PLan de Afaceri Miere

April 4, 2017 | Author: Vadim Cojocari | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download PLan de Afaceri Miere...

Description

Planul de Afacere

ÎI. “OH, HONEY!”

1/1/2012

Sinteză

Apicultura este o ocupaţie cu tradiţii vechi în istoria poporului român, având pe lângă destinaţia de bază, de produs alimentar, şi un caracter specific, simbolizând un mod de viaţă sănătos, forţă şi continuitate. Acest plan de afacere este conceput pentru a continua frumoasa ocupaţie de creştere a albinelor, îmbinând elemente noi pentru a spori profitabilitatea şi imaginea firmei. Firma “Oh, Honey!” se specializează în creşterea albinelor pentru miere şi venin de albine. Producţia e destinată în principal pieţei autohtone, doar veninul urmând să fie comercializat pe piaţa europeană. Investiţia se preconizează să fie recuperată încă din primul an de activitate, urmând ca firma să-şi lărgească activitatea şi gama de produse în următorii 4 ani, cu 50%. O echipă tânără cu idei inovatoare, spirit progresist şi activitate centralizată trebuie să asigure succesul afacerii şi să stabilească relaţii de încredere cu clientela.

Cuprins 1.DESCRIEREA AFACERII ..............................................................................................4 1.

1 Ideea de afacere .........................................................................................4

1.2

Firma ...........................................................................................................5

1.3

Harta Procesuală ........................................................................................7

Descrierea hărţii procesuale ......................................................................................7 1.4 Prag de rentabilitate a afacerii....................................................................... 10 1.5

Mediul firmei ........................................................................................... 12

1.6 Concurenţa ..................................................................................................... 15 2.MARKETINGUL AFACERII....................................................................................... 20 2.1 Planul de Marketing ....................................................................................... 20 2.2 Analiza strategică ........................................................................................... 21 2.3 Strategia de Marketing .................................................................................. 22 2.4 Previzionarea vânzărilor................................................................................. 23 3.

Managementul Firmei ..................................................................................... 24 3.1

Echipa de management ........................................................................... 24

3.2

Planul de Management ........................................................................... 25

4.Analiza Financiară ................................................................................................. 25 4.1 Indicatori Financiari ....................................................................................... 25 4.2 Ipoteze privind situaţiile previzionate ........................................................... 26 4.2.1 Ipoteze privind evoluţia veniturilor ........................................................ 26 4.2.2 Ipoteze privind cheltuielile...................................................................... 26 4.2.3Bugetul de venituri şi cheltuieli ............................................................... 26 4.3 Riscurile Afacerii............................................................................................. 27

1.DESCRIEREA AFACERII

1. 1 Ideea de afacere Ideea afacerii vine să continue o tradiţie de mii de ani, dar într-o manieră originală şi mai profitabilă - creşterea de albine pentru miere şi export de venin de albine. Pentru a începe o astfel de afacere sunt necesare cunoştinte în domeniul apiculturii, dorinţă, răbdare de a lucra cu albinele, şi desigur o investiţie mare la început, dar care se amortizează rapid. De ce apicultura? Apicultura este un sector al agriculturii cu vechi tradiţii atât în România cât şi în întreaga lume. Încă din antichitate, 6000-4500 ani î. Hr, omul vâna albine, conştientizând valoarea nutritivă a mierii,numind-o şi “hrana vie”. Mierea conţine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compuşi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrină, compuşi ai azotului, adică este unul din cele mai complexe produse găsite în stare naturală..Este un medicament împotriva tusei, asteniei, nevrozei ,având altele o mulţime de întrebuinţări terapeutice. Are proprietatea de a fi asimilată uşor de organism şi îl tonifică. Veninul de albine este un produs de secreţie al albinei lucrătoare şi al matcii. Este compus din proteine, săruri minerale, enzime, hormoni, uleiuri eterice şi alte substanţe volatile care pe de o parte inhibă sistemul nervos, iar pe de altă parte stimulează inima şi glandele cortico-suprarenale, tratând poliartrite infecţioase, boli ale sistemului nervos periferic: sciatică, nevralgii de trigemen şi de facial, nevralgii intercostale, boli vasculare: tromboflebită, arterioscleroza vaselor membrelor, gută, astmul bronşic, reumatismul poliarticular, muscular şi cardiac, boli de piele: ulcere, fistule şi boli oculare.

În contextual actual, când piaţa e invadată de produse semifabricate, fast food, alimente prelucrate termic şi lipsite de vitamine, mierea ramâne o sursă de sănătate pentru oamenii de toate vârstele, preocupaţi de un mod de viaţă sănătos. Practicarea stupăritului în România e o afacere profitabilă şi de durata datorită câtorva factori. Primul şi cel mai important e tradiţia, creşterea albinelor devenind din cele mai vechi timpuri o indeletnicire de bază. Un alt factor important este clima. Acest teritoriu fiind situat în zona temperată dispune de condiţii favorabile climatice, un sezon lung prielnic activităţii albinelor: primăvara –vara( lunile aprilie-august), temperature şi condiţii de umiditate prielnice pentru dezvoltarea unei baze melifere bogate, păduri şi livezi pentru polenizare.

1.2 Firma Afacerea se specializează în creşterea albinelor pentru miere de salcâm şi extragerea de venin pentru export, prin urmare activitatea firmei se va desfăşura atât în plan naţional cât şi cel European. Mierea va fi comercializată pe piaţa naţională, iar veninul destinat vânzării firmelor farmaceutice şi cosmetice europene.

,

Întreprinderea individuală “ Oh, Honey! “ este amplasată în judeţul Hunedoara, comuna Romoş, în apropierea unei păduri de salcâm. Terenul este deţinut de entitate (o suprafaţă de 200 m2, conform legislaţiei în vigoare : un spaţiu de minim 5 m2 pentru fiecare familie). Cheltuielile de constituire vor ajunge la 800 lei: 300 lei pentru obţinerea atestatului de apicultor împreună cu un curs de instruire în domeniul apiculturii, iar restul sumei pentru taxe de înmatriculare, alte cheltuieli notariale. În baza cererii depuse la primăria judeţului voi beneficia gratuit de baza meliferă, cel puţin un hectar de pădure de salcâm. Firma îşi începe activitatea cu un efectiv de 20 de familii de albine, şi 20 de stupuri, cu perspectiva extinderii afacerii în viitor. Firma va câştiga aprecierea consumatorilor datorită calităţii şi valorii nutritive a produselor, fără adaosuri de apă, zahăr sau coloranţi.

Misiunea firmei: Să ofere produse de cea mai înaltă calitate şi să dezvolte tradiţia consumului sănătos de miere în ţară.

Motto: “Oh, Honey!” – fericirea de a trăi sănătos şi dulce!!! Obiective:    

Ocuparea unui segment de piaţă important în producerea mierii şi veninului de albine Obţinerea unui nume recunoscut pe piaţă pentru calitate şi preţuri accesibile Stabilirea relaţiilor de înceredere şi fidelitate cu clientela din ţară cât şi peste hotarele ţării. Lărgirea gamei de produse în viitor pentru a bucura clienţii cu alte produse apicole de calitate: lăptişor, ceară, propolis,etc.

1.3 Harta Procesuală Colectare şi Ambalare miere

Achiziţie teren

Instalare stupi

Achiziţie familii albine

Creştere albine

familiialbine

Extragere venin

Achiziţie stupi

Prelucrare venin

Ambalare venin

Descrierea hărţii procesuale 1. Achiziţie teren Firma îşi va desfăşura activitatea în judeţul Hunedoara, pe un teren deţinut de entitate. 2. Achiziţie stupi Se achiziţionează 20 de stupi la preţul de 120 lei/stup. 3. După care urmează instalarea acestora pe vatră 4. Achiziţia familiilor de albine.

Se vor achiziţiona 20 de familii la preţ de 200lei/familie (4000 lei) . 5. Creşterea albinelor necesită cunoştinte profesionale referitor la îngrijirea şi tratarea lor. Acestea se dezvoltă rapid în primele săptămâni de primăvară, deaceea se va verifica cel puţin 2 ori pe săptămână starea stupului. Atunci când albinele acoperă șapte rame situate în etajul superior este cazul să le adaugăm un nou etaj. Alte acţiuni obligatorii pe parcursul anului apicol sunt : 

Cercetarea cu atenție pentru identificarea eventualelor boli dar și pentru asigurarea că albinele au suficientă hrană până la prima producție de miere. În caz că sunt sănătoase, albinelor li se vor administra diverse tratamente pentru a preveni diverse boli. Cu cel puţin două săptămâni înainte de cules se opreşte medicamentația albinelor pentru a ne asigura că medicamentul nu va contamina puritatea mierii . 

Inspectarea săptămânală a stupilor pentru a ne asigura că sunt sănătoși și că încă mai au matci.



Adăugăm rame și niveluri (extinderea spațiului) noi stupilor.



Ținem sub control fenomenul de roire care poate avea loc undeva pe la mijlocul verii.

6. Colectarea şi ambalare mierii : Când toate ramele dintr-un etaj sunt pline cu miere și când mai mult de jumătate din celulele fagurilor sunt căpăcite cu ceara, se poate realiza extracția mierii. Când colectăm mierea avem grijă nu facem acest lucru când se apropie toamna deoarece albinele vor muri de foame peste iarnă, iar în primăvara următoare vom avea o stupină goală.

Cel mai valoros venin din punct de vedere medical se obţine de la albinele tinere la doar 15-20 zile de viaţă, primăvara devreme. Pentru colectarea mierii se vor utiliza şi alte utilaje la un cost total de 2500 lei: 1) Achiziționare centrifugă inox (extractor miere) – 1500 lei

2) Achiziționare echipamente protecție (salopetă apicolă) – 84 euro (42 euro/salopeta)= 336 lei 3) Achiziționare afumător, daltă, perie apicolă – 50 euro= 200 lei 4) Achiziționare borcane (275 g) - (0.4 euro/borcan) Pentru colectarea veninului de albine se vor achiziţiona 2 colectoare – Bee Venom Colector 0411 ( 249 euro fiecare) care utilează în medie 1-2 ore pentru a colecta veninul de la o familie. O particularitate importantă a acestor instalaţii este că după extragerea secreţiei albinele rămân în viaţă continuând să fie productive.

Producţia obţinută Ţinând cont că o familie produce anual 25-30 kg de miere, 5 g de venin şi alte produse nutritive cum ar fi : ceara( 800g), polen ( 3-4 kg), de pe întreaga vatra se obţin anual în jur de 550 kg de miere, 100 g de venin, 16 kg de ceară şi 80 kg de polen. La finele primului an apicol se va produce 550kg de miere şi 100g de venin. Dezvoltarea gamei de produse: ceară, lăptişor, polen, reprezintă obiectivul pentru anul 2 de activitate.

1.4 Prag de rentabilitate a afacerii Activitate 1

Resursă,C h

Achiziţie stupi

stupi

Tip Cheltui ală fixă

Achiziţie albine

Familie albine

variabil ă

Achiziţie

Centrifugă inox

fixă

Salopetă apicolă

fixă

Cost salopetă

utilaje

fixă

borcane

centrifu gă inox (extractor miere) Achiziție echipam

Denumir e F1

Valoar e F1

Denumir e F2 Durata de utilizare

Valoare F2

Cheltuial ă unitară pe stup Cheltuial ă familie albine Cost centrifu gă

120

Kg miere de la o familie Cost pe familie

30

200/30= 6.67

20

1500/20=75

180,6

Cost pe familie

20

180/20=9

Cost utilaje

200

Cost pe familie

20

10

variabil ă

Cost borcan

1,72

Cheltuiala cu salariile

variabil ă

salarii

4500

Cheltuială cu salariu

fixă

salariu

2000

Capacita 0, 5 kg te borcan – 0,5 Cheltuial 20 ă pe familie şi kg salariu 20

200

1500

5

Valoare unitară/ familie 120/5=24

ente protecție Achiziţie afumător ,daltă, perie Achiziţie ambalaje (borcane ) Salarii

Salariu manager

3,44

225/30=7,5

10

Q= CF/p-CV Q=53/20-(3,44+6,67+7,5)=22kg miere de la o familie de albine Pragul de rentabilitate ne sugerează ideea că pentru a-şi recupera cheltuielile în primul an de activitate firma trebuie să obţină cantitatea de minim 22kg de la o familie de albine, adică 440 kg de miere la preţul de 20 lei/kg, adică la venitul de 8800 lei. Prin urmare afacerea este rentabilă din primul an .Cheltuielile fixe la un stup de albine sunt de 53 lei, costul stupilor amortizându-se pe o perioadă de 5 ani.

14000 12000 Axis Title

10000

venituri

8000

cf

6000

CV

4000 2000 0 0

200

400 Axis Title

600

800

1.5 Mediul firmei Activitatea unei firme nu se poate desfăşura izolat, pe parcursul activităţii ea interacţionează cu diverşi factori, care pot frâna sau contribui la prosperarea ei. Analiza pieţei din România şi a celei europene au ajutat la determinarea factorilor cu cea mai mare influenţă asupra afacerii Analiza mediului firmei prin metoda PESTEL Factori Politici: Apicultura este ramura care a atras atenţia guvernării în ultima perioadă, nu doar datorită valorii mierii ca aliment, ci şi din perspectiva importanţei polenizării pentru plante. Astfel Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat Programul Naţional Apicol pentru anii 2011-2013. Acesta cuprinde activităţi de: a) asistenţa tehnică pentru apicultori şi grupuri de apicultori, b) lupta contra variozei c) raţionalizarea transhumanţei d) măsuri de asistenţă pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fiziochimice ale mierii e) măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol comunitar

Apicultorii pot beneficia de subvenţii din partea Uniunii Europene, mai ales pentru proiectele şi instalarea tinerilor fermieri. Astfel, apicultorii care au vârste de până în 40 de ani pot beneficia de sume nerambursabile cuprinse între 10.000 şi 25.000 de euro de la Uniunea Europeană.

Factorii Economici România deţine la ora actuală locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere. În contextul crizei exportul de miere a scăzut cu 25 % faţă de perioadele precedente, astfel în ţară au intrat cu 500000 de euro mai puţin. Cu toate acestea cererea de miere există atât pe piaţa naţională cât şi internaţională, pericolul crizei pentru apicultori fiind considerat depăşit. Exportul de venin e influenţat de variaţia cursului valutar euro , principalii clienţi fiind firmele farmaceutice din Uniunea Europeană.

Variaţia cursului euro

Factori Sociali : Consumul de miere este un obicei în ţara noastră. Din ce în ce mai mulţi oameni, preocupaţi de un mod de viaţă sănătos înlocuiesc zahărul şi alţi îndulcitori cu mierea, care oferă aceeaşi cantitate de energie dar nu influenţează nivelul colesterolului şi nu provoacă efecte neplăcute asupra sănătăţii. Scăderea demografică şi alţi factori sociali influenţează negativ consumul de miere la nivel naţional. Astfel din cantitatea de miere produsă anual doar 30% este consumată de români, restul 70% este exportată. Un român consumă anual în jur de 500 grame de miere, pe cănd un European 1,5- 2kg de miere.

Grafic export miere.

Direcţiile utilizării mierii produse anual

consum intern 30%

export 70%

Factori Tehnologici Noile tehnologii influenţează pozitiv producerea de miere şi venin. Ultima inovaţie pe piaţa apicolă e un utilaj de colectare a veninului (Bee Colector 0144), mai efectiv, nepoluant, şi principalul beneficiu al său fiind: extragerea veninul lăsând albinele în viaţă , capabile să-şi continue activitatea. Factori Legali Din punct de vedere legislativ, apicultorii întâlnesc diverse dificultăţi la iniţierea afacerii. Întocmirea actelor pentru autorizaţie necesită mult timp şi efort mai ales pentru firmele mici.

Un alt factor important este cel Ecologic . Mierea de albine este un aliment natural, înlocuitor nepoluant al zahărului, producerea căruia aduce multe beneficii mediului înconjurător. Polenizarea contribuie la răspăndirea polenului si a sporilor , astfel se accelerează procesul de reproducere a plantelor, menţinănd stratul verde de pe Pământ, atenuând efectele poluării globale.

1.6 Concurenţa Creşterea albinelor este o ramură cu tradiţii în România, pe piaţă există numeroşi producători cu sortimente variate şi preţuri competitive. În România există 1,3 milioane familii de albine, iar potenţialul de dezvoltare este să se ajungă la 1,5 milioane familii. Din producţia de 21 mii tone, jumătate este reprezentată de mierea polifloră, mierea de salcâm -35%, iar cea de tei – 15%. Concurenţii principali în producţia veninului de albine pe piaţa europeană sunt Rusia, Belorusia, Germania, care dispun de potenţial considerabil şi tehnologii pentru dezvoltarea acestei ramuri.

Tipuri de miere miere de salcâm

miere de tei

miere polifloră

35%

50%

15%

În prezent, în România sunt înregistraţi la nivel naţional circa 40.000 apicultori, numărul total de familii de albine fiind de peste 1.100.000. Principalele judeţe unde se regăsesc cele mai multe familii de albine sunt: Vâlcea, Mureş, Arad şi Bihor. Concurenţii principali pe piaţa română sunt Apis Prod, Apidava, Apicola Pastoral Georgescu, Apimond şi Akybud .

Apis Prod Localizare Anul înfiinţării Înfiinţator Mărci Producţie totală Capital social Număr angajaţi Venituri din Export

Blaj,România 1991 Victor Mateş Apidava, Di Melio, SuperBee 1500 tone 50000 euro 35 60 %

Totul a început în anul 1992, ca o mică afacere de familie, cu doar 2 angajaţi şi cu cei 50 de stupi ai profesorului de fizică Victor Mateş. La început toată producţia de miere era extrasă, ambalată şi etichetată manual de membrii familiei. Începând cu luna ianuarie 2005, firma s-a transformat într-o societate mixtă româno-olandeză, cu participarea unor parteneri olandezi: Honey International B.V. şi Trichilia.40% din capital este olandez şi 60 % capital românesc. 60% din CA este obţinut din exporturi, iar 40% din vânzările pe piaţa internă. Exportul se realizează în proporţie de 90% vrac, la butoaie de 300kg Cea mai cunoscută marcă a companiei este „Roua florilor”, acesta fiind și primul brand de miere de pe piața românească, înregistrat din 1997. În septembrie 2007 firma s.c. APIS PROD s.r.l. şi-a schimbat denumirea în S.C.Apidava s.r.l. din dorinţa de a evidenţia tradiţia românească în domeniul mierii.

APIDAVA – Gama de producţie

.

APIMOND S.A. Localizare Anul înfiinţării Filozofie

1992 Excelenţă în integrare: astăzi şi mâine!

Produse

Miere de Tei Miere Polifloră Miere de Salcâm Miere Ecologică Polen Oţet Candele

Strategie

Punând în centrul activităţii Clientul şi nevoile sale, APIMOND a dezvoltat: • relaţii profesionale şi de lungă durată cu foarte mulţi clieţi din România • departamente de vânzări şi marketing capabile să evalueze corect cerinţele specifice ale fiecărui client, oferind apoi soluţia optimă

AkyBud Prod S.R.L. Anul înfiinţării Statut Colectiv

1994 Societate cu capiatal privat 100% laboranţi şi producători la un nivel tehnic, calitativ şi igienic ridicat, încercând să satisfacă toate cerinţele clienţilor

Export de miere

Italia, Germania, Belgia, Franţa şi Statele Unite ale Americii.

Sortimente şi gramaje

Miere de salcâm, tei şi polifloră la trei gramaje - 1000 gr, 700 gr şi 500 gr, ambalate în borcane din plastic alimentar (PET).

Avantaje competitive



Compania oferă trei sortimente de borcane care sunt etichetate cu eticheta proprie dar etichetele pot fi inscripţionate în limba dorită de client. Deasemenea, pe etichetă se poate marca text în fucţie de cerinţa clientului sau se poate eticheta sub marca proprie a clientului.  Dispune de un laborator specializat de testare a mierii, laborator cu ajutorul căruia se controlează foarte atent fiecare cantitate de miere achiziţionată pentru a preveni cumpărarea de miere care nu corespunde normelor sanitare internaţionale privind condiţiile de calitate .

2.MARKETINGUL AFACERII

2.1 Planul de Marketing 

Piaţa potenţială a afacerii (sau cantitatea totală susceptibilă a fi cerută) este reprezentată de consumatorii de miere şi produse apicole din ţară. Producţia anuală la nivel mondial este de 1.2 mil.tone.România se situeaza pe locul 19 în topul marilor producători de miere.În privinţa consumului de miere Româ nia are o rată scăzută la nivel European: - 400-600 grame pe locuitor, comparativ cu - 5 kg în Danemarca - 1.5-2kg în Germania, -1.5 kg în Olanda.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvolării Rurale (MADR) în România se produc anual 230 mii de tone miere de albine,din care 30% este consumată în ţară şi restul 70% e destinată exportului. Importul de miere ajunge anual la 800 de tone. V aloarea importurilor de miere în primele trei luni din 2011 a depăşit 789.456 euro, pentru o cantitate de 260 de tone,în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a totalizat 434.440 euro pentru 230 de tone de miere aduse de pe piaţa externă. Astfel în medie pe piaţa românească se consuma 70 mii de tone de miere.

 Piaţa ţintă Mierea este un “produs universal” şi poate fi consumată de oricine, fără limită de varstă, sex, pregătire fizică, etc, se comercializează la un preţ accesibil atât populaţiei cu venituri mari cât şi mici. Segmentul ţintă al firmei mele este reprezentat de populaţia cu venit mediu, vârsta medie şi înaintată, care este preocupată de un mod de viaţă sănătos, consumatorii de produse ecologice. Veninul de albine este destinat firmelor farmaceutice şi cosmetice din spaţiul European, (Germania,Olanda,Italia) care se specializează în producţia de medicamente, creme pentru piele, îngrijire corp, profilaxie boli cum ar fi astmul, bronşita, reumatism etc.

2.2 Analiza strategică

În România, 70% dintre apicultori sunt persoane de peste 50 de ani, care locuiesc în mediul rural și care, practic, au moștenit această meserie de la părinţii lor. Firma mea cu o echipă tânără vine pe piaţa cu idei inovatoare, potenţial de creştere şi dezvoltare axânduse pe consumatorul urban. Reţeaua de distribuţie cât mai mică, producător-distribuitor ( reţele mari de supermaketuri, magazine bio) La ora actuală, sigla care certifică faptul că produsele sunt ecologice este utilizată de un număr mic de producători în România, firma “Oh, Honey!” va demonstra calitatea produselor prin certificate şi atestări la nivel European.

Nume necunoscut pe o piaţa cu tradiţii. Concurenţi cu o clientelă fidelă,care au o gama largă de produse apicole (miere,ceara,polen) Produsele ecologice sunt mai costisitoare, şi au o pondere mai mică în coşul de consum al populaţiei. Cantitatea totală de miere produsă în primii ani e destul de mică (
View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF