PLAN DE INGRIJIRE

May 5, 2020 | Author: Anonymous | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download PLAN DE INGRIJIRE...

Description

PLAN DE INGRIJIRE  CULEGEREA DATELOR: SURSE DE INFORMATIE: INFORMATIE:-pacient

-familia pacientului DATE RELATIV FIXE :NUMR :PAVEL PRENUME :OANA SEX: feminin STARE CIVILA :necasatorita ORIGINE:romana VARSTA:21 ani LIMBA VORBITA:romana RELIGIE :ortodoxa ALERGII: nu prezinta DATE VARIABILE: DOMICILIUL : JUDETUL BUZAU, COMUNA RUSETU -conditi de locuit : locuieste la curte ,intr-o casa, alcatuita din 6 cameri de locuit ;bucatarie ;3holuri baie; incalzire-centrala ;grup sanitar prezent in casa; sursa de apa-robinet -ocupatie :studenta GRUPA sg. BIII; RH-+ DATA INTERNARI:6.02.2011              DATA EXTERNARI:13.02.2011 COMPORTAMENT :-comunicasi coopereaza cu cadrele medicale -doreste vizita familiei CONDITIPSIHO-FIZICE:-comunicare ne alterata -stare de disconfort RETEAUA DE SUSTINERE-familia alcatuita din parinti ;bunici si sora DIACNOSTIC DE INTERNARE:apenticita acuta MOTIVELE INTERNARI:-dureri in fosa iliaca dreapta -greturi -varsaturi ANTECEDENTE HEREDO-COLATERALE HEREDO-COLATERALE:ne semnificative ANTECEDENTE PATOLOGICE PERSONALE-ne semnificative ISTORICUL BOLI: Pacienta în vârsta de 21 ani prezinta de aproxi aproximat mativ iv  5  5 zile zile durer durerii difuz difuzee în epig epigas astru tru si în fosa fosa ilia iliaca ca drea dreapt pta, a, iradiind în membrul pelvin drept, în pusee, cu greturi si varsaturi. Pacienta acuza insomnii, insomnii, somn insuficient, cu treziri repetate.

Simptomatologia s-a accentuat în urma cu 24 h, bolnava prezentând varsaturi repetate si dureri, motiv pentru care se apeleaza la serviciul de urgenta. Pacienta se interneaza prin serviciul de urgenta cu semne clinice si simptome de apendicita acuta. . EXAMEN CLINIC GENERAL STARE GENERALA :-buna STARE DE NUTRITIE: –normo ponderal STARE DE CONSTIINTA:-prezenta TEGUMENTE SI MUCOASA:-normal colorate , calde , elastice TESUT CONJUCTIV-ADIPOS CONJUCTIV-ADIPOS:-reprezentat normal SISTEM GANGLIONAL :-ne palpabil :-moale SISTEM  MUSCULAR  Sistem cardio-vascular: -   zona precordiala de aspect normal; -   zgomote cardiace normale; -soc apexian apexian în spatiul spatiul V interc intercostal ostal stâng pe linia li nia mediocl med ioclavic avicula; ula; - artere pulsatile; - TA 120/70 mmHg; -puls 65 b/min; -A.V. 65 b/min :-aparent integru si mobil STEM ARTERO ARTICULAR 

APARAT DIGESTIV :-abdomen moale, dureri fosa iliaca dreapta SISTEM NERVOS :-endocrin APARAT UROGENITAL :-rinichi nepalpabili in lojele renale -loje renale suple, nedureroase la percutie si palpare -urini clare EXAMENUL DE IGIENA SI VIATA: OBISNUINTE ALIMENTARE:-prezinta 2 mese pe zi si o gustare -alimente preferate:cartofi prajiti;carne fripta ; ciocolata -lichide preferate :sucuri acidulate 19002500ml\zi ELIMINARI-:urina clara ,1700-1800ml\zi -mictiuni fiziologice 3-4\zi -scaun:-tranzit intestinal normal;pacientul prezinta 1-2 scaune\zi -transpirati:- prezente

-varsaturi:-prezente -expectorati;-nu prezinta ELEMENTE DE IGIENA;-igiena este bine satisfacuta;pacienta isi efectuiaza dusuri zilnice;lenjeria de corp si pat bine intretinuta ACTIVITATATE DE REPAUS:priveste emisiuni transmise la televizor,citeste asculta muzica OBISNUINTE DE VIATA :consuma cafea 1-2 pe zi

ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR  DURERI ACTUALE;-dureri in fosa iliaca dreapta -greturi -varsaturi -intoleranta la eforturi fizice PROBLEME POTENTIALE:-peritonita GRAD DE DEPENDENTA: -din datele culese ,interpretate si analizate,se constata ca pacienta are probleme in satisfactia urmatoarelor nevoi: Evaluarea celor 14 nevoi fundamentale 1)Nevoia de a respira. Nevoia este satisfacuta. Pacienta are cai respiratorii permeabile, centrul respirator este maturizat, cutia toracica are o expansiune buna, centrii care regleaza respiratia functioneaza bine - are o respiratie normala, frecventa respiratorie este buna = 17 respiratii/minut; este supla, ritmica, ampla pe nas, miscarile toracice sunt simetrice. Respira bine în pozitiile ortostatism, sezând, culcat. Respiratia este de tip costal superior. 2)Nevoia de a se alimenta si hidra ta (a bea si a manca). Pacienta prezinta o denii tie buna, mucoasa bucala integra, roz si umeda, limba este roz, gingiile sunt roz si aderente dintilor. Masticatia este usoara, eficace, cu gura închisa. Refluxul de deglutitie este prezent, programul meselor consta în: 3 mese si 2 gustari urmate de 10 ore de repaus nocturn, consuma lichide în functie de nevoie, nu are obiceiuri alimentare deosebite. De câteva zile nevoia este deficitara - pacienta prezinta o dificultate în digestia si absorbtia medicamentelor, prezinta greturi si varsaturi, alimentare ocazionala, pierde în greutate. 3)Nevoia de a elimina.

Nevoia este alterata. Prezinta oligurie (urina excretata sub 800ml în 24 ore datorita varsaturilor incoercibile, prezinta hiperstenurie, urina este foarte concentrata - are densitate crescuta); prezinta greturi si varsaturi. Bolnava este constipata, scaunul absent de 2 zile din cauza unui tranzit intestinal deficitar, pierzând astfel orarul obisnuit al eliminarii (1 scaun/zi). Pacienta prezinta irilabilitate si cefalee din cauza varsaturilor si a imposibilitatii de a defeca.

4) Nevoia de a se misca, a pastra o buna postura. Nevoia este partial satisfacuta. Pacienta realizeaza miscari de abductie, adductie, flexie-extensie, rotatie, pronatie, supinatie, circumductie, uneori executa exercitii fizice cu scopul de a îmbunatati randamentul muschilor si circulatia. Pacienta prezinta o postura inadecvata („cocos de pusca") datorita disconfortului abdominal (dureri în epigastru) si  dureri localizate în regiunea fosei iliace drepte, durerea iradiind si în membrul pelvin drept, generând dificultate de deplasare. 5) Nevoia de a dormi si a se odihni. Pacienta obisnuieste sa doarma 6-7 ore pe noapte si 1-2 ore pe zi dupa ce a servit masa de prânz, sa se culce la aceeasi ora; uneori înainte de culcare face cu placere o baie calda, serveste o cana de lapte cald si citeste reviste de moda (ultimele aparitii). Somnul este regenerator, calm, Iara cosmaruri, fara întreruperi, adoarme cu usurinta si se trezeste odihnita, are vise agreabile, placute. In ultimele doua zile pacienta este obosita deoarece somnul nocturn din ultimele 24 ore, nu a fost calitativ si cantitativ normal din cauza durerilor din epigastru si fosa iliaca dreapta, a avut insomnie. 6) Nevoia de a se îmbraca si dezbraca. Nevoia este satisfacuta. Pacienta prezinta maturitate psiho-motorie, este ordonata, îi place sa poarte haine curate tot timpul, în orice activitate este functionala, estetica; poarta vesminte adecvate climatului, statutului socio-cultural. 7) nevoia de a-si mentine temperatura corpului în limite normale. Nevoia este satisfacuta. Pacienta are temperatura mentinuta în limite normale (are 376 °C); culoarea tegumentelor se mentine normala conform temperaturii; seara temperatura pacientei, în urma efortului fizic din timpul zilei, nu depaseste limitele normale (37 8oC).

8)Nevoia de a fi curat, a-si proteja tegumentele si mucoasele. Nevoia nu este alterata. Pacienta îsi face dus zilnic, are obiceiuri de igiena si curatenie potrivit modei: o coafura anume, foloseste produse cosmetice pentru mentinere si înfrumusetare; are par scurt; urechile sunt curate, de configuratie normala, nasul are mucoasa nazala umeda, fosele nazale sunt libere; cavitatea bucala: dentitie buna, completa, fara carii; unghiile sunt curate, taiate scurt, au culoare roz, pielea e curata, neteda, catifelata, pigmentata normal; îsi spala dintii de 3 ori/zi, foloseste produse de calitate; îsi spala parul de doua ori pe saptamâna.

9) Nevoia de a  evita pericolele. Nevoia este deficitara. a.  Pacienta acuza durere în epigastru si fosa iliaca dreapta manifestata prin facies crispat. b. Practica metode de destindere, de relaxare si de control al emotiilor, traieste într-un mediu salubru cu umiditate cuprinsa între 30-60 %, fara poluare fonica. c. Pacienta prezinta anxietate datorata incertitudinii fata de prognosticul bolii manifestata prin insomnie, iritabilitate, îngrijorare. d. Pacienta   prezinta   predispozitie   la   infectii   respiratorii   (gripa, amigdalita). 10)Nevoia de a comunica. Nevoia este satisfacuta. Organele de simt ale pacientei sunt într-o stare   de   buna   functionare   (acuitate   vizuala,   acuitate   auditiva,   finete gustativa si olfactiva, sensibilitate tactila si dureroasa), are un debit verbal usor cu ritm moderat, foloseste un limbaj clar, precis. îsi exprima clar  gândurile, are o imagine pozitiva de sine, are o atitudine receptiva si de încredere în altii,  stabileste relatii armonioase în familie, cu prietenii, comunica cu personalul medical. 11) Nevoia   de   a actiona  conform   propriilor   convingeri   si valori,de a practica religia Nevoia este satisfacuta. Pacienta este de credinta cresti n-ortodoxa, asista la slujbele religioase din zilele de duminica si la sarbatorile mari, tine posturile mari si pe cele de miercurea si vinerea de peste an; îsi face timp pentru rugaciune si meditatii, participa la fapte de umanitate. Uneori doneaza lucruri în scopuri caritabile. 12) Nevoia de a fi util.

Nevoia nu este alterata. Pacienta este integra din punct de vedere fizic si psihic, functiile fiziologice îndeplinesc o activitate optima; uneori are tendinta la autocritica (atitudine critica fata de ideile si actiunile proprii) si este receptiva fata de opiniile celor din jur, încearca sa ia hotarâri pe baza chibzuintei proprii (ca o forma de exprimare a independentei vointei). Sunt prezente starile de stima de sine si imagine de sine pozitiva. 13)Nevoia de a se recrea. Nevoia este satisfacuta. Pacienta efectueaza diverse tehnici de relaxare, organizeaza activitati recreative individuale sau în grup (jocuri distractive, de echilibrare si tonificare, auditii muzicale, vizionari de filme), citeste cu placere orice tip de carti, reviste, ele. 14)Nevoia de a învata cum sa-si pastreze sanatatea Nevoia este deficitara. Pacienta are cunostinte insuficiente despre boala sa, îsi doreste sa afle mai multe amanunte despre acest lucru, este dornica de a acumula cunostinte noi; nu cunoaste metode de a preveni infectiile respiratorii la care este predispusa.

Nevoile afectate Obiective globale: -         pacienta sa revina la nivelul optim de sanatate; -         pacienta sa aiba stabilita cauza si întinderea leziunii; -         pacienta sa fie de acord cu tratamentul medical pentru recapatarea independentei functionale; -         pacienta sa înteleaga importanta spitalizarii si a interventiei chirurgicale. Obiective intermediare: -         pacienta sa înteleaga importanta examenelor clinice si de laborator  pentru stabilirea diagnosticului; -         sa fie capabila pâna la sfârsitul spitalizarii sa-si recapete independenta fata de nevoile afectate si sa aiba încredere în personalul medico-sanitar; -         sa înteleaga necesitatea regimului alimentar, sa-1 cunoasca si totodata sa-1 respecte. Obiective specifice: -         sa-si mentina în limite optime balanta hidro-electrolitica; -         sa aiba un somn odihnitor; -         sa-i dispara durerea de la nivelul regiunii epigastrice si  fosa iliaca dreapta; -         sa-si diminue anxietatea cu privire la interventia chirurgicala, urmarile acestei interventii, a tratamentului medicamentos.

Data

Nevoi fundame ntale

Diagnostic de nursing actual

Obiective

06.02.201 1

A se

a) Pacienta sa

a) Asistenta ajuta pacienta în timpul varsaturilor,

Pacienta

alimenta

Alimentati e

si hidrata

inadecvata

nu prezinte

sprijinind-o;

echilibrata

prin deficit din cauza

greturi si varsaturi, sa

- protejeaza lenjeria cu musama si o aseaza în functie de pozitia pacientei;

nutritional,

fie greturilor si echilibrata varsaturilor hidroelectroM c manifestata prin

si nutritional

constipatie.

în 24 ore. b) Pacienta sa

Interventii

- aseaza pacienta în decubit lateral cu capul la marginea patului; - face bilantul lichidelor ingerate si eliminate; - reduce sau opreste raportul de lichide, eventual o serveste cu putin ceai rece de musetel (neîndulcit);

fie echilibrata psihic, sa - administreaza substante acidulate cu lamâie (reci), fara a aiba o stare de bine. fi dulci la 2-3 ore în portii mici (lOOml); - alimenteaza pacienta parenteral substituind perfuzii cu glucoza 5% (500ml/zi) si ser  fiziologic (1500 ml/zi), - aplica tratamentul medicamentos la indicatia medicului: antibiotice, vitamine, saruri minerale; - administreaza la indicatie laxative; - efectueaza la nevoie clisma evacuatoare

Evaluare

este

Greutatea corporala se mentine constanta. Pacienta prezinta o stare de bine si confort .

Dat a

Nevoi fundamen -tale

Diagnostic de nursing actual

Deficit de

Obiective

volum

Pacienta sa fie

lichidian din

echilibrata

cauza varsaturilo r 

volumic si nutritional în

manifestat prin scadere ponderala

24 ore

Interventii

b)- asigura un climat cald, confortabil, bine aerisit; -încurajeaza pacienta sa-si exprime emotiile si sentimentele în legatura cu starea sa; -îi explica scopul interventiilor. -asistenta supravegheaza pulsul, tensiunea arteriala, apetitul, semnele de deshidratare, scaunul si greutatea corporala; -pregateste pacienta preoperator; -face bilantul zilnic hidroelectrolitic ;

Evaluare

Pacienta este echilibrata nutritional, nu prezinta semne de deshidr  atare.

-administreaza solutiile perfuzabile prescrise de medic. A se misca, a pastra o buna postura

Disconfort abdominal din cauza procesu-lui inflamator  intestinal mani-festat prin du-reri în epigastru si fosa iliaca dreapta si greturi.

Pacienta sa nu prezinte dureri în epigastru si fosa iliaca dreapta în 2 zile.

- asistenta asigura repaosul la pat fizic si psihic în perioadele evolutive; - administreaza medicatia prescrisa de medic (antiinflamatoare, antiinfectioasa, antialgice) si urmareste efectele medicatiei; - administreaza medicamentatia antispastica (la indicatia medicului).

Durerile abdominale s-au redus.

Dat a

Nevoi fundame ntale

Diagnostic de nursing actual

A evita

Anxietate din

Sa diminueze

-furnizeaza pacientei cunostintele necesare despre boala,

cauza

anxietatea

despre tratamentul de întretinere;

incertitudini i fata de

pacientei, sa i se atrasa

pericolele

5 prognosticul bolii manifestata prin insomnie, îngrijorare, iritabilitate.

Obiective

-asistenta ajuta pacienta sa identifice factorii care-i altereaza capacitatea de a-si conserva sanatatea; atentia asupra -face cu pacienta un bilant al fortelor si deficientelor sale; normelor  medicale si -asigura un climat cât mai personal posibil: obiecte de personale aduse de acasa, etc; viata ce trebuie -ia masuri de evitare a receptivitatii la infectii respectate în intraspitalicesti; 24 ore. -informeaza si stabileste Pacienta sa împreuna cu pacienta planul de beneficieze recuperare a starii de sanatate de un si cresterea rezistentei mediu de organismului. siguranta, tara infectii.

A-si

Risc de

mentine

hipertermie

Pacienta sa-si

tempera-

datorita

mentina

tura constanta

procesului temperatura inflamator  corpului în limite manifestat prin transpiratii

Interventii Evaluare

fiziologice. Pacienta sa aiba o stare

-asistenta aplica comprese reci, împachetari reci, punga cu gheata, frictiuni; aeriseste încaperea; -asigura îmbracaminte lejera; -administreaza medicatia recomandata de doctor  (antibiotice); -asistenta calculeaza bilantul

abundente

de bine fizic si psihic.

ingesta-excreta pe 24 ore; -serveste pacienta cu cantitati mari de lichide (parenteral); -asistenta schimba des lenjeria de pat si de corp; -mentine igiena tegumentelor;

Data

Nevoi fundame ntale

Diagnostic de nursing actual

Obiective

Interventii

-pregateste psihic pacienta înaintea tehnicilor de recoltare si examinare. 6.02.2011 A fi curat,

Alterarea

Regulile de

a-si pro-

integritatii

igiena sa fie

-asistenta dezinfecteaza plaga operatorie cu alcool

teja tegumentele si mucoasele

tegumentelo r  datorita plagii.

respectate cu strictete

medicinal 70° si aplica un pansament steril;

A evita

Durerea

Sa-si

pericolele

manifestata diminueze prin semnele fata durerii în 24 crispata ore datorita spasmelor  musculare

Plaga operatorie are o evolutie buna

-asistenta asigura tratament cu antialgice Durerile au si antiseptice scazut în (masura de prevenire a complicatiilor  intensitate septice) la indicatia medicului

A se alimenta

Incapacitate de

Pacienta sa fie echilibrata

-la indicatia medicului asistenta asigura regimul hidric,

Pacienta este

si hidrata

alimentare cau-

hidroelectroliti c

alimentând pacienta parenteral, prin perfuzii cu glucoza

echilibrata

zata de contra-

5% l00ml, electroliti; -calculeaza necesarul de calorii; -face bilantul hidroelectrolitic ; -asigura un climat cald, confortabil.

indicatiile fizice manifestate prin dificultate de digerare 07.02.201 1

Evaluare

A fi curat, a-si proteja

Alterarea

Regulile de

integritatii igiena sa fie tegumentelor  respectate cu

-asistenta curata plaga operatorie cu alcool 70° si apoi aplica un pansament steril;

hidroelectrolitic

Plaga operatorie are o

tegumen-

datorita plagii.

strictete

evolutie

Dat a

Nevoi fundame ntale

Diagnostic de nursing actual

Obiective

Interventii

Evaluare

buna A se misca

Imobilitate datorita contraindicatiilor  s fizice manifestata prin dificultatea de a merge

A se îmbraca

-pacienta sa se

-asistenta ajuta bolnava sa se ridice din pat o sprijina, o

Pacienta a mers

deplaseze

ajuta sa faca primii pasi postoperator; -asistenta o încurajeaza psihic felicitându-o, dupa primele

ajutata,

putin cu ajutor  în decurs de 24 ore

Dificultate în -pacienta sa a se se îmbraca ca si dezbraca datorita diminuarii mobilitatii manifestata prin miscari limitate (insuficiente) , lipsa fortei. Dificultate în

progrese facute.

începe sa se adapteze.

-asistenta identifica capacitatea si limitele fizice ale

îmbraca cu

îmbrace,

pacientei;

ajutor si

dezbrace singura, în termen de 32 ore;

-îi acorda timp suficient pentru a se îmbraca si dezbraca, îi

apoi singura.

-sa se îmbrace cu ajutor, în termen de 24 ore.

-sa se încalte, a se încalta si descalte sindescalta gura în 32 ore; -sa cunoasca

Pacienta se

recomanda, daca ameteste, sa se îmbrace în fotoliu, sezând; -sugereaza apartinatorilor sa-i procure pacientei haine largi, usor de îmbracat, cu nod de încheiere simplu. încaltaminte fara siret.

-educa pacienta cu privire la importanta vestimentatiei; -o supravegheaza cu ce se îmbraca; -încurajeaza pacienta.

Pacienta se îmbraca cu ajutor si apoi singura.

importanta

Data

Nevoi fundame ntale

Diagnostic de nursing actual

Obiective

Interventii

Evaluare

satisfacerii de a se îmbraca si dezbraca în termen de 24 ore. 08.02.201 1

A evita

Neliniste în

pericolele

legatura cu posibilitatea aparitiei unor  complicatii

-sa nu mai fie nelinistita; -sa nu prezinte

-asistenta informeaza pacienta cu privire la masurile de prevenire a complicatiilor  postoperatorii;

-explica pacientei cum sa participe la îngrijirile complicatii. postoperatorii (sustinerea plagii când tuseste, exercitii respiratorii, mobilizare, etc); -îi da informatii relative la pansament, tulburari de dren, aparate de monitorizare.

A se

Dificultate în

-sa se

alimenta

a se alimenta

alimenteze;

si hidrata

datorita lipsei cunoasterii

-asistenta exploreaza preferintele pacientei asupra alimentelor permise si interzise;

-sa prezinte un -serveste pacienta cu alimente la o temperatura moderata, apetit alimentelor  normal; la ore regulate, prezentate permise, atragator, la început putin ceai, -sa fie manifestata cu lingurita, (rece) apoi supe de echilibrata prin lipsa zarzavat, legume sub nutritional apetitulu forma de pireuri, lapte dulce; în i 24 ore

-asistenta aplica musama si o aseaza în timpul alimentarii pacientei pentru a prevenii murdarirea lenjeriei de pat si de

Pacienta sia însusit informatiile si a înteles necesitatea participarii la îngrijirea proprie.

Pacienta a început sa manânce alimente usor  digerabile.

corp ale pacientei; -îi explica importanta reluarii alimentarii normale.

Data

Nevoi fundame ntale

Diagnostic de nursing actual

09.02.201 1

A fi curat,

Alterarea

-regulile de

a-si

integritatii

igiena sa fie

proteja

Obiective

tegumentelor  respectate

Interventii

Evaluare

-asistenta îngrijeste plaga operatorie cu alcool medicinal

Plaga operatorie

70° si aplica un pansament steril.

are o

tegument ele si

datorita plagii

pentru prevenirea

evolutie corespunza

mucoasele.

operatorii.

infectiilor.

toare.

A se

Pacienta prezinta imobilitate datorita slabiciunii manifestata prin deficienta în miscare.

misca

A învata

Sase deplaseze fara ajutor în 24 ore.

Insuficienta cunoastere

Pacienta sa înteleaga

despre

procedurile si

interventia

urmarile

chirurgicala suferita

postoperatorii si sa înteleaga

provoaca probleme manifestate prin cereri de informatii.

îngrijirile necesare în convalescenta .

-asistenta încurajeaza psihic pacienta;

Pacienta merge fara

-îi asigura securitate absoluta;

aiutor.

-o felicita pentru progresele facute la fiecare pas.

-asistenta clarifica cu pacienta conceptiile eronate; o informeaza si îi explica diferite proceduri preoperatorii (asepsia, medicatia. restrictia de alimente), îi explica procedurile postoperatorii (importanta lor);   • -încurajeaza pacienta sa-si exprime sentimentele si nelinistea; -îi furnizeaza date despre boala, despre tratament si regimul igienodietetic.

Pacienta a înteles explicatiile si este putin mai linistita

Data

Nevoi fundame ntale

Diagnostic de nursing actual

A fi

Alterarea

Regulile de

curat

integritatii

igiena sa fie

tegumentelo r  datorita plagii operatorii. 10.02.2011

A se alimenta si hidrata

Dificultate în a se alimenta datorita lipsei

Obiective

Interventii

-se face toaleta plagii si se aplica pansament steril.

alimenteze; -sa prezinte un

apetit cunoasterii normal; alimentelor  -sa fie permise, echilibrat manifestata nutritiona prin lipsa l în apetitului. 5

Plaga operatorie nu s-a

respectate cu strictete. -sa se

Evaluare

complicat.

-asistenta exploreaza preferintele pacientei asupra alimentelor permise si interzise; -asistenta aplica musama si o aseaza în timpul alimentarii

Pacienta a

pacientei pentru a prevenii murdarirea lenjeriei de pat si de corp ale pacientei;

digerabile.

început sa manânce alimente usor 

-asistenta administreaza regimul recomandat de medic.

24 ore. 10.02.201 1

A se misca

Pacienta prezinta

Sa se deplaseze fara

-asistenta încurajeaza psihic pacienta;

-îi asigura securitate absoluta; imobilitate ajutor în 24 -o felicita pentru progresele facute datorita la fiecare pas; plagii ore. operatorii -asistenta explica manifestata necesitatea unei mobilizari prin cât mai timpurii. deficienta în miscare, A fi curat

Alterarea integritatii

Regulile de igiena sa fie

-se face toaleta plagii si se aplica pansament steril.

Pacienta merge fara ajutor.

Plaga operatorie

tegumentelor

respectate cu

nu s-a

Data

Nevoi fundame ntale

A se alimenta si hidrata

Diagnostic de nursing actual

Obiective

datorita plagii operatorii

strictete.

Dificultate în ai se alimenta datorita lipsei

-sase alimenteze; -sa prezinte un apetit normal;

cunoasterii alimentelor  -sa fie perechilibrata mise, nutritional manifestata în 24 ore. prin lipsa apetitului.

Interventii

 Evaluare  

complicat.

-asistenta exploreaza preferintele pacientei asupra alimentelor permise si interzise; -asistenta aplica musama si o aseaza în timpul alimentarii pacientei pentru a prevenii murdarirea lenjeriei de pat si de

Pacienta a început sa manânce usor  digerabile.

corp ale pacientei; -asistenta administreaza regimul recomandat de medic.

J. 11.02.201 1

A fi curat

Alterarea integritatii

Regulile de igiena sa fie

-se face toaleta plagii si se aplica pansament, steril.

tegumentelor  respectate cu datorita plagii strictete. operatorii 12.02.201 1

A fi

Alterarea

Regulile de

curat

integritatii

igiena sa fie

tegumentelo r  datorita plagii operatorii

respectate cu strictete.

Piaga operatorie nus-a complicat. i

-se face toaleta plagii si se aplica pansament sterii.

Plasa operatorie nu s-a complicat.

La internare pacienta prezinta dependenta la nivelul nevoilor: a se alimenta si hidrata = gr. 3; a elimina = gr. 2; a se misca, a pastra o buna postura = gr.2; -   a dormi, a se odihni = gr.2; a mentine temperatura corpului în limite normale = gr. 3; a evita pericolele = gr. 2. Gradul de dependenta la internare este de 22, ceea ce traduce o dependenta moderata. La 3 zile gradul de dependenta este de 19, dat de alterarea urmatoarelor nevoi: a se alimenta si hidrata = gr. 2; a fi curat, a-si proteja tegumentele = gr. 3; a se misca = gr.2; a învata cum sa-si pastreze sanatatea = gr. 2. La 7 zile gradul de dependenta este de 15, dat de alterarea nevoii de a-si proteja tegumentele si mucoasele (gr. 2). Pacientul se externeaza a opta zi cu o dependenta moderata (15) data de alterarea nevoii de a fi ulii, având indicatia de a nu efectua eforturi fizice mari.

ROLUL DELEGAT AL ASISTENTEI MEDICALE Analize de laborator 

Explorari functionale

Tratament

Dieta

Valori reale

Valori normale

Uree 23mg% Glicemie

20-40 mg% 70-110mg%

Examen ecografic al

l.Xilinafl 2.Algocalmin fi

Regim hidric: ceai

70mg%

11,5-15 g%

abdomenului

3. Vitamina C fi

rece

Hemoglobina

4.000-8.000

= 14g% Leucocite =

neîndulcit

/mm

10.000/mm3 1 Iematocrit = 36% Hematii =

36-42% 44,5mil/mm 3

4mil/mm3

1.Glucoza 5% (I500ml)

Regim hidric: supe

2.Ser fiziologic 97oo(1000ml) 3.Algocalmin fi 4.VitaminaC fi

de zarzavat, ceai rece neîndulcit regim sodat

Hemoglobina

11,5-15 g%

1.Glucoza 5%

Supe de

= 13g%

70-110

(1500ml)

zarzavat

Glicemie= 85mg%

mg% 12-15"

2.Ser fiziologic 97oo(1000ml)

îmbogatite cu gris si

T.Quick=14" T.Howell=70"

60-120"

3.Algocalmin fi

orez

1.Glucoza 5% (1500ml) 2.Ser fiziologic 97oo(l000ml) 3.Algocalmin fi

Regim cu supe de zarzavat, brânza de vaci, oua

1.Glucoza 5% (1500ml) 2.Ser fiziologic 97oo(I000ml) 1. Algocalmin tb. I

Regim cu supe de zarzavat, brânza de vaci, oua Regim cu supe de zarzavat, brânza de vaci, oua

EPICRIZA –EVALOAREA FINALA Pacienta in varsta de 21 ani cu diacnosticul apenticita acuta se interneaza in sectia noastra cu simtomatologia:-dureri in fosa iliaca dreapta si epigastru -greturi -varsaturi Dupa examinare este operata .Urmand tratament si indicatiile medicului. Se externeaza cu indicatiile:- regim -pansamente curate si sterile -control periodic -scos fire Am efectuat  manevrele tinand cont de rgulile de sepsie si asepsie si an utilizat numai materiale de unica folosinta si sterile.

25

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF