MobyDick

September 4, 2017 | Author: Cristi Bogati | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download MobyDick...

Description

Herman Melville (n. 1 august 1819, New York - d. 28 septembrie 1891, New York) a fost un sBiografie Herman Melville s-a născut pe 1 august 1819 la New York. În amintirile sale afirma că gustul pentru aventuri l-a dobândit ascultând povestirile tatălui său Allan despre valuri marine monstruoase, înalte cât un munte, despre catarguri de corăbii care se rupeau ca surcelele în bătaia furtunilor, despre peripețiile unei călătorii pe mare către Le Havre sau Liverpool. După moartea tatălui, familia se mută la Lansingburg pe fluviul Hudson, unde tânărul Herman studiază la Albany Classical School. Lui Melville îi place însă să călătorească și în anul 1835 se îmbarcă pe un vas ancorat în portul orașului New York, traversează oceanul ca elev matelot până la Liverpool, vizitează Londra și se întoarce cu aceeași navă. În romanul Redburn: His First Voyage (Redburn: Prima sa călătorie), publicat în 1848, s-a inspirat din această experiență. Câțiva ani își asigură existența dând lecții particulare ca meditator. Impresionat de lectura cărții Two Years Before the Mast (Doi ani la catarg) de Richard Henry Dana, apărută în 1840, Melville se îmbarcă din nou ca marinar și, pe 1 ianuarie 1841, părăsește portul New Bedford/Massachusetts pe bordul balenierei Acushnet în direcția Oceanului Pacific. Ajuns la Insulele Marchize, părăsește nava. Impresiile din călătoria efectuată constituie tema povestirilor Taipi (1846) și Omoo (1847). După ce stă câtva timp în Insulele Societății, ajunge la Honolulu iar de aici, pe bordul fregatei americane United States, ajunge în toamna anului 1844 la Boston. Și experiența acestei călătorii va face obiectul unei povestiri, White Jacket: or, The World in a Man-of-War (Redingota albă sau lumea de pe o navă de război, 1850). În 1847, Melville se căsătorește la Boston cu Elizabeth Shaw, împreună vor locui în New York până în anul 1850, când cumpără o fermă în Pittsfeld. În anul următor apare romanul Moby Dick, carte care nu a atras la început atenția publicului. Între anii 1857 și 1870 are diverse ocupații la școlile din regiune și ține un ciclu de conferințe pe tema aventurilor din mările sudului. Mai târziu lucrează ca agent vamal al orașului New York. Herman Melville moare pe 28 septembrie 1891, după o boală de câteva luni, și este înmormântat în cimitirul Woodlawn din cartierul Bronx (New York).

Coperta romanului care l-a făcut celebru pe Melville, Moby Dick.

[modifică] Moby Dick Pentru detalii, vezi: Moby Dick.

Abia la câțiva ani după moartea lui Melville, romanul Moby Dick este redescoperit de public, recunoscându-i-se calitățile literare care i-au asigurat o popularitate crescândă ca una din creațiile cele mai importante ale literaturii universale. Romanul istorisește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe. Povestitor este un membru al echipajului, Ishmael. Proza lui Melville este complexă și de o imaginație bogată, ceea ce a făcut din el unul din cei mai fini stiliști ai limbajului din literatura americană, alături de William Faulkner, Henry James și Thomas Pynchon. Romanul este dedicat prietenului său, scriitorul Nathaniel Hawthorne, care i-a influențat scrierile. După acest roman s-au turnat mai multe filme cinematografice.

[modifică] Operă [modifică] Romane       

Taipi: A Peep at Polynesian Life, 1846 Omoo: A Narrative of Adventures in zhe South Seas, 1847 Redburn: His First Voyage, 1849 White-Jacket: or The World in a Man-of-War, 1850 Moby Dick, 1851 Israel Potter: His Fifty Years of Exile, 1855 The Confidence Man: His Masquerade, 1857

criitor american, cunoscut mai ales pentru romanul său Moby Dick, care l-a făcut celebru. Moby Dick este un roman al scriitorului american Herman Melville, publicat prima dată în 1851. Este considerat a fi o capodoperă a literaturii universale. Povestea descrie aventura marinarului Ishmael, la bordul balenierei Pequod, comandată de căpitanul Ahab. Ishmael își dă în curând seama că Ahab este în căutarea unei anumite balene, un cașalot alb, numit Moby Dick, o creatură feroce și enigmatică. În trecut, Moby Dick i-a distrus barca căpitanului Ahab și i-a mâncat un picior, iar acum acesta vrea răzbunare.

Aparut la 18 octombrie 1851 in editia engleza, la Londra, cu titlul The Whale - Balena, iar trei saptamani mai tarziu, in editia americana, cu titlul Moby Dick or the Whale - Moby Dick sau

Balena, acest roman este considerat „una dintre cele mai stranii si mai extraordinare carti scrise in veacul trecut" (E. Schi-leru). Romanul Moby Dick este construit pe o simbolistica a carei complexitate a creat mereu dificultati de interpretare. Epopeea balenei albe, cum a mai fost supranumit romanul, are drept punct de plecare fapte reale: existenta, invaluita in mister, a unui casalot care scufundase, de-a lungul timpului, nenumarate vase; documentarele realizate despre acest subiect si, nu in ultimul rand, experienta marinareasca, aventuroasa, a autorului, care a realizat nenumarate calatorii pe mare. Materia epica a romanului respecta, formal, schema cartii de aventuri: capitanul Ahab porneste impreuna cu echipajul sau spre a vana balena alba. Motivele participantilor de a pleca in aceasta expeditie sunt diferite. Ishmael, naratorul, este manat de curiozitatea pe care i-o starnise monstrul misterios si de dorinta de a strabate mari si tarmuri neumblate, in vreme ce Ahab avea o rafuiala personala cu balena: aceasta, cu multi ani in urma, il lasase schiop etc. Pana la intalnirea cu fatala balena alba, vasul „Pequod" colinda apele oceanului in lung si-n lat, vanand alte exemplare de casaloti. Finalul romanului are o mare concentrare simbolica: Ahab este legat, printr-o miscare gresita a celui care a aruncat harponul, de trupul giganticei si fioroasei balene ranite de moarte. Cu ultimele eforturi, balena reuseste sa sfarame intreaga corabie, iar echipajul, cu exceptia lui Ishmael, piere in apele oceanului. Peroratia finala a lui Ahab, romantica in esenta si retorica in forma, clarifica simbolistica actiunii acestuia: „Oh, moarte singuratica, dupa o viata singuratical () Plutesc acum spre tine, balena distrugatoare si nebiruita. in cea din urma clipa a vietii mele, tot impotriva ta ma arunc. in inima iadului daca voi ajunge si tot te voi strapunge" infruntarea dintre capitanul Ahab si monstrul ucigas are, pentru unii comentatori, semnificatia aceleia dintre om si propriul destin sau, pentru altii, dintre om si fortele adverse ale naturii. O posibila explicatie a faptului ca Ish-mael a ramas singurul supravietuitor de pe vasul „Pequod" o reprezinta faptul ca el s-a alaturat echipajului din curiozitate si nu din dorinta de a infrunta monstrul ucigas, de a iesi invingator din lupta cu acesta. Roman alegoric sau roman de aventuri, Mo-by Dick este una dintre cele mai importante opere in proza ale literaturii universale.

Moby Dick

De Herman Melville

A fost candva un baiat pe nume Ismael.Cu multi ani in urma el se afla in Manhattan.Intr-o zi si-a facut bagajele si a sosit la New Bredford.Nu cunostea New Bredford si s-a indreptat din instinct la un han de langa docuri.El a ajuns la barul hanului intalnindu-se cu Peter Coffin,numit si Iona.A aflat ca toate paturile din han sunt ocupate,numai daca ar vrea sa imparata patul cu un vanator de balene.Intr-un tarziu hangiul i-a dus pe Ismail si pe alti sase clinenti intr-o incapere vecina.Ei au luat cina acolo asteptandu-l pe vanator. Cativa marinari au dat buzna in incapere,Ismail razgandindu-se sa mai imparta patul cu vanatorul de balene.S-a hotarat sa doarma pe o banca ,dar gerul bate din geam spre usa exact pe deasupra lui Ismail.Era miezul noptii si vanatorul nu mai venise.Ismael a aflat ca vanatorul venea tarziu deoarece incerca sa-si vanda capul.Iona i-a spus lui Ismail ca vanatorul vine din Marile Sudului.Fiindu-I frig,Iamil s-a hotarat sa imparta patul cu vanatorul ,ducandu-se in camera inainte ca acesta sa apara. Vanatorul de balene a intrat in camera si s-a asezat in pat.Cand cei doi s-au atins,au sarit impreuna in sus,infricosati.Hangiul a ajuns imediat in camera potolindu-I pe cai doi care tipau de frica.Ismail a aflat ca pe vanator il cheama Quequeg.Cei doi s-au imprietenit si au mancat impreuna.Au cautat a doua zi o barca cu care sa plece intr-o calatorie,pentru a vana balene.Au urcat intr-un vas numit Pequod.Capitanul vasului se nume Peleg,dar i se spunea capitanul Ahab.Catre pranz au terminat si au plecat si ultimii dintre velari.Capitanul Ahab avea un picior de fildes ,care i-l mancase Moby Dick.Ei trebuiau sa il vaneze.Auajuns in tinutul icebergurilor,unde erau multe balene.Indata ei zaresc una, lansand balenierele la apa.Toti se indreptau spre balena,insfacand-o cu horpoanele.Au prins-o cu niste sfori,legand-o de vas.Capitanul Ahab i-a taiat capul din el curgand lichidul pretios pe care toti vanatorii de balene il cautau.Au umplut cateva butoaie cu lichidul acela si au ajuns la o colonie de balene,din care au mai vanat cateva. Capitanul Ahab si-a facut un harpon special cu care sa-l omoare pe Moby Dick.S-au intalint cu un alt vas al cariu capitan avea o mana de fildes,ea fiind mancata de Moby Dick.L-au zarit pe Moby Dick cu informatiile de la capitanul cu mana de fildes pe care l-au injunghiat cu cateva harpoane.In jurul sau s-au facut sute de sfori ,dar balena parca nu avea nimic. Ahab si-a luat harponul si l-a razbunat pe Starbuck,care fusese mancat de Moby Dick. Ahab i-a taiat capul si au vazut ca lichidul balenei era diferit de al celorlalte.Astfel ei si-au continuat calatoria,vanand mai multe balene.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF