Please copy and paste this embed script to where you want to embed

2nd Edition

2A

Shaping Maths

Shaping Maths Activity Book

Part 1

Explore the world of Shaping Maths with Aini, Bala, Caili and David on their journey to the six fantastic Mathematics islands.

ACTIVITY BOOK

At each level, Shaping Maths offers a wide range of learning experiences, taking pupils from the concrete through the pictorial to the abstract mode of mathematical representation. Through clear presentation and a highly structured and spiral approach, the package provides pupils with a strong mathematical foundation and develops higher order thinking skills. Using a thematic approach, pupils are able to connect their everyday life experiences with Mathematics, thus encouraging active pupil participation and learning.

2nd Edition 2A Par t 1

Shaping Maths is an up-to-date instructional package designed to meet the learning needs of pupils from Primary 1 to 6. The Primary 2 package consists of two coursebooks, four activity books, and a teacher’s resource pack.

Shaping Maths makes Mathematics engaging, accessible and fun!

David

Caili

Bala

2A Part 1

Charlotte Collars • Koay Phong Lee • Lee Ngan Hoe • Tan Cheow Seng

Aini

ACTIVITY BOOK 2nd Edition

Charlotte Collars • Koay Phong Lee • Lee Ngan Hoe • Tan Cheow Seng

SMAB2A_Cover_pt1. 1

1/15/08 10:06:54 AM

ACTIVITY BOOK

2nd Edition

2A Part 1

BY

MINI

ST RY O F

E UC

D

D

A PPR

ON ATI

OV E

Charlotte Collars • Koay Phong Lee • Lee Ngan Hoe • Tan Cheow Seng (Cert. Ed.) (Ph.D.) (M.Sc.Ed.) (Cert. Ed.)

r

11

•

•

fo

us

-2 e f rom 2007

0

© 2007 Marshall Cavendish International (Singapore) Private Limited Published by Marshall Cavendish Education An imprint of Marshall Cavendish International (Singapore) Private Limited A member of Times Publishing Limited Times Centre, 1 New Industrial Road, Singapore 536196 Customer Service Hotline: (65) 6411 0820 E-mail: [email protected] Website: www.marshallcavendish.com/education/sg First published 2007 Second impression 2008 Reprinted 2009 All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system or transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the copyright owner. ISBN 978-981-01-6528-4 Edited by: Goh Jia Zhan and Yee Pey Ling Designed by: Henny Irawati Cover design by: Winnie Ng Printed in Singapore by C.O.S. Printers Pte Ltd

©981-01-6528-4.indd 1

1/11/08 5:29:56 PM

PREFACE Shaping Maths is an instructional package written according to the latest Primary Mathematics Syllabus provided by the Ministry of Education, Singapore. The package is designed to meet the learning needs of pupils from Primary 1 to 6. For Primary 2, the package consists of two coursebooks, four activity books and a teacher’s resource pack. Continuing research in education has resulted in the introduction of new features in the second edition. Through these features, educators are further equipped with various strategies in addressing teaching and learning needs. These features also include more open-ended questions to encourage exploration and in-depth thinking among pupils. Thus, mathematically inquisitive learners are born!

Features '+

Question Classification

– pre-requisite skills

– reinforcement of current concepts – higher-order thinking skills

;^aa^c i]Z

WaVc`hl^i] Xbdg b# V 9VYYn »h]Z^\]i ^h VWdji&,) W I]ZaZc # \i] d[djg hX]dda ÃZ aY ^ h VW X I]ZaZc dji &'% \i] d[Ve ZcX^a ^hVWd ji&- Y I]Zl # ^Yi]d[ i]Z ]Vaa ^hVWd ji'% #

#

',

Helps teachers to spend their time more effectively by using the appropriate questions to get pupils to master the necessary skills.

t

Let’s Find Ou Wa_d]

>Wffo 8

# gV^h^c XV`Z idWV`Z V 8V^a^ lVcih X^eZ# gZXVaai]ZgZ d hi ig^Z Z H] \ d[ WjiiZg#

>cZZY&'*

Let’s Find Out Engages pupils in mathematical self-discovery or investigation that promotes mathematical thinking.

Vchj\Vg#

bdgZÄdjgi]

>cZZY*%\

Zhj\Vg abVhhd[i] I]ZidiV ^h )+%\# Zg VcYWjii

h

aZhhgV^h^c

>cZZY(%\ i]VcÄdjg#

gZX^eZ4 L]Vi^hi]Z ^c\cjbWZgh WZadl# hh ;^aa^ci]Z b^ GV^h^c 8V`Z \ WjiiZg \ hj\Vg \ Ädjg \ gV^h^ch

&'

'Z\\h

Z

cX Vc^aaVZhhZ &iZVheddck b^a` =Va[Xjed[

D/UT

&IN -ASS,ETS

Review 2

#

Z WaVc`h

c i] V ;^aa^

&

Helps pupils to consolidate their learning. Vgidc h d[i]ZX I]ZbVh `\# ^c`h^h d[hd[i Yg

Soft drinks

KG

c i]Z W ;^aa^

dg aZhh#

^i]bdgZ

WaVc`hl

) `\

Review Exercises

'`\

h d[i]Z I]ZbVh edlYZg i^cd[ b^a` \# ` ^h

h I]ZbVh g^XZ ^h

` d[ d[i]ZhVX # i]Vc ) `\

(`\

diiaZ h d[i]ZW # i]Vc ( `\

I]ZbVh d[d^a ^h

,iÛiÜÊÓ

My Maths Journal

+)

Contains reflection worksheets to develop pupils into self-regulated learners. *

'6 Jc^i

M Mathem y Favourite atics A ctivity This Te rm Write a bo

c#

^ea^XVi^d

jibjai

dlVWd

dj`c l]Vin

gVl

gY Lg^iZd

ut the a

ctivity.

#

e^XijgZ

[dgi]^h

chidgn

a^XVi^d bjai^e

Draw to

^dc

Y 9^k^h

i^dcVc

XV Bjai^ea^

Lg^iZV

show th

e activ

ity.

ÃÊÕÀ

ÞÊ>Ì

82

My Mat

-%

hs Jour

nal

>

CO NT E NTS

1 Numbers to 1000 Looking Back − Tens and Ones Activity 1 1 Looking Back − Counting by Tens and Ones Activity 2 3 Counting Beyond 100 Activity 3 5 Hundreds, Tens and Ones Activity 4 9 Comparing and Ordering Numbers Activity 5 13 Activity 6 15 Let’s Find Out 17 2 Addition and Subtraction Within 1000 Meanings of Addition and Subtraction Activity 1 Addition Without Renaming Activity 2 Activity 3 Subtraction Without Renaming Activity 4 Activity 5 Addition With Renaming (1) Activity 6 Activity 7 Addition With Renaming (2) Activity 8 Activity 9 Subtraction With Renaming (1) Activity 10 Activity 11 Subtraction With Renaming (2) Activity 12 Activity 13

SMAB2A_Content_pt1 1

18

Solving Two-step Word Problems Activity 14 Let’s Find Out

40 42

3 Length Measuring Length in Metres Activity 1 Measuring Length in Centimetres Activity 2 Activity 3 Solving Word Problems Activity 4 Let’s Find Out

45 47

Review 1

54

My Maths Journal

67

43

50 53

21 23 24 26 27 29 30 32 34 36 37 39

3/30/07 11:11:16 AM

Unit 1

Activity 1 1

Count the tens and ones. Then ﬁll in the missing numbers. a) b)

2

2

tens 8 ones = 28

tens 0 ones = 60

Colour the correct number of squares. Then ﬁll in the missing numbers. a) b)

43 is 40 and 3 .

1

6

Numbers to 1000: Looking Back – Tens and Ones

33 is 30 and 3.

1

3

Write in numbers. Look at the example below. a) b)

es

6 tens 5 ones

9 on

65

89

c)

d) 0 ones 9 tens

10 tens

90

4

Write the numbers in words. Look at the example below. a) b)

7

2

ﬁfty-two

70

seventy-seven

c)

d)

0

80

40

forty

SMAB2A_01_pt1. 2

0 ones

100

50

2

8 tens

6

eight-six

1

Numbers to 1000: Looking Back – Tens and Ones

10/23/06 11:07:59 AM

Unit 1

Activity 2 1

Complete these sentences.

a)

1 more than 35 is 36 .

35 + 1 = 36

b)

1 less than 35 is 34 .

35 – 1 = 34

Complete the number line.

2

7

1

17

27

37

57

67

a)

10 more than 47 is 57 .

47 + 10 = 57

b)

10 less than 47 is 37 .

47 – 10 = 37

Numbers to 1000: Looking Back – Counting by Tens and Ones

SMAB2A_01_pt1. 3

47

3

10/23/06 11:08:09 AM

3

Fill in the missing numbers. Look at the examples below. a)

56

1 more 45

10 less

55 10 more

65

1 less 54 b)

81

1 more 70

10 less

80 10 more

90

1 less 79

4

Circle the correct answers. Look at the example below.

+1

+1

a) 27

c)

28

SMAB2A_01_pt1. 4

63

73

+ 10

+ 10

–1

–1

40

30 – 10

4

b)

d) 100

99 – 10

1

Numbers to 1000: Looking Back – Counting by Tens and Ones

10/23/06 11:08:11 AM

Unit 1

Activity 3 1

Count and write the number in the box. Then write the number in words. a)

603

six hundred and three

460

four hundred and sixty

245

two hundred and forty-ﬁve

b)

c)

1

Numbers to 1000: Counting Beyond 100

5

2

a) 100 more than 354 is b) 100 less than 354 is 3

6

SMAB2A_01_pt1. 6

.

454 254

.

a) What number is 100 less than the given number? b) What number is 100 more than the given number?

a

b

100 less

100 more

322

422

600

700

719

819

1

522

800

919

Numbers to 1000: Counting Beyond 100

10/23/06 11:08:15 AM

4

a) Start at 216. Count on in tens. Colour the trail of tens in red. b) Start at 855. Count backwards in hundreds. Colour the trail of hundreds in blue.

845 855 B

835

755

320 220 219

825

655

516

217

236

316

226

216

A

805

815

400

555

416

218

795

116

196

155

255 455

355

246

256

136

266

156 176

276 286

c) Which mouse gets the cheese? Mouse

B

Which mouse reaches the mouse trap? Mouse A

1

Numbers to 1000: Counting Beyond 100

SMAB2A_01_pt1. 7

7

10/23/06 11:08:17 AM

5

Study the number line below. 190

6

200

a) What number is 1 more than 203?

204

b) What number is 10 less than 203?

193

a) Complete the number line below. 268

7

8

SMAB2A_01_pt1. 8

203

368

468

568

768

668

868

b) What number is 100 more than 568?

668

c) What number is 100 less than 568?

468

Study each number pattern and ﬁll in the next two numbers. a)

88

188

288

388

488

b)

476

486

496

506

516

c)

760

750

740

730

720

d)

232

231

230

229

228

1

Numbers to 1000: Counting Beyond 100

10/23/06 11:08:19 AM

Unit 1

Activity 4 1

Count the hundreds, tens and ones. Then ﬁll in the missing numbers. a)

3

hundreds 2

tens

3

ones =

323

6

hundreds 4

tens

0

ones =

640

7

hundreds 0 tens

7

ones =

707

b)

c)

1

Numbers to 1000: Hundreds, Tens and

SMAB2A_01_pt1. 9

9

10/23/06 11:08:23 AM

2

Match. 916

169

619

690

961 10

SMAB2A_01_pt1. 10

• •

Six hundred and nineteen

•

Six hundred and ninety

•

One hundred and sixty-nine

•

Nine hundred and sixty-one

•

•

•

• 1

Numbers to 1000: Hundreds, Tens and

10/23/06 11:08:26 AM

3

Write the numbers in words.

4

1

four hundred and eleven

411

ﬁve hundred and ﬁve

505

eight hundred and thirty-eight

838

Fill in the blanks. a) In 358, the digit

8

is in the ones place.

b) In 672, the digit

6

is in the hundreds place.

c) In 834, the digit

3

is in the tens place.

d) In 980, the digit

0

is in the ones place.

Numbers to 1000: Hundreds, Tens and

SMAB2A_01_pt1. 11

11

10/23/06 11:08:30 AM

5

Fill in the missing numbers. a) b) 213

200 + 10 +

327

3

c)

400

580

+ 40 + 9

500 +

e)

80

f) 7 4 6

638

600 + 30 + 8

hundreds tens ones

700 + 40 + 6

g)

h) 8 5 0

9 0 2

hundreds tens ones

800 + 50

SMAB2A_01_pt1. 12

+7

d) 449

12

20

300 +

hundreds tens ones 900 + 2

1

Numbers to 1000: Hundreds, Tens and

10/23/06 11:08:33 AM

Unit 1

Activity 5 1

a) What number does each picture show?

353

333

b) Which number is greater? 2

353

a) What number does each picture show?

240

153

b) Which number is smaller?

1

Numbers to 1000: Comparing and Ordering Numbers

SMAB2A_01_pt1. 13

153

13

10/23/06 11:08:38 AM

3

4

a) Write the correct answers in the boxes. 597 = 5

hundreds 9 tens

419 = 4

hundreds

508 = 5

hundreds 0 tens 8 ones

7

ones

tens 9 ones

1

b) Which number is the smallest?

419

c) Which number is the greatest?

597

Arrange these numbers in order. Begin with the greatest number. 437

409

432

437

432

409

greatest

5

Arrange these numbers in order. Begin with the smallest number. 308

298

306

275

275

298

306

308

smallest 14

SMAB2A_01_pt1. 14

1

Numbers to 1000: Comparing and Ordering Numbers

10/23/06 11:08:40 AM

Unit 1

Activity 6 You are given three cards:

1

1

6

8

a) Use these cards to form numbers between 100 and 1000. List all the possible numbers in the table below.

An example ➞

b) i)

Hundreds

Tens

Ones

1

6

8

1

8

6

6

1

8

6

8

1

8

1

6

8

6

1

Which two numbers have the greatest hundreds? 816, 861

ii) Between these two numbers, which is greater? 861

c) i)

Which two numbers have the smallest hundreds? 168, 186

ii) Between these two numbers, which is smaller? 168

d) Arrange the numbers listed in a) in order. Begin with the smallest number. 168, 186, 618, 681, 816, 861 1

Numbers to 1000: Comparing and Ordering Numbers

SMAB2A_01_pt1. 15

15

10/23/06 11:08:42 AM

2

You are given three cards. a) Write any number from 1 to 9 on the second and third cards. Answer varies

0 b) Use these three cards to form numbers between 100 and 1000. i) What is the greatest 3-digit number formed? Answer varies

ii) What is the smallest 3-digit number formed?

3

Answer varies

You are given four cards.

8

6

9

9

Use three of these cards to form numbers between 100 and 1000. a) What is the greatest 3-digit number formed? 998

b) What is the smallest 3-digit number formed? 689

16

SMAB2A_01_pt1. 16

1

Numbers to 1000: Comparing and Ordering Numbers

10/23/06 11:08:43 AM

Let’s Find Out

Number Riddle I am thinking of a 3-digit number. I can get the hundreds digit by adding the tens digit and the ones digit. The tens digit is 2 more than the ones digit. The ones digit is 2. What is the number that I am thinking of?

I shall ﬁnd the answer by working backwards. 6

2

4

What is the tens digit? What is the hundreds digit?

1

Numbers to 1000: Let’s Find Out

SMAB2A_01_pt1. 17

17

10/23/06 11:08:45 AM

Unit 2

Activity 1 1

Fill in the missing number. a)

20 + 9 = 29 20

9 + 20 = 29

part

29 – 9 = 20 29 29 – 20 =

whole

9 part

b)

9

9 more than 20 is 29 . 20

is 9 less than 29.

50 + 7 = 57 50 part

7 + 50 = 57 57 – 50 =

57

7

57 – 7 = 50

whole

7

7 more than 50 is 57 .

part 50

18

SMAB2A_02_pt1..indd 18

is 7 less than 57.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Meanings of Addition and Subtraction

10/23/06 11:59:45 AM

c) 40 + 10 = 50

40 part

10 + 40 = 50 50 – 40 =

50 whole

50 – 10 = 40 10 part

10 more than 40 is 50 . 40

2

10

is 10 less than 50.

Put ✓ next to the number sentence which matches the story. a) Mrs Muthu made 20 apple pies and 15 meat pies. How many pies did she make altogether? 20 + 15 = 35 20 – 15 = 5 Mrs Muthu made

35

pies altogether.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Meanings of Addition and Subtraction

SMAB2A_02_pt1..indd 19

19

10/23/06 11:59:46 AM

b) Ali has 46 bookmarks. He gives 12 bookmarks to his friend. How many bookmarks has he left? 46 + 12 = 58 46 – 12 = 34 Ali has

34

bookmarks left.

c) Lin used 57 blue ribbons and 25 red ribbons. How many more blue ribbons than red ribbons did she use? 57 + 25 = 82 57 – 25 = 32 Lin used

32

more blue ribbons than red ribbons.

d) Aimin paid $25 for a dress. She had $24 left. How much money had she at ﬁrst? $25 + $24 = $49 $25 – $24 = $1 She had $ 49

20

SMAB2A_02_pt1..indd 20

at ﬁrst.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Meanings of Addition and Subtraction

10/23/06 11:59:47 AM

Unit 2

Activity 2 1

63 + 120 =

183

63 +120 183

2

43 + 156 =

199

106 + 82 =

43 +156

106 + 82

1 9 9

1 8 8

30 + 431 =

461

215 + 763 =

3 0 +4 3 1

2 1 5 +7 6 3

4 6 1

9 7 8

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition Without Renaming

SMAB2A_02_pt1..indd 21

188

978

21

10/23/06 11:59:50 AM

3

a) Work out all the answers. Then colour the boxes where the answer is 568.

Mars

552 + 16 568

505 + 63

38 +540

5 6 8

5 7 8

163 +424

223 +345

364 +104

5 8 7

5 6 8

4 6 8 Jupiter

Saturn

257 +242

331 +237

441 +128

4 9 9

5 6 8

5 6 9

Neptune

b) Bala travelled along the path formed by the coloured boxes. Which planet did he land on? 22

SMAB2A_02_pt1..indd 22

Neptune

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition Without Renaming

10/23/06 11:59:52 AM

Unit 2

Activity 3 1

Mrs Chen sold 150 buns in the afternoon. She sold 127 buns in the evening. How many buns did she sell altogether?

150 + 127 =

She sold 2

277

277

2 7 7

buns altogether.

Devi has 214 beads. Her sister has 45 more beads than her. How many beads does Devi’s sister have?

Devi’s sister has 3

150 +127

259

beads.

Mr Lim spent $343. He had $125 left. How much money did he have at ﬁrst?

He had $

468

at ﬁrst.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition Without Renaming

SMAB2A_02_pt1..indd 23

23

10/23/06 11:59:54 AM

Unit 2

Activity 4 1

358 – 125 =

233

358 –125 2 3 3

2

189 – 36 =

358 – 240 =

189 – 36

358 –240

1 5 3

1 1 8

879 – 259 =

24

153

620

909 – 403 =

8 7 9 –2 5 9

9 0 9 –4 0 3

6 2 0

5 0 6

118

506

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction Without Renaming

3

a) Work out all the answers. Then colour the boxes where the answer is 34. Greenland

194 –160 34

176 –142

258 – 34

3 4

2 2 4

168 –133

689 –655

889 –764

3 5

3 4

1 2 5

244 –110

339 –305

435 –401

1 3 4

3 4

3 4

China

Mali

Malaysia

b) Bala travelled along the path formed by the coloured boxes. Where did he land? Malaysia 2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction Without Renaming

25

Unit 2

Activity 5 1

There were 476 people at a concert. 250 of them were adults. How many children were there? 476 – 250 =

226

476 –250 2 2 6

There were 2

SMAB2A_02_pt1..indd 26

110

toy soldiers.

Sally went shopping with $478. She bought a handbag and had $264 left. How much did she pay for the handbag?

She paid $ 26

children.

David has 168 toy soldiers. Tom has 58 fewer toy soldiers than David. How many toy soldiers does Tom have?

Tom has 3

226

214

for the handbag.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction Without Renaming

10/23/06 12:00:02 PM

Unit 2

Activity 6 1

266 + 153 =

419

266 +153 4 1 9

2

67 + 125 =

192

159 + 70 =

67 +125

159 + 70

1 9 2

2 2 9

138 + 245 =

383

654 + 155 =

1 3 8 +2 4 5

6 5 4 + 1 5 5

3 8 3

8 0 9

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (1)

SMAB2A_02_pt1..indd 27

229

809

27

10/23/06 12:00:08 PM

3

Mark these addition sums. Put ✓ in the box if the answer is correct. Put ✗ in the box if the answer is wrong. Then show the correct way of adding. Sum

a)

How you should add

Correct answer

178 + 14 182

178 + 14

b)

252 + 18 270

252 + 18

252 + 18 =

c)

658 +129 777

658 +129

658 + 129 =

787

537 + 56 693

537 + 56

537 + 56 =

593

648 +190 848

648 +190

648 + 190 =

838

d)

e)

28

SMAB2A_02_pt1..indd 28

178 + 14 =

192

1 9 2

7 8 7

5 9 3

8 3 8

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (1)

10/23/06 12:00:09 PM

Unit 2

Activity 7 1

Mr Wu delivered 158 letters in the morning. He delivered 90 letters in the afternoon. How many letters did he deliver altogether? 158 + 90 =

158 + 90

248

2 4 8

He delivered 2

letters altogether.

Osman has 452 postcards. Aminah has 97 more postcards than Osman. How many postcards does Aminah have?

Aminah has 3

248

549

postcards.

247 women and 148 men work in a factory. How many workers are there in the factory?

There are

395

workers in the factory.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (1)

SMAB2A_02_pt1..indd 29

29

10/23/06 12:00:11 PM

Unit 2

Activity 8 1

177 + 254 =

431

177 +254 4 3 1

2

87 + 635 =

722

87 +635

246 +575

7 2 2

8 2 1

528 + 96 =

30

SMAB2A_02_pt1..indd 30

246 + 575 =

624

398 + 409 =

5 2 8 + 9 6

3 8 9 +4 0 9

6 2 4

8 0 7

821

807

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (2)

10/23/06 12:00:15 PM

3

a) Add. 304 +396

536 +287

659 +254

7 0 0

8 2 3

9 1 3

435 +367

564 +269

384 +366

8 0 2

8 3 3

7 5 0

b) Help Mr Froggie cross the pond by colouring the leaves that match the answers above.

700 keep

903 room

650 tidy

750 clean

823 our 913 country

805 neat

833 and

733 or

802 green

c) Write down the message given on the coloured leaves. Keep our country clean and green. or Keep our country green and clean.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (2)

SMAB2A_02_pt1..indd 31

31

10/23/06 12:00:20 PM

Unit 2

Activity 9 1

Mr Hamid bought a watch and a pair of shoes. How much did he spend altogether? $368 + $158 =

368 +158

526

5 2 6

He spent $ 2

526

altogether.

An oven costs $197 more than a toaster. What is the cost of the oven?

The cost of the oven is $ 3

SMAB2A_02_pt1..indd 32

.

Leo saved $346. Jenny saved $185 more than Leo. How much money did Jenny save?

Jenny saved $ 32

305

531

.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (2)

10/23/06 12:00:22 PM

4

Bala had some stamps. He gave 159 stamps to David. He has 279 stamps left. How many stamps did Bala have at ﬁrst?

Bala had 5

438

stamps at ﬁrst.

Mrs Wang needs 350 blue beads, 265 red beads and 125 yellow beads to make a bag. How many beads does she need altogether? 350 265 +125 7 4 0

She needs 6

740

beads altogether.

Mr Soon had $112 left after buying a leather bag and a wallet. How much money did he have at ﬁrst? $325

He had $

522

at ﬁrst.

$85

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (2)

SMAB2A_02_pt1..indd 33

33

10/23/06 12:00:24 PM

Unit 2

Activity 10 1

416 – 233 =

183

416 –233 1 8 3

2

Subtract. 294 − 118 =

SMAB2A_02_pt1..indd 34

518 − 126 =

294 –118

518 –126

1 7 6

3 9 2

754 − 136 =

34

176

618

570 − 316 =

7 5 4 –1 3 6

5 7 0 –3 1 6

6 1 8

2 5 4

392

254

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (1)

10/23/06 12:00:27 PM

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (1)

SMAB2A_02_pt1..indd 35

35

10/23/06 12:00:28 PM

B

4 2 2

U

4 3 9

562 –123

O

U

L

Z

4 9 1

916 –425

L

D

3 9 8

679 –281

A

E

O

1 9 2

858 –666

R

Z

D

1 5 1

832 –681

422 192 439 151 491 137 253 455 398

B

L

4 9 1

867 –376

A

386 –249 137

71

“What do you call a sleeping bull?”

Use the codes at the bottom of the page to solve this riddle:

840 –418

3

E

2 5 3

781 –528

R

4 5 5

645 –190

Unit 2

Activity 11 1

There are 193 mangoes in a basket. 25 of them are green. How many mangoes are not green? 193 – 25 =

193 – 25

168

1 6 8 168

2

mangoes are not green.

Roy collected 250 phonecards. Helen collected 38 fewer phonecards than Roy. How many phonecards did Helen collect? 250 – 38 = 212

Helen collected 3

212

phonecards.

Meimei went shopping with $215. She spent $194. How much money did she have left? $215 – $194 = $21

She had $ 36

SMAB2A_02_pt1..indd 36

21

left.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (1)

10/23/06 12:00:30 PM

Unit 2

Activity 12 1

215 – 186 =

29

215 –186 29

2

Subtract. 314 − 68 =

246

460 − 297 =

314 – 68

460 –297

2 4 6

1 6 3

657 − 268 =

389

703 − 425 =

6 5 7 –2 6 8

7 0 3 –4 2 5

3 8 9

2 7 8

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (2)

SMAB2A_02_pt1..indd 37

163

278

37

10/23/06 12:00:33 PM

38

SMAB2A_02_pt1..indd 38

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (2)

10/23/06 12:00:34 PM

3

E

7 5 6

941 –185

V

E

109 178 375 453 756

P

98

N

E

7 5 6

925 –169

O

V

4 5 3

722 –269

L

N

1 7 8

821 –643

L

9 8

621 –523 O

1 0 9

507 –398

“What is an 8-letter word that has only 1 letter in it?”

Use the codes at the bottom of the page to solve this riddle:

P

3 7 5

700 –325

E

7 5 6

900 –144

Unit 2

Activity 13 1

On Saturday, 353 people visited a food stall. On Sunday, 421 people visited the same stall. How many more people visited the stall on Sunday than on Saturday? 421 – 353 =

68

421 –353 6 8

68

more people visited the stall on Sunday than on Saturday. 2

Hassan sold 532 sticks of chicken satay. He sold 155 fewer sticks of mutton satay. How many sticks of mutton satay did he sell? 532 – 155 = 377

He sold 3

377

sticks of mutton satay.

There were 420 guests at a grand dinner. 245 of the guests wore ties. How many guests did not wear ties? 420 – 245 = 175

175

guests did not wear ties.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (2)

SMAB2A_02_pt1..indd 39

39

10/23/06 12:00:35 PM

Unit 2

Activity 14 1

Mr Salleh paid $688 for a watch. He paid $520 less for a tie-pin than the watch. a) How much did he pay for the tie-pin? b) How much did he pay altogether for the watch and the tie-pin? (a) $688 – $520 = $168 (b) $688 + $168 = $856

a) He paid $

168

b) He paid $ 856

2

for the tie-pin. altogether.

Mr Lee used 135 m of cloth to make curtains. He used 67 m more to make cushion covers than the curtains. a) How much cloth did he use to make cushion covers? b) How much cloth did he use altogether to make curtains and cushion covers? (a) 135 + 67 = 202 (b) 135 + 202 = 337

202 m of cloth to a) He used make cushion covers.

b) He used 337 altogether. 40

SMAB2A_02_pt1..indd 40

m of cloth

2 Addition and Subtraction Within 1000: Solving Two-step Problems

10/23/06 12:00:37 PM

3

346 men, 264 women and 135 children took part in a fancy dress parade. a) How many adults took part? b) How many fewer children than adults took part? (a) 346 + 264 = 610 (b) 610 – 135 = 475

4

a)

610

b)

475

adults took part.

fewer children than adults took part.

Tom, Ali and Lam are bakers. Tom used 275 kg of ﬂour this week. Ali used 18 kg less ﬂour than Tom. Lam used 35 kg more ﬂour than Tom. a) How much ﬂour did Ali use? b) How much ﬂour did Lam use? (a) 275 – 18 = 257 (b) 275 + 35 = 310

a) Ali used b) Lam used

257 310

kg of ﬂour. kg of ﬂour.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Solving Two-step Problems

SMAB2A_02_pt1..indd 41

41

10/23/06 12:00:38 PM

Let’s Find Out

Faulty Calculator 1

When we add 345 and 123 using a calculator: Press 3

4

5

+

1

2

3

= .

What answer does the calculator show? 468

345 + 123 = 2

Bala has a faulty calculator. The 4 and 7 keys of his calculator cannot work. a) To add 345 and 123, Bala presses 3

3

5

+

1

0

+

1

2

3

=

Will he get the correct answer for ‘345 + 123’? Why? Yes. 335 + 10 + 123 = 468

b) Which buttons of the calculator should Bala press to ﬁnd the value of ‘709 – 253’? Show two possible ways by ﬁlling in the boxes below.

42

SMAB2A_02_pt1..indd 42

8

0

9

−

1

0

0

−

8

0

9

−

3

5

3

=

2

5

3

=

2 Addition and Subtraction Within 1000: Let’s Find Out

10/23/06 12:00:40 PM

Unit 3

Activity 1 1

a) Use glue to join two open pages of old newspapers together. Place a metre ruler at the edge like this. metre ruler

b) Draw a strip 1 m long and cut it out using a pair of scissors. 1m

c) With your classmates, line the 1-m strips end-to-end along the length of the classroom to measure how long it is.

length of classroom

Answer varies

m.

The length of my classroom is about

d) Now put the strips on the ﬂoor along the corridor to ﬁnd its length. Answer varies The length of the corridor is about

3 Length: Measuring Length in Metres

SMAB2A_03_pt1.indd 43

m.

43

10/23/06 12:11:49 PM

2

Work with a partner. First guess the answers. Then check your answers using a metre ruler or a 1-m string. Put ✓ in the correct boxes. Guess

Check

More than Less than More than Less than 1m 1m 1m 1m

44

My height

Answers vary

My arm’s length

Answers vary

My waistline

Answers vary 3 Length: Measuring Length in Metres

Unit 3

Activity 2 1

Fill in the blanks. 0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 cm

A

B

C

D

a) Ribbon A is

7

cm long.

b) Ribbon B is

6

cm long.

c) Ribbon C is as long as Ribbon d) Ribbon D is

2

D

is the shortest.

f)

A

is the longest.

3 Length: Measuring Length in Centimetres

SMAB2A_03_pt1.indd 45

.

cm shorter than Ribbon A.

e) Ribbon Ribbon

B

45

10/23/06 12:11:53 PM

2

a) Use a ruler to measure the length and breadth of this bookmark. length:

10

cm

SHAPING MATHS

breadth:

b) The breadth of the bookmark is than the length. 3

7

3

cm

cm shorter

Collect these things. Measure their lengths using a ruler.

Answer varies

Stapler: about

cm

Answer varies

Pencil case: about Paper clip: about

cm

cm

Answer varies 46

SMAB2A_03_pt1.indd 46

3 Length: Measuring Length in Centimetres

10/23/06 12:11:59 PM

Unit 3

Activity 3 1

a) Estimate and then measure the length of each line.

G

B

A

D

C

E

F

Line

Estimate

Actual

AB

Answer varies

5 cm

CD

Answer varies

10 cm

EF

Answer varies

11 cm

GH

Answer varies

10 cm

H

b) Fill in the blanks. Line

CD

is as long as Line

GH .

Line EF is longer than Line CD by 3 Length: Measuring Length in Centimetres

SMAB2A_03_pt1.indd 47

1

cm. 47

10/23/06 12:12:01 PM

2

How long is each of these lines? Measure them using a string and a ruler. a) L

K

Line KL is

9

cm long.

b)

N M

Line MN is

3

10

cm long.

c) Line

MN

is longer than Line

KL .

d) Line

KL

is shorter than Line

MN .

a) Draw a straight line PQ 7 cm long. P

Q

b) Draw a straight line RS 2 cm longer than Line PQ. R

4

S

a) Draw a straight line WX 14 cm long. W

X

b) Draw a straight line YZ 4 cm shorter than Line WX. Y

48

SMAB2A_03_pt1.indd 48

Z

3 Length: Measuring Length in Centimetres

10/23/06 12:12:03 PM

5

Fill in the blanks with cm or m. a) The height of our school ﬂagpole m

is about 5

.

b) The length of my thumb is about 3 c)

cm .

The height of my water bottle is about 20

d)

e)

I am about 10 cm than my sister.

shorter

I walk about 50 m from my school to the nearest bus-stop every day.

3 Length: Measuring Length in Centimetres

SMAB2A_03_pt1.indd 49

cm .

49

10/23/06 12:12:04 PM

Unit 3

Activity 4 1

Aini’s bear is 18 cm tall. Caili’s bear is 15 cm taller than Aini’s. How tall is Caili’s bear? 15 cm

+ ?

18 15 3 3

18 cm Aini’s bear

2

Caili’s bear

18 + 15 =

33

Caili’s bear is

33

cm tall.

The grey belt is 78 cm long. The black belt is 85 cm long. How much shorter is the grey belt than the black belt? 78 cm

?

85 – 78 7 85 cm

85 – 78 = The grey belt is the black belt.

50

SMAB2A_03_pt1.indd 50

7 7

cm shorter than

3 Length: Solving Word Problems

10/23/06 12:12:07 PM

3

David uses two strings to tie a parcel. The ﬁrst string is 28 cm long. The second string is 35 cm long. What is the total length of the two strings? 28 + 35 = 63

The total length of the two strings is 63

4

cm.

Mr Hari bought a rope 150 m long. He used 95 m of it to fence his garden. What was the length of rope left? 150 – 95 = 55

The length of rope left was

3 Length: Solving Word Problems

SMAB2A_03_pt1.indd 51

55

m.

51

10/23/06 12:12:07 PM

5

Mrs Li used 168 m of cloth to make school uniforms. She had 32 m of cloth left. How much cloth did she have at ﬁrst? 168 + 32 = 200

She had 6

200

m of cloth at ﬁrst.

Three ﬂags, A, B and C are placed along a straight line. The distance between Flag B and Flag C is 28 m. The distance between Flag A and Flag B is 30 m longer than that between Flag B and Flag C. What is the distance between Flag A and Flag C? A

B

C

28 + 30 = 58 58 + 28 = 86

The distance between Flag A and Flag C is

52

SMAB2A_03_pt1.indd 52

86

m.

3 Length: Solving Word Problems

10/23/06 12:12:08 PM

Let’s Find Out

Goldilocks and the Three Bears Goldilocks enters the bedroom of the three bears. She ﬁnds three beds.

The length of the longest bed is 180 cm. Mother Bear’s bed is 30 cm shorter than Father Bear’s bed and 50 cm longer than Baby Bear’s bed. a) How long is Mother Bear’s bed? 150 cm

b) How long is Baby Bear’s bed? 100 cm

c) Goldilocks is 160 cm tall. Which bed ﬁts her best? Why? Father Bear’s bed

3 Length: Let’s Find Out

SMAB2A_03_pt1.indd 53

53

10/23/06 12:12:09 PM

Review 1 1

Count the tens and ones. Then ﬁll in the missing numbers. a)

4

tens

5

ones = 45

5

tens

6

ones = 56

6

tens

0

ones = 60

b)

c)

54

Review 1

2

Fill in the missing numbers. a) 1 more than 54 is b) 10 more than 68 is c) 1 less than 45 is d) 10 less than 93 is

3

55

.

78 44 83

. . .

a) Write the numbers. Thirty-two

32

Forty-ﬁve

45

b) Write the numbers in words.

4

Review 1

Sixty-nine

69

Eighty-seven

87

In 496, the digit a)

6

is in the ones place.

b)

9

is in the tens place.

c)

4

is in the hundreds place. 55

5

Fill in the missing numbers. 223

a) 100 more than 123 is b) 100 less than 635 is

535

.

c) 100 less than 656 is

556

.

d) 100 more than 379 is 6

7

479

.

Study each number pattern and ﬁll in the missing numbers. a)

67

77

87

97

107

b)

132

232

332

432

532

c)

384

374

364

354

344

d)

429

428

427

426

425

Fill in the missing numbers. a) 400 + 20 + 5 = b) 600 +

80

d) 200 + e)

700

50

425

+ 1 = 681

c) 900 + 90 + 9 =

56

.

999

+ 3 = 253

+ 60 + 5 = 765 Review 1

8

9

10

Write the numbers. a) Three hundred and ﬁve

305

b) Five hundred and twenty-four

524

c) Seven hundred and ﬁfty-nine

759

d) Eight hundred and sixty-one

861

Write the numbers in words. a)

308

Three hundred and eight

b)

530

Five hundred and thirty

c)

648

Six hundred and forty-eight

d)

819

Eight hundred and nineteen

a) Arrange these numbers in order. Begin with the smallest number. 506

500

539

521

500

506

521

539

smallest Review 1

57

b) Arrange these numbers in order. Begin with the greatest number. 708

718

780

735

780

735

718

708

greatest

11

Arrange these three cards

2

1

3

to form:

a) the greatest 3-digit number 3

2

1

b) the smallest 3-digit number 1

12

2

3

Fill in the missing numbers. 80 + 7 = 87 80

87 – 7 = 80 7 + 80 = 87

87 7

87 – 80 =

7

7 more than 80 is 87 . 7 less than 87 is 80 . 58

Review 1

13

Add. a) 204 + 75 =

b) 342 + 257 =

20 4 + 7 5

34 2 + 25 7

2 7 9

5 9 9

c) 654 + 18 =

672

d) 357 + 64 =

65 4 + 1 8

35 7 + 6 4

6 7 2

4 2 1

e) 284 + 179 =

463

f)

67 + 598 =

2 8 4 + 1 7 9

6 7 +5 9 8

4 6 3

6 6 5

g) 719 + 185 =

Review 1

279

904

h) 138 + 262 =

7 1 9 +1 8 5

1 3 8 +2 6 2

9 0 4

4 0 0

599

421

665

400

59

14

Subtract. a) 198 – 52 =

b) 364 – 143 =

19 8 – 5 2

36 4 – 14 3

1 4 6

2 2 1

c) 560 – 234 =

326

d) 735 – 307 =

56 0 – 2 3 4

73 5 – 30 7

3 2 6

4 2 8

e) 613 – 264 =

349

f)

750 – 268 =

6 1 3 – 2 6 4

7 5 0 –2 6 8

3 4 9

4 8 2

g) 832 – 748 =

60

146

84

h) 400 – 265 =

8 3 2 –7 4 8

4 0 0 –2 6 5

8 4

1 3 5

221

428

482

135

Review 1

15

Add. a) 345 + 123 + 66 =

534

345 123 + 66 5 3 4

b) 45 + 236 + 459 =

740

45 236 + 459 7 4 0

16

After spending $175 on a watch, Julie was left with $90. How much money did she have at ﬁrst? $175 + $90 = $265

She had $ 17

265

at ﬁrst.

524 people were at the school carnival. 452 of them were children. The rest were adults. How many adults were there? 524 – 452 = 72

There were Review 1

72

adults. 61

18

Jane has 162 stickers. Meiling has 58 more stickers than Jane. How many stickers does Meiling have? 162 + 58 = 220

220

Meiling has 19

stickers.

Mr Lin has $510. He spends $387 on a printer. How much money does he have left? $510 – $387 = $123

He has $ 20

123

left.

There are 528 Primary Two pupils in the school. There are 164 more Primary Two pupils than Primary One pupils. How many Primary One pupils are there? 528 – 164 = 364

There are 62

364

Primary One pupils. Review 1

21

There were 256 boys, 224 girls and 85 adults at a concert. a) How many children were there at the concert? b) How many more children than adults were there? a) 256 + 224 = 480 b) 480 – 85 = 395

22

a) There were concert.

480

children at the

b) There were than adults.

395

more children

Fatimah prepared 370 sticks of mutton satay. She prepared 250 fewer sticks of mutton than chicken satay. a) How many sticks of chicken satay did she prepare? b) How many sticks of satay did she prepare altogether? a) 370 + 250 = 620 b) 620 + 370 = 990

a) She prepared 620 chicken satay. b) She prepared altogether. Review 1

990

sticks of sticks of satay 63

23

Fill in the blanks.

White tape Black tape

a) The length of the white tape is

6

cm.

b) The length of the black tape is

8

cm.

c) The total length of the two tapes is d) The black tape is white tape. 24

cm.

cm longer than the

Which line is longer, PQ or RS? P

Q

R

S

Guess:

PQ

Check:

PQ =

10

cm

RS =

8

cm

PQ 64

2

14

is longer than

is longer than

RS .

RS . Review 1

25

a) Draw a straight line AB 5 cm long. A

B

b) Draw a straight line CD 3 cm longer than Line AB. A

26

B

Fill in the blanks with cm or m. a) Daddy’s height is about 174

cm .

b) The length of our school ﬁeld is about 120 c) The length of a pencil is about 18 d) The width of the hall is about 20

m

.

cm . m

.

27 Mother’s foot

My foot

a) My foot is about

15

b) Mother’s foot is about c) My foot is Review 1

7

cm long. 22

cm long.

cm shorter than Mother’s foot. 65

28

Mrs Crawford used 85 m of lace to make curtains. She had 28 m of lace left. How much lace did she have at ﬁrst? 85 + 28 = 113

She had 29

113

m of lace at ﬁrst.

Isa uses two ribbons to tie presents. The ﬁrst ribbon is 242 cm long. The second ribbon is 187 cm long. How much longer is the ﬁrst ribbon than the second? 242 – 187 = 55

55 The ﬁrst ribbon is than the second ribbon.

29 30

cm longer

Ahmad is 95 cm tall. Ban Lee is 16 cm taller than Ahmad. Charles is 10 cm shorter than Ban Lee. How tall is Charles? 95 + 16 = 111 111 – 10 = 101

Charles is 66

101

cm tall. Review 1

View more...
2A

Shaping Maths

Shaping Maths Activity Book

Part 1

Explore the world of Shaping Maths with Aini, Bala, Caili and David on their journey to the six fantastic Mathematics islands.

ACTIVITY BOOK

At each level, Shaping Maths offers a wide range of learning experiences, taking pupils from the concrete through the pictorial to the abstract mode of mathematical representation. Through clear presentation and a highly structured and spiral approach, the package provides pupils with a strong mathematical foundation and develops higher order thinking skills. Using a thematic approach, pupils are able to connect their everyday life experiences with Mathematics, thus encouraging active pupil participation and learning.

2nd Edition 2A Par t 1

Shaping Maths is an up-to-date instructional package designed to meet the learning needs of pupils from Primary 1 to 6. The Primary 2 package consists of two coursebooks, four activity books, and a teacher’s resource pack.

Shaping Maths makes Mathematics engaging, accessible and fun!

David

Caili

Bala

2A Part 1

Charlotte Collars • Koay Phong Lee • Lee Ngan Hoe • Tan Cheow Seng

Aini

ACTIVITY BOOK 2nd Edition

Charlotte Collars • Koay Phong Lee • Lee Ngan Hoe • Tan Cheow Seng

SMAB2A_Cover_pt1. 1

1/15/08 10:06:54 AM

ACTIVITY BOOK

2nd Edition

2A Part 1

BY

MINI

ST RY O F

E UC

D

D

A PPR

ON ATI

OV E

Charlotte Collars • Koay Phong Lee • Lee Ngan Hoe • Tan Cheow Seng (Cert. Ed.) (Ph.D.) (M.Sc.Ed.) (Cert. Ed.)

r

11

•

•

fo

us

-2 e f rom 2007

0

© 2007 Marshall Cavendish International (Singapore) Private Limited Published by Marshall Cavendish Education An imprint of Marshall Cavendish International (Singapore) Private Limited A member of Times Publishing Limited Times Centre, 1 New Industrial Road, Singapore 536196 Customer Service Hotline: (65) 6411 0820 E-mail: [email protected] Website: www.marshallcavendish.com/education/sg First published 2007 Second impression 2008 Reprinted 2009 All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system or transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the copyright owner. ISBN 978-981-01-6528-4 Edited by: Goh Jia Zhan and Yee Pey Ling Designed by: Henny Irawati Cover design by: Winnie Ng Printed in Singapore by C.O.S. Printers Pte Ltd

©981-01-6528-4.indd 1

1/11/08 5:29:56 PM

PREFACE Shaping Maths is an instructional package written according to the latest Primary Mathematics Syllabus provided by the Ministry of Education, Singapore. The package is designed to meet the learning needs of pupils from Primary 1 to 6. For Primary 2, the package consists of two coursebooks, four activity books and a teacher’s resource pack. Continuing research in education has resulted in the introduction of new features in the second edition. Through these features, educators are further equipped with various strategies in addressing teaching and learning needs. These features also include more open-ended questions to encourage exploration and in-depth thinking among pupils. Thus, mathematically inquisitive learners are born!

Features '+

Question Classification

– pre-requisite skills

– reinforcement of current concepts – higher-order thinking skills

;^aa^c i]Z

WaVc`hl^i] Xbdg b# V 9VYYn »h]Z^\]i ^h VWdji&,) W I]ZaZc # \i] d[djg hX]dda ÃZ aY ^ h VW X I]ZaZc dji &'% \i] d[Ve ZcX^a ^hVWd ji&- Y I]Zl # ^Yi]d[ i]Z ]Vaa ^hVWd ji'% #

#

',

Helps teachers to spend their time more effectively by using the appropriate questions to get pupils to master the necessary skills.

t

Let’s Find Ou Wa_d]

>Wffo 8

# gV^h^c XV`Z idWV`Z V 8V^a^ lVcih X^eZ# gZXVaai]ZgZ d hi ig^Z Z H] \ d[ WjiiZg#

>cZZY&'*

Let’s Find Out Engages pupils in mathematical self-discovery or investigation that promotes mathematical thinking.

Vchj\Vg#

bdgZÄdjgi]

>cZZY*%\

Zhj\Vg abVhhd[i] I]ZidiV ^h )+%\# Zg VcYWjii

h

aZhhgV^h^c

>cZZY(%\ i]VcÄdjg#

gZX^eZ4 L]Vi^hi]Z ^c\cjbWZgh WZadl# hh ;^aa^ci]Z b^ GV^h^c 8V`Z \ WjiiZg \ hj\Vg \ Ädjg \ gV^h^ch

&'

'Z\\h

Z

cX Vc^aaVZhhZ &iZVheddck b^a` =Va[Xjed[

D/UT

&IN -ASS,ETS

Review 2

#

Z WaVc`h

c i] V ;^aa^

&

Helps pupils to consolidate their learning. Vgidc h d[i]ZX I]ZbVh `\# ^c`h^h d[hd[i Yg

Soft drinks

KG

c i]Z W ;^aa^

dg aZhh#

^i]bdgZ

WaVc`hl

) `\

Review Exercises

'`\

h d[i]Z I]ZbVh edlYZg i^cd[ b^a` \# ` ^h

h I]ZbVh g^XZ ^h

` d[ d[i]ZhVX # i]Vc ) `\

(`\

diiaZ h d[i]ZW # i]Vc ( `\

I]ZbVh d[d^a ^h

,iÛiÜÊÓ

My Maths Journal

+)

Contains reflection worksheets to develop pupils into self-regulated learners. *

'6 Jc^i

M Mathem y Favourite atics A ctivity This Te rm Write a bo

c#

^ea^XVi^d

jibjai

dlVWd

dj`c l]Vin

gVl

gY Lg^iZd

ut the a

ctivity.

#

e^XijgZ

[dgi]^h

chidgn

a^XVi^d bjai^e

Draw to

^dc

Y 9^k^h

i^dcVc

XV Bjai^ea^

Lg^iZV

show th

e activ

ity.

ÃÊÕÀ

ÞÊ>Ì

82

My Mat

-%

hs Jour

nal

>

CO NT E NTS

1 Numbers to 1000 Looking Back − Tens and Ones Activity 1 1 Looking Back − Counting by Tens and Ones Activity 2 3 Counting Beyond 100 Activity 3 5 Hundreds, Tens and Ones Activity 4 9 Comparing and Ordering Numbers Activity 5 13 Activity 6 15 Let’s Find Out 17 2 Addition and Subtraction Within 1000 Meanings of Addition and Subtraction Activity 1 Addition Without Renaming Activity 2 Activity 3 Subtraction Without Renaming Activity 4 Activity 5 Addition With Renaming (1) Activity 6 Activity 7 Addition With Renaming (2) Activity 8 Activity 9 Subtraction With Renaming (1) Activity 10 Activity 11 Subtraction With Renaming (2) Activity 12 Activity 13

SMAB2A_Content_pt1 1

18

Solving Two-step Word Problems Activity 14 Let’s Find Out

40 42

3 Length Measuring Length in Metres Activity 1 Measuring Length in Centimetres Activity 2 Activity 3 Solving Word Problems Activity 4 Let’s Find Out

45 47

Review 1

54

My Maths Journal

67

43

50 53

21 23 24 26 27 29 30 32 34 36 37 39

3/30/07 11:11:16 AM

Unit 1

Activity 1 1

Count the tens and ones. Then ﬁll in the missing numbers. a) b)

2

2

tens 8 ones = 28

tens 0 ones = 60

Colour the correct number of squares. Then ﬁll in the missing numbers. a) b)

43 is 40 and 3 .

1

6

Numbers to 1000: Looking Back – Tens and Ones

33 is 30 and 3.

1

3

Write in numbers. Look at the example below. a) b)

es

6 tens 5 ones

9 on

65

89

c)

d) 0 ones 9 tens

10 tens

90

4

Write the numbers in words. Look at the example below. a) b)

7

2

ﬁfty-two

70

seventy-seven

c)

d)

0

80

40

forty

SMAB2A_01_pt1. 2

0 ones

100

50

2

8 tens

6

eight-six

1

Numbers to 1000: Looking Back – Tens and Ones

10/23/06 11:07:59 AM

Unit 1

Activity 2 1

Complete these sentences.

a)

1 more than 35 is 36 .

35 + 1 = 36

b)

1 less than 35 is 34 .

35 – 1 = 34

Complete the number line.

2

7

1

17

27

37

57

67

a)

10 more than 47 is 57 .

47 + 10 = 57

b)

10 less than 47 is 37 .

47 – 10 = 37

Numbers to 1000: Looking Back – Counting by Tens and Ones

SMAB2A_01_pt1. 3

47

3

10/23/06 11:08:09 AM

3

Fill in the missing numbers. Look at the examples below. a)

56

1 more 45

10 less

55 10 more

65

1 less 54 b)

81

1 more 70

10 less

80 10 more

90

1 less 79

4

Circle the correct answers. Look at the example below.

+1

+1

a) 27

c)

28

SMAB2A_01_pt1. 4

63

73

+ 10

+ 10

–1

–1

40

30 – 10

4

b)

d) 100

99 – 10

1

Numbers to 1000: Looking Back – Counting by Tens and Ones

10/23/06 11:08:11 AM

Unit 1

Activity 3 1

Count and write the number in the box. Then write the number in words. a)

603

six hundred and three

460

four hundred and sixty

245

two hundred and forty-ﬁve

b)

c)

1

Numbers to 1000: Counting Beyond 100

5

2

a) 100 more than 354 is b) 100 less than 354 is 3

6

SMAB2A_01_pt1. 6

.

454 254

.

a) What number is 100 less than the given number? b) What number is 100 more than the given number?

a

b

100 less

100 more

322

422

600

700

719

819

1

522

800

919

Numbers to 1000: Counting Beyond 100

10/23/06 11:08:15 AM

4

a) Start at 216. Count on in tens. Colour the trail of tens in red. b) Start at 855. Count backwards in hundreds. Colour the trail of hundreds in blue.

845 855 B

835

755

320 220 219

825

655

516

217

236

316

226

216

A

805

815

400

555

416

218

795

116

196

155

255 455

355

246

256

136

266

156 176

276 286

c) Which mouse gets the cheese? Mouse

B

Which mouse reaches the mouse trap? Mouse A

1

Numbers to 1000: Counting Beyond 100

SMAB2A_01_pt1. 7

7

10/23/06 11:08:17 AM

5

Study the number line below. 190

6

200

a) What number is 1 more than 203?

204

b) What number is 10 less than 203?

193

a) Complete the number line below. 268

7

8

SMAB2A_01_pt1. 8

203

368

468

568

768

668

868

b) What number is 100 more than 568?

668

c) What number is 100 less than 568?

468

Study each number pattern and ﬁll in the next two numbers. a)

88

188

288

388

488

b)

476

486

496

506

516

c)

760

750

740

730

720

d)

232

231

230

229

228

1

Numbers to 1000: Counting Beyond 100

10/23/06 11:08:19 AM

Unit 1

Activity 4 1

Count the hundreds, tens and ones. Then ﬁll in the missing numbers. a)

3

hundreds 2

tens

3

ones =

323

6

hundreds 4

tens

0

ones =

640

7

hundreds 0 tens

7

ones =

707

b)

c)

1

Numbers to 1000: Hundreds, Tens and

SMAB2A_01_pt1. 9

9

10/23/06 11:08:23 AM

2

Match. 916

169

619

690

961 10

SMAB2A_01_pt1. 10

• •

Six hundred and nineteen

•

Six hundred and ninety

•

One hundred and sixty-nine

•

Nine hundred and sixty-one

•

•

•

• 1

Numbers to 1000: Hundreds, Tens and

10/23/06 11:08:26 AM

3

Write the numbers in words.

4

1

four hundred and eleven

411

ﬁve hundred and ﬁve

505

eight hundred and thirty-eight

838

Fill in the blanks. a) In 358, the digit

8

is in the ones place.

b) In 672, the digit

6

is in the hundreds place.

c) In 834, the digit

3

is in the tens place.

d) In 980, the digit

0

is in the ones place.

Numbers to 1000: Hundreds, Tens and

SMAB2A_01_pt1. 11

11

10/23/06 11:08:30 AM

5

Fill in the missing numbers. a) b) 213

200 + 10 +

327

3

c)

400

580

+ 40 + 9

500 +

e)

80

f) 7 4 6

638

600 + 30 + 8

hundreds tens ones

700 + 40 + 6

g)

h) 8 5 0

9 0 2

hundreds tens ones

800 + 50

SMAB2A_01_pt1. 12

+7

d) 449

12

20

300 +

hundreds tens ones 900 + 2

1

Numbers to 1000: Hundreds, Tens and

10/23/06 11:08:33 AM

Unit 1

Activity 5 1

a) What number does each picture show?

353

333

b) Which number is greater? 2

353

a) What number does each picture show?

240

153

b) Which number is smaller?

1

Numbers to 1000: Comparing and Ordering Numbers

SMAB2A_01_pt1. 13

153

13

10/23/06 11:08:38 AM

3

4

a) Write the correct answers in the boxes. 597 = 5

hundreds 9 tens

419 = 4

hundreds

508 = 5

hundreds 0 tens 8 ones

7

ones

tens 9 ones

1

b) Which number is the smallest?

419

c) Which number is the greatest?

597

Arrange these numbers in order. Begin with the greatest number. 437

409

432

437

432

409

greatest

5

Arrange these numbers in order. Begin with the smallest number. 308

298

306

275

275

298

306

308

smallest 14

SMAB2A_01_pt1. 14

1

Numbers to 1000: Comparing and Ordering Numbers

10/23/06 11:08:40 AM

Unit 1

Activity 6 You are given three cards:

1

1

6

8

a) Use these cards to form numbers between 100 and 1000. List all the possible numbers in the table below.

An example ➞

b) i)

Hundreds

Tens

Ones

1

6

8

1

8

6

6

1

8

6

8

1

8

1

6

8

6

1

Which two numbers have the greatest hundreds? 816, 861

ii) Between these two numbers, which is greater? 861

c) i)

Which two numbers have the smallest hundreds? 168, 186

ii) Between these two numbers, which is smaller? 168

d) Arrange the numbers listed in a) in order. Begin with the smallest number. 168, 186, 618, 681, 816, 861 1

Numbers to 1000: Comparing and Ordering Numbers

SMAB2A_01_pt1. 15

15

10/23/06 11:08:42 AM

2

You are given three cards. a) Write any number from 1 to 9 on the second and third cards. Answer varies

0 b) Use these three cards to form numbers between 100 and 1000. i) What is the greatest 3-digit number formed? Answer varies

ii) What is the smallest 3-digit number formed?

3

Answer varies

You are given four cards.

8

6

9

9

Use three of these cards to form numbers between 100 and 1000. a) What is the greatest 3-digit number formed? 998

b) What is the smallest 3-digit number formed? 689

16

SMAB2A_01_pt1. 16

1

Numbers to 1000: Comparing and Ordering Numbers

10/23/06 11:08:43 AM

Let’s Find Out

Number Riddle I am thinking of a 3-digit number. I can get the hundreds digit by adding the tens digit and the ones digit. The tens digit is 2 more than the ones digit. The ones digit is 2. What is the number that I am thinking of?

I shall ﬁnd the answer by working backwards. 6

2

4

What is the tens digit? What is the hundreds digit?

1

Numbers to 1000: Let’s Find Out

SMAB2A_01_pt1. 17

17

10/23/06 11:08:45 AM

Unit 2

Activity 1 1

Fill in the missing number. a)

20 + 9 = 29 20

9 + 20 = 29

part

29 – 9 = 20 29 29 – 20 =

whole

9 part

b)

9

9 more than 20 is 29 . 20

is 9 less than 29.

50 + 7 = 57 50 part

7 + 50 = 57 57 – 50 =

57

7

57 – 7 = 50

whole

7

7 more than 50 is 57 .

part 50

18

SMAB2A_02_pt1..indd 18

is 7 less than 57.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Meanings of Addition and Subtraction

10/23/06 11:59:45 AM

c) 40 + 10 = 50

40 part

10 + 40 = 50 50 – 40 =

50 whole

50 – 10 = 40 10 part

10 more than 40 is 50 . 40

2

10

is 10 less than 50.

Put ✓ next to the number sentence which matches the story. a) Mrs Muthu made 20 apple pies and 15 meat pies. How many pies did she make altogether? 20 + 15 = 35 20 – 15 = 5 Mrs Muthu made

35

pies altogether.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Meanings of Addition and Subtraction

SMAB2A_02_pt1..indd 19

19

10/23/06 11:59:46 AM

b) Ali has 46 bookmarks. He gives 12 bookmarks to his friend. How many bookmarks has he left? 46 + 12 = 58 46 – 12 = 34 Ali has

34

bookmarks left.

c) Lin used 57 blue ribbons and 25 red ribbons. How many more blue ribbons than red ribbons did she use? 57 + 25 = 82 57 – 25 = 32 Lin used

32

more blue ribbons than red ribbons.

d) Aimin paid $25 for a dress. She had $24 left. How much money had she at ﬁrst? $25 + $24 = $49 $25 – $24 = $1 She had $ 49

20

SMAB2A_02_pt1..indd 20

at ﬁrst.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Meanings of Addition and Subtraction

10/23/06 11:59:47 AM

Unit 2

Activity 2 1

63 + 120 =

183

63 +120 183

2

43 + 156 =

199

106 + 82 =

43 +156

106 + 82

1 9 9

1 8 8

30 + 431 =

461

215 + 763 =

3 0 +4 3 1

2 1 5 +7 6 3

4 6 1

9 7 8

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition Without Renaming

SMAB2A_02_pt1..indd 21

188

978

21

10/23/06 11:59:50 AM

3

a) Work out all the answers. Then colour the boxes where the answer is 568.

Mars

552 + 16 568

505 + 63

38 +540

5 6 8

5 7 8

163 +424

223 +345

364 +104

5 8 7

5 6 8

4 6 8 Jupiter

Saturn

257 +242

331 +237

441 +128

4 9 9

5 6 8

5 6 9

Neptune

b) Bala travelled along the path formed by the coloured boxes. Which planet did he land on? 22

SMAB2A_02_pt1..indd 22

Neptune

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition Without Renaming

10/23/06 11:59:52 AM

Unit 2

Activity 3 1

Mrs Chen sold 150 buns in the afternoon. She sold 127 buns in the evening. How many buns did she sell altogether?

150 + 127 =

She sold 2

277

277

2 7 7

buns altogether.

Devi has 214 beads. Her sister has 45 more beads than her. How many beads does Devi’s sister have?

Devi’s sister has 3

150 +127

259

beads.

Mr Lim spent $343. He had $125 left. How much money did he have at ﬁrst?

He had $

468

at ﬁrst.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition Without Renaming

SMAB2A_02_pt1..indd 23

23

10/23/06 11:59:54 AM

Unit 2

Activity 4 1

358 – 125 =

233

358 –125 2 3 3

2

189 – 36 =

358 – 240 =

189 – 36

358 –240

1 5 3

1 1 8

879 – 259 =

24

153

620

909 – 403 =

8 7 9 –2 5 9

9 0 9 –4 0 3

6 2 0

5 0 6

118

506

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction Without Renaming

3

a) Work out all the answers. Then colour the boxes where the answer is 34. Greenland

194 –160 34

176 –142

258 – 34

3 4

2 2 4

168 –133

689 –655

889 –764

3 5

3 4

1 2 5

244 –110

339 –305

435 –401

1 3 4

3 4

3 4

China

Mali

Malaysia

b) Bala travelled along the path formed by the coloured boxes. Where did he land? Malaysia 2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction Without Renaming

25

Unit 2

Activity 5 1

There were 476 people at a concert. 250 of them were adults. How many children were there? 476 – 250 =

226

476 –250 2 2 6

There were 2

SMAB2A_02_pt1..indd 26

110

toy soldiers.

Sally went shopping with $478. She bought a handbag and had $264 left. How much did she pay for the handbag?

She paid $ 26

children.

David has 168 toy soldiers. Tom has 58 fewer toy soldiers than David. How many toy soldiers does Tom have?

Tom has 3

226

214

for the handbag.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction Without Renaming

10/23/06 12:00:02 PM

Unit 2

Activity 6 1

266 + 153 =

419

266 +153 4 1 9

2

67 + 125 =

192

159 + 70 =

67 +125

159 + 70

1 9 2

2 2 9

138 + 245 =

383

654 + 155 =

1 3 8 +2 4 5

6 5 4 + 1 5 5

3 8 3

8 0 9

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (1)

SMAB2A_02_pt1..indd 27

229

809

27

10/23/06 12:00:08 PM

3

Mark these addition sums. Put ✓ in the box if the answer is correct. Put ✗ in the box if the answer is wrong. Then show the correct way of adding. Sum

a)

How you should add

Correct answer

178 + 14 182

178 + 14

b)

252 + 18 270

252 + 18

252 + 18 =

c)

658 +129 777

658 +129

658 + 129 =

787

537 + 56 693

537 + 56

537 + 56 =

593

648 +190 848

648 +190

648 + 190 =

838

d)

e)

28

SMAB2A_02_pt1..indd 28

178 + 14 =

192

1 9 2

7 8 7

5 9 3

8 3 8

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (1)

10/23/06 12:00:09 PM

Unit 2

Activity 7 1

Mr Wu delivered 158 letters in the morning. He delivered 90 letters in the afternoon. How many letters did he deliver altogether? 158 + 90 =

158 + 90

248

2 4 8

He delivered 2

letters altogether.

Osman has 452 postcards. Aminah has 97 more postcards than Osman. How many postcards does Aminah have?

Aminah has 3

248

549

postcards.

247 women and 148 men work in a factory. How many workers are there in the factory?

There are

395

workers in the factory.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (1)

SMAB2A_02_pt1..indd 29

29

10/23/06 12:00:11 PM

Unit 2

Activity 8 1

177 + 254 =

431

177 +254 4 3 1

2

87 + 635 =

722

87 +635

246 +575

7 2 2

8 2 1

528 + 96 =

30

SMAB2A_02_pt1..indd 30

246 + 575 =

624

398 + 409 =

5 2 8 + 9 6

3 8 9 +4 0 9

6 2 4

8 0 7

821

807

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (2)

10/23/06 12:00:15 PM

3

a) Add. 304 +396

536 +287

659 +254

7 0 0

8 2 3

9 1 3

435 +367

564 +269

384 +366

8 0 2

8 3 3

7 5 0

b) Help Mr Froggie cross the pond by colouring the leaves that match the answers above.

700 keep

903 room

650 tidy

750 clean

823 our 913 country

805 neat

833 and

733 or

802 green

c) Write down the message given on the coloured leaves. Keep our country clean and green. or Keep our country green and clean.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (2)

SMAB2A_02_pt1..indd 31

31

10/23/06 12:00:20 PM

Unit 2

Activity 9 1

Mr Hamid bought a watch and a pair of shoes. How much did he spend altogether? $368 + $158 =

368 +158

526

5 2 6

He spent $ 2

526

altogether.

An oven costs $197 more than a toaster. What is the cost of the oven?

The cost of the oven is $ 3

SMAB2A_02_pt1..indd 32

.

Leo saved $346. Jenny saved $185 more than Leo. How much money did Jenny save?

Jenny saved $ 32

305

531

.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (2)

10/23/06 12:00:22 PM

4

Bala had some stamps. He gave 159 stamps to David. He has 279 stamps left. How many stamps did Bala have at ﬁrst?

Bala had 5

438

stamps at ﬁrst.

Mrs Wang needs 350 blue beads, 265 red beads and 125 yellow beads to make a bag. How many beads does she need altogether? 350 265 +125 7 4 0

She needs 6

740

beads altogether.

Mr Soon had $112 left after buying a leather bag and a wallet. How much money did he have at ﬁrst? $325

He had $

522

at ﬁrst.

$85

2 Addition and Subtraction Within 1000: Addition With Renaming (2)

SMAB2A_02_pt1..indd 33

33

10/23/06 12:00:24 PM

Unit 2

Activity 10 1

416 – 233 =

183

416 –233 1 8 3

2

Subtract. 294 − 118 =

SMAB2A_02_pt1..indd 34

518 − 126 =

294 –118

518 –126

1 7 6

3 9 2

754 − 136 =

34

176

618

570 − 316 =

7 5 4 –1 3 6

5 7 0 –3 1 6

6 1 8

2 5 4

392

254

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (1)

10/23/06 12:00:27 PM

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (1)

SMAB2A_02_pt1..indd 35

35

10/23/06 12:00:28 PM

B

4 2 2

U

4 3 9

562 –123

O

U

L

Z

4 9 1

916 –425

L

D

3 9 8

679 –281

A

E

O

1 9 2

858 –666

R

Z

D

1 5 1

832 –681

422 192 439 151 491 137 253 455 398

B

L

4 9 1

867 –376

A

386 –249 137

71

“What do you call a sleeping bull?”

Use the codes at the bottom of the page to solve this riddle:

840 –418

3

E

2 5 3

781 –528

R

4 5 5

645 –190

Unit 2

Activity 11 1

There are 193 mangoes in a basket. 25 of them are green. How many mangoes are not green? 193 – 25 =

193 – 25

168

1 6 8 168

2

mangoes are not green.

Roy collected 250 phonecards. Helen collected 38 fewer phonecards than Roy. How many phonecards did Helen collect? 250 – 38 = 212

Helen collected 3

212

phonecards.

Meimei went shopping with $215. She spent $194. How much money did she have left? $215 – $194 = $21

She had $ 36

SMAB2A_02_pt1..indd 36

21

left.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (1)

10/23/06 12:00:30 PM

Unit 2

Activity 12 1

215 – 186 =

29

215 –186 29

2

Subtract. 314 − 68 =

246

460 − 297 =

314 – 68

460 –297

2 4 6

1 6 3

657 − 268 =

389

703 − 425 =

6 5 7 –2 6 8

7 0 3 –4 2 5

3 8 9

2 7 8

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (2)

SMAB2A_02_pt1..indd 37

163

278

37

10/23/06 12:00:33 PM

38

SMAB2A_02_pt1..indd 38

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (2)

10/23/06 12:00:34 PM

3

E

7 5 6

941 –185

V

E

109 178 375 453 756

P

98

N

E

7 5 6

925 –169

O

V

4 5 3

722 –269

L

N

1 7 8

821 –643

L

9 8

621 –523 O

1 0 9

507 –398

“What is an 8-letter word that has only 1 letter in it?”

Use the codes at the bottom of the page to solve this riddle:

P

3 7 5

700 –325

E

7 5 6

900 –144

Unit 2

Activity 13 1

On Saturday, 353 people visited a food stall. On Sunday, 421 people visited the same stall. How many more people visited the stall on Sunday than on Saturday? 421 – 353 =

68

421 –353 6 8

68

more people visited the stall on Sunday than on Saturday. 2

Hassan sold 532 sticks of chicken satay. He sold 155 fewer sticks of mutton satay. How many sticks of mutton satay did he sell? 532 – 155 = 377

He sold 3

377

sticks of mutton satay.

There were 420 guests at a grand dinner. 245 of the guests wore ties. How many guests did not wear ties? 420 – 245 = 175

175

guests did not wear ties.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Subtraction With Renaming (2)

SMAB2A_02_pt1..indd 39

39

10/23/06 12:00:35 PM

Unit 2

Activity 14 1

Mr Salleh paid $688 for a watch. He paid $520 less for a tie-pin than the watch. a) How much did he pay for the tie-pin? b) How much did he pay altogether for the watch and the tie-pin? (a) $688 – $520 = $168 (b) $688 + $168 = $856

a) He paid $

168

b) He paid $ 856

2

for the tie-pin. altogether.

Mr Lee used 135 m of cloth to make curtains. He used 67 m more to make cushion covers than the curtains. a) How much cloth did he use to make cushion covers? b) How much cloth did he use altogether to make curtains and cushion covers? (a) 135 + 67 = 202 (b) 135 + 202 = 337

202 m of cloth to a) He used make cushion covers.

b) He used 337 altogether. 40

SMAB2A_02_pt1..indd 40

m of cloth

2 Addition and Subtraction Within 1000: Solving Two-step Problems

10/23/06 12:00:37 PM

3

346 men, 264 women and 135 children took part in a fancy dress parade. a) How many adults took part? b) How many fewer children than adults took part? (a) 346 + 264 = 610 (b) 610 – 135 = 475

4

a)

610

b)

475

adults took part.

fewer children than adults took part.

Tom, Ali and Lam are bakers. Tom used 275 kg of ﬂour this week. Ali used 18 kg less ﬂour than Tom. Lam used 35 kg more ﬂour than Tom. a) How much ﬂour did Ali use? b) How much ﬂour did Lam use? (a) 275 – 18 = 257 (b) 275 + 35 = 310

a) Ali used b) Lam used

257 310

kg of ﬂour. kg of ﬂour.

2 Addition and Subtraction Within 1000: Solving Two-step Problems

SMAB2A_02_pt1..indd 41

41

10/23/06 12:00:38 PM

Let’s Find Out

Faulty Calculator 1

When we add 345 and 123 using a calculator: Press 3

4

5

+

1

2

3

= .

What answer does the calculator show? 468

345 + 123 = 2

Bala has a faulty calculator. The 4 and 7 keys of his calculator cannot work. a) To add 345 and 123, Bala presses 3

3

5

+

1

0

+

1

2

3

=

Will he get the correct answer for ‘345 + 123’? Why? Yes. 335 + 10 + 123 = 468

b) Which buttons of the calculator should Bala press to ﬁnd the value of ‘709 – 253’? Show two possible ways by ﬁlling in the boxes below.

42

SMAB2A_02_pt1..indd 42

8

0

9

−

1

0

0

−

8

0

9

−

3

5

3

=

2

5

3

=

2 Addition and Subtraction Within 1000: Let’s Find Out

10/23/06 12:00:40 PM

Unit 3

Activity 1 1

a) Use glue to join two open pages of old newspapers together. Place a metre ruler at the edge like this. metre ruler

b) Draw a strip 1 m long and cut it out using a pair of scissors. 1m

c) With your classmates, line the 1-m strips end-to-end along the length of the classroom to measure how long it is.

length of classroom

Answer varies

m.

The length of my classroom is about

d) Now put the strips on the ﬂoor along the corridor to ﬁnd its length. Answer varies The length of the corridor is about

3 Length: Measuring Length in Metres

SMAB2A_03_pt1.indd 43

m.

43

10/23/06 12:11:49 PM

2

Work with a partner. First guess the answers. Then check your answers using a metre ruler or a 1-m string. Put ✓ in the correct boxes. Guess

Check

More than Less than More than Less than 1m 1m 1m 1m

44

My height

Answers vary

My arm’s length

Answers vary

My waistline

Answers vary 3 Length: Measuring Length in Metres

Unit 3

Activity 2 1

Fill in the blanks. 0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 cm

A

B

C

D

a) Ribbon A is

7

cm long.

b) Ribbon B is

6

cm long.

c) Ribbon C is as long as Ribbon d) Ribbon D is

2

D

is the shortest.

f)

A

is the longest.

3 Length: Measuring Length in Centimetres

SMAB2A_03_pt1.indd 45

.

cm shorter than Ribbon A.

e) Ribbon Ribbon

B

45

10/23/06 12:11:53 PM

2

a) Use a ruler to measure the length and breadth of this bookmark. length:

10

cm

SHAPING MATHS

breadth:

b) The breadth of the bookmark is than the length. 3

7

3

cm

cm shorter

Collect these things. Measure their lengths using a ruler.

Answer varies

Stapler: about

cm

Answer varies

Pencil case: about Paper clip: about

cm

cm

Answer varies 46

SMAB2A_03_pt1.indd 46

3 Length: Measuring Length in Centimetres

10/23/06 12:11:59 PM

Unit 3

Activity 3 1

a) Estimate and then measure the length of each line.

G

B

A

D

C

E

F

Line

Estimate

Actual

AB

Answer varies

5 cm

CD

Answer varies

10 cm

EF

Answer varies

11 cm

GH

Answer varies

10 cm

H

b) Fill in the blanks. Line

CD

is as long as Line

GH .

Line EF is longer than Line CD by 3 Length: Measuring Length in Centimetres

SMAB2A_03_pt1.indd 47

1

cm. 47

10/23/06 12:12:01 PM

2

How long is each of these lines? Measure them using a string and a ruler. a) L

K

Line KL is

9

cm long.

b)

N M

Line MN is

3

10

cm long.

c) Line

MN

is longer than Line

KL .

d) Line

KL

is shorter than Line

MN .

a) Draw a straight line PQ 7 cm long. P

Q

b) Draw a straight line RS 2 cm longer than Line PQ. R

4

S

a) Draw a straight line WX 14 cm long. W

X

b) Draw a straight line YZ 4 cm shorter than Line WX. Y

48

SMAB2A_03_pt1.indd 48

Z

3 Length: Measuring Length in Centimetres

10/23/06 12:12:03 PM

5

Fill in the blanks with cm or m. a) The height of our school ﬂagpole m

is about 5

.

b) The length of my thumb is about 3 c)

cm .

The height of my water bottle is about 20

d)

e)

I am about 10 cm than my sister.

shorter

I walk about 50 m from my school to the nearest bus-stop every day.

3 Length: Measuring Length in Centimetres

SMAB2A_03_pt1.indd 49

cm .

49

10/23/06 12:12:04 PM

Unit 3

Activity 4 1

Aini’s bear is 18 cm tall. Caili’s bear is 15 cm taller than Aini’s. How tall is Caili’s bear? 15 cm

+ ?

18 15 3 3

18 cm Aini’s bear

2

Caili’s bear

18 + 15 =

33

Caili’s bear is

33

cm tall.

The grey belt is 78 cm long. The black belt is 85 cm long. How much shorter is the grey belt than the black belt? 78 cm

?

85 – 78 7 85 cm

85 – 78 = The grey belt is the black belt.

50

SMAB2A_03_pt1.indd 50

7 7

cm shorter than

3 Length: Solving Word Problems

10/23/06 12:12:07 PM

3

David uses two strings to tie a parcel. The ﬁrst string is 28 cm long. The second string is 35 cm long. What is the total length of the two strings? 28 + 35 = 63

The total length of the two strings is 63

4

cm.

Mr Hari bought a rope 150 m long. He used 95 m of it to fence his garden. What was the length of rope left? 150 – 95 = 55

The length of rope left was

3 Length: Solving Word Problems

SMAB2A_03_pt1.indd 51

55

m.

51

10/23/06 12:12:07 PM

5

Mrs Li used 168 m of cloth to make school uniforms. She had 32 m of cloth left. How much cloth did she have at ﬁrst? 168 + 32 = 200

She had 6

200

m of cloth at ﬁrst.

Three ﬂags, A, B and C are placed along a straight line. The distance between Flag B and Flag C is 28 m. The distance between Flag A and Flag B is 30 m longer than that between Flag B and Flag C. What is the distance between Flag A and Flag C? A

B

C

28 + 30 = 58 58 + 28 = 86

The distance between Flag A and Flag C is

52

SMAB2A_03_pt1.indd 52

86

m.

3 Length: Solving Word Problems

10/23/06 12:12:08 PM

Let’s Find Out

Goldilocks and the Three Bears Goldilocks enters the bedroom of the three bears. She ﬁnds three beds.

The length of the longest bed is 180 cm. Mother Bear’s bed is 30 cm shorter than Father Bear’s bed and 50 cm longer than Baby Bear’s bed. a) How long is Mother Bear’s bed? 150 cm

b) How long is Baby Bear’s bed? 100 cm

c) Goldilocks is 160 cm tall. Which bed ﬁts her best? Why? Father Bear’s bed

3 Length: Let’s Find Out

SMAB2A_03_pt1.indd 53

53

10/23/06 12:12:09 PM

Review 1 1

Count the tens and ones. Then ﬁll in the missing numbers. a)

4

tens

5

ones = 45

5

tens

6

ones = 56

6

tens

0

ones = 60

b)

c)

54

Review 1

2

Fill in the missing numbers. a) 1 more than 54 is b) 10 more than 68 is c) 1 less than 45 is d) 10 less than 93 is

3

55

.

78 44 83

. . .

a) Write the numbers. Thirty-two

32

Forty-ﬁve

45

b) Write the numbers in words.

4

Review 1

Sixty-nine

69

Eighty-seven

87

In 496, the digit a)

6

is in the ones place.

b)

9

is in the tens place.

c)

4

is in the hundreds place. 55

5

Fill in the missing numbers. 223

a) 100 more than 123 is b) 100 less than 635 is

535

.

c) 100 less than 656 is

556

.

d) 100 more than 379 is 6

7

479

.

Study each number pattern and ﬁll in the missing numbers. a)

67

77

87

97

107

b)

132

232

332

432

532

c)

384

374

364

354

344

d)

429

428

427

426

425

Fill in the missing numbers. a) 400 + 20 + 5 = b) 600 +

80

d) 200 + e)

700

50

425

+ 1 = 681

c) 900 + 90 + 9 =

56

.

999

+ 3 = 253

+ 60 + 5 = 765 Review 1

8

9

10

Write the numbers. a) Three hundred and ﬁve

305

b) Five hundred and twenty-four

524

c) Seven hundred and ﬁfty-nine

759

d) Eight hundred and sixty-one

861

Write the numbers in words. a)

308

Three hundred and eight

b)

530

Five hundred and thirty

c)

648

Six hundred and forty-eight

d)

819

Eight hundred and nineteen

a) Arrange these numbers in order. Begin with the smallest number. 506

500

539

521

500

506

521

539

smallest Review 1

57

b) Arrange these numbers in order. Begin with the greatest number. 708

718

780

735

780

735

718

708

greatest

11

Arrange these three cards

2

1

3

to form:

a) the greatest 3-digit number 3

2

1

b) the smallest 3-digit number 1

12

2

3

Fill in the missing numbers. 80 + 7 = 87 80

87 – 7 = 80 7 + 80 = 87

87 7

87 – 80 =

7

7 more than 80 is 87 . 7 less than 87 is 80 . 58

Review 1

13

Add. a) 204 + 75 =

b) 342 + 257 =

20 4 + 7 5

34 2 + 25 7

2 7 9

5 9 9

c) 654 + 18 =

672

d) 357 + 64 =

65 4 + 1 8

35 7 + 6 4

6 7 2

4 2 1

e) 284 + 179 =

463

f)

67 + 598 =

2 8 4 + 1 7 9

6 7 +5 9 8

4 6 3

6 6 5

g) 719 + 185 =

Review 1

279

904

h) 138 + 262 =

7 1 9 +1 8 5

1 3 8 +2 6 2

9 0 4

4 0 0

599

421

665

400

59

14

Subtract. a) 198 – 52 =

b) 364 – 143 =

19 8 – 5 2

36 4 – 14 3

1 4 6

2 2 1

c) 560 – 234 =

326

d) 735 – 307 =

56 0 – 2 3 4

73 5 – 30 7

3 2 6

4 2 8

e) 613 – 264 =

349

f)

750 – 268 =

6 1 3 – 2 6 4

7 5 0 –2 6 8

3 4 9

4 8 2

g) 832 – 748 =

60

146

84

h) 400 – 265 =

8 3 2 –7 4 8

4 0 0 –2 6 5

8 4

1 3 5

221

428

482

135

Review 1

15

Add. a) 345 + 123 + 66 =

534

345 123 + 66 5 3 4

b) 45 + 236 + 459 =

740

45 236 + 459 7 4 0

16

After spending $175 on a watch, Julie was left with $90. How much money did she have at ﬁrst? $175 + $90 = $265

She had $ 17

265

at ﬁrst.

524 people were at the school carnival. 452 of them were children. The rest were adults. How many adults were there? 524 – 452 = 72

There were Review 1

72

adults. 61

18

Jane has 162 stickers. Meiling has 58 more stickers than Jane. How many stickers does Meiling have? 162 + 58 = 220

220

Meiling has 19

stickers.

Mr Lin has $510. He spends $387 on a printer. How much money does he have left? $510 – $387 = $123

He has $ 20

123

left.

There are 528 Primary Two pupils in the school. There are 164 more Primary Two pupils than Primary One pupils. How many Primary One pupils are there? 528 – 164 = 364

There are 62

364

Primary One pupils. Review 1

21

There were 256 boys, 224 girls and 85 adults at a concert. a) How many children were there at the concert? b) How many more children than adults were there? a) 256 + 224 = 480 b) 480 – 85 = 395

22

a) There were concert.

480

children at the

b) There were than adults.

395

more children

Fatimah prepared 370 sticks of mutton satay. She prepared 250 fewer sticks of mutton than chicken satay. a) How many sticks of chicken satay did she prepare? b) How many sticks of satay did she prepare altogether? a) 370 + 250 = 620 b) 620 + 370 = 990

a) She prepared 620 chicken satay. b) She prepared altogether. Review 1

990

sticks of sticks of satay 63

23

Fill in the blanks.

White tape Black tape

a) The length of the white tape is

6

cm.

b) The length of the black tape is

8

cm.

c) The total length of the two tapes is d) The black tape is white tape. 24

cm.

cm longer than the

Which line is longer, PQ or RS? P

Q

R

S

Guess:

PQ

Check:

PQ =

10

cm

RS =

8

cm

PQ 64

2

14

is longer than

is longer than

RS .

RS . Review 1

25

a) Draw a straight line AB 5 cm long. A

B

b) Draw a straight line CD 3 cm longer than Line AB. A

26

B

Fill in the blanks with cm or m. a) Daddy’s height is about 174

cm .

b) The length of our school ﬁeld is about 120 c) The length of a pencil is about 18 d) The width of the hall is about 20

m

.

cm . m

.

27 Mother’s foot

My foot

a) My foot is about

15

b) Mother’s foot is about c) My foot is Review 1

7

cm long. 22

cm long.

cm shorter than Mother’s foot. 65

28

Mrs Crawford used 85 m of lace to make curtains. She had 28 m of lace left. How much lace did she have at ﬁrst? 85 + 28 = 113

She had 29

113

m of lace at ﬁrst.

Isa uses two ribbons to tie presents. The ﬁrst ribbon is 242 cm long. The second ribbon is 187 cm long. How much longer is the ﬁrst ribbon than the second? 242 – 187 = 55

55 The ﬁrst ribbon is than the second ribbon.

29 30

cm longer

Ahmad is 95 cm tall. Ban Lee is 16 cm taller than Ahmad. Charles is 10 cm shorter than Ban Lee. How tall is Charles? 95 + 16 = 111 111 – 10 = 101

Charles is 66

101

cm tall. Review 1

Thank you for interesting in our services. We are a non-profit group that run this website to share documents. We need your help to maintenance this website.