Metodologia 3er Nivell
December 9, 2017 | Author: Oriol Ruiz Pujol | Category: N/A
Short Description
hghjmgj...
Description
CRÈDIT: Metodologia Nivell III
METODOLOGIA 3er NIVELL FEDERATIU
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
“ És millor saber desprès d’haver pensat i discuJt que acceptar els sabers que ningú discuteix per no haver de pensar” (Fernando Savater)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1. METODOLOGIA 1.1 CONTEXTUALITZACIÓ 1.2 RELACIÓ ENTRE ORIENTACIONS METODOLÒGIQUES, SITUACIONS DE JOC I ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES 1.3 ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES 1.3.1 CIRCUITS 1.3.2 JOCS ADAPTATS AL FUTBOL 1.3.3 ONADES 1.3.4 POSSESSIONS 1.3.5 PARTITS 1.4 LA TASCA D’ENTRENAMENT 1.4.1 CONDICIONANTS DE LA TASCA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.1 CONTEXTUALITZACIÓ
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
EXISTEIX UN MODEL O MÈTODE IDEAL DE RENDIMENT ?
“El mètode el posa el jugador, que en funció de les seves possibilitats i capacitats queda possibilitat per a fer una sèrie de coses i impossibilitat per a fer d’altres”. (Lillo, J.M)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
DIMENSIONS AL FUTBOL PSICOLOGIA P. FÍSICA
PSICOLOGIA
P. FÍSICA
TÀCTICA
TÈCNICA
IDEA BIOLÒGICA
TÀCTICA
TÈCNICA
IDEA HOLÍSTICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
TEORIES REDUCCIONISTES -‐ -‐ -‐ -‐ -‐ -‐ -‐ -‐
TEORIES SISTÈMIQUES-‐COMPLEXES
-‐ Les fases i sub-‐fases es poden dis;ngir, El joc està dividit en fases (A-‐D). mai separar ja que formen part del Les estructures del jugador s’op;mitzen mateix procés. aïlladament (prioritzar E.Condicional). -‐ Jugador entès com a unitat funcional El rendiment es valora a través (op;mització totes estructures). d’aspectes quanJtaJus. -‐ Prioritat aspectes qualitaJus. El jugador compleix funcions que tenen -‐ El jugador interacciona per un correcte a veure amb parts del joc. funcionament del model. Menyspreu del valor contextual. -‐ El context determina el valor del La complementarietat s’estableix des de futbolista. les diferencies. -‐ La complementarietat s’estableix des de Lògica inqüesJonable. les similituds. Cos tècnic és el propietari del -‐ La lògica s’ha de qüesJonar per poder coneixement. ampliar la realitat. -‐ El jugador i les seves possibilitats de interacció produeixen el model. (Cano, O. 2009)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
Cos Tècnic (crear-‐dissenyar)
Situacions d’entrenament per ajudar als jugadors a interpretar eficaçment situacions reals que es trobaran a la compe;ció Crear sinergies individuals i grupals
Augmentar llibertat d’acció individual i grupal
DESENVOLUPAMENT D’UN JOC COL·∙LECTIU EFICIENT I EFICAÇ “Construir sinergies per guanyar llibertat d’acció i usar-‐la per crear noves sinergies”. (Pol, R.)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
QUÈ ÉS UN EQUIP DE FUTBOL ? “Un equip de futbol és un sistema dinàmic complex, i les interaccions entre els jugadors estaran caracteritzades per dinàmiques que alternaran períodes estables e inestables, buscant sempre estar a la vora del caos”. (Pol, R.) “Es una confrontació entre sistemes caò;cs deterministes amb organització fractal” (Frade, V; Oliveira, J; Amieiro, N.)
SISTEMES CAÒTICS: “Sistemes complexes que es caracteritzen per un conjunt d’agents d’interacció, que cooperen, amb objec;us i comportaments comuns coordinats, fent emergir un cert ordre i estabilitat en un context caò;c de desordre e inestabilitat permanent”.
(Stacey, 1995)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ASPECTES GENERALS A TENIR EN COMPTE PER PART DE L’ENTRENADOR
-‐ Entendre que tant jugadors com equips de futbol son sistemes complexes. -‐ No entenem el funcionament dels sistemes com una simple agregació de components ( Ex: un equip no és simplement la suma de diferents jugadors). -‐ Les propietats i qualitats de l’equip emergeixen de la interrelació no-‐lineal entre els seus components. -‐ El nostre objec;u serà el d’intentar que el nostre equip jugui com una unitat funcional. -‐ Potenciar un model orientat a la millora de les capacitats interacJves i organitza;ves dels jugadors i de l’equip. -‐ De vegades un equip pateix en “defensa”, pel que fa quan té la pilota. Té sen;t parlar de conceptes dividits com Atac-‐Defensa?. -‐ Fases i transicions no son fets aïllats si no fases interdependents. -‐ Tenir present aspectes com: en quina zona del camp està la pilota, en quines condicions es troba el posseïdor, quin ;pus de pressió ens està realitzant l’equip rival, en quines condicions estructurals i organitzacionals es troba el meu equip...etc.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
MODEL DE JOC • “El mètode està en el model de compeKció del futbol. ParKnt d’això es poden dissenyar diferents tasques, però sempre basant-‐se en en les referències i paràmetres de la compeKció.” (Cuadrado Pino, J.) • “Considerem que la missió dels tècnics s’ha de centrar en desenvolupar un model d’entrenament que cobreixi les necessitats que es deriven de la compeKció, i que les sessions d’entrenament permeKn accedir a nivells òpKms de prestació durant la compeKció, no només en un pla condicional sinó sobretot en el pla cogniKu” (Hernández, D.) • “El més important en un equip es tenir un model de joc, un conjunt de principis que donin organització a l’equip, per això la meva atenció està dirigida a aquest model des del primer dia, les preocupacions tècniques, ^siques i psicològiques apareixen per arrossegament i com a conseqüència de l’especificitat del nostre model de joc i la forma d’estructurar-‐lo en les sessions d’entrenament” (Mourinho, J.)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
MODEL DE JOC
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ASPECTES GENERALS A TENIR EN COMPTE EN L’ELABORACIÓ DEL NOSTRE MODEL DE JOC
-‐ Formulació de Principis que susten;n i guiïn el disseny i desenvolupament del model de joc. -‐ Buscar criteris per discriminar com i per què funciona un model de rendiment. -‐ No creure en exercicis i/o models de rendiment ideals sinó en models adequats o no a les caracterís;ques d’una determinada situació (no copiar models). -‐ Les relacions que es donen entre tots els elements de rendiment seran no lineals i per tant no proporcionals. -‐ Centrar-‐nos més en entrenar la capacitat d’adaptació a diferents entorns i/o situacions que no en l’entrenament de patrons fixes o rígids de comportament. -‐ Entendre el rendiment com un factor sensible a qualsevol canvi del context. RENDIMENT ÉS UNA QUALITAT CONTEXTUAL
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
FACTORS A TENIR EN COMPTE EN L’ELABORACIÓ DEL NOSTRE MODEL DE JOC
A V A L U A C I Ó
OBSERVACIÓ DELS NOSTRES JUGADORS I DEL JOC COL·∙LECTIU
IdenJficar tendències, fortaleses i debilitats
Escollir valors i conceptes que volem i podem potenciar
Crear situacions d’entrenament en relació al nostre Model de Joc on existeixi la presa de decisions, manifestades per habilitats tècnic-‐tàcJques, que sol·∙liciten accions msiques, suportades per una dimensió psicològica.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.2 RELACIÓ ENTRE ORIENTACIONS METODOLÒGIQUES, SITUACIONS DE JOC I ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ORIENTACIONS METODOLÒGIQUES DESCONTEXTUALITZADES
METODOLOGIA ANALÍTICA
CONTEXTUALITZADES
METODOLOGIA GLOBAL
METODOLOGIA SISTÈMICA
QUÈ ? ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES PARTITS
POSSESSIONS ONADES
CIRCUITS JOCS ADAPTATS AL FUTBOL
COM ?
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONCEPTES: Metodologia Descontextualitzada: Es caracteritza principalment per no respectar la presa de decisions manifestada al futbol i/o pel fet de no tenir cap orientació ni relació amb el model de joc de l’equip. Metodologia Contextualitzada: Es caracteritza principalment per respectar la presa de decisions manifestada al futbol i pel fet d’orientar-‐la i relacionar-‐la amb un model de joc determinat. Situació de joc: Son tots aquells comportaments o accions que respecten la lògica interna del futbol. Presa de decisions: La presa de decisions en els esports col·∙lec;us emergeix del procés con;nu i crí;c de buscar informació per actuar, i actuar per detectar millor la informació (Araújo et al., 2006; Gibson, 1979).
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
PRESA DE DECISIONS
PRESA DE DECISIONS SIMPLE (No hi ha oposició)
PRESA DE DECISIONS COMPLEXA (Si hi ha oposició)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
M. ANALÍTICA Només importen els factors quan;ta;us. Potencia el treball per separat dels diferents aspectes que influeixen en el joc. Suprimeix la presa de decisions per part dels jugadors. ENTRENAMENT DESCONTEXTUALITZAT
CORRECCIÓ ASPECTES TÈCNICS (EXECUCIÓ)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
M. GLOBAL Introdueix aspectes qualita;us a l’entrenament. Les qualitats són exposades de forma conjunta. Consideració de la presa de decisions del futbolista (sense relació amb el Model de Joc). ENTRENAMENT DESCONTEXTUALITZAT
CORRECCIÓ ASPECTES TÀCTICS DESCONTEXTUALITZATS
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
M. SISTÈMICA A més d’aconseguir els beneficis de l’entrenament global, aporta l’orientació de presa de decisions cap a un objec;u concret i específic del joc (Relació amb el Model Joc). Aconsegueix en el par;cipant sen;ments propis del futbol (progressió, orientació, protecció de la porteria...) ENTRENAMENT CONTEXTUALITZAT
CORRECCIÓ ASPECTES TÀCTICS CONTEXTUALITZATS
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
HI POT HAVER O NO PRESA DE DECISIONS SIMPLE I NO HI HA RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
ORIENTACIÓ METODOLÒGICA DESCONTEXTUALITZADA METODOLOGIA ANALÍTICA
SITUACIONS DE JOC
ESTRATÈGIA DIDÀCTICA ONADES
ESTRATÈGIA DIDÀCTICA CIRCUITS
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
HI HA PRESA DE DECISIONS COMPLEXA PERO NO HI HA RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
ORIENTACIÓ METODOLÒGICA DESCONTEXTUALITZADA METODOLOGIA GLOBAL
SITUACIONS DE JOC
ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES ONADES
POSSESSIONS
PARTITS
ESTRATÈGIA DIDÀCTICA JOCS ADAPTATS AL FUTBOL
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
HI HA PRESA DE DECISIONS COMPLEXA I RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC ORIENTACIÓ METODOLÒGICA CONTEXTUALITZADA
METODOLOGIA SISTÈMICA SITUACIONS DE JOC EQUIP
S. ESTRUCTURA COMPLETA
COORDINACIÓ JUGADORS
S. ESTRUCTURA PARCIAL S. INTERSECTORIALS S. SECTORIALS JUGADOR
JUGADOR
ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES ONADES
POSSESSIONS
PARTITS
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
Situacions de joc en estructura completa (Pol, R): -‐ Situacions d’atac-‐defensa o par;ts condicionats (estructura completa de tot l’equip). -‐ No s’incideix de forma preferent sobre un ;pus d’interaccions o relacions concretes entre els jugadors (pot aparèixer qualsevol ;pus d’interacció). -‐ S’acostumen a u;litzar a la fase final de la sessió d’entrenament i també per a observar tendències de comportament entre els jugadors. Situacions de joc en estructura parcial (Pol, R): -‐ S’intenta “limitar” o condicionar certs comportaments per tal de potenciar les interaccions preferents entre determinats jugadors. -‐ Tenen com a objec;u reforçar i/o modificar alguns comportaments a nivell col·∙lec;u en diferents situacions de joc. -‐ Es recolzen en la creació de situacions fractals de joc per tal reduir el nivell d’interac;vitat de certs jugadors en determinades situacions (potenciar determinades interaccions preferents) i per condicionar a l’equip a situacions on no s’aconsegueixi un comportament eficaç (obligar a millorar la capacitat d’adaptació col·∙lec;va a situacions canviants i/o no conegudes).
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
SITUACIONS DE JOC D’ESTRUCTURA PARCIAL: Situacions de joc intersectorials: -‐ -‐ -‐ -‐
Tasques de col·∙laboració-‐ oposició amb major par;cipació de jugadors per equip (6-‐11). Permeten enllaçar els diferents comportaments sectorials. Han de respectar la interrelació entre els principis del model de joc i les diferents fases del joc. S’introdueixen regles de provocació per tal de condicionar les respostes a nivell col·∙lec;u amb l’objec;u d'aconseguir que els jugadors responguin òp;mament (en funció del model de joc) davant d’una determinada situació de joc.
Situacions de joc sectorials: -‐ Tasques de col·∙laboració-‐oposició per a una línia, carril o grup reduït de jugadors amb relació directa en el joc. -‐ Acostumen a par;cipar pocs jugadors per equip (< 5) normalment en espais reduïts. -‐ El jugador ha d’actuar en la seva posició actual i complint el rol que determini el nostre model de joc.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.3 ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.3 ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES 1.3.1 CIRCUITS
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONCEPTE DE CIRCUITS: Son tasques que no respecten la lògica interna del futbol i que s’u;litzen principalment per a la millora de les habilitats coordina;ves i les accions tècniques dels jugadors d’una forma descontextualitzada. Son tasques que no han han de ser prioritàries en les nostres sessions d’entrenament i que s’aconsella ubicar-‐les dins de la part inicial (escalfament).
CIRCUIT COORDINACIÓ ESPECÍFICA GRÀFICA CRÈDIT: Metodologia Nivell I DESCRIPCIÓ Contingut: conducció de pilota Consigna: conducció amb diferents superfícies Categoria: pre-benjamí. Participants: Tot el grup. Espai: 20 x 20, dues files separades per 5 m.
Explicació: Competicions de relleus per grups fent conducció en ziga-zaga pels cons traslladant la pilota amb diferents superfícies de contacte.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.3 ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES 1.3.2 JOCS ADAPTATS AL FUTBOL
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONCEPTE DE JOCS ADAPTATS AL FUTBOL: Son tasques que no respecten la lògica interna del futbol i que tenen com a principal objec;u la recreació d’una situació lúdica-‐espor;va de forma descontextualitzada. Son tasques que no han de ser prioritàries en les nostres sessions d’entrenament i que s’aconsella ubicar-‐les dins de la part inicial (escalfament). JOCS ADAPTATS AL FUTBOL GRÀFICA CRÈDIT: Metodologia Nivell I DESCRIPCIÓ Contingut: transport de pilota Consigna: transport amb diferents superfícies Categoria: benjamí. Participants: Tot el grup. Espai: 30 x 30 Explicació: Els jugadors amb pilota han de conduir fins a la línia de fons contraria intentant que els dos jugadors de la línia de ½ camp no els toqui la pilota. Si un dels dos jugadors del mig toca la pilota d’un jugador, aquest canvia de rol i passa a intentar tocar les pilotes dels companys (s’afegeix al ½ camp). Guanya l’últim jugador que aconsegueixi evitar que li toquin la pilota.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.3 ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES 1.3.3 ONADES
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONCEPTE D’ONADES Tasques on: -‐ S’intenta emfa;tzar i/o corregir una situació de joc molt concreta (normalment aspectes tècnics-‐tàc;cs) contextualitzada o descontextualitzada on el seu desenvolupament serà de forma discon;nua, tenint en compte que el temps de l’ac;vitat dependrà de l’equip que ;ngui la possessió de la pilota (Castellano, 2005; Sans i Franarola, 1996). -‐ La durada mínima ha de ser una fase de joc (l’onada s’acaba si l’equip atacant marca gol, perd la pilota o aquesta se’n va fora), i una durada màxima d’una unitat de compe;ció, és a dir, l’equip defensor aconsegueix recuperar la pilota i puntuar fent arribar la pilota a una zona determinada, o l’equip que comença atacant recupera la pilota desprès d’haver-‐la perdut (Álvaro, Dorado, González Badillo, González, Navarro, Molina, Portolés i Sánchez, 1995).
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
TIPUS D’ONADES CONTEXTUALITZADES SITUACIONS REDUIDES
TREBALL DE LÍNIES
TÀCTICA
JOC COL·∙LECTIU
DESCONTEXTUALITZADES ACCIONS COMBINADES JOC COL·∙LECTIU
ACCIONS COMBINADES
SITUACIONS REDUIDES
TÈCNICA
TÀCTICA
SITUACIONS
SITUACIONS
SITUACIONS
SITUACIONS
SITUACIONS
1x1, 5x5. ESTRUCTURA DE JOC SECTORIAL
Mínim una línia de l’equip ESTRUCTURA DE JOC
3x0, 11x0
1x0, 2x0 3x0...11x0
1x1 fins 3x3 (amb igualtat, inferioritat, superioritat numèrica)
METODOLOGIA SISTÈMICA
M. ANALÍTICA
M. GLOBAL
HI HA RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
Pot haver-‐hi o no RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
NO HI HA RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
INTERSECTORIAL
(Accions combinades)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ONADES CONTEXTUALITZADES Onades orientades al desenvolupament del model de joc han de respectar:
1) De forma total o parcial les opcions de passada que té cada jugador en un par;t quan aquest està en possessió de la pilota. -‐ Exemple d’opcions de passada d’un central amb pilota en un par;t: opció perpendicular d’un punta en l’úl;ma línia, opcions en diagonal de jugadors interiors i del lateral proper, opcions de jugar amb pivots i l’altre central...etc. 2) El posicionament dels jugadors al camp. Els jugadors han de par;cipar en zones pròximes a la seva zona d’intervenció preferent durant el par;t. (Adaptat de Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ONADA CONTEXTUALITZADA
ParJcipants: Situació de 4c2+1P NormaJva: Es respecten les posicions naturals dels jugadors (Ex: interior, extrems i punta). El camp està dividit en 2 zones (1,2). El jugadors no poden sor;r de la seva zona. Els 3 atacants de zona 1 només poden entrar a l’àrea si reben una passada en profunditat de qualsevol company (no es pot entrar en conducció). Onada acaba si es finalitza a porteria o l’equip defensor recupera pilota i intenta progressar i/o passar per les mini porteries. Variants: Incorpotació d’un jugador ofensiu i dendesiu a zona 1 (ampliar l’espai si és necessari)
1 2
ConJngut: Creació i penetració en espais entre intervals de linea defensiva (zona central). Consigna: Equip ofensiu: Sectorial: Emfa;tzar la passada en profunditat batent l’úl;ma línia defensiva. Jugadors: Extrems: Separar-‐se de centrals, donar màxima amplitud al camp, recolzaments diagonals i orientar el cos correctament per rebre cap a porteria. Punta: Ocupar zona intermitja de centrals, recolzaments diagonals i correcta orientació del cos per rebre pilota en direcció a porteria. Interior-‐Pivot: Circulació ràpida, orientació del cos per ampliar el camp visual, adequar passades en el moment precís. Equip defensiu: Si hi ha opció en la transició, conducció o passada orientada a porteries, si no és possible rebuig orientat.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ONADA CONTEXTUALITZADA
ParJcipants: Situació de 4c2+1P NormaJva: Es respecten les posicions naturals dels jugadors (Ex: interior, extrems i punta). El camp està dividit en 2 zones (1,2) i a la zona 2 trobem 3 subzones, una per cada jugador de la línia davantera. Els defensors es poden moure per tota la zona 2, un pressiona al jugador amb pilota i l’altre fa cobertura. Els 3 atacants de zona 1 només poden entrar a l’àrea si reben una passada en profunditat de qualsevol company (no es pot entrar en conducció). Onada acaba si es finalitza a porteria o l’equip defensor recupera pilota i intenta progressar fins a zona vermella. Variants: Incorporació d’un jugador ofensiu i defensiu a zona 1
1 2
ConJngut: Creació i penetració en espais entre intervals de linea defensiva (zona central). Consigna: Equip ofensiu: Sectorial: Emfa;tzar la passada en profunditat batent l’úl;ma línia defensiva. Jugadors: Extrems: Separar-‐se de centrals, donar màxima amplitud al camp, recolzaments diagonals i orientar el cos correctament per rebre cap a porteria. Punta: Ocupar zona intermitja de centrals, recolzaments diagonals i correcta orientació del cos per rebre pilota en direcció a porteria. Interior-‐Pivot: Circulació ràpida, orientació del cos per ampliar el camp visual, adequar passades en el moment precís. Equip defensiu: Si hi ha opció en la transició, conducció o passada orientada a porteries, si no és possible rebuig orientat.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
etodologia Nivell II CRÈDIT: TMÀCTICA PRIMER NIVELL
ONADA CONTEXTUALITZADA
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut TÀCTIC: Cobertures al marcador del posseïdor Situació de Joc: Treball defensiu en el nostre propi camp Acció tècnica preferencial: entrada, intercepctació Consignes: -‐ Especial atenció a las distàncies i orientacions del marcatge. En funció del rival, company i situació de joc -‐ Tenir present el fora de joc -‐ Mantenir una bona estructura defensiva -‐ Ajudes permanents potenciant el 2:1 defensiu Tipus de Tasca: Onada Contextualitzada ParJcipants: 2 centrals + 1 pivot contra 2 puntes
2
Espai: Zona central mig camp (dibuix) Explicació: Es juga entre la zona d’àrea i mig camp, l’espai es divideix en dues zones. Sempre inicia el porter dels atacants. L’objec;u dels atacants és fer gol després d’haver passat a la zona 1 a través de conducció (1 punt) o a través d’una passada al punta (3 punts). Si un defensor recupera fa gol a la porteria normal. La jugada s’acaba si es fa gol, la pilota se’n va fora o l’equip atacant torna a recuperar la pilota un cop l’ha perduda.
1
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ONADA DESCONTEXTUALITZADA ConJngut: Finalització a porteria Consigna: Passades i controls orientats per progressar. Adequar el “;mming” entre la centrada i els moviments de rematada. ParJcipants: Situació de 3x0+P NormaJva: Situació de finalització a porteria on es pretén emfa;tzar la correcció d’aspectes tècnics com la passada, centre i remat a porteria. El jugador amb pilota passa al jugador de banda que conduirà i centrarà als dos rematadors (punta+ jugador incorporat). La durada de la situació finalitza amb el remat a porteria d’algun dels dos jugadors rematadors. Variants: Limitar a un toc la rematada a porteria, els gols de cap valen doble..etc
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ONADA DESCONTEXTUALITZADA ConJngut: Finalització a porteria Consigna: Passades i controls orientats per progressar. Adequar el “;mming” entre la centrada i els moviments de rematada. ParJcipants: Situació de 3x0+P NormaJva: Situació de finalització a porteria on es pretén emfa;tzar la correcció d’aspectes tècnics com la passada, centre i remat a porteria. El jugador amb pilota passa al jugador de banda que conduirà i centrarà als dos rematadors (punta 2n pal+ jugador incorporat 1r pal). La durada de la situació finalitza amb el remat a porteria d’algun dels dos jugadors rematadors. La primera passada i la centrada s’haurà de realitzar entre les porteries marcades amb cons. Variants: Limitar a un toc la rematada a porteria, els gols de cap valen doble..etc
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.3 ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES 1.3.4 POSSESSIONS
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONCEPTE DE POSSESSIÓ Situació on hi ha dos equips (possibilitat d’incorporar comodins per l’equip posseïdor o inclús en ocasions crear un tercer equip), que es disputen el manteniment de la possessió de la pilota sense l’objec;u de finalitzar la jugada marcant gol a una porteria. Possibles objecJus d’un equip en possessió de la pilota (durant un parJt): -‐ Superar una línia a traves d’una passada a un jugador que pugui rebre darrera d’una línia rival. -‐ Trobar un jugador que mitjançant la recepció d’una passada a l’espai, una conducció o un regat pugui conquistar l’espai existent darrera de la defensa rival. -‐ Trobar un jugador que pugui progressar cap a la porteria rival o que per posició al camp i caracterís;ques individuals pugui finalitzar la jugada. (Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
“La possessió de la pilota no ha de ser una finalitat, sinó un mitjà per aconseguir progressar en direcció a la porteria rival” (Pol, R).
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
TIPUS DE POSSESSIONS CONTEXTUALITZADES JOCS DE POSICIÓ ESPECÍFICS
JOCS DE POSICIÓ TÀCTICA SITUACIONS 1x1, 1x2, 2x1 (opció d’incorporar més jugadors però sense interferir en les situacions tàcJques simples.
DESCONTEXTUALITZADES
JOC COL·∙LECTIU
JOC COL·∙LECTIU
SITUACIONS
SITUACIONS
Totes excepte 1x1,1x2,2x1
Posicions naturals dels jugadors. Consignes tàcJques generals. NO hi han consignes tàcJques específiques del meu model de joc
Totes excepte 1x1,1x2,2x1 Posicions naturals dels jugadors. Consignes tàcJques específiques del meu model de joc
AMB ORIENTACIÓ I DIRECCIONALITAT
CONSERVACIONS TÀCTICA-‐ JOC COL·∙LECTIU
TÈCNICA SITUACIONS
SITUACIONS
1x1 fins 3x3 (amb igualtat, inferioritat, superioritat numèrica)
1x1 fins 10x10 (amb igualtat, inferioritat, superioritat numèrica)
SENSE ORIENTACIÓ NI DIRECCIONALITAT
AMB ORIENTACIÓ I DIRECCIONALITAT
METODOLOGIA SISTÈMICA
METODOLOGIA GLOBAL
HI HA RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
NO HI HA RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
Possessions orientades al desenvolupament del model de joc han de respectar: (Pol, R) 1) De forma total o parcial les opcions de passada que té cada jugador en un par;t quan aquest està en possessió de la pilota. -‐ Exemple d’opcions de passada d’un central amb pilota en un par;t: opció perpendicular d’un punta en l’úl;ma línia, opcions en diagonal de jugadors interiors i del lateral proper, opcions de jugar amb pivots i l’altre central...etc. 2) Respectar el posicionament dels jugadors al camp. Els jugadors han de par;cipar en zones pròximes a la seva zona d’intervenció preferent durant el par;t. Possessions en estructura completa: L’equip posseïdor disposa d’11 jugadors (o 7 en futbol 7) respectant l’estructura d’equip al complert. Possessions en estructura parcial: L’equip posseïdor disposa de menys d’11 jugadors (o – de 7 en futbol 7) i per tant manquen alguns recolzaments o interaccions que es donarien en una situació d’estructura completa.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II Possessions amb orientació i direccionalitat : L’objec;u de cada equip és el de superar amb la pilota controlada una
determinada zona. Existeix sen;t d’orientació en l’espai (zona a defensar i a atacar) i la necessitat de progressar constantment amb la pilota.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
P. CONTEXT (JOC DE POSICIÓ) Contingut: Comportaments col·lectius en funció de l’orientació del joc. Consigna: A nivell col·∙lec;u es prioritzaran consignes tàc;ques molt generals: amplitud, profunditat Participants: 6 c 6. Espai: Mig camp Zones de puntuació: Verds a zona 1, blaus a zona 2.
1
Normativa: Participen la línia defensiva i dos pivots d’un equip contra 2 puntes i la línia de mitjos de l’altre. Si es fa arribar la pilota a la zona de puntuació es suma un punt, si a més s’hi realitzen 5 passades (a zona puntuació), el punt és doble. Variants: 7 c 7. Porters par;cipen com a jugadors oferint recolzaments en la possessió de la pilota.
2
CRÈDIT: Metodologia Nivell II Possessions amb orientació i direccionalitat : L’objec;u de cada equip és el de superar amb la pilota controlada una
determinada zona. Existeix sen;t d’orientació en l’espai (zona a defensar i a atacar) i la necessitat de progressar constantment amb la pilota.
P. CONTEXT (JOC POSICIÓ ESPECÍFIC)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
Contingut: Comportaments col·lectius en funció de l’orientació del joc. Consigna: A nivell col·∙lec;u, sectorial i individual en relació als comportaments que volem desencadenar en el nostre Model de Joc. Participants: 10 c 10.
Variants: 11 c 11. Porters par;cipen com a jugadors oferint recolzaments en la possessió de la pilota.
2 PUNTS
Normativa: Es mantenen posicions naturals dels jugadors. L’equip posseïdor s’ha d’associar en la zona de puntuació. Les zones pròximes a porteria tenen major puntuació (més rellevants en un par;t). Això condicionarà l’organització dels dos equips tenint en compte que es juga amb la regla de fora de joc.
1 PUNT
Zones de puntuació: mig camp propi + mig camp contrari 0 punts, zona ¾ contrari 1 punt, àrea contària 2 punts.
0 PUNTS
Espai: camp de futbol 11
(Pol, R) (Adaptat de Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II Possessions amb orientació i direccionalitat : L’objec;u de cada equip és el de superar amb la pilota controlada una determinada zona. Existeix sen;t d’orientació en l’espai (zona a defensar i a atacar) i la necessitat de progressar constantment amb la pilota.
Participants: 10 c 10. Espai: camp de futbol 11. Zones de puntuació: zona de marca contraria Normativa: Cada equip ha d’arribar a la zona de marca ( ja sigui mitjançant conducció o passada en profunditat). L’equip sense la possessió de la pilota ha d’evitar la progressió de l’equip rival
Variants: Introducció de superioritat o inferioritat numèrica en un dels dos equips.
ZONA DE PUNTUACIÓ
Contingut: Comportaments col·lectius en funció de la direcció en la progressió del joc. Consigna: A nivell col·∙lec;u, sectorial i individual en relació als comportaments que volem desencadenar en el nostre Model de Joc.
ZONA DE PUNTUACIÓ
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
P. CONTEXT (JOC POSICIÓ ESPECÍFIC)
(Pol, R) (Adaptat de Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II Possessions amb orientació i direccionalitat : L’objec;u de cada equip és el de superar amb la pilota controlada una determinada zona. Existeix sen;t d’orientació en l’espai (zona a defensar i a atacar) i la necessitat de progressar constantment amb la pilota.
Z.P
Contingut: Comportaments col·lectius en funció de la direcció en la progressió del joc. Consigna: A nivell col·∙lec;u, sectorial i individual en relació als comportaments que volem desencadenar en el nostre Model de Joc.
Z.P
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
P. CONTEXT (JOC POSICIÓ ESPECÍFIC)
Participants: 10 c 10. Espai: camp de futbol 11.
Variants: Introducció de superioritat o inferioritat numèrica en un dels dos equips.
Z.P
Normativa: Cada equip ha d’arribar a la zona de marca ( ja sigui mitjançant conducció o passada en profunditat). L’equip sense la possessió de la pilota ha d’evitar la progressió de l’equip rival. Quan un equip aconsegueix puntuar inicien ells mateixos la jugada de nou .
Z.P
Zones de puntuació: zona de marca contraria
(Pol, R) (Adaptat de Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
POSSESSIONS CONTEXTUALITZADES AMB ORIENTACIÓ I DIRECCIONALITAT -‐ Major importància de la conducció (determinar si és adient limitar els tocs). -‐ Té importància el fet d’intentar rebre per darrere una línia rival. -‐ És necessari una organització defensiva zonal per evitar la progressió del rival (incorporació del fora de joc) . -‐ Permet jugar en igualtat numèrica degut a possibles situacions de superioritat, igualtat, inferioritat que es donaran. -‐ Possibilitat de que el jugador faci dos tocs: un per controlar i un per passar però amb l’opció de progressar en conducció si la situació ho permet sense que comptabilitzin els tocs. (Adaptat de Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
POSSESSIONS CONTEXTUALITZADES AMB ORIENTACIÓ I DIRECCIONALITAT -‐ Major importància dels moviments a l’espai de la línia defensiva rival i entrades des de 2ª línia. -‐ Els comportaments per superar línia defensiva son més evidents i significa;us que a les altres possessions. -‐ Major importància en recepcions superant línies de pressió. -‐ Importància de moviments orientats a mantenir una estructura equilibrada. -‐ Necessitat d’una organització defensiva zonal per evitar la progressió del rival.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II P. Sense orientació ni direccionalitat : L’únic objec;u de l’equip posseïdor és el de mantenir la possessió sense cap intenció de progressar. No es respecten les posicions naturals dels jugadors , les opcions de passada i zones d’intervenció al par;t. S’aconsellen per aconseguir objec;us condicionals per sobre de conceptes tàc;cs. POSSESSIÓ DESCONTEXTUALITZADA (CONSERVACIÓ) ConJngut: opcions de passada al jugador amb pilota i pressió defensiva. Consigna: Amplitud del camp, mobilitat i oferir línies de passada al jugador amb pilota ParJcipants: 4 c 4. NormaJva: L’objec;u de la tasca és el de mantenir la possessió de la pilota i realitzar 10 passades entre l’equip posseïdor per tal d’aconseguir un punt. Si s’aconsegueix un punt l’equip posseïdor con;nua mantenint la possessió de la pilota. Variants: Introduir dos comodins exteriors per l’equip posseïdor.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II P. Sense orientació ni direccionalitat : L’únic objec;u de l’equip posseïdor és el de mantenir la possessió sense cap intenció de progressar. No es respecten les posicions naturals dels jugadors , les opcions de passada i zones d’intervenció al par;t. S’aconsellen per aconseguir objec;us condicionals per sobre de conceptes tàc;cs. POSSESSIÓ DESCONTEXTUALITZADA (CONSERVACIÓ) ConJngut: opcions de passada al jugador amb pilota i pressió defensiva. Consigna: Amplitud del camp, mobilitat i oferir línies de passada al jugador amb pilota ParJcipants: 4 c 4. NormaJva: L’objec;u de la tasca és el de mantenir la possessió de la pilota i realitzar 10 passades entre l’equip posseïdor per tal d’aconseguir un punt. Si s’aconsegueix un punt l’equip posseïdor con;nua mantenint la possessió de la pilota. Variants: Introduir dos comodins exteriors per l’equip posseïdor.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
P. Amb orientació i direccionalitat : L’objec;u de l’equip posseïdor és el de mantenir la possessió de la pilota amb la intenció d’orientar la possessió cap a una zona determinada (no es respecten les posicions naturals dels jugadors, les opcions de passada i zones d’intervenció al par;t). POSSESSIÓ DESCONTEXTUALITZADA (CONSERVACIÓ)
Zones de puntuació: Si un equip fa 3 passades en qualsevol zona de puntuació és un punt. NormaJva: L’equip amb pilota ha d’intentar arribar a una de les zones de puntuació i fer com a mínim 3 passades sense perdre la possessió per a sumar un punt. Si ho aconsegueix con;nua amb la possessió de la pilota per intentar puntuar a l’altra zona. L’equip sense pilota haurà d’evitar-‐ho. Variants: Incorporació d’un porter a cada zona de puntuació (només pot jugar amb els peus i es puntua fent arribar la pilota d’un porter a un altre fent mínim 3 passades a l’espai central).
ZONA DE PUNTUACIÓ
ParJcipants: 6 c 6
ZONA DE PUNTUACIÓ
ConJngut: Progressió i orientació col·∙lec;va en situacions descontextualitzades Consigna: Amplitud del camp, mobilitat oferir línies de passada al jugador amb pilota. Orientació dels controls i les passades en direcció a la zona de puntuació.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
P. Amb orientació i direccionalitat : L’objec;u de l’equip posseïdor és el de mantenir la possessió de la pilota amb la intenció d’orientar la possessió cap a una zona determinada (no es respecten les posicions naturals dels jugadors, les opcions de passada i zones d’intervenció al par;t). POSSESSIÓ DESCONTEXTUALITZADA (CONSERVACIÓ) ConJngut: Progressió i orientació col·∙lec;va en situacions descontextualitzades Consigna: Amplitud del camp, mobilitat oferir línies de passada al jugador amb pilota. Orientació dels controls i les passades en direcció a la zona de puntuació. ParJcipants: 6 c 6+2c Zones de puntuació: Si un equip aconsegueix portar la pilota de comodí a comodí és un punt. NormaJva: L’equip amb pilota ha d’intentar portar la pilota de comodí a comodí. Si ho aconsegueixen con;nuen amb la possessió de la pilota. No es pot donar la passada entre comodins. L’equip sense pilota haurà d’evitar-‐ho. Variants: Es puntua fent arribar la pilota d’un comodí a l’altre fent mínim 3 passades a l’espai central.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.3 ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES 1.3.5 PARTITS
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONCEPTE DE PARTITS Tasques on: -‐ L’espai ha de ser polaritzat (Castellano, 2005), és a dir, amb una o més d’una porteria a cada extrem del camp. -‐ Hi hagin dos equips, i que cadascun ataqui i defensi a una o més d’una porteria -‐ El joc sigui conJnuat, és a dir, la possessió de la pilota pot passar d’un equip a un altre, sense que això condicioni el temps de la durada de la tasca (con;nuïtat de les transicions). Apareixen els 4 moments del joc -‐ Es puntuï fent gol a la porteria de l’equip rival (pot haver la possibilitat de fer gol a més d’una porteria).
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
TIPUS DE PARTITS CONTEXTUALITZATS JOC COL·∙LECTIU
TÀCTICA
SITUACIONS
SITUACIONS
Totes excepte 1x1,1x2,2x1
1x1, 1x2, 2x1
MOMENT OFENSIU (ATAC ORG)
TRANSICIÓ DEFENSA-‐ATAC
MOMENT DEFENSIU (DEF.ORG)
Orientats a les fases:
INICIACIÓ EN EL JOC
CONSERVACIÓ-‐ PROGRESSIÓ EN EL JOC
TRANSICIÓ ATAC-‐DEFENSA
Orientats a les fases:
FINALITZACIÓ EN EL JOC
EVITAR INICIACIÓ EN EL JOC
METODOLOGIA SISTÈMICA
HI HA RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
EVITAR CONSERVACIÓ-‐ PROGRESSIÓ EN EL JOC
EVITAR FINALITZACIÓ EN EL JOC
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
FINALITZACIÓ CONSERVACIÓ-‐PROGRESSIÓ INICIACIÓ
Zona 3 CARRIL
Zona 2 CENTRAL
Zona 1
CARRIL DRETÀ
FASES:
CARRIL ESQUERRÀ
MOMENT OFENSIU: ZONES
T R A N S I C I O N S
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJt contextualitzat – FASE INICIACIÓ ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats).
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
PARTIT CONTEXTUALITZAT (FASE INICIACIÓ)
ParJcipants: 8+2c x 6+1P
2 1
ConJngut: Relació línia defensiva amb el doble pivot. Consigna: -‐ Central amb pilota: abans de rebre mirar si li pot passar al pivot, si no connectar amb comodins o laterals. -‐ Pivots: jugar per darrere dels rivals (aparèixer). Si central té pilota i hi ha opció de passada el pivot contrari fa el recolzament i l’altre es;ra en profunditat. -‐ Laterals: si tenim pilota ocupar zones exteriors (sempre per davant de línia de centrals) si no zones interiors.
NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. -‐ Es respecten posicions (Atacants= 2 centrals+2 laterals+ 2 pivots + 2 bandes, Def: Linea defensiva de 4 jugadors + 2 puntes). Pivots poden entrar a zona 1 -‐ Emfa;tzar la connexió de L.defensiva amb el doble pivot. Si es marca gol mitjançant aquesta acció (gol val doble). -‐ Línia defensiva si està pressionada pot jugar directament amb comodins. Equip defensor ha de recuperar pilota i marcar a una de les dos porteries. Variants: + o – graus de llibertat als jugadors atacants.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJt contextualitzat – FASE INICIACIÓ PARTIT CONTEXTUALITZAT (FASE INICIACIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Relació línia defensiva amb el doble pivot. Consigna: -‐ Central amb pilota: abans de rebre mirar si hi pot passar al pivot si no connectar laterals. -‐ Pivots: jugar per darrere dels rivals (aparèixer). Si central té pilota i hi ha opció de passada el pivot contrari fa el recolzament i l’altre es;ra en profunditat. -‐ Laterals: si tenim pilota ocupar zones exteriors (sempre per davant de línia de centrals) si no zones interiors. ParJcipants: 6 x 5+2P NormaJva: -‐ L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria -‐ Es respecten posicions (Atacants= 2 centrals+2 laterals+ 2 pivots, Def: 3 pivots + 2 puntes). Pivots atacants han de respectar les seves zones. -‐ Si atacants fan gol després d’una conducció de lateral entre porteria groga, el gol val doble -‐ Equip defensor ha de recuperar pilota i marcar a la porteria. Variants: + o – graus de llibertat als jugadors atacants.
Dissenya un parJt contextualitzat per a la fase d’iniciació
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJt contextualitzat – FASE PROGRESSIÓ P. CONTEXTUALITZAT (FASE PROGRESSIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
Contingut: Comportaments col·lectius ofensius per a la progressió del joc. Consigna: - L. Defensiva: circulació ràpida i controls orientats per progressar. - Laterals: sempre més avançats que la línia de centrals (incorporació a ½ camp per crear superioritat numèrica amb interior). - Interiors: alternar moviments cap a interior o estar obert per crear espai al lateral (2x1). - Pivot: oferir sempre línia de passada per darrera d’interiors. - Puntes: Alternar moviments contraris (ocupar intervals centralslaterals). Si un interior progressa sense pressió un punta ha de donar profunditat. Participants: 9 c 9 +2P Normativa: Normativa: Els dos equips tenen les mateixes normes. - Línia defensiva ha de fer mínim 3 passades per progressar a ½ camp (opció d’incorporació un lateral per crear superioritat numèrica). - Zona ½ camp discriminar opció per progressar o conservar. Si s’entra a zona finalització s’ha d’acabar jugada, no es pot retrocedir (pot entrar un interior). - Si es recupera pilota a z.finalització opció de finalitzar. Si es recupera a ½ camp, discriminar millor opció (iniciar, conservar o progressar). Variants: Introducció de superioritat o inferioritat numèrica en un dels dos equips en funció de l’assoliment de l’objectiu.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
ParJt contextualitzat – FASE PROGRESSIÓ P. CONTEXTUALITZAT (FASE PROGRESSIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
Contingut: Comportaments col·lectius ofensius per a la progressió del joc. Consigna: - L. Defensiva: circulació ràpida i controls orientats per progressar. - Laterals: sempre més avançats que la línia de centrals (incorporació a ½ camp per crear superioritat numèrica amb interior). - Interiors : alternar moviments cap a interior o estar obert per crear espai al lateral (2x1). - Pivots: oferir sempre línia de passada per darrera d’interiors. - Puntes: Alternar moviments contraris (ocupar intervals centralslaterals). Si un interior progressa sense pressió un punta ha de donar profunditat. Participants: 6 c 6 +2P Normativa: Els dos equips tenen les mateixes normes. - Es pot canviar de zona ja sigui mitjançant una passada o una conducció - Quan la pilota arribi a zona de progressió, es desenvolupa joc real.
(Pol, R) Variants: Introducció de superioritat o inferioritat numèrica en un dels dos equips en funció de l’assoliment de l’objectiu.
Dissenya un parJt contextualitzat per a la f.progressió
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
PARTIT CONTEXTUALITZAT (FASE FINALITZACIÓ)
ParJcipants: 6 c 6+2P NormaJva: Es mantenen les posicions naturals (pivot+2 interiors + 2 extrems i 1 punta). -‐ Equip blau ha de fer com a mínim 3 passades a zona 1 per progressar a zona 2. -‐ Un cop la pilota entra a zona 2 s’ha de finalitzar la jugada a porteria ja que no es pot retrocedir a zona 1. Si pilota entra a zona 2 un dels interiors pot entrar per realitzar un 4c4 i finalitzar. -‐ Línia defensiva no pot sor;r de la seva zona, els puntes tenen llibertat per defensar a zona 1. Si roben atac lliure. A par;r de la 3a passada un dels dos extrems poden entrar a zona 1 si ho creuen convenient (un defensor pot entrar). Variants: + o – graus de llibertat als jugadors atacants.
1 2
ConJngut: Progressió trivot amb zona finalització. Consigna: Equip atacant: -‐ MC i interiors: Mai poden estar els 3 jugadors en la mateixa zona. Discriminar millor opció: progressar a zona 2 o conservar pilota a zona 1. -‐ Pivot donar sempre sor;da per darrere dels interiors. -‐ Interiors: mai poden estar en la mateixa zona però tenen llibertat per intercanviar posicions. Jugar a les esquenes dels defensors. -‐ Punta fixar als dos centrals i es;rar (no venir a rebre). -‐ Extrems: discriminar moment oportú per venir a rebre a zona interior i crear espai a banda per 2x1.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
PARTIT CONTEXTUALITZAT (FASE FINALITZACIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
Dissenya un parJt contextualitzat per a la f.finalitziació
ParJcipants: 6 c 6+2P NormaJva: Posicions blau:pivot+2 interiors + 2 extrems i 1 punta; vermell: 4 defenses + 2 pivots. -‐ Equip blau ha de fer com a mínim 3 passades a zona 1 per progressar a zona 2. -‐ Un cop la pilota entra a zona 2 s’ha de finalitzar la jugada a porteria ja que no es pot retrocedir a zona 1. Si pilota entra a zona 2 un dels interiors pot entrar per realitzar un 4c4 i finalitzar. -‐ Línia defensiva no pot sor;r de zona 2 i ha de deixar sempre lliure el carril oposat a on es troba la pilota, els puntes tenen llibertat per defensar a zona 1. Si roben atac lliure. Si s’aconsegueix jugar amb l’atacant del carril lliure i es finalitza després de la seva centrada el gol és doble.
1 2
ConJngut: Progressió trivot amb zona finalització. Consigna: Equip atacant: -‐ MC i interiors: Mai poden estar els 3 jugadors en la mateixa zona. Discriminar millor opció: progressar a zona 2 o conservar pilota a zona 1. -‐ Pivot donar sempre sor;da per darrere dels interiors. -‐ Interiors: mai poden estar en la mateixa zona però tenen llibertat per intercanviar posicions. Jugar a les esquenes dels defensors. -‐ Punta fixar als dos centrals i es;rar (no venir a rebre). -‐ Extrems: discriminar moment oportú per venir a rebre a zona interior i crear espai a banda per 2x1.
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ DEF-ATAC FASE D’INICIACIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició ofensiva en zona d’iniciació. Consigna: -‐ Línia defensiva quan recupera pilota a zona d’inici: Assegurar primera passada. Primera opció és la de progressar i connectar amb zona ½ camp. Si no es pot iniciar joc de nou i donar temps a l’atac organitzat. -‐ Laterals: màxima amplitud, línia de passada. -‐ Centrals: amplitud. -‐ Porter sempre sor;da per darrera. -‐ Comodí: opció de rebre a zona d’inici (oferir línia de passada clara) ParJcipants: 9c9+1c+2P NormaJva:. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions en funció de les zones del camp. -‐ El joc s’inicia sempre en el quadrat central (2c2+1c). L’equip que primer faci 3 passades al quadrat pot connectar amb els companys de zona de finalització (3c4) per tal de marcar gol. La línia defensiva ha d’evitar el gol i recuperar la pilota. -‐ La resta de jugadors s’ha de mantenir en les seves zones. En el moment que la defensa recupera el par;t passa a ser lliure. -‐ Totes les aturades de joc (pilotes fora, faltes, fores de joc) s’inicien des de el quadrat central. Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
Dissenya un parJt contextualitzat per a la transició OFN PARTIT CONTEXTUALITZAT en z ona d ’inici DESCRIPCIÓ GRÀFICA (TRANSICIÓ DEF-ATAC FASE D’INICIACIÓ) ConJngut: Comportaments de transició ofensiva en zona d’iniciació. Consigna: -‐ Línia defensiva quan recupera pilota a zona d’inici: Assegurar primera passada. Primera opció és la de progressar i connectar amb zona ½ camp. Si no es pot iniciar joc de nou i donar temps a l’atac organitzat. -‐ Laterals: màxima amplitud, línia de passada. -‐ Centrals: amplitud. -‐ Porter sempre sor;da per darrera. -‐ Comodí: opció de rebre a zona d’inici (oferir línia de passada clara ParJcipants: 6c4+2P Zones de puntuació: Gol a porteria gran suposa l’obtenció d’1 punt i a porteries pe;tes 2p. NormaJva:. Es respecten les posicions naturals dels jugadors. -‐ El joc s’inicia en zona 2 per part d’equip groc amb l’objec;u de marcar gol. -‐ La línia defensiva i els dos pivots han d’evitar el gol i recuperar la pilota. En el moment que la recupera el par;t passa a ser lliure amb objec;u de marcar a porteria gran o pe;tes. -‐ Totes les aturades de joc (pilotes fora, faltes, fores de joc) s’inicien en zona 2 de l’equip groc. Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ DEF-ATAC FASE CONSERVACIÓ-PROGRESSIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició ofensiva en zona de conservació-‐progressió. Consigna: -‐ trivot: si es recupera la pilota al mig del camp la prima opció es sempre progressar (assegurant primera passada). Si no hi ha opció de progressar conservar la pilota en ½ camp (associació trivot) amb l’opció d’incorporar un lateral. Si no es pot conservar s’inicia el joc amb línia defensiva (donant sempre línies de passada per darrera de pilota). ParJcipants: 8c8+2P NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions en funció de les 3 zones del camp. -‐ Quan la pilota arriba a zona de ½ camp s’han de fer mínim 5 passades en la zona per poder progressar a zona de finalització (màxim 3 tocs per jugador). -‐ Si s’aconsegueix el joc passa a ser lliure, si es perd la pilota l’equip que ha recuperat ha de discriminar si conservar la pilota a zona ½ camp per iniciar atac organitzat o progressar cap a zona de finalització. Un cop es recupera hi ha opció de lateral i/ o punta d’entrar a zona ½ camp) Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
Dissenya un parJt contextualitzat per a la transició OFN PARTIT CONTEXTUALITZAT DESCRIPCIÓ GRÀFICA en zona conservació -‐ progressió (TRANSICIÓ DEF-ATAC FASE CONSERVACIÓ-PROGRESSIÓ) ConJngut: Comportaments de transició ofensiva en zona de conservació-‐progressió. Consigna: -‐ trivot: si es recupera la pilota al mig del camp la prima opció es sempre progressar (assegurant primera passada). Si no hi ha opció de progressar conservar la pilota en ½ camp (associació trivot) amb l’opció d’incorporar un lateral. Si no es pot conservar s’inicia el joc amb línia defensiva (donant sempre línies de passada per darrera de pilota). ParJcipants: 6c7+2P NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i aquests s’han de mantenir dins la zona senyalada en el dibuix. -‐ Equip groc inicia i mentre aquest ataca ni els jugadors atacants (grocs) ni defensors (blaus) poden canviar de zona. -‐ En moment en que defenses recuperen, par;t lliure.
(Pol, R) Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ DEF-ATAC FASE FINALITZACIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició ofensiva en zona de finalització. Consigna: Si es roba a zona d’inici en camp contrari finalització ràpida (buscar ;r a porteria o accions ràpides en profunditat atacant a la zona on més desorganització rival hi ha). Comodí s’incorpora a zona de finalització en la transició defensa atac fent un 4c4 ParJcipants: 9c9+1c+2P NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions en funció de les 3 zones del camp. -‐ L’equip que inicia el joc (línia defensiva) ha de fer mínim 5 passades en la seva zona per poder progressar a ½ camp (màxim 3 tocs per jugador). -‐ Si ho aconsegueix el joc passa a ser lliure, si perden pilota es donarà un 4c4 en la seva zona d’inici (s’incorpora comodí a l’atac). Els 3 atacnts + comodí han de finalitzar jugada (no retrocedir). Variants: + o – graus de llibertat als jugadors. Quan la pilota vagi fora del camp, iniciar des de els porters
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
Dissenya un parJt contextualitzat per a la transició OFN PARTIT CONTEXTUALITZAT en zona conservació -‐ pDESCRIPCIÓ rogressió GRÀFICA (TRANSICIÓ DEF-ATAC FASE FINALITZACIÓ)
ConJngut: Comportaments de transició ofensiva en zona de finalització. Consigna: Si es roba a zona d’inici en camp contrari finalització ràpida (buscar ;r a porteria o accions ràpides en profunditat atacant a la zona on més desorganització rival hi ha). ParJcipants: 6c5+2P NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions en funció de les 2 zones del camp. -‐ L’equip que inicia el joc (línia defensiva) ha de fer mínim 5 passades en la seva zona per poder progressar a ½ camp (màxim 3 tocs per jugador). -‐ Si ho aconsegueix el joc passa a ser lliure, si perden pilota es donarà un 4c5 en la seva zona d’inici . Davanter de l’equip blau no pot sor;r de la seva zona de joc.
Variants: + o – graus de llibertat als jugadors. Quan la pilota vagi fora del camp, iniciar des de els porters
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
FINALITZACIÓ CONSERVACIÓ-‐PROGRESSIÓ INICIACIÓ
Zona 3 CARRIL
Zona 2 CENTRAL
Zona 1
CARRIL DRETÀ
FASES:
CARRIL ESQUERRÀ
MOMENT DEFENSIU: ZONES
T R A N S I C I O N S
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
P. CONTEXTUALITZAT (EVITAR FASE INICIACIÓ) ConJngut: Comportaments defensius per evitar la creació de situacions d’atac (inici del joc). Consigna: -‐ Puntes: orientar la sor;da de pilota a banda (per laterals). -‐ Punta pròxim a jugador amb pilota: tapar línia de passada interior i donar sor;da a banda. -‐ Punta llunyà: evitar canvi d’orientació i connexió amb central.
NormaJva: Es respecten les posicions naturals al camp. -‐ L’equip atacant ha de fer mínim 3 passades (circulació) a zona 1 per tal d’entrar a zona 2 i finalitzar a porteria (opció d’incorporació d’un lateral). -‐ Equip defensor: Han d’intentar recuperar la pilota el més ràpid possible per tal d’iniciar la transició ofensiva i intentar marcar gol. -‐ Si es recupera la pilota a zona de finalització s’obliga a finalitzar la jugada sense tornar a zona d’inici. (possibilitat d'incorporar-‐ se un lateral). Si es recupera a zona d’inici pròpia s’han de fer mínim 3 passades per iniciar l’atac a zona de finalització-‐ Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
2 1
ParJcipants: 6+1P c 6
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
P. CONTEXTUALITZAT (EVITAR FASE INICIACIÓ) ConJngut: Comportaments defensius per evitar la creació de situacions d’atac (inici del joc). Consigna: -‐ Puntes: orientar la sor;da de pilota a banda (per laterals). -‐ Punta pròxim a jugador amb pilota: tapar línia de passada interior i donar sor;da a banda. -‐ Punta llunyà: evitar canvi d’orientació i connexió amb central.
NormaJva: Es respecten les posicions naturals al camp. -‐ L’equip atacant ha de fer mínim 3 passades (circulació) a zona 1 per tal d’entrar a zona 2 (conducció/passada) i finalitzar a porteria. -‐ Equip defensor: Han d’intentar recuperar la pilota el més ràpid possible per tal d’iniciar la transició ofensiva i intentar marcar gol. -‐ Si es recupera la pilota a zona de finalització s’obliga a finalitzar la jugada sense tornar a zona d’inici. (possibilitat d'incorporar-‐ se un lateral). -‐ A zona 1, l’equip defensor ha de deixar lliure el carril contrari a on es troba la pilota. Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
2 1
ParJcipants: 6+1P c 4+1P
CRÈDIT: Metodologia Nivell I
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). P.CONTEXTUALITZAT (EVITAR FASE PROGRESSIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
Contingut: Comportaments col·lectius defensius per evitar la progressió del joc. Consigna: Puntes: orientar la sortida de pilota cap a banda (laterals) tancant passades interiors. Trivot: Tancar línies de passada, jugador més proper al posseïdor ha de pressionar i els altres estar molt a prop dels possibles receptors (tancar línies de passada interior). Pressió intensa i solidaritat defensiva al ½ del camp. L.Defensiva: vigilàncies a possibles receptors i propers a les marques. Laterals tancats (importància d’evitar passades als intervals lateral-central). Participants: 9 c 9 + 2P Normativa: Es respecten les posicions dels jugadors. Els dos equips tenen les mateixes normes. Quan s’arriba a zona ½ camps s’han de fer mínim 3 passades per a progressar a zona de finalització (opció d’incorporació un lateral a ½ camp i un interior a zona finalització). L’equip defensor ha d’evitar que l’equip amb pilota pugui arribar a zona de finalització. Si es recupera pilota a zona finalització s’ha de finalitzar. Si es recupera a ½ camp hi han dos opcions: (iniciar amb línia defensiva o fer 3 passades per progressar a zona de finalització. Variants: Introducció de superioritat o inferioritat numèrica en un dels dos equips.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). P.CONTEXTUALITZAT (EVITAR FASE PROGRESSIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
Contingut: Comportaments col·lectius defensius per evitar la progressió del joc. Consigna: Puntes: orientar la sortida de pilota cap a banda (laterals) tancant passades interiors. Trivot: Tancar línies de passada, jugador més proper al posseïdor ha de pressionar i els altres estar molt a prop dels possibles receptors (tancar línies de passada interior). Pressió intensa i solidaritat defensiva al ½ del camp. L.Defensiva: vigilàncies a possibles receptors i propers a les marques. Laterals tancats (importància d’evitar passades als intervals lateral-central). Participants: 10 c 10 + 2P Normativa: Es respecten les posicions dels jugadors. Els dos equips tenen les mateixes normes. Els jugadors de l’equip posseïdor no poden sortir de la seva zona de joc. Els jugadors de zones diferents es comunicaran entre ells mitjançant la passada. I està prohibit utilitzar el joc directe, saltar-se el sector central.
Variants: Introducció de superioritat o inferioritat numèrica en un dels dos equips.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). PARTIT CONTEXT. (EVITAR FASE FINALITZACIÓ) ConJngut: Evitar la finalització de l’equip rival. Consigna: -‐ Punta i extrems tapar passades interiors i orientar la sor;da del rival a banda. Línia defensiva: Tancar línies de passades interiors, reduir espais, pressionar al jugador que rep d’esquenes. Centrals: un marcant al punta l’altre realitzant cobertura. Laterals: pendents dels extrems, tancar passades interiors. Marcatge zonal ParJcipants: 6+2c +1P x 6 +2c+1P NormaJva: Es mantenen les posicions dels jugadors. -‐ Equip atacant ha de fer mínim 3 passades a línia defensiva (per poder connectar amb zona de finalització i intentar marcar gol. -‐ Equip atacant pot jugar amb els seus dos comodins per fer superioritat numèrica intentar marcar (no es pot jugar directe des de zona defensiva amb pivots). -‐ Equip defensiu ha d’intentar que l’equip atacant arribi a zona de finalització i finalitzi la jugada amb èxit. Si recupera, es canvien els rols.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). PARTIT CONTEXT. (EVITAR FASE FINALITZACIÓ) ConJngut: Evitar la finalització de l’equip rival. Consigna: Punta i extrems tapar passades interiors i orientar la sor;da del rival a banda. Línia defensiva: Tancar línies de passades interiors, reduir espais, pressionar al jugador que rep d’esquenes. Centrals: un marcant al punta l’altre realitzant cobertura. Laterals: pendents dels extrems, tancar passades interiors. En centrada: marcatge a l’home. ParJcipants: 6+1P x 6+1P NormaJva: Es mantenen les posicions dels jugadors. Equip blau inicia sempre. -‐ Hi ha dues zones delimitades al lateral de l’àrea on no es pot robar la pilota (sí pressionar però sense prendre la pilota). D’aquesta manera busquem que atacants finalitzin constantment a través de centrades, de manera que els defensors hagin d’establir constantment marcatges a l’home. Variants:
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ ATAC-DEFENSA FASE INICIACIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició defensiva en zona d’iniciació. Consigna: L. Defensiva: si es perd pilota a zona d’inici ràpidament tancar espai central (reduir espai entre intervals). Centrals: molt junts i cobertures. Laterals: tancar ràpidament zona central i deixar bandes lliures. Porter: Atent a possibles passades en profunditat i comunicació amb línia defensiva. Comodí: s’incorpora a defensar a zona d’inici. Interiors ajudes defensives i ocupar espais buits per oferir línia de passada quan es recuperi la pilota. ParJcipants: 9c9+1c+2P NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions en funció de les 3 zones del camp. L’equip que inicia el joc (línia defensiva) ha de fer mínim 5 passades en la seva zona per poder progressar a ½ camp (màxim 2 tocs per jugador). Si ho aconsegueix el joc passa a ser lliure. Si L. Defensiva perden pilota en l’inici el Variants: + o – graus de llibertat als jugadors. Quan la pilota vagi fora del camp, iniciar des de els porters
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ ATAC-DEFENSA FASE INICIACIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició defensiva en zona d’iniciació. Consigna: L. Defensiva: si es perd pilota a zona d’inici ràpidament tancar espai central (reduir espai entre intervals). Centrals: molt junts i cobertures. Laterals: tancar ràpidament zona central i deixar bandes lliures. Porter: Atent a possibles passades en profunditat i comunicació amb línia defensiva. Comodí: s’incorpora a defensar a zona d’inici. Interiors ajudes defensives i ocupar espais buits per oferir línia de passada quan es recuperi la pilota. ParJcipants: 5c52P NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. Els laterals i pivot de l’equip blau no poden baixar a rebre al la zona de joc anterior. L’equip groc te lliure mobilitat en l’espai. El joc s’iniciarà sempre des de porter de l’equip blau. Variants: + o – graus de llibertat als jugadors. Quan la pilota vagi fora del camp, iniciar des de els porters
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ ATAC-DEF FASE CONSERVACIÓ-PROGRESSIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició defensiva en zona de conservació-‐progressió. Consigna: Trivot: si perdem en ½ del camp el jugador més proper al posseïdor pressiona sense ser superat. Els dos altres jugadors tanquen espais i possibles línies de passada. L. Defensiva: vigilàncies i propers a les marques. Puntes: Evitar que el rival jugui amb línia defensiva (tancar línies de passada) ParJcipants: 8c8+2P NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions en funció de les 3 zones del camp. Quan la pilota arriba a zona de ½ camp s’han de fer mínim 5 passades en la zona per poder progressar a zona de finalització(màxim 3 tocs per jugador).
Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ ATAC-DEF FASE CONSERVACIÓ-PROGRESSIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició defensiva en zona de conservació-‐progressió. Consigna: Trivot: si perdem en ½ del camp el jugador més proper al posseïdor pressiona sense ser superat. Els dos altres jugadors tanquen espais i possibles línies de passada. L. Defensiva: vigilàncies i propers a les marques. Puntes: Evitar que el rival jugui amb línia defensiva (tancar línies de passada) ParJcipants: 10c10+2P NormaJva: L’objec;u de cada equip és el de marcar gol a porteria contraria. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions. Inicien sempre blaus. Els jugadors no poden canviar de zona (mig camp), excepte un blau que sí que es pot incorporar a camp contrari quan tenen la pilota i dos grocs que, quan recuperen pilota, poden passar a camp rival. Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ ATAC-DEFENSA FASE FINALITZACIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició defensiva en zona de finalització. Consigna: 3 jugadors atacants en zona de finalització al perdre la pilota: Pressió immediata del jugador més proper al posseïdor de la pilota. Els altres dos tapen possibles línies de passada de jugadors propers. Jugadors del ½ camp: pressionen tapant línies de passada. L.Defensiva: avança la línia, vigilàncies. ParJcipants: 8c8+1c+2P NormaJva:. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions en funció de les zones del camp. El joc s’inicia sempre en zona de finalització per part dels atacants (3c4). Els 3 atacants tenen màxim dos tocs per jugador i han de tocar la pilota tots per poder finalitzar. La línia defensiva ha d’evitar el gol i recuperar la pilota. En el moment que la recupera el par;t passa a ser lliure. Totes les aturades de joc (pilotes fora, faltes, fores de joc) s’inicien des de la zona de finalització per part de l’equip atacant. Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts contextualitzats: Aquells on es pretén millorar el joc col·∙lec;u incidint en comportaments tàc;cs relacionats amb el nostre model de joc (contextualitzats). PARTIT CONTEXTUALITZAT (TRANSICIÓ ATAC-DEFENSA FASE FINALITZACIÓ)
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Comportaments de transició defensiva en zona de finalització. Consigna: 3 jugadors atacants en zona de finalització al perdre la pilota: Pressió immediata del jugador més proper al posseïdor de la pilota. Els altres dos tapen possibles línies de passada de jugadors propers. Jugadors del ½ camp: pressionen tapant línies de passada. L.Defensiva: avança la línia, vigilàncies. ParJcipants: 10c10+2P NormaJva:. Es respecten les posicions naturals dels jugadors i organitzacions en funció de les zones del camp. El joc s’inicia sempre des d’un dels dos porters, qui jugarà directament a zona 3 per provocar la transició (qualsevol acció de joc parat es jugarà directament a zona 3). Els jugadors de la línia defensiva poden incorporar a zona 2, sempre i quan això passi un davanter els seguirà. Línia de mitjos juguen sempre a zona 2.
Variants: + o – graus de llibertat als jugadors.
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
TIPUS DE PARTITS DESCONTEXTUALITZATS TÀCTICA-‐ JOC COL·∙LECTIU
TÈCNICA
SITUACIONS
SITUACIONS
1x1 fins 3x3 (amb igualtat, inferioritat, superioritat numèrica)
1x1 fins 10x10 (amb igualtat, inferioritat, superioritat numèrica)
OBJECTIU: EMFATITZACIÓ D’ELEMENTS
TÈCNICS-‐TÀCTICS
METODOLOGIA GLOBAL
NO HI HA RELACIÓ AMB EL MODEL DE JOC
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts descontextualitzats: Aquells on s’emfa;tza la correcció d’elements tècnics-‐tàc;cs en situacions globals de joc (descontextualitzades).
PARTIT DESCONTEXTUALITZAT ConJngut: Varietat del ;r en situacions descontextualitzades Consigna: fomentar les accions cosntants de ;r ParJcipants: 3c3 + 2P + 2c NormaJva: L’objec;u de la tasca és el de emfa;tzar l’acció tècnic-‐ tàc;ca del xut en diferents situacions u;litzant diferents super€cies de contacte. Els jugadors interiors es poden moure lliurement dins del camp. Xut des de zona defensiva val doble. Jugadors interiors tenen màxim 2 tocs i comodins exteriors 1 per passar o xutar. Comodins poden marcar xutant a primer toc. Variants: Limitar el número de tocs i obligar a que sempre hi ha d’haver com a mínim un jugador a zona defensiva pròpia (existeix possibilitat d’incorporar un jugador a zona atac).
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ParJts descontextualitzats: Aquells on s’emfa;tza la correcció d’elements tècnics-‐tàc;cs en situacions globals de joc (descontextualitzades).
PARTIT DESCONTEXTUALITZAT ConJngut: Varietat del ;r en situacions descontextualitzades Consigna: fomentar les accions cosntants de ;r ParJcipants: 2c2 + 2P + 1c NormaJva: L’objec;u de la tasca és el de emfa;tzar l’acció tècnic-‐ tàc;ca del xut en diferents situacions u;litzant diferents super€cies de contacte. Els jugadors interiors es poden moure lliurement dins del camp. Xut des de zona defensiva val doble. Jugadors tenen màxim 2 tocs i comodí 1 per passar o xutar.
Variants: Limitar el número de tocs i obligar a que sempre hi ha d’haver com a mínim un jugador a zona defensiva pròpia (existeix possibilitat d’incorporar un jugador a zona atac).
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.4 LA TASCA D’ENTRENAMENT
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ASPECTES GENERALS A TENIR EN COMPTE EN EL DISSENY DE LES TASQUES D’ENTRENAMENT:
-‐ Fomentar la presa de decisions i augmentar la seva complexitat a mesura que els jugadors assimilin i dominin els principis del joc. -‐ Provocar l'aprenentatge dels jugadors. Evitar bateries d’exercicis o u;litzar exercicis observats (no hi han exercicis “ideals”). -‐ Mantenir la lògica estructural del joc (u;litzar porteries per orientar el joc i acostumar al jugador a atacar i defensar). -‐ Evitar desconnectar les fases i moments del joc. (Per què uns només ataquen o defensen?). -‐ Ser conduïdes sota el Control Directe en poques ocasions, u;litzant el Descobriment Guiat i la Resolució de Problemes en la majoria de tasques dissenyades. -‐ Evitar les aturades amb massa freqüència. Si es fan massa errors cal tornar a tasques d’assimilació i si l’error es troba en la pròpia tasca tenir la capacitat de detectar-‐lo i corregir-‐lo.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ASPECTES GENERALS A TENIR EN COMPTE EN EL DISSENY DE LES TASQUES D’ENTRENAMENT:
-‐ Hem d’intentar fomentar la vivència i experimentació de les “tendències” informa;ves que es donen en l’entorn per tal de millorar la capacitat d’adaptació dels nostres jugadors a diferents situacions de joc. Variabilitat -‐ El jugador ha d’aprendre a percebre possibilitats d’acció en el context de joc seguint sempre una línia i una lògica metodològica. -‐ Creació d’entorns d’entrenament que es;mulin la percepció de les possibilitats d’acció correlacionades amb la compeJció i en relació amb el nostre model de joc. -‐ De vegades podem estar complint l’objec;u d’una tasca però alhora promovent una sèrie de comportaments contraproduents amb la lògica interna del joc (crear oportunitats per a marcar gols i guanyar i alhora evitar les del equip contrari).
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
ASPECTES GENERALS A TENIR EN COMPTE EN EL DISSENY DE LES TASQUES D’ENTRENAMENT:
-‐ L’ús excessiu de situacions molt rígides (automa;tzades) a més de tenir poca transferencia a les situacions reals del joc, pot limitar la potencialitat dels jugadors i de l’equip alhora de percebre possibilitats d’acció eficaces en la compe;ció. -‐ La realització excessiva de possessions sense orientació i direccionalitat pot fomentar una limitació alhora d’orientar les accions a la progressió en el joc. Evitar també un ús excessiu de situacions en espais reduïts. -‐ Per tal d’intentar aconsseguir una millora, les tasques hauran d’oferir una esJmulació suficient al jugador per tal de crear la necessitat de generar noves adaptacions i recursos. -‐ Generar situacions de joc on els comportaments dels jugadors s’hagin de coordinar amb l’evolució del joc de forma tan veloç a la que ho han de fer en la compe;ció.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
1.4 LA TASCA D’ENTRENAMENT 1.4.1 CONDICIONANTS DE LA TASCA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
CONSEQÜÈNCIES
MATERIAL
-‐ Es perdrà transferència amb la lògica interna del joc però pot ser ú;l en ocasions Número, dimensió de porteries i/o (jocs adaptats al futbol, circuits, uJlització de material addicional potenciació de conductes i/o capacitats, oposició passiva, treball preven;u...).
TEMPS
-‐ Assimilació dels con;nguts i/o objec;us proposats. -‐ Donar major o menor Augmentar o disminuir la duració con;nuïtat. de la tasca. -‐ Potenciar diferents capacitats condicionals (en relació amb l’espai).
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
Dimensions i forma Modificació de l’estructura
ESPAI
Zones prohibides
CONSEQÜÈNCIES -‐
(Ex: Camp allargat i estret per emfa;tzar la conducció).
-‐
Modificació de la distribució i conductes dels jugadors al camp en funció del context
-‐
Modificació conductes individuals i col·∙lec;ves. Possibilitat d’adaptar el Model de Joc per accedir a una zona determinada del camp. Adoptar certs comportaments de l’equip no posseïdor en relació a zones del camp.
-‐ -‐
-‐
Zones puntuació
-‐
Modificació conductes individuals i col·∙lec;ves. Tendència a buscar determinades zones del camp.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
Igualtat numèrica Inferioritat numèrica de l’equip amb pilota
RELACIÓ NÚMERO DE JUGADORS ENTRE EQUIPS
Inferioritat numèrica de l’equip sense pilota Superioritat numèrica de l’equip amb pilota Superioritat numèrica de l’equip sense pilota
CONSEQÜÈNCIES -‐
Mateixes condicions per ambdós equips.
-‐ Necessitar de col·∙laborar per trencar l’equilibri rival i assolir l’objec;u. -‐ Necessitat de tenir bon joc posicional per aconseguir avantatges posicionals. -‐
Necessitat de tancar espais de forma col·∙lec;va i coordinada.
-‐
Facilitat de relació amb companys lliures i generar superioritats en zona de finalització. Poca exigència a nivell posicional.
-‐ -‐ -‐
Facilitat per orientar les possibilitats de progressió de l’equip rival. Poca exigència en tancar espais de forma col·∙lec;va i coordinada. (Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
Jugadors de recolzament
Jugadors comodins interiors
JUGADORS PARTICIPANTS
Jugadors comodins exteriors
Combinació comodins interiors i exteriors
CONSEQÜÈNCIES -‐
Ajudar només al seu equip a facilitar la consecució de l’objec;u creant superioritat numèrica.
-‐
Possibilitat de crear superioritat numèrica en l’espai principal de joc.
-‐
Possibilitat de crear superioritat numèrica en sub-‐espais o fora de l’espai principal de joc.
-‐
Possibilitat de crear superioritat numèrica en sub-‐espais o fora de l’espai principal de joc.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
CONSEQÜÈNCIES
Limitació
-‐ Limitació del temps disponible per relacionar-‐se amb el joc. -‐ Limitació del temps per ajustar moviments col·∙lec;us (passada-‐desmarcatge). -‐ Limitació de les possibilitats de relació del jugador amb el joc.
Obligació
-‐ Limitació de les possibilitats de relació del jugador amb el joc. -‐ Necessitat de relacionar-‐se amb companys en una zona defensivament desocupada.
NÚMERO DE TOCS
(Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
CONSEQÜÈNCIES -‐
Fer “X” número de tocs
OBJECTIUS SECUNDARIS
-‐ -‐ -‐ -‐
Tocant la pilota “X” número de jugadors
-‐ -‐ -‐
Fer arribar la pilota a una zona
-‐
Es;mulació a crear recolzaments constants al posseïdor. Fer el joc d’atac més lent i crear variacions en la pressió defensiva. Descentralització circulació de pilota. Limitació de les possibilitats de relació del jugador amb el joc. Augment de la par;cipació ac;va dels jugadors. Fer el joc d’atac més lent. Descentralització circulació de pilota. Limitació de les possibilitats de relació del jugador amb el joc. Orientació del joc cap a zones determinades i desencadenar comportaments de relació entre jugadors en aquestes zones. Limitació de les possibilitats de relació del jugador amb el joc. (Pol, R)
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
CONSEQÜÈNCIES -‐
Porteria
FORMES DE PUNTUAR O MARCAR GOL
Amb diferents supermcies de contacte
Fent “X” número de tocs
-‐
Emfa;tzar l’ins;nt dels jugadors d’atacar tenint com a referencia una porteria per a marcar gol (direccionalitat). Mantenir la lògica interna i la transferència real de par;t (sempre i quan cada equip ataqui i defensi una porteria de les dimensions reals de compe;ció).
-‐
Emfa;tzar determinades conductes i/o formes d’execució (rematada de cap, diferents super€cies de contacte del peu, cama no hàbil, ;r llunyà, ;r proper...etc).
-‐
Es;mulació a crear recolzaments constants al posseïdor. Possibilitat de fer el joc d’atac més lent i provocar una major pressió defensiva. Limitació de les possibilitats de relació del jugador amb el joc.
-‐ -‐
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
CONSEQÜÈNCIES
-‐
Tocant la pilota “X” número de jugadors
FORMES DE PUNTUAR O MARCAR GOL
-‐ -‐
-‐
Fer arribar la pilota a una zona
-‐
Augment de la par;cipació ac;va dels jugadors. Fer el joc d’atac més lent. Limitació de les possibilitats de relació del jugador amb el joc.
Orientar el joc cap a zones determinades i desencadenar comportaments de relació entre jugadors en aquestes zones. Limitació de les possibilitats de relació del jugador amb el joc.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
CONSEQÜÈNCIES
-‐ Tècniques descontextualitzades
Aïllar la correcció d’habilitats coordina;ves específiques del context real de compe;ció (no han d’abundar ja que no recreen una realitat del joc). Poden ser “ú;ls“ en circuits o jocs en etapes de formació.
-‐ Tècnic-‐tàcJques descontextualitzades
Aïllar la correcció d’una acció tècnica en una situació de joc on no hi ha relació amb el Model de Joc . (Ex: correcció d’accions de rematada en un par;t descontextualitzat).
CONSIGNES
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
CONDICIONANTS DE LA TASCA
VARIABLES
TàcJques descontextualitzades
CONSIGNES
TàcJques contextualitzades
CONSEQÜÈNCIES -‐
Assimilació de conceptes tàc;cs generals sense relació amb el Model de Joc.
-‐
Assimilació de conceptes tàc;cs relacionats amb el Model de Joc.
-‐
Assolir comportaments tàc;cs col·∙lec;us generals per part de tot l’equip en diferents situacions de joc i en relació al Model de Joc (Principis).
-‐
Assolir comportaments tàc;cs col·∙lec;us per part de sectors de l’equip en diferents situacions de joc i en relació al Model de Joc (Sub-‐Principis).
-‐
Assolir comportaments tàc;cs individuals per part dels jugadors en diferents situacions de joc i en relació al Model de Joc (Sub-‐ Sub-‐Principis). Possibilitat de reduir o augmentar els graus de llibertat dels jugadors (opcions d’interacció amb els companys) en diferents situacions de joc.
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
Exemples de modificacions de la tasca en funció dels condicionants: POSSESSIÓ DESCONTEXTUALITZADA ConJngut: opcions de passada al jugador amb pilota i pressió defensiva. Consigna: Amplitud del camp, mobilitat i oferir línies de passada al jugador amb pilota ParJcipants: 4 c 4. NormaJva: L’objec;u de la tasca és el de mantenir la possessió de la pilota i realitzar 10 passades entre l’equip posseïdor per tal d’aconseguir un punt. Si s’aconsegueix un punt l’equip posseïdor con;nua mantenint la possessió de la pilota. Condicionant: Introduir un comodí interior per l’equip posseïdor.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
POSSESSIÓ DESCONTEXTUALITZADA ConJngut: opcions de passada al jugador amb pilota i pressió defensiva. Consigna: Amplitud del camp, mobilitat i oferir línies de passada al jugador amb pilota ParJcipants: 4 c 4. NormaJva: L’objec;u de la tasca és el de mantenir la possessió de la pilota i realitzar 10 passades entre l’equip posseïdor per tal d’aconseguir un punt. Si s’aconsegueix un punt l’equip posseïdor con;nua mantenint la possessió de la pilota. No pot haver + de 2 jugadors del mateix equip a la mateixa zona (possibilitat amb el comodí interior). Hi ha opció d’intercanviar posicions de zones entre jugadors. Condicionant: Introduir dos comodins exteriors + 1 interior per l’equip posseïdor. Creació de 4 sub-‐ espais que condicionaran l’estructura i els comportaments dels jugadors.
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
POSSESSIÓ CONTEXTUALITZADA
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
ConJngut: Relació entre possible trivot (pivot + 2 interiors) o doble pivot i mitja punta. Consigna: Doble pivot: mai poden estar a la mateixa zona. Jugar per darrere de les esquenes dels rivals (aparèixer), orientar el cos correctament, si venen a rebre d’esquenes jugar de cara sempre. ParJcipants: 4 c 2. NormaJva: L’equip posseïdor ha d’intentar de fer arribar la pilota de zona 1 a zona 1 passant per zona 2 obligatòriament. Equip defensor pot defensar lliure intentant tapant passades interiors. Condicionants: Es respecten les posicions naturals, Possibles progressions: Possibilitat d’intercanviar posicions jugador zona 1 amb 2, possibilitat també d’intercanvi entre jugadors de zona 2, opció vàlida de passar la pilota de zona 1 a zona 1 sense connectar amb zona 2, afegir un defensor més..
1 2 1
CRÈDIT: Metodologia Nivell II
PARTIT CONTEXTUALITZAT
DESCRIPCIÓ GRÀFICA
Contingut: Comportaments col·lectius ofensius en relació a la progressió del joc. Consigna: Laterals oberts per davant de línia de centrals. Pivot: orientació del cos correcta i opció d’entrar a zona de línia defensiva per rebre. Interiors: Mai ocupar la mateixa zona, alternar moviments i opció d’entrar a zona de finalització, buscar 2x1 amb incorporació de lateral. Puntes: alternar moviments, ocupar intervals i opció d’un dels dos d’entrar a zona ½ del camp si interior abandona la zona. Participants: 8 C 8 + 2P Normativa: Es respecten les posicions dels jugadors. Els dos equips tenen les mateixes normes. Per passar de línia defensiva a ½ camps i de ½ camp a zona de finalització s’han de fer mínim 3 passades (opció d’incorporació un lateral a ½ camp i un interior a zona finalització). No poden estar els 3 jugadors de ½ camp a la mateixa zona. L’equip defensor ha d’evitar que l’equip amb pilota pugui arribar a zona de finalització. Si es recupera pilota a zona finalització s’ha de finalitzar. Si es recupera a ½ camp hi han dos opcions: (iniciar amb línia defensiva o fer 3 passades per progressar a zona de finalització. Condicionants: Situació de partit contextualitzat on es donaran + o – graus de llibertat als jugadors en funció del Model de Joc i de les situacions de joc que es donin (fer progressió en funció del nivell i l’assoliment dels objectius).
(Pol, R)
View more...
Comments