Proiect Parteneriat Gradinita Scoala
September 4, 2017 | Author: IoanaUngureanu | Category: N/A
Short Description
Download Proiect Parteneriat Gradinita Scoala...
Description
“ADAPTAREA COPIILOR LA REGIMUL ȘCOLAR” Proiect de parteneriat intre școală și grădiniță
PARTENERI: Școala cu clasele I-VIII, Cucuteni – învățătoare: Grădinița cu program normal, Cucuteni Educatoare: Gornicioiu Monica Teodora
ARGUMENT: Copilul este un mic univers, iar creșterea și devenirea lui ca adult reprezintă un drum lung și sinuos, plin de urcușuri și coborâșuri, al cărui aspect central îl reprezintă personalitatea, ăn toate aspectele ei. Pasul către școlaritate reprezintă un prag ce implică o serie de aspecte psihologice specifice adaptării școlare, iar acest lucru imprimă o direcție generală a întregii perioade pe care copilul o va petrece în școală. Frecventarea grădiniței de către copil alături de crearea unei imagini pozitive a școlii în ochii micului om, au un rol important în adaptarea cu succes a copilului în școală. Copilul trebuie învățat că școala nu este o modalitate de constrângere, de încetare a jocului, de îngrădire a activităților libere din cadrul grădiniței ci reprezintă o continuare absolut normală a activității copilului, care este în continuă evoluție, fiind capabil să realizeze jocuri mult mai complexe decât cele din grădiniță. Pentru a înlesni cu mai multă ușurință adaptarea optimă a copilului în școală, se dorește să se mențină o strânsă legătură între școală și grădiniță, două instituții asemănătoare și deosebite, în același timp, scop operaționalizat prin efectuarea de vizite, de colaborări, de schimburi de experiență, ce pun preșcolarii în legătură directă atât cu școlarii cât mai ales cu învățătorul.
SCOPUL PROIECTULUI: Familiarizarea copiilor cu specificul activităților desfășurate în cadrul clasei de elevi, în vederea unei adaptări optime la regimul școlar.
OBIECTIVELE PROIECTULUI: Antrenarea școlarilor și preșcolarilor în desfășurarea unor activități comune. Asimilarea de către preșcolari a unor reguli de conduită individuală și colectivă. Stimularea creativității și inițiativei copiilor prin jocurile didactice propuse. Consolidarea deprinderilor de comportare civilizată. Conștientizarea rolului noului adult – învățătorul. Dezvoltarea unor emoții și sentimente pozitive ce pot favoriza activitățile de învățare viitoare. Dezvoltarea unor abilități de a lucra în echipă.
GRUP ȚINTĂ: Beneficiari direcți: elevii clasei a II-a de la Școala cu clasele I- VIII, Cucuteni și preșcolarii de la grupa mare- pregătitoare de la Grădinița cu program normal, Cucuteni. Beneficiari indirecți: părinții copiilor.
REZULTATE AȘTEPTATE: Responsabilizarea părinților preșcolarilor în vederea integrării cu succes îm clasa I. Stimularea motivației copiilor și participarea lor activă și responsabilă la activitățile comune desfășurate.
Cunoașterea de către copii a învățătoarei, precum și a școlii în care vor învăța. Formarea unor abilități de lucru în echipă. Îmbogățirea cunoștințelor copiilor prin implicarea lor în diversele activități comune.
RESURSE RESURSE MATERIALE ȘI FINANCIARE: Reviste Aparat foto Autofinanțare Contribușii ale părinților.
RESURSE TEMPORALE: Noiembrie 2010 – Iunie 2011
RESURSE SPAȚIALE: Sala de clasă de la școală și de la grădiniță Curtea școlii Curtea grădiniței
RESURSE INFORMAȚIONALE: Reviste Cd-uri, Dvd-uri cu diverse filmulețe
PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR 1. Lansarea proiectului – activitate de informare și lansare a proiectului – Noiembrie 2010 2. Astăzi s-a născut Hristos - serbare de Crăciun – activitate extracurriculară – interpretare de colinde, cântece de iarnă, scenete, sorcova, plugușorul, confecționare de materiale specifice sărbătorilor de iarnă- Decembrie 2010 3. Voi fi și eu școlar – activitate extracurriculară – vizitarea școlarilor în timpul activităților instructiv-educative, realizarea unor jocuri didactice în grup- Ianuarie 2011 4. Iarnă să te duci cu bine! – activitate extracurriculară – realizarea unor jocuri specifice anotimpului de iarnă – La săniuș, Să facem un om de zăpadă, Ne îmbulgărim – Februarie 2011 5. Scumpă mamă, te iubesc! – activitate extracurriculară – 8 Martie- momente artistice închinate zilei mamei, audiții muzicale, confecționare de felicitări- Martie 2011 6. A venit primăvara – activitate extracurriculară- încondeierea ouălor cu ocazia sărbătorilor pascale- Aprilie 2011 7. Desenăm și învățăm – activitate extracurriculară - desen pe asfalt cu temă dată, concurs de cultură generală – Mai 2011
8. E ziua ta – 1 Iunie – activitate extracurriculară – desene, audiții muzicale, interpretare de cântece, recitare de poezii, bal mascat- concurs de costume- Iunie 2011 9. La sfârșit de an școlar – activitate extracurriculară – participarea elevilor la serbarea preșcolarilor – Iunie 2011
EVALUAREA PROIECTULUI: Observarea sistematică a copiilor. Expoziții cu desenele și materialele realizate de către copii. Album cu fotografiile realizate pe parcursul desfășurării activităților. Discuții cu partenerii de proiect care au contribuit la activitățile desfășurate.
ACTIVITĂȚI DE PROMOVARE: Expoziții cu materialele rezultate în urma desfășurării activităților prevăzute în proiect. Prezentarea proiectului în cadrul Comisiilor metodice ale învățătorilor și educatoarelor.
PROTOCOL DE COLABORARE
Încheiat astăzi, .......................... între Grădinița cu program normal, Cucuteni, reprezentată prin doamna educatoare Gornicioiu Monica Teodora și Școala cu clasele I-VIII, Cucuteni, reprezentată prin doamna învățătoare Prezentul acord are ca obiectiv crearea unui climat de colaborare în cadrul proiectului educațional ,, ADAPTAREA COPIILOR LA REGIMUL ȘCOLAR,, parteneriat care să conducă la realizarea obiectivelor propuse. În acest sens se vor desfășura activitățile stabilite în proiect, timp de 9 luni, urmărind realizarea obiectivelor, evaluarea finală, rezultatele fiind apoi comunicate ambelor instituții implicate.
Grădinița cu program normal, Cucuteni
Școala cu clasele I-VII, Cucuteni
Director : Prof. Barabulă Mariana
Director : Prof. Barabulă Mariana
View more...
Comments