Rezervatii Naturale Din Lume...

May 10, 2017 | Author: Bianca | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Rezervatii Naturale Din Lume......

Description

Şot Sergiu Colegiul National „George Cosbuc”, Năsăud

Rezervaţii naturale din lume

Pe Pamant, sunt milioane de privelisti care rascolesc emotiile, multe specii de vietuitoare si multe minunatii de care noi ne bucuram si care merita pastrate si pentru cei care vor veni dupa noi. Northeast Greenland, Groenlanda Exista sute de parcuri nationale, alte cateva sute de rezervatii stiintifice si mii de parcuri naturale. Este cel mai mare parc national existent in lume. Are 972.000 de kilometri patrati, este urias si este aproape nelocuit.

Traiesc aici, in statiunile situate pe coasta, cateva zeci de persoane implicate in operatiuni de supraveghere si cercetare meteo, plus cativa militari. In timpul verii, numarul sporeste datorita oamenilor de stiinta care vin aici pentru diverse proiecte de cercetare. In rest, parcul national este locuit doar de morse si foci, de ursi polari, vulpi polare si iepuri polari si de pasari precum bufnite si potarnichi .Corbii si cateva specii de rate si gaste nordice, precum si narvali si delfini beluga, completeaza ansamblul faunei.

Parcul National Kavir, Iran

In partea de miazanoapte a Iranului, intr-un peisaj de desert si stepa uscata, se intinde o rezervatie putin cunoscuta, dar extraordinara. E supranumita “mica Africa”, deoarece, pe cei 4.000 de km2 ai sai, traieste o bogatie de specii de mamifere ce aminteste de rezervatiile africane, mult mai marile si mai celebrele Tsavo, Etosha, Kruger sau Serengeti. Traiesc aici, in Kavir – pe langa capre si oi salbatice, vulpi, gazele, lupi, hiene si lincsi de desert – doua subspecii rare de feline: leopardul persan si ghepardul asiatic, ultimii urmasi ai leoparzilor si gheparzilor care, pana in urma cu doar cateva secole, rataceau pana in Asia Mica, in partea asiatica a Turciei de azi, la o azvarlitura de bat – peste Bosfor – de Europa.

Mai exista aici si una dintre putinele populatii de magari salbatici. Iar alaturi de mamifere, vietuiesc pasari, si ele adaptate pustiului fierbinte si uscat: potarnichi de desert, o specie de dropii de desert, rare, care au aici o populatie bine intemeiata. Si vegetatia aminteste de peisajele Africii – tufisuri tepoase si arbori cu spini, plante adaptate la uscaciune. Langa parc, se afla Daracheh-ye Namak (Lacul Sarat), mai degraba o mlastina sarata, alimentata de apele raului Qom (care trece prin partea de nord a parcului) unul dintre putinele cursuri permanente de apa care strabat deserturile Iranului.

Parcul National Tierra del Fuego, Argentina

Apartine Argentinei, asezat fiind in partea argentiniana a insulei Tierra del Fuego – Tara de Foc. Argentina si Chile impart suveranitatea asupra teritoriilor Patagoniei si Tarii de Foc. Tara Focului este de fapt un arhipelag, cu o multime de insule cu o suprafata de 48.000 km2. Pe acesta insula principala – numita Marea Insula a Tarii de Foc, desemnata cu apelativul Tierra del Fuego – se afla parcul national cu acelasi nume. Numele de Tara de Foc i se datoreaza lui Magellan.

Clima este subpolara aspra, rece, cu vanturi puternice si ceturi, dar peisaje minunate, cu cascade, lacuri, paduri, ghetari si munti unde, totusi, exista multa viata. În acest loc aspru, unde vara temperatura depaseste 9 grade Celsius, iar iarna este mereu in jur de 0 grade, traiesc aproape 100 de specii de pasari – pescarusi, condori, bufnite, rate salbatice de tot felul, mamifere: vulpi, guanaco (o specie de lama salbatica), vidra sudica, iepuri si castori introdusi de om. Locul si-a pastrat indeajuns de mult din caracterul sau specific, pentru a-i incanta pe cei dornici să cunoasca peisajele si biodiversitatea dinspre capatul de miazazi al lumii.

Heard Island & McDonald Island Region, Australia

Nu este vorba despre un parc national, este o arie protejata cu totul deosebita: este foarte mare si aproape necalcata de om. Aici vorbim despre un plan maret, acela de a crea cea mai mare rezervatie marina a lumii. O imensa suprafata de 65.000 km2 va fi protejata printr-o legislatie stricta care va include interzicerea pescuitului, ocrotind astfel o uriasa intindere de natura oceanica si insulara.

Exista doar doua insulite – Heard si McDonald – in apele subantarctice apartinand Australiei, la 1000 km nord de continenetul inghetat, intr-o regiune aflata deja in inventarul patrimoniului mondial UNESCO. Ambele insule sunt nepopulate de oameni, dar populate de: albatrosi, pinguini si foci, fara specii introduse de om, care sa distruga echilibrul fragil al ecosistemelor, asa cum se intampla in alte locuri. Va deveni astfel ocrotit unul dintre putinele locuri de pe planeta unde natura a ramas intacta.

South Downs National Park, Anglia

Acesta este cel mai nou parc national, abia in 2011 isi va incepe, oficial, existenta. Este unul din Europa, un loc cu ocean, faleze, câmpii – un petic de natura cand frumoasa, cand grandioasa si magnifica, asa cum sunt atat de multe pe Continent. South Downs, in sudul Angliei, devine parc national dupa o asteptare de 60 de ani. Atata a trebuit pentru ca acest colt de coasta atlantica sa capete statul dorit. Multi sau luptat ani de zile pentru ca frumusetea locului sa fie recunoscuta si protejata oficial. Cum spunea Chris Todd, cel care a condus campania pentru recunoasterea si declararea parcului incepand din 1990: “Unii au asteptat acest moment timp de peste 60 de ani. Noi ne simtim tineri, de vreme ce sustinem campania doar de 20 de ani.”

Bibliografie: www.wikipedia.ro, www.curiozitati.net, reviste terra magazin, www.google.com (pozele)

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF