Masini si utilaje de constructie I Curs 3 2 Buldozere

January 14, 2017 | Author: brotaccristian | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Masini si utilaje de constructie I Curs 3 2 Buldozere...

Description

3. Buldozere si scarificatoare 3.1. Definitie. Domeniu de utilizare. Descriere. Prin definitie, buldozerul este o masina de constructii alcatuita dintr-un organ de lucru de tip lama, montat la partea anterioara a unui tractor pe roti cu pneuri sau pe senile. Echipamentul de lucru al buldozerului este format din lama fixa sau orientabila si cadru care este montat articulat pe sasiul tractorului (la buldozerul pe pneuri) sau pe cadrul senilelor (fig. 3.1).

(a)

(b) Fig. 3.1 Buldozere (a) pe ]enile; (b) pe pneuri.

In general, buldozerele sunt utilizate la executarea lucrarilor de terasamente, pentru saparea de mica adancime, deplasarea pe distante relativ scurte, repartizarea uniforma a pamantului descarcat din autobasculante, la nivelarea pamantului, la lucrari de defrisare, la astuparea santurilor, la curatirea zaperii etc. Deci, se poate afirma cu certitudine ca pentru realizarea mecanizata a lucrarilor de terasamente, buldozerul constituie unul dintre utilajele de baza. Multiplele posibilitati tehnologice de utilizare ale buldozerelor la lucrarile de terasamente se concretizeaza prin realizarea urmatoarelor operatii: - saparea pamantului si impingerea lui pana la un depozit amplasat la maximum 100 m, inclusiv formarea depozitului; - saparea pamantului si impingerea lui pana la un depozit provizoriu amplasat la maximum 20 m, urmand sa fie incarcat cu alte mijloace de transport pentru transportul la distante mari; - saparea pamantului in profile mixte cu impingere pana la zona de umplutura in vederea compensarilor (nu mai mult de 100 m); - saparea pamantului din gropi de imprumut laterale si executarea unor ramblee, diferentele de nivel fiind mai mici de 1,5 m; - imprastierea pamantului rezultat din sapaturi, in straturi uniforme pe terasamente; - nivelarea si finisarea suprafetelor lucrarilor de terasamente; - executia si intretinerea cailor de circulatie si rampelor de acces pentru celelalte masini de terasamente; - curatirea terenurilor de tufisuri precum si indepartarea stratului vegetal; - apropierea agregatelor minerale la statiile de betoane si intretinerea depozitelor; - umplerea gropilor si santurilor cu pamant dupa executarea lucrarilor de constructii sub cota de teren natural.

Saparea pamantului cu buldozerul se face prin impingerea lamei infipte in pamant pe fasii egale cu latimea de lucru si in grosimi, functie de categoria de teren, cuprinse intre 10 si 30 cm. Buldozerul se utilizeaza in terenuri de categoriile I-IV, fiind necesar ca in categoriile III si IV sa se faca scarificarea prealabila. Pentru manevrarea si controlul miscarii echipamentului de lucru al buldozerului, se foloseste actionarea hidrostatica, un exemplu fiind dat in figura 3.2.

Fig. 3.2 Sisteme de actionare si control din dotarea unui buldozer (ex. firma Catterpilar) 1. sistem de control electro-hidraulic; 2. ridicarea/coborarea controlata a lamei; 3.sistem de directie cu load-sensing Orientarea lamei buldozerului in plan orizontal se realizeaza cu ajutorul cilindrilor hidraulici care pot fi montati ca in figura 3.3.

(a)

(b) Fig.3.3 Orientarea lamei de buldozer in plan orizontal (a) cu un cilindru hidraulic montat pe un cadru metalic in forma C; (b) cu doi cilindri hidraulici.

Dupa mobilizarea lamei in cele doua plane (vertical si orizontal), buldozerele pot fi de trei feluri: - buldozerele la care lama este fixa si normala pe axul longitudinal al masinii, fig. 3.4 (a); - buldozerele la care lama poate fi inclinata cu un anumit unghi (60-650) fata de axul longitudinal al masinii, in plan orizontal (angledozere), fig.3.3 (a), (b); - buldozerele la care lama poate fi inclinata cu un anumit unghi (5-120) fata de orizontala, in plan vertical (tildozere), fig. 3.4 (b).

(a)

(b)

Fig. 3.4 Orientarea lamei de buldozer in plan vertical In functie de forma constructiva a lamei de buldozer, rezistentele intampinate de aceasta in procesul de lucru sunt diferite deoarece volumul prismei de pamant formate in fata lamei este diferit, dupa cum se poate observa in figura 3.5. Cateva exemple de forme uzuale ale lamei de buldozer sunt date in figura 3.6.

(a) (b) Fig.3.5 Influen\a formei lamei asupra capacit`\ii de [nc`rcare a acesteia (a) tip Sigma (fabricant Komatsu); (b) tip ,,semi Uā€™ā€™(fabricant Komatsu).

Fig. 3.6 Lame de buldozer Tinand cont de marimea si puterea tractorului, buldozerele folosite la lucrari in spatii largi se pot grupa in patru clase (tabelul 3.1).

Nr. crt. 1 2 3 4

Clase constructive Buldozere usoare Buldozere mijlocii Buldozere grele Buldozere foarte grele

Lungime lama, (m) 1.7-2.0 2.0-3.0 3.0-4.0 Peste 4.0

Tabelul 3.1 Putere motor, (kW) P...50 50
View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF