Meniu Diagnosticare Bord Logan

July 17, 2017 | Author: adrianionescu4u | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Descripción: diagnosticare bord logan...

Description

http://minitutoriale.blogspot.ro/2010/08/meniu-diagnosticare-bord-logan.html

Meniu diagnosticare Bord Logan Cum se intra in meniul de diagnosticare al Calculatorului de Bord si ce semnifica valorile afisate

1. Se tine apasat butonul de RESET in timp ce se pune contactul (pozitia M) si se mentine apasat butonul de RESET timp de 5 secunde. Daca se porneste motorul (pozitia D) va fi disponibila si informatia de la pct. 7. 2. Turometrul şi Vitezometrul incep sa baleieze. 3. Se elibereaza butonul de RESET, apoi se apasa scurt pe el, trecand astfel cu fiecare apasare prin cele 5 ecrane de informatii, dupa cum urmeaza: 4. Prima apăsare: Toţi martorii luminoşi ai bordului se aprind (doar la primele versiuni de software - in prezent nu mai exista acest test), pe ecranul LCD apare ceasul şi versiunea de software a CB, turometrul si vitezometrul incep sa baleieze aproape toata scala de turatii, respectiv viteze. 5. A 2-a apăsare: Se aprind toate segmentele afişorului LCD 6. A 3-a apăsare: Se afişează nr. de litri din rezervor (dacă e vreun defect la senzor apare "---") 7. A 4-a apăsare: Se afişează debit carburant în litri/oră dacă e motorul pornit (dacă e vreun defect apare "--"). La primele versiuni de software al TdB (Tablou de Bord) valoarea era afisata si daca ea era mai mica de 1 litru pe ora. La versiunile actuale nu se afiseaza decat valori mai mari de 1 litru pe ora, necesitand fie turarea motorului, fie cresterea sarcinii (de ex. prin pornirea AC). 8. A 5-a apăsare: Se afişează eventuale defecte memorate la senzori (toate defectele afişate în meniul de defecte de senzori memorate sunt defecte care au fost detectate dar nu mai sunt confirmate prezente, adică au avut loc) - 8.1 "- - -TO" - circuit deschis senzor temperatură apă (literele afisate sunt asemanatoare cu "t o") - dacă motorul e rece nu se ţine seamă de el (este normala aceasta eroare cand se porneste motorul rece, probleme sunt doar daca eroarea re-apare dupa un reset cu motorul cald) - 8.2 "- - -TC" - scurtcircuit senzor temperatură apă (literele afisate sunt asemanatoare cu "t c") - 8.3 "-JO- -" - circuit deschis senzor jojă carburant (literele afisate sunt asemanatoare cu "j o")

- 8.4 "-JC- -" - scurtcircuit senzor jojă carburant (literele afisate sunt asemanatoare cu "j c") - 8.5 "D- - - -" - absenţă semnal la senzorul de debit carburant (literele afisate sunt asemanatoare cu "d")se ţine seamă de el numai dacă există CB instalat (doar la versiunile de soft 6002 si 7102) În caz de mai multe defecte memorate sau prezente, acestea sunt afişate pe o singură şi aceeaşi linie a afişorului.

Pentru a executa urmatoarele actiuni se apasa lung butonul RESET in timp cat sunteti in meniul de diagnosticare: - se şterg defectele memorate - se reseteaza datele parţiale din CB (Km parcursi si Litri consumati - restul deriva din ele) - se iese din secvenţa de autodiagnosticare - se reseteaza circuitul de afisare a nivelului de combustibil (serveste la rezolvarea afisarii incorecte a volumului de combustibil din rezervor) Apoi se aduce contactul la pozitia A sau S (stop).

Daca nu se doreste efectuarea actiunilor expuse mai sus se aduce contactul la pozitia A sau S (stop) pentru a iesi din meniul de diagnosticare si a reveni la functionarea normala a tabloului de bord.

Trebuie facut testul cu motorul cald, dupa resetarea tuturor erorilor.

ALTE DOCUMENTE Cazuri de reducere ale unui sistem de forte oarecare Reductor Melcato-Cilindric in Doua Trepte INTINDERE SI COMPRESIUNE MULTIMETRU DIGITAL MASTECH FACTORI CE INFLUENTEAZA CALITATILE MANEVRIERE ALE NAVEI EFECTUL CARMEI SI AL ELICEI EAGLEMASTER CL 5100T TEHNOLOGIA SUDǍRII MANUALE PRIN TOPIRE CU FLACǍRǍ OXIACETILENICǍ MASINA DE INFOLIAT AV 300 Manual de utilizare al terminalului Verifone Vx510 cu PINPAD extern 1000 SE

Cautare

http://www.scritube.com/tehnica-mecanica/Manual-de-instalare-computer-d72923816.php

Manual de instalare computer de bord Dacia logan tehnica mecanica

Manual de instalare computer de bord Dacia Logan MANUAL DE INSTALARE KIT COMPUTER BORD LOGAN ATENŢIE!!!! Pe toata durata operatiilor descrise în acest document este obligatoriu sa deconectati borna + a bateriei pentru a întrerupe alimentarea cu energie a dispozitivelor masinii. Altfel riscati sa deteriorati tabloul de b 929x238j ord sau alte dispozitive din masina. Asigurati-va ca înainte de a face acest lucru aveti la îndemâna codul radio-ului pentru a-l repune in functiune la sfârsit.

Autorul acestui document se absolva de orice vina legata de pagubele produse asupra masinii dv. prin folosirea gresita a informatiilor din acest document.

1. Prezentare kit Kitul prezentat contine urmatoarele componente: - 1 buc. chip computer bord ; - 2 buc conectori pentru a realiza legaturile care nu exista in masina dv.; - 1 buc papuc prindere cu surub pentru masa butonului valet (derulare functii CB); - 2 buc varnis termocontractil pentru izolarea lipiturilor executate la butonul valet; - 1 buc buton valet cu dispozitiv de prindere cu piulita; - manualul de montare îl veti primi în format electronic dupa ce ati primit coletul; - mai aveti nevoie de aproximativ 3 metri de cablu multifilar (litat) subtire (1-2mm sectiune inclusiv izolatia) care nu se livreaza în pachet. Nu e recomandata folosirea unui fir gros pentru ca nu poate fi introdus in mufele de la tabloul de bord.

Fig.0 Componente kit

2. Dezasamblare bord

- Se scot cele doua suruburi de la cochilia volanului cu ajutorul unei surubelnite tip torx 20 (aceste suruburi se gasesc în partea inferioara a cochiliei de jos si se pot vedea usor de sub volan daca se foloseste o lanterna); - Se scoate prin declipsare partea superioara a cochiliei începând dinspre volan;

- Se scot cele doua suruburi corespunzatoare plansei de bord (torx 20) - acestea se afla în partea inferioara a ceasurilor de bord; - Se desfac cele doua clipsuri ale calotei aflate la baza ceasurilor de bord. Acest lucru se face introducând degetele între plexicul tabloului de bord si partea inferioara a calotei si tragând înspre sofer; - Se trage usor de calota înspre plafon pentru a desface urmatoarele doua cleme aflate la mijloc. Aveti grija ca la partea dinspre parbriz mai sunt înca doua cleme de plastic care trebuiesc împinse cu o surubelnita pentru a putea scoate calota. În final trebuie declipsata partea de sus a calotei care este prinsa de bord cu 2 cleme metalice. Dupa declipsare acordati atentie pinului de cauciuc din zona centrala. Pentru a putea extrage calota, se va tensiona partea de jos astfel încât sa permita trecerea peste acesta. - Se desfac cele patru suruburi stânga-dreapta aferente plansei cu ceasurile (torx 20). - Se extrage plansa de bord si se scot cele doua mufe de pe spatele acesteia.

3. Schimbarea chipului pentru calculatorul de bord - Se merge cu plansa de bord la masa de lucru, unde se desfac cele 5 suruburi de pe spate (însemnate în figura de mai jos) cu ajutorul unei surubelnite torx 10 ramânând ca în fotografie înca 3 (acestea prind ansamblul format din LCD si masca acestuia si urmeaza a fi desfacute mai târziu) si apoi se îndeparteaza partea frontala din plastic alb împreuna cu masca din plexic a tabloului de bord. Acest lucru se face prin declipsarea celor 3 cleme din figura 2. Ignorati faptul ca în figura 2 lipseste partea neagra din figura 1. Dumneavoastra o veti avea înca atasata la acest pas deoarece înca nu ati desfacut ultimele trei suruburi.

Fig.1 Partea din spate a tabloului de bord

Fig.2 Declipsarea partii frontale a tabloului de bord - Se noteaza cu un marker cât mai în lateral (pentru a nu fi vizibila notatia dupa remontarea mastii) pozitia celor doua ace indicatoare ale ceasurilor (ca în figura 3)

Fig.3 Partea frontala a tabloului de bord - Se apuca acul turometrului din partea centrala, se roteste în sens invers acelor de ceasornic în acelasi timp cu o miscare de extractie a acestora. Se repeta operatia pentru acul vitezometrului (Figura 3). Dupa aceasta operatiune se pot desfileta si ultimele 3 suruburi ramase de la pasul anterior. Acest lucru va permite extragerea placii cu componente.

Fig.4 Separarea completa a partii cu componente - Se extrage placa de baza; - Se identifica chip-ul conform figurii 5 si se trece la operatia de dezlipire a acestuia.

Fig.5 Identificarea si plasarea chipului

- O atentie sporita trebuie acordat orientarii chipului (punctul rosu reprezinta pinul 1). La chip pinul 1 este marcat de o mica adâncitura în partea stânga sus a capsulei acestuia. Daca l-ati lipit incorect fie nu se mai aprinde LCD-ul ( nu încercati de mai multe ori) sau daca indicatia de kilometri e 0 atunci sunt pini dezlipiti/incorect lipiti. Modalitati de a dezlipi chipul: Metoda 1: Se încarca cu fludor o laterala cu pini, apoi cealalta (operatia de încarcare nu trebuie sa dureze mai mult de 5 secunde pentru a evita supraîncalzirea chip-ului). Cu penseta se apuca chip-ul din lateralele fara pini, apoi se încalzesc lateralele încarcate cu fludor cât de cât simultan (treceti cât mai rapid de pe o laterala pe alta cu ciocanul de lipit). Concomitent, se exercita o forta de extragere asupra chip-ului cu ajutorul pensetei. Metoda 2: Se extrage dintr-un cablu multifilar o lita subtire de aproximativ 10 cm. Se introduce un capat al acesteia pe sub chip (printr-o parte fara pini) pâna iese pe partea opusa. Se mai împinge lita pâna capetele acesteia de o parte si de alta a chipului sunt egale. Se apuca cele doua capete si astfel ati format o "ustensila" de extragere. În timp ce încalziti toti 4 pinii de pe o parte a chipului trageti de lita încet pâna partea încalzita se desprinde de placa. Procedati la dezlipirea celorlalti 4 în timp ce trageti de chip cu o penseta. - Odata dezlipit, se lasa placa un timp pentru racire (cca. 60 secunde) - Se trece la curatarea zonei, cu ajutorul letcon-ului si a pastei decapante, pentru îndepartarea eventualului surplus de fludor si pentru a îndeparta eventualele scurtcircuite produse între pad-urile chip-ului în timpul dezlipirii. - Se pune pe pozitie noul chip livrat in kit si se lipesc pinii de pe o diagonala pentru centrare (pinii 1/5 sau 8/4). Daca chip-ul este centrat corect, ca figura 5, si conform semnului de pe chip, se trece la lipirea celorlalti pini. - Se examineaza placa pentru eventualele scurt-circuite produse accidental (în cazul în care se constata, se foloseste mai multa pasta decapanta; se poate folosi si o tresa absorbanta din cupru). - Dupa ce se constata ca totul este în regula, se trece la reasamblarea tabloului de bord: - se fixeaza placa pe suportul din plastic ce contine afisorul LCD; - se monteaza capacul spate si se înfileteaza cele 3 suruburi care s-au desfiletat ultimele; - se trece la montarea acelor indicatoare. Ele se monteaza în pozitie mediana (~3500 rpm respectiv 90km/h), se preseaza pe pozitie (apasând nu foarte puternic pentru ca în acest caz ele se vor freca de folia de dedesubt si vor indica incorect), dupa care se rotesc în sens invers acelor de ceasornic spre marcajul facut la demontarea acestora, pâna când se aliniaza cu acest

marcaj. În caz ca ati depasit marcajul din greseala, se continua rotirea cu ~360 grade pâna când se atinge din nou marcajul. În nici un caz sa nu rotiti acul în sens orar pentru ca îl veti deplasa de pe pozitia de repaus. Daca l-ati miscat totusi, din greseala, rotiti-l înapoi în sens anti orar pâna simtiti ca acesta opune o rezistenta mai mare învârtirii. În acest loc unde acul prezinta rezistenta la învârtire este pozitia de zero a acului si de fapt acul aluneca pe ax fara ca motorul sa mai fie antrenat odata cu el. - Se monteaza masca fata, ce include grila de încadrare si geamul din plexic - Se monteaza suruburile ramase, având grija la strângerea suruburilor din zona afisajului central (afisajul trebuie sa fie centrat; daca apar urme de întunecare, desfaceti suruburile încercând sa recentrati masca display-ului). Nu strângeti suruburile excesiv pentru ca veti crapa partea neagra pe care se înfileteaza acestea. - Se merge la masina si se introduc mufele tabloului de bord pentru a verifica functionarea tabloului de bord si numarul de kilometrii afisati. Faceti acest lucru înainte de a reasambla restul bordului ca sa nu fiti nevoiti sa-l desfaceti din nou în caz ca ceva nu e bine. Atentie: conectarea mufelor la tabloul de bord se face fara baterie conectata. Dupa acest pas puteti conecta bateria temporar pentru probe. Pentru verificarea upgrade-ului si a pozitionarii acelor indicatoare, se intra în meniul de diagnostic al bordului, unde va fi afisata pe display valoarea 6002 / 7102 / 7112 în functie de versiunea de soft care ati avut-o initial: 6001 / 7101 / 7111 (pentru a intra în meniu, cu contactul luat se tine apasat butonul reset jurnalier (cel de pe tabloul de bord) si se pune contactul mentinându-se în continuare apasat pâna la aparitia pe display a valorii 6002 / 7102 / 7112. Acele indicatoare vor baleia din 1000rpm în 1000rpm pentru turometru si la vitezometru vor fi indicate valorile 0, 50, 90, 130, 170. Daca operatia de upgrade nu a reusit (numarul de kilometri afisat la start este 0 sau nu apare noua versiune de soft în meniul de test: 6002, 7102 sau 7112), este indicat sa ma contactati pentru eventuale îndrumari. Daca acele indicatoare nu afiseaza valorile de mai sus repetati procedura de aducere la 0.

4. Cablare informatie debit carburant Înainte de a efectua aceasta operatiune deconectati din nou bateria. Pentru unele versiuni de Logan Diesel acest cablaj este executat din fabrica si în acest caz nu mai este necesar sa faceti urmatorul pas. Acest lucru îl puteti verifica inspectând mufa gri a tabloului de bord. Daca pozitia 19 a acestei mufe este ocupata înseamna ca firul este deja tras. Daca în cablajul masinii dvs., informatia "debit de carburant" nu este disponibila tabloului de bord (Logan MPI) va trebui sa-l conectati dupa cum e descris în continuare.

În acest scop trebuie tras un fir de aproximativ 1,5m lungime ce va fi folosit pentru aducerea informatiei de la cupla ce face legatura între calculatorul de injectie (UCE) din compartimentul motor si tabloul de bord. Deoarece de-a lungul timpului Dacia a facut câteva schimbari la configuratia acestei cuple va puteti întâlni cu 3 situatii: Situatia 1: Mufa din Figura 6 si Figura 7 se afla pe masinile fabricate la început (20042005). Aceasta mufa o puteti gasi dupa ce îndepartati masca protectoare din plastic negru ce înconjoara bateria si acopera calculatorul de injectie. Mufa este situata pe peretele din spatele bateriei. Cupla ce contine mufa la care veti lucra este fixata pe peretele dinspre baterie. Desprinderea de pe perete se poate face folosind o surubelnita subtire cu care actionati asupra mecanismului de blocare. Dupa ce ati scos cupla separati cele doua mufe prin tragere. Una din mufe e conectata la calculatorul de injectie (UCE) si cealalta merge spre habitaclul masinii si implicit la tabloul de bord. Dumneavoastra trebuie sa atasati cablul la cea care merge spre UCE si care se afla înspre partea de jos a masinii. În mufa dinspre UCE e loc de 3 "sertare" cu pini dar unul din ele lipseste. Numarându-l si pe acesta îndreptati-va atentia spre cel din mijloc. Scoateti, din mufa dinspre UCE, sertarul din mijloc care contine firul la care va veti conecta. Acesta are culoarea portocalie si este al patrulea numarat dintr-o extremitate (1-lipsa, 2-roz, 3crem, 4-portocaliu) si al saselea din extremitatea cealalta (Figura 6). Scoateti acest fir folosinduva de o penseta subtire cu care actionati asupra mecanismului de blocare al pinului. Apoi atasati cablul suplimentar si introduceti firul la loc în sertar, sertarul la loc în mufa, etc. Cea mai usoara metoda de prindere a cablului suplimentar este folosind cele doua "urechi" metalice ce prind izolatia firului original. Acestea se desfac usor folosind un cuter sau o surubelnita fina. Se plaseaza lita firului ce se adauga între aceste urechi si apoi se strâng la loc. Daca aveti la îndemâna un letcon puteti de asemenea lipi firul de papucul firului deja existent. Celalalt capat al firului trebuie dus la tabloul de bord\mufa gri\pinul 19.

Fig.6 Mufa dinspre UCE - Identificarea firului de care trebuie atasat noul cablu

Fig.7 Mufa dinspre habitaclu - cea care se vede dupa scoaterea capacului de protectie. Mufa pereche la care veti lucra se afla dedesubt Aducerea firului din compartimentul motor în habitaclu se face prin gaura de trecere situata lânga pompa de frâna (pe unde trece si cablajul electric al masinii). Pentru a putea trece mai usor firul prin cauciucul care etanseaza gaura recomand lipirea de fir a unui fir mai gros si rigid (de preferat din Cupru) pe care-l veti folosi ca un "ac" ce va trage dupa el cablul flexibil. Înainte de a conecta firul la mufa gri/pinul19 trebuie sa-i atasati unul din cei 2 conectori livrati în pachet. Mufa care urmeaza sa intre în conectorul gri al tabloului de bord nu permite sertizarea pinului direct, fiind necesara extragerea usoara a "sertarului" de blocare existent pe mufa. Acest sertar are culoarea alba si se departeaza apasând pe cele 2 clipsuri aflate la extremitatile mufelor neagra si gri.

Fig.8 introducerea celuilalt capat al firului la tabloul de bord/mufa gri/pin19 Situatia 2: La versiunile mai noi (2006-2007) cutia cu interconexiuni se afla în dreapta bateriei si este acoperita de un capac negru pe care e prins si cablul de reglaj faruri. Cupla ce contine mufa la care veti lucra este fixata pe peretele cutiei înspre aripa stânga - fata a masinii si este de aceeasi forma ca la Situatia 1. Desprinderea de pe perete se poate face folosind o surubelnita subtire cu care actionati asupra mecanismului de blocare. Pentru a lucra mai usor recomand scoaterea releului roz din Figura 9. Acest lucru îl puteti face introducând o surubelnita mica intre releu si peretele cutiei de interconexiuni unde se afla clipsul de blocare a releului. La varianta Ambiance acest releu lipseste.

Fig.9 Cutia de interconexiuni În figura 10 cablul adaugat de mine este cel vargat violet/negru.

Fig.10 Identificarea firului informatie debit carburant

Se vede ca pozitia acestui cablu este pe minimufa neagra din interior aflata în mijloc. Cea de-a treia minimufa interioara lipseste. Asa cum se vede în figura 10, firul trebuie tras din acelasi loc cu cel portocaliu deja existent si care se afla pe pozitia 4 numarând de la stânga spre dreapta. (1-gol, 2-roz, 3-crem, 4- portocaliu). Se va numara si primul locas care este gol. Cea mai usoara metoda de prindere a cablului este folosind cele doua "urechi" metalice ce prind izolatia firului original. Acestea se desfac usor folosind un cuter sau o surubelnita fina. Se plaseaza lita firului ce se adauga între aceste urechi si apoi se strâng la loc. Daca aveti la îndemâna un letcon puteti de asemenea lipi firul de papucul firului deja existent. Celalalt capat al firului trebuie dus la fel ca la punctul 1) la tabloul de bord\mufa gri\pinul 19. Situatia 3: Pe versiunile cele mai noi din 2007 (dupa aprilie) mufa are din nou alta forma dar pozitia în masina e aceeasi (în cutia de interconexiuni descrisa laSituatia 2). Ca sa scoateti mufa trebuie sa trageti în sus de levierul ce asigura blocarea ansamblului de mufe. Dupa ce l-ati tras scoateti mufa dinspre parbriz înafara. Apoi cu grija si ajutându-va de o penseta scoateti grila din plastic negru (vezi fig. 12) ce acopera pinii mufei.

Fig.11 Identificarea firului in mufa

Fig.12 Vedere dinspre partea cu pini (mariti pentru a vedea mai bine) Dupa ce scoateti aceasta grila veti putea scoate firul de care trebuie sa legati cablul ce merge la tabloul de bord. Acest fir are culoare portocalie si se afla în vecinatatea unui fir alb sau violet de grosime mult mai mare (vezi fig. 11). Atentie sa nu scoateti celalalt fir de culoare portocalie care se afla în partea opusa. La fel folositi o penseta sa-l scoateti afara apasând pe cele doua cleme de blocare de o parte si de alta a conectorului firului. Adaugati la acest fir portocaliu cablul suplimentar ce merge la tabloul de bord la fel cum este descris la punctele 1) si 2).

5. Buton comutare functii (butonul valet) Butonul se poate monta pe cochilia inferioara a volanului, în apropierea butucului de contact, prin gaurirea cochiliei inferioare a volanului. Un fir trebuie conectat la masa (caroserie) cu ajutorul surubului de prindere din partea dreapta a calotei (se va lega la asamblarea bordului folosind papucul livrat în kit). Pinul ramas se sertizeaza în mufa neagra la pinul 23 (asemanator firului informatie debit din mufa gri). În pachet primiti 2 tuburi scurte din varnis termocontractil negru. Dupa ce ati lipit firele la buton folositi-l pentru izolare plasându-l peste lipituri si apoi încalzindu-l usor cu o bricheta. Datorita caldurii tubul se strânge, va asigura izolarea electrica si va mari rezistenta lipiturii.

5a. Maneta originala cu buton încorporat pentru derularea functiilor CB Daca ati procurat o maneta originala care are buton încorporat atunci o puteti folosi în locul butonului valet. În acest caz firul de la mufa neagra/pinul 23 a tabloului de bord trebuie adus la mufa care se cupleaza la maneta pentru stergatoare la pinul B7 aratat în figura 13. Pentru conectarea firului la acest pin folositi papucul din Figura 0. Acest papuc împreuna cu firul ce vine de la mufa neagra/pinul 23 trebuie introdus pe pinul din figura folosind o penseta subtire dupa ce ati cuplat mufa instalatiei electrice a masinii la maneta. Firul de masa nu mai este necesar ca la butonul valet deoarece punerea la masa a butonului din maneta originala se face prin circuitul intern al manetei.

Fig13. Pinii Manetei de sters parbrizul

6. Reasamblare bord Reasamblarea bordului se face prin urmarea în ordine inversa a pasilor descrisi la punctul 2.

7. Am facut exact cum scrie în manual dar nu merge! Daca în urma parcurgerii pasilor de mai sus computerul de bord nu functioneaza încercati sa depistati problema facând urmatorii pasi: -

Verificati daca informatia debit carburant ajunge corect la tabloul de bord.

În acest scop, cu bateria si mufele tabloului de bord conectate, intrati în meniul de test al tabloului de bord (asa cum este descris la cap.3) si apoi apasati pe butonul reset jurnalier (cel de pe tabloul de bord) de 3 ori consecutiv pâna ajungeti în ecranul ce indica valoarea 0.0.

Aceasta valoare reprezinta debitul de combustibil exprimat in litri/ora. Când ati ajuns în ecranul cu aceasta valoare, fara sa aduceti cheia pe pozitia 0, porniti motorul. Dupa pornire, accelerati motorul pâna la turatii de 2000-2500rpm pentru 5-10 secunde si în acelasi timp urmariti daca valoarea indicata se modifica indicând valori de ordinul 1,1; 1,5 ;2,2 sau valori apropiate. Daca valoarea ramâne în continuare 0 înseamna ca informatia debit carburant nu ajunge la tabloul de bord. În acest caz verificati pozitionarea corecta a firului care trebuie sa aiba un capat la pinul 19 de la mufa gri a tabloului de bord si celalalt capat în mufa din compartimentul motor asa cum e descris mai sus. De asemenea resetati tabloul de b 929x238j ord prin tinerea butonului reset jurnalier apasat timp de 5-10secunde dupa ce ati intrat în meniul de test. În momentul resetarii, afisorul clipeste pentru scurt timp. Daca totul e în regula în acelasi meniu de test ar trebui sa aveti afisat (în ultimul ecran) paternul "- - - - -" (5 linii orizontale) ceea ce înseamna ca nu este memorata nici o eroare. - Daca apasarea butonului valet furnizat in kit nu produce schimbarea optiunilor afisate pe displayul masinii verificati legarea corecta a acestuia. Un terminat al butonului trebuie legat la caroseria masinii prin papucul furnizat în kit iar celalalt terminat trebuie legat la pinul 23 al mufei negre de la tabloul de bord. Verificati cu un multimetru cu firul conectat ca, atunci când apasati butonul, rezistenta dintre pinul 23 al mufei negre de la tabloul de bord si caroseria masinii este aproximativ 0 ohmi.

SPOR LA LUCRU!

http://www.e-automobile.ro/categorie-diagnoza/5-obd-diagnoza-auto.html

Secretele OBD 2 – totul despre diagnoza auto (2) OBD sau diagnoza la bord reprezită capacitatea unui automobil de a- și diagnostica diverse componente care au impact asupra emisiilor poluante. Principalul scop al diagnozei OBD este de a aprinde martorul „Check Engine” în cazul în care s-au detectat probleme de funcționare la componentele care influențează direct sau indirect emisiile poluante. Modul în care trebuie s ă func ționeze un echipament de diagnosticare este stabilit prin standarde, americane SAE și internaționale ISO.

Foto: Indicatorul MIL (Malfunction Indicator Lamp) denumit și „Check Engine”

Istoria OBD OBD-1 Începând cu 1988 regulamentele emise de CARB cer ca toate automobilele noi vândute în statul California (USA) să aibă capabilități de diagnosticare la bord. Aceste cerințe, standarde sunt denumite ca fiind OBD-1 sau prima generație de diagnoză la bordul automobilelor. Succesul acestui regulament, standard nu a fost foarte mare deoarece interfața cu echipametul de diagnosticare nu era standadizat ă și fiecare constructor a plasat conectorul dup ă bunul plac. De asemenea protocolul de comunica ție utilizat nu era standardizat și deci imposibil de a creea un echipament de diagnosticare care s ă poat ă fi utilizat pe automobile diferite. RCA ieftin OBD-2 În 1994 CARB emite noile regulamente ce vor fi cunoscute ca OBD-2. Acestea sunt impuse tuturor automobilelor noi ce vor fi vândute în California începând cu anul 1996. Atât conectorul (interfața cu echipamentul de diagnosticare) cât și protocolul de comunicație sunt standardizate, ceea ce face posibilă dezvoltarea de echipament de diagnosticare universale. EOBD Versiunea europeană a standardului OBD-2 este denumit ă EOBD implementarea fiind obligatorie pentru toate automobilele noi produse începând cu 2001 pentru motoarele pe benzin ă și cu 2004 pentru motoarele diesel.

Prezentare generală OBD-2 Termenul OBD-2 implică cerințe standardizate atât pe partea de hardware (electronic ă, conector) cât și pe partea de software (protocol de comunicație, parametrii măsura ți). Pe scurt putem spune că standardul OBD-2 se referă la: conector protocol de comunicație mod de funcționare (informații/parametrii înregistrați și puși la dispoziția utilizatorului automobilului)

o o o

Conectorul OBD-2 Standardul american SAE J1962, echivalent cu ISO 15031-3, prevede dimensiunile conectorului OBD2 din vehiculului și pentru echipamentul de diagnosticare. De asemenea locația conectorului din vehicul

este standardizată, astfel fiecare automobil ce respect ă regulamentul/standardul OBD-2 permite accesul utilizatorului.

Foto: Sursa: happautomotive.com

Conector

OBD-2

vehicul

Conectorul trebuie s ă fie situat în habitaclu, în zona volanului a tabloului de bord sau a consolei centrale. Accesul trebuie să se facă u șor, de pe scaunul conducătorului auto, loca ția preferată fiind între coloana de direcție și axa longitudinală a vehiculului.

Foto: Conector Sursa: antratek.com

OBD-2

echipament

diagnosticare

(scantool)

Accesul la conectorul OBD-2 din vehicul trebuie s ă se fac ă f ăr ă utilizarea unor instrumente speciale în cazul în care conectorul este acoperit de un capac de protecție. Amplasarea conectorului trebuie să permită montarea și demontarea echipamentului de diagnosticare cu o singur ă mân ă, în condi ții de siguranță.

Foto: Numerotarea Sursa: e-automobile.ro

pinilor

pentru

un

conector

OBD-2

vehicul

Setul de regulamente SAE și ISO ce definesc OBD-2 prevede o interfață hardware (conector) standard cu 16 pini. Spre deosebire de conectorul OBD-1, care poate fi g ăsit uneori și în compartimentul motor, conectorul OBD-2 este necesar să fie la o distan ță de 0.61 m de volan Numerotarea și definiția pinilor este descrisă după cum urmează (numele pinilor sunt în limba englez ă):

Pinii 1, 3, 8, 9, 11, 12, 13 nu sunt explicit definiți de către regulament și sunt la discreția constructorului de automobile. Utilizarea pinilor se face în funcție de protocolul utilizat. Astfel un automobil care utilizează protocolul CAN pentru OBD-2 va avea în conectorul din vehicul pinii 4 (-), 16 (+), 6 și 14. Pe de alt ă parte un echipament de diagnosticare (scantool) care nu depinde de un anume protocol de comunicație (se poate utiliza indiferent de protocolul automobilului) va avea un conector cu toți pinii, identificare protocolului făcându-se în mod automat.

Protocoale de comunicație utilizate pentru OBD-2 Interfața OBD-2 pentru majoritatea automobilelor poate utiliza unul din cinci protocoale de comunicație. Deducerea protocolului utilizat se poate face prin identificarea pinilor de pe conectorul OBD-2 al automobilului: SAE J1850 PWM Protocolul este utilizat în principal de c ătre Ford Motor Company, viteza de transfer a datelor fiind de 41.6 kB/sec. Utilizează pinii 2 (+) și 5 (-) pentru transmiterea semnalelor. SAE J1850 VPW Este un protocol standard utilizat de c ătre General Motors, viteza de transfer a datelor fiind între 10.4 și 41.6 kB/sec. De asemenea utilizeaz ă pinii 2 (+) și 5 (-) pentru transmiterea semnalelor. ISO 9141-2 Protocol utilizat cu precădere de c ătre produc ătorii de automobile europeni, asiatici și Chrysler. Viteza de transfer a datelor este de 10.4 kBaud. Pentru comunicare utilizeaz ă pinul 7 (K-line) și opțional pinul 15 (L-line).

ISO

14230

(KWP2000)

Protocol similar cu ISO 9141-2. Pentru comunicare utilizeaz ă pinul 7 (K-line) și opțional pinul 15 (Lline). Viteza de transfer a datelor este cuprins ă între 1.2 și 10.4 KBaud ISO

15765

(CAN)

Protocol CAN este produsul companiei Bosch și este larg utilizat în industria automobilelor. În funcție de viteza de transfer a datelor, pentru OBD-2, se poate utiliza CAN de 250 kBit/sec sau de 500 kBit/sec. Pentru transmiterea datelor se utilizeaz ă pinul 6 (CAN high) și 14 (CAN low). Începând cu 2008, toate vehiculele noi vândute în SUA sunt obligate s ă utilizeze protocolul CAN pentru OBD-2. CASCO Ieftin Utilizarea unui protocol sau altul este decis ă în principal de norma de poluare pe care o respect ă un automobil. Odată cu în ăsprirea limitelor de emisii poluante, cerin țele OBD-2 sau modificat în sensul creșterii numărului de parametrii m ăsura ți și a testelor efectuate. Aceste reglement ări au obligat constructorii auto să utilizeze protocoalele de comunica ție mai performante cu viteză de transfer a datelor mai ridicată. Astfel, odată cu normele Euro 4, protocolul de comunica ție pentru OBD-2 este CAN, iar pentru vehiculele Euro 3 protocolul poate fi ISO 9141-2 sau ISO 14230 pentru automobilele europene și SAE J1850 pentru cele americane. Exemple de protocoale de comunicație pentru OBD-2: Automobil

Motorizare

Norme de poluare Protocol

Dacia Logan

1.5 dCi 65 CP

Euro 3

ISO 14230-4 (KWP FAST)

Dacia Logan

1.6 MPI 90 CP

Euro 4

ISO 14230-4 (KWP 5BAUD)

Renault Megane 2

1.5 dCi 85 CP

Euro 4

ISO 15765-4 (CAN 11/500)

Mini Cooper

1.6 122 CP

Euro 5

ISO 15765-4 (CAN 11/500)

Opel Zafira EcoFlex 1.7 CDTI 125 CP Euro 5

ISO 15765-4 (CAN 11/500)

Skoda Fabia

ISO 15765-4 (CAN 11/500)

1.6 TDI 90 CP

Euro 5

Determinarea protocolului de comunicare se face automat de c ătre echipamentul de diagnoz ă auto (scantool), acestea fiind proiectate să comunice cu automobilul indiferent de protocol.

Modurile de funcționare ale OBD-2 Comunicarea între echipamentul de diagnosticare și automobil, în cazul OBD-2, se face utilizând anumite servicii sau moduri de comunicare. Serviciile OBD-2 sunt numerotate de la 1 la 9 și sunt simbolizate $01, $02, ... $09. Fiecare serviciu are rolul de a extrage anumite informații legate de automobil.

Foto: Serviciile OBD-2 Serviciul $01 (Read real-time data) este utilizat pentru a citi date în timp real privind func ționarea motorului. Viteza cu care se face citirea datelor depinde de protocolul utilizat. De exemplu în cazul protocolului ISO 14230 (KWP 5BAUD) se pot citi pân ă la 9 parametrii pe secund ă iar în cazul protocolului ISO 15765 până la 55 parametrii pe secund ă. Parametrii pot fi calcula ți de calculatorul de injecție sau pot fi măsurați de senzori. Serviciul $02 (Freeze frame data) este utilizat pentru a afișa parametrii motorului înregistrați în momentul în care a apărut un defect. Ace ști parametrii au rolul de al ajuta pe cel care efectuează reparația să pună un diagnostic cât mai bun. Num ărul de parametrii înregistra ți depinde în mare măsur ă de performanțelecalculatorului de injecție. Serviciul $03 (Read stored fault codes) returneaz ă codul defectelor confirmate ale motorului. Un cod de defect numit DTC este compus din o liter ă urmat ă de patru cifre: Literă (Sistem) Cifră (tipul codului) Cifră (Subsistem)

P – Powertrain(1) 0 – Generic B – Body(2) 1 – Specific (3) C – Chassis 2 – Rezervat SAE U – Network(4) 3 – Rezervat SAE

Cifră

Cifră

1 = Management emisii (Combustibil/Aer) 2 = Circuitul de injecție (Combustibil/Aer) 3 = Aprindere sau Rateu aprindere 4 = Controlul Emisiilor 5 = Viteza vehicul & Control Ralanti 6 = Calculator & Circuit Comandă 7 = Transmisie 8 = Transmisie 9 = Rezervat SAE 0 = Rezervat SAE Componentă Componentă

(1) Powertrain - Categoria Sistemelor de Propulsie include motorul, transmisia precum și sistemele auxiliare asociate trenului de rulare. Ex. P0135 (O2 Sensor Heater Circuit) – defect al circuitului de înc ălzire al senzorului de oxigen (2) Body – În acestă categorie, Caroserie, sunt incluse sistemele, componentele care sunt prezente în general în habitaclu. Sistemele din acest ă categorie sunt responsabile cu asisten ța pasagerilor în timpul deplasării, comfortul și siguranța acestora. Ex. B0028 (Right Side Airbag Deployment Control) – defect al sistemului de control al airbag-ului stânga

(3) Chassis – Categoria Șasiu cuprinde sistemele care sunt în afara habitaclului. În acest ă categorie de obicei sunt incluse sistemul de frânare, sistemul de direcție și suspensia. Ex. C0051 (Steering Wheel Position Sensor) – defect al sensorului de poziție pentru coloana de direcție (4) Network – Categoria rețea cuprinde funcțiile care sunt comune calculatoarelor și sistemelor aflate pe un automobil. Un exemplu este rețeaua de comunicare CAN. Ex. U0121 (Lost Communication With ABS Control Module) – defect ce reprezint ă pierderea comunic ării cumodulul de control al ABS. Serviciul $04 (Erase fault-codes and stored values) este utilizat pentru ștergerea codurilor de eroareprecum și a informațiilor asociate (freeze frame) ROVINIETA - CUMPARA! Serviciul $05 (Read Lambda sensor self test results) este utilizat pentru raportarea st ării de func ționare a senzorului de oxigen (sonda lambda). Parametrii raportați sunt în număr de zece și se referă la:

Foto: Tensiunea electrică generat ă de o sond ă lambda $01 – nivelul de tensiune la care se face tranziția între amestec bogat și amestec sărac $02 – nivelul de tensiune la care se face tranziția între amestec sărac și amestec bogat $03 – tensiunea minimă utilizată pentru calculul timpului de trecere între amestec s ărac și bogat $04 – tensiunea maximă utilizată pentru calculul timpului de trecere între amestec s ărac și bogat $05 – timpul în care se face tranziția de la amestec bogat la amestec s ărac $06 – timpul în care se face tranziția de la amestec s ărac la amestec bogat $07 – tensiunea minimă (utilizată pentru testarea senzorului) $08 – tensiunea maximă (utilizată pentru testarea senzorului) $09 – timpul între valorile tensiunilor de tranziție $0A – perioada semnalului Acest serviciu este utilizat pentru diagnosticarea problemelor ap ărute la senzorul de oxigen sau a deficiențelor amestecului aer-combustibil.

Serviciul $06 (Read component monitoring self test) este utilizat pentru citirea rezultatelor testelor efectuate asupra diferitelor componente, ce au impact direct asupra emisiilor poluante. Rezultatelor cuprind de obicei o valoare minim ă, una maxim ă și nivelul înregistrat în momentul citirii.

Echipamente de diagnosticare OBD-2 Echipamentele de diagnosticare (în englez ă scantool) sunt de mai multe tipuri. Cele mai simple sunt cele care citesc doar codurile de eroare (DTC). Echipamentele mai complexe, pe lângă codurile de eroare, citesc și parametrii automobilului în timp real (temperatur ă motor, tura ție motor, viteză vehicul, etc.), realizează teste pe diverse componente sau testeaz ă senzorul de oxigen. Aceste echipamente intră în categoria celor de sine stăt ătoare care se conecteaz ă la portul automobilului și furnizează informațiile dorite.

Foto: Sursa: capelec.fr

Scantool

Capelec

4120

De asemenea există și soluții de diagnosticare sub formă de programe ce se pot instala pe un PC, de preferință portabil. Acestea au avantajul că sunt mult mai flexibile, m ăsoar ă un num ăr mare de parametrii, oferă informații ce pot ajuta la diagnosticarea automobilului și permit aducerea la zi a versiunii de software în cazul în care acesta a fost modificată.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF