Nestle studiu de caz. Marketingul marcii

December 2, 2018 | Author: Alex Antal | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

nestle...

Description

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor

Proiect la disciplina „Marketingul mărcii” Nestlé cereale

Studenţi: Antal Ioan Alexandru Antonesi Ionela Apetrei Ana Alexandra Boroş Adelina

Specializare: MK Linia de studiu: română Forma de învăţământ: ZI Anul de studiu: 3

Introducere

Compania elveţiană Nestle a fost înfiinţată în 1866 şi este liderul mondial al industriei alimentare. În prezent are 253.000 de angajaţi şi 511 unităţi operaţionale în aproape fiecare ţară a lumii. Compania îşi propune să devină lider in domeniul alimentaţiei, băuturilor, nutriţiei, sănătăţii şi bunăstării, printr-un proces continuu de cercetare şi dezvoltare. În România, Nestle este prezentă din anul 1995. Compania deţine o fabrică la Timişoara şi are peste 650 de angajaţi. Povestea Nestle România Activitatea Nestle în România a început în Bucureşti, în iulie 1995, cu un birou de reprezentanţă care avea 6 angajaţi (“Société pour l’Exportation des Produits Nestle SA”) şi se ocupa cu importul de cafea, cereale pentru mic dejun, hrană pentru nou născuţi, supe şi cuburi instant. In prezent, portofoliul Nestle Romania este format dintr-o gama larga si diversificata de produse, dintre care napolitanele JOE, specialitatile Nescafe 3in1, Nescafe 2in1 si mustarul Maggi sunt produse in Romania. In 2005, grupul Nestle a achizitionat compania greceasca Delta Ice Cream, produsele pentru Romania fiind fabrica in unitatea de productie de langa Bucuresti. Compania elvetiana Nestle, prezenta in Romania din 1995, este liderul mondial al industriei alimentare si a raportat pentru anul 2007 vanzari de 107,6 miliarde franci elvetieni, precum si o crestere a profitului cu 15,8%. Am ales să facem proiectul despre acest brand deoarece a avut o evoluţie foarte bună pe piaţa românească de cereale fiind foarte apreciată de către consumatori, deoarece este făcută dintro reţetă specială in care se foloseste intregul bob si astfel se pastreaza toate elementele nutritive esentiale organismului tau.

1

Capitolul 1. Cercetare documentară 1.1 ,,Povestea” grupului Nestlé Cu sediul în Vevey, Elveţia, Nestlé a fost fondată în anul 1866 de către Henri NestlA© şi este astăzi lider mondial în nutriţie, sănătate şi vitalitate. Nestlé are în prezent 283000 de angajaţi precum şi fabrici şi operaţiuni în aproape fiecare ţara din lume. Datorită principiilor fundamentale pe care se bazează strategia noastră, Nestlé continuă să evolueze şi să se adapteze la lumea în continuă schimbare:     

Produsele Nestlé existenţe cresc prin inovaţie şi renovare, menţinând în acelaşi timp un echilibru în activităţile globale şi liniile de produse. Potenţialul pe termen lung nu este niciodată sacrificat pentru performanţe pe termen scurt. Prioritatea noastră este să oferim oamenilor cele mai bune şi cele mai relevante produse, oriunde ar fi, indiferent de nevoile lor, pe tot parcursul vieţii lor. Prin modul nostru de a face afaceri în toate ţările în care suntem prezenţi, demonstrăm o înţelegere profundă a specificului local pentru nutriţie, sănătate şi vitalitate Pentru că ştim că nu poate există un singur produs pentru toată lumea, produsele noastre sunt create pentru a satisface gusturi şi obiceiuri de oriunde din lume.

1866-1905 În anul 1860, farmacistul Henri Nestlé a dezvoltat un produs alimentar pentru sugarii ce nu puţeau să se hrănească cu lapte matern. Primul sau succes a fost cazul unui copil născut prematur care nu putea tolera laptele mamei sale şi niciunul dintre înlocuitorii o bisnuiti. După ce formulă Nestlé a salvat viaţă copilului, valoarea produsului nou a fost recunoscută şi, în curând, Farine Lactée Henri Nestlé a fost vândut în cea mai mare parte a pieţelor din Europa. 1905-1918 În 1905 Nestlé a fuzionat cu compania anglo-elveţiana Condensed Milk. Până la începutul anilor 1900, compania a operat fabrici în Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Spania. Primul Război Mondial a creat o noua cerere de produse lactate datorită contractelor guvernamentale. Până la sfârşitul războiului, producţia Nestlé s-a dublat. 2

1918-1938 După război, contractele cu Guvernul au luat sfârşit iar consumatorii au trecut înapoi la lactate proaspete. Cu toate acestea, managementul Nestlé a răspuns rapid, reducând operaţiunile şi datoriile. Anii 1920 au adus expansiunea Nestlé prin produse noi, producţia de ciocolată devenind activitatea cea mai importantă a Companiei. 1938-1944 Nestlé a simţit imediat efectele celui de-al ÎI-lea război mondial. Profiturile au scăzut de la 20 milioane dolari în 1938, la 6 milioane dolari în 1939. Fabricile au fost stabilite în ţările în curs de dezvoltare, în special în America Latină. În mod ironic, războiul a ajutat la introducerea celui mai nou produs al Companiei, NESCAFE , care a fost o băutură de bază în armată americană. Producţia şi vânzările Nestlé au crescut în timpul războiului. 1944-1975 Sfârşitul primului război mondial a fost începutul unei faze dinamice pentru Nestlé Creşterea economică s-a accelerat şi au fost achiziţionate noi companii. În 1947 s-a realizat fuziunea cu condimentele şi supele Maggi. Au urmat în 1960, Crosse & Blackwell, apoi Findus (1963), Libby's (1971) şi Stouffer's (1973). Diversificarea a venit şi cu o participaţie în compania L'Oreal, în 1974. 1975-1981 Creşterea Nestlé într-o lume în curs de dezvoltare, a fost parţial compensată de o încetinire a companiei pe pieţele tradiţionale. Nestlé a realizat al doilea parteneriat din afară industriei alimentare prin achiziţionarea Alcon Laboratories Inc. 1981-1995 Nestlé cesionează o serie de afaceri între 1980 şi 1984. În 1984, îmbunătăţirile liniilor inferioare ale Nestlé au permis companiei să lanseze o noua rundă de achiziţii, cea mai importantă fiind gigantul american din industria alimentară, Carnation. 1996-2002 Prima jumătate a anilor 1990 s-a dovedit a fi favorabilă pentru Nestlébarierele comerciale sau prăbuşit iar pieţele mondiale s-au dezvoltat în zonele de tranzacţionare, mai mult sau mai puţin integrat.

3

Din anul 1996 s-au înregistrat achiziţii, inclusiv Sân Pellegrino (1997), Spillers Petfoods (1998) şi Ralston Purină (2002). Au fost două achiziţii majore în America de Nord, în anul 2002: în iulie, Nestlé a fuzionat divizia de îngheţată americană cu compania Dreyer's, şi în luna august, o achiziţie de 2.6 miliarde de dolari a fost anunţata de Chef America Inc. 2003 + Anul 2003 a început bine cu achiziţionarea Mövenpick Ice Creăm şi consolidarea poziţiei Nestlé că unul din liderii pieţei mondiale în această categorie de produse. În 2006, Jenny Craig şi Uncle Toby's au fost adăugate în portofoliul Nestléiar în 2007, Novartis Medical Nutrition precum şi Gerber şi Henniez s-au alăturat Nestlé. Ambalaj http://www.anthemww.com Nestlé Noir în parteneriat cu Nestlé Canada a câştigat marele premiu Pentawards 2010 Worldwide Packaging Design Competition, care este singură competiţie la nivel mondial dedicată exclusiv designului de ambalaj.

Evoluţia logo-ului mărcii Nestlé Logo-ul Nestlé a fost lansat de către Henri Nestlé, în 1868, pe baza de sensul numelui

său, adică cuib puţină germană, şi emblema familiei sale. Henri a obţinut un brevet francez de ani 15 pentru logo-ul său în 1868. După ce sa retras, a fost înregistrat în Vevey în 1875 de către noii proprietari ai companiei sale.

În 1938, proiectarea cuib traditionala a fost combinat cu "Nestlé" nume pentru a forma ceea ce se numeste marca combinata.

www.nestle.com

4

În 1966 a fost de design simplificat. În 1988, viermele in ciocul mamei păsări a fost eliminat şi a devenit fledglings doi în loc de trei. Se spune că a fost menit pentru a ilustra mai bine activităţile companiei, nu mai este activ numai în nutriţie, ci si pentru a reflecta familiile modern in medie de doi copii.

Logo-ul stim acum tocmai a fost simplificat. Copacul ar trebui să reprezinte un stejar şi sturzi păsări.

Numele mărcii şi semnificaţiile acestuia

În 1866, Henry Nestlé, un farmacist, a inventat o formulă de hrană pentru bebeluşii care nu puţeau să fie alăptaţi. Primul sau succes a fost un copil prematur care nu putea tolera laptele mamei sale şi nici un alt subtitut obişnuit. Valoarea produselor sale a fost recunoscută după ce formulă să a salvat viaţă copilului şi, în curând, Farine Lactée Henri Nestlé se vindea în aproape toată Europa. Compania Anglo-Elveţiana de Lapte Condensat, fondată în 1866 de către fraţii americani Charles şi George Page, a deschis la Cham, Elveţia, prima fabrică de lapte condensat îndulcit din Europa, producând primul lapte condensat, Milkmaid, şi intrând în competiţie cu Farine Lactée Nestlé Activitatea a continuat până în 1905, când cele două companii au fuzionat sub numele "Nestléand Anglo-Swiss Condensed Milk Co."

Categoriile de produse în care este prezentă marca 

Dulciuri:

Kit Kat : Have a break, have a KIT KAT

Joe : JOE. Indrazneste! 5

NESQUIK : Fii gata pentru aventura!

 Bauturi : Nescafé : Brandul NESCAFÉ este disponibil in multiple variante, potrivite pentru toate gusturile si exigentele.

Nesquik : Quicky si NESQUIK te provoaca la buna-dispozitie!

 Cereale pentru micul dejun Cereale pentru adulti : Nestlé Fitness Chocolate ; Nestlé Fitness ; Nestlé Fitness & Fruits

Batoane pentru adulti : Musli cu capsuni ; Musli cu ciocolata ; Musli cu visine ;

Nestlé Fitness ; Nestle Fitness ciocolata si portocale ; Nestlé Fitness ciocolata cu lapte ; Nestlé Fitness Ciocolata ; Fitness cu Capsuni

6

Minnis;

Cereale pentru copii : Nesquik ; Nesquik Duo; Nestlé Chocapic; Nestlé Cini

Nestlé Cini Minnis; Nestlé Honey Cheerios; Nestlé Cookie Crisp; Nestlé Honey Cheerios;

Batoane pentru copii: Chocapic; Cini Minis; Nesquik

Cereale pentru intreaga familie : Nestlé Gold Flakes ; Nestlé Corn Flakes

Musli : Nestlé Musli Mere si Scortisoara; Nestlé Musli Traditional; Nestlé Musli Tropical



Alimente pentru sugari Pentru primele luni; Peste 4 luni; Peste 6 luni ; Peste 12 luni

 Hrana pentru animale Pentru pisici; Pentru caini ; Snacks and Treats

7

CAPITOLUL 2. Piaţa … la nivel naţional

Piata nestle la nivel national Nestle a început activitatea în România în luna iulie a anului 1995, cu o reprezentantă având doar 6 angajaţi şi principalul rol de a importa cereale pentru micul dejun, cafea, hrană pentru bebeluşi, supă instant şi condimente. În anul 2000 a achiziţionat marca JOE, care a devenit una dintre cele mai apreciate mărci din portofoliul nostru. În prezent, în România, NestlA© are aproximativ 1000 de angajaţi în sediile din Bucureşti şi Timişoara. Este unul dintre cei mai importanţi jucători ai industriei de Food & Beverage din România atât prin cotă de piaţă cât şi prin succesul mărcilor noastre - majoritatea fiind în fruntea categoriei lor. În prezent, portofoliul Nestle România este format dintr-o gamă largă şi diversificată de produse. Dintre acestea, napolitanele JOE şi Nesquik, specialităţile NESCAFA 3in1, muştarul Maggi sunt produse în România. Distribuţia produselor se face atât în magazine, cât şi în reţeaua HORECA şi VENDING. În anul 2006, Grupul NestlSA a achiziţionat la nivel regional compania grecească Delta Ice Cream. În România, acesta a devenit Nestle SA Ice Cream România. Fiind cel mai mare jucător de pe piaţă locală a îngheţatei după valoarea vânzărilor, Nestle SA Ice Cream România estimează o creştere „double digit" (peste 10%) a cifrei de afaceri în acest an faţă de 2008, ritm cu care va fi majorat şi bugetul de promovare al companiei în intervalul menţionat. Societăţile Nestlé Ice-Cream România şi Nestlé România vor fuziona prin absorbţie, motivaţia fuziunii fiind aceea de a simplifica procesul decizional, de a fluidiza procesul de execuţie şi de a reduce costurile administrative, se arată într-un anunţ publicat în Monitorul Oficial. În urmă fuziunii, Nestlé Ice-Creăm România îşi va continua existenţa legală, urmând să preia întreg patrimoniul societăţii absorbite Nestlé România. Totodată, Nestlé Ice-Cream România va prelua denumirea societăţii absorbite, respectiv Nestlé România. Ambele societăţi au asociat comun, Nestlé SA, acesta fiind asociat unic al Nestlé Ice-Cream România şi asociat majoritar al Nestlé România, la care deţine 99,9964% din acţiuni.

8

Fuziunea va deveni efectivă la data de 1 noiembrie 2010, iar capitalul social al companiei după încheierea fuziunii va fi de 77,9 milioane lei. Nestlé Ice-Cream România este unul dintre cei mai mari distribuitori de pe piaţă îngheţatei din România, în portofoliul sau intrând produse sub mărci precum Maxibon, Best, Nirvana, Aloma, Top Gun, Joe sau Nestea. La rândul sau, Nestlé România activează în domeniul producţiei şi comercializării produselor din cacao, ciocolată şi a produselor zaharoase. Nestlé România a luat naştere în mai 2001, prin fuziunea societăţilor JOE IBC şi Nestlé România. Nestlé a început să comercializeze categoria de cereale pentru mic dejun în anul 1997, chiar dacă acestea erau prezente pe piaţă încă din 1994 prin intermediul unui distribuitor care le importă din Franţa. Din 1997 s-a început importul acestora din Polonia, ţara de unde se importă şi în acest moment. Printre brandurile de cereale Nestlé prezente pe piaţă din România se număra Nesquik, Chocapic, Cheerios, Cini Minis şi recent lansată marca Cookie Crisp, fulgii de cereale Gold Flakes & Corn Flakes, Fitness şi Müsli, dar şi batoanele de cereale pentru copii Nesquik şi Chocapic şi cele pentru adulţi Fitness. Compania Nestle SA România vinde doar către distribuitori. Până de curând, mecanismul era relativ greoi între Nestle SA şi distribuitori, deoarece transmiterea comenzii se făcea prin intermediul faxului, apăreau erori de scriere/citire, mai apoi starea comenzii urmând să fie supravegheată prin intermediul telefonului. Costurile erau mari şi eficientă scăzută, necesitând timp mult şi volum mare de muncă. - Călin

Cristescu, Data Manager, Nestle SA România. Bolul cu cereale pentru micul dejun contureaza o piata de aproape 30 de milioane de euro anual Piaţa romanească de cereale pentru micul dejun se ridică la circa 8.000 de tone. Portia zilnica de cereale pentru micul dejun, disputata de companii precum Nestle, Loulis, European Food sau Dobrogea Group este inca destul de redusă comparativ cu alte state europene, insa ritmul de crestere de pana la 50% anual ar putea trece piata de 35 mil. euro. În timp ce consumul mediu anual pe cap de locuitor în România nu depăşeşte 370 de grame, în Ungaria este de 780 de grame, iar în Marea Britanie depăşeşte 6 kilograme de cereale pentru micul dejun pe cap de locuitor. Dacă în România nu s-a impus încă obiceiul sănătos de a consuma cereale integrale zilnic, deşi un segment tot mai semnificativ din populaţie ar putea să mă contrazică, în ţările din vestul Europei consumul de cereale a devenit deja o "tradiţie". Astfel, 65% dintre copiii suedezi şi aproape 80% dintre cei englezi consuma cereale la micul dejun, în timp ce în Irlanda şi Marea Britanie cerealele se consuma de 5-6 ori pe săptămâna, potrivit studiului 9

britanic "Naţional Diet and Nutrient Survey of Young People", realizat pe segmentul de vârstă 4-18 ani, în anul 2000. Cerealele "ready-to-eat", de exemplu, sunt o opţiune excelentă pentru menţinerea unei diete echilibrate.. Un alt jucător străin care exploatează potenţialul pieţei de cereale este grupul grec Loulis Internaţional Foods, prezent pe piaţă locală prin intermediul companiei Loulis România. Grupul Loulis este prezent pe piaţă românească din 1998, divizia de cereale fiind lansată în 2003, sub brandul Fortza. Acesta include două categorii de produse - fulgii de porumb şi cerealele pentru micul dejun - primele dintre acestea şi anume fulgii de porumb fiind produse cunoscute pe piaţă românească încă din 1971, compania Titan SA din Bucureşti fiind primul producător din România. Dobrogea Grup este o companie de morărit şi panificaţie din România. În anul 2007 compania deţinea o cotă de aproximativ 7% din piaţă de morărit şi circa 8% din totalul pieţei interne de panificaţie . Principală platformă de producţie a grupului se află la Constanţa, şi mai deţine unităţi de producţie la Mangalia, Eforie şi la Medgidia . Compania are capital 100% românesc şi derulează activităţi şi în distribuţie, transporturi şi comerţ en detail . Cerealele pentru micul-dejun au fost lansate pe piaţă în 2002 şi sunt fabricate din materie prima românească.Printre sortimentele oferite de Dobrogea Group se numără

Matina,

Captain

Crantz şi

Diet.

Având sediul central în Bihor, European Food a fost înfiinţată 1993 de către fraţii Micula că socitate româno-suedezacu capital mixt ea făcând parte din cel mai mare grup de companii alimentare est-europene şi este una dintre cele mai mari investiţii private din România Sute de companii lucrează pentru Grupul European Drinks şi peste 60.000 de firme îi sunt clienţi În prezent, Grupul include companiile European Drinks, European Food şi Scandic Distilleries. Pe piaţă cerealelor se află cu Viva cereals diverse sortimente

http://www.zf.ro/analiza/bolul-cu-cereale-pentru-micul-dejun-contureaza-o-piata-de-aproape-30-de-milioane-de-euro-anual-3032179/ http://www.oetker.ro/oetker_ro/html/default/debi-5vtf3m.ro.html http://www.eva.ro/dietafitness/nutritie/cerealele-aliatele- iluetei-tale-articol-11471.html?pagina=3 http://www.dobrogeagrup.ro/ http://www.europeanfood.ro/ro/index.html

10

. . În 1993 este infiinţată societatea privată Regal Corporation cu sediul în Domneşti / Argeş. În 1994 Regal Corporation cumpără acţiunile vechii societăţi de stat. În 1998 compania Dr. Oetker cumpără societatea Regal Corporation, iar un an mai târziu este realizat primul produs sub marca Dr. Oetker: Zahăr vanilinat 8g. În România se comercializează următoarele tipuri de cereale: Vitalis Müsli crocant cu

banane şi ciocolată

;Vitalis Müsli crocant cu fructe;

Vitalis Müsli crocant cu miere de albine;

Vitalis Müsli crocant cu stafide

şi grâu încolţit;

Vitalis Müsli cu ciocolată;

Vitalis Müsli cu fructe şi vitamină C.

11

CAPITOLUL 3. Studiu privind notorietatea, imaginea şi gradul de loialitate al clienţilor principalelor mărci de cereale din ClujNapoca Subcapitolul 3.1 Metodologia cercetării Cercetare on-line 3.1 Obiectivele cercetării Pornind de la scopul general al cercetării şi anume de a evalua puterea mărcii Nestle pe piaţa cerealelor din Cluj-Napoca obiectivele cercetării au fost următoarele: 1. Evaluarea principalelor dimensiuni ale mărcii: a. notorietatea mărcii b. evaluarea imaginii c. asocierile (conotaţiile) mărcii d. gradul de loialitate faţă de marcă 2. Evaluarea influenţei unor caracteristici demografice (sex, vârstă, venit) asupra dimensiunilor mărcii 3. Identificarea unor corelaţii între dimensiunile mărcii 3.2 Lista informaţiilor necesare Ţinând cont de obiectivele cercetării lista informaţiilor necesare îndeplinirii acestor obiective au fost structurate astfel: Notorietatea asistată a mărcii Nestle („brand recognition”), comparativ cu celelalte mărci concurente de cereale – măsura în care consumatorii cunosc principalele mărci de cereale prezente pe piaţa din Cluj-Napoca - Calitatea percepută a mărcii Nestle („brand perceived quality”) - Asocierile (conotaţiile) mărcii Nestle („brand associations”) cu atributele: „încredere” „popularitate” „sanatate” „originalitate” „diversitate” „pret accesibil” - Loialitatea (fidelitatea) consumatorilor faţă de marca Nestle („brand loyalty”), comparativ cu celelalte mărci concurente de cereale : Gradul general de satisfacţie relativ la ultima marcă achiziţionată Intenţia de recumpărare relativ la ultima marcă achiziţionată Intenţia de recomandare relativ la ultima marcă achiziţionată - Date demografice ale consumatorilor chestionaţi: Sexul Vârsta Venitul lunar disponibil în mod normal Religia

12

3.3 Populaţia investigată Populaţia investigată a fost formată de locuitorii oraşului Cluj-Napoca, atât de sex feminin cât şi de sex masculin care au cumpărat cel puţin o dată cereale. Colectarea datelor s-a realizat prin utilizarea unui chestinar on-line realizat si implementat cu ajutorul portalului www.kwiksurveys.com în perioada 31.10.2010-12.11.2010. Chestionarul utilizat este redat in anexă

Majoritatea persoanelor intervievate care consumă cereale sunt persoane cuprinse între 18-25 de ani în proporție de 95,24%. Acest fapt arată un interes enorm din partea tinerilor pentru produsele de acest tip.

13

De asemenea, majoriatea consumatorilor sunt cei de sex feminin cu 64,74%.

Din puntul de vedere al veniturilor, cei mai mulți resondenți au venituri între 400 și 700 Ron, urmați într-un procent strans cei cu venituri între 1001-1500 și cei al căror venit nu depașește 400 RON.

14

Majoritatea respondențiilor nu lucrează, ei având ca ultimă formă de învatământ absolvita liceul sau colegiul și ei fiind cel mai probabil studenți.

Persoanele de religie ortodoxă dețin proporția majoră în rândul celor chestionați cu 84,75%.

15

Subcapitolul 3.2 Analiza datelor colectate 3.2.1 Notorietatea mărcilor analizate

Graficul 1 : Media răspunsurilor la întrebarea: Indicaţi în ce măsură vă sunt cunoscute următoarele mărci de cereale pentru consum din România: (Scală de răspuns de la 1=„ Nu am auzit niciodată de acestă marcă ” la 4=” Am auzit de acestă marcă şi cunosc multe lucruri despre ea”)

În urma studiului realizat prin chestionarul online, echipa noastră a aflat că marca Nestle este cea mai cunoscuta de cei care au răspuns la chestionarul nostru. Mai mult de atât, respondenții cunosc multe detalii despre această marcă. În procente, acest fapt reiese deoarece Nestle a obținut cel mai mare procentaj, și anume 26,6%. Deși Viva și Vitalis de la Dr. Oetker sunt produsele urmăritoare cu 23,25% și 23,76%, numărul celor care au afirmat conostințe detaliate despre mărcile propuse, Nestle a obtinut cele mai multe raspunsuri afirmative. Notorietatea mărcii reiese din multe campanii publicitare prin intermeriul mass media, dar și din faptul că firma Nestle este cea mai longevivă marcă cu astfel de produse de pe piața din România.

16

3.2.2 Imaginea mărcilor analizate

Graficul 2: Media răspunsurilor la întrebarea: Produsele oferite de acestă marcă sunt de foarte bună calitate (Scală de răspuns de la 1=„Dezacord total” la 5=”Acord total”)

Deși marcă Nestle este cea mai cunoscută în randul celor mai mari competitori de pe piața, respondenții consideră că produsele oferite de marca Dr. Oetker sunt de o calitate mai mare (23,6%), urmate în de aproape de Nestle (22,98%). Astfel se observă că cei de la Nestle trebuie să își regăndească strategiile de producție astfel încât opinia consumatorilor să o plaseze în viitor și la acest capitol pe primul loc.

Graficul 3: Media răspunsurilor la întrebarea: Acestă marcă se bucură de o foarte mare popularitate (Scală de răspuns de la 1=„Dezacord total” la 5=”Acord total”)

17

În ceea ce privește popularitatea, din nou, marca Nestle este lider pe piața din România. Procentele arată că Nestle conduce clasamentul cu 24,79%, însă este urmărită de Dr. Oetker cu 23,48%. Diferența este infimă și nu permite celor de la Nestle să stea liniștiți din acest punct de vedere. Acest fapt poate fi explicat prin faptul ca cele două firme longevive pe piață au dispus de fonduri pentru campanii publicitare și promovare pentru produse. Marca Viva se afla pe locul 3, respondenții considerand-o foarte populara alături de Nestle si Dr. Oetker. Imaginea generală a pieții astfel este dominată de aceste 3 mari mărci.

Graficul 4: Media răspunsurilor la întrebarea: Această marcă oferă produse foarte sănătoase (Scală de răspuns de la 1=„Dezacord total” la 5=”Acord total”)

Un al doilea plan pe care Nestle este doar pe locul 2 este cel privind calitatea de sănătate oferită prin produsele mărcii. Conduce din nou marca Dr. Oetker cu 22,69% urmată de Nestle cu 21,01%, ele fiind singurele mărci din cele studiate care depășesc pragul de 20%. Încă o data, respondenții consideră că Dr. Oetker oferă produse de o mai buna calitate în ciuda faptului că Nestle este considerată cea mai populară. Astfel observăm o maturitate în rândul respondenților în ceea ce privește comportamentul de consumator, ei facând în mod clar diferența între calitate și imagine.

18

Graficul 5: Media răspunsurilor la întrebarea: Aceasta marcă este foarte originală (Scală de răspuns de la 1=„Dezacord total” la 5=”Acord total”)

Graficul 6: Media răspunsurilor la întrebarea: Acestă marcă oferă o gamă foarte diverificată de produse (Scală de răspuns de la 1=„Dezacord total” la 5=”Acord total”)

19

Din punctul de vedere al originalității, cei intervievați consideră că produsele Nestle sunt cele mai originale cu 23,52%, urmate din nou de Dr. Oetket cu 23,08%. Acest fapt a fost realizat prin faptul că cele două marci oferă o gama largă de produse pentru toate tipurile de consumatori. Strâns legată de originalitate este și intrebarea ”Considerați că această firmă oferă o gamă larga de produse?”. Încă o data, cei intervievați pun marca Nestle pe primul loc din punctul de vedere al diversității.

Graficul 7: Media răspunsurilor la întrebarea: Această marcă oferă produse la prețuri accesibile (Scală de răspuns de la 1=„Dezacord total” la 5=”Acord total”)

Prețul este mereu un factor important pentru consumatorii români. Respondenții consideră ca cele mai accesibile produse sunt cele oferite de marca Viva cu 22,72%, Nestle în acest top ocupând ultimul loc. Prețul fiind considerat ”piperat”. Acesta este un factor îngrijorant pe care cei de la Nestle ar trebui să îl ia in seamă deoarece nu doar prețul este de neglijat aici ci și calitatea produselor. Astfel, cei de la Nestle, în ochii respondenților sunt deficitari la doua capitole vitale pentru bunul mers al vânzărilor.

20

3.2.3 Loialitatea clienţilor în raport cu mărcile analizate

Graficul 8: Media răspunsurilor la întrebarea: Cât de mulţumit sunteţi de experienţa de client pe care aţi avut-o consumând produse de la următoarele mărci? (Scală de răspuns de la 1=„Foarte nemulţumit” la 5=”Foarte mulţumit”)

Graficul 9: Media răspunsurilor la întrebarea Veţi mai cumpăra produse oferite de această marcă? (Scală de răspuns de la 1=„Sigur nu voi mai cumpăra” la 5=”Sigur voi mai cumpăra”)

21

Graficul 10: Media răspunsurilor la întrebarea: Aţi recomanda următoarele mărci altora dacă v-ar cere părerea?

(Scală de răspuns de la 1=„Sigur nu voi mai recomanda această marcă” la 5=”Sigur voi mai recomand această marcă ”)

Cea mai satisfacatoare experiență pentru consumatorii de cereale o oferă Nestle cu 22,53%, urmat de Dr. Oetker cu 22,96%. Consumatorii au o parere buna despre această marcă, produsele oferite arată o încredere a consumatorilor pentru această marcă. De asemenea consumatorii intervievați vor mai consuma produse de la marca Nestle, această marca fiind cea mai probabilă marcă de la care vor cumpăra cu 22,68%. Încrederea câștigată prin experiența de consumator îi face pe cei care au răspuns la chestionar să recomande produsele Nestle la cunostinte.

22

3.2.4 Corelaţii între dimensiunile mărci Nestle şi caracteristicile demografice ale respondenţilor Tabelul 1: Investigarea legăturilor dintre sexul respondenţilor şi dimensiunile brandului Nestle prin intermediul testului ANOVA ANOVA Sum of Squares Between Groups

Indicati în ce masura va sunt cunoscute urmatoarele marci de cereale pentru consum din România: Nestle

29.768 103

Total

32.190 104

Total

63.962 104

Total Between Groups

.655 1.066 .304 .615

.348 3.165 .078 .110

11.657 104

124.623 103

1.210

Total

125.048 104

.425

1

.134

Within Groups

67.714 103

.657

Total

67.848 104

.134

.674

1

Within Groups

46.316 103

Total

46.990 104 .487

.204 .653

.450

.487

Within Groups

123.359 102

1.209

Total

123.846 103 .125

.351 .555

.674 1.499 .224

1

Between Groups

23

11.310 103

Sig.

.289

Within Groups

Between Groups

Experietna de client pt: Nestle

1

F

2.423 8.382 .005

.425

Between Groups

Aceasta marca ofera produse la preturi accesibile: Nestle

.348

Mean Square

1

Between Groups

Aceasta marca ofera o gama foarte diversificata de produse: Nestle

1

63.307 103

Aceasta marca se bucura de o foarte mare popularitate: Within Nestle Groups

Aceasta marca este foarte originala: Nestle

.655

Within Groups Between Groups

Aceasta marca ofera produse foarte sanatoase: Nestle

1

Within Groups Between Groups

Produsele oferite de aceasta marca sunt foarte bune: Nestle

2.423

df

1

.125

Within Groups

82.008 103

.796

Total

82.133 104

.402 .527

.157 .692

Between Groups Veti mai cumpara produse: nestle

1

Within Groups

69.923 103

Total

71.848 104

Between Groups Ati recomanda: Nestle

1.924

1.287

1

Within Groups

61.704 103

Total

62.990 104

1.924 2.835 .095 .679

1.287 2.148 .146 .599

Conform analizelor testelor ANOVA din tabelul anterior nu există legătură semnificativă între sexul respondenţilor şi aprecierea produselor nestlé că fiind de bună calitate, gradul de popularitate, dacă acestea sunt sănătoase, dacă oferă o gamă diversificate de produse sau dacă este o marca originală. Deasemenea nici între experienţa de client sau intenţia cestora de a cumpăra în continuare această marca de cereale. Toate aceste atribute sunt similare în cadrul respondenţilor indiferent de sexul lor. Dar există o legătură între sexul respondenţilor şi gradul acestora de cunostere a mărcilor de cereale din România.

Tabelul 2: Investigarea legăturilor dintre venitul net lunar al respondenţilor şi dimensiunile brandului Nestle prin intermediul testului ANOVA ANOVA Sum of Squares

Indicati în ce masura va sunt cunoscute urmatoarele marci de cereale pentru consum din România: Nestle

Produsele oferite de aceasta marca sunt foarte bune: Nestle

Between Groups

4.642

7

Within Groups

27.549

97

Total

32.190 104

Mean Square

7

.516

Within Groups

60.347

97

.622

Total

63.962 104

Total

.235

7

.034

11.422

97

.118

11.657 104

Sig.

.284

3.615

Aceasta marca se bucura de o foarte mare popularitate: Within Nestle Groups

F

.663 2.335 .030

Between Groups

Between Groups

24

df

.830 .565

.285 .958

Between Groups Aceasta marca ofera produse foarte sanatoase: Nestle

Aceasta marca este foarte originala: Nestle

Aceasta marca ofera o gama foarte diversificata de produse: Nestle

9.624

7

Within Groups

115.423

97

Total

125.048 104

Experietna de client pt: Nestle

Veti mai cumpara produse: nestle

Ati recomanda: Nestle

1.190

Between Groups

1.752

7

.250

Within Groups

66.095

97

.681

Total

67.848 104

Between Groups

1.301

7

.186

Within Groups

45.689

97

.471

Total

46.990 104

Between Groups

Aceasta marca ofera produse la preturi accesibile: Nestle

1.375 1.155 .336

5.918

7

.845

Within Groups

117.929

96

1.228

Total

123.846 103

Between Groups

3.750

7

.536

Within Groups

78.383

97

.808

Total

82.133 104

Between Groups

3.871

7

.553

Within Groups

67.976

97

.701

Total

71.848 104

Between Groups

2.737

7

.391

Within Groups

60.253

97

.621

Total

62.990 104

.367 .919

.395 .903

.688 .682

.663 .703

.789 .598

.630 .730

Şi în acest caz avem o legătură semnificativă doar în cazul gradului de cunostere al mărcilor de cereale şi o variabila, în acest caz venitul conform testelor ANOVA. Părerile respondenţilor sunt similare în acest caz ,nu există nici o legătură semnificativă între vârstă şi aprecierea calităţii cerealelor din România, dacă se bucură de popularitate, dacă sunt sănătoase, originalitatea mărcii, aprecierea preţurilor ca fiind accesibile, originalitatea mărcii, gradul de sadisfactie că şi consumator al cerealelor Nestlé şi dacă vor mai cumpăra acest produs.

25

Tabelul 3: Investigarea legăturilor dintre vârsta al respondenţilor şi dimensiunile brandului Nestle prin intermediul testului ANOVA ANOVA Sum of Squares Between Groups

Indicati în ce masura va sunt cunoscute urmatoarele marci de cereale pentru consum din România: Nestle

Produsele oferite de aceasta marca sunt foarte bune: Nestle

.030

Within Groups

32.160 103

.312

Total

32.190 104

Total

63.962 104

Total Between Groups

Veti mai cumpara produse: nestle

11.640 103

.113

.098 .755

.152 .698

11.657 104

1.211

Total

125.048 104

.298

1

.298

Within Groups

67.550 103

.656

Total

67.848 104

.298

.550

1

Within Groups

46.440 103

Total

46.990 104 2.299

1

Within Groups

121.547 102

Total

123.846 103 .373

2.299 1.929 .168 1.192

Within Groups

81.760 103

.794

Total

82.133 104 1

.454 .502

.451

.373

1.008

.246 .621

.550 1.221 .272

1

Between

26

.017

124.750 103

Between Groups Experietna de client pt: Nestle

1

Within Groups

Between Groups

Sig.

.615

.298

Between Groups

Aceasta marca ofera produse la preturi accesibile: Nestle

.017

F

.652 1.061 .305

1

Between Groups

Aceasta marca ofera o gama foarte diversificata de produse: Nestle

1

63.310 103

Aceasta marca se bucura de o foarte mare popularitate: Within Nestle Groups

Aceasta marca este foarte originala: Nestle

.652

Within Groups Between Groups

Aceasta marca ofera produse foarte sanatoase: Nestle

Mean Square

1

Between Groups

.030

df

.470 .494

1.008 1.465 .229

Groups Within Groups

70.840 103

Total

71.848 104

Between Groups Ati recomanda: Nestle

.800

1

Within Groups

62.190 103

Total

62.990 104

.688

.800 1.326 .252 .604

Conform testelor ANOVA din tabelul anterior cunoştinţele despre bradul de cereale Nestele sunt similare pentru respondenţi indiferent de vârsta lor deoarece nu am semnalat nici o legătură semnificativă între gradul de cunoaştere a mărcilor de cereale din România,dacă acestea sunt de bună calitate, dacă se bucură de popularitate, dacă sunt sănătoase, originalitatea mărcii, aprecierea preţurilor ca fiind accesibile, originalitatea mărcii, gradul de sadisfactie ca şi consumator al cerealelor Nestlé şi dacă vor mai cumpăra acest produs. ANOVA Sum of Squares Between Groups

Indicati în ce masura va sunt cunoscute urmatoarele marci de cereale pentru consum din România: Nestle

Produsele oferite de aceasta marca sunt foarte bune: Nestle

.115

Within Groups

31.960 102

.313

Total

32.190 104 2

.537

Within Groups

62.888 102

.617

Total

63.962 104

Between Groups

Aceasta marca se bucura de o foarte mare popularitate: Within Nestle Groups Total

Between Groups Aceasta marca este foarte originala: Nestle

27

.032

2

.016

11.625 102

.114

F

Sig.

.368 .693

.871 .421

.141 .869

11.657 104 3.160

2

64.688 102

Total

67.848 104 .234

1.580 2.491 .088 .634

2

.117

Within Groups

124.814 102

1.224

Total

125.048 104

Between Groups

Aceasta marca ofera o gama foarte diversificata de produse: Nestle

1.074

Within Groups Between Groups

Aceasta marca ofera produse foarte sanatoase: Nestle

Mean Square

2

Between Groups

.231

df

.631

2

.315

Within Groups

46.360 102

.455

Total

46.990 104

.096 .909

.694 .502

Between Groups

Aceasta marca ofera produse la preturi accesibile: Nestle

119.181 101

Total

123.846 103

1.180

.198

Within Groups

81.738 102

.801

Total

82.133 104 2

.244

Within Groups

71.360 102

.700

Total

71.848 104

Between Groups Ati recomanda: Nestle

.396

2.333 1.977 .144

2

Between Groups Veti mai cumpara produse: nestle

2

Within Groups Between Groups

Experietna de client pt: Nestle

4.665

.488

.803

2

.401

Within Groups

62.188 102

.610

Total

62.990 104

.247 .782

.349 .706

.659 .520

Conform analizelor testelor ANOVA din tabelul anterior nu există legătură semnificativă între statutul în câmpul muncii al respondenţilor notorietatea bradului de cereale Nestlé, aprecierea calităţii cerealelor din România, dacă se bucură de popularitate, dacă sunt sănătoase, originalitatea mărcii, aprecierea preţurilor ca fiind accesibile, originalitatea mărcii, gradul de sadisfactie ca şi consumator al cerealelor Nestlé şi dacă vor mai cumpără acest produs. Aşadar toate aceste atribute sunt similare indiferent de statutul în câmpul muncii al repondentilor.

28

Concluzii şi recomandări În urma studiului realizat prin chestionarul online, echipa noastră a aflat că marca Nestle este cea mai cunoscuta de cei care au răspuns la chestionarul nostru. Mai mult de atât, respondenții cunosc multe detalii despre această marcă. În procente, acest fapt reiese deoarece Nestle a obținut cel mai mare procentaj, și anume 26,6%. Deși Viva și Vitalis de la Dr. Oetker sunt produsele urmăritoare cu 23,25% și 23,76%, numărul celor care au afirmat conostințe detaliate despre mărcile propuse, Nestle a obtinut cele mai multe raspunsuri afirmative. Notorietatea mărcii reiese din multe campanii publicitare prin intermeriul mass media, dar și din faptul că firma Nestle este cea mai longevivă marcă cu astfel de produse de pe piața din România. Deși marcă Nestle este cea mai cunoscută în randul celor mai mari competitori de pe piața, respondenții consideră că produsele oferite de marca Dr. Oetker sunt de o calitate mai mare (23,6%), urmate în de aproape de Nestle (22,98%). Astfel se observă că cei de la Nestle trebuie să își regăndească strategiile de producție astfel încât opinia consumatorilor să o plaseze în viitor și la acest capitol pe primul loc. În ceea ce privește popularitatea, din nou, marca Nestle este lider pe piața din România. Procentele arată că Nestle conduce clasamentul cu 24,79%, însă este urmărită de Dr. Oetker cu 23,48%. Diferența este infimă și nu permite celor de la Nestle să stea liniștiți din acest punct de vedere. Acest fapt poate fi explicat prin faptul ca cele două firme longevive pe piață au dispus de fonduri pentru campanii publicitare și promovare pentru produse. Marca Viva se afla pe locul 3, respondenții considerand-o foarte populara alături de Nestle si Dr. Oetker. Imaginea generală a pieții astfel este dominată de aceste 3 mari mărci. Un al doilea plan pe care Nestle este doar pe locul 2 este cel privind calitatea de sănătate oferită prin produsele mărcii. Conduce din nou marca Dr. Oetker cu 22,69% urmată de Nestle cu 21,01%, ele fiind singurele mărci din cele studiate care depășesc pragul de 20%. Încă o data, respondenții consideră că Dr. Oetker oferă produse de o mai buna calitate în ciuda faptului că Nestle este considerată cea mai populară. Astfel observăm o maturitate în rândul respondenților în ceea ce privește comportamentul de consumator, ei facând în mod clar diferența între calitate și imagine. Din punctul de vedere al originalității, cei intervievați consideră că produsele Nestle sunt cele mai originale cu 23,52%, urmate din nou de Dr. Oetket cu 23,08%. Acest fapt a fost realizat prin faptul că cele două marci oferă o gama largă de produse pentru toate tipurile de consumatori. Strâns legată de originalitate este și intrebarea ”Considerați că această firmă oferă o gamă larga de produse?”. Încă o data, cei intervievați pun marca Nestle pe primul loc din punctul de vedere al diversității. Prețul este mereu un factor important pentru consumatorii români. Respondenții consideră ca cele mai accesibile produse sunt cele oferite de marca Viva cu 22,72%, Nestle în acest top ocupând ultimul loc. Prețul fiind considerat ”piperat”. Acesta este un factor îngrijorant pe care cei de la Nestle ar trebui să îl ia in seamă deoarece nu doar prețul este de neglijat aici ci și calitatea produselor. Astfel, cei de la Nestle, în ochii respondenților sunt deficitari la doua capitole vitale pentru bunul mers al vânzărilor. Cea mai satisfacatoare experiență pentru consumatorii de cereale o oferă Nestle cu 22,53%, urmat de Dr. Oetker cu 22,96%. Consumatorii au o parere buna despre această marcă, produsele oferite arată o încredere a consumatorilor pentru această marcă. De asemenea consumatorii intervievați vor mai consuma produse de la marca Nestle, această marca fiind cea mai probabilă marcă de la care vor cumpăra cu 22,68%. Încrederea câștigată prin 29

experiența de consumator îi face pe cei care au răspuns la chestionar să recomande produsele Nestle la cunostinte. urmat de Dr. Oetker cu 22,96%. Consumatorii au o parere buna despre această marcă, produsele oferite arată o încredere a consumatorilor pentru această marcă. De asemenea consumatorii intervievați vor mai consuma produse de la marca Nestle, această marca fiind cea mai probabilă marcă de la care vor cumpăra cu 22,68%. Încrederea câștigată prin experiența de consumator îi face pe cei care au răspuns la chestionar să recomande produsele Nestle la cunostinte. Cea mai satisfacatoare experiență pentru consumatorii de cereale o oferă Nestle cu 22,53%, Concluzii Nestlé a început activitatea în România în luna iulie a anului 1995, cu o reprezentantă având doar 6 angajaţi şi principalul rol de a importa cereale pentru micul dejun, cafea, hrană pentru bebeluşi, supă instant şi condimente. În prezent, portofoliul Nestlé România este format dintr-o gamă largă şi diversificată de produse. Dintre acestea, napolitanele JOE şi Nesquik, specialităţile NESCAFAA 3in1, muştarul Maggi sunt produse în România. Distribuţia produselor se face atât în magazine, cât şi în reţeaua HORECA şi VENDING Nestle a început să comercializeze categoria de cereale pentru mic dejun în anul 1997, chiar dacă acestea erau prezente pe piaţă încă din 1994 prin intermediul unui distribuitor care le importă din Franţa. Din 1997 s-a început importul acestora din Polonia, ţara de unde se importă şi în acest moment. Printre brandurile de cereale NestlA© prezente pe piaţă din România se număra Nesquik, Chocapic, Cheerios, Cini Minis şi recent lansată marca Cookie Crisp, fulgii de cereale Gold Flakes & Corn Flakes, Fitness şi Musli, dar şi batoanele de cereale pentru copii Nesquik şi Chocapic şi cele pentru adulţi Fitness. În urmă cercetării efectuate am constatat că deşi se bucură de cea mai mare grad de popularitate dintre mărcile de cereale din România majoritatea repondentilor considere că produsele de la DR. Oetker sunt de mai bună calitate (23,6%), şi mult mai sănătoase 22,69%. Din nou Nestlé ocupă un loc fruntaş la originalitate, cei intervievaţi consideră că produsele Nestlé sunt cele mai originale cu 23,52%, urmate din nou de Dr. Oetket cu 23,08%. Acest fapt a fost realizat prin faptul că cele două mărci oferă o gamă largă de produse pentru toate tipurile de consumatori. Totuşi unul dintre cele mai importanţi factori în funcţie de care este cumpărat un produs sau nu este preţul La această categorie cerealele Viva se află pe primul loc cu 22,72%, Nestlé ocupând ultimul loc. De aceea recomandăm scoaterea pe piaţă a unui tip nou de cereaale mai accesibile sau acordarea monstrelor gratuite mai des pentru a atrage consumatorii prin gustul acestora, care este foarte bun.

30

Anexa: Chestionarul utilizat Studiu privind notorietatea, imaginea şi gradul de loialitate al clienţilor principalelor marci de cereale pentru consum din România Suntem o echipă formată din patru studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai şi realizăm un studiu privind notorietatea, imaginea şi gradul de loialitate al clienţilor principalelor mărci de cereale pentru consum din România, răspunsurile dvs. la întrebările cuprinse în acest chestionar fiind foarte utile şi importante în acest sens. Vă asigurăm de confidenţialitatea răspunsurilor oferite, acestea fiind utilizate exclusiv în scopul unor prelucrării statistice legate strict de cercetare. * Indicaţi în ce măsură vă sunt cunoscute următoarele mărci de cereale pentru consum din România: Am auzit de Am auzit de Am auzit de Nu am auzit acestă marcă, acestă marcă şi acestă marcă şi niciodată de dar nu cunosc cunosc câteva cunosc multe acestă marcă nimic despre ea lucruri despre ea lucruri despre ea Nestle Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR.Oetker (Vitalis)

* în ce măsură sunteţi de acord cu afirmaţia „Produsele oferite de acestă marcă sunt de foarte bună calitate”: Nu am auzit de Dezacord Dezacord Nici- Acord Acord acestă marcă / Nu total parţial nici parţial total pot răspunde Nestle Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis) 31

* Indicaţi în ce măsură sunteţi de acord cu afirmaţia „Acestă marcă se bucură de o foarte mare popularitate”: Nu am auzit de Dezacord Dezacord Nici- Acord Acord acestă marcă / Nu total parţial nici parţial total pot răspunde Nestle Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis)

* Indicaţi în ce măsură sunteţi de acord cu afirmaţia: " Această marcă oferă produse foarte sănătoase ":

Dezacord total

Dezacord Nici- Acord parţial nici parţial

Acord total

Nu am auzit de acestă marcă / Nu pot răspunde

Nestle Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis)

* Indicaţi în ce măsură sunteţi de acord cu afirmaţia „Acestă marcă este foarte originală”: Nu am auzit de Dezacord Dezacord Nici- Acord Acord acestă marcă / Nu total parţial nici parţial total pot răspunde Nestle Loulis Romania 32

(Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis)

* Indicaţi în ce măsură sunteţi de acord cu afirmaţia: " Acestă marcă oferă o gamă foarte diverificată de produse": Nu am auzit de Dezacord Dezacord Nici- Acord Acord acestă marcă / Nu total parţial nici parţial total pot răspunde Nestle Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis)

* Indicaţi în ce măsură sunteţi de acord cu afirmaţia: ” Această marcă oferă produse la prețuri accesibile”: Nu am auzit de Dezacord Dezacord Nici- Acord Acord acestă marcă / Nu total parţial nici parţial total pot răspunde Nestle Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis)

33

* Cât de mulţumit sunteţi de experienţa de client pe care aţi avut-o consumând produse de la următoarele mărci? Nu am auzit de Foarte Relativ Nici- Relativ Foarte acestă marcă / nemulţumit nemulţumit nici mulţumit mulţumit Nu pot răspunde Nestle Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis) * Veţi mai cumpăra produse oferite de această marcă? Sigur nu voi mai cumpăra

Probabil nu Nicivoi mai nici cumpăra

Probabil voi mai cumpăra

Sigur voi mai cumpăra

Nu am auzit de acestă marcă / Nu pot răspunde

Nestle Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis)

* Aţi recomanda următoarele mărci altora dacă v-ar cere părerea? Sigur nu aș Probabil nu Probabil aș recomanda aș recomanda Nici- recomanda această această nici această marcă marcă marcă Nestle 34

Sigur aș recomanda această marcă

Nu am auzit de acestă marcă / Nu pot răspunde

Loulis Romania (Forza) Dobrogea Group (Captain Crantz, Diet) European Food (Viva) DR. Oetker (Vitalis)

* Sexul dvs.: Masculin Feminin

* Vârsta dvs.: * În care din următoarele categorii se încadrează suma veniturilor dvs. personale nete lunare, în mod normal? Includeţi toate sursele de venit (salarii, dividende, burse, bani primiţi periodic de la rude etc.) Până la 400 lei Între 401 lei - 700 lei Între 701 lei - 1000 lei Între 1001 lei - 1500 lei Între 1501 lei - 2000 lei Între 2001 lei - 2500 lei Între 2501 lei - 3000 lei Peste 3000 lei * Care este statutul dumneavoastră în câmpul muncii? Lucrez cu normă întreagă (full time) Lucrez cu jumătate de normă (part time) Nu lucrez

35

* Care este ultima şcoală absolvită? Gimnaziu (8 clase) /şcoală generală Şcoală profesională Liceul/colegiu (12 -13 clase) Postliceala/ colegiu (2 – 3 ani) Facultate / Postuniversitară

* Care este religia dvs.? Ortodox Greco-catolic Romano-catolic Reformat Penticostal Baptist Ateu, agnostic, liber cugetător sau fără religie Alta

*

Adresa dvs. de email:

Vă asigurăm de confidenţialitatea adresei de email furnizate, aceasta fiind utilizată exclusiv pentru a putea valida participarea dvs. la acest studiu. În acest sens, vă va fi expediat un email, cel mai probabil în ziua de 5 ianuarie 2011, prin care vi se va solicita să confirmaţi printr-un simplu REPLY faptul că aţi participat la completarea unui chestionar pe tema specificată în titlul studiului. Vă rugăm ca atunci când veţi recepţiona respectivul email să aveţi amabilitatea de a confirma faptul că aţi participat la acest studiu.

The image cannot be display ed. Your computer may not hav e enough memory to open the image, or the image may hav e been corrupted. Restart y our computer, and then open the file again. If the red x still appears, y ou may hav e to delete the image and then insert it again.

The image cannot be display ed. Your computer may not hav e enough memory to open the image, or the image may hav e been corrupted. Restart y our computer, and then open the file again. If the red x still appears, y ou may hav e to delete the image and then insert it again.

Vă mulțumim!!!

36

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF