Plan de Afaceri - Termopane

January 16, 2017 | Author: Tura Radu | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Plan de Afaceri - Termopane...

Description

PLAN DE AFACERI

1. Beneficiarul si echipa de lucru 1.1. Descrierea societatii. Date de identificare al agentului economic. Denumirea societatii: S.C. ERMETIX S.R.L. Forma juridică de constituire: SOCIETATE CU RASPUNDERE LIMITATA Înregistrare: Oficiul Naţional al Registrului Comerţului : J24/7869/01.02.2012 Codul de inregistrare fiscala: RO 6542654398 Adresa firmei (sediu): Str.: Dr. Victor Babeş, nr.: 62/A, ap.; 304, Baia Mare, cod postal: 437355 Pagina web: www.ermetix.ro Persoana de contact: Țura Radu Tel: 0745846245 E-mail: [email protected]

Activitatea de baza Compania produce elemente de închidere din termopan pentru cladiri.

Activitati conexe Firma de asemenea va oferi servicii de transport și montare a acestor produse.

1

Data emiterii de proiect: 15.01.2012 Natura capitalului: social

Date despre capital Capitalul social al firmei Ermetix este constituit din aportul celor patru asociati, dupa cum urmeaza:

Nr. Crt. 1 2 3 4

Nume si Prenume

Valoare aport (EUR)

Tura Radu Cosma Ciprian Ilea Marius Coman Georgiana

22800 25200 26300 19200

TOTAL (EUR)

93500

Tipul capitalului Varsat Varsat Varsat Varsat Din care: - subscris: 0 - varsat:

93500

Misiune Crearea unor produse de inalta performanta in conditiile unui raport calitate/pret accesibil, care sa asigure satisfacerea celor mai exigente cerinte.

1.2.

Echipa de proiectare a planului de afaceri

2

Echipa de lucru este formata din 4 membrii, absolventi ai Universitatii de Nord din Baia Mare, avand competentele profesionale necesare demararii proiectului

Nr.

Nume si Prenume

Crt. 1 Tura Radu

Pregatire

Competente

profesionala Inginerie

-

Competente organizatorice

Economica in

-

Cunostiinte IT

Domeniul Mecanic

-

Cunostiinte

de

marketing,

management, tehnice 2

Cosma Ciprian

3 Boga Mihai

4

Marketing si

-

Afaceri Economice

management

Internationale

-

Experienta in coordonare echipe, Cunostiinte tehnice, de marketing, Capacitatea de inovare şi gândire

creativă -

Capacitate de gândire analitică

Inginerie

-

Rezistenţă la stres Cunostiinte tehnice

Economica in

logistice, mentenanta

Domeniul Mecanic

-

Economia firmei

de echipa - Abilitati de analiza si planificare

Competente organizatorice, spirit

- Cunostinte

Coman Georgiana

solide

contabile - Rezistenta la stres

Responsabilitatile si functiile membrilor echipei de lucru

3

avansate,

financiar-

Nr.

Nume

Crt. 1

Prenume Tura Radu

si

2

Functie

Responsabilitati

Director general

Coordonare echipa, intocmire si

Director marketing

evidenta documente. Gasirea clientilor, a partenerilor de

Cosma Ciprian 3

afaceri, promovare, aprovizionare, transport marfa Coordonator echipa de lucru,

Director tehnic Ilea Marius

4

Coman

coordonator mentenanta utilaje, coordonator echipa montaje Evidenta financiar-contabila,

Director economic

Georgiana

rapoarte

Descrierea elementelor temei de proiect Situatia actuala Exista o cerere permanenta de tamplarie termoizolanta din PVC. Piata de desfacere nu este acoperita decat intr-un procent nesemnificativ. Necesarul de inlocuire a tamplariei existente nu va fi acoperit nici in urmatorii 60 de ani. Populatia se orienteaza din ce in ce mai mult spre tamplaria din profile PVC. Si din ce in ce mai multa lume isi poate permite inlocuirea tamplariei clasice cu un modern profil PVC. In tara exista ofertanti avantajosi de sisteme performante de profile pe care ii puteti contracta. Preturile sunt cunoscute. Clientii cauta in special profesionalism si calitate. Costul unui mp de geam termopan, de la furnizor, este de 22 euro. Pretul pe piata, la desfacere, este de 44 euro. Preferinta pentru produse substitute (din lemn sau din aluminiu) este in scadere. O astfel de afacere se poate dezvolta usor, prin crearea unei retea de clienti fideli, cu produse de calitate, executie rapida si preturi avantajoase.

Factorii determinanţi Fiecare tip de fereastra sau usa termopan prezinta avantaje specifice. Aceste avantaje pot fi rezumate astfel:

4

- curatire usoara,accesibila din interiorul incaperii; - etanseitate, izolare termica; - aspect placut, tehnologie de inalta performanta; - incuietori si dispozitive de blocare de inalta siguranta; - manevrare simpla si usoara; -asigura protectia mediului datorita conceptiei constructive ecologice. Aceste produse permit: obtinerea unor importante economii prin reducerea cheltuielilor de incalzire; o intretinere usoara cu costuri minime; nu se vopsesc; nu-si schimba forma si nu se deterioreza; elimina complet problemele de condens si inghetare datorita geamurilor termoizolante, dublu etansate.

Scopul proiectului Acest proiect are ca scop functionalitatea si dezvoltarea unei unitati comerciale avand ca activitate principala producerea usilor si geamurilor termopan (tamplarie PVC).

2. Obiective Obiectivele noastre sunt: - consacrarea brandului propriu - fereastra Ermetix. - realizarea pentru zona de nord si centrala a tarii a unei cote de piata semnificative. - concentrarea actiunii pe faza de productie, stabilindu-ne ca si target dublarea ei, perfectionarea continua, consacrarea dealerilor montatori ca specialisti experti in tehnica montajului, creand atuurile de sustinere a strategiei de brand. - dezvoltarea retelei de parteneri bazata pe sustinere, atitudine comuna, strategie de brand, incredere, avand ca scop succesul comun. - contractarea unor cantitati in limita productiei, cu firme producatoare de tamplarie PVC, aluminiu, fatade, pereti cortina.

Rezultate scontate Ne asteptam sa atingem urmatoarele rezultate:

5

-

Producerea a minim 100 de elemente de inchidere pe luna

-

Cifra de afaceri lunara: 32.000 EUR.

-

Marja de profit: 18% din CA

2.1. Activităţile, produsele şi serviciile societăţii S.C. ERMETIX S.R.L. Demararea afacerii consta infiintarea legala a firmei. Apoi, urmeaza inchirierea unei hale de productie ce va fi utilata cu mijloacele tehnologice, amenajarea birourilor, a spatiilor de depozitare si a oficiilor sanitare. Angajarea personalului reprezinta urmatoarea etapa. Dupa aceasta, va incepe activitatea propriu-zisa a firmei incepand cu aprovizionarea cu materii prime si materiale, urmand fabricarea elementelor de inchidere si instalarea acestora.

Produsele companiei S.C. ERMETIX S.R.L. produce următoarele:  Fereastra batanta: cu balamale(stanga sau dreapta),deschidere in interior intr-un singur plan,din PVC alb;  Fereastra oscilo-batanta: cu balamale,deschidere in interior in doua plane,din PVC alb;  Fereastra fixa: fara deschidere,din PVC alb;  Usa batanta de balcon: cu balamale(stanga sau dreapta), cu deschidere in interior intr-un singur plan,din PVC alb;  Usa oscilo-batanta de balcon: cu balamale,deschidere in interior in doua plane,din PVC alb;  Usa batanta de interior: cu balamale,deschidere in interior,din PVC alb.Usa se poate executa cu geam termopan integral,fiind prevazuta cu prag de aluminiu;  Fereastra glisanta orizontal: cu deschidere prin glisare orizontala,din PVC alb;  Fereastra fixa: fara deschidere,din PVC alb;  Fereastra glisanta vertical: cu deschidere prin glisare verticala;

6

 Fereastra Casament: cu deschidere in exterior,din PVC alb sau color in exterior. Deschiderea ferestrei se face prin actionarea unui operator tip manivela;  Usa glisanta: cu deschidere prin glisare orizontala,din PVC alb;  Luminator: fara deschidere,din PVC alb. Toate aceste produse sunt echipate cu geam termopanclar. Optional geamul poate fi color(fumuriu),reflexiv,ornamental sau oglinda.Ele pot fi echipate optional cu plase impotriva insectelor si/sau cu bagheta ornamentala in interiorul geamului termopan.Aceasta gama de produse satisface o mare varietate de cerinte prin posibilitatile multiple de combinare a materialelor utilizata si mai ales prin posibilitatii de combinare a utilitatii unui produs.In functie de preferintele clientilor un produs poate satisface cerinte legate de o anumita culoare, dimensiune, profile, imbinare a utilitatilor etc.

Analiza pietei Piata tinta este aceea a produselor din tamplarie cu precadere din PVC, intrucat aceste produse se afla in concurenta indirecta cu produsele de tamplarie din lemn sau din metal. Ferestrele si usile dinPVC satisfac aceleasi nevoi ca si cele din lemn sau din metal, dar la standarde mult mai inalte prin toate avantajele pe care le ofera. S.C. ERMETIX S.R.L. va actiona la nivel local cat si la nivel national cu precadere, dar si pe piata externa in cazul unor comenzi avantajoase, lucru vizat in strategia de dezvoltare pe termen lung. In ultimii ani piata acestor produse a cunoscut o evidenta expansiune ca urmare a cresterii cererii, aceasta din urma fiind de terminata de progresul tehnologic continu si de cresterea asteptarilor clientilor privind realizarea de produse fiabile si mult mai competitive care sa intruneasca main multe avantaje si sa satisfaca mai multe cerinte simultan.

OPORTUNITATI:

7

-cerere nesatisfacuta pe aceasta piata; -calitate modesta a produselor majoritatii firmelor concurente; -extindere a pietei acestor produse; -cresterea continua a cererii. AMENINTARI: -un anumit grad de sezonalitate a cererii; -fluctuatiile cursurilor valutare; -concurenta potentiala externa foarte puternica.

Segmentul de piata urmarit (grup tinta) Pe aceasta piata cererea este ascendenta, atat la nivel local, national, cat si la nivel international, nivelul acesteia fiind oarecum conditionat de gradul de crestere a numarului de constructii care necesita o astfel de tamplarie, sau de gradul de inlocuire , atat in cadrul factorilor industriali, cat si in ceea ce priveste persoana fizica, a celor existente dar depasite moral si fizic. Cererea prezinta un anumit caracter sezonier, avand o intensitate mai mare vara si toamna cand constructiile se desfasoara mai intens, dar prezinta regularitate in general, avand o nota constanta in ansamblu. Clientii sunt reprezentati atat de persoane juridice-firme private, societati comerciale cu capital majoritar de stat, institutii publice,etc, cat si de persoane fizice , acest ultim segment de clienti avand o pondere main redusa in ansamblul cererii exprimate pe aceasta piata.

Marketingul concurential

8

Concurenta este relativ redusa, existand un numar relativ restrans de firme care concura la nivel national. • GEALAN ROMANIA • S.C. CORINA S.A Cu toate ca numarul concurentilor pe aceasta piata nu este mare, calitatea si gama variata de produse oferite sunt extrem de ridicate, lucru datorat in special tehnologiilor utilizate de catre aceste firme in ansamblu. Dintre toate firmele participanta pe aceasta piata, GEALAN ROMANIA detine cota de piata cea mai ridicata, aceasta reprezentand o o filiala a trustului international GEALAN. Cota de piata pe care S.C. ERMATIX S.A a stabilit-o ca obiectiv la nivel local este de 25%, iar la nivel national 10%.Cota minima de piata ce trebuie a fi atinsa este de 15% la nivel local si de 6% la nivel national.

2.2.

Strategia si planul de marketing

POLITICA DE PRETURI Preturile produselor oferite de S.C. ERMETIX S.A sunt relativ reduse in comparatie cu cele practicate pe aceasta piata.Preturile variaza de la un produs la altul in functie de caracteristicile acestuia, de calitatea profilelor utilizate, de solicitarile clientilor privind diferite elemente specifice de securitate si ornament.Acestea se stabilesc pe baza costurilor de productie. Pretul se formeaza prin cumularea cheltuielilor de achizitionare a materiilor prime(CAMP),cheltuielior cu amortizarea mijloacelor fixe(CAMF), cheltuielilor fixe(chiria spatiului utilizat pentru productie,energia electrica,apa, cheltuieli cu personalul administrativ),cheltuielilor cu personalul angajat productive, la care se adauga marja de profit si in final TVA-ul,determinand pretul final de vanzare. PV=CAMPF+CAMF+CF+CP+MP+TVA Lista de preturi pentru cateva dintre produsele firmei S.C ERMETIX S.R.L:

9

1.Fereastra batanta 100 EUR/mp 2.Fereastra oscilo-batanta 110 EUR /mp 3.Fereastra fixa 50 EUR /mp 4.Usa batanta 120 EUR/mp 5.Usa oscilo-batanta 130 EUR/mp 6.Fereastra glisanta orizontal 110 EUR /mp 7.Fereastra glisanta vertical 70 EUR/mp 8.Usa glisanta 125USD/mp 9.Luminator 90 EUR/mp 10.Fereastra Casament 110 EUR/mp  Toate aceste preturi nu includ TVA. DISTRIBUTIE Distributia produselor este asigurata prin existenta a doua reprezentante, respectiv magazine de desfacere.Un asemenea magazin este prezent la sediul societatii S.C. ERMETICA S.A in Targoviste,celalalt in orasul Bucuresti.Aceste showroom-uri permit contactul direct al clientului cu oferta de produse,acesta putand ridica produsele comandate de la aceste centre. Transportul produselor,dar si al materiilor prime si al materialelor necesare,se realizeaza cu ajutorul celor doua utilitare care apartin societatii.La cererea clientilor se pot transporta produsele la destinatia acestora,acestia achitand contravaloarea transportului realizat. PROMOVARE Acest element al strategiei de firma este foarte important indeosebi in perioada de inceput a unei activitati.Politica de promovare a societatii vizeaza: - participarea la diferite targuri si expozitii; -tiparirea unor pliante si brosuri in care sunt evidentiate caracteristicile produselor, avantajele acestora, avantajele utilizarii produselor societatii S.C. ERMETI. -actiuni de promovare in presa locala(Jurnalul de Dambovita, Dambovita), dar si in presa nationala(Jurnalul National, Libertatea).

10

Mesajul transmis,care dealtfel este si esenta utilitatii produselor finale, presupune utilizarea unui concept foarte des apelat in societatea contemporana: “SIGURANTA TA ESTE ERMETICA”. Promovarea nu este insa continua mai ales in mass-media, intrucat bugetul actual nu permite sustinerea unei campanii puternice decat in procent de 3% din cifra de afaceri.

3. Utilitati si echipamente 3.1. Utilitati necesare de asigurat pentru desfasurarea activitatilor Mijloacele fixe necesare in procesul de productie sunt: -masina de bavurat – 11900 EUR -robot taiat geam - 8330 EUR -masina sigiliu termopan – 8700 EUR -robot sudura la 2-4 capete – 13100 EUR -doua masini transport – 3300 EUR O hala de productie care va fi delimitata in mai mule incaperi cu destinatii diferite: -sala efectiva de productie unde sunt instalate mijloacele de productie si unde lucreaza personalul de executie, cu o suprafata de 1050 mp -birourile personalului administrativ: 250 mp -spatiul destinat magazinului de desfacere: 150 mp -spatiul pentru depozitarea materiilor prime si a materialelor: 300 mp -spatiul pentru depozitarea produselor finite: 450 mp.

3.2.

Resurse umane materii prime materiale consumabile

11

Necesarul de personal intr-o hala de tamplarie PVC depinde de gradul de incarcare cu comenzi si de productivitatea utilajelor din dotare. Astfel distingem doua situatii:

Perioada de inceput, in care sectia de productie este in faza de scolarizare si nu are un volum mare de comenzi (3 - 5 elemente / 8 ore). In aceasta perioada structura personalului din productie va fi astfel: •

1 sef de productie responsabil pentru executie, gestioneaza materialele existente, comanda si procura materialele necesare productiei,



1 sef de montaj la santier responsabil cu masuratorile,montajul final si receptia lucrarii



2 - 3 muncitori responsabili cu executia in atelier si cu montajul la santier, care vor lucra prin rotatie pe fiecare utilaj

Perioada de lucru la capacitate maxima, in care firma are un volum mare si constant de comenzi (10 - 15 elemente / 8 ore). Structura personalului necesita: •

1 sef de productie



1 gestionar - magazioner responsabil cu inventarul si aprovizionarea cu materii prime si materiale



4 - 5 muncitori in atelier



1 sef de montaj la santier



4 - 6 muncitori (2 - 3 echipe) la montaj in santier

In ceea ce priveste salariile, acestea se negociaza anual,fiind indexate in functie de nivelul inflatiei.Salariile sunt platite in moneda nationala,fapt care apare in contrast cu modul de fixarea preturilor care se realizeaza in EUR datorita tendintei generale pe aceasta piata.Pe langa salariile de baza ale angajatilor, firma acorda in functie de profitul realizat si cu acordul AGA prime de motivare in munca. Salariatii sunt remunerati in functie de realizarile lor,de intensitatea participarii la procesul productive, de modul de implicare si realizare a sarcinilor atribuite.

12

In ceea ce priveste programul de lucru, acesta este de 8 ore, lucrandu-se intr-un singur schimb, timp de 5 zile pe saptamana. Exista posibilitatea realizarii de ore suplimentare in functie de anumite necesitati impuse de realizarea unor comenzi.Ca atare, salariile vor fi ajustate si cu contravaloarea orelor suplimentare efectuate. Materiile prime necesare vor fi achizitionate de la furnizori autorizati, cautand nivelul ridicat al calitatii materialelor. Pentru productie, firma se va asigura lunar cu urmatoarele materii prime -rama PVC -sticla -distantier termopan -sigiliu termopan -balamale -feronerie

3.3.

Organizarea productiei

Activitatea de productie va cuprinde urmatoarele etape: 1. debitarea si armarea tocurilor 2. lipirea tocurilor 3. debavurarea 4. executarea montantilor 5. debitarea si armarea cercevelelor 6. lipirea si debavurarea cercevelelor 7. montarea garniturilor 8. frezarea orificiilor de scurgere 9. debitarea baghetelor 10. montarea feroneriei 11. controlul calitatii Fiecare din etapele de mai sus presupune controale de calitate intermediare care se vor mentiona la sfarsitul fiecarei etape. Scopul respectarii ordini operatiunilor este obtinerea in

13

conditii de calitate a ferestrelor si usilor din PVC si eliminarea pe cat posibil a factorilor ce pot genera rebuturi. Se vor tine seama de asemenea de urmatoarele aspecte :  toate operatiunile, de la debitarea profilelor si pana la calare se fac cu utilaje automate cu comanda numerica, asistate de calculator si prevazute cu programe de optimizare a consumului de materiale  sudarea profilelor se realizeaza simultan la toate cele 4 capete, asistat de calculator si cu un control automat al temperaturii de sudare, astfel obtinandu-se o calitate exceptionala a sudurii  feroneria este montata automat, astfel fiind garantata o mare precizie de lucru a mecanismelor

3.4.

Capacitatea de productie estimata

Pentru inceput, firma va avea o capacitate de productie relativ mica, producand lunar circa 100 de piese, deci aproximativ 1200 de piese anual. Odata cu dezvoltarea firmei, capacitatea de productie va creste considerabil, astfel ca in 2 ani de la infiintarea firmei, se va ajunge la valoarea de 2500 de piese anual.

3.5.

Bugetul de venituri si cheltuieli

Detaliarea bugetului pe venituri si cheltuieli se va face in felul urmator 

Cheltuieli cu achizitionarea materiilor prime -rama PVC

28800 EUR/an

-sticla

19200 EUR/an

-distantier termopan 7200 EUR/an -sigiliu termopan

7200 EUR/an

-balamale

12000 EUR/an

-feronerie

9600 EUR/an

Total cheltuieli cu materii prime : 84000 EUR/an.

 Cheltuieli cu amortizarea: 3022 EUR/an

14

-valoarea mijloacelor fixe ce urmeaza a fi amortizate 45330 EUR; -durata de functionare 15 ani -norma de amortizare=1/15*100=6,6% -amortizare anuala

3022 EUR

-amortizare lunara

251 EUR



Cheltuieli cu intretinerea spatiului productiv: 57170 EUR/an



Cheltuieli cu chiria: 54800 EUR/an



Cheltuieli cu personalul administrativ: 18480 EUR/an



Cheltuieli cu personalul din productie: 25124 EUR/an)



Cheltuieli cu fondul de somaj si asigurari sociale: 4272 EUR/an.



Cheltuieli de transport: 5350 EUR/an



Cheltuieli financiare : 15790 EUR/an



TOTAL CHELTUIELI: 313338 EUR/AN

Venituri din exploatare Vanzari de produse, lucrari si servicii : 384400 EUR/an Profitul brut estimat : 71062 EUR/an

4. Resurse si acoperirea financiara Investitiile necesare pentru demararea si desfasurarea afacerii din primul an sunt in valoare de 255000 EUR. Acesta va fi acoperit in proportie de 36,66% de capitalul social iar restul de 63,33 % reprezentand valoarea de 160000 va fi obtinut printr-un credit bancar pe 10 ani cu o rata a dobanzii de 6%

5. Bugetul de venituri si cheltuieli indicatorii de crestere

15

[RON] ACTIV

Bilant de

Sfarsitul anului

Sfarsitul anului

Sfarsitul

plecare

I

II

anului III

IMOBILIZARI NETE Terenuri Constructii Instalatii Material Altele TOTAL

190500 190500

190500 190500

190500 190500

190500 190500

-

20 520 00 20 520 00

42 970 00 42 970 00

58 200 00 58 200 00

DISPONIBIL Client+ Efecte de

-

720 00

10 800 00

15 750 00

primit Alti debitori Casa+Banca TOTAL TOTAL ACTIV

745 00 745 00 2 650 00

495 00 749 00 1 964 00 24 389 00

4 950 00 9 812 00 25 562 00 68 532 00

6 850 00 5 875 00 28 475 00 86 675 00

2 650 00 2 650 00 -

2 650 00 1 300 00 2 000 00 7 099 26.6 13 049 60 -

2 650 00 1 700 00 2 400 00 9 257 85 16 007 85 -

2 650 00 2 100 00 2 800 00 11 858 22.9 19 408 22.9 -

-

-

-

-

STOCURI Materii prime In curs Produse finite TOTAL REALIZABIL SI

PASIV FONDURI PROPRII Capital social Provizioane Rezerve Rezultatul reportat Autofinantarea TOTAL SUBVENTII SI AJUTOARE DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

16

DATORII PE TERMEN SCURT Furnizori+Efecte de

-

5 256 00

41 976 00

53 801 00

plata Stat Banci Alte datorii pe termen

-

8 114 00 -

10 549 00 -

13 466 00 -

2 650 00

24 389 0

68 532 00

86 675 00

scurt TOTAL PASIV

17

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF