Proiect de Lectie Comunitatea Internationala Si Integrarea Europeana
November 26, 2017 | Author: Gaby Gabriel | Category: N/A
Short Description
Download Proiect de Lectie Comunitatea Internationala Si Integrarea Europeana...
Description
Competenţe specifice
Etapele lecţiei
Conţinut informativ
Activitatea profesorului
Activitatea elevului Numeşte absenţii
1.Moment organizatoric -2 minute-
Noteaza absenţele,verifică curaţenia,stabileste ordinea in clasa.
2.Reactualizarea Comunitatea cunostinţelor locală și anterioare națională -8 minute-
Profesorul ii intreabă pe elevi ce înseamnă ,,comunitate locală/națională” Profesorul ii intreabă pe elevi ce tipuri de comunități locale cunosc Profesorul cere elevilor sa menționeze unde anume sunt trecute drepturile și îndatoririle cetățenești. Profesorul cere elevilor sa dea exemplu de câteva drepturi cetățenești.
3.Anunțarea titlului lecție noi,a planului de idei,a obiectivelor lecției
Comunitatea internațională. Integrarea europeană.
Anunțarea titlului lecției Comunitatea internațională. Integrarea europeană si precizeaza planul de idei al acesteia. 1.Ce se intelege prin
Metode si procedee didactice conversaţia
Comunitate locală=totalitatea locuitorilor unei localități. Comunitate națională=locuitorii unei țări. Conversatia examinatoare Tipuri de comunități locale:cartier, oraș,trib,sat,popor,națiune Drepturile și îndatoririle cetățenești sunt trecute în Constituție. Exemple de drepturi cetățenești:Dreptul la viață/vot/apărare/învățătură etc.
Explicatia
Material didactic
comunitate inernațională? 2.Care sunt structurile europene care stau la baza comunității internaționale 3.Integrarea Romaniei în structurile europene.
-3 minute-
C1
4.Transmitereaasimilarea noilor cunostințe -20 minute-
Ce se ințelege prin comunitate internațională ?
Plecând de la cunoștințele din lecția anterioară (Comunitatea locală și națională), profesorul cere elevilor să aproximeze o definiție a comunității internaționale;la ce anume cred ei că se referă.
Elevii spun ce înțeleg ei prin comunitate inetrnațională, ce cred ei că reprezintă aceasta, având în vedere că, în lecția anterioară au definit comunitatea locală și națională si vor putea aproxima intelesul termenului cheie folosindu-se de ceea ce au stiu deja despre comunitate.
Pe baza răspunsurilor elevilor, profesorul da o definiție a comunității internaționale, pe care o explica si o scrie la tabla.
Elevii vor scrie in caiatele lor definia si vor sublinia termenul cheie, comunitatea internationala: Comunitatea internațională desemnează un ansamblu de state unite prin interese economice, politice și culturale comune.
Conversatia euristica
Explicatia
C2 Care sunt structurile europene care stau la baza comunității internaționale ?
La baza comunității internaționale se află mai multe structuri. Acestea au rolul de a-i asigura stabilitate (au grijă ca statele să nu intre în conflict unele cu altele și să se respecte Drepturile Omului).
Elevii isi vor nota în caiete structurile europene: 1.ONU-Organizația Națiunilor Unite 2.Consiliul Europei 3.Convenția Europeană a Drepturilor Omului
Profesorul menționează elevilor și le notează pe tablă principalele structuri europene care stau la baza comunității internaționale.
Integrarea Romaniei în structurile europene
Profesorul le va mentiona fiecare structura europeana in parte, cand a aderat tara noastra la structurile respective si cateva informatii suplimentare cum ar fi sediul structurilor mentionate si rolul lor.
4.Comunitatea Europeană(U.E) 5.NATO-Pactul Atlanticului de Nord
Elevii isi vor nota in caietele lor : ONU are rolul de a veghea asupra binelui comunitatii internationale Consiliul Europei are rolul de a sprijini libertatile, democratia si drepturile omului; sediul acesteia este la Strasbourg, in Franta, iar Romania a devenit membra din 1993.
Conversatia euristica
Conventia europena a Drepturilor Omului este un document care permite unui stat membru sau unei persoane particulare sa depuna plangere unui stat membru (ex: incalcarea drepturilor) Comunitatea europeana este reprezentata de UE, are sediul la Bruxelles, in Belgia. Romania este membra din 1 ianuarie 2007. NATO- Pactul Atlanticului de Nord. Romania a devenit membra din 2004. 5.Obtinerea performantei -10 minute-
C4
Dupa ce profesorul a schitat lectia pe tabla si dupa ce lea explicat elevilor continutul, repeta impreuna continutul informational si le mai explica daca este cazul, apoi le cere elevilor sa inchida caietele si sa rezolve primul exercitiu ( Fisa nr 1), sa completetze spatiile libere din afirmatiile date in 5 minute.
Copii recitesc ceea ce au scris, inchid caietele si apoi completeaza afirmatiile date cu termeni din lista de cuvinte data.
Muncă independentă Fișa Nr.1 Invatarea prin descoperire, Conversatia euristica
Dupa ce au terminat, profesorul va numi cate un elev sa citeasca ceea ce a scris. Daca nu este corect, va mai numi ali elevi , iar raspunsul corect va si confirmat de catre profesor si ii va si explica de ce este corect.
Profesorul le imparte elevilor cel de-a doilea exercitiu, o fisa cu un rebus. Citesc impreuna afirmatiile, iar apoi ii gurupeaza pe perechi, pe banci, urmand ca ei sa completeze casutele libere din rebus in 2 minute
Elevii primesc fisa si completeaza rebusul cooperand cu colegul de banca, iar la final se vor compara raspunsurile si vor trece la tabla, pe rand sa scrie cate un cuvant.
Invatarea prin descoperire
Fișa Nr.2
6.Evaluarea cunostintelor -7 minute-
Profesorul cere elevilor sa defineasca termenul de comunitate internationala
C1
Comunitatea internațională desemnează un ansamblu de state unite prin interese economice, politice și culturale comune. Conversatia examinatoare
Cere elevilor sa numeasca cateva din structurile europene amintite in lectie
ONU UE NATO Consiliul Europei
PROIECT DE LECŢIE DATA: UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: DISCIPLINA: Cultură civică PROPUNĂTOR: CLASA: a VII-a B UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: Omul, ființă socială LECŢIA: Comunitatea internațională. Integrarea europeană TIPUL DE LECŢIE: mixtă DURATA: 50 min. OBIECTIVUL/COMPETENŢA GENERAL/GENERALĂ: de a transmite, consolida şi sistematiza cunoştinţele elevilor despre comunitatea internațională și integrarea europeană; de a dezvolta capacitatea elevilor cu privire la drepturile și responsabilitățile unui cetățean al Europei/ OBIECTIVE OPERAȚIONALE: elevii: • Sa identifice diferenta dintre comunitatea locala, nationala, respectiv internationala pe baza reactualizarii cunostintelor. • Să precizeze o definiție succintă a comunității internaționale plecând de la cunoștințele din lecția anterioară (Comunitatea locală și națională) • Să enumere structurile europene care stau la baza comunității internaționale, completând fișa de lucru Nr. 1. • Sa utilizeze termeni-cheie ai lectiei ( NATO, UE, ONU) completand fisa de lucru nr 2. METODE ŞI PROCEDEE DIDACTICE: Conversaţia, explicaţie, muncă independentă, gândiţi, lucraţi în perechi, învăţarea prin descoperire. MIJLOACE DE ÎNVĂŢĂMÂNT: manualul, Fișa Nr.1, Fișa Nr. 2. Schema lecţiei Comunitatea internaţională. Integrarea europeană 1. ONU -in 1945 a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite ( ONU) - rol: să vegheze la binele comunităţii internaţionale 2. Consiliul Europei -sediul este în Franţa -Romania a devenit stat membru al Consiliului Europei -rol: sprijină -libertaţile
-democraţia - drepturile omului 3. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului -permite unui stat membru sau unei persoane particulare să depună plângere unui alt stat membru 4. Comunitatea Europeană -este reprezentată de Uniunea Europeană -sediul ei este la Bruxelles, Belgia -România este memebră de la 1 ianuarie 2007 5. NATO - Pactul Atlanticului de Nord -Romania a dvenit membră din 2004
View more...
Comments