Plan Afaceri Mc Donalds

February 1, 2018 | Author: Alexandru Savu | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Un plan conceput in echipa...

Description

PLAN DE AFACERI S.C. McDonald’s România S.R.L.

Grupa 207 : Sima Ionut-Valentin Radulescu Florin-Cristian Savu Alexandru Stuparu Andrei-Cristian

Prof. coordonator: Prep. Univ. Baban Eleonora

CUPRINSUL PLANULUI DE AFACERI : 1. DESCRIEREA AFACERII 1.1.DESCRIEREA IDEII AFACERII 1.2.DESCRIEREA SOCIETATII 1.3.DESCRIEREA PRODUSELOR SAU SERVICIILOR 1.4.DESCRIEREA MEDIULUI IN CARE EVOLUEAZA AFACEREA 2. PLANUL DE MARKETING 2.1 DESCRIEREA PIETEI 2.2 SEGMENTUL DE PIATA URMARIT 2.3 TRENDUL PIETEI 2.4 CONCURENTA SI ALTE INFLUENTE 2.5 STRATEGIA DE MARKETING 2.6 RISCURI 2.7 ANALIZA S.W.O.T. 3. MANAGEMENTUL AFACERII 3.1 PROPRIETARII AFACERII 3.2 DESCRIEREA ECHIPEI MANAGERIALE 3.3 CONSULTANTII CHEIE 3.4 ANGAJATII 4. FINANTAREA AFACERII 4.1 NEVOILE DE FINANTARE 4.2 SURSELE DE FINANTARE 4.3 MODALITATI DE FINANTARE 5.CONCLUZII SI BIBLIOGRAFIE 5.1 CONCLUZII 5.2 BIBLIOGRAFIE

1.DESCRIEREA AFACERII 1.1 DESCRIEREA IDEII AFACERII McDonald's Corporation este cel mai mare lanţ de restaurante de tipul fast-food din lume, vânzând cu prioritate hamburgeri, pui, cartofi prăjiţi, amestecuri de băuturi răcoritoare pe bază de lapte (aşa numitele milkshake-uri), băuturi carbogazoase, salate, fructe si snack wraps. Compania are ca tinta toate categoriile de varsta, in special adolescentii si persoanele pana in 40 de ani care din lipsa timpului sau a dispozitiei, prefera sa manance o masa gustoasa si rapida in oras, in detrimentul mancarii de acasa. Afacerea a început în 1940, cu un restaurant deschis de fraţii Dick şi Mac Macdonald în San Bernardino, California. Introducerea "Sistemului de Servire Rapidă" în 1984 stabilea principiile restaurantelor fast food. Corporaţia prezentă îşi datează fondarea din timpul deschiderii restaurantului franciză de către Ray Kroc, din Des Plaines, Illinois din 15aprilie 1955, acesta fiind al nouălea restaurant McDonald's. Kroc a cumpărat mai târziu drepturile legale ale fraţilor McDonald asupra companiei şi a condus expansiunea sa întoată lumea. Odată cu extinderea plină de succes a companiei McDonald's pe multe pieţe internaţionale, compania a devenit un simbol al globalizării şi al răspândirii stilului de viaţă American.

1.2 DESCRIEREA SOCIETATII S.C. McDonald’s România este o societate cu raspundere limitata, fiind una din cele mai mare companii din Romania. McDonald’s este prima şi singura companie americană care a deschis un lanţ de restaurante în România. Compania deţine 64 de restaurante în 21 de oraşe – 28 de restaurante în Bucureşti şi 36 în restul ţării, primind zilnic peste 140.000 de clienţi. McDonald’s are peste 3.500 de angajaţi în România şi a fost desemnat în fiecare an unul dintre cei mai buni angajatori români, conform Hewitt. Misiunea generala a companiei este aceea de a fi mereu restaurantul preferat al clienţilor ei. McDonald’s este cel mai mare lanţ de restaurante cu servire rapidă din lume, cu peste 32.000 de restaurante care servesc zilnic peste 60 de milioane de oameni în peste 100 de ţări. De asemenea, Mc Donald’s este cel mai de success brand al tuturor timpurilor, distinctie primita la Cannes in 2011, este a l patrulea cel mai mare brand din lume în valoare, conform Millward Brown si cea mai bine condusă afacere din lume, conform revistei Fortune.

1.3 DESCRIEREA PRODUSELOR ȘI A SERVICIILOR Descrierea produselor Ingredientele specifice restaurantului sunt : carnea de vită, de pui şi de porc, peştele, legumele, salatele, chiflele si sucurile carbogazoase – sunt furnizate de un grup select de parteneri care îndeplinesc standardele înalte de calitate şi siguranţă alimentară, de responsabilitate socială, precum şi standardele de protecţie a mediului şi animalelor. Mulţi dintre aceştia sunt furnizori McDonald’s de generaţii întregi. Acestia sunt cu adevărat partenerii companiei şi împărtăşesc valorile acesteia. Furnizorii sunt interesaţi de mediu şi lucrează împreună cu McDonald’s pentru a susţine dezvoltarea companiei, în conformitate cu principiile agriculturii durabile şi practicile de lucru sigure. Prepararea corectă a produselor, dar şi respectarea practicilor de siguranţă alimentară sunt preocupări zilnice în toate restaurantele McDonald’s. Carnea de vita - Feliile de carne de vită din produsele McDonald’s conţin numai carne de vită 100%, fără aditivi, arome artificiale sau conservanţi. Carnea de pui - Pentru produsele din pui, McDonald’s foloseşte doar carne de pui 100%, provenită de la furnizori care respectă standarde stricte de calitate. Carnea de peste - Fileul de peşte care intră în componenţa sandvişului McDonald’s Filet-O-Fish este 100% peşte. Nu se adaugă niciun fel de aditivi. Carnea de porc – Întreaga cantitate de carne de porc folosită în produsele noastre provine de la ferme auditate atât de echipa de experţi în achiziţie a companiei McDonald’s, cât şi de un auditor independent. Cartofii – Cartofii de la McDonald’s, renumiţi în toată lumea, sunt aurii, crocanţi la exterior, pufoşi în interior, cu un gust delicios. Salatele si legumele – Salatele şi legumele proaspete sunt o componentă de bază a unui meniu echilibrat. Produsele McDonald’s conţin o varietate de salate şi legume de calitate. Ouale –Toate ouăle folosite de McDonald’s provin de la găini crescute la sol, hrănite cu cereale nemodificate genetic, şi care nu conţin coloranţi artificiali. Chiflele –Chiflele McDonald's sunt atent pregătite astfel încât să respecte cele mai înalte standarde de calitate.

Laptele – Întreaga cantitate de lapte pentru cupele noastre de îngheţată Sundae, McFlurry, pentru milkshake-uri, frappeuri şi cafele, este de provenienţă controlată. Bauturile –Aprovizionarea cu cele mai bune produse şi ingrediente este esenţială pentru oferirea unor băuturi de calitate clienţilor. Cafeaua - Cafeaua folosită de McDonald’s este 100% cafea Arabica, proaspăt măcinată şi preparată la comanda clientului.

Micul dejun la Mc Donald’s Micul dejun este oferit în restaurantele McDonald’s din România în fiecare dimineaţă, până la ora 10:00. Acesta include: Omleta cu bacon, Omleta cu sunca, Mc Muffin Fresh Dublu, Mc Toast, Sausage Mc Muffin, Hash Brown, iar ca desert o portie delicioasa de clatite.

Meniurile Mc Donald’s. Meniu Copii:

Happy Meal

Din grija pentru copii, oferta McDonald’s include meniuri speciale dedicate acestora, cu porţii adaptate nevoilor lor. De asemenea, meniul Happy Meal conţine la alegere cartofi prăjiţi, o porţie de morcovi sau salată Prichindel. În plus, pot alege apă, suc de portocale sau suc de mere, pentru o hidratare optimă. Meniuri: Meniu Chicken Grill, Meniu Big Mac, Meniu Dublu McPuisor, Meniu McChicken, Meniu Cheeseburger, Meniu Chicken McNuggets, Meniu aripioare Deserturi: Placinte, Briose, Inghetate, Gogosi.

Descrierea serviciilor - Mc Café McCafé nu este doar o cafenea, este locul potrivit atât pentru o întâlnire cu cei dragi, cât şi pentru o întâlnire de afaceri. McCafé oferă numeroase combinaţii diferite de cafea şi o colecţie de deserturi delicioase. - Aniversarile La McDonald’s™ nu trebuie să-ţi faci griji pentru nimic! Pentru că, în timp ce compania are grijă ca totul să meargă perfect, tu te poţi ocupa de lucrurile cu adevărat distractive. Programul de aniversare a zilei de naştere cu Happy, Muzică şi Prieteni a fost conceput astfel încât copilul şi invitaţii lui să se bucure de la început până la sfârşit de fiecare secundă a petrecerii. Cei mici se vor distra cu jocuri şi activităţi amuzante, iar, la sfârşit, fiecare participant va primi o pungă de cadouri plină de amintiri şi jocuri distractive.

CUM VA FI SPECTACOLUL? Distracţie, jocuri, cadouri şi multă, multă muzică. McDonald’s™ s-a gândit la tot ce e posibil de ziua unei vedete: ★ un spaţiu special pentru petrecere ★ 1,5 ore de distracţie ★ un set complet de materiale şi decoraţiuni pentru petrecere ★ invitaţii speciale (se primesc când faci rezervarea) ★ hostesse special pregătite care au grijă de copii şi organizează jocurile ★ karaoke ★ picturi pe faţă ★ jocuri interactive ★ mici cadouri pentru toţi copiii invitaţii ★ un cadou special pentru sărbătorit din partea lui Ronald McDonald ★ un CD cu poze de la aniversarea zilei de naştere pentru copilul sărbătorit ★ mese special rezervate pentru părinţi

- Mc Drive La Mc Drive clientii isi pot comanda mancarea favorita in mod rapid, din masina, fara a isi mai pierde timpul. Clientul intra cu masina in Mc Drive, plaseaza comanda, avanseaza, la sfarsit ridicandu-se comanda si efectuandu-se plata direct si simplu. 1.4 DESCRIEREA MEDIULUI IN CARE EVOLUEAZA AFACEREA. Mc Donald’s Romania isi desfasoara activitatea inca din 1994, avand peste 64 de restaurante in tara, dintre care 21 in Bucuresti. Compania se extinde continuu, planul acesteia fiind de a-si extinde cat mai mult afacerea pe teritoriul tarii. Mediul este caracterizat de o concurenta puternica, acesta fiind influentat de celelalte fast-fooduri competitoare, ca de exemplu KFC, Spring Time, Dristor Kebap. Mediul este prielnic dezvoltarii companiei, intrucat reputatia companiei pe plan national si international este mult mai mare decat a celorlalte restaurante de tip fast-food. Aceasta idee este confirmata nu numai din cifrele statistice, ci si din profitul obtinut de-a lungul unui trimestru. In acest moment, Mc Donald’s Romania este lider pe piata si in mediul in care concureaza cu celelalte firme competitive din domeniu.

2.PLANUL DE MARKETING 2.1 DESCRIEREA PIETEI 2.2 SEGMENTUL DE PIAȚĂ URMĂRIT În alegerea segmentului de piață, McDonald’s folosește vârsta ca un criteriu de stabilire a acestuia. Principalul segment de piață urmărit îl conferă copiii, tineretul și tinerele familii. Copiii sunt interesați în general de mese delicioase și jucării, tineretul este interesat de locuri unde să se întâlnească și să socializeze cu prietenii, iar tinerele familii au avantajul de a organiza zile onomastice și de naștere pentru copii lor. Pentru a atrage cât mai mulți copii, McDonald’s a introdus un meniu denumit “HAPPY MEAL”. Acest meniu conține un burger, o porție de cartofi, un suc și o jucărie. Această jucărie este cea mai importantă din tot meniul fiind și principalul scop pentru care copii doresc un HAPPY MEAL. Deasemeni fiecare restaurant este prevăzut cu un loc de joacă. Pentru tinerele familii McDonald’s este locul ideal unde pot se pot bucura de puțin timp liber și relaxare atuncii când copii se joacă în locurile special amenajate. Tineretul este atras de aceste restaurant fiindcă prețurile sunt accesibile, confortul este sporit și accesul gratuit la internet.

2.3 TRENDUL PIEȚEI

2.4 CONCURENȚA ȘI ALTE INFLUENȚE McDonald’s este cel mai apreciat restaurant cu servire rapidă din lume. Dar cererea de asemea restaurante și tip de mâncare fiind din ce în ce mai mare, au condus la apariția de noi branduri cu noi sortimente de mâncăruri.

Cei mai importanți competitor sunt: -KFC -DOMINO’S PIZZA -BURGER KING -PIZZA HUT -JUMBO KING Concurența dintre McDonald’s și KFC devinde din ce în ce mai agresivă. În present rețeaua McDonald’s ROMÂNIA numără 64 de restaurante la nivel național, dar strategia de acoperire națională KFC devine tot mai agresivă. Cei de la KFC au un număr de 43 de restaurant la nivel național, apropiindu-se la un nivel alarmant de McDonald’s. În fiecare țară există anumite moduri de preparare a mâncărurilor și anumite produse specific. De aceea cei de la McDonald’s s-au adaptat fiecărei culturi și au introdus în meniuri specialități precum McBaguette specific Franței și altele.

2.4 STRATEGIA DE MARKETING McDonald’s a avut dintotdeauna cea mai bună strategie de marketing, reușind să ademenească zilnic 140.000 de clienți, respective circa 51 de milioane de clienți anual, ajungând la o cifră de afaceri de 94 de milioane de euro la finele anului 2011. Aceștia au ajuns la un asemenea succes datorita strategiilor aplicate cum ar fi:  O gamă de produse diversificată cum ar fi : mâncarea vegetariană, produsele cu specific, o jucărie nouă în fiecare săptămână, introducerea de noi sandwich-uri precum și noi arome, introducerea de noi sortimente de înghețată la începerea anotimului călduros;  Locurile unde sunt amplasate magazinele, cele mai fregventate zone cum ar fi : Unirea Shopping Center, Universitate, Piața Romană, Dristor, etc;  Prețurile accesibile tuturor categoriilor sociale;  Promoțiile care sunt întotdeauna foarte bine elaborate.

Una dintre cele mai importate strategii este RECLAMA. De când a intrat pe piața româneasca, McDonald’s a avut o mulțime de sloganuri și reclame menite să atragă cât mai mulți clienți. Exemple de sloganuri:  Let’s eat out (1960-1965)  Look for the Golden Arches (1965-1967)  The closest thing to home (1966-1969)  McDonald’s is your kind place (1969-1971)  You deserve a brake today (1971-1975)  Enjoy the best food at McDonald’s (1975-1977)  We do it all for you (1977-1979)  Nobody can do it like McDonald’s (1979-1980)  Did somebody say McDonald’s (1997-2000)  Put a smiley on (2000-2003)  I’m loving’ it (2003-Present) Deasemeni reclamele realizate de cei de la McDonald’s apar pe panourile publicitare, la televizor, în broșuri, în stațiile de metrou, absolut oriunde există oameni. Programul este un factor important în strategia de marketing iar cei de la McDonald’s au pus accent pe acest lucru. De aceea magazinele sunt deschise de la ora 08:00-24:00. Dar după ora 24:00 rămâne deschis McDrive pentru a fi accesibil oricărei persoane. Angajații McDonald’s au o performanță extraordinară. 300 de secunde durează în medie procesul de cumpărare într-un restaurant McDonalds. Astfel, între momentul în care ai plasat comanda şi cel care o primeşti nu trec mai mult de cinci minute, minute în care se pregătesc unul sau mai multe sandwichuri, se prăjesc cartofii prăjiţi, se umplu paharele cu suc şi se ambalează toate produsele. Fiecare angajat - ca un adevarat robot îşi îndeplineşte munca mecanic şi parcă fără greşeală. Nu doar procesul de pregătire al produselor este atent pus la punct, ci întregul sistem. Comanda plasată de un client apare pe toate ecranele din bucătăria restaurantului. Astfel "bucătarii" ştiu rapid ce trebuie să gătească şi astfel începe o luptă contra cronometru.

3.MANAGEMENTUL AFACERII 3.1 PROPRIETARII AFACERII Povestea a inceput cu-adevarat in 1948, cand doi frati, Dic si Mac McDonald, au deschis un restaurant care avea la baza o linie de asamblare a produselor. Servirea era rapida, meniul era limitat la 9 articole, scopul fiind acela de a vinde cat mai multi hamburgeri de 15 centi, milkshake-uri si pungi de cartofi prajiti. Succesul lor l-a atras pe Ray Kroc, un vanzator care a fost uimit de cererea enorma a baietilor de aparate pentru milkshake-uri. In timp ce fratii McDonald erau multumiti de succesul lor, Kroc avea planuri mai mari pentru aceasta afacere.

Modelul de afaceri al corporației McDonalds este diferit față de al celorlalte companii fast food. În afara cotelor de franciză, a alimentelor și o proporție din vânzări, McDonald's percepe și o chirie, parțial coordonată cu vânzările. Ca o condiție la contractul de franciză, corporația deține în mod legal lotul de teren pe care se află restaurantele. Modelul de afaceri din Marea Britanie este diferit, mai puțin de 30% din restaurante sunt în sistem de franciză, cea mai mare majoritate fiind deținute direct de către companie. In Romania, Mc Donald’s fiind o franciza, nu are proprietar direct si este condus de o echipa manageriala, in tara existand un manager general. Fiecare magazin la randul lui are propria serie de manageri. Franchising: un concept câştigător. Astăzi, McDonald’s are succes în 121 ţări din întreaga lume pentru mai multe motive. În afară de QSC&V (Calitate, Servire, Curăţenie şi Valoare), un factor important pentru succesul companiei îl reprezintă sistemul de franchising al McDonald’s. Ce este franchising-ul? Franchising-ulul este un sistem modern de vânzare a bunurilor şi a serviciilor. Sistemul este bazat pe o cooperare contractuală pe termen lung între doi parteneri independenţi: un francizor, în cazul nostru McDonald's, şi un francizer. Fiecare francizer poate folosi numele, facilităţile şi alte drepturi autorizate

ale francizorului. De cealaltă parte, francizerul trebuie să respecte standardele decalitate ale francizorului şi trebuie să plătească acestuia o taxă. Francizerii sunt întreprinzători independent care iau propriile lor decizii. Peste 70% din toate restaurantele din lume sunt operate în sistem franchising.

3.2 DESCRIEREA ECHIPEI MANAGERIALE Mai sus am mentionat ca exista un manager general pe Romania, la randul lui avand in subordine restaurantele Mc Donald’s, iar in fiecare restaurant exista o serie de manageri, avand in subordine zonele restaurantului (lobby, service, bucatarie, magazie). Exista urmatoarea serie de manageri, de la cei mai mici la cei mai mari : MANAGER General Operations Manager Bussiness consultant Manager restaurant Manager asistent Manager etaj

3.3 CONSULTANTII CHEIE

Ca orice franciza bine pusa la punct, are o serie de consultanti angajati de companie pentru solutionarea problemelor juridice si economice. Mc Donald’s are drept consultanti cheie : contabili, avocati, businessconsultanti, firme de consultanta specializate, firme media pentru promovare, notari, etc. De asemeni, Mc Donald’s are implementat si un program de relatii publice. Programele de relatii publice sunt concepute pentru a informa în permanenta clientii despre actiunile McDonald's. Colaborând cu toate tipurile de media, reusesc sa transmita clientilor informatii despre angajari, mediu, alimentatie, educatie si pregatire. De asemenea, colaborează cu media pentru a educa oamenii despre ceea ce reprezinta McDonald's (de la deschiderea unui restaurant la construirea unuinou loc de joaca si decernarea unui premiu pentru un tânar angajat). Relatiile publice permit dezvoltarea legaturilor pe care le are cu scolile, grupurile/gruparile din comunitate, centrele de afaceri si cele de recreere si toate tipurile de grupuri de interes special. Relatiile publice nu reprezinta numai transmiterea unor date ci îi asigura ca toata lumea este bine informata în ceea ce priveste compania lor . Comunicarea interna cu toti angajatii McDonald's reprezinta o latura importanta a programului de relatii publice.

3.4 ANGAJATII Orice persoana se poate angaja la Mc Donald’s incepand de la varsta de 16 ani impliniti, avand capacitate deplina de exercitiu, neavand dreptul de a lucra mai mult de jumatate de norma. Doritorii care vor sa se angajeze la Mc Donald’s trebuie mai intai sa faca un set de analize pentru a evita transmiterea de boli. La inceput, persoana angajata va avea functia de CREW INITIAL, ocupandu-se cu service-ul (casa de marcat), lobby (curatenie si debarasare), bucatarie. Odata cu capatarea experientei, angajatul va putea promova in cadrul restaurantului. Dupa ce angajatul dovedeste efectuarea studiilor superioare, acesta poate fi avansat in cadrul unui restaurant Mc Donald’s in functia de manager.

Manager general Operations Manager Manager magazin Manager asistent

Manager etaj

RAP Hostess Crew Trainer Crew member

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF