Poker

April 24, 2017 | Author: Manuella Gabor | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Poker...

Description

Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” Facultatea de Relatii Economice Internationale -anul 1-semII-Grupa 192-

Referat Sport Jocul de poker

Student : Gabor Manuela

Brasov 06.05.2010

Poker Poker-ul este un joc popular de cărţi în care jucătorii mizează pe valoarea superioară a combinaţiei de cărţi ("mâna") aflată în posesia lor, pariind sume de bani pentru obţinerea potului, adică a sumei puse în joc. Câştigător este jucătorul care deţine mâna cu cea mai mare valoare în conformitate cu ierarhia cărţilor de joc, sau cel care rămâne cu cărţile în mână după ce toţi ceilalţi jucători au renunţat să joace turul respectiv. Pokerul are mai multe variante de joc, toate fiind însă similare. În funcţie de varianta jucată, mâinile pot fi formate folosind cărţi care sunt ascunse faţă de adversari sau dintr-o combinaţie de cărţi ascunse şi cărţi arătate. Alte jocuri care folosesc sistemul de ierarhie a mâinilor de la poker sunt cunoscute tot sub numele de "poker." Video poker-ul este un joc pe calculator pentru un singur jucător care funcţionează ca o masina de slot.

Jocul de poker Cea mai cunoscută variantă - la noi în ţară - este probabil, cea în care se împart câte 5 cărţi tuturor jucătorilor, fiecare jucător având dreptul să schimbe ulterior cel mult 3 cărţi, în speranţa formării unor formaţii câştigătoare. Formaţiile de cărţi câştigătoare sunt, în ordine crescătoare: • • • • • • • • • •

o pereche (două cărţi la fel, ex.: 2 Aşi), 2 perechi, 3 de acelaşi fel (brelan) (ex.: 3 Valeţi), chintă (cărţile să fie în ordine crescătoare, ex.: 10, J, Q, K, A), culoare (toate cărţile să fie de aceeaşi culoare, ex.: cupă), full (3 de un fel şi 2 de un alt fel), careu (4 cărţi de acelaşi fel, ex.: 4 de 10), chinta la culoare (cărţile in ordine crescătoare, dar si de aceeasi culoare) chintă royală (cărţile să fie în ordine crescătoare, de aceeaşi culoare, de la 10 la A). dacă nici un jucător de la masă nu are o astfel de formaţie, câştigă cel cu cartea cea mai mare

Alt aspect specific acestui joc este cacealmaua. Se spune că un jucător bun de poker nu are nevoie de un noroc excepţional pentru a câştiga, deoarece îi poate analiza pe ceilalţi jucători de la masă şi îşi poate da seama cine are cărţi bune şi cine nu, drept care poate supralicita sau se poate retrage, judecându-şi mai degrabă adversarii decât propriul succes, de a fi obţinut o mână de calitate.

Clasificare jocuri de poker Jocuri cu cărţi comune - o parte din cărţi este comună şi vizibilă pentru toţi jucătorii, iar o parte este privată şi invizibilă pentru ceilalţi jucători: o Texas Hold'em o Dublu Hold'em o Omaha o altele Jocuri cu cărţi numai private dintre care unele sunt vizibile, jocuri numite studs: o Stud cu cinci cărţi o Stud cu şapte cărţi o Nullot o altele Jocuri cu cărţi numai private, niciuna vizibilă pentru jucătorii adverşi (poker închis): o Poker închis - variante cu 52, 36, 24 cărţi o Nullot închis o Badugi o Altele







Pokerul este un joc de cărţi în care jucătorii pariază pe forţa şi valoarea mâinii lor (combinaţiei de cărţi), în funcţie de o ierarhie standard. Câştigătorul unei runde este fie cel cu cea mai mare combinaţie, fie singurul jucător rămas în pot (suma totală de jetoane pariate în runda respectivă) după ce toţi ceilalţi jucători au dat „fold" (şi-au pus cărţile pe masă). Există o varietate de jocuri de poker, însă mai toate implică mai multe runde de pariuri, un „showdown" (arătarea şi compararea cărţilor jucătorilor), iar unele implică şi cărţi comune (care aparţin tuturor jucătorilor). Pokerul se învaţă uşor dar, pentru a îl juca cu adevărat bine, e nevoie de o viaţă întreagă. Pentru a juca, nu trebuie decât să ştii ordinea valorică a mâinilor şi să memorezi combinaţia cea mai bună din mână.

Ordinea valorică a mâinilor de poker Aproape toate variantele jocului folosesc un pachet standard, de 52 de cărţi, însă cele mai multe nu folosesc jokerii. Ordinea mâinilor pentru varianta Texas Holdem este următoarea:

Chintă Roială maximă

Cea mai bună mână posibilă la Texas Holden – 10, valet, damă, popă şi as de

Chintă Roială

aceeaşi culoare

aceeaşi culoare: Cinci cărţi consecutive de aceeaşi culoare – 9, 10, valet, popă, damă de sau, alt exemplu, as, 2, 3, 4, 5 de

aceeaşi culoare Careu Full

Oricare patru cărţi cu acelaşi număr Trei bucăţi şi o pereche în aceeaşi mână – as, as, as, damă, damă ('full de aşi

cu dame') Culoare

Cinci cărţi de aceeaşi culoare, în orice ordine

Chintă

Cinci cărţi consecutive, indiferent de culoare

Trei bucăţi

Oricare trei cărţi cu acelaşi număr

Două perechi

Două perechi diferite în aceeaşi mână

Pereche

Oricare două cărţi cu acelaşi număr Cartea cu valoarea cea mai mare din mână, asul fiind cea mai tare şi 2 cea

High Card

mai slabă

Pariurile şi jocul În continuare sunt descrise pariurile şi jocul pentru varianta Texas Holdem. Pentru definiţii ale tuturor termenilor folosiţi la jocul de poker, consultă cuprinzătorul nostru glosar. Direcţia de joc este întotdeauna aceea a acelor de ceasornic, jocul începând cu jucătorii aşezaţi în stânga butonului de dealer (reprezentat, în mod obişnuit, printr-un disc de plastic). Aceştia trebuie să pună „big blindul" şi „small blindul". Blindul este un pariu făcut înainte ca jucătorii să îşi fi văzut cărţile, sau chiar înainte ca acestea să le fi fost împărţite, şi are rolul de a da drumul la pariuri şi la formarea potului. Jucătorii primesc apoi cărţile (cu faţa în jos), iar jucătorul din stânga big blindului pariază primul.

Call, raise sau fold În acest moment al jocului, jucătorii pot fie să dea call (să parieze o sumă egală cu cea din big blind), să dea raise (să parieze o sumă mai mare, până la o limită) sau să dea fold (să înapoieze cărţile dealerului, renunţând astfel la joc în runda respectivă). Jocul merge conform acelor de ceasornic până ce toţi jucătorii au ales una din cele trei opţiuni. Odată încheiat acest proces, sunt extrase cărţile comune.

Flop În Texas Holdem sunt extrase trei cărţi, cu faţa în sus, jucătorii putând să îşi formeze cea mai tare mână folosind orice combinaţie între cărţile din mână şi cele comune, după care urmează o nouă rundă de pariuri.

Check, raise sau fold

În aceasta (şi următoarele) rundă de pariuri, jucătorii pot da „check" (să facă un pariu nul, rămânând însă în pot), raise sau fold. Fireşte, după ce un jucător a dat raise, cel care urmează nu poate de check, ci doar call, raise sau fold. După această rundă de pariuri, este extrasă următoarea carte comună.

Turn După extragerea celei de-a patra cărţi comune, începe o nouă rundă de pariuri. Jucătorii pot, şi acum, să dea check (dacă nimeni nu a iniţiat încă pariurile în runda respectivă), call, raise sau fold. Apoi se extrage şi ultima carte comună.

River După ce s-a extras a cincea, şi ultima, carte comună, începe runda finală de pariuri. Ca şi până acum, jucătorii pot da check, call (dacă s-au deschis pariurile), raise sau fold.

Showdown Dacă, după runda finală de pariuri, cea de după river, în pot se mai află doi sau mai mulţi jucători, ei trebuie acum să spună ce au şi să arate cărţile. Jucătorul cu mâna cea mai puternică, formată folosind cele mai tari cinci cărţi disponibile, câştigă suma din pot. După showdown, cărţile sunt strânse, butonul de dealer şi cele două blinduri se mută cu o poziţie mai la stânga, iar jucătorii aflaţi acum în poziţiile de small blind şi big blind îşi fac pariurile forţate. Apoi cărţile sunt amestecate şi împărţite pentru jocul următor. Dacă, în orice moment al rundei de pariuri, toţi jucătorii în afară de unul singur dau fold, atunci acesta din urmă câştigă suma din pot, nefiind obligat să arate cărţile din mână.

Informaţii suplimentare Ceea ce am descris până acum au fost regulile jocului de no-limit Texas Holdem. Mai jos se pot găsi informaţii suplimentare despre poker şi jocul în sine, în caz că vrei să ştii mai multe.

Mai multe despre poker Originile jocului de poker nu au fost stabilite cu exactitate. Un lucru acceptat de toţi specialiştii este acela că pokerul s-a dezvoltat şi a evoluat din diverse alte jocuri de cărţi, provenite din Franţa, Persia, Germania şi Anglia. Cea mai mare parte a variantelor din ziua de azi s-au dezvoltat şi au câştigat în popularitate în decursul primei jumătăţi a secolului al XX-lea. Cu ajutorul integrării rapide a pokerului online şi a turneelor televizate, jocul trece printr-o

perioadă fără precedent de creştere a popularităţii.

Pokerul

se joacă pe internet, în „lumea reală" (B&M – „bricks and mortar"), în cazinouri, pub-uri, cluburi şi între prieteni. Cele mai importante camere de poker online, PokerStars, PartyPoker, atrag în mod regulat mii de jucători pe zi. Camerele de poker online au avantajul de a oferi jucătorului o mai mare diversitate de opţiuni de pariere (limite), de la 0.01$ până la 1000$ şi chiar mai mult. În acest moment, cea mai populară variantă de poker este Texas Holdem, datorită, în mare parte, şi transmisiunilor televizate recente, care îşi îndreaptă atenţia cu predilecţie spre acest tip de poker.

Creşterea

numărului de camere de poker online, jocuri B&M şi turnee garantează succesul şi acoperirea globală din ce în ce mai mare a pokerului. Pentru unii, el reprezintă pur şi simplu un hobby, pentru alţii, o sursă de venit. Oricare ar fi motivul pentru care joci poker, PokerNews este principala ta resursă independentă de ştiri despre poker.

Mediul de joc Pokerul pe internet Posibilitatea de a juca poker chiar de acasă, împotriva unei multitudini de jucători, la orice nivel de limită şi la orice oră s-a dovedit unul din principalele atuuri ale pokerului online. Cel mai adesea, nu ai nevoie decât de un calculator şi de acces la internet pentru a juca în camerele online pe bani, acolo unde jucătorii pot mai întâi să-şi testeze abilităţile şi abia apoi să treacă la jocul pe bani reali. Chiar şi acolo, opţiunile cu micro-limite oferă începătorilor şansa unui joc fără prea mari riscuri. Pokerul B&M Sălile de poker „bricks and mortar", sau „live", cresc şi ele la număr pe zi ce trece, adaptându-se la (şi profitând de) interesul nou-descoperit al oamenilor pentru acest joc. În acestea, jocul se desfăşoară într-un ritm mult mai scăzut decât pe internet, deoarece aici dealerul trebuie să amestece şi să împartă cărţile manual, iar jucătorii să numere şi să deplaseze jetoanele. Limitele sunt, de obicei, mult mai mari decât micro-limitele disponibile pe internet, însă destule cazinouri şi săli de poker organizează seri ale începătorilor, în cadrul cărora sunt ţinute cursuri introductive şi tutoriale. A te afla faţă în faţă cu adversarul poate reprezenta o perspectivă intimidantă; de aceea, mulţi îşi încep cariera de jucători în mediul sigur al camerelor online, şi de-abia apoi fac pasul către jocul la masă.În multe locuri (cum ar fi puburile sau cluburile) se organizează, de asemenea, seri de poker la intervale regulate. Un pub reprezintă un mediu mai relaxat şi mai puţin intimidant pentru a-ţi face debutul la jocul B&M, în comparaţie cu un cazinou. Aici începătorii sunt bineveniţi, ceea ce face ca „pokerul de pub" să fie un teren fertil pentru dezvoltarea jocului.

Jucătorii Numărul de jucători de la mesele de poker variază de la doi (joc cunoscut şi sub denumirea de „heads-up") până la zece (la o singură masă). Turneele pot fi organizate la mai multe mese (multi-table tournaments – MTT), ceea ce înseamnă că numărul maxim de jucători care pot lua parte la un turneu este, practic, nelimitat. Cel mai mare şi mai cunoscut turneu de poker

„live" din lume este Turneul Principal al World Series of Poker, care, în 2006, a adunat la start un număr record de 8.772 de participanţi.

Structura jocului Pokerul poate fi jucat în turnee (cu una sau mai multe mese) sau în jocuri pe bani (ring). Turneele percep, în mod obişnuit, o taxă (buy-in), fiecare jucător începând cu acelaşi număr de jetoane. Taxa este formată dintr-o sumă care este adăugată la fondul de premiere şi un comision reţinut de cazinou, pub sau camera de poker online. Jucătorii se înfruntă până ce unul singur rămâne în joc, iar banii de premiu sunt distribuiţi, ulterior, între jucători. De exemplu, într-un turneu cu zece participanţi, jucat la o singură masă, fondul de premiere este distribuit, de regulă, astfel: 50% pentru locul 1, 30% pentru locul 2 şi 20% pentru locul 3. Distribuţia premiilor variază în funcţie de tipul de turneu jucat şi de numărul de participanţi. Jocurile pe bani se desfăşoară pe o singură masă şi continuă atâta timp cât se mai află jucători la masă. Blindurile (pariurile forţate dinaintea începerii jocului) sunt menţinute la o valoare constantă. Elementul definitoriu este acela că jucătorii se pot alătura jocului şi îl pot părăsi oricând doresc, ceea ce face ca aceste jocuri să reprezinte un teren ideal pentru cei ce nu agrează să se chinuie ore în şir în turneele cu mai multe mese. Jucătorii pot intra în joc cu orice sumă doresc (există totuşi, de obicei, o sumă minimă). Mai există, de asemenea, turneele sit-n-go. Acestea se desfăşoară pe o singură masă şi încep imediat ce toate locurile de la masă au fost ocupate, încheindu-se atunci când în joc a rămas un singur jucător. Acest gen de turneu este agreat de cei ce nu doresc să joace jocuri pe bani, însă nu au timp nici să joace în lungile turnee pe mai multe mese. În turneele sit-n-go şi turneele pe mai multe mese, blindurile cresc la intervale specifice (numite şi „nivele"), aceasta pentru a iuţi jocul, lucru necesar mai cu seamă la turneele pe mai multe mese.

Limitele de pariere Limitele de pariere se încadrează, în general, în trei categorii: Fixed Limit, Pot Limit şi No Limit. În primul caz, jucătorul are dreptul să parieze numai o anumită sumă, stabilită anterior, de fiecare dată când acesta dă raise. Pariurile la jocurile Pot Limit nu pot depăşi valoarea sumei din pot, care poate creşte exponenţial, în funcţie de numărul de pariuri depuse. Jocurile No Limit, după cum se deduce şi din denumire, permit jucătorilor să parieze aproape orice sumă (inclusiv întreaga grămadă de jetoane). Valoarea pariurilor minime este stabilită, în general, la nivelul valorii din big blind. În turnee, aceasta, ca şi pariul minim, creşte constant odată cu trecerea timpului, pentru a garanta ajungerea la un rezultat final. La un moment dat în timpul unui turneu dat, se poate introduce un „ante". Acesta este un pariu de tip blind pe care îl fac toţi jucătorii înaintea primirii cărţilor pentru mâna respectivă.

Rândurile de mai sus descriu procesul de pariere în cazul variantei Texas Holdem; alte variante ale jocului, precum Stud sau Draw, folosesc scheme diferite de pariere.

Un joc de Texas hold 'em în plină desfăşurare. "Hold 'em" este în prezent cea mai populară formă de poker în special datorită prevalenţei sale la concursurile televizate.

Harry Truman-s poker chips

Poker Room at the Trump Taj Mahal, Atlantic City, New Jersey.

WSOP Main Event Table

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF