RULMAN TEKNİK BİLGİ
May 4, 2017 | Author: Sinan Aslan | Category: N/A
Short Description
RULMANLAR HAKKINDA TEKNİK BİLGİ...
Description
TEKNİK BİLGİLER RULMANLARIN KODLANMASI Rulmanların doğru kodlanması, istenen rulman tipinin ve rulmanın teknik özelliklerinin doğru olarak ifade edilmesi açısından çok önemlidir. Fabrikalarda işletme koşullarında çalışan rulmanların değiştirilmesi gerektiğinde, rulman talep edilirken (siparişi verilirken) yapılabilecek kodlama hataları kritik sonuçlara neden olabilir. Örneğin arızalı bir makinanın rulman değişimi rulman kodlama hatası nedeniyle geciktiğinde, makina tamirinin gecikmesi, üretimin aksamas , zaman ve para kayb› kaç ›n lmazd › r. Dünyada üretilen ve kullanılan rulmanların çeşitliliği düşünüldüğünde (100.000’den fazla çeşit) kodlamada hata yapılmaması için rulmanlar belli bir sisteme göre kodlanmıştır. Bu sisteme göre her bir rulmanın kendine ait bir kodu vard r. Rulman kodunu oluşturan kriterler: • Rulman tipi • Rulman boyutlar • Rulman toleransla › • Rulman boşluğu • Diğer teknik özelliklerdir. FAG Rulman kodlama sistemi DIN 623’e göre standardize edilmiştir.
Önek ve Sonekler Eğer bir rulmanın kapaklı olması, boşluk grubunun normalden büyük olması gibi, normalden farklı bir özelliği varsa, bu durum çeşitli harf ve rakamlardan oluşan “önek” ve “sonek”lerin temel rulman koduna eklenmesı ile ifade edilir. FAG’da s›k kullan lan önek ve sonekler aşağıda alfabetik sıra ile verilmiştir. Rulmanlarda kullanılan önek ve sonekler markadan markaya farklılıklar göstermektedir. Bu amaçla diğer marka rulman kodlarının FAG olarak karşılığının tespit edilebilmesi için çeşitli bilgisayar programları geliştirilmiştir. Konu ile ilgili olarak internet sitemizin diğer bölümlerini incelemenizi öneririz.
SONEKLERİN AÇIKLAMALARI
SONEK
SONEK AÇIKLAMASI
C1
AÇIKLAMASI DIN 620’ye göre normal boşluk (sadece özel durumlarda yaz›l r) C2’den küçük boşluk (DIN 620’ye göre)
C2
Normalden küçük boşluk (DIN 620’ye göre)
UA
C3
Normalden büyük boşluk (DIN 620’ye göre)
UO
C3’den büyük boşluk (DIN 620’ye göre)
UL
C5
C4’den büyük boşluk (DIN 620’ye göre)
UM
E,E1
Geliştirilmiş iç tasarım
US
HG K K30 N
Hassas tolerans s›n › › Konik delikli rulman Koniklik 1:12 Konik delikli rulman Koniklik 1:30 Dış bilezikte segman yuvası, tek taraftan kapakl rulmanlarda segman yuvas› kapak olmayan tarafa yak n DIN 620’ye göre normal tolerans s›n ›f (genelde yaz lmaz)
UP ZR .2RSD .2RSR
CN
C4
PN
P2,P4 Çeşitli tolerans sınıfları (normal toleranstan daha P5,P6,P6X hassas) P4S Fener mili rulmanlar için FAG tolerans s›n › › RSR Bir tarafta conta kapak. RSD Bir tarafta temass z conta kapak(RSR’den fark : RSD kapak › rulmanlarda conta dudağı ile iç bilezik aras ndaki mesafe minimuma indirilmiş ve conta dudağı iç bileziğe değmiyor, dolayısıyla hiç sürtünme yok.)
SP
Çok hassas tolerans s›n › ›
T41A
Radyal boşluk C4, delik ve dış çap için daraltılmış toleranslar (özellikle titreşimli ortamda çalışan rulmanlar için kullanılır) Eski C4.F80 sonekine karşılık Örnek: 22318 E1.T41A Eğik bilyalı ve fener mili rulmanlarında çift takılması halinde eksenel boşluk var Örnek: 7208B. UA45 (eksenel boşluk 45 mikron) Eğik bilyalı ve fener mili rulmanlarında çift takılması halinde boşluk yok Eğik bilyalı ve fener mili rulmanlarında çift tak›lmas halinde az bir önyükleme var. Eğik bilyalı ve fener mili rulmanlarında çift tak›lmas halinde orta derecede önyükleme var. Eğik bilyalı ve fener mili rulmanlarında çift tak›lmas halinde yüksek miktarda önyükleme var.
.2ZR
Yüksek hassasiyet s›n › › Bir tarafta metal kapak Her iki tarafta temazs z conta kapak Her iki tarafta conta kapak
Her iki tarafta metal kapak
RULMANLARIN DELİK ÇAPLARININ BULUNMASI Genel olarak temel rulman kodu incelenerek rulman iç çap› katalog tablolar ›na ihtiyaç duyulmaks z› n bulunabilmektedir. İç çapları 20 mm ile 480 mm arasında olan rulmanların iç çapları rulman kodunun son iki rakam›n ›n (delik say s› ) 5 ile çarpılması ile mm cinsinden bulunabilmektedir. İç çapı 10 mm’den küçük ve 500 mm ve üzerindeki rulmanlarda rulman iç çap›, rulman kodunun sonuna direkt olarak yaz ›lmaktad r. 10 mm ile 17 mm ölçüleri aras nda iç çapa sahip rulmanlarda (standart ölçüler 10, 12, 15 ve 17 mm) rulman iç çap ölçüsünü ifade eden delik sayıları aşağıdaki tabloda yer almaktadır. DELİK SAYISI (İÇ ÇAP REFERANS NO)
DELİK ÇAPI(MM)
3...9
3..9
00 01 02 03
10 12 15 17
ÖRNEKLER d45°’dir. Eksenelsabit bilyal ve eksenel-eğik bilyalı rulmanlar, tasarımlarına bağlı olarak eksenel kuvvetleri tek yönde de, her iki yönde de karşılayabilir. Yüksek eksenel yüklerde özellikle eksenel-silindirik makaral , eksenel-oynak makaral veya eksenel-iğneli rulmanlar tercih edilir. Eksenel-oynak makaral ve tek yönlü eksenel-eğik bilyalı rulmanlar, eksenel ve radyal kuvvetlerden oluşan karma yükleri karşılayabilir. Diğer eksenel rulman tipleri sadece eksenel yükleri karşılayabilir.
Öncelikle eksenel yükler için ao>45o bas›nç aç ›l eksenel rulmanlar a=eksenel-sabit bilyal rulman, b=eksenel-eğik bilyalı rulman, c=eksenel-silindirik makaral rulman, d=eksenel-oynak makaral rulman
Rulman İçindeki Eksenel Dengeleme Rulman içindeki eksenel dengeleme deyince, milin eksenel yöndeki boyut değişikliğini kendi içinde dengeleyen rulmanlar anlaşılmalıdır. Çoğunlukla, bir milin yataklanmas nda bir sabit, bir serbest yatak kullanılır. Serbest yatak, eksenel yöndeki uzamaları ve ısıl genleşmeleri dengeler. İdeal serbest yataklama N ve NU tipindeki silindirik makaralı rulmanlar ve iğneli rulmanlarla olur. Bu rulmanlarla mil uzamaları yatağın kendi içinde dengelenir. Rulman bilezikleri s›k geçirilebilir.
Kayma suretiyle eksenel dengeleme Bunun anlamı, milin eksenel yöndeki boyut değişikliğinin rulmanın mil veya yuvadaki oturma yüzeyi üzerinde kaymas suretiyle dengelenmesidir. Sabit bilyal› ve oynak makaral ›rulmanlar gibi parçalar na › ayr lamayan rulmanlar da serbest yatak olarak kullan›labilir. Bu durumda, rulman n oturma yüzeyi üzerinde kayabilmesi için, rulman bileziklerinden biri serbest geçme olur ve eksenel yönde dayanma yüzeyi (fatura) bulunmaz. Yuvaya serbest geçme hali, sabit bilyal› rulman n (a) veya oynak makaral› rulman ›n (b) kayma hareketini (s) mümkün k lar.
Mil serbest geçme hali, sabit bilyal› rulman n (a) veya oynak makaral› rulman n (b) kayma hareketini (s) mümkün k lar.
Silindirik makaral rulmanlar yatak içinde kaymaya (s) izin verir.
Parçalar›na Ayr labilen Rulmanlar Her iki bileziği ayrı ayrı takılabilen rulmanlara parçalarına ayrılabilen rulmanlar denir. Her iki bileziğin de sıkı geçirilebilme avantaj› vard r. Dört nokta, bölünmüş iç bilezikli çift sıralı eğik bilyalı, silindirik makaralı, iğneli, konik makaralı, eksenel-sabit bilyal , eksenelsilindirik makaral ve eksenel-oynak makaral rulmanlar parçalar›na ayr ›labilen rulmanlard r.
Buna karşın, örneğin sabit bilyalı, tek sıralı eğik bilyalı, oynak bilyalı, oynak makaralı rulmanlar parçalarına ayrılamaz.
Hassasiyet Birçok uygulamada PN tolerans sınıfı olarak gösterilen normal ölçü ve çalışma hassasiyeti yeterli olur. Takım tezgahları fener millerinde olduğu gibi yüksek hassasiyet istenen durumlarda, daha hassas rulmanların kullanılması zorunludur. Bunun için P6, P6X, P5, P4 ve P2 tolerans sınıfları standardlaştırılmıştır. Özel bazı rulman tipleri için FAG standardlarına göre P4S, SP ve UP tolerans s›n ›flar ›vard r. FAG yüksek hassasiyeti, fener mili rulmanlar›, silindirik makaral rulmanlar ve eksenel-eğik bilyalı rulmanlar ile sağlamaktad r. Tiplerine göre rulmanların hangi tolerans sınıflarının bulunduğu katalog tabloları bölümlerinin ön kısmında verilmiştir. Eksenel Kaç›kl ›klar n Dengelenmesi Mil üzerindeki ve yuva içindeki rulman oturma yüzeylerinin işlenmesi sırasında, eğer özellikle oturma yüzeyleri tek operasyonla işlenmiyorsa eksenel kaçıklıklar oluşabilir. Flanşlı ve dik rulman yuvaları gibi, yuvaların ayrı ayrı kullanılması halinde eksenel kaçıklıkların oluşması muhtemeldir. Yük nedeniyle milin eğilmesinin bir sonucu olarak iç bileziğin dış bileziğe göre eğilmesi de eksenel kaçıklığa yol açar.
Parçalar›na ayr ›labilir silindirik makaral rulman (a), konik makaral rulman (b) ve eksenel-sabit bilyal rulman (c)
eksenel kaçıklıkları ve eğilmeyi dengeler. Bu rulmanlar, içinde iç bileziğin yuvarlanma elemanlar ile birlikte serbestçe hareket edebildiği küresel formda bir dış bilezik hareket yoluna sahiptir. Bu rulmanların izin verebildiği eksen kaçıklığı açı değerleri, yükle orantılı olarak, rulmanların tiplerine ve büyüklüklerine bağlıdır. S-tipi rulmanlar ve küresel yuva diski olan eksenel-sabit bilyalı rulmanlar, küresel dayanma yüzeyleri sayesinde, küreselliği fazla yerlere montajda ayarlanabilirlik özelliğine sahiptir. Rulmanların izin verebildiği eksen kaçıklığı açı değerleri, her bir rulman tipine ait katalog tablolarının ön kısmında verilmiştir. Devir H›zla › Tablolarda verilen referans hız ve limit hız değerleri rulmanın yüksek devirlerde çalışmasının uygun olup olmadığının bir göstergesidir. (Rulmanların ulaşabileceği maksimum devir hızlar›n ›n hesab için "Rulman Devir H›z S ›n rla › ›bölümüne bak›n z.) Özellikle çok az sürtünmeye sahip rulmanlar yüksek devir hızlarına erişir. Böyle bir durum sadece radyal yükte çalışan sabit bilyalı ve karma yükte çalışan eğik bilyalı rulmanlarda ortaya çıkar. Genelde yüksek boyut hassasiyeti, yağ ile soğutma yapılması, özel kafes yapısı ve malzemesi, rulmanın devir hızına pozitif yönde etki eder. Eksenel rulmanlar, radyal rulmanlara göre daha düşük devir hızlarına uygundur. Sessiz Çalışma Büro makinala › ve ev aletleri gibi küçük elektrikli cihazlarda genel olarak rulmanın sessiz çalışması istenir. Bu tip uygulamalar için özellikle FAG sabit bilyalı rulmanlar çok uygundur. Bu rulmanlar başka hiçbir özel tasarıma gerek duyulmayacak kadar sessiz çalışırlar. Yaylı bir eksenel ayarlama tertibatı, sessiz çalışma için avantaj sağlar.
Parçalar›na ayr ›lamayan sabit bilyal rulman (a), oynak bilyal› rulman (b) ve oynak makaral rulman (c)
Eksen kaçıklığına izin veren rulmanlar: Tek sıralı oynak makaralı rulman (a), oynak makaral› rulman (b), eksenel oynak makaral rulman (c), S-tipi rulman (d) ve küresel oturma diskli eksenel-sabit bilyal rulman
Konik Delik Konik delikli, tek ve çift sıralı silindirik makaralı rulmanlar hassas bir şekilde konik millere takılabilir. Bu rulmanların montajında istenen radyal boşluk değerinin ayarlanması mümkün olur. Konik delikli oynak bilyal›, tek s ›ral ›oynak makaral ›ve oynak makaral rulmanlar › n germe veya çakma manşonlarıyla silindirik mil yüzeylerine takılması öncelikle tercih edilen bir durumdur. Bu tip rulmanların tak›l ›p sökülebilmeleri çok kolayd r. Konik delikli rulmanlar. a= çift sıralı silindirik makaralı rulman, b=germe manşonlu oynak bilyalı rulman, c=çakma manşonlu oynak makaralı rulman
S›zd ›rmazl ›k Elemanl Rulmanlar FAG, tek veya her iki taraf› s ›zd rmazl › k› kapakl birçok tip rulman üretir. Temasl› s ›zd rmazl › k› kapakl (plastik › kapak) veya temass z ›s zd› rmazl › k kapakl › (metal kapak) rulmanlar basit konstrüksiyonlara olanak tan›r. Kapakl ›rulmanlar n› en yayg n› uygulamalar .2RSR › (her iki taraf plastik kapakl ) ve .2ZR (her iki taraf› metal kapakl ›) sonekli sabit bilyal ›rulmanlard r.› Her iki taraf kapakl › rulmanların içerisine imalatları esnasında ömür boyu yağlamaya uygun gres konulduğundan, bu rulmanlar yağlama gerektirmez. Rijidlik Rijidlik denince, yük etkisi ile rulmanda oluşan elastik deformasyon (esneme) anlaşılır. Özellikle yüksek rijidliğin olması istenen durumlar; tezgahların fener mili yataklamaları ve dişli yataklamalarıdır. Makaralı rulmanların rijidliği, yuvarlanma elemanları ile hareket yolu arasındaki temas yüzeyinin fazla olmas nedeniyle, bilyalı rulmanlara göre daha fazladır. Rijidliğin yükseltilmesi için, örneğin fener mili rulmanlarına ön gerilme verilir.
Sürtünme Sisteme ısı giriş ve çıkışı yanında, bir yataklamanın çalışma sıcaklığını belirleyen faktör, her şeyden önce rulman sürtünmesidir. Sürtünmenin özellikle çok az olduğu rulmanlar, radyal yüke maruz sabit bilyalı, tek sıralı eğik bilyalı ve silindirik makaralı rulmanlardır. Temas eden tipte sızdırmazlık elemanına sahip rulmanlar ile s k dizi silindirik makaral› ve eksenel makaral ›rulmanlarda sürtünme nispeten daha fazlad r.
Plastik kapaklı (a) ve metal kapaklı (b) olarak her iki taraftan sızdırmazlığı sağlanmış sabit bilyalı rulmanlar
YATAKLAMA DÜZENİNİN SEÇİMİ Dönen bir milin kılavuzlanması ve desteklenmesi için, birbirlerine belirli bir mesafe ile takılmış en az iki rulman gereklidir. Uygulamaya göre yataklama şekli sabit, serbest, ayarlı ve oynar yataklama şekilleri arasından seçilir. Sabit-Serbest Yataklama İki radyal rulman ile desteklenen bir milde rulmanların mil üzerine oturma yüzeylerinin mesafeleri işleme toleranslar yüzünden hiçbir zaman tam olarak denk düşmez. İşletme sıcaklığı nedeniyle de mesafeler değişir. Bu mesafe farklılıkları serbest yatak taraf ndan dengelenir. İdeal serbest yataklar, N ve NU tipi silindirik makaralı ile iğneli rulmanlardır. Bu tip rulmanlarda yuvarlanma elemanlar (makaralar) ve kafes, faturasız bileziğin hareket yolu üzerinde kayabilir. Sabit bilyalı ve oynak makaralı gibi diğer tüm rulman tipleri yalnızca, bileziklerden biri tatlı geçme olarak takılırsa serbest yatak olarak iş görür. Genellikle noktasal yüke maruz kalan dış bilezik yuvaya tatlı geçme olarak takılır. Buna karşın sabit yataklar, mili, eksenel yönde kılavuzlayarak eksenel dış yükleri taşır. Eksenel yöndeki gerilmelerden kaç nmak için iki rulmandan sadece bir tanesi sabit yatak olarak kullan›l r. Hangi rulman tipinin sabit yatak olarak seçileceği, eksenel yüklerin değerine ve milin eksenel yönde istenen kılavuzlama hassasiyetine bağlıdır. Çift sıralı eğik bilyalı rulman kullanılarak sabit bilyalı veya oynak makaralı rulmana göre daha hassas bir eksenel k lavuzlama elde edilir. Bir çift simetrik düzenlenmiş eğik bilyalı veya konik makaralı rulman da sabit yatak olarak çok hassas bir eksenel kılavuzlama sağlar. Üniversal yapıdaki eğik bilyalı rulmanlar, ara bilezik olmaksızın “O”, “X” veya “Tandem” düzenlerinde istenildiği gibi takılabildiklerinden özellikle avantaj sağlar. Üniversal tip eğik bilyalı rulmanlar o şekilde dizayn edilmiştir ki “X” veya “O” düzeninde takılmaları halinde çok az eksenel boşluğa sahiptir (UA), boşluksuzdur (UO) veya hafif bir ön gerilmeye sahiptir (UL). FAG Standard Program›’ndaki UL üniversal tip fener mili rulmanlar › “X” veya “O” düzeninde tak lmalar › halinde az bir ön gerilmeye sahiptir (daha fazla ön gerilmeli tipler sipariş üzerine tedarik edilir). Birbirlerine uyumlu eşleştirilmiş sabit yatak olarak kullanılan konik makaralı rulmanlar (N11 tipi) montajı kolaylaştırır. Bunlar, uygun eksenel boşluklarla eşleştirilmiş olduğundan ayar ve tespit işlerine gerek yoktur. Şanzuman mekanizmalarında bazen bir dört nokta rulmanıyla bir silindirik makaralı rulman sabit bir yatak oluşturacak şekilde direkt olarak yan yana takılır. Radyal yönde desteklenmemiş dış bileziğe sahip dört nokta rulmanı sadece eksenel yükleri taşıyabilir. Silindirik makaralı rulman radyal yükleri karşılar. Düşük eksenel yüklerde NUP tipi bir silindirik makaralı rulman da sabit yatak olarak kullanılabilir.
Sabit yataklama-serbest yataklama düzenine ait örnekler
a. Sabit yatak: Sabit bilyal rulman
Serbest yatak: Sabit bilya › rulman
Sabit yatak olarak üniversal tip eğik bilyalı rulman çifti a = O düzeni, b = X düzen
b. Sabit yatak: Oynak makara › rulmanx
Serbest yatak: Oynak makara › rulman
c. Sabit yatak: Sabit bilyal rulman
Sabit yatak olarak konik üniversal tip fener mili rulma › a = O düzeni, b = X düzeni,c=Tandem-O düzeni
Sabit yatak olarak konik makaral rulman çifti a = O düzeni, b = X düzeni
Serbest yatak: Silindirik makara › rulman
Ayarl Yataklama Kural olarak bir ayarlı yataklama, iki adet simetrik düzenlenmiş eğik bilyalı rulman veya konik makaralı rulmandan oluşur. Montaj sırasında bileziklerden biri, yataklama istenilen boşluk veya gerekli öngerilmeye ulaşana kadar oturma yüzeyi üzerinde kaydırılır. Bu tip yataklama, ayar imkan›ndan dolay , özellikle spiral konik dişli pinyon ve tezgahların iş mili yataklamaları gibi hassas kılavuzlamanın gerekli olduğu durumlar için uygundur. Yataklama düzeni olarak O -düzeni veya X-düzeni seçilebilir. O-düzeninde, bas›nç aç ›s ›hatlar n› n oluşturduğu koninin “S” tepe noktası dışa doğruyken X-düzeninde içe doğrudur. O-düzeninin “H” mesafesi, yani basınç konisine ait tepe noktalarının birbirlerinden uzaklığı, X-düzenine göre daha fazlad r. Bu nedenle O-düzeni X-düzenine göre daha kararl› bir yataklama yap ›s na sahiptir.
O-düzenindeki eğik bilyalı rulmanlarla yapılmış ayarlı yataklama (a) X-düzenindeki eğik bilyalı rulmanlarla yapılmış ayarlı yataklama (b)
Eksenel boşluğun ayarlanmasında ısıl genleşme dikkate alınmalıdır. X-düzeninde (a) milden yuvaya doğru sıcaklık düşüşü daima boşluğun azalmasına yol açar (Gerekli şartlar: mil ve yuvanın aynı malzemeden olması, iç bileziğin ve bütün milin eşit sıcaklığa sahip olması, dış bilezik ve bütün yuvanın eşit sıcaklığa sahip olmas ). O-düzeninde durum üç yönden farklıdır. Dış bilezik hareket yoluna ait temas çizgisinin uzatılmasından oluşan doğrunun yatak ekseni ile kesişerek meydana getirdiği koni tepe noktalarının çakışması halinde (b), ayarlanmış rulman boşluğu yukarıda belirtilen şartlar altında değişmez. Takma mesafesinin kısa olması sonucu koniler kesişirlerse (c) veya mesafenin büyük olması sonucu temas etmezlerse (d), ısıl genleşmeden dolayı eksenel boşluk büyük veya küçük olabilir.
Oynar Yataklama Oynar yataklama, hassas bir eksenel k lavuzlamaya ihtiyaç duyulmayan uygulamalarda ekonomik bir çözümdür. Oynar yataklama, ayarlı yataklamaya benzer şekilde tesis edilir. Mil, “s” eksenel boşluğu değerince, yuva içinde kayabilir. “s” değeri istenen kılavuzlama hassasiyetine göre belirlenir. Böylece rulman, ısıl etkenler altında eksenel gerilmelere maruz kalmış olmaz. Örneğin sabit bilyalı, oynak bilyalı ve oynak makaral rulmanlar oynar yataklama sistemleri için uygun rulman tipleridir. Bu rulmanlarda daha çok dış bilezik olmak üzere bileziklerden biri tatlı geçmedir. NJ tipi silindirik makaralı rulmanlardan oluşan oynar yataklamada, mil uzamalarının dengelenmesi rulman n kendi içinde olur. iç ve dış bilezikler sıkı geçirilebilir. Konik makaralı ve eğik bilyalı rulmanlar oynar yataklama için uygun değillerdir, çünkü bunların kusursuz çalışabilmeleri için ayarlanmalar gereklidir. Ayarl› yataklama, bir yayl rondela yard›m ›yla ön gerilme yarat lmas › ile de elde edilir. Elastik tipteki bu yataklama sistemi ısıl genleşmeleri dengeler. Makinanın duruşu esnasında çevreden kaynaklanan vibrasyonun rulmanlarda hasar oluşturma tehlikesine karşı önlem olarak da uygulanır.
a) X-düzenindeki konik makaralı rulmanlarla yapılmış ayarl yataklama ve koni tepe noktala › O-düzenindeki konik makaralı rulmanlarla yapılmış ayarl yataklama; b) hareketli koni tepe noktalarının çakışması hali c) hareketli koni tepe noktalarının kesişmesi hali d) hareketli koni tepe noktalarının kesişmemesi hali
Oynar yataklama örnekleri a= iki sabit bilyal rulman b= iki oynak makaral rulman, c= iki silindirik makaral rulman NJ
s=eksenel boşluk
Yaylı rondela ile ön gerilme verilmiş ayarlı yataklamada sabit bilyalı rulman
RULMAN TİPİNİN TAYİNİ / BOYUTLANDIRMA Makina veya cihazların konstrüksiyonunda rulman delik çapı birçok durumda önceden bellidir. Diğer ana boyutların (dış çap, genişlik) ve rulman tipinin tayini için rulman seçimi hesab› yap larak ömür, statik emniyet ve ekonomiklik yönlerinden istenilen şartları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Bu seçim hesabında rulmana etkiyen yükler rulmanın yük sayısıyla karşılaştırılır. Boyutlandırmada temel ayırım rulmanın statik mi yoksa dinamik mi yüklendiğine göre yapılır. Duran (bilezikler birbirlerine göre hareketsiz) veya yavaş dönen rulmanlar (n
View more...
Comments