Profilurile psihologice ale marilor lideri contemporani
June 12, 2018 | Author: Alina Gheorghe | Category: N/A
Short Description
Download Profilurile psihologice ale marilor lideri contemporani...
Description
Profilurile psihologice ale marilor lideri contemporani.
Nu e puin lucru pentru un Prin a ti s-i aleag bine minitrii, care sunt buni sau ri dup înelepciunea Prinului. Prima prere pe care i-o faci despre un suveran i despre ce are în cap este când îi vezi pe oamenii pe care i-i ine pe lang el. Machiaveli.
Pentru a realiza r ealiza profilurile psihologice Aburey Immelman Immelman utilizeaza diverse instrumente. Unul dintre aceste instrumente de explorare este Millon Inventory Index. Index. Acest instrument filtreaz dousprezece trsaturi de personalitate. Aceste trsaturi sunt urmtoarele: dominaia, interpreditatea, a mbiia, extraversiunea,supune extraversiunea,supunerea, rea, umilina, opoziia, meticulozitatea, inhibiia, retragerea schizoid, neîncrederea, instabilitatea. O trstura de personalitate prezent într-o manier moderat moderat poate fi o calitate, ca litate, dac devine prea marcat, se transform de cele mai multe ori într-un defect i dac devine cu adevrat excesiv, deviaz spre s pre nebunie. Aceste dousprezece trsaturi de personalitate personalitate pot si simplificate si mplificate i regrupate în cinci trsturi majore de personalitate i a nume Big Five. Gordon W. Allport, a vrut s demonstreze în acest fel c fiecare individ este unic i c trebuie s se considere în primul rând contextul prezent i mai puin trecutul îndeprtat pentru a înelege personalitatea unui unui individ. Prin contribuia altor altor psihologi a fost confirmat validitatea Big Five în determinarea profilului unui unui subiect. El permite totui întelegerea cu mare acuratee a modului modului în care funcioneaz i gândete o fiin uman.
În acest mod putem verifica personalitatea fiecrui individ dar i trsturile acestuia de
caracter, deoarece toate aceste lucruri ne conduc spre o analiz clar a individului sau i a modului în care gândete. În aceast msur putem întâmpina sau preveni eventualele erori. Indivizii, ³oamenii´ sunt caracterizai în mod deosebit de faptele lor dar i de modul în care se exprim, gesticuleaz, se acomodeaz. Astfel un actor politic individual se manifest în aceeai manier îns dau foarte mult atenie detaliilor nesemnificative pentru alii. i anume: atenie la mimic , gesturi, limbaj, atitudine, prestan, corectitudine i dinamism. Pascal de Sutter a sintetizat în aceast lucrare, toate profilurile psihologice ale marilor lideri contemporani: George W. Bush, Bill Clinton, Nicolas Sarkozy. De exemplu Bush dupa o analiz mai aprofundat îl cataloghez ca fiind un tip lipsit de inhibiii i lipsit de simpatie în faa unei largi pri a electoratului american. Prima campanie electoral a lui Bill Clinton se caracterizeaz prin numrul sczut de atacuri personale pe care el le-a dezlnuit împotriva adversarilor si. Clinton în c eea ce privete credina în controlul evenimentelor i nevoia de putere, e mai degrab un reactiv decât un iniiator. Înainte de a se arunca, liderii precum Clinton prefer s-i testeze ideile în ca drul unor grupuri restrânse ori prin sondaj. Se observ diferena fa de atitudinea lui George W. Bush. Liderii care sunt asemeni lui Clinton, au un scor ridicat la complexitatea conceptual, sunt în general deschii informaiilor provenind din diferite surse i oferind diferite perspective. Un nivel ridicat de încredere de sine, cum are preedintele Bill Clinton, îi permite cuiva s aib rbdare, s-i aloce timp pentru a încerca s afle c e anume funcioneaz cel mai bine. Acest tip de lider nu vede lucrurile în alb i negru ci mai degrab într-o palet de griuri. Aspectul pozitiv e c asta caracterizeaz un conductor prudent i flexibil. Cel negativ, e acela c , liderul poate da impresia c nu tie prea bine ce vrea, ca un cameleon care-i schimb culoarea în funcie de circumstan e. Profilul lui Nicolas Sarkozy desemneaz o personalitate a mbiios-dominant, cu o component bnuitoare. Acest tip de profil se regsete adesea la liderii politici, i în special la cei care au ajuns sus fr a se fi nscut într-un mediu care s favorizeze ascensiunea dar i accesul la putere.
Toate aceste lucruri sunt menionate dar i demonstrate în urma unor analize a mnunite
asupra comportamentului fiecrui lider contemporan în parte i concluziile au fost a cestea. Analiza este facut pe baza unor date concrete dar i în urma unor eforturi considerabile, depuse de profilerul psihologic. Toate aceste caracteristici ne arat adevrata fa a conductorilor notrii indiferent daca
acetia disimuleaz sau ascund anumite lucruri de publicul spectator. Astfel cu ajutorul lui Pascal De Sutter, dar i cu ajutorul oamenilor de tiin putem lua la cunotiin lucruile ascunse, deinute de liderii notri politici.
View more...
Comments