music κιθαρα 1

February 27, 2018 | Author: 32383238 | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download music κιθαρα 1...

Description

Τεύχος 1 – Μάρτιος 2012

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οι Νότες στην κιθάρα Πεντάγραμμο Προγράμματα Μουσικής για τον υπολογιστή σας

ΚΙΘΑΡΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ Χαίρεται! Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στο νέο περιοδικό του «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ», το «music κιθάρα». Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια που σκοπό έχει την διάδοση της μουσικής, της πιο όμορφης επιστήμης. Συγχρόνως όμως, η μουσική, είναι και μία από τις πιο δύσκολες επιστήμες. Αυτό το περιοδικό έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους νέους μουσικούς, καθώς γράφεται από ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες. Γι’ αυτό, σ’ αυτό το ταξίδι στην μουσική, θα μαθαίνουμε μαζί σας, και θα διασκεδάζουμε συγχρόνως. Το περιοδικό μας θα χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες: -Άρθρα και Νέα για την κιθάρα και την μουσική -Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την κιθάρα -Σειρά μαθημάτων (1 μάθημα ανά τεύχος) -Τραγούδια με ακόρντα για πιο προχωρημένους Με τιμή, ο αρχισυντάκτης

ΚΙΘΑΡΑ Ο όρος κιθάρα χρησιμοποιείτο στην Ελληνική Αρχαιότητα για να περιγράψει ένα έγχορδο μουσικό όργανο που ανήκε στην οικογένεια της λύρας. Σήμερα η λέξη κιθάρα αναφέρεται στο σύγχρονο μουσικό όργανο "guitar" (ένας όρος που προέρχεται από το Αρχαιοελληνικό όρο κιθάρα). Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε αυτή την σύγχρονη χρήση του όρου δηλαδή στο όργανο guitar. Η σύγχρονη κιθάρα είναι ένα έγχορδο νυκτό μουσικό όργανο που ανήκει στην οικογένεια του λαούτου. Στη σύγχρονη εκδοχή της, αποτελείται συνήθως από έξι χορδές, ωστόσο συναντώνται και παραλλαγές με επτά, οκτώ, δέκα, δώδεκα και δεκαοκτώ. Ο όρος κιθάρα περιγράφει εν γένει αρκετά όργανα που εμφανίζουν παραλλαγές ως προς τη μορφολογία τους ή τον τρόπο εκτέλεσής τους. Σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης Hornbostel-Sachs, ανήκει στα σύνθετα χορδόφωνα. Από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα, καθώς χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα μουσικών ειδών, όπως η τζαζ, μπλουζ, ροκ,heavy metal ποπ, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, ενώ στη νεότερη ιστορία της χρησιμοποιείται σε ένα αυξανόμενο ρεπερτόριο κλασικής μουσικής.

ΙΣΤΟΡΙΑ Κλασσική κιθάρα Τα ίχνη της Ιστορίας της Κιθάρας μπορούν να ανιχνευθούν από τον 15ο αιώνα, με την πρώτη «σύγχρονου τύπου» Κιθάρα να συναντιέται στην Ισπανία. Οι πρώτες κιθάρες ήταν πολύ μικρές και αρχικά είχαν τέσσερα ζεύγη χορδών. Η ισπανική κιθάρα (ή Κλασσική κιθάρα) είναι καμπυλωτή στο σώμα και χρησιμοποιεί την κοιλότητα του σώματος για την ενίσχυση του ήχου. Αρχικά, χρησιμοποιούνταν χορδές από έντερα αγελάδας, αργότερα νεύρα διάφορων ζώων, οι οποίες αργότερα αντικαταστάθηκαν από νάιλον και ατσάλινες χορδές που χρησιμοποιούνται και σήμερα. Το 16ο αιώνα οι κιθάρες έγιναν όργανα με πέντε ζεύγη χορδών. Η εξάχορδη κιθάρα έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του 18ου αιώνα και είχε έξι μονές χορδές αντί για ζεύγη χορδών, σε αντίθεση με τους προκάτοχούς της (τετράχορδα και πεντάχορδα μουσικά όργανα). Στην Ιστορία της κιθάρας δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνιακή καταγραφή του γεγονότος εμφάνισης της κιθάρας, ωστόσο ήταν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις. Το 1850-1892 ο κατασκευαστής κιθαρών Manual Torres ανέπτυξε το μουσικό όργανο στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, με μεγαλύτερο και πιο ηχηρό σώμα (ηχείο). Κατά το 19ο αιώνα η κιθάρα, όπως την συναντάμε σήμερα, αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε στο σχήμα και στα μηχανικά κλειδιά. Ακουστική κιθάρα

Επίσης, εμφανίστηκαν και άλλες ποικιλίες όπως η δωδεκάχορδη κιθάρα, η χαβανέζικη κιθάρα, ακουστική κιθάρα. Η Ιστορία της κιθάρας συνεχίζει, και εμπλέκεται με την εμφάνιση της ηλεκτρικής κιθάρας, ένα είδος ηλεκτρονικής κιθάρας που χρησιμοποίει το ηλεκτρικό ρεύμα για να παράγει ενισχυμένο ήχο κατά τη δεκαετία του 1930. Η ιστορία αυτή αρχίζει με τον Λήο Φέντερ και τον ανταγωνιστή του, την εταιρία Gibson.

ΜΕΡΗ ΣΩΜΑ Το σώμα είναι το πλατύ μέρος της κιθάρας. Ο βασικός ρόλος του είναι να αποτελέσει το σημείο στο οποίο κομπλάρουν οι χορδές για να στηριχτούν σωστά, και περιλαμβάνει τη γέφυρα (ή αλλιώς καβαλάρη) που τεντώνει τις χορδές πάνω από την υπόλοιπη κιθάρα. Χρησιμεύει επίσης και σαν σημείο στήριξης του χεριού που χτυπάει τις χορδές. Στην κλασική και ακουστική κιθάρα είναι κοίλο και χρησιμεύει σαν αντηχείο που ενισχύει τον ήχο της κιθάρας με φυσικό τρόπο, ενώ το ξύλο, το σχέδιο και η ποιότητα κατασκευής του παίζουν αποφασιστικό ρόλο στον τελικό ήχο που θα βγάλει το όργανο. Στην ηλεκτρική κιθάρα είναι συνήθως συμπαγές, και χρησιμοποιείται για να στεγάσει τους μαγνήτες, τα ποτενσιόμετρα που ρυθμίζουν ένταση και τόνο, καθώς και τυχόν ηλεκτρονικά που μπορεί να υπάρχουν. Κι εδώ όμως το υλικό και η ποιότητα κατασκευής παίζουν ρόλο, γιατί επηρεάζουν τον τρόπο που δονείται ολόκληρο το όργανο παράγοντας ήχους.

Ηλεκτρική κιθάρα

ΜΠΡΑΤΣΟ Το μπράτσο της κιθάρας είναι το μακρόστενο μέρος της, και περιλαμβάνει την ταστιέρα, τον ζυγό και τα κλειδιά. Στις κλασικές κιθάρες είναι ενσωματωμένο με την υπόλοιπη κατασκευή, ενώ στους άλλους τύπους (κυρίως στις ηλεκτρικές) μπορεί να είναι και αποσπώμενο. Το μπράτσο χρησιμεύει για να μπορεί ο κιθαρίστας να μεταβάλλει τον ήχο που βγάζει το όργανο, πατώντας τις χορδές σε διαφορετικά τάστα. Ο ζυγός αποτελεί το απέναντι από τον καβαλάρη σημείο τεντώματος των χορδών, ενώ τα κλειδιά είναι τα σημεία όπου καταλήγουν οι χορδές και διαθέτουν κοχλία που επιτρέπει το μεγαλύτερο ή μικρότερο τέντωμά τους, για σωστό κούρδισμα. Το πίσω μέρος του μπράτσου είναι καμπυλωτό, για να διευκολύνεται το πιάσιμο και η στήριξη του χεριού που πατάει τις χορδές. Στις ηλεκτρικές κιθάρες, αυτή η καμπυλότητα είναι μικρότερη απ' ότι στις υπόλοιπες. Το ξύλο από το οποίο είναι φτιαγμένο το μπράτσο είναι, όπως και το σώμα, καίριας σημασίας. Για την ταστιέρα επιλέγεται συνήθως έβενος ή τριανταφυλλιά, που δίνουν καλύτερη αίσθηση στο παίξιμο και αντέχουν στις φθορές. Για το πίσω μέρος χρησιμοποιούνται ξύλα που διακρίνονται για την αντοχή τους, καθώς λόγω της τάσης των χορδών δεν είναι δύσκολο να παρουσιαστεί σκέβρωμα (καμπύλωση) στο μπράτσο, πράγμα που καταστρέφει τον ήχο μιας κιθάρας και δυσκολεύει το παίξιμο. Πολλές ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες έχουν μέσα στο μπράτσο ενσωματωμένη μια σιδερένια ράβδο, η καμπυλότητα της οποίας (και επομένως και του μπράτσου) μπορεί να ρυθμιστεί με κλειδί, επαναφέροντας τυχόν σκέβρωμα του μπράτσου.

ΧΟΡ∆ΕΣ Οι Χορδές περνάνε πάνω από την ταστιέρα, όπου ο κιθαρίστας τις πιέζει σε διάφορα σημεία (τάστα) με τα δάχτυλα του ενός χεριού εκτός απ' τον αντίχειρα, αυξομειώνοντας το μήκος τους ώστε να αλλάζει ανάλογα την συχνότητα που θα πάλλονται. Το άλλο χέρι του κιθαρίστα κάνει τις χορδές να πάλλονται, είτε «τραβώντας» τες με τα νύχια των δακτύλων, πάλι εκτός του αντίχειρα, είτε χτυπώντας τες με μια πένα. Τα ηχητικά κύματα που παράγονται σπάνια έχουν μεγάλη ένταση, οπότε είναι αναγκαία η ενίσχυσή τους, είτε με φυσικό τρόπο στην περίπτωση των ακουστικών, όπου χρησιμοποιείται ένα αντηχείο για σώμα στην κιθάρα, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο στις ηλεκτρικές κιθάρες όπου χρησιμοποιείται ένας ενισχυτής. Ο ενισχυτής λαμβάνει το ηλεκτρικό σήμα που παράγεται καθώς οι χορδές πάλλονται πάνω από τους μαγνήτες της κιθάρας και το ενισχύει αναλογικά ή ψηφιακά.

Η ηλεκτροακουστική κιθάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί ο ήχος ψηφιακά, καθώς στο πίσω μέρος της μπορεί να μπει το καλώδιο από ένα μεγάφωνο κι έτσι ο ήχος να ακουστεί σε μεγαλύτερο χώρο.

Ηλεκτροακουστική κιθάρα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ποια η διαφορά μεταξύ ακουστικής και κλασικής κιθάρας; Η ακουστική έχει μεγαλύτερο σώμα, συρμάτινες χορδές και μικρότερο πάχος μπράτσου. Προορίζεται κυρίως για παίξιμο με πένα - ρυθμική κιθάρα, συγχορδίες αλλά και σόλα. Η κλασική έχει μικρότερο σώμα, οι 3 πιο λεπτές χορδές της είναι πλαστικές, το μπράτσο της είναι σημαντικά πιο "αντρικό" και προορίζεται για παίξιμο με δάχτυλα, κλασικο-λάτιν-φλαμένκο ρεπερτόριο.

Θα τα καταφέρω μόνος μου; Επειδή δεν υπάρχει χρόνος και χρήμα για Ωδείο. Είναι σαφώς καλύτερα να αρχίσεις με δάσκαλο, αλλά με υπομονή επιμονή και κυρίως με εξάσκηση θα τα καταφέρεις. Επίσης, όλο και κάποιος γνωστός θα υπάρχει να ξέρει δυο-τρία πράγματα να σε βοηθήσει. Βέβαια, για κλασική κιθάρα, δηλαδή κλασικό ρεπερτόριο με σολφέζ και λοιπά νομίζω ότι μόνος σου θα δυσκολευτείς πάρα πολύ.

Με ποια βιβλία πρέπει να αρχίσω (προτιμότερο σε ελληνικά); Υπάρχουν κάποια πολύ ωραία ελληνικά βιβλία που μπορείς να αγοράσεις διαδικτυακά όπως το «Μέθοδο Κιθάρας Σταμάτη Τυρταίου» το οποίο σου δίνει πώς να εξασκηθεί8ς πάνω στα λεγόμενα ακόρντα ή ακοπανιαμέντα (συνοδευτικά), τα οποία είναι απαραίτητα στην ηλεκτρική κιθάρα, αλλά και στην περίπτωση που θέλεις να παίξεις κιθάρα για να συνοδεύσεις ένα τραγούδι. Ένα άλλο καλό βιβλίο για τον συνοδευτικό ρόλο της κιθάρας, από τον Φίλλιπο Νάκα, είναι το «Τζαβάρας ΒασίληςΒαλμά Πέγκυ - Πώς θα παίξω ρυθμική κιθάρα (με CD)». Τέλος, ελληνικό ροκ θα βρεις στα βιβλία «Γιώργος Κριωνάς - Ελληνικό Rock για Κιθάρα Νο 1» και «Γιώργος Κριωνάς - Ελληνικό Rock για Κιθάρα Νο 2».

Πραγματικές απορίες από το kithara.gr

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΙΘΑΡΑΣ Μάθημα πρώτο: οι νότες

Στο πρώτο μάθημα θα μάθετε να παίζεται τις βασικές νότες στην κιθάρα. Στην εικόνα βλέπετε το σχέδιο με τα πρώτα τάστα και τις βασικές νότες στην κιθάρα και το πώς γράφονται στο πεντάγραμμα. Όπως βλέπετε, η έκτη χορδή έχει την κάτω Μι, Φα, Σολ και Λα. Η πέμπτη χορδή τις Λα, Σι και μέση Ντο. Από εδώ και πέρα, μέχρι και το επόμενο Ντο στην 2η χορδή, είναι η κλίμακα του Ντο. Στην τέταρτη χορδή έχουμε την Ρε, την Μι, και την Φα, στην τρίτη χορδή την Σολ και την Λα, στην δεύτερη χορδή την Σι, την Ντο και την Ρε και στην πρώτη χορδή τις Μι, Φα, Σολ και Λα. (Σημείωση: η Λα στην Πέμπτη χορδή, δηλαδή η ελεύθερη χορδή Λα, έχει το ίδιο ύψος με την Λα στην έκτη χορδή, δηλαδή το πέμπτο τάστο της). Στο σχήμα βλέπετε τον αγγλικό τρόπο ονομασίας των νότων, με γράμματα. Έτσι: C είναι η Ντο D είναι η Ρε E είναι η Μι F είναι η Φα G είναι η Σολ A είναι η Λα B είναι η Σι

ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Μάθετε να ανεβοκατεβαίνετε στις σκάλες κανονικά και αντίστροφα. 2. Μάθετε να πηδάτε νότες με αυτόν τον τρόπο: Ντο-Μι-Σολ-ΣιΡε-Φα-Λα-Ντο και Ντο-Φα-Σι-Μι-Λα-Ρε-Σολ-Ντο. 3. Μάθετε να αναγνωρίζετε τις νότες αυτές στο πεντάγραμμο

Παράδειγμα

Κάποια προγράμματα μουσικής για το κομπιούτερ σας Ίσως οι πιο έμπειροι από εσάς να βρουν τα παρακάτω αδιάφορα, όμως οι νεοερχόμενοι στην δημιουργία μουσικής με υπολογιστή σίγουρα θα βρουν κάτι το ενδιαφέρον εδώ. Υπάρχουν δεκάδες προγράμματα για δημιουργία μουσικής και χιλιάδες plugins όργανα και effects. Το κάθε ένα είναι καλό σε μερικούς τομείς και κακό σε άλλους, οπότε είναι προτιμότερο να γνωρίζεις από πριν για τι θα τα χρησιμοποίησης. Με σχεδόν τα πάντα διαθέσιμα στο internet σήμερα είναι φυσικά πανεύκολο να γεμίσουμε τον υπολογιστή μας με προγράμματα που ίσως να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Αν και για ερασιτεχνικούς πειραματισμούς και εκμάθηση τα "δωρεάν" προγράμματα είναι τέλεια, αργότερα αν επιλέξουμε να κινηθούμε επαγγελματικά στο χώρο, είναι απαραίτητο (και ασφαλές) να επενδύσουμε κάποια χρήματα για την αγορά τους. Το βασικό πρόγραμμα για δημιουργία μουσικής στον υπολογιστή ονομάζεται SEQUENCER, είναι δηλαδή το πρόγραμμα με το οποίο γράφουμε τη μουσική, την επεξεργαζόμαστε, προσθέτουμε effects, λούπες και εικονικά όργανα και τέλος σώζουμε την δουλειά μας σε μορφή audio φακέλου -συνήθως-, ώστε να μπορεί να παίζεται, να μεταφέρεται και να ακούγεται στα περισσότερα συστήματα (cd, computer, mp3 players, car stereo). Απαραίτητα βασικά στοιχεία σε ένα μοντέρνο sequencer είναι η υποστήριξη των πρωτοκόλλων VST, ASIO και REWIRE. Τα

πιο

διαδεδομένα

sequencers

είναι:

*Το CUBASE SX της STEINBERG είναι κατά πολύ το πιο διαδεδομένο, λόγο του ότι κυκλοφορεί σπασμένο τουλάχιστον από το 1986 στην αγορά, δίνοντας στην εταιρία και τους χρήστες μεγάλη εμπειρία και πρωτοπορία, το πρώτο που έβγαλε εικονικά όργανα και effects και έχει την μεγαλύτερη ομάδα υποστήριξης στο διαδίκτυο λόγο του ότι χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες. Μπορεί κανείς να γράφει ολοκληρωμένα μουσικά κομμάτια, να κάνει remixes, mastering και να δουλεύει με audio και midi φακέλους. Είναι το πιο εξαπλωμένο πρόγραμμα χρήσης σε οικιακά στούντιο η επαγγελματικά χαμηλού κόστους, το πιο βασικό επαγγελματικό πρόγραμμα που γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες. Το NUENDO, ένα παρακλάδι του SX, έχει καλύτερη υποστήριξη στο midi μέρος, καλύτερο surround,και είναι φιλικότερο στο συγχρονισμό με video οπότε και χρησιμοποιείται περισσότερο για μουσική σε ταινίες και τηλεοπτικά. *Το LOGIC της EMAGIC είναι και αυτό πολύ διαδεδομένο μιας και αυτό κυκλοφορεί σπασμένο περίπου από το 1986 (CREATOR-NOTATOR) οποτε έχει επίσης μεγάλη ομάδα υποστήριξης κάτι πολύτιμο ειδικά για νέους χρήστες. Κάνει ότι και το CUBASE με audio, midi, εικονικά όργανα και effects αλλά είναι μόνο για MAC. Ένα τμήμα - παρακλάδι του είναι το GARAGE BAND, πιο ελαφρύ και απλό από το LOGIC και ειδικά για νέους χρήστες προσφέρει πολλές δυνατότητες με απλοποιημένο τρόπο.

*Το PROTOOLS θεωρείται κορυφαίο, αν και αρκετά δύσκολο στην εκμάθηση του. Πολύ καλό για mastering αλλά ακριβό σε εξοπλισμό (hardware) και πόρους συστήματος, προτείνεται περισσότερο για MAC. Είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται κυρίως στα μεγαλύτερα επαγγελματικά studio, ακολουθούμενο από το logic. *Το ABLETON LIVE είναι και αυτό ένα sequencer όπως τα προηγούμενα με διαφορετικό όμως interface που στην αρχή μπερδεύει και με την διαφορά ότι είναι φτιαγμένο για να παίζει κανείς μουσική ζωντανά, είτε σαν μουσικός είτε σαν dj. Υποστηρίζει εικονικά όργανα και effects, midi και audio, και είναι τέλειο για δουλειά με λούπες με αρκετά καλό στρετσαριμα (timestretching). Επίσης σαν dj μπορεί κανείς να αλλάζει τα μέρη του κομματιού στην στιγμή (εισαγωγή, couple, refrain, γέφυρα) καθώς και τα όργανα που παίζουν σε αυτά τα μέρη. *Το ACID είναι και αυτό πολύ διαδεδομένο, κάνει το παίξιμο με λούπες παιχνιδάκι, με πολύ καλό στρετσάρισμα στο audio, υποστηρίζει και αυτό εικονικά όργανα, effects και midi. Ένα παρακλάδι του το VEGAS προσφέρει πιο βασικές δυνατότητες στον ήχο αλλά υπερισχύει στην δημιουργία video φακέλων. *Το FRUITY LOOPS κυκλοφορεί χρόνια, στην αρχή σαν ένα απλό πρόγραμμα για πρωτάρηδες αλλά έχει εξελιχθεί σε πλήρη σουίτα δημιουργίας μουσικής, υποστηρίζει όλα τα παραπάνω στάνταρντς (όργανα, effects, audio, midi) και με καλή ομάδα υποστήριξης στο internet. *Το STUDIO 64 και το UBUNTU STUDIO για LYNUX, είναι ολοκληρωμένα λειτουργικά συστήματα αφιερωμένα στην δημιουργία μουσικής, ήχου και εικόνας και παρέχονται δωρεάν, αν και είναι κάπως δύσκολο να συνεργαστούν με εξωτερικές κάρτες ήχου και πληκτρολόγια από κάποιον απλό χρήστη, οι ταχύτητα (latency) που μπορούν να καταφέρουν αυτά τα συστήματα είναι πολύ κοντά στο 0 (όσο μικρότερο το νούμερο τόσο λιγότερη καθυστέρηση από την στιγμή που χτυπάμε την νότα στο πληκτρολόγιο μέχρι την στιγμή που βγαίνει από το ηχείο ο ήχος). Υπάρχουν ακόμα πολλά προγράμματα sequencers όπως το SONAR, ORION, ENERGYXT, SAWSTUDIO τα οποία προσφέρουν περίπου ότι και τα παραπάνω, για όλες τις πλατφόρμες (PC, MAC, OS, LYNUX) και για όλα τα βαλάντια. Προσωπικά προτιμώ να δουλεύω με το SX, στην δουλειά χρησιμοποιούμε το LOGIC, στα σπάνια live το CANTABILE PERFORMER και για dj sets τώρα πια το ABLETON LIVE. Τα sequencers μπορούν να χρησιμοποιήσουν και συνήθως περιέχουν αρκετά εικονικά όργανα και effects που ονομάζονται plugins, τα οποία με την σειρά τους χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα για διαφορετικές πλατφόρμες και διαφορετικά προγράμματα, που σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουμε που θα χρησιμοποιήσουμε το plugin (πλατφόρμα-πρόγραμμα) για να εγκαταστήσουμε τη σωστή έκδοση του. Τα περισσότερα γράφονται στο VST πρωτόκολλο, οπότε στο sequencer μας θα πρέπει να αναφέρεται ότι υποστηρίζει VST και VSTI instruments και effects. (αν όμως υποστηρίζει και VST3, τότε εξοικονομούμε και περισσότερους πόρους στο σύστημα μας) Υπάρχουν πραγματικά εκατομμύρια plugins είτε σε μορφή οργάνων είτε effects, οπότε η επιλογή είναι υποκειμενική. Από όργανα θα βρούμε πάρα πολλά synthesizers με δεκάδες τρόπους δημιουργίας των ήχων τους, πολλά drum machines με σαμπλαρισμένους η συνθετικούς ήχους,

εικονικές κιθάρες με αφάνταστη δυνατότητα επέμβασης στην δημιουργία των ήχων, μπάσα με έτοιμα μουσικά στυλ, παιξίματα και αρπισμούς, συνθετικοί τραγουδιστές οι οποίοι γίνονται καλύτεροι μέρα με τη μέρα, σε αντίθεση με τους αληθινούς που παραμένουν οι ίδιοι, φλάουτα, μπουζούκια, τρομπέτες, τηλέφωνα, πικάπ, kazoo, παιχνίδια, (τα περισσότερα πια και με τα δικά τους effects) οτιδήποτε μπορεί να παράγει ήχο κάπου υπάρχει -η θα υπάρξει σύντομα- και το ανάλογο plugin. TASMAN, STYLUSRMX, FM8, ATMOSPHERE, Z3TA+, MTONIC, NEXUS, M51 GALAXY, KORG και D16 GROUP είναι αυτά που προσωπικά θεωρώ άξια αγοράς και που τελικά αγόρασα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και τα καλύτερα φυσικά. Είπαμε, όλα είναι υποκειμενικά. Από effects υπάρχουν τόσα πολλά που δύσκολα κανείς μπορεί να τα υπολογίσει. Από τα κλασσικά effects του studio όπως reverbs, delays, chorus, flangers, distortions, -καθώς και τα όχι και τόσο effects- compressors, limiters, gates, μέχρι τα πιο εξωτικά pitch shifters, harmonizers, stereorizers, έως και τα ακραία bit crushers, loop mashers, όλα πια είναι δυνατά. Επίσης προσομοιωτές ενισχυτών, μικροφώνων, δωματίων, ακόμα και προσομοιωτές... λάρυγγα είναι διαθέσιμοι καθώς και ολόκληρες εικονικές ρακιέρες με δεκάδες effects για χρήση από κιθαρίστες, μπασίστες, τραγουδιστές και οποιονδήποτε άλλον θέλει να τις χρησιμοποιεί. VMINION, CAMELSPACE, IZOTOPE, CANTOS, PSP, SONALKSIS, ULTRAFUNK και όλα τα FUNKFILTER (VST3) είναι μερικά effects που ίσως αξίζουν τα λεφτά σας. Μερικά καλά στοιχεία για την αξιολόγηση ενός plugin είναι: *Να έχει μεγάλη δυνατότητα επέμβασης στο φτιάξιμο του ήχου (πολλά κουμπάκια δηλαδή!). *Καλή βιβλιοθήκη με έτοιμους ήχους η presets ώστε να μπορούμε να ξεκινάμε από κάτι πλησιέστερο σε αυτό που θέλουμε και να δουλεύουμε σιγά- σιγά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. *Να είναι ελαφρύ σε πόρους συστήματος που χρησιμοποιεί. *Εύκολο στη χρήση του. *Κατανοητό ως προς τη δομη του. *Αλλα κυρίως να έχει καλό ήχο. *Το REASON της PROPELLERHEAD είναι εικονικό στούντιο με δικά του όργανα και effects, δεν υποστηρίζει εγγραφή audio ούτε εξωτερικά plugins, αλλά σε συνδυασμό με κάποιο άλλο sequencer (SX, LOGIC, ABLETON) μέσω πρωτοκόλλου REWIRE, μπορεί να κάνει θαύματα. Ένας πρόγονος του το REBIRTH διατίθεται πια δωρεάν, η απλότητα του δε είναι απαράλληλη. Είναι δυνατόν να κάνει κανείς μια επαγγελματική παραγωγή μόνο με έναν sequencer και το REASON, χωρίς την χρήση άλλων οργάνων και effects, μιας και τα δυο αυτά προγράμματα σε συνεργασία μεταξύ τους μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα. Απλά η χρήση περισσοτέρων οργάνων και effect κάνουν την δουλειά ευκολότερη. *Το CANTABILE PERFORMER είναι καλό για live παίξιμο, ειδικά για τραγουδιστές και πληκτράδες με κύριο στόχο την χρήση effects και εικονικών οργάνων πάνω στην σκηνή. Απλό και εύκολο στη χρήση. *Το MELODYNE είναι τέλειο για την διόρθωση φωνητικών (και όχι μόνο) μερών με τρομερές δυνατότητες που ξεπερνούν πια ακόμα και την φαντασία. Αν πρόκειται να ηχογραφήσουμε φωνητικά είναι απαραίτητο. Επίσης, αν γράφουμε η επεξεργαζόμαστε δικά μας αρχεία ήχου, η θέλουμε να

κάνουμε κάποιο υποτυπώδες mastering, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε κάποιον ξεχωριστό επεξεργαστή αρχείων ήχου (audio editor) όπως το WAVELAB, SOUNDFORGE, AUDACITY, AUDITION, MUSE, ενώ το PROTOOLS είναι το μόνο που είναι sequencer και audio editor σε ένα. Εάν πάλι προτιμούμε να γράφουμε τη μουσική μας παραδοσιακά σε παρτιτούρα τότε προγράμματα όπως το SIBELIUS η το FINALE είναι από τα καλύτερα στο είδος τους. Μερικά άλλα βασικά στοιχεία που πρέπει να εστιάσουμε είναι: *Η επιλογή μιας καλής επαγγελματικής κάρτας ήχου που να έχει ASIO drivers και μηδενικό latency. *Ενός καλού μικτή ειδικά αν θα ηχογραφούμε αναλογικά εξωτερικά όργανα η για χρήση από dj. *Ενός master keyboard controller, δηλαδή πλήκτρα με ποτενσιόμετρα για να μπορούμε άνετα να εισάγουμε notes στο sequencer και αξίες στα εικονικά ποτενσιόμετρα του προγράμματος. *Επιλογή καλών ηχείων τοποθετημένα σωστά και σε σωστό χώρο. Όλα αυτά θα κάνουν τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, το πιο σημαντικό ίσως, στην δημιουργία μουσικής με υπολογιστή είναι το πόσο καλά μπορεί να δουλέψει κανείς το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί. Ένα απλό πρόγραμμα στα χέρια ενός γνώστη γίνεται επαγγελματικό, ενώ ένα επαγγελματικό πρόγραμμα στα χέρια ενός άσχετου γίνεται απλά χάσιμο χρόνου. Καλές μουσικές!

Άρθρο από την ιστοσελίδα noiz.gr, από τον χρήστη G.E.O.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Στις αρχές του καλοκαιριού του 1950 (21 Ιουνίου θα 'τανε) σε ένα χωριό της Αρκαδίας κοντά στη Μεγαλόπολη που το λέγανε Βάστα γεννήθηκε ένα μωράκι που αργότερα το ονόμασαν Βασίλη και έμελλε να γίνει το ίνδαλμα για πολλούς Έλληνες και μέσα σε αυτούς και εγώ. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε εκεί (έως τα 7 του) και μερικές εμπειρίες του από αυτά τις έκανε τραγούδια, όπως την "Σφεντόνα". Στα 12 του χρόνια πήρε την πρώτη του κιθάρα. Αργότερα επειδή τον άρεσε η μουσική συμμετείχε σε διάφορα συγκροτήματα της εποχής όπου έκανε και τα πρώτα του μουσικά βήματα. Το πρώτο του συγκρότημα το ονόμασε CROSSWORDS όπου τραγουδούσαν σε Ιταλικό στίχο σε διάφορα clubs. Στα 19 του χρόνια άρχισε να ασχολείται με την μελοποιημένη ποίηση και άρχισε να τραγουδάει Νέο Κύμα με Σοφία Βόσσου, Κώστα Χατζή, Σάκη Μπουλά, Μιχάλη Βιολάρη, Καίτη Χωματά, Γιώργο Ζωγράφο. Μετά τον στρατό μια και είδε πως δεν μπορεί να εκφραστεί στην Ελλάδα πήγε στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας και αργότερα στο Μόναχο όπου τραγούδαγε σε διάφορα Ελληνικά μαγαζιά. Σ' αυτό το διάστημα που έμεινε στη Γερμανία παντρεύτηκε με την Μάρα Λεβίδη με την οποία βέβαια μετά από 8 χρόνια θα χωρίσουν. Την επόμενη χρονιά και πάλι στο δίσκο του Θεοδωράκη που λεγόταν της Εξορίας Ακόμη είχε τραγουδήσει τα Νέγρικα του Μάνου Λοΐζου και του Γιάννη Νεγρεπόντη τραγούδια βέβαια που τα ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη. Η επόμενη χρονιά το 1977 ήρθε η σειρά των συναυλιών σε Γερμανία και Γαλλία με τον Μίκη Θεοδωράκη και στην Σουηδία και Αμερική με τον Μάνο Λοΐζο. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος είχε το όνομά του «Βασίλης Παπακωνσταντίνου» και κυκλοφόρησε το 1978 Ακολούθησαν πολλοί ακόμη. Πριν μερικά χρόνια παντρεύτηκε την γνωστή ηθοποιό Ελένη Ράντου και απέκτησε μαζί της την γλυκύτατη Νικολέτα που έχει τρελάνει τον μπαμπά της. Όπως λέει και ο ίδιος ο Βασίλης έχει πολύ καλό μουσικό αυτί και μπορεί ήδη να ξεχωρίζει τις νότες.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ     C Em Eγώ δεν θέλω στη ζωή να κυβερνήσω F G Θέλω να μείνω οπαδός φανατικός C Em αυτών που πάντοτε την τρώνε από πίσω F G C και στο μηδέν ξαναγυρνάνε διαρκώς

Am Em Xαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία F G C Εγώ κρατάω την ουσία κι ονειρεύομαι Am Em Παίρνω την κιθάρα μου και τραγουδάω F G C Σας αγαπάω, μα δεν παντρεύομαι Eγώ δεν θέλω να με κάνετε σατράπη ούτε συνένοχο σε κόλπα ομαδικά Απ’ το ραδιόφωνο σάς στέλνω με αγάπη τα τραγουδάκια μου και δυο γλυκά φιλιά Xαιρετίσματα λοιπόν... Eγώ δεν θέλω τον αρμόδιο να παίξω ν’ αποφασίζω κεκλεισμένων των θυρών Είμαι απ’ αυτούς που πάντα μένουνε απ’ έξω γιατί δεν έχω ούτε γραβάτα ούτε παπιγιόν Xαιρετίσματα λοιπόν...

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ    Am 

Στους αλήτες που αγαπήσανε, στους φευγάτους που γυρίσανε στους φαντάρους που τα παίξανε, στους τρελούς που λογικέψανε C Στους κουρσάρους που σαλτάρισαν, στους προφήτες που σαλπάρισαν Dm F Am C Dm Am στους παπάδες που κολάστηκαν, στους ροκάδες που δεν κουράστηκαν C Χρόνια πολλά σε σένα, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα C χρόνια πολλά στα παιδιά που ερωτεύονται C Am χρόνια πολλά στα παιδιά που δεν τρώνε τη φόλα C Am χρόνια πολλά στα παιδιά που τα θέλουνε όλα Στις παρέες που σκορπίσανε, στις φιλίες που κρατήσανε στις φωνές που πια σιωπήσανε, στις σιωπές που τραγουδήσανε Στις καρδιές που όλα τα δώσανε, στις αγάπες που τελειώσανε στις αγάπες που αρχίζουνε, στις σκιές που συνεχίζουνε Χρόνια πολλά σε σένα, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα χρόνια πολλά στα παιδιά που ονειρεύονται χρόνια πολλά στα παιδιά που δεκάρα δε δίνουν χρόνια πολλά στα παιδιά που και μένα με φτύνουν Χρόνια πολλά σε μένα, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα χρόνια πολλά στα παιδιά που ερωτεύονται χρόνια πολλά στα παιδιά που δε τρώνε τη φόλα χρόνια πολλά στα παιδιά που τα θέλουνε όλα

Περιοδικό «music κιθάρα». Έκδοση, σύνταξη & επιμέλεια: ∆ημήτρης Γκιόκεζας Έκδοση του περιοδικού «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ»

Στο επόμενο τεύχος: Ηλεκτρική κιθάρα

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF