MTCNA Sample Exam (Aitor)_Version1.pdf

Share Embed Donate


Short Description

Download MTCNA Sample Exam (Aitor)_Version1.pdf...

Description

MTCNA Sample Exam Documento en el que se recogen posibles preguntas tipo test para el examen MTCNA

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández

1) In IP -> Firewall -> NAT, you can Classify Traffic in SRC NAT Chain based on "in-interference"? a) True b) False 2) To use masquerade, you need to specify... a) action=masquerade, out-interface, chain=src-nat b) actiun=accept, out interface, chain=src-nat c) action=masquerade, in-interface, chain=src-nat d) action=masquerade, out-interface, chain=dst-nat 3) Which option in the configuration of a wireless card must be disabled to cause the router to permit ONLY known clients listed in the access list to connect? a) Default Forward b) Enable Access List c) Default Authenticate d) Security Profile 4) Is it possible to limit how many clients are able to connect to an access point? a) Yes, but only with access-list b) No, it's no possible at all c) Yes 5) Which of the following Routes statuses are possible? a) [ b) [ c) [ d) [

] D=Drop ] C=Connected ] S=Static ] A= Active

6) It is necessary to configure a local DNS server to be able to give out a DNS setting to clients via DHCP server? a) True b) False 7) That kind of users are listed in the "/user" menu? a) PPTP Users b) Hotspot Users c) Router Users d) Wireless Users

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández 8) How many DHCP servers could you run on one interface? a) 255 b) 1024 c) 4 d) 1 9) What configuration is added by /ip hotspot setup command? (select all that apply) a) [ b) [ c) [ d) [ e) [

] /ip hotspot user ] /queue tree ] /ip service ] /ip dhcp-server ] /ip hotspot walled-garden

10) What is the default protocol/port of (secure) winbox? a) TCP/8080 b) TCP/22 c) UDP/5678 d) TCP/8291 11) Router has Wireless and Ethernet client interfaces, all client interfaces are bridged. To create4 a DHCP service for all client you must configure DHCP server on: a) Only on bridge interface b) Every bridge port c) DHCP service is not possible in this setup d) Ethernet and wireless interfaces 12) A routing table has following entries: #0 dst-address=10.0.0.0/24 gateway=10.1.5.126 #1 dst-address=10.1.5.0/24 gateway=10.1.1.1 #2 dst-address=10.1.0.0/24 gateway=25.1.1.1 #3 dst-address=10.1.5.0/25 gateway=10.1.1.2 Which gateway will be used for a packet with destination address 10.1.5.126? a) 10.1.1.1 b) 10.1.1.2 c) 10.1.5.126 d) 25.1.1.1 13) Is it possible to have PPTP Client and PPTP server on one Mikrotik router at the same time? a) True b) False

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández 14) Router A and B are both running as PPPoE servers on different broadcast domains of your network. Is it possible to set Router A to use "/ppp secret" accounts from Router B to authenticate PPPoE customers? a) True b) False 15) You want to skip HotSpot (authorization, accounting, etc.) for a specific hotst. What should you use? a) /ip hotspot ip-binding b) /ip hotspot walled-garden ip c) /ip hotspot walled-gardden d) /ip address 16) What does the firewall action "Redirect" do? a) [ b) [ c) [ d) [

] Redirects a packet to a specified port on a host in the network ] Redirects a packet to a specified IP ] Redirects a packet to the router ] Redirects a packet to a specified port on the router

17) Which wireless mode allow you to connect to any standard AP (not only MikroTik) and to be able to bridge this wireless interface to an Ethernet? a) Station b) Bridge c) Station-Pseudobridge d) Station-WDS 18) Possible action of ip firewall filter are: a) [ b) [ c) [ d) [ e) [ f) [

] Bounce ] Accept ] Tarp ] Add-to-list ] Log ] Tarpit

19) How many layers does Open systems Interconnection model have? a) 9 b) 6 c) 5 d) 7 e) 12

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández 20) You can control bandwidth of a client connected to AP with the resource /interface wireless access-list? (assume the client uses MikroTik RouterOS). a) True b) False 21) Choose all valid hosts address range for subnet 15.242.55.62/27 a) 15.242.55.33 - 15.242.55.63 b) 15.242.55.33 - 15.242.55.62 c) 15.242.55.31 - 15.242.55.62 d) 15.242.55.32 - 15.242.55.63 22) Which configuration menu should you use to change router's Winbox default port? a) /ip service b) /ip firewall service-ports c) /ip firewall filter d) /system resource 23) A backup file from a MikroTik router is stored in plain text format? a) True b) False 24) In RouterOS queue configurations the word "total" usually represents: a) Download b) Upload + Download c) Download - Upload d) Upload 25) Is ARP used in the IPv6 protocol? a) True b) False 26) If ARP=reply-only is configured on an interface, what will this interface do? a) [ b) [ c) [ d) [ e) [

] Add new MAC addresses in /ip arp list ] Add new IP addresses in /ip arp list ] Accept all MAC-addresses listed in /ip arp as static entries ] Accept all IP addresses listed in /ip arp as static entries ] Accept all IP/MAC combinations listed in /ip arp as static entries

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández

27) You have a router with configuration: - Public IP: 202.168.125.45/24 - Default gateway: 202.168.125.1 - DNS Server: 248.115.148.136, 248.115.148.137 - Local IP: 192.168.2.1/24 Mark the correct configuration on client PC to access to the Internet: a) IP: 192.168.1.223/24 Gateway: 248.115.148.136 b) IP: 192.168.2.2/24 Gateway: 202.168.125.45 c) IP: 192.168.0.1/24 Gateway: 192.168.2.1 d) IP: 192.168.2.253/24 Gateway: 202.168.0.1 e) IP: 192.168.2.115/24 Gateway: 192.168.2.1 28) Select valid subnet masks: a) [ b) [ c) [ d) [

] 192.0.0.0 ] 255.255.192.255 ] 255.255.224.0 ] 255.192.0.0

29) The basic unit of a physical network (OSI Layer 1) is the: a) Frame b) Header c) Byte d) Bit 30) How many layers does Open Systems Interconnection model have? a) 5 b) 7 c) 12 d) 9 e) 31) MAC layer by OSI model is also known as: a) Layer 1 b) Layer 2 c) Layer 3 d) Layer 4 e) Layer 5 f) Layer 6

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández

32) Which computers would be able to communicate directly (eithout any routers involved)? a) [ b) [ c) [ d) [

] 192.168.17.15/29 and 192.168.17.20/28 ] 10.5.5.1/24 and 10.5.5.100/25 ] 10.10.0.17/22 and 10.10.1.30/23 ] 192.168.0.5/26 and 192.168.0.100

33) Select which of the following are "Public IP Addresses": a) [ b) [ c) [ d) [ e) [

] 11.63.72.21 ] 10.110.50.37 ] 172.28.73.21 ] 192.168.0.1 ] 172.168.254.2

34) What is term for the hardware coded address found on an interface? a) MAC Address b) Interface Address c) IP Address d) FQDN Address 35) Which of the following IP addresses are publicly routable? a) [ b) [ c) [ d) [

] 127.34.155.3 ] 11.3.10.4 ] 172.16.13.23 ] 192.168.1.4

36) Which one of the following are valid IP addresses? a) [ b) [ c) [ d) [

] 1.27.14.254 ] 192.168.13.255 ] 192.168.256.1 ] 10.10.14.0

37) A network ready device is directly connected to a MikroTik RouterBOARD 750 with a correct U.T.P. RJ45 functioning cable. The device is configured with an IPv4 address of 192.168.100.70 using a subnet mask of 255.255.255.252. What will be a valid IPv4 address for the RouterBOARD 750 for successful connection to the device? a) [ b) [ c) [ d) [

] 192.168.100.69/255.255.255.252 ] 192.168.100.70/255.255.255.252 ] 192.168.100.71/255.255.255.252 ] 192.168.100.68/255.255.255.252

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández 38) How many usable IP addresses are there in a 20-bit subnet? a) 4096 b) 2046 c) 2047 d) 2048 e) 4094 39) How many IP addresses can one find in the header of an IP packet? a) 4 b) 3 c) 2 d) 1 40) What protocol does ping use? a) UDP b) TCP c) ARP d) ICMP 41) If ARP=reply-only is enabled on one router interface, router can add dynamic ARP entries for the particular interface? a) True b) False 42) The network address is: a) [ ] The last address of the subnet b) [ ] The first usable address of the subnet c) [ ] The first address of the subnet 43) Select valid MAC-Address: a) 192.168.0.0/16 b) AEC8:21F1:AA44:54FF:1111:DDAE:0212:1201 c) 00:00:5E:80:EE:B0 d) G2:60:CF:21:99:H0 44) Action=redirect is applied in: a) Chain=srcnat b) Chain=dstnat c) Chain=forward

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández

45) You have 802.11b/g wireless card. What frequencies are available to you? a) 5800 MHz b) 2412 MHz c) 5210 MHz d) 2422 MHz e) 2327 MHz 46) Mark all correct statements about /export (rsc file) a) Exports logs from /log print b) Exports full configuration of the router c) Export only part of the configuration (for example /ip firewall) d) Exports scripts from /system script e) Exports files could not edited 47) What wireless card can we use to achieve 100 Mbps actual wireless throughput? a) 802.11 b/g b) 802.11 a/b/g c) 802.11 a d) 802.11 a/n e) 802.11 a/b/g/n 48) It is possible to add user-defined chains in /ip firewall mangle? a) Yes b) No 49) Action=redirect allos you to make: a) Transparent DNS Cache b) Forward DNS to another device IP address c) Enable Local Service d) Transparent HTTP Proxy 50) Which is correct masquerade rule for 192.168.0.0/24 network on the router with outgoing interface=ether1? a) /ip firewall nat add action=masquerade chain=srcnat b) /ip firewall nat add action=masquerade chain=srcnat src-address=192.168.0.0/24 c) /ip firewall nat add action=masquerade out-interface=ether1 chain=dstnat d) /ip firewall nat add action=masquerade chain=srcnat out-interface=ether1

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández

51) What letters appear next to a route, which is automatically created by RouterOS when user adds a valid address to an active interface? a) I b) D c) A d) O e) C 52) Can you manually add drivers to RouterOS in case your PCI Ethernet card is not recognized, and it's a driver issue? a) Yes b) No 53) For static routing functionality, additionally to the RouterOs system package, you will also need the following software package: a) none b) dhcp c) routing d) advancced-tools 54) Which are necessary sections in /queue simple to set bandwidth limitation? a) [ b) [ c) [ d) [

] target-address, max-limit ] target-address, dst-address, max-limit ] target-address, dst-address ] max-limit

55) What protocol is used for trace route? a) DHCP b) IP c) TCP d) ICMP e) UDP 56) From which of the following locations can you obtain Winbox? a) [ b) [ c) [ d) [

] Router's webpage ] Files menu in your router ] Via the console cable ] Mikrotik.com

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández

57) Two hosts, A and B, are connected to a broadcast LAN. Select all the answers showing pairs of IP address/mask which would allow IP connections to be established between the two host. a) [ b) [ c) [ d) [

] A: 10.1.2.66/25 and B: 10.1.2.109/26 ] A: 10.2.2.1/23 and B: 10.2.0.1/22 ] A: 10.1.2.192/24 and B: 10.1.2.129/26 --> 10.1.2.1 - 10.1.2.254 ] A: 10.2.1.0/23 and B: 10.2..0.1/22

58) Why is it useful to set a Radio Name on the radio interface? a) [ ] To identify a station in a list of connected clients b) [ ] To identify a station in the Access List c) [ ] To identify a station in Neighbor discovery 59) What kind of users are listed in the Secrets windows of the PPP menu? a) [ b) [ c) [ d) [ e) [ f) [

] PPTP Users ] L2TP Users ] Winbox Users ] Wireless Users ] PPPoE Users ] Hotspot Users

60) Router A and B are both running as PPPoE servers on different broadcast domains of your network. Is it possible to set Router A to use "/ppp secret" accounts from Router B to authenticate PPPoE customers? a) Yes b) No 61) MikroTik RouterOS DHCP client can receive following options: a) [ b) [ c) [ d) [ e) [

] Byte limit ] IP Gateway ] Rate limit ] Uptime limit ] IP Address and Subnet

62) The HotSpot feature can be used only on ethernet interfaces. You have to use a separete access point if you want to use this feature with wireless? a) Yes b) No

"Preguntas modelo de examen MTCNA" Autor: Aitor Morales Hernández

63) If you need to make sure that one computer in your HotSpot network can access the Internet without HotSpot authentication, which menu allow you to do this? a) Users b) IP bindings c) Walled-garden d) Walled-garden IP 64) How many different priorities can be selected for queues in MikroTik RouterOS? a) 8 b) 16 c) 0 d) 1 65) Which default route will be active? /ip route add disabled=no distance=10 dst-address=0.0.0.0/0 gateway=1.1.1.1 add disable=no distance=5 dst-address=0.0.0.0/0 gateway=2.2.2.2 a) Route via gateway 1.1.1.1 b) Route via gateway 2.2.2.2 66) How long is level 1 (demo) license valid? a) 24 hours b) Infinite time c) 1 month d) 1 year

1 B 2 A 3 C 4 C 5 B, C, D 6 A 7 C 8 D 9 A,D 10 D

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

A B A B A C, D C B, E, F D A

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

B A B B B A, B, C, D, E E A, C, D D B

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

B C A, E A B A, D A E C D

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

B C C B B D B D D

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

B B A A, B D A, D C, B, D A, B, C A, B, E A

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

B, E B B A B A

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.