Proiect de Lectie Geografie

December 1, 2017 | Author: carstea_adrian | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Proiect de Lectie Geografie...

Description

Proiect de lecţie Unitatea de invatamant: Scoala cu clasele I-VIII, Nr.11 Disciplina: Geografia Romaniei Clasa: a V-a B Profesor: Moise Ramona Mihaela Subiectul lecţiei:.Numarul locuitorilor si raspandirea populatiei pe Terra Tipul lecţiei: predare-învăţare-evaluare Durata lectiei: 50 minute Competenţe specifice: 1.2. Definirea, în cuvinte proprii, a sensului termenilor geografici de bază 4.2. Citirea hărţii şi utilizarea semnelor convenţionale 7.1. Aplicarea cunoştinţelor şi deprinderilor învăţate 7.7. Explicarea relaţiilor între grupuri de elemente, fenomene şi procese ale mediului geografic Activităţi de învăţare: - exerciții de recunoaștere a termenilor geografici natalitate, mortalitate, spor natural, densitatatea populatiei etc. în texte diferite - exerciţii de utilizare a termenilor geografici, natalitate, mortalitate, spor natural, densitatea populatieie în contexte noi -exercitii de pozitionare corecta a elementelor geografice pe reprezentarile cartografice Strategii didactice: Mijloace de invatare: Harta politica a lumii, manualul, atlase şcolare, fişe de lucru, brainstorming Metode de invatare: conversaţia euristică, observaţia, lucrul cu harta, explicaţia, expunerea, brainstorming Forme de activitate: individuală, frontală, pe grupe Materialul bibliografic: Dorina Cheval, Constantin Furtuna, Geografie generala. Manual de clasa a V-a, Editura Corint, 1997 Daniela Strat, Constantin Furtuna, Geografie generala. Manual pentru clasa a V-a, Editura Teora,1997

Schita lectiei: Numarul locuitorilor si raspandirea populatiei pe Terra. Cresterea populatiei este influentata de doi factori principali: natalitatea si mortalitatea. NATALITATEA – reprezinta numarul de copii nascuti vii intr-o perioada de un an, raportat la 1 000 de locuitori. - natalitati ridicate: in tari din Africa, Asia de Sud si Sud – Vest si Oceania. - natalitati medii: in America Latina - natalitati mici: in tarile dezvoltate din Europa, precum si in Australia, Noua Zeelanda si Japonia MORTALITATE- reprezinta numarul de decese inregistrat intr-un an, raportat la 1000 de locuitori. - mortalitate mare: in tarile din Africa neagra, Asia - mortalitate mica: in Japonia, S.U.A, Canada, China, tari din sudul Europei MORTALITATEA INFANTILA- reprezinta numarul de copii decedati in primul an de viata, raportat la 1 000 de nascuti vii. SPORUL NATURAL (Sn)- diferenta dintre natalitate si mortalitate - Sn ridicat: in tari din Asia de Sud-Vest - Sn redus: in Europa, America de Nord, Australia DEFICIT NATURAL- atunci cand Sporul natural este negativ. DENSITATEA POPULATIEI- reprezinta raportul dintre numarul de locuitori si suprafata pe care o ocupa acestia. Densitatea populatiei se exprima in locuitori pe kilometru patrat. La scara intregului Glob, densitatea populatiei este de 40 loc/kmp. Regiunile cu cea mai mare concentrare a populatiei sunt: Asia de Est, Asia de Sud, Asia de Sud-Est, Europa Occidentala si nord-estul Statelor Unite ale Americii.

DESFĂŞURAREA LECŢIEI

MOMENTELE LECŢIEI

CO MP ETE NT E

ACTIVITATEA PROFESORULUI

ACTIVITATEA ELEVILOR

3

4

TIM P

METODE DE INVATAR E

5

6

SPE CIF ICE

1 1. Organizarea activităţii 2. Reactualizarea cunoştinţelor din lecţia anterioară „Dinamica populatiei” 3. Anunţarea titlului lecţiei şi prezentarea competentelor 4. Predarea noilor cunoştinţe

5. Fixarea cunoştinţelor Obţinerea performanţei

6. Evaluare

2

Se verifică existenţa materialelor necesare desfăşurării lecţiei; se notează absenţii Profesorul imparte elevilor fise colorate ce contin intrebari din lectia anterioara.

Pregătesc manualele, caietele, atlasele

2 min.

Elevii răspund la întrebări.

10 min.

Profesorul scrie pe tablă titlul lectiei: „Numarul locuitorilor si raspandirea populatiei pe Terra”.Se prezintă elevilor, pe înţelesul lor, competentele lecţiei.

Elevii notează titlul lectiei în caiete. Elevii ascultă cu atenţie.

2 min.

Profesorul dirijaza expunerea noilor cunostinte, adresand urmatoarele intrebari: -Ce este natalitatea? -Ce este mortalitatea? -Ce este spotul natural? -Ce este densitatea populatiei?

Elevii raspund la intrebari si noteaza in caiete.

25 min.

Conversati a euristica, expunerea, explicatia, lucrul cu harta si manualul.

Profesorul noteaza pe tabla schita lectiei pe baza raspunsurilor date de elevi. -Ce este natalitatea?? -Ce este mortalitatea? -Ce este sporul natural? -Ce este densitatea populatia?

Elevii noteaza in caiete.

Profesorul desemneaza patru grupe de elevi si le cere acestora sa analizeze harta densitatii populatiei pe Glob.

Elevii analizeaza harta din manual si atlas, raspund la cerintele date si localizeaza la harta.

5 min.

Analiza, expunerea

Pe baza caracteristicilor prezentate de elevi, profesorul noteaza pe tabla structura densitatii populatiei pe Glob. Profesorul propune elevilor urmatoarea tema de reflectie: ,,Care sunt celemai populate regiuni ale Globului?’’

Elevii noteaza in caiete. Elevii analizeaza si rezolva cerinta, apoi prezinta.

Se distribuie elevilor fişe cu itemi de

Elevii analizeaza, în

5

Conversati e euristica, lucrul cu harta, analiza, expunerea.

Analiza

evaluare.

7. Tema

Profesorul comunica sugestiile ce va ajuta elevii in aprofundarea materiei predate.

linişte fisa de evaluare, apoi se verifica raspunsurile. Elevii asculta cu atentie si noteaza in caiete.

min. 1 min

Fisa de evaluare

1. Completati spatiile punctate: a. Raportul dintre numarul de locuitor si unitatea de suprafata (locuitori/km²)

reprezinta ……………...(0,5p) b. Numarul persoanelor care se nasc int-un an reprezinta………….......(0,5p) c. Numarul persoanelor decedate intr-un an reprezinta…………….......(0,5p) d. Diferenta dintre natalitate si mortalitate reprezinta……………............. (0,5p) e. Numarul de copii decedati in primul an de viata, raportat la 1 000 de nascuti vii reprezinta ...................................(0,5p`) 2. Ce este densitatea populatiei?(3p)

3. De ce in tarile dezvoltate mortalitatea infantila este redusa? (3,5p)

Cuvinte cheie: natalitate, mortalitatee infantila, spor natural

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF