Senzorul de masă de aer (MAF) sau debitmetrul de aer
Student: Drulea Șerban Marius Specializarea : LTR
Anul: I ; Semestrul: I
•
Senzorul de masă de aer măsoară cantitatea de aer
care intră în cilindri •
La motoarele pe benzină acestă
informație este utilizată pentru a determina cantitatea de
combustibil ce trebuie injectată •
informația e utilizată pentru a calcula cantitatea de gaze arse reintroduse în cilindri La motoarele diesel
de sistemul EGR
•
stoichiometric ric este crucială pentru a În cazul motoarelor pe benzină, funcționarea cu amestec stoichiomet asigura randamentul optim al catalizatorului pe trei căi. Motorul pe benzină funcționează în buclă deschisă doar cu informația de la senzorul de masă masă de aer iar în buclă închisă și cu informația de la sonda lambda.
.
•
calculatorul de injecție primește În timpul funcționării în buclă deschisă loo p),acesteia informația de la senzorul de masă de aer(open și pe loop), baza calculează cantitatea de combustibil ce va fi injectată în cilindru pentru a obține amestecul aer -combustibil dorit. Se numește buclă deschisă deoarece calculatorul de injecție nu știe dacă îmbogățirea reală a amestecului a fost cea dorită, acesta nu are „feedback” de la motor
•
.
Pentru a închide bucla de control, sau mai bine
spus pentru a funcționa în buclă închisă (closed loop), calculatorul de injecție se folosește de informația de la sonda sond a lambda care măsoară cât oxigen a rămas în gazele de eșapament după ardere. Cu informația adițională de la sonda lambda, calculatorul de injecție aplică corecții de calcul asupra cantității de combustibil injectată pentru a obține exact amestecul aer -combustibil -combustibil dorit.
Debitmetru de aerelemente componente 1.carcasa 2.conector electric 3.grilaj de protecție 4.element sensibil
Debitmetru de aer-exemplu aer-exemplu de caracteristică
Debitmetru de aer cu fir cald- funcționare
•
Curentul electric din fir variază în funcție fu ncție de masa de aer care trece prin senzor.
•
•
•
Senzorul are-ointegrat circuit electronic care transformă transf ormă electric într tensiuneunelectrică cu valori între 0 și 5V. 5V . curentul Această informație este transmisă calculatorului de injecție care, cu ajutorul caracteristicii senzorului, transformă tensiunea electrică înapoi în masă de aer și o utilizează la calculul parametrilor injecției. inj ecției. Pe lângă informația de masă de aer, senzorul și informația de temperatură a aerului din admisie. Senzorulmai de transmite temperatură al aerului din admisie este integrat în senzorul de masă de aer.
Bibliografie •
B.Varga „Tehnici și echipamente de diagnosticare”-curs
Thank you for interesting in our services. We are a non-profit group that run this website to share documents. We need your help to maintenance this website.