Plante toxice

March 30, 2017 | Author: FRANCOENGLEZUL | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Plante toxice...

Description

Plantele sunt frumoase si decorative, dar fie in gradina fie in casa pot fi, fara stirea noastra, purtatoare de venin. Si astfel, devin obiect de risc pentru sanatatea in special a celor mici. Atinse sau ingerate, unele plante pot avea consecinte grave. In pericol sunt adultii, dar mai ales copiii care, dupa ce au atins aceste plante obisnuiesc sa-si duca mana la gura. Desigur, nu toate plantele sunt otravitoare, dar sunt multe lucruri ce trebuie stiute cum ar fi, spre exemplu, modalitatea de intoxicare. Iata cateva exemple de plante periculoase. Sunt numeroase plantele veninoase ce intra in categoria plantelor de gradina, pe care le putem cultiva si pe balcon. Este vorba de acele flori care cresc in multe case. Iata-le pe cele mai cunoscute, mai frumoase, dar care isi ascund partile nocive, pe care foarte putini le cunosc.

• Azaleea: Este una dintre plantele cele mai cunoscute pe care, macar o data, am oferit-o cuiva cu cele mai bune ganduri sau am primit-o in dar, fara sa stim ca frunzele sale sunt nocive. Se prezinta cu frunze ovale, de culoare verde. Florile de azalee sunt albe sau au diferite tonalitati de roz, rosu sau chiar albastru. Intoxicatia are loc prin ingestia plantei. Tulburari si remedii. Frunzele contin toxine ce pot provoca iritatii ale gatului. Alte simptome: greata, vomismente, diaree. in cazurile cele mai grave, pot provoca convulsii si incetinirea batailor inimii. Daca un copil a inghitit o cantitate minima, medicul va prescrie administrarea de carbon activ. Daca a ingerat o cantitate mai mare, copilul trebuie dus la spital pentru a i se face imediat spalaturi gastrice.

• Ciclama: o alta planta de gradina sau de balcon, o floare foarte placuta si atragatoare, cu frunze verzi striate cu arginiu, in forma de inima. Florile pot fi albe, roz, rosii, fucsia. Partea nociva a ciclamei este reprezentata de tubercul, periculos in caz de ingestie. Tulburari si remedii. Raul cauzat de intoxicatia cu ciclama se manifesta prin diaree, dureri abdominale si vomismente. Trebuie apelat imediat la Urgenta unde pacientului i se va administra medicamente anti diareice.

1

• Iasomia: o alta planta care, primavara, infumuseteaza gradinile si balcoanele. Florile de iasomie, de culoare alba, emana un parfum intens si foarte placut. in ciuda acestor caracteristici pozitive, trebuie sa inregistram si toxicitatea plantei, prezenta in boabe. Este vorba de o planta periculoasa mai mult decat altele, pentru copii, prin ingestie. Tulburari si remedii. Baca nociva contine unele toxine ce provoaca tulburari gastrointestinale, cum este diareea. Trebuie apelat imediat la Urgenta. Daca tulburarile persista, medicamentele ideale sunt cele cu functiune anti diareica.

• Irisul: poate ajunge la inaltimea de un metru. Florile sale sunt albastre, partea nociva aflandu-se in limfa. Intoxicatia survine doar prin ingestie. Tulburari si remedii.Tulburarile cele mai comune sunt durerile abdominale insotite de diaree, vomismente si greturi. Trebuie apelat la specialisti care, pentru a limita simptomele, pot administra medicamente anti diareice.

• Cala: splendida si maestuoasa, aceasta planta de gradina poate fi definita ca un ansamblu de flori minuscule, pozitionate toate una langa alta. Este foarte apreciata pentru albul ei imaculat, dar se stie mai putin ca intreaga planta este expusa pericolului intoxicarii: acesta se poate produce fie prin contact fie prin ingestie. Tulburari si remedii. Daca intoxicatia s-a produs prin contact, se pot produce iritatii locale. Daca insa este vorba de greturi, dureri abdominale, diaree si vormismente, inseamna ca a fost inghitita o anumita cantitate din aceasta planta. Primul pas este anuntarea medicului dintr-un centru specializat care va evalua situatia. Daca este cazul, va administra madicamente anti diareice.

2

• Glicina: face parte din plantele de gradina cataratoare. Se prezinta cu ramuri acoperite cu flori albastre spre violet sau albe. in timpul verii, florile de glicina produc fructe de culoare verde. Florile si semintele de glicina reprezinta partea toxica a plantei. Intoxicatia poate sa se produca doar prin ingestie, deci mare atentie la copii! Tulburari si remedii. Si in acest caz tulburarile sunt standard: vomismente, diaree, greturi si dureri abdominale. Medicamentele antidiareice sunt cele necesare. Evident, sfatul medicului va trebuie respectat.

• Zambila: o planta mica dar foarte fumoasa, eleganta si ornamentala, ce prezinta flori in diverse culori, ce emana un parfum inconfundabil. Partea toxica a zambilei este inchisa in bulb, intoxicatia producandu-se fie prin contact fie prin ingestie. Tulburari si remedii. Daca intoxicatia se produce prin contact, simptomul principal este cu siguranta inflamarea si inrosirea zonei respective. Tulburarile gastrointestinale se produc doar daca se inghite o parte din planta. In primul caz, este suficient sa se aplice local o pomada antistaminica, in timp ce in al doilea caz, trebuie anuntat medicul.

• Datura (Trompeta ingerilor): se prezinta cu splendide flori in forma de clopot, pendente, de culoare alba. Toata planta se considera a fi nociva, dar numai prin ingestie. Cei mai periclitati sunt copiii si adolescentii. Tulburari si remedii. Raul poate varia de la convulsii la halucinatii, de la greturi la tahicardie, cu manifestarea clara a dilatatiei pupilei. Remediul principal este cel oferit de specialistii de la Urgenta. Medicii stiu sa adminsitreze medicamentele potrivite pentru diminuarea simptomelor. Amintim ca datura, in ultimul timp, a devenit o atractie periculoasa pentru consumum tinerilor aflati in cautarea a noi tipuri de droguri. Pentru ca in aproape orice casa exista cel putin o planta decorativa si cel putin un copil, este necesar sa cunoastem care plante pot fi daunatoare vietii copilului, fie prin parfum, spini sau fructe mici care pot fi inghitite. 3

Pentru a putea recunoaste tipurile de plante toxice si periculoase va recomandam sa va faceti o lista cu denumirea lor si cu o descriere sumara a acestora, bifand bineinteles plantele pe care le aveti deja in locuinta. Informatiile le puteti obtine de la florarie sau din carti de specialitate, si cel mai simplu de pe internet. Astfel toate plantele fie ele otravitoare sau nu, trebuie tinute departe de copii, in sere in care sa nu intre usor, sau pe balcoane, ridicate la inaltime. Trebuie sa-i educati pe copii sa nu manance plantele, chiar daca unele au gust bun si inofensiv ca trifoiul si de asemenea sa nu se joace cu frunzele sau florile lor, pentru a nu se intepa si intoxica. De asemenea sa nu traga de frunzele care atarna ale plantelelor asezate la inaltime pentru a nu se accidenta cu ghiveciul plin de pamant. Daca sunteti pasionat de gradinarit atunci trebuie sa depozitati cu grija toate materialele pentru gradinarit, insecticidele, ingrasemintele, uneltele de gradinarit etc. De asemenea nu lasati ghivecele sau sacii cu pamant fertilizat si pietricele la indemana copiilor pentru a nu se servi din ele. De asemenea incetul cu incetul le puteti explica copiilor diferentele intre plante, ajungand in cele din urma sa-i invatati sa le deosebeasca si sa se fereasca de cele otravitoare. In aproape toate cartile legate de dezvoltarea copilului in primii ani, la capitolul despre prevenirea accidentelor veti gasi o lista cu cele mai periculoase plante din casa si gradina atat pentru copil cat si pentru persoanele adulte.

Begonia

ciclama

Crini

Printre plantele de camera periculoase se numara ciclama Flamingo, Azaleea (Rododendron), filodendronul ( toate speciile, si cele cu frunza rotunda, de sageata si cele cu frunza despicata), Caladium, craciunita ( Poisenttia), leandrul ( nerium oleander), cala ( Zantedeschia), limba soacrei (Dieffenbachia), eucaliptul (eucalyptus globulus), pinul budistilor sau bonsaiul (poddocarpus Macrophyllus), avocado (persea americana), asparagus plumosus, crinul (Lilium), orhideea si begonia. Acestea sunt foarte toxice. Alte plante care trebuiesc evitate in locuinta sunt palmierul Yukka si toti cactusii ( coroana de spini- euphorbia milii splendens, coada sobolanului sau cactus atarnatoraporocactus flagelliformis, cactusul coloana- cereus peruvianus, urechi de iepure- Cactus microdasys, agave americane- Century Plant.

Si iedera ornamentala (hedera) fie ea englezeasca, nemteasca este la fel de toxica ca si cea din gradina. Stim ca multi prefera de sarbatori sa atarne crengute de vasc alb in casa, dar bobitele acestuia sunt foarte periculoase.

4

caladium

iedera

Foarte periculoase sunt si fructele buchetului coral (Solanum pseudocapsicum), una din cele mai dese cauze de otravire. Daca exista suspiciunea unei otraviri, se va consulta imediat medicul de familie sau pediatru. Nu uitati sa dati amanunte despre denumirea plantei, descrierea ei amanuntita, precum si despre cantitatea ingerata de persoana accidentata. Daca ajungeti la urgenta e bine sa aveti cu dumneavoastra si o bucata din planta respectiva pentru a o arata medicului si pentru a o identifica corect in cazul in care nu va pricepeti la plante otravitoare. Daca exista suspiciunea unei otraviri, se va consulta imediat medicul de familie sau pediatru. Nu uitati sa dati amanunte despre denumirea plantei, descrierea ei amanuntita, precum si despre cantitatea ingerata de persoana accidentata. Daca ajungeti la urgenta e bine sa aveti cu dumneavoastra si o bucata din planta respectiva pentru a o arata medicului si pentru a o identifica corect in cazul in care nu va pricepeti la plante otravitoare.

violeta africana

feriga

ficus

Pentru a evita astfel de cazuri cumparati si puneti in camera copiilor sau in interiorul casei doar plante inofensive de genul violetelor africane (Saintpaulia) de toate culorile, ferigile de camera (Nephrolepis), Crassula (plante cu frunze carnoase si suculente, fara spini) si ficusul ( Rubber trea). Restul plantelor aranjati-le cu grija pe terase, balcoane sau in sere speciale in care accesul sa fie restrictionat in cazul copiilor si animalelor de companie. Exista diverse plante care, desi par inofensive pot face un rau imens. Daca ne gandim bine, fiecare a dat cadou cate un buchetel de ''plante otravitoare'' (branduse sau poate Dieffenbachia, o planta de chiveci). Cateva dintre aceste plante sunt : Brandusa de toamna In special bulbul si semintele plantei contin un alcaloid numit colchicina care este folosit in tratamentul cancerului pielii, gutei, artritelor. Daca insa este folosit incorect sau ajunge din intamplare in organism poate ataca tesuturile si organele, poate paraliza sistemul nervos central si centrii respiratiei, provocand moartea prin asfixiere. foto: Lavinia Rorich

5

Spanzul Apare pe la inceputul lunii martie si se mai numeste ''iarba nebunilor''. Spanzul este extrem de toxic din cauza unor alcaloizi puternici precum helleborina si helleboreina. Contactul cu radacinile proaspat scoase din pamant poate provoca ameteala, voma, crampe sau chiar lesin. Omagul Este din aceeasi familie ca si spanzul fiind folosit mai demult pentru a fi omorati lupii. Radacinile sale contin aconitina. Simptomele apar la cateva minute dupa contact sau dupa ingerare si se caracterizeaza prin dureri de cap, greata, voma, furnicaturi la degete, slabirea auzului si vederii, ameteli. Pentru un om, doza mortala este de 1 mg de acotinina (circa 2-3 grame de radacini uscate). Are de asemenea si efecte benefice in febra, pneumonie, bronsita, sciatica, reumatism sau nevralgii. Matraguna Frunzele tinere de matraguna sunt bogate in alcaloizi iar acest continut creste in perioada infloririi. Fiind o planta otravitoare, trebuie sa va spalati bine mainile dupa contactul cu aceasta. De asemenea resturile acestei plante ar fi bine sa fie ingropate sau arse. Fructele acesteia nu trebuiesc confundate cu ciresele negre, deoarece produc otraviri mortale. Dieffenbachia Desi numnele acestei plante poate ca nu va spune nimic, ea este foarte cumparata din florarii, fiind o planta destul de iubita. Otravitor la acesta planta este sucul sau. Planta are tendinta de o scapa de frunzele de la baza, pastrandu-si doar un manunchi de frunze in varf. Posesorii o taie pentru a o rearanja si este bine sa foloseasca manusi deoarece operatiile implica un contact direct cu sucul plantei. Toată lumea iubeşte plantele şi aproape fiecare persoană are câte o plantă ornamentală în locuinţa sa. De mici am fost învăţaţi să iubim plantele, însă nimeni nu ne-a spus cât de periculoase pot fi. Medicii recomandă ca aerul dintr-o cameră să fie schimbat la cel puţin două ore, deoarece se adună mirosuri, o cantitate mare de dioxid de carbon ceea ce duce la dureri de cap, ameţeli şi alergii la persoanele care se află în aceea cameră. În acest caz, plantele filtrează aerul, absorbind dioxidul de carbon şi eliminând oxigen. Chiar dacă plantele au un rol important în viaţa noastră, totul se schimbă atunci când aveţi un copil. Trebuie să ştiţi că plantele sunt foarte periculoase pentru copii deoarece peste 700 de plante şi flori pot provoca îmbolnăvirea sau moartea copilului. Cea mai bună decizie pe care o puteţi lua este să nu ţineţi plante sau flori în casă până când copilul dumneavoastă trece peste faza de a mânca orice şi înţelege când îi spuneţi că nu este voie. Dacă nu vă puteţi despărţi de planta preferată atunci aşezaţi-o într-un loc unde copilul nu are acces la ea şi fiţi foarte atente la bebeluşul dumneavoastă când se joacă pe lângă plantele sau florile din grădină. Învăţaţi-vă copiii de mici să nu mănânce plante sau flori, chiar dacă unele au gust bun şi sunt inofensive ca trifoiul, copilul nu trebuie să se atingă de nici una deoarece şi cele mai inofensive plante au ţepi. Plante periculoase: rododendron, filodendron, caladium, crăciuniţa, ciclama flamingo, urechea elefantului, iedera englezească, hortensia, eucaliptul, aloe, limba soacre, asparagus, crinul, orhidea, lăcrimioarele, narcisele, begonia, toate tipurile de cactus, nemţişoarul de câmp, muguri de trandafiri, ghioceii, iasomnia, lemnul câinesc ( gard viu), tisa, zambilele, brânduşele, mărul dragostei, crizantema etc. Dacă copilul s-a intoxicat cu vreo plantă mergeţi de urgenţă cu el la spital. Încercaţi să daţi medicului cât mai multe informaţii despre plantă: descrieţi planta, spuneţi-i ce parte a plantei a mâncat, ce cantitate, şi dacă puteţi luaţi cu dumneavoastră o bucată din plantă respectivă. Plantele de munte şi câmpie – partea I 6

1. Bujorul de munte (Smârdarul) aparţine familiei de plante Rhododendron. Creşte doar în zona alpină, în tufe, înfloreşte la sfârşitul lui iunie – începutul lui iulie, florile emanând un miros plăcut asemănător cu cel al vişinelor, iar frunzele lui sunt verzi pe tot parcursul anului. Substanţa, care face ca toată planta să fie toxică, este andromedotoxina, iar stările clinice sunt: senzaţie de vomă, diaree, crampe. 2. Piciorul cocoşului face parte din familia Ranunculaceae şi este una dintre cela mai întâlnite plante de pe la noi. Înfloreşte primăvara – vara şi creşte la marginea apei, în zonele mlăştinoase şi alpine. Tulpina florii nu creşte mai mult de 20-25 cm, florile plantei sunt galbene, roz, albe, roşu, roz, orange, arămiu iar fruzele au incizii mari până la nervura mediană. Substanţa toxică pe care o conţine toată planta este protoanemonină producătoare de tulburări digestive. 3. Brânduşa de toamnă: este o plantă mică, care are o înălţime de 15-20 cm, având un bulb compact, oval, acoperit de un înveliş brun, gros de 3-4 cm. Frunzele brânduşii sunt ascuţite, şi apar primăvara, după ce floarea a înflorit şi a rămas doar fructul de culoare verde. Bulbii şi seminţele acestei plante conţin colchina, care este un alcaloid toxic. În cazul în care ajunge în organism,doar 20 – 40 mg sunt suficiente pentru a ataca ţesuturile şi organele, paralizând sistemul nervos central şi centrii respiratorii, provocând moarte prin asfixiere. 4. Neghina: creşte, mai ales, în culturile de grâu. Deoarece este o plantă cu seminţe negre, toxice care, uneori, sunt măcinate împreună cu grâul, poate da făinii un grad de toxicitate. Substanţele toxice, care se găseşte în această plantă, sunt agrostemină şi githagina. Ele pot produce: greaţă, vărsături, diaree, hipersalivaţie, convulsii, tulburări respiratorii, hipotermie. Planta are o tulpină înaltă, frunze lungi, iar florile sunt de culoare roşu-purpuriu. 5. Mătrăguna (cireaşa – lupului) este o plantă erbacee, care înfloreşte în lunile iunie – august, având o tulpină cu o înălţime cuprinsă între 50-150 cm, frunze ovale şi flori de culoarea violacee – brune. Întreaga plantă este otăvitoare, conţinând alcaloizi, iar numărul lor creşte în perioada în care planta înfloreşte. Fructele nu trebuie confundate cu cele ale cireşului, deoarece sunt cele mai toxice părti ale plantei care produc, chiar, moartea. Plantele cu bulbi Pe cât de frumoase sunt aceste plante, pe atât pe periculoase sunt, deoarece bulbii lor sunt foarte toxici. 1. Laleaua: este o plantă cu bulbi, având flori cu o gamă largă de culori, înfloreşte primăvara şi este întrebuinţată pentru decorarea parcurilor, grădinilor şi apartamentelor. Bulbul florii are un diametru cuprins între 2-4 cm, rotund la bază şi ascuţit la varf. Frunzele cresc de la suprafaţa solului până la jumătatea tulpinei. Primele frunze sunt alungite, mari, cu marginea ondulată sau chiar îndoită, iar următoarele frunze sunt mai mici şî mai înguste. Tulpina are o înălţime cuprinsă între 5 cm-1m, în funcţie de specie, şi se termină la vârf cu o floare mare, în formă de clopoţel, cu 6 petale rotunde sau ascuţite. Fructul este sub formă de capsulă alungită, plin cu seminţe de culoare cafenie. Culoarea florii este foarte variată: de la alb până la negru. Semnele clinice sunt: vomă, diaree şi hipersalivaţie. 2. Lăcrimioara: face parte din familia Liliaceae, înfloreşte în perioada aprilie-mai şi creşte în păduri de foioase, tufişuri de lunci, câmpie, munte sau în grădină. În aprilie –mai, din mijlocul frunzelor porneşte tulpina care are o înălţime de 10-24 cm şi care are o inflorescenţă, cu flori globuloase, de culoare albă, miros plăcut. Florile, în număr de 13, atârnă ca nişte clopoţei. Pe lângă bulbi toxici, toate părţile florii sunt toxice, iar simptomele intoxicaţiei, în prima fază sunt: greaţă, vărsături şi colici intestinale.

7

3. Begonia : datorită formelor, culorii de frunze şi flori, sunt cele mai căutate flori pentru înfrumuseţarea grădinilor şi apartamentelor. Begonile au tulpini verzi – arămiu, suculente şi au o înălţime cuprinsă între 13-35 cm. Frunzele sunt cărnoase, ovale, neregulat dinţate. Florile sunt grupate câte 5-10, în funcţie de specie şi înfloresc aproape continuu şi fructele sunt asemănătoare cu nişte capsule de culoarea roşie. La begonie, frunzele şi bulbii sunt toxici. Semnele intoxicaţiei sunt: tulburări cutanate şi respiratorii, diaree şi vărsături. Plantele cu bulbi – partea II Alcaloidul este o substanţă organică, de origine vegetală, rezultată în urma metabolismului secundar al plantelor. Aceşti alcaloizi dau reacţii diferite asupra animalelor şi oamenilor, de cele mai multe ori de natură toxică şi au acţiuni diferite asupra organismului: tulburări gastrointestinale, tulburări neurologice, depresie respiratorie, efecte neurotoxice centrale, şi farmacodependenţă. 1. Narcisa: face parte din familia Amaryllidacee, este o plantă bulboasă, originară din Bazinul mediteranian, care rezistă foarte bine afară, iarna şi la condiţiile de climă din ţara noastră. Înfloreşte în lunile martie, aprilie, mai. Bulbul narcisei are diferite forme, diametru cuprins între 2,5 cm şi 5 cm şi are culoarea de gălbui spre brun închis. Frunzele sunt liniare, ascuţite spre vârf şi au o înălţime de 10-20 mm. Tulpina florală ajunge până la 40 de cm şi prezintă la vârf o floare sau mai multe. Fiind un gen care cuprinde mai multe specii, florile sunt variate. Părţile toxice a narcisei sunt: tijele, florile şi bulbii. Aceste părţi conţin multe substanţe alcaloide care provoacă stări de somnolenţă, tulburări ale sistemului digestiv, convulsii, hipotensiune şi aritmie. 2. Crinul: originar din zonele tropicale şi subtropicale, este o floare care înfloreşte o lungă perioadă de timp. Crinul are o tulpină erbacee, frunze subţiri, liniare, strălucitoare, lungi de 80 cm; flori asemănătoare cu o umbrelă (3-5 cupe florale) şi cu un miros plăcut şi puternic, de culoarea roz,alb sau roşu. Substanţa toxică este necunoascută. Intoxicarea cu această plantă produce stări de vomă, colaps renal, leşin şi comă. 3. Zambila: această plantă are un număr foarte mare de specii, are originea în Orientul şi Regiunea Mediteraneană. Zambila înfloreşte primăvara, atinge o înălţime de 20-30 cm, are o tulpină dreaptă, simplă, suculentă, care se termină cu flori foarte frumos mirositoare, de culoarea roz, albă, roşie, galbenă şi albastră. Fructul este o capsulă sub formă de glob, care conţine seminte rotunde şi negre. Această floare conţine alcaloizi diferiţi, iar semnele clinice sunt: vomă însoţită de sângerări şi stări depresive. 4. Irisul: originar din regiunile temperate ale Asiei, America de Nord, Europa şi nordul Africii, este un gen care cuprinde mai mult de 300 de specii. Irişii înfloresc în mai-iunie, are o înălţime cuprinsă între 15 cm-120 cm, în funcţie de specie, iar floriile lor sunt deosebit de frumoase, au un miros delicat şi culori variate: albastru, violet, gălbui, roşu, roz. Planta este toxică atât în stare verde cât şi uscată, dar alcaloidul nu este identificat. Semnele clinice: vomă însoţită de sângerări, diaree, hipersalivaţie, dureri abdominale şi stări depresive. 5. Gladiola: denumită în antichitate planta victoriei, este descrisă ca o plantă cu tulpini înalte de până la 150 cm, care se termină în vârf cu un spic floral, pe care se află în jur de 20 de flori mari, colorate de la alb la purpuriu. Frunzele au formă de sabie, cu nervuri paralele. Alcaloidul nu este identificat. Semne clinice: stări de vomă însoţite de sângerări, diaree, stări depresive, dureri abdominale şi hipersalivaţie. Plantele de munte şi câmpie – partea II

8

1. Spânzul (trandafirul de Crăciun): este o plantă erbacee, originară din Europa şi estul Asiei. Acest gen de plantă cuprinde doar 20 de specii, rezistente foarte bine la îngheţ, înfloresc primăvara devreme şi cresc la marginea pădurilor. Rădăcina plantei este foarte puternică şi bine înfiptă în pământ, tulpina este dreaptă şi are o înălţime cuprinsă între 35-50 cm, iar frunzele apar odată cu florile şi cad în momentul în care floarea se veştejeşte. Toată planta este otrăvitoare, în special rădăcinile ei proaspet smulse din pământ. Helleborina şi helleboreina sunt alcaloizii care pot produce stări de ameţeală, stări de vomă, vomă, dureri abdominale şi leşin. 2. Omagul (mărul lupilor): considerată ca fiind una dintre cele mai toxice plante de la noi din ţară, aparţine familiei Ranunculaceae, caracterizată ca fiind o plantă cu o tulpină dreaptă şi rigidă, pe care se gasesc frunze scurte, în număr de 5 şi sunt puternic divizate. Florile sunt de o culoare albastru – violet şi sunt dispuse în racem. Omagul are o înălţime cuprinsă între 10-60 cm şi o întâlnim, în special, în zonele de munte şi câmpie. Planta conţine mai mulţi alcaloizi: aconitina (cel mai toxic alcaloid, care poate produce, chiar, moartea, doza mortală fiind de 2-5 mg), napelina şi benzilaconitina. În tuberculi se gasesc alcaloizi, în proporţie de 0,3-2%, în frunze 0,1-1%, iar în seminţe 0,1-1%. Semne clinice: hipotermie gravă, senzaţie de sufocare, vomă, diaree, slăbirea auzului şi a vederii, scăderea tensiunii arteriele, tulburări de ritm cardiac, stări de ameţeală, dureri de cap, găt şi spate, asfixiere. 3. Stirigoaia sau steregoaia: face parte din familia Liliaceae şi este o plantă perenă, care creşte pe păşunile montane, fâneţe sau poieni. Planta ajunge la o înălţime de 2 m, având o rădăcina groasă, tulpină cilindrică, frunzele de la baza plantei au o lungime de 30 cm, iar florile sunt de culoarea alb – verzui, dispuse în racem. Toată planta este toxică, dar concentraţia cea mai mare este în rizom şi în planta tânără. Toxicitatea plantei nu dispare nici când aceasta este uscată. Alcaloizii aflaţi în această plantă sunt de 2 tipuri: jerveratrum şi cerveratrum. Semne clinice: vomă, diaree, hipersalivaţie, paralizează centrul respirator şi cel locomotor nervos. Stirigoaia este considerată o plantă foarte toxică deoarece doar 2 g de drog, poate determina, la un adult, o intoxicaţie mortală. Aveţi foarte mare grijă, când ieşiţi cu copiii, la o plimbare, în pădure sau mergeţi pentru un week-end la munte. Nu-l lăsaţi să atingă nici o plantă deoarece sunt foarte periculoase şi lista plantelor care conţin substanţe toxice este foarte mare. Plantele de apartament – partea II 1. Crotonul: este o plantă arbustivă, adusă din Malaezia şi Austria, şi este foarte des întâlnită în apartamente şi birouri datorită frunzişului deosebit de bogat în culori: roşu, verde, roz, violaceu, portocaliu şi galben. La această plantă, frunzele sunt cea mai spectaculoasă parte a ei. La început, ele sunt verzi, apoi îşi schimbă culoarea în galben, portocaliu sau în celelalte culori. Forma frunzei este ovală sau lobată, iar florile care apar în perioada decembrie – mai, nu reprezintă nici un interes decorativ. Rădăcina, seva şi frunzele sunt toxice. Ele conţin un lapte otrăvitor care, dacă este ingerat, provoacă iritaţii la nivelul cavităţii bucale, urmate de vomă, diaree, senzaţia de arsură. 2. Clivia: este o plantă erbacee, originară din sudul Africii, foarte asemănătoare cu crinul, de culoarea oranj, cu tulpina groasă şi scurtă, frunze lungi(50-60 cm) şi liniare, late (4-5 cm) , lucioase, având o culoare verde închis sub formă de evantai. 9

Toate părţile plantei sunt toxice, conţinând cantităţi mici de alcaloizi. Semne clinice: hipersalivaţie, greaţă, vomă, diaree, si dacă planta este ingerată în cantităţi mari, ea poate să producă paralizie. 3. Iedera: acest gen cuprinde 7 specii originare din sudul Europei. Planta este un arbust agăţător, fixându-se pe obiecte cu ventuzele de pe radăcinile ei aeriene. Frunzele sunt persistente, heterofile, coriacee, florile sunt mici, umbelate, de culoarea alb – verzui şi înfloresc toamna. Iedera creşte în păduri şi este cultivată în parcuri şi grădini pentru decorarea exterioarelor, dar, în ultima perioadă, aceasta plantă şi-a făcut loc şi în apartamentele noastre, ocupând primul loc printre plantele volubile datorită frunzelor care au o frumuseţe aparte. Frunzele sunt otrăvitoare, conţinând alpha – hederină, substantă care provoacă vomă, diaree, convulsii, tulburări cardiace iar dacă este ingerată în cantităţi mai mari, chiar paralizie. 4. Rhododendron: originar din estul Asiei, cuprinde 1000 de specii de arbori şi arbuşti. Florile sunt viu colorate, mari şi înfloresc în martie – mai. Frunzele sunt sub formă de lance, iar dimensiunile pot varia de a 1-2 cm până la 100 cm. Toate părţile sunt otrăvitoare la această plantă, andromedotoxina este substanţa care produce vomă, diaree, hipersalivaţie, hipertensiune, diaree, crampe, probleme cardio-vasculare, comă. 5. Leandru: face parte din familia Apocynaceae şi este un arbust foarte îndrăgit datorită frumosului său aspect. Tulpina leandrului are o înălţime cuprinsă între 1,5 m şi 2 m, frunzele, asemănătoare cu cele de măslin sau salcie, sunt lanceolate, dure, de culoarea verde – oliv, iar florile sunt simple sau duble şi grupate în ciorchine, divers colorate: alb, roz, galben, portocalii şi roşii. Planta conţine următoarele substanţe toxice: oleandrina, oleandrozida, neriozida şi glicozide cardiotozice, care provoacă vomă, diaree, hipotermie, comă şi deces. Plantele de apartament – partea I Plantele de apartament sunt benefice vieţii noastre deoarece purifică aerul din locuinţă , dar majoritatea provin din climate tropicale unde 90% din plante sunt otrăvitoare. Plantele toxice devin o problemă, în cazul în care aveţi copii sau animale în casă. Unele dintre ele pot cauza doar iritaţii ale pielii, în timp ce altele pot produce moartea. 1. Dieffenbachia: este originară din America tropicală şi acest gen cuprinde 30 de specii care înălţimi ce variază între 35 – 150 cm. Dieffenbachia este o plantă de ghiveci, care ne decorează birourile şi apartamentele de foarte mulţi ani. Are tulpini scurte (40 -70 cm) şi groase pe care se găsesc multe frunze verzi, galbene sau pătate care dau acestei flori o frumuseţe aparte. Toate părţile plantei sunt otrăvitoare, inclusiv sucul ei, care conţin cristale de oxalat de calciu. Primele simptome ale acestei intoxicaţii sunt: umflarea gurii şi a gâtului, apoi senzaţia de arsură şi stări de vomă. Glandele salivare se inflamează şi acestut lucru face ca persoana care a ingerat drogul să aibă dificultăţi la înghiţire sau să nu poată vorbi câteva zile. Dacă copilul dumneavoastră doar a atins planta, mergeţi repede şi spălaţi-l pe mâini deoarece şi simpla atingere a plantei produce iritaţii. 2. Aloe vera: unele specii, la noi, sunt considerate ca fiind plante medicinale decât plante de apartament. Aloe vera este o plantă perenă, asemănătoare cactuşilor, originară din Africa tropicală sau meridională, este un gen care cuprinde peste 200 de specii. Creşte în zonele cu climat cald şi are mai două forme: înalte şi pitice. Cele înalte se plantează în grădină, iar cele pitice sunt plante de apartament. Frunzele, cărnoase, sub formă de lance şi cu margini dinţate, în număr de 12- 15, sunt dispuse pe tulpină în spirală. Florile sunt asemănătoare cu cele de zambile, au culoarea roşie – galbenă. Substanţa toxică a acestei plante este saponina, care se găseşte în seva. Dacă doriţi să folosiţi aloe vera ca o plantă medicinală trebuie să îndepărtaţi această sevă galbenă, foarte toxică, care produce vomă, diaree, anorexie şi stări depresive.

10

3. Ciclamenul: ocupă primul loc, ca fiind cea mai des întâlnită şi frumoasă plantă ornamentală cultivată în ghivece, în anotimpul de iarnă. Este originară din Bazinul mediteranean, creşte în regiunile muntoase, pe pământ calcaros, printre frunze sau pietre.Tulpina este un tubercul îngropat în argilă, la 10 – 15 cm adâncime, care la început este oval şi apoi capătă o formă alungită. Rădăcina porneşte din mijlocul tulpinii şi are 20 – 25 cm lungime. Frunza porneşte din tubercul, este verde şi are formă de inimă. Florile, în afară de culoarea galbenă, pot avea toate nuanţele de culori şi pot fi unicolore sau pot să prezinte două culori. Toate părţile planeti sunt toxice, dar fiecare conţin o cantitate mai mică sau mai mare de substanţe toxice. Frunzele şi tulpina nu sunt foarte toxice, în schimb bulbii şi rizomii prezintă cel mai înalt grad de toxicitate care poate provoca coma. Substanţa toxică este ciclamina, iar primele semne ale intoxicaţiei sunt: vărsături, dureri la nivel gastrointestinal, diaree, ameţeli şi crampe. Fiţi foarte atente dacă aveţi o asemenea floare în casă, deoarece doar doi tubercului sunt suficienţi pentru a produce probleme serioase copilului dumnevoastră. Plante care contin substante otravitoare sau care afecteaza pielea Cele mai puternice otravuri care exista în lume au provenienta vegetala. Rare ori printre plantele de camera se pot afla plante extrem de otravitoare, cu care cândva locuitorii padurilor tropicale îsi trimiteau dusmanii la moarte. Totusi, unele specii contin substante care pot provoca usoare ameteli, pâna la otravire, daca se ingereaza cantitati mari. Alte specii provoaca mâncarimi ale pielii, daca le atingem. Oricum, multe din plantele cultivate nu mai sunt demult atât de periculoase cum erau stramosii lor crescuti în stare de salbaticie. Ciubotica cucului provoaca unor persoane reactii alergice ale pielii, desi plantele nu sunt otravitoare. În cultivarea acestor plante trebuie sa se tina cont de unele masuri de precautie, care va pot scuti de eventuale surprize neplacute. Atâta timp cât în casa sunt copii mici, trebuie sa se renunte la plantele periculoase. Deseori pericolul exista în fructele mici, pe care copii le duc la gura. Este valabil îndeosebi pentru fructele buchetului coral (Solanum pseudocapsicum), una din cele mai dese cauze de otravire. Daca exista suspiciunea unei otraviri, se consulta imediat medicul. Nu uitati sa dati amanunte despre denumirea plantei „vinovate", precum si despre cantitatea ingerata de persoana accidentata. Animalele de casa, îndeosebi pisicile si pasarile, ataca ocazional plantele de camera. De aceea trebuie supravegheate cu atentie. Daca umblati la plantele otravitoare, purtati întotdeauna manusi protectoare de plastic care dupa utilizare se vor spala cu apa. Sursa: "Horticultura alternativa si calitatea vietii", Ed. GNP Minischool, Bucuresti 2003

1. Acalifa

Acalypha

2. Crin de camera

Clivia miniata

3. Dieffenbachie

Dieffenbachia sp.

4. Floarea flamingo

Anthurium scherzerianum 11

5. Frunze colorate

Caladium bicolor-hibrid

6. Sparanghel ornamental

Asparagus sp.

7. Tufisul minunat

Codiaeum variegatum pictum

Plantele de interior se regasesc in fiecare casa. Le folosim fie ca element de decor, fie pentru ca dorim sa aducem o parte din natura in caminul nostru. Multi sunt cei care spun ca in orice spatiu inchis trebuie sa existe o "pata" verde, benefica pentru starea lor interioara. Astfel, sanatatea noastra este influentata de prezenta si de alegerea inteleapta a acestor plante de interior.

Articole similare Sfaturi de gradinarit pentru incepatori Iedera - o planta benefica pentru casa ta Idei eco pentru curatat casa Cum sa creezi iluzia unei incaperi mai mari Igrasia - pericolul din casa noastra

Iata cateva dintre plantele ce iti pot imbunatati starea sanatatii: Palmierii 12

Ferigile Crinul pacii Ficusul Asparagus Iedera Bromeliad Plantele curata aerul, ajutandu-ne sa respiram mai bine "Pastila de natura" din casa poate absorbi dioxidul de carbon sau alte substante provenite de la zugravit, mobila, semineu, soba, vopsit, parfumuri etc. Acestea dau reactii foarte diverse cum ar fi : dureri de cap, ameteala, probleme respiratorii sau iritatii cutanate. Plantele de interior functioneaza ca si un filtru, scapandu-ne de toxinele daunatoare din aer. Unele boli pot fi ameliorate cu ajutorul plantelor de interior Cei care au astm bronsic ar trebui sa tina in casa plante care sa ii ajute sa respire mai bine ( in cazul in care nu au alergie la plante sau flori, fiind cunoscut faptul ca astmul bronsic poate fi insotit de diverse alergii). De asemenea, tusea, durerile de gat, oboseala, stresul sau raceala, toate pot fi ameliorate cu ajutorul acestor plante. Plantele de interior, pastila noastra de creativitate si de entuziasm In marile companii gasesti foarte multe plante de interior. Pe orice birou trebuie sa stea o planta sau o floare care sa ne inveseleasca ziua si sa ne improspateze aerul pe care il respiram, mai ales daca lucram in fata calculatorului. Totusi, prezenta plantelor la locul de munca tine mai mult de creativitatea pe care acestea ne-o transmit. Studiile arata ca o persoana inconjurata de plante va fi mult mai productiva. Atentie! Exista plante periculoase pentru copilul sau animalul tau! Chiar daca multe din plantele de interior sunt benefice, ar trebui sa ne informam ceva mai mult, in cazul in care avem copii sau animale de companie. Trebuie sa stii ca unele plante pot fi periculoase pentru ei. Fii atent la plantele cu boabe, pentru ca acestea sunt de cele mai multe ori toxice iar copiii si animalele tind sa le manance ( simptomele sunt dureri de stomac, arsuri, varsaturi etc.) Aceasta atentionare este valabila si pentru gradina ta. In cazul in care ai in fata casei tufisuri sau plante cu boabe ar fi mai bine sa te interesezi, iar daca sunt toxice sa le tai. Dintre plantele sau florile toxice mentionam : Amaryllis( doar bulbul) Azalea-toata planta Caladium-toata planta Crizantema-tulpina si frunzele Trompeta ingerilor-toata planta Narcisa galbena Vascul-bobitele Asadar, plantele de interior sunt benefice, colorandu-ne viata, dar protejandu-ne si sanatatea. Trebuie sa fim precauti doar in cazul in care ele implica un risc pentru copilul sau animalul nostru de companie. Fice ca sunt in gradina sau in apartament, plantele cele mai frumoase pot fi periculoase atat pentru copiii tai, cat si pentru animalele de casa. Plantele otravitoare pot fi periculoase daca sunt ingerate sau daca sunt atinse. 13

Daca nu stii exact ce tipuri de plante ai in gradina sau in casa, trateaza-le pe toate ca si cum ar fi otravitoare. Iata cateva exemple de plante otravitoare:  Aloe Vera Aceasta planta cu tepi si-a castigat popularitatea datorita renumelui ei de planta medicinala, insa ai grija! Consumata in exces, poate dauna stomacului. Este indicat sa se consume siropul acestei plante procurat de la farmacii sau de la plafar. Nu este indicat sa iti prepari singura tratamente pe baza de aloe.  Untisorul (planta cu flori galbene-aurii si cu frunze in forma de inima) Creste in foarte multe gradini, fiind o planta care se adapteaza usor oricaror conditii. Consumate in exces, frunzele acestei plante pot crea grave probleme sistemului digestiv.  Crizantemele Fie ca le facem cadou, sau le crestem ca plante de gradina, frunzele si semintele acestor flori pot cauza iritatii ale pielii.  Narcisele Frumoasele flori galbene pe care le daruim prietenelor si mamelor noastre de ziua femeii, pot cauza diaree, greata si varsaturi daca sunt ingerate. In trecut, ele erau recunoscute ca plante otravitoare.  Boabele de soc Copiii folosesc aceste bobite pentru a se juca. Ele pot cauza iritatii ale stomacului, de aceea, ai grija ca cei mici sa nu se joace cu aceasta planta.  Deditelul (planta erbacee otravitoare cu frunze paroase si cu flori mari albastre-violete) Aceasta floare este plantata in gradini de multe generatii si aproape toata lumea stie ca este otravitoare. Poate cauza batai neregulate ale inimii, ameteli si greata. In anumite cazuri, poate fi fatala.  Zambilele Zambilele sunt plante care se intretin usor si au flori foarte frumoase. Insa ai mare grija! Daca sunt ingerate pot fi fatale.

14

Filodendron Plantele de interior, prin faptul ca atrag chi-ul, il dirijeaza si il recircula prin camere, au un efect relaxant si calmant.Pentru o dezvoltare armonioasa a plantelor de interior, este necesar ca acestea sa fie sadite in pamant de flori, care sa fie inlocuit periodic la sase luni. Acest lucru contribuie in special la inlaturarea substantelor toxice din pamant, care nu pot fi distruse sau neutralizate de catre bacterii.

Dracaena Cele mai potrivite plante pentru interioarele locuintelor sunt cele care au frunze rotunde, asa cum sunt filodendronul, pana-zburatorului, crizantema, dracaena, kalanchoe etc.

Kalanchoe Nu sunt indicate si trebuie evitate toate plantele care au frunzele lungi, drepte si ascutite la varf, asemanatoare cu lamele sabiilor sau cutitelor, precum este yucca. Aceste plante, in tentativa lor de autoaparare, creaza un atac discret asupra tuturor oamenilor aflati in miscare provocand o stare tensionata, de disconfort.

15

Yucca Tot o planta care trebuie evitata este dieffenbachia. Aceasta are o seva toxica, motiv pentru care nu este indicat sa fie tinuta in casa. Trebuie cunoscut faptul ca exista plante decorative care, in anumite conditii devin daunatoare. Din aceasta categorie fac parte ficusii benjamini si ferigile.

Dieffenbachia Ficusii benjamini (si toate plantele din familia lor) nu trebuie amplasati in dormitor sau in apropierea persoanelor care sufera de astm sau de bronsita. In preajma unei surse de caldura, ficusul se infierbanta si emana gaze toxice care pot declansa crize de astm. Cu toate acestea, plantele din familia ficusilor pot fi amplasate fara nici o grija in zonele mai reci. Ferigile nu sunt potrivite pentru interiorul locuintelor deoarece cauzeaza frecvent crize de astm si bronsita. In schimb, pot fi amplasate foarte bine in gradina sau pe balcon.

Ficus Benjamin Plantele din familia bambusului absorb mult chi din aer. Din acest motiv nu este indicat sa fie tinute in locuinte. In continuare sunt enumerate unele toxine, locul in care se gasesc, problemele de sanatate pe care le cauzeaza si plantele care le pot absorbi eficient si le pot neutraliza: 1. Benzol se gaseste in: fumul de tigara, benzina, tesaturi sintetice, mase plastice, cerneluri si uleiuri, detergenti. poate provoca: iritatii dermice si oculare, inapetenta, oboseala. 16

plantele care absorb toxina purificand aerul: crizantema, dracaena, gerbera, iedera, marginata, spathiphyllum 2. Formaldehida se gaseste in: covoare, mobila, hartie, detergenti. poate provoca: dureri de cap, inflamari oculare, probleme pulmonare, oboseala. plantele care absorb toxina purificand aerul:aloe vera, filodendron, iedera, crizantema, spathiphyllum. 3. Tricloretilena se gaseste in: cleiuri, cerneluri si uleiuri, emailuri, lacuri, solventi chimici. poate provoca: cancer la ficat, leucemie. plantele care absorb toxina purificand aerul: crizantema, dracaena, gerbera, marginata, spathiphyllum.

17

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF