρεπτικά συστατικά Το κύριο συστατικό των σπερμάτων είναι το μη πτητικό έλαιο που περιέχουν σε ποσοστό 44% έως 60%. Το σησαμέλαιο έχει αξιοσημείωτη σταθερότητα και είναι ανθεκτικό στην οξείδωση και στο τάγγισμα ενώ η σύνθεση του είναι ιδανική (40% ελαϊκό οξύ, 45%λινολεϊκό οξύ). Ο πλακούντας που απομένει μετά την παραλαβή του λαδιού είναι πολύ θρεπτικός (42% πρωτεϊνη), τόσο χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης) όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιο καιφώσφορος). Τέλος το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , μηδενική χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως λιγνάνες.

Δροσερό “γάλα” από σπόρους πεπονιού..! Τα ένζυμα που βρίσκονται στους μουσκεμένους σπόρους και στους αποξηραμένους καρπούς, βοηθάνε στην καλύτερη χώνευση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών, περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα σποράκια του πεπονιού, του καρπουζιού αλλά και της κόκκινης κολοκύθας, είναι ήδη μουσκεμένα μέσα στο ίδιο τους το σώμα και έτοιμα για να γίνουν “γάλα”. Η φύση μας προσφέρει πάντα απλόχερα τα δώρα της. Αυτό μάλιστα είναι και σε μυρωδάτη ”συσκευασία”. Καιρός είναι να εκτιμήσουμε τις φυσικές τροφές και να επαναπροσδιορίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες με γνώμονα την υγεία μας αλλά και την οικονομία. Παρασκευή Κόβουμε το πεπόνι και παίρνουμε από το εσωτερικό του τους σπόρους μαζί με τις ίνες και τον πολτό που περιέχει. Υπολογίζουμε μια αναλογία 50/50 με χλιαρό νερό και χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ, μέχρι να διαλυθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι σπόροι και να μοιάζει με γάλα. Σουρώνουμε στο σουρωτήρι του τσαγιού και προσθέτουμε αν θέλουμε μέλι ή τη γλυκαντική ύλη της επιλογής μας. Αφήνουμε στο ψυγείο να δροσίσει.

Α ν θέλουμε κατά τη διάρκεια του χτυπήματος προσθέτουμε λίγα σποράκια βανίλιας.

Λικέρ μανταρίνι! Υλικά 1 l μπράντυ 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη τις “κούπες” από 3 μανταρίνια (κατά προτίμηση Χιώτικα) Παρασκευή Πλένουμε τα μανταρίνια, τα στύβουμε για να πάρουμε τις κούπες και τα προσθέτουμε στο μπράντυ μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 1 εβδομάδα περίπου το μείγμα μέσα σε γυάλα, ανακατεύοντάς το για να διαλύεται η ζάχαρη, σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε μπουκάλι. TIP Τα Χιώτικα μανταρίνια, αυτά που πολλοί από εμάς αποφεύγουμε λόγω των κουκουτσιών δεν είναι υβρίδια και έχουν καταπληκτική μυρωδιά. Μ’ αυτήν την επιλογή μας ωστόσο, ενισχύουμε και την καλλιέργεια τοπικών παραδοσιακών σπόρων. Αν διαλέξουμε κλημεντίνες δεν θα πάρουμε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί δεν διαθέτουν την ίδια υπέροχη μυρωδιά.

Λικέρ Ροδάκινο! Υλικά συγκεντρώνουμε 70 κουκούτσια από ροδάκινα 200 γρ. ακατέργαστη ή κρυσταλλική ζάχαρη 1 λίτρο κονιάκ ή βότκα 2 ξύλα κανέλας και 15 γαρύφαλλα ή 2 φασόλια βανίλιας Παρασκευή Σπάμε τα κουκούτσια, μεταφέρουμε όλα τα υλικά μέσα σε βάζο με πλατύ στόμιο και αφού το σφραγίσουμε, το αφήνουμε στον ήλιο για 20 ημέρες περίπου. Φροντίζουμε να ανακινούμε το βάζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε το σπιτικό μας λικέρ στα πιο όμορφα μπουκάλια που διαθέτουμε! Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο πάγο, ή εμπλουτίζουμε σπιτικά αναψυκτικά και κοκτέιλς.

Χανιώτικοι λύχνοι με ανθότυρο! Υλικά ζύμη 300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 gr βούτυρο 1 αυγό 1 κουταλιά ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι νερό

γέμιση 200 gr ανθότυρο 1 αυγό 1/4 φλυτζάνι γάλα 1 κουταλιά ζάχαρη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισ

Παρασκευή Λιώνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να πάρουμε μαλακή ζύμη, ζυμώνουμε ελαφρά και αφήνουμε το μείγμα 1/2 ώρα σκεπασμένο με μεμβράνη. Λιώνουμε με πιρούνι τον ανθότυρο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ομοιόμορφο μείγμα. Απλώνουμε σε χονδρό φύλλο τη ζύμη και με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου κόβουμε ανάλογα στρογγυλά φύλλα. Προσθέτουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε περιφερειακά, “τσιμπώντας” το διαδοχικά. Πασπαλίζουμε το μείγμα του ανθότυρου με ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20′-30′.

Πανεύκολο Σορμπέ Μπανάνα – Μήλο!!! [RAW VEGAN] Υλικά 3 Μπανάνες 1 Μήλο 2 – 3 κ.σ. μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία 1κ.γ. χυμό λεμόνι 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο ή μέντα λίγη πιπεριά τσίλι φρέσκια ή ξερή (χρειάζεται πολύ λίγη, τόση ώστε να αναδείξει τη γεύση χωρίς να καίει) Προετοιμασία Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις μπανάνες και το μήλο, τα κλείνουμε σε ένα μπολ και τα βάζουμε στην κατάψυξη. βάζουμε τα κατεψυγμένα φρούτα καιό τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Σερβίρουμε αμέσως.

Περγαμόντο. Παραδοσιακό γλυκό κουταλιού.

Υλικά 1 κιλό καθαρισμένες φλούδες περγαμόντου. 1 1/2 κιλό ζάχαρη 5 φλυτζάνια νερό χυμό 1 λεμονιού Παρασκευή Τρίβουμε την εξωτερική επιφάνεια των περγαμόντων στην ψιλή πλευρά του τρίφτη προσέχοντας να μην παρασύρουμε και μέρος από το άσπρο μέρος της φλούδας. Κόβουμε την επάνω πλευρά των φρούτων στο σημείο του κοτσανιού, χαράζουμε με το μαχαίρι με κάθετη φορά προς το καθαρισμένο σημείο χωρίζοντας σε 4 σημεία και τραβάμε το κάθε κομμάτι της φλούδας προσεκτικά να μη σπάσει. Ρολάρουμε τα κομμάτια της φλούδας και τα στερεώνουμε περνώντας τα σε κλωστή. Βράζουμε τις φλούδες σε μπόλικο νερό και το αλλάζουμε 5′ μετά το βρασμό. Αφήνουμε τις φλούδες σε κρύο νερό και το αλλάζουμε 3-4 φορές ή μέχρι να ξεπικρίσουν αρκετά. Βράζουμε τις φλούδες τόσο ώστε να είναι σχεδόν έτοιμες ή να τις τρυπάμε με το πιρούνι, τις αποσύρουμε και τις αφήνουμε να σουρώσουν. Βράζουμε το σιρόπι για 10′, προσθέτουμε τις φλούδες και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφήνουμε στην κατσαρόλα το γλυκό για 12 ώρες ώστε το περγαμόντο να αφήσει όλα τα υγρά του και το ξαναβράζουμε για 10′ ακόμα αφού προσθέσουμε το χυμό του λεμονιού. Μεταφέρουμε το γλυκό όσο είναι ακόμα καυτό σε καθαρά γυάλινα βάζα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε τουμπαρισμένα μέχρι να κρυώσουν. TIPS Για λόγους ασφάλειας, την ώρα που βάζουμε το καυτό γλυκό στο γυάλινο βάζο αφήνουμε μέσα στο βάζο 1 μεταλλικό κουτάλι για να ισορροπήσει η θερμοκρασία και να μην κινδυνεύει να σπάσει το βάζο. Εάν το περγαμόντο έχει βράσει ενώ δεν έχει δέσει ακόμα σιρόπι, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τις φλούδες, δένουμε το σιρόπι, επιστρέφουμε τις φλούδες στη κατσαρόλα, βράζουμε για 2-3′ ακόμα και αποσύρουμε. Για να αποφύγουμε την κρυσταλοποίηση της ζάχαρης στο σιρόπι (ζαχάρωμα), προσθέτουμε 1 σφηνάκι γλυκόζη. Αν παρ’ όλα αυτά ζαχαρώσει, προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει για 5′. Εάν το σιρόπι δεν είναι καλά δεμένο καλό είναι να αποθηκεύουμε το γλυκό στο ψυγείο. Αν στην επιφάνεια δημιουργηθεί μούχλα (το σιρόπι δεν έχει δέσει όπως θάπρεπε), αφαιρούμε την επάνω επιφάνεια προσθέτουμε λίγο νερό και ξαναβράζουμε το γλυκό όσο χρειαστεί για να δέσει το σιρόπι. Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν ρίχνοντας 1 σταγόνα σε κρύα και στεγνή επιφάνεια, στέκεται και δεν απλώνει.

Κέικ καρότου με γλάσο Χιώτικης μαστίχας. Και Vegan!

για το γλάσσο 50 gr ζάχαρη άχνη 50 gr ζαχαρούχο γάλα 100 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 2 κουταλιές “υποβρύχιο” με γεύση μαστίχα

Υλικά για ταψάκι διαμέτρου 25 cm 1/2 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη 250 gr λεπτοτριμμένο καρότο 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι 1 βανίλια 1/2 κουταλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ 10 σποράκια μαχλέπι κοπανισμένα 250 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1/2 φλυτζάνι ελαφρά καβουρδισμένα και χονδροκομμένα αμύγδαλα TIPΓια τους vegan: εάν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τα γαλακτοκομικά μπορούμε να φτιάξουμε γλάσο με 200 gr ζάχαρη άχνη, 7-8 κουταλιές νερό και 2 κουταλιές υποβρύχιο μαστίχας.

Παρασκευή Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε ελαφρά τα αμύγδαλα. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά και στο τέλος βάζουμε τα αμύγδαλα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 50′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει το κέικ. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, ωστόσο χτυπάμε τα υλικά του γλάσου μέχρι να αφρατέψουν και τ’αφήνουμε στο ψυγείο. Απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια του κέικ και διακοσμούμε με τριμμένο καρότο και χονδροκομμένα αμύγδαλα.

Παραδοσιακά Mελομακάρονα με αλισίβα. Υλικά για 70-80 μελομακάρονα 2 1/2 ποτήρια λάδι 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι 1 κιλό + 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι σόδα 1 κουταλάκι κανέλα 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλο 1/2 ποτήρι χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι 1/3 ποτηριού κονιάκ 1/2 ποτήρι αλισίβα

για το σιρόπι 2 ποτήρια νερό 2 ποτήρια μέλι 2 ποτήρια ζάχαρη χυμό από 1/2 λεμόνι 2 ξύλα κανέλας 1 πορτοκαλόφλουδα για το πασπάλισμα 2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια

Παρασκευή Αλισίβα : βράζουμε από το προηγούμενο βράδυ 2 κουταλιές καθαρή στάχτη από ξύλα μέσα σε 2 ποτήρια νερό για 10′ και τ’ αφήνουμε να κατακάτσει μέχρι την επόμενη ημέρα. Σουρώνουμε προσεκτικά το νερό προσέχοντας να μην το ανακινήσουμε και αφήνουμε το κατακάθι. Χτυπάμε με το μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μέτρια ζύμη. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου.

σιρόπι Βράζουμε για 10′ το σιρόπι και αφαιρούμε τον αφρό. Βουτάμε τα εντελώς κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι και τ’ αφήνουμε για 1′-2′. Εναλλακτικά αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως και προσθέτουμε τα μελομακάρονα όσο είναι ακόμα ζεστά. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και σε καμία περίπτωση δεν τα καλύπτουμε εντελώς γιατί μουλιάζουν και μαλακώνουν.

Εναλλακτικά μελομακάρονα με ξηρούς καρπούς!! Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και λάδι, για τους λάτρεις των ξηρών καρπών και των τραγανών γλυκών. Ας πειραματιστούμε… για πασπάλισμα και σιρόπι 250 gr μέλι 50 gr χυμό πορτοκάλι 1/2 φλυτζάνι καρύδια 2 κουταλιές σουσάμι

Υλικά για 30 μικρά τεμάχια 1 φλυτζάνι καρύδα φρέσκια 3/4 φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι 1 φλυτζάνι αμύγδαλα 1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης 1 κουταλάκι κανέλα 1/3 κουταλάκι γαρύφαλο 4 σποράκια κάρδαμο 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι 1/2 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη ή 4 κουταλιές μέλι ή στέβια (η αντιστοιχία της κάθε μάρκας στέβιας σε σχέση με τη ζάχαρη αναγράφεται στη συσκευασία) Παρασκευή Αλέθουμε σε στεγνό μούλτι τα αμύγδαλα. Καθαρίζουμε 1 καρύδα, αλέθουμε την ψύχα, ξεχωρίζουμε 1 φλυτζάνι τρίμμα και το ξαναχτυπάμε στο μούλτι με 3/4 φλυτζανιού νερό. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μαλακιά ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 20′ περίπου , στους 170 βαθμούς . Ζεσταίνουμε το μέλι με το χυμό, ρίχνουμε μέσα για λίγα δευτερόλεπτα τα κρύα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με χονδροκομμένα καρύδια ανακατεμένα με σουσάμι. TIPS Η φρέσκια καρύδα και τα αμύγδαλα περιέχουν αρκετή ποσότητα ελαίων κι έτσι δεν χρειάζεται η προσθήκη άλλου. Τα μελομακάρονα είναι ιδιαίτερα τραγανά αφού δεν περιέχουν αλεύρι για να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα σιροπιού. Εάν η ζύμη είναι αρκετά μαλακή προσθέτουμε λίγες νιφάδες βρώμης ακόμα, φροντίζοντας πάντα να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Μπορούμε να τρίψουμε το κάρδαμο μαζί με τα αμύγδαλα. Όσο αφήνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο μέλι τόσο πιο πολύ τραβάνε.

Αφράτα Παραδοσιακά Μελομακάρονα με κάρδαμο.

Υλικά σιρόπι 1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο 1 1/2 φλυτζ. νερό 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη 1 1/2 φλυτζ. ζάχαρη χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι 1 1/2 φλυτζ. μέλι 5 κουταλιές ρακί ή κονιάκ 2 ξύλα κανέλας 1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ 1 πορτοκαλόφλουδα 1/2 κουταλάκι σόδα λίγο χυμό λεμόνι 1 κοφτή κουταλιά κανέλα 7-8 σπόρους κάρδαμο μείγμα για πασπάλισμα 600 gr περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αν τα θέλουμε 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια πιο τραγανά 450 gr αλεύρι και την υπόλοιπη ποσότητα ψιλό 3 κουταλιές σουσάμι σιμιγδάλι 1 κουταλάκι κανέλα καρύδια κομμένα σε τέταρτα περίπου 50 κομμάτια Παραδοσιακά, Χριστουγεννιάτικα γλυκά, αφράτα και τραγανά εφόσον προσέξουμε να τα μελώσουμε όταν κρυώσουν εντελώς, φροντίσουμε να τ’ αφήσουμε να στραγγίξουν αρκετά και δεν τα σκεπάσουμε ερμητικά ώστε να μουλιάσουν. Παρασκευή Χτυπάμε με το μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσει. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέηκιν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι προσέχοντας να μην κάνουμε πολύ σκληρή τη ζύμη. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα,βάζοντας μέσα από 1 κομματάκι καρύδι, δίνοντας μακρόστενο σχήμα και τα τρυπάμε με πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βουτάμε σε ζεστό σιρόπι. Πασπαλίζουμε τα μελωμένα μελομακάρονα με το μείγμα των καρυδιών.

Σιρόπι Βράζουμε το σιρόπι για 10′ περίπου σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζουμε. TIPS Όσο περισσότερο αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι τόσο πιο πολύ τραβάνε. Για να παραμείνουν τραγανά δεν τα αφήνουμε πάνω από 1′ στο σιρόπι. Για να σκεπάσουμε τα μελομακάρονα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1 ημέρα ώστε να μη μουλιάσουν. Για να τρίψουμε εύκολα τα κουκούτσια του κάρδαμου, τα χτυπάμε μαζί με ζάχαρη ή λίγους ξηρούς καρπούς στο μούλτι και τα αποθηκεύουμε καλά κλεισμένα στο ψυγείο. Αν δεν τα μελώσουμε και τους δώσουμε άλλο σχήμα, έχουμε τέλεια τραγανά μπισκοτάκια και αλλάζοντας τα μυρωδικά τους δίνουμε ότι μυρωδιά μας αρέσει.

Κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι και μυρωδικά. Υλικά 1 ποτήρι φρέσκια πορτοκαλάδα 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο 1 ποτήρι καστανή ή μαύρη ζάχαρη 1 κουταλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι 1 κουταλάκι υγρή βανίλια 1 σφηνάκι κονιάκ ή μηλόξυδο 1 πρέζα αλάτι 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ 1/2 κουταλάκι σόδα 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου Παρασκευή Χτυπάμε τη ζάχαρη και το λάδι με το χέρι, βάζουμε όλα τα μυρωδικά , το χυμό με τη σόδα, το κονιάκ και ανακατεύουμε τα υλικά. Κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το μισό αλεύρι με το μπέηκιν πάουντερ, και ζυμώνοντας προσθέτουμε όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα της επιλογής μας και αν θέλουμε τα περνάμε με αυγό ή τα πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη ή τα αφήνουμε όπως είναι. Ψήνουμε τα κουλουράκια στους 170 βαθμούς για 20′-30′ περίπου.

Kουλουράκια αμυγδάλου. Vegan Yλικά 300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 gr κοπανισμένα άψητα αμύγδαλα 1 κουταλάκι σόδα 1 κουταλάκι μπαίηκιν πάουντερ 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη 1 φασολάκι βανίλιας ή 1/2 κουταλάκι βανιλίνη 1 πρέζα αλάτι 1/2 φλυτζάνι σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι 1/2 φλυτζάνι νερό

Παρασκευή Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι. Βάζουμε σ’ ένα σκεύος το αλεύρι, τα κοπανισμένα αμύγδαλα, το μπαίηκιν πάουντερ,τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και τον προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο νερό ή αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια και αφού τα λαδώσουμε τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η ζάχαρη.

Κουλουράκια μαστίχας με αλεύρι ολικής και μαγιά.Vegan. Yλικά 600 gr αλεύρι ολικής άλεσης 200 gr μέλι 1/2 φλυτζάνι σησαμέλαιο 1 κουταλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι σκόνη μαστίχας 1 μύτη κουταλιού τριμμένο μοσχοκάρυδο 1 φακελάκι μαγιά 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό και όσο χρειαστεί παραπάνω 1 πρέζα αλάτι Παρασκευή Διαλύουμε το μέλι στο μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό. Σ’ ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη μαστίχα(την τρίβουμε στο μίξερ με 1 κουταλάκι ζάχαρη), ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι με το νερό, το λάδι, το αλάτι και όσο νερό χρειαστεί παραπάνω για να πάρουμε μια σχετικά σκληρή ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Ανάλογα με το πάχος τους τα ψήνουμε για 30′-40′ στους 170 βαθμούς περίπου.

Μαρμελάδα πορτοκάλι. Γρήγορα κι απλά! Υλικά 2 ακέρωτα πορτοκάλια 1 φλυτζάνι ζάχαρη ΤIPS Για να φτιάξουμε σάλτσα πορτοκάλι, αραιώνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα με χυμό και τη βάζουμε να πάρει 1 βράση. Διατηρούμε στο ψυγείο.Όσο πιο αραιή είναι η μαρμελάδα ή η σάλτσα, τόσο λιγότερο διατηρείται, όσο μειώνουμε την υγρασία τόσο περισσότερο διατηρούμε τα παρασκευάσματα. Παρασκευή Αφαιρούμε το περισσότερο μέρος από την εξωτερική πορτοκαλί επιφάνεια – όσο πιο πολύ αφήσουμε, τόσο πιο πικρή θα γίνει η μαρμελάδα- και τα σποράκια. Περνάμε από το μούλτι τα πορτοκάλια με τη ζάχαρη μέχρι να πολτοποιηθούν. Βράζουμε το μείγμα για 10′ περίπου ή μέχρι να δέσει τόσο όσο μας αρέσει. Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Μηλόπιτα με πορτοκάλι.

Υλικά για φόρμα 25 cm περίπου

για τη γέμιση 4 μήλα 4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι δείτε: Μαρμελάδα πορτοκάλι. Γρήγορα κι απλά! 1/2 στικ βανίλιας ή 1 βανιλίνη 1/2 κουταλάκι κανέλα χυμό από 1 πορτοκάλι 2 κουταλιές ζάχαρη ή μέλι 1 κουταλιά βούτυρο

για τη βάση 250 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 125 gr βούτυρο ή μαργαρίνη 1 αυγό 2 κουταλιές ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι χυμός πορτοκαλιού αν χρειαστεί Παρασκευή Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τα μήλα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα μήλα με το χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε τα φρούτα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετά ζουμερό το μείγμα. Κρατάμε το 1/4 της ζύμης και απλώνουμε την υπόλοιπη στη βάση της φόρμας. Πλάθουμε σε κορδόνια την υπόλοιπη ζύμη και τυλίγουμε τη βάση πατώντας τα ελαφρά. Γεμίζουμε τη βάση με τη γέμιση εφόσον κρυώσει και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40′ τουλάχιστον ή μέχρι να ροδίσουν τα πλαϊνά. Σερβίρουμε με σάλτσα πορτοκάλι ή αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη. TIPS Πριν κόψουμε τη μηλόπιτα φροντίζουμε να την αφήσουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αν θέλουμε λιγότερη ζάχαρη αφαιρούμε τη ζάχαρη των μήλων. Για εύκολη και γρήγορη σάλτσα πορτοκάλι χτυπάμε μαρμελάδα με λίγο χυμό πορτοκαλιού ή νερό.

Γρανίτα από καρπούζι και μέντα. Υλικά για 4 μερίδες 4 φλυτζάνια λιωμένο καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια 4 κουταλιές μέλι 10 φύλλα δυόσμου ή μέντας 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα ακέρωτου λεμονιού ή λάιμ χυμό από 1 λεμόνι

4 παγάκια

Παρασκευή Καθαρίζουμε με επιμέλεια το καρπούζι, χτυπάμε στο μίξερ τα παγάκια με το μέλι και το δυόσμο μέχρι να λιώσουν, προσθέτουμε το καρπούζι και πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό- κατά προτίμηση- σκεύος, με καπάκι ή σε παγωτομηχανή και το αφήνουμε στο ψυγείο. Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή φροντίζουμε αν θέλουμε να το ανακατεύουμε κάθε 1/2 ώρα ή εάν η γρανίτα παγώσει πολύ, την ώρα του σερβιρίσματος, την χτυπάμε στο μίξερ να αφρατέψει και σερβίρουμε με χοντρά καλαμάκια και φύλλα δυόσμου.

Mαρμελάδα φράουλα!

Υλικά 1 κιλό ώριμες φράουλες 800 gr ζάχαρη χυμό 1/2 λεμονιού Παρασκευή Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Αν θέλουμε τις αφήνουμε ολόκληρες ή τις ζουλάμε με τα χέρια μέχρι να σπάσουν. Αφήνουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη, για να αφήσουν τα υγρά τους, για 2-3 ώρες. Βράζουμε τις φράουλες, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται, μέχρι να πάρουμε ένα παχύρευστο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε για 2′-3′ και αποσύρουμε. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, κλείνουμε και τ’ αφήνουμε τουμπαρισμένα μέχρι να κρυώσουν. TIP Οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού που γίνονται στο σπίτι δεν περιέχουν συντηρητικά. Παρ’ ότι η ζάχαρη είναι φυσικό συντηρητικό, αποθηκεύω για λόγους ασφάλειας τις παρασκευές μου στο ψυγείο. Αν στην επιφάνεια των παρασκευασμάτων μας παρουσιαστεί μούχλα, την αφαιρούμε προσεκτικά και βράζουμε για λίγα λεπτά. Ο πιο πιθανός λόγος που παρουσιάζεται η μούχλα είναι α’ αφήσαμε περισσότερη υγρασία στο γλυκό ή στη μαρμελάδα, β’ πήραμε από το βάζο το γλυκό με υγρό κουτάλι.

Σούπα Φράουλα με Ρακί και Πετιμέζι Υλικά 1/2 κιλό φράουλες 2 σφηνάκια ρακί 1/2 φλιτζ. Πετιμέζι Τips Αντί για ρακί μπορούμε να βάλουμε μαυροδάφνη ή κουαντρό η να κάνουμε ένα συνδυασμό. Μπορούμε να τρίψουμε μέσα ένα μπισκότο πριν τη σερβίρουμε. Πάει πολύ με τριμμένη σοκολάτα ή με μία μπάλα παγωτό σοκολάτα στο κέντρο.

Προετοιμασία Βάζουμε για 2 ώρες τις φράουλες στο ψυγείο. Καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσάνια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη σούπα. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα πετιμέζι (εξαρτάται από το πόσο γλυκές είναι οι φράουλες).

Kέικ με πλούσια γεύση πορτοκαλιού. Τη διαφορά την κάνει το ολόκληρο πορτοκάλι που μπαίνει μέσα στο κέικ. Υλικά για 1 μακρόστενη φόρμα του κέικ 300 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 125 gr βούτυρο ή μαργαρίνη 1 φλυτζάνι ζάχαρη 2 αυγά 1 κουταλιά βανίλια 1 πορτοκάλι ακέρωτο Παρασκευή Πλένουμε το πορτοκάλι, χαράζουμε την επιφάνεια σε 4-5 σημεία και το βράζουμε αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό για να ξεπικρίσει. Το πολτοποιούμε στο μούλτι και αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει. Χτυπάμε με το μίξερ αυγά, βούτυρο και ζάχαρη για 3′. Προσθέτουμε τον πουρέ του πορτοκαλιού, το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Μεταφέρουμε στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 40′ περίπου. TIPS Πασπαλίζουμε το κέικ με άχνη ζάχαρη ή το καλύπτουμε με γλάσο πορτοκαλιού ή σοκολάτας. Για εύκολο γλάσο πορτοκαλιού ανακατεύουμε 150 gr ζάχαρη άχνη με 3 κουταλιές χυμό πορτοκάλι.

Τηγανίτες με μέλι, με σοκολάτα, με σιρόπι τζίντζερ, με μήλα, με…, με… Υλικά για 15 τηγανίτες περίπου 1 αυγό 1/2 φλυτζάνι γάλα 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας 1 πρέζα αλάτι 1 κουταλιά ζάχαρη 3/4 φλυτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή όσο χρειάζεται για να πάρουμε παχύρευστο χυλό ελαιόλαδο για το τηγάνι μέλι-κανέλα 1/2 μήλο σε φέτες 1/2 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ λιωμένη σοκολάτα ή αραιή γκανάζ Παρασκευή Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζεσταίνουμε το λάδι προσέχοντας να μην κάψει (να μην κάνει καπνό), βάζουμε μία-μία κουταλιά

από το χυλό και αφού πάρουν χρώμα οι τηγανίτες από τη μία πλευρά γυρίζουμε και από την άλλη. Τις ακουμπάμε για λίγο σε αποροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε με ότι διαλέξουμε : μέλι και κανέλα, σιρόπι από ζεστό μέλι με τζίντζερ, λιωμένη σοκολάτα, σιρόπι από εσπεριδοειδή (γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, κουμ-κουάτ), κ.λ.π. Στον ίδιο χυλό, μπορούμε να βουτήξουμε φέτες από μήλο, φρέσκο ανανά, κομμάτια από μπανάνα, αχλάδι ή να προσθέσουμε σταφίδες και ότι αποξηραμένο φρούτο έχουμε στο σπίτι. Εγώ βούτηξα φέτες μήλου και τις έλουσα με σιρόπι από μέλι και τζίντζερ.

Πορτοκαλόπιτα με σιρόπι τζίντζερ.

Για τους λάτρεις του τζίντζερ και των spicy γεύσεων. Έκπληξη για τους γευστικούς μας κάλυκες και ευχάριστη ανακάλυψη νέων συνδυασμών! Υλικά για 8 μερίδες για το σιρόπι 8 φύλλα κρούστας 1 φλυτζάνι ζάχαρη 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο 1 φλυτζάνι νερό 3 αυγά χυμό και φλούδα από 1-2 (ανάλογα το μέγεθος) 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη πορτοκάλια 1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο 2 αστεροειδείς γλυκάνισους 250 gr γιαούρτι 1 ξύλο κανέλα ξύσμα 1 πορτοκαλιού 1 1/2 κουτ. μπέηκιν5-6 γαρύφαλλα πάουντερ 1/2 άτριφτο μοσχοκάρυδο 1 πρέζα αλάτι 8-10 σπόρους κάρδαμο 1/2 φλυτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα 3 κουταλάκια τριμμένο τζίντζερ βατόμουρα 1 μπαστουνάκι βανίλια Παρασκευή Βουτυρώνουμε 1 μέτριο ταψάκι. Βουτυρώνουμε 4 φύλλα κρούστας και τα μαζεύουμε πλισσέ με τα δάχτυλα, τα ακουμπάμε πλάιπλάι στο ταψί, τα ψήνουμε για 10′ στους 180 βαθμούς να ροδίσουν και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Απλώνουμε σε στεγνή επιφάνεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα και τα αφήνουμε να ξεραθούν. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κομματιάζουμε τα φύλλα με το χέρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.

Απλώνουμε το μείγμα επάνω στα ψημένα φύλλα και φροντίζουμε με το μαχαίρι να βοηθήσουμε το υλικό να κατέβει ανάμεσα στα φύλλα. Ψήνουμε για 30′ στους 180 βαθμούς περίπου. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε το γλυκό σε 8 κομμάτια και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι. σιρόπι Βράζουμε για 10′ όλα τα υλικά και σουρώνουμε με μεταλλική σίτα.

Φωλιές με κρέμα λεμονιού.

Ελαφρύ, κρεμώδες και τραγανό συγχρόνως, εύκολο και αρκετά οικονομικό, πρωτότυπο και εντυπωσιακό για δωράκι ή για τον καφέ με τους δικούς μας ανθρώπους. Με τα φύλλα κρούστας που περίσσεψαν ή ακόμα και με φύλλο για κανταΐφι. Υλικά για 6 μερίδες για την κρέμα για την κρέμα λεμονιού ζαχαροπλαστικής (lemon-curd) για τις βάσεις 125 gr γάλα 1 αυγό 3 φύλλα κρούστας 125 gr κρ. γάλακτος 50 gr ζάχαρη 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο 2 κουταλιές ζάχαρη ξύσμα και χυμό 1 1/2 λεμονιού 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη βανίλια 40 gr βούτυρο 3/4 φλυτζανιού νερό ξύσμα από 1 λεμόνι 1 κουταλάκι κορν-φλάουρ φλούδα από 1 λεμόνι, χυμό από 2 κρόκους 1/2 λεμόνι 30 gr κορν φλάουρ 1 πρέζα αλάτι Παρασκευή Χρειαζόμαστε φόρμες για τάρτες ή καπ-κέικ ή χάρτινες. Βουτυρώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση. Στρώνουμε με το μισό τη βάση της τάρτας σουρώνοντας το φύλλο με τα δάχτυλα. Καλύπτουμε τα πλαϊνά με το υπόλοιπο μισό, αφήνοντας λίγο να προεξέχει. Αν έχει περισσέψει βούτυρο, το ρίχνουμε επάνω στις φωλιές. Ψήνουμε για 10′ στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι. σιρόπι Βράζουμε για 8′-10′ τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα και το χυμό.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής Βράζουμε το γάλα με την κρέμα και χτυπάμε ελαφρά αυγά, ζάχαρη, αλάτι, κορν-φλάουρ, βανίλια και ξύσμα. Μόλις βράσει το γάλα, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε -χτυπώντας συγχρόνως με το σύρμα ή το μίξερ χειρός-το μείγμα των αυγών. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει. κρέμα λεμονιού Χτυπάμε ελαφρά όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Σύνθεση Αφού σιροπιάσουμε τις φωλιές, τις γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής και στρώνουμε επάνω την κρέμα λεμονιού. Διακοσμούμε με κομματάκια από τη φλούδα λεμονιού που είχαμε βάλει στο σιρόπι. TIP Για μεγαλύτερη ένταση και περισσότερη γεύση λεμονιού έδεσα χυμό 1 μεγάλου λεμονιού με 2 κουταλιές ζάχαρη, το ξύσμα του και 1 κουταλιά κορν-φλάουρ. Συμπλήρωσα επάνω από την κρέμα λεμονιού1/2 κουταλάκι σε κάθε φωλιά και κράτησα το υπόλοιπο στο ψυγείο.

Κέηκ σοκολατένιο.

Κλασσικό γλυκό, δε λέω, αλλά πάντα λαχταριστό! Υλικά για 1 κανονική φόρμα για κέηκ.

για τη σάλτσα σοκολάτας 100 gr κρέμα γάλακτος 100 gr κουβερτούρα

500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 κουτ. γλ. μπέηκιν πάουντερ 250 gr βούτυρο ή μαργαρίνη 4 αυγά 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη 1 φλυτζάνι γάλα 1 πρέζα αλάτι 3 κουταλιές καλό κακάο 1/2 κουταλιά στιγμιαίο καφέ λιωμένο σε 1-2 κουταλιές χλιαρό νερό 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 1/2 φασολάκι

Παρασκευή Χτυπάμε για 2′-3′ τη ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε 1-1 τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2′-3′- ακόμα . Προσθέτουμε το γάλα, το κακάο κοσκινισμένο(με τη βοήθεια μικρού σουρωτηριού για τσάι),τη βανίλια, το μπέηκιν και ανακατεύουμε ελαφρά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Αλείφουμε με βούτυρο τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με κακάο. Ψήνουμε για 40′ περίπου, στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Όταν βγάλουμε το κέηκ από το φούρνο, καλό είναι να το αφήσουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα (η σχάρα του φούρνου είναι μια χαρά) και όταν κρυώσει αρκετά το καλύπτουμε με τη σάλτσα σοκολάτας. σάλτσα σοκολάτας Ζεσταίνουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε επάνω στην κομματιασμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα, χωρίς να τη χτυπάμε,για να γυαλίσει και τη χρησιμοποιούμε χλιαρή.

Σαντιγί – Vegan Υλικά 2 (450 γρ.) κονσέρβες γάλα καρύδας 1/3 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

Προετοιμασία Βάζουμε το γάλα καρύδας στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου. Ανοίγουμε τις κονσέρβες και με ένα κουτάλι παίρνουμε προσεκτικά από τη κορυφή το παχύρευστο μέρος από το γάλα και αφήνουμε το υγρό που βρίσκεται από κάτω. Βάζουμε την κρέμα καρύδας σε ένα μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα όχι περισσότερο γιατί θα κόψει. Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες.

Νηστίσιμο σoκολατένιο κέικ με γεύση πορτοκαλιού. Vegan Yλικά 3 φλυτζάνια αλεύρι 1/2 φλυτζάνι καλό κακάο 1 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη 3/4 φλυτζανιού σπορέλαιο 1 σφηνάκι κονιάκ 1 κουταλιά της σούπας ξύδι 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 1 φασολάκι 1 πρέζα αλάτι ξύσμα από 2 πορτοκάλια 1 3/4 φλυτζανιού χυμό πορτοκαλιού 1 κουταλάκι γλ. σόδα 3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέηκιν πάουντερ Παρασκευή Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα, το μισό χυμό, το κακάο και ανακατεύουμε. Βάζουμε στον υπόλοιπο χυμό τη σόδα να φουσκώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το μπέηκιν στο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε ελαφρά και το ρίχνουμε σε 2 βουτυρωμένες και αλευρωμένες μακρόστενες φόρμες ή μία στρογγυλή. Ψήνουμε για 40′ στους 175 βαθμούς περίπου. TIP Αν θέλουμε μπορούμε όταν το βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσει να το καλύψουμε με γλάσσο βουτύρου, γλάσσο πορτοκαλιού ή πραλίνα φουντουκιού.

Πραλίνα φουντουκιού με γεύση καρύδας! Ωμοφαγικό. Το βούτυρο καρύδας , αναπάντεχα ίσως , είναι από τις ελάχιστες λιπαρές ουσίες , που όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα στη χοληστερίνη του αίματος αλλά αντίθετα βοηθά στην αύξηση της καλής. Φυσικό αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό, αντιμικροβιακό, Δεν αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό σαν λιπαρό αλλά μεταβολίζεται έτσι ώστε καταναλώνεται άμεσα σαν ενέργεια. Το βούτυρο καρύδας δεν περιέχει τρανς λιπαρά αντίθετα είναι αντιοξειδωτικό, βιταμινούχο, περιέχει πρωτεΐνες , μέταλλα και αντικαθιστά με σιγουριά τις μαργαρίνες και τα βούτυρα που κυκλοφορούν.

Υλικά 250 gr βούτυρο καρύδας 1 φλυτζάνι κονιορτοποιημένα φουντούκια 10 κουταλιές της σούπας κακάο 5 κουτ. της σούπας στέβια ή 150 gr μέλι ή 50-100 gr σιρόπι αγάβης προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλιού Παρασκευή Από τις πιο εύκολες και γρήγορες συνταγές. Κάνουμε στο μίξερ τα φουντούκια σκόνη. Προσθέτουμε το βούτυρο καρύδας, το κακάο, τη γλυκαντική μας ύλη και το ξύσμα και χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν όσο γίνεται πιο απαλή πάστα. Διατηρείται στο ψυγείο γιατί το βούτυρο καρύδας λιώνει κάτω από τους 30 βαθμούς C περίπου. Είναι εξαιρετικό άλοιμα αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε πολλές παρασκευές γλυκών. Ακόμα ταιριάζει και με φρούτα όπως η μπανάνα .

Σάλτσα σοκολάτας! Υλικά 200 gr μαργαρίνη 9 κουταλιές της σούπας πολύ καλό κακάο 1/2 φλυτζάνι γάλα ή νερό 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη 1 σφηνάκι κονιάκ

Παρασκευή Λιώνουμε το κακάο στο κρύο γάλα ή νερό(σε ζεστό υγρό σβωλιάζει).Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο αλλά προσέχουμε να το αποσύρουμε πριν λιώσει εντελώς και λαδώσει. Προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο και βάζουμε πάλι το σκεύος σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δε θέλουμε να ζεσταθεί πάρα πολύ η σοκολάτα και σε καμμία περίπτωση να βράσει. Εάν είναι πολύ πηχτή, παίρνοντας υπ’ όψιν μας ότι όταν κρυώσει πήζει ακόμα πιο πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα ακόμα. TIPS Ανάλογα με τη χρήση που τη θέλουμε, κανονίζουμε το πόσο πηχτή θα γίνει με το νερό ή το γάλα. Αν τη θέλουμε για να γεμίσουμε κρέπες, να γεμίσουμε ρολά με παντεσπάνι, να καλύψουμε κέικ ή τούρτες, την αφήνουμε στην παραπάνω αναλογία . Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν σάλτσα σε παγωτά ή να γαρνίρουμε γλυκά, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα ακόμα. Στην ίδια λογική αυξομειώνουμε την ποσότητα της ζάχαρης για να πάρουμε το αποτέλεσμα που μας χρειάζεται. Αν θέλουμε να διαφοροποιήσουμε ελαφρά τη γεύση προσθέτουμε επιλεκτικά: βανίλια, καφέ στιγμής ή εσπρέσσο, ξύσμα πορτοκαλιού, καλοτριμμένο φουντούκι, κανέλλα, τριμμένο μπισκότο, κ.λ.π.

Γλάσσο βουτύρου-Butter cream Υλικά 250 gr μαργαρίνη 450 gr ζάχαρη άχνη 30 ml γάλα ζωικό ή φυτικό 1 κουτ.του γλυκού υγρή βανίλια

Παρασκευή Χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη να αφρατέψει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. TIP Αυτή η κρέμα είναι ιδανική για γαρνίρισμα σε κέικ, τούρτες και στα cup cakes.

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

Υλικά ΤIPS 1 κιλό πορτοκάλια Συνδυάζουμε το γλυκό πορτοκάλι με άλλα γλυκά (τάρτες φρούτων, 1 κιλό ζάχαρη παγωτά, τάρτες σοκολάτας, γιαούρτι, κ.λ.π.) ή αραιώνουμε το σιρόπι με 1 κιλό νερό λίγο νερό και το χρησιμοποιούμε για να μουσκέψουμε παντεσπάνια. 1/2 λεμόνι Συνηθίζω ν’ αφήνω τα γλυκά κουταλιού στο ψυγείο για να τα βρίσκω ή 2 κουταλάκια δροσερά αλλά και για ν’ αποφεύγω την ανάπτυξη μικροοργανισμών. γλυκόζη Παρασκευή Πλένουμε και ξύνουμε τα πορτοκάλια στη λεπτή πλευρά του τρίφτη, ώστε να αφαιρέσουμε το μισό πορτοκαλί φλοιό για να μην πικρίζουν πολύ. Κόβουμε σε λεπτές φέτες και φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Βάζουμε πορτοκάλια, ζάχαρη, νερό στην κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει σχετικά το φλούδι. Ωστόσο, εάν το σιρόπι δέσει πριν μαλακώσουν όσο θέλουμε τα πορτοκάλια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν οι φλούδες έχουν μαλακώσει όσο μας αρέσει και έχει δέσει το σιρόπι, προσθέουμε το χυμό λεμονιού ή τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε. Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο και το αναποδογυρίζουμε. Το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει τελείως.

Γλάσσο πορτοκαλιού. Υλικά 250 gr μαργαρίνη 450 gr ζάχαρη άχνη 30 ml χυμό πορτοκάλι

ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Παρασκευή Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει αφράτη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. TIP Χρησιμοποιούμε αυτό το γλάσσο για γαρνίρισμα σε κέικ, τούρτες και cup cakes.

Τάρτα σοκολάτα με πορτοκάλι.

για τη βάση 300 gr αλεύρι up ή 250 gr αλεύρι και 50 κακάο 150 gr μαργαρίνη ή βούτυρο 1 αυγό 2 κουταλιές ζάχαρη 1/3 φλυτζ. γάλα ξύσμα 1 πορτοκαλιού Παρασκευή Ζυμώνουμε γρήγορα και ελαφρά τα υλικά, τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Υλικά για φόρμα 28 cm για τη γέμιση 2 ποτήρια γάλα 3 αυγά 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού 2 κουταλιές αλεύρι 2 κουταλιές κορν φλάουερ 150 gr κουβερτούρα 1 ποτήρι κρέμα γάλακτος

Παρασκευή Ανακατεύουμε αυγά, 1/2 ποτήρι γάλα, ζάχαρη, αλεύρι, κορν φλάουερ, βανίλια, ξύσμα και βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί. Λίγο πριν βράσει προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη για να μην πήξουν τα αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ και την προσθέτουμε απαλά στην κρέμα σοκολάτας(η κρέμα σοκ.θα γίνει πιο αφράτη αν την χτυπήσουμε με το μίξερ, πριν προσθέσουμε την κρέμα γάλ.). Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα, την τρυπάμε με πιρούνι σε πολλά σημεία για να μη φουσκώσει πολύ ή την καλύπτουμε με λαδόκολλα και φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40′ περίπου στους 170 βαθμούς C. Όταν η βάση γίνει χλιαρή στρώνουμε την κρέμα σοκολάτας. Για επικάλυψη και για προστασία της κρέμας (να μην κάνει πέτσα), απλώνουμε στην επιφάνεια ένα λεπτό στρώμα από λιωμένη σε μπεν μαρί κουβερτούρα με βούτυρο, σε αναλογία 2/1 ή απλώνουμε πολύ μικρή ποσότητα από σιρόπι γλυκού πορτοκαλιού. Σερβίρουμε με γλυκό πορτοκάλι ή σιρόπι σοκολάτας.

Σοκολατένιες τρούφες με μπανάνα. Raw food.

Γλυκάκια όχι μόνο για ωμοφάγους αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν ένα γρήγορο, μυρωδάτο, θρεπτικό και υγιεινό κέρασμα. Υλικά για 10 μέτριες τρούφες Παρασκευή 1 ώριμη μπανάνα Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το 2 φλυτζάνια καρύδα τριμμένη κακάο, μέχρι να πάρουμε μια σταθερή πάστα. 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα Διαμορφώνουμε τις τρούφες στο σχήμα που 1 φλυτζάνι Κορινθιακές σταφίδες θέλουμε και τις τυλίγουμε με κακάο. Αφήνουμε 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο για λίγο στο ψυγείο. 1 κουταλιά βούτυρο καρύδας 1/3 φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι ή νερό 3-4 κουταλιές καλό βιολογικό κακάο

Aιχμαλώτησα τη μυρωδιά του Καλοκαιριού, σ’ ένα βάζο με μαρμελάδα σύκο! Όταν μάζεψα παραπάνω σύκα, απ’ όσα μπορούσαμε να καταναλώσουμε, συνειδητοποίησα ότι δε θα προλάβουμε να τα ευχαριστηθούμε φρέσκα και αποφάσισα να κρατήσω τη γλύκα και τη διακριτική μυρωδιά τους για το Χειμώνα (αν προλάβουν να μείνουν), σε μια μαρμελάδα. Μ’ αρέσει να βρίσκω μεγάλα κομμάτια στις μαρμελάδες κι έτσι δε λιώνω τα σύκα , τα κόβω μόνο στη μέση.

Υλικά 1 κιλό καθαρισμένα και κομμένα στη μέση ώριμα σύκα 400 gr ζάχαρη 100 gr γλυκό κρασί 7-8 γαρύφαλλα χυμό από 1/2 λεμόνι και 1 μικρό κομμάτι φλούδα Παρασκευή Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό να βράσουν και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στη μέση όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφαιρούμε τον αφρό και αφήνουμε τα σύκα για 3 τέταρτα περίπου, φροντίζοντας να ανακατεύουμε συχνά. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη προσθέτουμε το χυμό και την αφήνουμε ανακατεύοντας για 5′ ακόμα. Κατεβάζουμε και γεμίζουμε 2 βάζα 500 gr περίπου. Κλείνουμε, βάζοντας ένα κομμάτι λαδόκολλα βρεμένο με λίγο κονιάκ ή όποιο αλκοόλ έχουμε στο στόμιο και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα. TIPS Η ποσότητα της ζάχαρης φαίνεται λίγη, αλλά τα σύκα είναι πολύ γλυκά φρούτα. Με τη μαρμελάδα σύκου, μπορούμε να συνοδεύσουμε γιαούρτι, παγωτό αλλά και να φτιάξουμε ενδιαφέρουσες σάλτσες βινεγκρέτ.

Μαρμελάδα ροδάκινο. Υλικά 2 κιλά ώριμα ροδάκινα 1 1/2 κιλό ζάχαρη 1 σφηνάκι κονιάκ 1 λεμόνι 1/2 φλυτζάνι νερό προαιρετικά 3 κουταλιές γλυκόζη

Παρασκευή Πλένουμε πολύ καλά τα ροδάκινα και τα βουτάμε σε βραστό νερό για 1/2 λεπτό. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφού τα κρυώσουμε με νερό τα ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε τα ροδάκινα σε 4 μέρη και τα αραδιάζουμε στην κατσαρόλα ρίχνοντας ανάμεσα τη ζάχαρη. Τα ραντίζουμε με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση

χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό. Τ’ αφήνουμε να βράσουν για 1 τέταρτο περίπου, τα κατεβάζουμε και τα αφήνουμε να μείνουν για 1 μέρα, ώστε να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα για 1/2 ώρα περίπου. Λίγο πριν την κατεβάσουμε , ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και τη γλυκόζη, την αφήνουμε για λίγο ακόμα και εάν έχει δέσει την κατεβάζουμε. Βάζουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε. Πριν τα κλείσουμε βρέχουμε μικρά κομμάτια λαδόκολας με το κονιάκ και καλύπτουμε την επιφάνεια των βάζων. Τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα και κατόπιν τα αποθηκεύουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο. ΤΙPS Για να μη μουχλιάσει η μαρμελάδα πρέπει να δέσει πολύ καλά, Για να δούμε αν έχει δέσει σωστά, ρίχνουμε 1 κουταλάκι σε πιάτο και εάν όταν τη σπρώχνουμε με το κουτάλι ζαρώνει τότε είναι έτοιμη. Εάν την παραβράσουμε ή δεν έχουμε ρίξει λεμόνι ή γλυκόζη, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κρυσταλλώσει η ζάχαρη. Σ’ αυτήν την περίπτωση βάζουμε πάλι τη μαρμελάδα με λίγο νερό να ξαναβράσει μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι. Εάν δεν έχει δέσει σωστά είναι πιθανόν να μουχλιάσει. Τότε αφαιρούμε την επιφάνεια με τους μύκητες και τη ξαναβράζουμε, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα ζάχαρης και νερού μέχρι να δέσει καλά, αφού προηγουμένως σιγουρευτούμε ότι δεν έχει ξινίσει. Αν τα ροδάκινα δεν είναι πολύ ώριμα βάζουμε 300-500 gr παραπάνω ζάχαρη.

Tάρτα με ροδάκινα και νεκταρίνια. για τη ζύμη

Υλικά για ταρτιέρα 25 cm περίπου

για τη γέμιση 2 γιαρμάδες, 2 λευκόσαρκα 400 gr αλέυρι που φουσκώνει ροδάκινα, 2 νεκταρίνια ή την μόνο του ή για όλες τις χρήσεις ποικιλία φρούτων που 200 gr βούτυρο ή μαργαρίνη επιλέγουμε 1 αυγό 1 μήλο 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη ξύσμα και χυμό από 1 50 ml γάλα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι υγρή βανίλια 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη 2 κουταλάκια μπέηκιν ζάχαρη άχνη ή ελαφρά πάουντερ αν χρησιμοποιήσουμε χτυπημένη κρέμα για το αλεύρι απλό σερβίρισμα

Παρασκευή Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης χωρίς να τα πλάσουμε πολύ ώρα. Κρατάμε το 1/3 απ’αυτήν και στρώνουμε το υπόλοιπο στη βάση της τάρτας. Με το 1/3 της ζύμης φτιάχνουμε κορδόνια και καλύπτουμε πολύ καλά τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Αφήνουμε τη ταρτιέρα στο ψυγείο. Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια. Βράζουμε για 5′ όλα τα υλικά της γέμισης ώσπου να βγάλουν ένα παχύρευστο σιρόπι. Κατεβάζουμε και τ’αφήνουμε να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο. Αφού κρυώσει η γέμιση, την απλώνουμε πάνω στη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε την τάρτα για 40′ στους 175 βαθμούς. TIPS Εναλλακτικά μπορούμε να τρυπήσουμε την τάρτα με πιρούνι, να την ψήσουμε για 1 τέταρτο, να τη γεμίσουμε με τα φρούτα και να συνεχίσουμε το ψήσιμο για την υπόλοιπη ώρα. Σερβίρουμε αφού κρυώσει πασπαλίζοντάς τη με άχνη ζάχαρη ή συνοδεύοντάς τη με ελαφρά χτυπημένη δροσερή κρέμα. Η ζύμη σ΄αυτήν την τάρτα βγαίνει σαν τραγανό κέικ και λίγο πιο φουσκωτή από τις γνωστές.

Σορμπέτο από ροδάκινα και βανίλια. Υλικά 6 ώριμα ροδάκινα 250 gr καστανή ζάχαρη 1 λεμόνι ή λάιμ τους σπόρους από 1/2 φασολάκι βανίλιας ή 1/3 κουταλάκι υγρή 1/2 l νερό τη ψίχα από 3 κουκούτσια ροδάκινου προαιρετικά 1 χούφτα αποξηραμένα κράνμπερις Παρασκευή Βάζουμε τη ψίχα από τα κουκούτσια με λίγο από το 1/2 l νερού στο μούλτι να λιώσουν. Βράζουμε για 5′-10′ το μείγμα με τα κουκούτσια , τη ζάχαρη, το υπόλοιπο νερό, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι. Χτυπάμε στο μούλτι τα ροδάκινα ξεφλουδισμένα, ανακατεύουμε με το σιρόπι, εάν θέλουμε σουρώνουμε ξανά, προσθέτουμε τους σπόρους της βανίλιας και τα κράνμπερις, αδειάζουμε το μείγμα στη παγωτομηχανή και το βάζουμε στο ψυγείο. Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή, φροντίζουμε να ανακατεύουμε κάθε 1/2 ώρα περίπου το μείγμα και εάν παγώσει τελείως , όταν θελήσουμε να το σερβίρουμε το περνάμε από το μίξερ για να αφρατέψει.

Κορμός ψυγείου με μέλι. Υλικά 250 gr μπισκότα πτι-μπερ ή σπιτικά μπισκοτάκια βανίλιας ή μπισκοτάκια από αφυγραντήρα για τους ωμοφάγους 100 gr μαλακιά μαργαρίνη ή βούτυρο καρύδας 1/2 φλυτζάνι γάλα ή γάλα ξηρών καρπών 4 γεμάτες κουταλιές καλό κακάο 3-4 κουταλιές μυρωδάτο μέλι

Παρασκευή Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε χονδρά κομμάτια και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, και στρώνουμε το μείγμα σε μεμβράνη, δίνοντάς του το σχήμα σαλαμιού. Χρειάζεται τουλάχιστον 8 ώρες στην κατάψυξη και όταν παγώσει το μέλι του δίνει την αίσθηση του μαντολάτου. ΤIPS Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα άλλα υλικά και να δημιουργήσουμε καινούργιες γεύσεις, όπως: πολτοποιημένες μπανάνες, κράνμπερρις, φουντούκια, τριμμένη καρύδα, κομματάκια σοκολάτας, φυστίκια Αιγίνης, γλυκό βύσσινο ή κεράσι, ξύσμα πορτοκαλιού και καραμελωμένα κομματάκια πορτοκαλιού και ότι άλλο μας ταιριάζει στη γεύση. Μπορεί άνετα να μετατραπεί σε ωμοφαγική συνταγή. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε σ’ αυτήν τη συνταγή, τα αμύγδαλα που περισσεύουν όταν φτιάχνουμε γάλα αμυγδάλου.

Παραδοσιακό γλυκό, σιρόπι και λικέρ βύσσινο. [3 παρασκευές με τα ίδια υλικά] Για άλλη μια φορά θα αξιοποιήσουμε όλες τις πρώτες ύλες και θα φτιάξουμε 3 παρασκευές: γλυκό του κουταλιού για τις υπογλυκαιμίες//σιρόπι βύσσινο για δροσερά ποτά και όχι μόνο//λικέρ βύσσινου που το Καλοκαίρι θα το σερβίρουμε με τριμμένο πάγο αλλά θα κρατήσουμε και για το Χειμώνα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τις ανάλογες ποσότητες φτιάχνουμε λικέρ βερύκοκο και λικέρ κεράσι, με τη διαφορά πως αντί για κανελλογαρύφαλα βάζουμε ένα ανοιγμένο φασολάκι βανίλιας. Υλικά και για τις 3 παρασκευές 1 κιλό γερά βύσσινα 3 1/2 φλυτζάνια νερό 1750 gr καστανή ζάχαρη 2 φλυτζάνια επιπλέον το χυμό 1 λεμονιού 3-4 ξύλα κανέλας 15 καρφάκια γαρύφαλλο 1-2 μικρά κομματάκια μοσχοκάρυδο 1.100 ml κονιάκ ή οινόπνευμα βρώσιμο (από το φαρμακείο) Γλυκό κουταλιού Παρασκευή Πλένουμε τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κοτσανάκια και τα κουκούτσια. Βάζουμε τα βύσσινα με το νερό και τα 1750 gr ζάχαρη σε μια κατσαρόλα βαθιά και αφού τ’ ανακατέψουμε τ’ αφήνουμε για λίγη ώρα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, φροντίζοντας να αφαιρούμε τον αφρό με το κουτάλι και να ανακατεύουμε συχνά. Μετά από 20 λεπτά το κατεβάζουμε και τ’ αφήνουμε για 24 ώρες. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα βύσσινα βγάζουν ότι υγρασία έχει μείνει ώστε να γίνει σιρόπι. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και στους τελευταίους βρασμούς προσθέτουμε το χυμό. Φροντίζουμε πάλι ν’ ανακατεύουμε συχνά, αφ’ ενός για να μην κολλήσει κι απ’ την άλλη για να ρουφήξουν τα βύσσινα το σιρόπι και να γίνουν φουσκωτά. Όσο είναι ακόμα καυτό το μεταφέρουμε με καθαρή τρυπητή κουτάλα σε αποστειρωμένα βάζα και αφού τα σφραγίσουμε , τα τουμπάρουμε. Έτσι το γλυκό “κονσερβοποιείται” και δεν παίρνει αέρα ώστε να δημιουργηθούν μύκητες. Καλό είναι να το μοιράζουμε σε μικρά βάζα ώστε ανοίγοντάς τα να μην εκτίθεται όλη η ποσότητα στον αέρα . Παρασκευή σιροπιού βύσσινου Προσθέσαμε στη βασική συνταγή του γλυκού παραπάνω ζάχαρη και νερό, έτσι ώστε να έχουμε παραπάνω ποσότητα σιροπιού. Έτσι αφού σουρώσουμε με την τρυπητή κουτάλα τα βύσσινα θα μείνει αρκετό σιρόπι. Αν θέλουμε μπορούμε να συμπυκνώσουμε ακόμα παραπάνω το σιρόπι που έμεινε για να έχουμε πιο πυκνό αποτέλεσμα. Λικέρ βύσσινο Τα κουκούτσια που έμειναν όταν καθαρίζαμε τα κεράσια, χωρίς να τα πλύνουμε , τα βάζουμε σε 2 μικρότερα ή ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι συνολικής χωρητικότητας 1 1/2 l. Προσθέτουμε τη ζάχαρη , τα μυρωδικά και το κονιάκ ή το οινόπνευμα και τα κουνάμε δυνατά. Αφήνουμε το μπουκάλι στον ήλιο και το ανακατεύουμε κάθε μέρα μέχρι να να λιώσει η ζάχαρη. Θα χρειαστούν το λιγότερο 15-20 ημέρες. Όταν το λικέρ είναι έτοιμο, το σουρώνουμε από λεπτό σουρωτήρι και το αποθηκεύουμε .

Σοκολατένια κούκις, με ωμοφαγική προσέγγιση. Πρώτες ύλες διαλεχτές που δεν χρειάζεται να τις μαγειρέψουμε και να χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Υλικά 1 φλυτζάνι αλεσμένα αμύγδαλα ή κάσιους 1 φλυτζάνι γεμάτο αποξηραμένα βερύκοκα 3 κουταλιές κακάο καλής ποιότητας 2 κουτ. της σούπας σιρόπι αγάβης ή σφένδαμου ή μέλι 1/2 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου ή άλλων σπόρων ξύσμα 1 πορτοκαλιού 1 πρέζα αλάτι 1 χούφτα χονδροκομένα αμύγδαλα ή κάσιους Παρασκευή Αλέθουμε τ’ αμύγδαλα και τα κάνουμε σκόνη. Αλέθουμε και τα βερύκοκα σε πιο χοντρά κομμάτια. Ανακατεύουμε το γάλα με το κακάο το χτυπάμε πολύ καλά με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί όσο γίνεται καλύτερα και κατόπιν το ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία που αντέχει το δάχτυλό μας για να βοηθήσουμε το κακάο να λιώσει καλύτερα. Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε και τους χονδροκομένους ξηρούς καρπούς. Ζυμώνουμε τα υλικά σε μια πολύ σταθερή ζύμη και παίρνοντας μικρές ποσότητες φτιάχνουμε έναένα τα κούκις. Για να μην κολλάνε, βάζουμε στα χέρια μας λίγο κακάο. Τ’ αφήνουμε σε μια λαδόκολλα να στεγνώσουν όσο γίνεται καλύτερα και να απορροφήσουν την υγρασία τους.

Μαρμελάδα ντομάτας με αρμπαρόριζα..! Το μόνο που θα πω είναι: δοκιμάστε το!!! Υλικά 1 κιλό τομάτες 800 gr ζάχαρη χυμό από 1 μικρό λεμόνι 3-4 φύλλα αρμπαρόριζας προαιρετικά 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη (βοηθάει τη μαρμελάδα να μη ζαχαρώσει). TIPS Με τη μαρμελάδα τομάτας φτιάχνουμε γλυκές τάρτες με ανθότυρο, με γλυκές μυζήθρες, με μασκαρπόνε αλλά μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε και το μέλι σε παρασκευάσματα με φέτα ή τόφου. Ο πιο απλός τρόπος είναι να την ευχαριστηθούμε με φρέσκο βούτυρο σε τραγανό ψωμί. Είναι πλούσια σε λυκοπένιο μια και αυτό αυξάνεται όταν η τομάτα ψηθεί. Είναι εύκολο ν’ αποστειρώσουμε βάζα, βάζοντας τα προσεκτικά σε νερό χλιαρό και αφήνοντάς τα να βράσουν για λίγο.

Παρασκευή Ζεματάμε τις τομάτες, αφού τις χαράξουμε επιφανειακά, σε βραστό νερό για 1 λεπτό μόνο, κατόπιν τις βάζουμε μέσα σε κρύο νερό και βγάζουμε πανεύκολα τις φλούδες τους.(Το ίδιο κάνουμε και για ότι φρούτο θέλουμε να ξεφλουδίσουμε). Μέσα στο σουρωτήρι που το έχουμε βάλει σε ταψάκι (για να κρατήσουμε τους χυμούς) κόβουμε τις τομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους, αν μας ενοχλούν και τους πιέζουμε για να πάρουμε όλα τα υγρά. Λιώνουμε με τα χέρια τις τομάτες στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη μαρμελάδα και προσθέτουμε το χυμό τους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βάζουμε το μείγμα να βράσει για 1 τέταρτο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και τ’ αφήνουμε μέσα στη κατσαρόλα για 10-12 ώρες.Έτσι οι τομάτες θ’ αφήσουν όλα τους τα υγρά. Μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα και αν μείνει και παραπάνω δεν υπάρχει πρόβλημα. Βράζουμε το μείγμα όση ώρα χρειάζεται για να γίνει μαρμελάδα, αφού προσθέσουμε και την αρμπαρόριζα. Όταν το δούμε να κάνει πυκνές και βαριές φουσκάλες, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν αφήσουμε μια κουταλιά σε κρύα επιφάνεια και τη δούμε όταν κρυώσει να πήζει. Χρειάζεται ν’ ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα γιατί κολλάει. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, γεμίζουμε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα τουμπάρουμε αφήνοντάς τα έτσι μέχρι να κρυώσουν. Διατηρείται για πάρα πολύ καιρό, φροντίζουμε όμως να βάλουμε στο ψυγείο όποιο βάζο ανοίξουμε.

Παστέλι με σουσάμι και ξηρούς καρπούς.

Υλικά 1 φλυτζάνι σουσάμι 1/2 φλυτζάνι φυστίκια ή αμύγδαλα 1/2 φλυτζάνι μέλι Παρασκευή Ζεσταίνουμε το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύουμε καλά μέχρι να μελώσουν. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 150 βαθμούς C. Όταν το βγάλουμε απ’ το φούρνο τουμπάρουμε το παστέλι πριν κρυώσει τελείως σε κρύα μαρμάρινη ή ανοξείδωτη επιφάνεια και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε ακανόνιστες μπουκιές ή πριν κρυώσει τελείως το χαράζουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα ¨ψίχουλα¨που θα μείνουν τα κρατάμε και πασπαλίζουμε παγωτά ή γλυκά.

Aμυγδαλωτά για ωμοφάγους και όχι μόνο Δυναμωτικά γλυκάκια, πλούσια σε ασβέστιο και ιχνοστοιχεία. Υλικά 2 φλυτζάνια ασπρισμένα αμύγδαλα 3 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι αγάβης 3 ” ” ” βούτυρο καρύδας 1 κουτ. του γλυκού ανθόνερο ή ροδόνερο 1 πρέζα γαρύφαλλο προαιρετικά 1/2 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη

Παρασκευή Μουσκεύουμε τα αμύγδαλα για 8-10 ώρες σε χλιαρό νερό και κατόπιν τα ξεφλουδίζουμε . Εάν θέλουμε όμως μπορούμε να τα αφήσουμε και με τα φλούδια τους.Η βασική διαφορά είναι στο χρώμα κυρίως . Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά και τα κονιορτοποιούμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και και τα κάνουμε μια ζύμη . Η άχνη θα μας βοηθήσει να πλάσουμε πιο εύκολα τη ζύμη. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ίσες με ένα καρυδάκι και πλάθουμε σε ότι σχήματα μας αρέσουν. Λίγη άχνη ζάχαρη στα χέρια μας βοηθά για να μην κολλάνε . TIPS Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα πορτοκαλιού και 2 κουτ. της σούπας βιολογικό κακάο και να αφαιρέσουμε το ανθόνερο.Τυλίγουμε τις μπουκίτσες στο κακάο και τις μεταμορφώνουμε σε σοκολατένια λιχουδιά. Για να τους δώσουμε ένα απαλό ροζ χρώμα μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές παντζαρόζουμο , το οποίο το παίρνουμε αφήνοντας ένα ψιλοκομμένο παντζάρι μέσα σε λίγο χλιαρό νερό -ίσα να το σκεπάζει-για ένα βράδυ. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ξύσμα πορτοκαλιού για να σκεπάσει οποιαδήποτε ιδιαίτερη μυρωδιά του παντζαριού.

Μπουγάτσα με μαστίχα Υλικά 1 πακέτο φύλλο κρούστας 1½ λίτρο φρέσκο γάλα [VEGANS-Γάλα Σόγιας ή Ξηρών Καρπών] 200 γρ. (1 φλιτζάνι & 2 κ.σ γεμάτες) σιμιγδάλι ψιλό 2 κ.σ. βούτυρο [VEGANS-Μαργαρίνη] 1 φλιτζάνι ζάχαρη 10 σταγόνες μαστιχέλαιο λίγο αλάτι βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα [VEGANSΜαργαρίνη] κανέλα άχνη ζάχαρη για επικάλυψη

Προετοιμασία Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Σε μία επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο, απλώνουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο και τα διπλώνουμε στην μέση,περνάμε με βούτυρο όλη την επιφάνεια. Στην μία άκρη βάζουμε 5 με 6 κ.σ. κρέμα, διπλώνουμε τις γωνίες και κλείνουμε σαν πακετάκι, περνάμε όλη την μπουγάτσα με βούτυρο. Για πιο ευκολία: στρώνουμε σε ταψάκι 4 φύλλα βουτυρωμένα κάτω και ρίχνουμε την γέμιση. Από πάνω βάζουμε 4 φύλλα ακόμη, βουτυρωμένα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30′-40′ , στην μεσαία σχάρα. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μους φράουλας ή ανανά (με αγάρ-αγάρ) Υλικά για 6-8 μερίδες 400 γρ. γιαούρτι ζωικό ή σόγιας. 400 γρ. φυτική κρέμα. 400 γρ φράουλες ή ανανά κονσέρβα. Βανίλια ή βανιλίνη. Ξύσμα από 1 λεμόνι 100 γρ. άχνη ζάχαρη. 5 κουταλάκια αγάρ-αγάρ. 10 μπισκότα ολικής ή τραγανά κουλουράκια.

Παρασκευή Τρίβουμε σε σκόνη τα μπισκότα και τα μοιράζουμε σε 6-8 ποτήρια. Λιώνουμε τις φράουλες ή ψιλοκόβουμε τον ανανά. Χτυπάμε τη κρέμα και προσθέτουμε την άχνη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά αλλά προσεχτικά και προσέχουμε να έχει κρυώσει το μείγμα του αγάρ-αγάρ. Μοιράζουμε στα ποτήρια και στολίζουμε με φρέσκα φρούτα. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί. TIPS Αν θέλουμε βάζουμε μια στρώση μπισκότο ,μια στρώση μους ,ψιλοκομμένα φρούτα, και πάλι μπισκότο και μους

Moυς λεμονιού με αγάρ-αγάρ. Υλικά 500 γρ. γιαούρτι ζωικό ή φυτικό 400 γρ. κρέμα γάλακτος ή κρέμα σόγιας 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα ή 2 φλυτζάνια κρέμα σόγιας επιπλέον με 5 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη χτυπημένη ελαφρά να γίνει σαν γιαούρτι χυμό 3 λεμονιών. ξύσμα από 2 λεμόνια. 1 φασολάκι βανίλιας ή 3 βανιλίνες. 4 κουταλιές του γλυκού αγάρ-αγάρ. 8 μπισκότα ολικής άλεσης ή τραγανά σπιτικά κουλουράκια . γλυκό κουταλιού λεμόνι προαιρετικά

Παρασκευή Στο μίξερ κάνουμε σκόνη τα μπισκότα και τα μοιράζουμε σε 6 -8 ποτήρια. Βράζουμε το μισό χυμό με 2-3 κουταλιές νερό και το αγάρ-αγάρ μέχρι να λιώσει και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τη κρ. γάλακτος μέχρι ν’αποκτήσει την υφή του γιαουρτιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά ,αλλά πολύ απαλά, προσέχουμε να έχει κρυώσει αρκετά το μείγμα του αγάρ-αγάρ. Μοιράζουμε το παρασκεύασμα στα ποτήρια και το αφήνουμε για 4-5 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί. Στολίζουμε με γλυκό κουταλιού λεμόνι. TIPS Aν θέλουμε πιο απαλή υφή μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε αγάρ- αγάρ και να χτυπήσουμε πολύ καλά τη κρ. γάλακτος. Μπορούμε να αφαιρέσουμε τελείως το ζαχαρούχο και να προσθέσουμε 200 γρ. ακόμα γιαούρτι και 100 gr άχνη ζάχαρη. VEGANS Για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να αντικαταστήσουν το γιαούρτι με γιαούρτι σόγιας, την κρέμα γάλακτος με φυτική κρέμα η κρέμα σόγιας και αντί για ζαχαρούχο γάλα προσθέστε 200 γρ. επιπλέον γιαούρτι σόγιας και 100 γρ. άχνη ζάχαρη

Ζελέ φρούτων με αγάρ-αγάρ. TIPS Το αγάρ-αγάρ δεν βοηθά σε παρασκευές που περιέχουν σοκολάτα ή ξύδι. Το αγάρ-αγάρ είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλλιο, φώσφορο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, επίσης σε ασβέστιο και βιταμίνες Β, Ε, Κ. Με τις ίνες που περιέχει βοηθά στο πεπτικό και τη δυσκοιλιότητα αλλά και στον έλεγχο της όρεξης και της χοληστερίνης. Υλικά 500 ml χυμός φρούτων από αποχυμωτή (ροδάκινα-νεκταρίνια-αχλάδια-μήλα κ.λ.π.) μαζί με χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι. Ή αν προτιμάτε σκέτο χυμό πορτοκαλιού ή μαζί με ελαφρύ σιρόπι από κομπόστα φρούτων. Ή ακόμα και 250 gr λιωμένες στο μίξερ φράουλες μαζί με 250 gr χυμό πορτοκάλι. 400 gr φρούτα κομμένα σε κύβους ή σκέτες φράουλες ,( ανάλογα την εποχή και το τι χυμό έχετε βάλει). 2-3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη ή μέλι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει σιρόπι από κομπόστα μειώνουμε τη ζάχαρη. 4 κoυταλιές της σούπας αγάρ-αγάρ Παρασκευή Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το μισό χυμό με τη ζάχαρη και το αγάρ-αγάρ ώσπου να λειώσουν. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και μοιράζουμε σε ποτήρια ή σε μια φόρμα δαχτυλίδι. Τ’αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 5-6 ώρες.

Λικέρ Ροδάκινο! Υλικά συγκεντρώνουμε 70 κουκούτσια από ροδάκινα 200 γρ. ακατέργαστη ή κρυσταλλική ζάχαρη 1 λίτρο κονιάκ ή βότκα 2 ξύλα κανέλας και 15 γαρύφαλλα ή 2 φασόλια βανίλιας

Παρασκευή Σπάμε τα κουκούτσια, μεταφέρουμε όλα τα υλικά μέσα σε βάζο με πλατύ στόμιο και αφού το σφραγίσουμε, το αφήνουμε στον ήλιο για 20 ημέρες περίπου. Φροντίζουμε να ανακινούμε το βάζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε το σπιτικό μας λικέρ στα πιο όμορφα μπουκάλια που διαθέτουμε! Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο πάγο, ή εμπλουτίζουμε σπιτικά αναψυκτικά και κοκτέιλς.

Ρόφημα Τσουκνίδας για Απώλεια Βάρους και Καταπολέμηση της Κυτταρίτιδας Υλικά 2 κουταλιές φύλλα τσουκνίδας φρέσκα ή 1 κουταλάκι τσουκνίδα αποξηραμένη 1 κούπα βραστό νερό Χυμό από φρέσκο λεμόνι Εκτέλεση Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο. Η τσουκνίδα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ευεργετικά βότανα για την υγεία μας. Περιέχει βιταμίνες C, E, Α, B, K, Β2, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία, μέταλλα που είναι σημαντικά στην ενίσχυση και προαγωγή της υγείας των μυών, των οστών και νεύρων όπως το κάλιο, το πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό αμινοξέων. Το ευεργετικό ρόφημα τσουκνίδας είναι τονωτικό και αντιφλεγμονώδες και χάρη στις διουρητικές ιδιότητες της τσουκνίδας βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Η τσουκνίδα επίσης είναι αποτελεσματική στην αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό και η περιεκτικότητα της σε σεροτονίνη και ακετυλοχολίνη δύο φυσικά κατασταλτικά της όρεξης που βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Με την καθημερινή κατανάλωση του ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και άσκηση θα δείτε μεγάλη διαφορά στο σωματικό σας βάρος και σημαντική βελτίωση καθώς και διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού σας. Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Ρόφημα με Kανέλα, Mέλι και Λεμόνι για Aπώλεια Bάρους!!!

Μια αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός κανέλας, μελιού και λεμονιού. Η κανέλα (Cinnamomum zeylanicum ή Cannela Ceylon) βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνες η κανέλα μειώνει το πρήξιμο στο σώμα, βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει το σάκχαρο στο αίμα, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η κανέλα μειώνει το σωματικό λίπος και βελτιώνει τα επίπεδα της άλιπης μάζας σώματος. Τα θρεπτικά συστατικά του μελιού βοηθούν στην διαδικασία απώλειας βάρους επειδή διαλύουν τα λιπώδη κύτταρα και μειώνουν την χοληστερόλη. Περιέχει επίσης βιταμίνες και μέταλα και βοηθάει στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ερευνητές δοκίμασαν το μέλι σε υπέρβαρους ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το επεξεργασμένο μέλι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το φυσικό μέλι, μετά από 15 ημέρες κατανάλωσης, ήταν σε θέση να μειώσει αυτά τα επίπεδα. Το λεμόνι περιέχει ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες περιέχουν hesperidin, naringen, eriocitrin και diosmin. Ερευνητές αναφέρουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο λεμόνι έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, την ικανότητα να καταστείλουν την αύξηση του σωματικού βάρους, να μειώσουν το δείκτη μάζας σώματος και να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Απολαύστε μια κούπα τσάι με κανέλα, μέλι και λεμόνι και βοηθήστε τον οργανισμό σας να χάσει τα περιττά κιλά. Δοσολογία: Πίνετε μια κούπα το πρωί με άδειο στομάχι και μια κούπα πριν τον ύπνο με άδειο στομάχι. Το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε συνοδευτικά σε κάθε δίαιτα που ακολουθείτε. Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι για απώλεια βάρους Υλικά 1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη ή μισό ξύλο κανέλα 1 κουταλάκι μέλι (προτιμήστε οργανικό μέλι) χυμό από φρέσκο λεμόνι 1 κούπα βραστό νερό Εκτέλεση Ανακατεύουμε την κανέλα στο βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι, χυμό από φρέσκο λεμόνι και ανακατεύουμε. Δεν προσθέτουμε το μέλι σε ζεστό νερό γιατί θα σκοτώσει τα οφέλη του μελιού. Παραλλαγές: Χρησιμοποιούμε lime αντί για λεμόνι. Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης: 1/4 κουταλάκι τζίντζερ φύλλα μέντας ή φύλλα βασιλικού ή φύλλα λουίζας ή πράσινο τσάι.

20 Ελληνικά αφεψήματα και οι αντενδείξεις τους. Η Ελληνική ύπαιθρος, είναι πλούσια σε ποικιλία βοτάνων. Το εύκρατο κλίμα αλλά και η ποικιλία των μικροκλιμάτων και της γεωλογικής διαμόρφωσης της χώρας μας, επιτρέπει την ανάπτυξη αντίστοιχης ποικιλίας βοτάνων και θεραπευτικών φυτών. Η καλύτερη ώρα συλλογής των ανθών είναι η πρωινή, των φύλλων γύρω στο μεσημέρι και του ριζικού συστήματος οι βραδυνές ή οι πρώτες πρωινές ώρες. Το αφέψημα γίνεται αφήνοντας την κατάλληλη ποσότητα αποξηραμένων ή φρέσκων βοτάνων μέσα σε βραστό νερό για 10′. Τα πιο γνωστά αφεψήματα, “τσάγια”, που εδώ και εκατοντάδες χρόνια καταναλώνουμε είναι τα παρακάτω: Βαλεριάνα-Valeriana officinalis Δεν συνίσταται η χρήση της σε παιδιά, εγκύους και σε άτομα που πρέπει να έχουν τεταμένη προσοχή. Η βαλεριάνα εξ αιτίας της έντονης μυρωδιάς της χρησιμοποιείται και σαν αρωματικό στα τρόφιμα. Τρόπος χρήσης: για την αϋπνία-αφέψημα από τη ρίζα του φυτού 45′-60′ πριν το βραδυνό ύπνο.

Φυτό, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο,του γένους βαλεριανής, πολυετές, με μεγάλο ριζικό σύστημα. Πρώτες αναφορές από τον Ιπποκράτη κατά τον 2 π.Χ. αιώνα αλλά και από το Γληνό, περιγράφουν τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες της βαλεριάνας. Παρ’ ότι οι μελέτες δεν είναι επαρκείς, επιβεβαιώνεται η δράση της σε διαταραχές του ύπνου και στην αντιμετώπιση του ήπιου άγχους και της κατάθλιψης. Χρησιμοποιείται ακόμα για την αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου και την κολίτιδα του εντέρου. Η παρατεταμένη χρήση της βαλεριάνας μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, πονοκεφάλους, ζαλάδες ή και γαστρικές διαταραχές. Βασιλικός-Ocimum basilikum Οι σπόροι του βασιλικού σε υπερβολική πρόσληψη είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο και περιέχουν εστραγόλη, ουσία υπεύθυνη για καρκινογεννέσεις και τερατογεννέσεις (αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντίκια). Τρόπος χρήσης: για πονοκέφαλο, νεύρωση στομάχου, γαστρίτιδα, χωνευτικό, κρυολόγημα αλλά και για πλύσεις σε φαρυγγίτιδα και πονόλαιμο-1 κουταλιά σε αφέψημα 1-2 φορές ημερησίως. Θαμνοειδές φυτό αγγειόσπερμο, ανήκει στην ίδια οικογένεια της μέντας τα χειλανθή, μονοετές ή πολυετές (ανάλογα με το υποείδος του), γνωστό για τη σχέση του με τις θρησκευτικές τελετουργίες, τη μαγειρική, την αρωματοποιία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. In vitro μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αντιοξειδωτικός, αντιικός, αντιμικροβιακός. Χρησιμοποιείται σαν τονωτικό του στομάχου, ορεκτικό, αντιφυσητικό, για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και τους πονοκεφάλους.

Δάφνη-Laurus nobilis Προσοχή στη χρήση του ελαίου. Δεν χρησιμοποιείται από παιδιά και εγκύους. Τρόπος χρήσης: για διάρροια και δυσπεψίααφέψημα με 2-3 αποξηραμένα φύλλα 1-2 φορές ημερησίως.

H αγαπημένη του θεού Απόλλωνα, αυτοφύεται ή καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα. Δενδροειδής θάμνος , αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, της οικογένειας των δαφνοειδών, πολυετής. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, αρωματοποιία, μαγειρική, για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Γνωστή από την Αρχαιότητα, με αναφορές από τον Όμηρο, για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Αντιμικροβιακή, παρασιτοκτόνος, χωνευτική, αντιδιαρροϊκή, χαλαρωτική αλλά και ιδιαίτερα τοξική και παραισθησιογόνος. Δενδρολίβανο-Rosmarius officinalis Τρόπος χρήσης: σαν αφέψημα για κρυολογήματα, 1/2 κουταλιά αποξηραμένο δενδρολίβανο μαζί με μαντζουράνα και μέλι 1-2 φορές την ημέρα. Προσοχή στους υπερτασικούς, το δενδρολίβανο ανεβάζει την πίεση

Θάμνος πολυετής και αειθαλής, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και στο γένος των ροσμαρίνων. Το δενδρολίβανο είναι γνωστό από την Αρχαιότητα για τη χρήση του σε θρησκευτικές και άλλες τελετουργίες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, θεωρείται αντισηπτικό, στυπτικό, χωνευτικό, αντιρευματικό, αντιδιαβητικό, εμμηναγωγό, σπασμολυτικό, τονωτικό, αποχρεμπτικό. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ζαχαροπλαστική, αρωματοποιία, φαρμακευτική. Δυόσμος, Μέντα-Mentha spicata Τρόπος χρήσης: α) για κρυολόγημα: αφέψημα από 1 κουταλιά αποξηραμένη μέντα, λίγες σταγόνες λεμονιού, μέλι 2-3 φορές ημερησίως. β) για δυσπεψία: αφέψημα από 1 κουταλιά ξερό δυόσμο με 1/2 κουταλιά χαμομήλι 1-2 φορές . γ) παγωμένο αφέψημα δυόσμου ή μέντας με χυμό λεμόνι είναι δροσιστικό για το Καλοκαίρι. Προσοχή, ο δυόσμος και η μέντα απαγορεύονται σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική .

Θάμνοι, της συνομοταξίας των αγγειόσπερμων, δικοτυλήδονα, της οικογένειας των χειλανθών που ανήκουν στο ίδιο γένος, το γένος της μέντας -mentha. Με κοινά χαρακτηριστικά η βασική διαφορά τους είναι ότι: η μεν μέντα χρησιμοποιείται στο κοινό κρυολόγημα, τον πονόλαιμο, σαν αντιβηχικό και γενικά σε ήπιες ενοχλήσεις του αναπνευστικού ενώ ο δυόσμος σε στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία, διάρροια και σαν τονωτικό του στομάχου. Χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική, αρωματοποιία, μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Αναφέρονται από τον Ιπποκράτη και το Γληνό. Δίκταμο-Origanum dictamus και Amaracus dictamus Τρόπος χρήσης: το κλασσικό Κρητικό αφέψημα για κρυολόγημα και τόνωση, 1 κουταλιά δίκταμο-1 κουταλιά μαντζουράνα-1 κουταλιά τσάι του βουνού- 1 ξύλο κανέλας – μέλι

Το κατά παράδοση Κρητικό βότανο είναι αυτοφυές και προστατευόμενο είδος. Αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και στο γένος της ρίγανης-origanum. Γνωστό από τη Μινωική εποχή και την Αρχαιότητα, αναφέρεται από τον Ιπποκράτη σαν αντιρευματικό, θεραπευτικό του γαστρεντερικού, επουλωτικό και τονωτικό. Μελέτες έχουν δείξει την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση εξ αιτίας των πολυφαινολών που περιέχει. Το άγριο δίκταμο της Κρήτης , λόγω της σπανιότητάς του, προστατεύεται με τη συνθήκη της Βέρνης και απαγορεύεται η συλλογή του στο Εθνικό Δρυμό του φαραγγιού της Σαμαριάς. Ευκάλυπτος-Eukalyptus globulus Προσοχή στο έλαιο του ευκάλυπτου, δεν είναι βρώσιμο και αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα. Τρόπος χρήσης: α) Αφέψημα για κρυολόγημα με 1 φύλλο ευκάλυπτου μαζί με τσάι του βουνού για 1-2 φορές ημερησίως. β) Εισπνοές επάνω από σκεύος με νερό που βράζει και φύλλα ευκάλυπτου για αντικαταρροϊκή δράση και απολύμανση της ακμής. Από τα πιο ψηλά ανθοφόρα δένδρα, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, της οικογένειας των μυρτοειδών, ήρθε στην Ελλάδα το 1862 με βασικό σκοπό την αποστράγγιση ελών. Γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για την παρασκευή αντικαταρροϊκών φαρμάκων. Χρησιμοποιείται σαν αντιπυρετικό, αντιβηχικό, επουλωτικό, για τους πόνους των αρθρώσεων, τις στομαχικές διαταραχές, την ακμή, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Θυμάρι-Thymus vulgaris Προσοχή: δεν ενδείκνυται η χρήση του από εγκύους και η πολυήμερη εσωτερική χρήση. Τρόπος χρήσης: σαν αφέψημα για απόχρεμψη, δυσπεψία, φούσκωμα, τόνωση ή σαν κομπρέσα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της ακμής, 1 κουταλιά αποξηραμένο θυμάρι ή 2 κουταλιές φρέσκο 1-2 φορές ημερησίως.

Koντός (μέχρι 30 cm), μυρωδάτος, πολυετής θάμνος, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, της οικογένειας των χειλανθών. Γνωστό από την Αρχαιότητα, για τη χρήση του σαν ένα από τα πρώτα θυμιάματα κυρίως όμως σαν αντιμικροβιακό, αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό αλλά και αποχρεμπτικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό, αντιφυσητικό αποσμητικό και τονωτικό. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οφείλονται στη θυμόλη και την καρβακρόλη. βασικά συστατικά του αιθέριου ελαίου του. Λεβάντα-Lavandula officinalis Σύμφωνα με το NCCAM -Εθνικό κέντρο συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής τα αφεψήματα και τα εκχυλίσματα λεβάντας θέλουν προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα, στομαχόπονο ή αλλαγή της όρεξης. Το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου συστήνει τη χρήση μόνο της Lavandula officinalis της λεγόμενης βρώσιμης λεβάντας. Τρόπος χρήσης: αφέψημα για χαλάρωση ή με διπλή δόση σαν αντιπιτυριδικό και τονωτικό σε λιπαρά μαλλιά. 1 κουταλάκι ξερή λεβάντα – 10′ σε 2 φλυτζάνια καυτό νερό. Θάμνος, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο της οικογένειας των χειλανθών, γνωστή από τις ταρυχεύσεις της Αρχαίας Αιγύπτου και τα λουτρά των Αρχαίων Ελλήνων. Παρ’ ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες θεωρείται βότανο αντιασθματικό, αγχολυτικό, αντισπασμωδικό, αντιδιαρροϊκό, τονωτικό, υπνωτικό. Λουίζα-Aloysia citrodora ή aloysia triphylla Προσοχή: α)στην εξωτερική χρήση της λουίζας γιατί είναι φωτοευαίσθητη και αφήνει κηλίδες στην επιδερμίδα β) σε εγκύους χορηγείται μετά από συμβουλή του γιατρού γ)η κατάχρηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα νεφρά. Τρόπος χρήσης: για το φούσκωμα και τη δυσπεψία, αφέψημα με 1 κουταλάκι αποξηραμένη λουίζα, 1/2 κουταλάκι ξερό δυόσμο, σταγόνες λεμονιού

Βότανο διφορούμενου μεταφυσικού συμβολισμού, αφενός θεωρείται το φυτό που

χρησιμοποιήθηκε για να επουλώσει τις πληγές του Εσταυρωμένου Χριστού, αφετέρου σε διαφορετικές κουλτούρες αποκαλείται “ο όλεθρος του διαβόλου”. Γνωστό φυλαχτό από την Αρχαία Αίγυπτο, χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό, αντιπυρετικό, αντισπασμωδικό, διουρητικό, χωνευτικό. Με τη χαρακτηριστική λεμονάτη μυρωδιά του, ήρθε από την Αμερική στην Ευρώπη από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους τον 17 ο αιώνα. Η πιο συχνή χρήση γίνεται σε δίαιτες επειδή αποκαθιστά σαν διουρητικό την κατακράτηση. Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Μαντζουράνα -Origanum majorana Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή της από υποτασικούς και διαβητικούς. Τρόπος χρήσης: α)σαν κλασσικό Κρητικό αφέψημα για κρυολόγημα και απόχρεμψη – 1 κουταλάκι μαντζουράνα, 1 κουταλάκι δίκταμο, 1 κουταλάκι τσάι του βουνού, ξύλο κανέλας β) ελαφρύ αφέψημα με 1/2 κουταλάκι ξερή μαντζουράνα για χωνευτικό.

Θάμνος πολυετής, μέχρι 60 cm, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο της οικογένειας των χειλανθών, γνωστός από την Αρχαιότητα, με αναφορές από τον Γαληνό σαν φάρμακο για στομαχικές διαταραχές. Η καταγωγή της μαντζουράνας ορίζεται κάπου στη Μέση Ανατολή ενώ είναι γνωστή η χρήση του αφεψήματός της στους ψάλτες και τους μουσικούς. Θεωρείται χωνευτική, διουρητική, αντιεμετική, αποχρεμπτική, υποτασική και αντιδιαβητική. Μελισσόχορτο- Melissa officinalis Προσοχή σε άτομα με πρόβλημα στο θυρεοειδή. Τρόπος χρήσης: χλιαρό αφέψημα για τόνωση με 1 κουταλιά μελισσόχορτο και 1 κουταλιά γύρη.

Mονοετής θάμνος, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, της οικογένειας των χειλανθών, συγγενής της μέντας, αρωματικό, με πλούσιο νέκταρ και συνέπεια τη μεγάλη προσέλευση μελισσών, εξ ου και το όνομα. Είναι από τα πιο γνωστά βότανα και θεωρείται τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό, σπασμολυτικό, ελαφρύ υπνωτικό, αγχολυτικό,πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χρησιμοποιείται για τόνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών (Αλτσχάϊμερ) και για έλεγχο του υπερθυρεοειδισμού.

Mολόχα-Malva sylvestris Χρειάζεται προσοχή στη σύγχρονη λήψη με αντιδιαβητικά ή φάρμακα με λίθιο. Τρόπος χρήσης: αφέψημα σαν αποχρεμπτικό, 1 κουταλάκι αποξηραμένα άνθη μολόχας 2-3 φορές ημερησίως. Θάμνος, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο της οικογένειας των μαλαχοειδών, γνωστό στην Ελλάδα από το 2000 π.Χ.. Αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική (τσιγαριαστά άγρια χόρτα) αλλά και σαν θεραπευτικό αφέψημα. Μαλακτικό, βλενολυτικό θεωρείται ιδανικό για ήπιες ασθένειες του αναπνευστικού, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στομαχικό έλκος.

Ρίγανη-Origanum vulgare Προσοχή στη χρήση από εγκύους και σε υποτασικούς. Τρόπος χρήσης: αφέψημα για τυμπανισμό 1/2 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη με 1 κουταλάκι δυόσμο, 1-2 φορές ημερησίως.

Θάμνος, πολυετής, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, της οικογένειας των χειλανθών, αυτοφύεται αλλά και καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα. Από τα πιο γνωστά βότανα, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όχι μόνο για τη χρήση του στη μαγειρική αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σαν αντιρευματικό, αντιδιαρροϊκό, αντιφλεγμονώδες, τοπικό αντιβιοτικό (με χαρακτηριστική χρήση στις νέες τρύπες των αυτιών όπου τοποθετούσαν ένα ξυλάκι από ρίγανη μέχρι να σταματήσει να έχει πληγή),αντιυπερτασικό, αποχρεμπτικό,τονωτικό, αντισηπτικό. Tαραξάκο, Πικραλίδα, Αγριοράδικο-Τaraxacum officinale Χρειάζεται προσοχή, σύμφωνα με το NCCAM (Εθνικό κέντρο συμπληρωματικής και εναλλακτικήε Ιατρικής) στη χρήση από άτομα με λοιμώξεις και φλεγμονές στη χοληδόχο κύστη. Τρόπος χρήσης: διουρητικό αφέψημα με 1 κουταλιά αποξηραμένη πικραλίδα για 2-3 φορές ημερησίως.

Το γνωστό μας αγριοράδικο δεν γίνεται μόνο νόστιμη βραστή σαλάτα αλλά και αφέψημα. Θάμνος, αγγειόσπερμο, της οικογένειας των αστεροειδών, θεωρείται παράσιτο στους χλοοτάπητες αλλά συγχρόνως χρησιμοποιείται και σαν διουρητικό φάρμακο. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες αναφέρεται στη λαϊκή παράδοση σαν καθαριστικό του αίματος. Τονωτικό του ήπατος και των νεφρών, διουρητικό, χωνευτικό, ορεκτικό, ήπιο καθαρτικό. Tίλιο, Φλαμούρι, Φιλύρα-Tilia Cordata και Tilia Platyphyllos Χρειάζεται προσοχή από ανθρώπους που παίρνουν διουρητικά ή φάρμακα που περιέχουν λίθιο. Τρόπος χρήσης: αφέψημα σαν ήπιο χαλαρωτικό με 1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη τίλιου, 1 κουταλιά χαμομήλι, 1 ώρα πριν το βραδυνό ύπνο.

Φυλλοβόλο δένδρο που φθάνει τα 60 m, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, της οικογένειας των φιλυροειδών. Kαλλωπιστικό και φαρμακευτικό δένδρο, με πιο γνωστές τις διουρητικές του ιδιότητες. Εφιδρωτικό, αντιεμετικό, ήπιο χαλαρωτικό, χωνευτικό, αντιβηχικό. Χρήσιμα τα φύλλα του, οι μυρωδάτοι ανθοί του αλλά και ο φλοιός.

Τσάι του βουνού-Sideritis syriaca Ήπια χρήση του, δεν έχει αντενδείξεις εκτός από άτομα με συγκεκριμένες αλλεργίες. Τρόπος χρήσης: αφέψημα για κοινό κτυολόγημα με 1 κουταλιά τσάι του βουνού, δίκταμο, μέλι, λεμόνι

Η Κρητική μαλοτύρα, το Ελληνικό τσάι του βουνού, δεν έχει καμιά σχέση με το γνωστό μας τσάι. Θάμνος, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο της οικογένειας των χειλανθών, έχει περίπου 17 διαφορετικά είδη στα Ελληνικά βουνά. Μελέτες δείχνουν τις αποχρεμπτικές και χωνευτικές του ιδιότητες. Θεωρείται ιδανικό αφέψημα για το κρυολόγημα και τις παθήσεις του αναπνευστικού, μαλακτικό για την τραχεία και το φάρυγγα αλλά και χρήσιμο βότανο στις γαστρεντερικές διαταραχές. Περιέχει ικανές ποσότητες σε αντιοξειδωτικά. Όπως σε όλα τα άγρια βότανα χρειάζεται, όταν τα συλλέγουμε να φροντίζουμε να μην καταστρέφουμε και να μην ξεριζώνουμε τα φυτά αλλά με σεβασμό στη φύση και σε ότι μας προσφέρει, να φροντίζουμε να αφήνουμε κλαδιά και ανθούς ώστε να συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αναπαράγεται.

Tσουκνίδα-Urtica dioica Χρειάζεται προσοχή από άτομα με προβλήματα στα νεφρά, διαβήτη ή υπέρταση, από άτομα με αλλεργίες και δεν ενδείκνηται η χρήση της από εγκύους και θηλάζουσες. Τρόπος χρήσης: αφέψημα για αποτοξίνωση, 2 κουταλιές για 2 l νερό μετά από βαριά γεύματα.

Η τσουκνίδα είναι θάμνος, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, της οικογένειας των κνιδοειδών. Γνωστή όχι μόνο για τη φαγούρα που προκαλούν τα χνουδωτά φύλλα της αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τη χρήση της στη μαγειρική. Πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, στα νεφρά (πέτρες), ουρικό οξύ, καλή κυκλοφορία του αίματος και σαν αποτοξινωτικό. Φασκόμηλο-Salvia officinalis Δεν επιτρέπεται η χρήση από εγκύους και κυρίως από θηλάζουσες μητέρες. Παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν για να “κόψουν” το γάλα στις μητέρες. Τρόπος χρήσης: αφέψημα για πονόλαιμο ή διάρροια, 1 κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο με χυμό λεμόνι 2-3 φορές ημερησίως.

Θάμνος πολυετής, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο, της οικογένειας των χειλανθών γνωστό σαν αλιφασκιά ή σάλβια. Ένα από τα πιο γνωστά Ελληνικά βότανα με έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά θεωρείται αποχρεμπτικό, αντιυδρωτικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, τονωτικό, αντιδιαρροϊκό, αντιβηχικό, χωνευτικό, καρδιοτονωτικό, βοηθητικό σε φαρυγγίτιδες και ουλίτιδες. Χαμομήλι-Chamomilla Χρειάζεται προσοχή σε άτομα με αλλεργίες, σε άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά ή άλλα φάρμακα που αλληλεπιδρούν. Τρόπος χρήσης: αφέψημα με 1 κουταλιά αποξηραμένο χαμομήλι και 1 κουταλιά τίλιο για ελαφρύ χαλαρωτικό, 1 ώρα πριν το βραδυνό ύπνο.

Το πρώτο σε χρήση Ελληνικό βότανο, το χαμομήλι είναι πώα, μονοετής, αγγειόσπερμο, της

οικογένειας των αστεροειδών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστατικά που περιέχει έχουν ηρεμιστική και αγχολυτική δράση δικαιώνοντας έτσι τη πλατιά χρήση του. Ήπιο αντιβιοτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες, με αντικαρκινικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, κοσμετολογία, βιομηχανία τροφίμων και στις παιδικές τροφές. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, παρ’ ότι για τα περισσότερα απ’ αυτά δεν έχουν ανακοινωθεί ενδελεχείς μελέτες, με λάθος χειρισμό τους και υπερβολική χρήση, μπορεί να φέρουν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ειδικά σε περιπτώσεις που αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα. Χρειάζεται προσοχή από άτομα με αλλεργίες, από εγκύους και θηλάζουσες αλλά και από τα παιδιά. Για τη σωστή χρήση τους καλό είναι να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς θεραπευτές και πάνω απ’ όλα να μην κάνουμε κατάχρηση σε κανένα απ’ αυτά.

Κυνόροδο. Αγριοτριανταφυλλιά. Rosa canina. Χρήση του κυνόροδου. Με τα κυνόροδα φτιάχνουμε σιρόπι, μαρμελάδα, λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Μπορούμε να αποξηράνουμε τους καρπούς, για τονωτικό τσάι και και βοηθητικό στα κρυολογήματα. Tα κυνόροδα έχουν υπόξινη γεύση και για να διατηρήσουμε τη βιταμίνη C μπορούμε να πολτοποιήσουμε τους σπόρους με το περικάρπιο μαζί με μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Ο Χειμώνας είναι η εποχή του κυνόροδου. Θα το βρούμε στην εξοχή σε ακαλλιέργητα εδάφη, να μας θυμίζει το Καλοκαίρι και να δίνει χρώμα στο τοπίο. Περιγραφή Θάμνος που φθάνει τα 5 μέτρα ή και παραπάνω αν βρει κάπου να σκαρφαλώσει. Αγγειόσπερμα της οικογένειας των Rosaceae. Ανθίζει τους Καλοκαιρινούς μήνες, με μικρά 5πέταλα ροζ ή άσπρα τριαντάφυλλα. Τα φύλλα του είναι σύνθετα και είναι γεμάτο, μα γεμάτο αγκάθια. Όταν το άνθος ωριμάσει και πέσουν τα πέταλα, διογκώνεται η βάση του και σχηματίζει μια πορτοκαλοκόκκινη κάψα που περιέχει τους σπόρους (συγκάρπιο), αυτό είναι το κυνόροδο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πόλεμου οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς-κυνόροδα, έδιναν την πολύτιμη βιταμίνη C. Kατά τoν 18 o και 19 ο αιώνα το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τη λύσσα, γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο θεωρείται ότι στις χώρες της Ευρώπης συναντιέται και σαν dogrose-σκυλοτριανταφυλλιά. Tην αγριοτριανταφυλλιά τη βρίσκουμε στην Ευρώπη, Αμερική, Ν.Δ. Αφρική, Ασία και γενικά σε εύκρατα κλίματα. Ιδιότητες Τα κυνόροδα περιέχουν φλαβονοειδή, καροτένια και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι τονωτικά, βοηθούν στην αντιμετώπιση του

κρυολογήματος, της αναιμίας και της διάρροιας. Συντελούν στην καλή απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου ενώ θεωρούνται ότι έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν τις πέτρες της χολής. Από τα κυνόροδα προέρχεται η ουσία gopo, ιδανική στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Το έλαιο του κυνόροδου έχει αντιγηραντική δράση. Ενδεικτικά για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αναφέρουμε: 100 γρ. πορτοκάλι περιέχουν 45 μιλιγκράμ βιταμίνης C. 100 γρ. ακτινίδια περιέχουν 145 μιλιγκράμ ενώ 100 γρ. κυνόροδα περιέχουν 3000 μιλιγκράμ βιταμίνης C.

Παραδοσιακή συνταγή για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα! Βάμμα Ρίγανης. Υλικά 50 gr καθαρό οινόπνευμα 1 κουταλιά ρίγανη σκουρόχρωμο μπουκάλι Παρασκευή

Πλένουμε τα δόντια, αποφεύγοντας τις κρέμες με φθόριο, μετά από κάθε γεύμα και ειδικά μετά από κατανάλωση γλυκών.

Αφήνουμε τη ρίγανη και το οινόπνευμα στο μπουκάλι για 10 ημέρες, σε ζεστό μέρος. Το κουνάμε 1 φορά την ημέρα. Σουρώνουμε και αποθηκεύουμε σε ντουλάπι. Με τη βοήθεια μπατονέτας, περνάμε τα ούλα 3 φορές την ημέρα.

Οι περισσότεροι κάποια στιγμή αντιμετωπίζουμε μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα με τα ούλα μας . Για την αντιμετώπιση τους, πριν καταλήξουμε σε σκευάσματα του εμπορίου, μπορούμε να δοκιμάσουμε παλιές , δοκιμασμένες λύσεις. Σε καμμία περίπτωση δεν αγνοούμε τις συμβουλές του οδοντίατρου, όμως έχουμε πάντα υπ’ όψιν μας και τα παραδοσιακά φάρμακα. Στην περίπτωση της ουλίτιδας μπορούμε να δοκιμάσουμε την παρακάτω συνταγή και να ελέγξουμε το αποτέλεσμα μετά από 1 μήνα εφαρμογής , με επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αποφεύγουμε την σύντομη εναλλαγή ζεστού-κρύου. Προσοχή στην οδοντόβουρτσα. Είναι ανάγκη να παραμένει ιδιαίτερα καθαρή, ώστε να μη δημιουργούνται εστίες μικροβίων. Καλό είναι 1 φορά το μήνα να την αφήνουμε μέσα σε καθαρό οινόπνευμα με λίγες σταγόνες μερκουρόχρωμα και κάθε 6 μήνες να την αντικαθιστούμε.

Ψείρες…Αντιμετώπιση με αιθέρια έλαια. Mαζί με το Φθινόπωρο και το σχολείο, έρχονται και οι φίλες μας οι ψείρες. Όσοι έχουν μικρά παιδιά, γνωρίζουν πολύ καλά τον ετήσιο πόλεμο με τις ψείρες, που επιβαρύνει τα

πιτσιρίκια μας με ατελείωτα χημικά και κάνει τα νεύρα μας “κορδέλλες” μόλις δούμε να εμφανίζονται οι πρώτες φαγούρες. Για αντιμετώπιση και πρόληψη η Άννα Κανέλλου προτείνει: α΄συνταγή Σε 75 ml αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε 25 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου 25 σταγόνες αιθ. έλαιο λεβάντας 13 σταγόνες αιθ. έλαιο γερανιού 12 σταγόνες αιθ. έλαιο ευκάλυπτου β’ συνταγή Σε 100 ml αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε 35 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea-tree 32 σταγόνες αιθ. έλαιο λεβάντας 33 σταγόνες αιθ. έλαιο δενδρολίβανου Τρόπος χρήσης Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά και τα αποθηκεύσουμε σε σκούρα μπουκάλια, βάζουμε το λάδι στις ρίζες των μαλλιών και ιδιαίτερα γύρω από τα αυτιά και τον αυχένα. Αφήνουμε το λάδι στο κεφάλι για 1 ώρα περίπου και χτενίζουμε τα μαλλιά με το ειδικό λεπτό χτενάκι, φροντίζοντας να το καθαρίζουμε κάθε φορά για να μην μεταφέρονται πάλι οι ψείρες και οι κόνιδες (αυγά) στα μαλλιά. Επαναλαμβάνουμε για 2 φορές την ημέρα ώσπου να καθαρίσει το κεφάλι. Παίρνουμε υπ’ όψιν μας ότι οι κόνιδες κάνουν 1 κύκλο 15 ημερών μέχρι να εκκολαφθούν και να βγουν οι νέες ψείρες. Ακόμα κι αν φύγουν οι ψείρες από τα μαλλιά χρειάζεται να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά από 2 εβδομάδες, ώστε να καλύψουμε την πιθανότητα να έχουν γεννηθεί νέες. Για πρόληψη βάζουμε λίγες σταγόνες από το ίδιο λάδι στις ρίζες των μαλλιών, 2 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα, μετά το λούσιμο. Άννα Κανέλλου Ακόμα ένας τρόπος που χρησιμοποιείται τελευταία, είναι η χρήση παρασκευασμάτων για τα μαλλιά που περιέχουν σιλικόνη. Η σιλικόνη είναι υλικό χωρίς αντενδείξεις για παιδιά και εγκύους. Απλώνουμε το πρoϊόν, το αφήνουμε όσο μπορούμε περισσότερο και λούζουμε τα μαλλιά χτενίζοντάς τα πολύ καλά με το ειδικό χτενάκι. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2 μέρες για 1 15ήμερο. Η σιλικόνη εγκλωβίζει τη ψείρα και μη μπορώντας να αναπνεύσει …..μας αφήνει μέρες!

Σκόρδο. Παραδοσιακό σιρόπι για πίεση, κυκλοφορικό, χρόνια βρογχίτιδα Παραδοσιακή συνταγή για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης. των προβλημάτων του κυκλοφορικού και της χρόνιας βρογχίτιδας. Υλικά 125 gr λιωμένο σκόρδο 50% αποσταγμένο νερό 50% μηλόξυδο σε σύνολο ποσότητας υγρού που σκεπάζει τα λιωμένα σκόρδα. 1/2 φλυτζάνι μέλι Παρασκευή Τοποθετούμε το λιωμένο σκόρδο σε γυάλινο δοχείο και το σκεπάζουμε με τα υγρά. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 4-5 μέρες ανακατεύοντάς το για αρκετές φορές την ημέρα. Μετά το πέρασμα των 4 ημερών , σουρώνουμε, προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι μέλι και αποθηκεύουμε σε δροσερό σημείο. Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας, 3 φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα. Καλό είναι τα σκόρδα να μην τα λιώσουμε σε μεταλλικό σκεύος. Η συμβουλή του γιατρού προέχει, επίσης δεν προτείνεται σε άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση. Dr Steve Manion.Eναλλακτική επουλωτική κρέμα. Necessity is the mother of invetion, είναι το moto του χειρούργου ορθοπεδικού Steve Mannion. H ανάγκη δηλαδή, είναι η μητέρα της εφεύρεσης. Ο dr Steve Mannion, αφιερώνει το μισό χρόνο του σε χώρες του πλανήτη, όπου οι οικονομικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών αλλά και άλλων θεραπευτικών μέσων, δουλεύοντας για τον Ερυθρό σταυρό και τους Γιατρούς χωρίς σύνορα . Με ελάχιστα μέσα και με ότι ανά περίπτωση του προσφέρεται , πρέπει να αντιμετωπίσει απλά ή πιο πολύπλοκα ιατρικά θέματα. Η ιδιαιτερότητα στη περίπτωσή του είναι ότι καταφέρνει και βγάζει σε πέρας τις δυσκολίες που του προκύπτουν, χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές του γνώσεις σε συνδυασμό με παραδοσιακές πρακτικές αλλά και ένα εξαιρετικά “ανοιχτό¨μυαλό. Έτσι λοιπόν ή ανάγκη (λόγω έλλειψης μέσων) τον οδήγησε στη σοφή απόφαση, να μην παραβλέπει παραδοσιακές τεχνικές αλλά να τις φιλτράρει μέσα από την επιστημονική του γνώση και να καταφέρνει να παίρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ευρισκόμενος στο Μαλάουι, όπου οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν τους κατοίκους στα 43 χρόνια περίπου μέσο όρο θνησιμότητας, βρέθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη θέση, να πρέπει να αντιμετωπίσει χωρίς φάρμακα και με ελάχιστα μέσα, ανατομικές αναπηρίες, ασθένειες αλλά και απλές πληγές. Εύστροφος και επιστημονικά καταρτισμένος, συνδύασε για ακόμα μια φορά τη γνώση του και την παράδοση , με αποτέλεσμα εκτός από σπουδαίες επιτυχίες στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, σε σχέση με τη ραιβοποδία, για τις οποίες έχει γίνει γνωστός στον ιατρικό κόσμο, κατάφερε να αντιμετωπίσει χωρίς φάρμακα,πληγές και έλκη κατακλίσεων με υλικά που μπορούσε να βρει εύκολα αλλά και οικονομικά. Η βασική ιδέα ήταν οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού, που το χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για επούλωση στις πληγές. Ένα μικρό βάζο όμως κόστιζε 35€, όταν οι ετήσιες απολαβές δεν ξεπερνούν τα 400€. Έτσι αντικατέστησε το μέλι με τη ζάχαρη και πρόσθεσε βαζελίνη για να θωρακίζει τη ζάχαρη και να μην απορροφάται και γλυκερίνη για να κάνει την αλοιφή πιο εύπλαστη, 2 υλικά που λόγω συνηθειών του τοπικού πληθυσμού υπήρχαν σε αφθονία και ήταν οικονομικά. Οι

υδατάνθρακες της ζάχαρης αφυδατώνουν τους μικροοργανισμούς, ότι ακριβώς συμβαίνει και με του μελιού κι έτσι αποφεύγονται ή αποκαθίστανται μολύνσεις , ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αναπλάσει τα προσβεβλημένα σημεία. ζάχαρη βαζελίνη γλυκερίνη ήταν τα υλικά της επουλωτικής κρέμας του dr Steve Mannion, ο οποίος κατάφερε να αντιμετωπίσει μ’ αυτήν βαθιά έλκη κατακλίσεων. Μετά τις δυσκολίες που συνάντησε στο να αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες και οι γιατροί-μάγοι τις γνώσεις του στην ιατρική αλλά και τις αντίστοιχες δυσκολίες που αντιμετώπισε από τους δυτικούς γιατρούς για τις εναλλακτικές θεραπευτικές προτάσεις του, ανέφερε χαρακτηριστικά , ότι όσον αφορά τη νοοτροπία και τη δυσκαμψία των δυτικών γιατρών στο να δουν με πιο ανοιχτό νου άλλες θεραπευτικές τεχνικές, δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους μάγους συναδέλφους τους. Καλό είναι λοιπόν να μην αγνοούμε τις παλιές γνώσεις και να φροντίζουμε να τις συνδυάζουμε με τις νεώτερες φροντίζοντας να ενημερωνόμαστε αλλά και να μην ξεχνάμε. Για όσους ενδιαφέρονται, να αναφέρουμε ότι ο dr Steve Mannion, παίρνοντας υπόψιν του παλιές τεχνικές αποκατάστασης της ραιβοποδίας, κατάφερε να θεραπεύει ασθενείς σε πολύ μικρή ηλικία χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις με τη μέθοδο Ponseti, γεγονός που για άλλη μια φορά συνάντησε δυσκολίες στην αποδοχή από τους Άγγλους συναδέλφους του, μέχρι να περάσει καιρός και οι αποδείξεις υποχρεωτικά να ανακάμψουν τις αμφισβητήσεις τους. To κείμενο βασίστηκε στο ντοκυμαναίρ του B.B.C. Superdoctors

Φυσικό αποχρεμπτικό με τζίντζερ. Ακόμα κι αν το Καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, ψύξεις αλλά και μισητές ιώσεις κυκλοφορούν πάντα. Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και τη βοήθεια που δίνει σε περιπτώσεις κακού κυκλοφορικού, σε μολύνσεις, σε ψύξεις και “κρυώματα”. Είναι τονωτικό και οι Κινέζοι δεν το ένταξαν τυχαία στη μαγειρική τους.

Υλικά για το αποχρεμπτικό τσάι 2 φέτες φρέσκο τζίντζερ 1 μικρό ξυλάκι κανέλας 2 φλυτζάνια νερό 1 φέτα λεμόνι Παρασκευή Βράζουμε για 10 λεπτά το τζίντζερ και προσθέτουμε στο τέλος την κανέλα και το λεμόνι.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF