manual caroserie lanos nubira si leganza

December 11, 2017 | Author: Jesse Cole | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

caroserie lanos nubira si leganza...

Description

MANUAL CAROSERIE

CUVÂNT ÎNAINTE Acest manual cuprinde proceduri de întreþinere, reglare, operaþii de service ºi de demontare montare componente. Toate informaþiile, imaginile ºi specificaþiile conþinute în acest manual au la bazã cele mai noi informaþii disponibile în momentul publicãrii manualului. Se rezervã dreptul de a face oricând modificãri fãrã aviz prealabil.

DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA CRAIOVA, ROMÂNIA

CUPRINS INFORMAÞII GENERALE

1

OPERAÞII PREGÃTITOARE

2

SUDURÃ ªI DISPOZITIVE

3

PARTE FRONTALÃ

4

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE

5

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE

6

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL

7

DIMENSIUNI CAROSERIE

8

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE

9

PREVENIREA COROZIUNII

10

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

11

ANEXÃ (NUBIRA)

A

ANEXÃ (LEGANZA)

B

NOTE

Folosirea manualului

INFORMAÞII SPECIALE

Acest manual descrie operaþiile ºi modul de lucru pentru înlocuirea sau repararea zonelor avariate prin accidentare ale caroseriei pentru automobilele LANOS, NUBIRA ºi LEGANZA.

AVERTISMENT: Indicã posibilitatea producerii de accidentãri ºi de deteriorãri ale echipamentului dacã nu sunt urmate instrucþiunile.

NOTÃ: Urmãriþi manualele de reparaþii pentru LANOS, NUBIRA ºi LEGANZA pentru specificaþii, pozarea cablurilor electrice, puncte pentru sprijin, etc.

NOTÃ: Sunt furnizate informaþii utile ATENÞIE: Dacã instrucþiunile nu sunt urmate, existã posibilitatea accidentãrii personalului sau avarierea echipamentului de lucru. Toate informaþiile, imaginile ºi specificaþiile conþinute în acest manual au la bazã cele mai noi informaþii disponibile în monentul publicãrii manualului. Se rezervã dreptul de a face oricând modificari fãrã aviz prealabil. Nici o parte din acest manual nu poate fi reprodusã, depozitatã public, sau transmisã prin nici o formã ºi nici un mijloc, electronic, mecanic, prin fotocopiere, prin înregistrare sau altfel, fãrã permisiunea scrisã prealabilã a Daewoo. Aceasta include textul, imaginile ºi tabelele.

DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA CRAIOVA, ROMÂNIA

NOTE

SISTEM SUPLIMENTAR DE PROTECÞIE (SRS) NOTÃ: Urmãtoarele mãsuri de precauþie trebuie luate când se efectueazã lucrãri de caroserie, vopsire ºi reparaþii în zona componentelor SRS.

3. Suprafeþele vopsite ce urmeazã a fi uscate aflate în jurul componentelor SRS nu vor fi încãlzite la mai mult de 80°C (176°F).

1. SDM (Modul senzori ºi diagnozã) este poziþionat sub tabloul de bord (LANOS) sau sub consola centralã (NUBIRA, LEGANZA). A se evita lovirea cu un ciocan sau orice alte scule, atunci când reparaþi panoul frontal ºi partea de jos a tablierului. Aceste zone nu vor fi încãlzite cu lampa de gaz, etc.

4. Dacã este necesar a se aplica un impact puternic sau o încãlzire excesivã în zona din jurul componentelor SRS, acestea vor fi demontate înainte de a începe repararea.

2. Cablurile SRS sunt poziþionate sub partea de jos a tabloului de bord. (Cablurile SRS sunt acoperite cu un tub cu striaþii galben.) Atunci când se lucreazã în aceastã zonã aveþi grijã sã nu avariaþi aceste cabluri.

5. Dacã o componentã SRS este avariatã sau deformatã, trebuie înlocuitã. NOTÃ: Urmãriþi manualul de reparaþii (Sistem suplimentar de protecþie) pentru demontarea ºi înlocuirea componentelor SRS.

MODUL AIRBAG ªOFER VOLAN

MODUL AIRBAG COPILOT ARC CEAS

CABLAJ PRINCIPAL SRS

MODUL SENZORI ªI DIAGNOZÃ

LANOS

LANOS

INFORMAÞII GENERALE 1–1

CAPITOLUL 1

INFORMAÞII GENERALE CUPRINS INSTRUCÞIUNI GENERALE ................................................................................................................. 1-2 REFERITOR LA PROTECÞIA MUNCII ................................................................................................ 1-2 SECURIZAREA CAROSERIEI .............................................................................................................. 1-3 SARCINI ALE PIESELOR ..................................................................................................................... 1-3 UTILIZAREA MATERIALELOR NOI, DE CALITATE SUPERIOARÃ ................................................ 1-3 PROTECÞIA LA COROZIUNE .............................................................................................................. 1-3 SUMAR ................................................................................................................................................... 1-4 REPARAÞIA TABLELOR ZINCATE ..................................................................................................... 1-4 FIGURI .................................................................................................................................................... 1-5 PROCEDURI DE REPARAÞIE .............................................................................................................. 1-8

1–2

INFORMAÞII GENERALE

1. INSTRUCÞIUNI GENERALE Aceastã publicaþie intenþioneazã sã ajute tehnicianul care reparã caroseria în activitatea de specialitate. Lucrul la caroserie s–a schimbat într–o mare mãsurã de–a lungul anilor. Cu avansul tehnic al vehiculelor, a trebuit ca lucrul la caroserie sã se adapteze la noile cerinþe de design, sã se modifice pentru a putea rezolva cerinþele care sunt într–un conflict aparent, cum ar fi: • • •

rezistenþã ºi siguranþã; habitaclu încãpãtor ; calitate ridicatã ;

greutate scãzutã aerodinamicã bunã preþ scãzut

Un rol important au de asemenea durabilitatea ºi uºurinþa reparãrii caroseriei. Azi, folosirea echipamentelor de producþie cu un grad înalt de automatizare face posibilã respectarea celor mai stricte toleranþe asigurând astfel o calitate ridicatã.

LANOS

2. REFERITOR LA PROTECÞIA MUNCII 2-1. ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA LUCRULUI •

Deconectaþi bateria pentru a reduce riscul incendiului datorat unor scurtcircuite electrice.

•

Verificaþi scurgerile de carburant ºi reparaþi corespunzãtor.

•

Înlãturaþi rezervorul ºi/sau conductele de carburant dacã se va folosi sudurã lângã sistemul de combustie.

•

Înainte de sudare, ºlefuire sau tãiere, protejaþi carpetele ºi locurile cu învelitoare ignifuge.

•

Respectaþi regulile standard când folosiþi lichide toxice sau inflamabile.

•

Folosiþi echipament de protecþie standard la pulverizarea vopselei, sudare, tãiere, polizare sau ºlefuire.

•

Echipamentul standard cuprinde: mãºti pentru respiraþie ºi filtrare folosite dedicate filtrãrii vaporilor, fumului, prafului sau altor particule toxice din aer. Folosiþi o mascã pentru respiraþie ºi filtrare, adecvatã protejãrii la riscuri în situaþii concrete; de exemplu, unele mãºti pentru respiraþie sunt destinate doar filtrãrii prafului ºi particulelor din aer, nu ºi a vaporilor toxici.

•

Ochelari sau vizoare de protecþie: sunt destinate sã protejeze ochii de aºchii, particule de praf sau de lichid împroºcat.

•

Mãnuºi: mãnuºile de cauciuc protejeazã împotriva substanþelor corozive. Mãnuºile de sudurã protejeazã împotriva arsurilor ºi vãtãmãrilor datorate sudãrii, polizãrii sau ºlefuirii.

•

Cizme de protecþie: tãlpile aderente împiedicã alunecarea. Bombeurile rigidizate metalic protejeazã împotriva obiectelor ce ar putea cãdea.

•

Cãºti: protejeazã urechile la niveluri perculoase ale zgomotului.

În acelaºi timp, pentru siguranþa sa, clientul se aºteaptã ca tehnicianul sã aibã cunoºtinþe cuprinzãtoare despre materiale, metodele de mãsurare ºi îndreptare, eventualele deformãri, prevenirea optimã la coroziune ºi multe altele. Aceastã publicaþie are rolul sã ajute la actualizarea cunoºtinþelor ºi sã dea o imagine despre ce este nevoie pentru a repara avarii accidentale medii sau avansate, pentru propria siguranþã ºi mulþumirea clienþilor.

2-2. ÎN TIMPUL LUCRULUI •

Nu se fumeazã când se lucreazã la sistemul de combustie.

•

Depozitaþi prosoapele pe care vã ºtergeþi de benzinã sau de alþi solvenþi în locuri corespunzãtoare.

•

Plãcuþele frânei conþin azbes, care poate duce la cancer. Nu folosiþi suflaj de aer pentru a curãþi subansamblurile frânei; folosiþi doar un aspirator corespunzãtor cu vacuum, ºi purtaþi o mascã regulamentarã pentru respiraþie sau filtrare.

•

Utilizaþi un cablu de siguranþã când folosiþi o presã hidraulicã sau un suport de îndreptare; nu staþi pe direcþia lanþurilor folosite la aceste echipamente.

LANOS

INFORMAÞII GENERALE 1–3

3. SECURIZAREA CAROSERIEI

4. SARCINI ALE PIESELOR

Caroseriile moderne cu suprafaþa tensionatã sunt proiectate astfel încât sã aibã un habitaclu robust protejat la zonele de impact frontale ºi posterioare.

•

•

Într–un accident, zonele de impact au rolul sã transforme energia de lovire în deformare.

•

Forma, materialul ºi grosimea metalului trebuie potrivite precis.

Practica anterioarã de a face o distincþie între reperele în sarcinã ºi cele care nu sunt încãrcate, la vehiculele cu ºasiu ºi caroserie, nu mai este justificatã. Fiecare piesã, chiar ºi ferestrele, contribuie la rezistanþa globalã a vehiculului. DE ACEEA, LA ªASIURILE MODERNE DAEWOO SE VORBEªTE DESPRE REPERE SUPRASO– LICITATE ªI SUBSOLICITATE.

5. UTILIZAREA MATERIALELOR NOI, DE CALITATE SUPERIOARà •

Necesitatea de a reduce greutatea ºasiului a condus la o reducere a cantitãþii de oþel folosite, prin utilizarea unor plãci de oþel mai subþiri. Acest lucru a fost posibil prin intermediul PLÃCILOR DE OÞEL DE ÎNALTÃ REZISTENÞÃ, pentru a ridica în acelaºi timp ºi rezistenþa ºasiului. Oþelurile de înaltã rezistenþã au valori cu circa 30% mai mari decât oþelurile obiºnuite pentru rezistenþa la rupere ºi la deformare. Aceste proprietãþi nu trebuie afectate în urma reparaþiilor, de exemplu prin folosirea cãldurii excesive.

Fig. 1 ªasiul •

O experienþã îndelungatã, metode de calcul precise ºi serii de teste de ºoc scumpe, demonstreazã cã acum DAEWOO construieºte caroserii care duc la deformaþie optimã în zonele de impact la ºocuri frontale sau din spate.

6. PROTECÞIA LA COROZIUNE

Fig. 2 Zonele de impact Când se reparã avariile caroseriei, este necesar sã se restaureze structura ºi rezistenþa originale pentru a garanta siguranþa ocupanþilor.

•

Durabilitatea caroseriei, securitatea ºi menþinerea acesteia pe trmen lung depind de gradul de protecþie la coroziune asigurate plãcilor metalice. Pentru aceasta, DAEWOO acordã o mare grijã în procesul de producþie.

•

Ca urmare, trebuie pãstratã protecþia la coroziune în urma reparaþiilor.

1–4

INFORMAÞII GENERALE

LANOS

7. SUMAR •

Toate vehiculele DAEWOO sunt construite la cele mai înalte standarde ale proprietãþilor materialelor ºi stilului.

2. Proprietatea de continuitate electricã a tablelor zincate este diferitã de cea a tablelor de oþel obiºnuite. Când se sudeazã în puncte, se va creºte curentul cu 10-20%, sau se va creºte rezistenþa în timpul sudãrii.

•

Aceste standarde ridicate trebuie pãstrate în urma eventualelor reparaþii.

De asemenea se va creºte numãrul de puncte de sudurã cu 10-20%.

•

Greºelile fãcute la efectuarea reparaþiilor de îndrep– tare, sudare a pieselor de metal, etc. nu produc doar defecte vizibile, ci pot afecta ºi siguraþa vehiculului.

•

Greºelile fãcute la refacerea protecþiei la coroziune compromit durabilitatea.

NOTÃ: Procedurile de sudurã MIG pentru tablele zincate sunt aceleaºi ca ºi pentru tablele de oþel obiºnuite.

8. REPARAÞIA TABLELOR ZINCATE

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea sau arsuri ale ochilor la sudare, purtaþi ºorþ, mãnuºi ºi încãlþãminte de protecþie corespunzãtoare.

Tablele zincate folosite la unele panouri ale modelelor CIELO, NEXIA, RACER II necesitã alte tehnologii de reparaþie decât cele obiºnuite.

3. Înainte de a aplica chit pe tablele zincate, ºlefuiþi cu grijã suprafeþele pentru a asigura adeziunea ºi a preveni bulele de aer sub vopsea.

1. Înainte de a suda în puncte tabla zincatã, se

NOTÃ: Folosiþi doar chituri pe bazã de rãºini epoxidice pentru tablele zincate.

PLACARE ZINC (4~5 microns)

Placã oþel

Fig. 3 îndepãrteazã vopseaua de pe ambele pãrþi ale suprafeþei care se va suda. Pe suprafaþã se aplicã grund dupã sudare. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, purtaþi mãºti sau ochelari de protecþie de câte ori ºlefuiþi, tãiaþi sau rectificaþi. NOTÃ: Izolaþi cu grijã tablele ºlefuite pentru a preveni coroziunea.

SUPORT PANOU FAÞÃ

CONTRARIPÃ FAÞÃ

Fig. 4

CAPAC TABLIER

CAPAC LONJERON FAÞÃ

SUPORT BRAÞ INFERIOR

TRAVERSÃ RADIATOR

FLANC PANOU FAÞÃ

TRAVERSÃ SUPERIOARÃ PANOU FAÞÃ

FIXARE AMORTIZOR

CONTRARIPÃ FAÞÃ

CAPOTÃ

LONJERON FAÞÃ

TRAVERSÃ FRONTALÃ PLANªEU

PLACÃ TABLIER

TABLIER INFERIOR

TRAVERSÃ TABLIER

TABLIER SUPERIOR

LANOS INFORMAÞII GENERALE 1–5

9. FIGURI

Fig. 5 ARIPÃ

PANOU FAÞÃ PLANªEU

ªINÃ PARBRIZ

PLAFON

RANFORSAJ STÂLP FAÞÃ

RANFORSAJ STÂLP FAÞÃ

STÂLP FAÞÃ INTERIOR

TRAVERSÃ SCAUN FAÞÃ

CADRU SPATE PLAFON

INFERIOR

CONTRAARIPÃ INTERIOR

UªÃ FAÞÃ

UªÃ SPATE

PANOU LATERAL EXTERIOR

PANOU LATERAL INTERIOR

PANOU SPATE SUPERIOR

CAPOTÃ PORTBAGAJ

1–6 INFORMAÞII GENERALE LANOS

PANOU LATERAL PLANªEU

Fig. 6 PANOU FAÞÃ PLANªEU

TRAVERSÃ SCAUN FAÞÃ

CONTRAARIPÃ INTERIOR

LONJERON SPATE

REINFORCEMENT FRONT TUNNEL

EXTENSE PANOU SPATE PLANªEU

PANOU SPATE INFERIOR

RANFORSAJ PANOU SPATE INFERIOR

PANOU SPATE PLANªEU

REINFORCEMENT REAR TUNNEL

TRAVERSÃ PANOU FAÞÃ PLANªEU

EXTENSIE LONJERON SPATE

LANOS INFORMAÞII GENERALE 1–7

1–8

INFORMAÞII GENERALE

LANOS

9. PROCEDURI DE REPARAÞIE Nr.

Operaþie

Procedurã

1

Inspectare

Se inspecteazã piesele defecte, extinderea defectelor ºi se apreciazã posibilitãþile de reparaþie.

2

Pregãtiri

Se pregãtesc piesele noi, SDV–urile ºi altele.

3

Demontare

Se demonteazã piesele pentru reparaþie.

4

Readucere la formã

Se readuc la formã ºi se îndreaptã grosier zonele afectate.

5

Tãiere ºi desprindere

Se taie zonele afectate, se ºlefuiesc punctele de sudurã ºi se desprind ansamblurile sudate.

6

Îndepãrtare vopsea

Se îndepãrteazã izolaþia ºi antifonul.

7

Îndreptare

Se îndreaptã zonele afectate, se niveleazã reperele sudate ºi se umplu adânciturile.

8

Montare piese noi

Se ºlefuiesc ambele feþe ale pãrþilor sudate ºi se monteazã piesele noi ºi se sudeazã punctat pentru instalare temporarã.

9

Inspectare

Se verificã dimensiunile pentru poziþionare, se preinstaleazã piesele exterioare ºi se verificã distanþele ºi cotele de nivel.

10

Sudare

Se efecueazã sudarea auxiliarã ºi principalã.

11

Finisare

Se finiseazã zonele sudate ºi se niveleazã reperele pentru potrivire.

12

Grunduire

Se aplicã grundul pe suprafeþele corespunzãtoare ºi alãturate.

13

Antifonare

Se aplicã antifonul pe zonele aferente.

14

Vopsire

Se efectueazã vopsirea.

15

Lãcuirea

Se aplicã lacul pe suprafeþele corespunzãtoare.

16

Agenþii anticorozivi

Se aplicã agenþii anticorozivi.

17

Montare

Se monteazã celelalte piese, se ung piesele mobileºi se adaugã lichidul de rãcire, uleiul, fuidul refrigerant ºi altele.

18

Verificare ºi reglare

Se verificã toate operaþiile, alinierea roþilor, pierderile, poziþionarea farurilor ºi celelalte conform specificaþiei.

Observaþii

LANOS

OPERAÞIUNI PREGÃTITOARE 2–1

CAPITOLUL 2

OPERAÞIUNI PREGÃTITOARE CUPRINS DESCRIERE GENERALÃ ..................................................................................................................... 2-2 PUNCTE DE VERIFICARE ................................................................................................................... 2-4 CORECTAREA ZONELOR DEFECTE ................................................................................................. 2-5 SISTEME DE MÃSURARE (MAI PUÞIN PENTRU AVARIILE MINORE) ......................................... 2-6

2–2

OPERAÞIUNI PREGÃTITOARE

LANOS

1. DESCRIERE GENERALà •

Majoritatea caroseriilor monococã sunt asamblate ca un întreg prin sudarea împreunã a pieselor din tablã de oþel presate care sunt diverse ca mãrime ºi ca formã. Fiecare piesã are responsabilitatea de a suporta o anumitã solicitare ºi de a avea o anumitã durabilitate pentru a–ºi putea îndeplini rolul de a asigura funcþiunile caroseriei ca un întreg.

Avariile la exteriorul caroseriei pot fi inspectate vizual, dar in cazul unui impact extern, este necesarã inspecþia extinderii avariei. În unele cazuri, deformãrile se rãspândesc dincolo de zonele care au intrat în coliziune, astfel încât ºi acestea trebuie inspectate amãnunþit.

LANOS (NOTCHBACK)

1432(56.38)

Unitate de mãsurã: mm (inch)

1405(55.31) 1678(66.06)

1425(56.10)

2520(99.21) 4237(166.81)

Geometrie roþi faþã: Cãdere Fãrã servodirecþie Servodirecþie Convergenþã (cu 2 persoane)

Fugã

Geometrie roþi spate: Cãdere -1°40'±30' Convergenþã -10' to 40' (cu 2persoane)

-25' ± 45' 1°30' ± 1° 2°45' ± 1° 0° ± 10' Fig. 1

LANOS

OPERAÞIUNI PREGÃTITOARE 2–3

LANOS (HATCHBACK 3 UªI)

1430(56.38)

Unitate de mãsurã: mm (inch)

1405(55.31) 1678(66.06)

1425(56.10)

2520(99.21) 4074(160.39)

Geometrie roþi faþã: Cãdere Fãrã servodirecþie Servodirecþie Convergenþã (cu 2 persoane)

Fugã

Geometrie roþi spate: Cãdere -1°40'±30' Convergenþã -10' to 40' (cu 2persoane)

-25' ± 45' 1°30' ± 1° 2°45' ± 1° 0° ± 10' Fig. 2

2–4

OPERAÞIUNI PREGÃTITOARE

2. PUNCTE DE VERIFICARE •

Inspectarea (vizualã) atentã a pieselor defecte.

Centuri de siguranþã: Înlocuiþi întotdeauna centurile de siguranþã dacã: 1. Materialul centurii este tãiat, înþepat, ars sau avariat într-un fel. 2. Încuietoarea nu funcþioneazã corespunzãtor. 3. Sunt uzate în momentul unei coliziuni (verificaþi de asemenea ºi avarierea centurii în punctele de ancorare). 4. Starea lor este îndoielnicã. Partea frontalã: 1. Existã îndoituri, spãrturi, denivelãri sau alte avarii la suspensie ºi piesele din jur? 2. Existã vreo deformare la panoul frontal sau la traversa radiator? Este spartã vreo secþiune conectatã la ele? 3. Existã striaþii sau nereguli la contraaripã sau la aripã? Este spartã vreo secþiune conectatã la ele?

LANOS

Partea din spate: 1. Existã vreo ondulaþie, cutã sau umflãturã la spatele planºeului sau la alte sublansamble din spate? S–a desfãcut vreo piesã din cele asamblate împreunã? 2. Existã vreo cutã sau umflãturã necorespunzãtoare la aripa spate? 3. Existã vreo neregulã la panoul interior spate? Existã vreo îndoiturã sau umflãturã în vecinãtatea stâlpului spate? 4. Existã vreo deformaþie sau crãpãturã în zona arcadei sau la contraaripa spate? S–a desfãcut vreo piesã din cele asamblate împreunã? 5. Existã vreo neregulã la distanþarea chederului geamului spate? 6. Existã vreo deplasare sau aliniere defectuoasã a distanþelor din zona capacului portbagajului? 7. Existã vreo ondulare, spãrturã, umflãturã sau altã avarie la suspensie sau pãrþile ei componente? 8. Existã vreo deformare la traversa planºeu spate, planºeul portbagajului sau panoului spate? S–a desfãcut vreo piesã din cele asamblate împreunã?

4. Existã denivelãri sau îndoituri pe ansamblu în zona frontalã?

Bara de impact:

5. Existã vreo deformaþie cum ar fi ondulaþiile, cutele sau umflãturile în stâlpul frontal, tablier, planºeu, etc.?

1. Forþa externã duce la deformarea bãrii de impact din interiorul uºii.

6. Existã la uºã vreo deviere verticalã sau vreo distanþã aliniate defectuos?

Întodeauna se înlocuieºte bara de impact dacã:

7. Este rupt chederul parbrizului? 8. Existã vreo deformaþie în vecinãtatea pãrþii superioare a stâlpului central de susþinere a plafonului? 9. Existã vreo avarie în interiorul automobilului (existã vreo ondulaþie a tablierului, sau altã neregulã a distanþelor sau pieselor montate faþã de specificaþie)? 10.Existã vreo avarie la volan? Existã vreo deformaþie la coloanã sau la piesele coloanei? 11.Existã vreo scurgere de ulei sau apã sau vreo avarie la motor, transmisie sau frâne? 12.Existã vreun zgomot necorespunzãtor la schimbarea vitezelor, la motor sau la transmisie? 13.Existã urme la contactul dintre blocul motor ºi traversa centralã? 14.Existã vreo avarie la coductele frânei sau carburant, ori la circuitele electrice?

Întotdeauna se înlocuieºte ansamblul uºã dacã:

2. Forþa externã duce la deformarea bãrii de impact de la paraºocul faþã sau spate.

LANOS

OPERAÞIUNI PREGÃTITOARE 2–5

3. CORECTAREA ZONELOR DEFECTE •

Se poziþioneazã ºablonul de corecþie pe caroserie.

•

Reformarea lateralã se face prin tragerea ºablonului.

•

Pentru fixarea maºinii se folosesc punctele orizontale de sudurã.

CLEME SUSÞINERE

•

Se aplicã chit în zona avariatã ºi se trage pînã cînd aceasta revine foarte apropiat la forma iniþialã.

TIP STANDARD:

TIP C:

Specificaþii cleme susþinere Tip standard TIP U:

ªabloane de corecþie

Tip U

Tip C

•

Dataliner

•

Korek

•

U-Base

•

Car-o-liner

•

Auto pole

•

Pro-Tec

•

Celette

•

etc.

•

etc.

•

Flex-o-liner

•

etc.

Fig. 3

2–6

OPERAÞIUNI PREGÃTITOARE

LANOS

4. SISTEME DE MÃSURARE (MAI PUÞIN PENTRU AVARIILE MINORE) •

•

mãsuraþi piesele (vezi mai jos fig. 4-1).

De cîte ori se poate, faceþi aprecierile ºi trageþi concluziile în funcþie de mãsurãtori. Mãsuraþi alinierea roþilor (vezi paginile 2-2, 2-3) pentru a preveni uzura asimetricã a cauciucurilor sau devierea volanului.

•

Dacã existã vreo deviere a carcasei, se mãsoarã folosind un ºablon de centrare (vezi mai jos fig. 4-2).

•

Cînd se mãsoarã dimensiunile caroseriei, se foloseºte o sculã universalã de trasaj (vezi mai jos fig. 4-3).

Dacã existã deviaþii, folosiþi un ºubler de trasaj ºi INDICATOR SPRIJIN C SCALÃ EXTINDERE/CONTRACÞIE SCALÃ REFERINÞÃ INDICATOR B ªURUB AJUSTARE A RE C B STA ARE UB AJU T S JU ªUR UB A ªUR

INDICATOR A

i. INDICATOR C ului roþi isc bil. d o a m e auto siun n e e p a dim va regla gla l Se a re v e S

Fig. 4-1 INDICATOR B – scurt (reglaj înãlþime 15-290 mm) – lung (reglaj înãlþime 185-450 mm)

A

INEL PRINDERE CLEMÃ INDICATOR 4 CADRU ÎNÃLÞIME

CADRU

Se miºcã într–o plajã de 250-1.570 mm

Fig. 4-2

Fig. 4-3 Fig. 4

ªURUB POZIÞIONARE

LANOS

SUDURà ªI DISPOZITIVE 3–1

CAPITOLUL 3

SUDURà ªI SDV-URI CUPRINS SUDURà ÎN PUNCTE ........................................................................................................................... 3-2 • Descriere generalã ....................................................................................................................... 3-2 • Condiþii de sudare ........................................................................................................................ 3-2 • Testare rezistenþã sudurã ............................................................................................................ 3-3 SUDURà ÎN GAZ .................................................................................................................................. 3-4 SUDURà CU ARC ÎN BIOXID DE CARBON ...................................................................................... 3-5 (SUDURà MIG) SDV ......................................................................................................................................................... 3-6

3–2

SUDURÃ ªI DISPOZITIVE

LANOS

1. SUDURà ÎN PUNCTE 1-1. DESCRIERE GENERALà Sudura în puncte este cunoscutã de asemenea ca ºi sudurã în puncte de rezistenþã ºi este cea mai indicatã metodã de sudurã pentru automobile. Are trei calitãþi principale: sudura poate fi efectuatã instantaneu, are un efect scãzut asupra materialului sudat, ºi reduce apariþia unor deformãri la minim. Totuºi, reþineþi cã trebuie îndepãrtatã toatã vopseaua ºi alte impuritãþi de pe suprafaþa materialului pe care doriþi sã–l sudaþi, pentru a obþine rezultate corespunzãtoare.

1-2. CONDIÞII DE SUDARE Cînd se sudeazã prin puncte, asiguraþi–vã cã se respectã condiþiile de curent, conductivitate, presiune de sudurã, timp de menþinere, ºi timp de pauzã, recomandate pentru aparatul de sudurã în puncte. Reþineþi, cînd sudaþi, urmãtoarele: •

Grosimea tablei ºi punctul minim Intervale

NOTÃ: Cînd intervalele de sudurã sînt prea mici, apar ramificaþii, care fac imposibilã menþinerea stãrii de solidificare dorite.

Fig. 2

(Unit : mm) Grosime tablã

0,6mm 0,9mm 1,2mm 1,6mm

Intervale minime

11mm

16mm

20mm

24mm

Transformator Aparat de sudurã în puncte

Fig. 1 Dispozitive de sudurã

Temporizator

LANOS

•

SUDURà ªI DISPOZITIVE 3–3

1-3. TESTARE REZISTENÞÃ SUDURÃ

Grosimea tablei ºi diametrele capetelor Grosime tablã

0,6mm 0,9mm 1,2mm 1,6mm

Diametre capete

ø4,5

ø5,0

ø5,5

ø6,0

Chiar dacã respectaþi condiþiile de sudurã, rezistenþa pieselor sudate poate varia într–o plajã largã datoritã variaþiilor de tensiune ºi a altor factori. Calitatea sudurii nu poate fi evaluatã fãrã a distruge piesele sudate. Procuraþi o tablã de oþel de aceeaºi grosime ºi efectuaþi un test distructiv.

Diametru cap

•

Dacã apar gãuri în tablã, înseamnã cã sudura are o rezistenþã standard.

•

Împingeþi un poanson printre douã suprafeþe în apropierea unui nit. Dacã piesele sudate nu se desprind iar tija nitului apare pentru mai mult de 3 mm, înseamnã cã sudura este satisfãcãtoare.

Fig. 3

POANSON 6~

m 9m

30 mm Opriþi introducerea poansonului cînd apare întreaga lungime a nitului.

Fig. 4

3–4

SUDURÃ ªI DISPOZITIVE

LANOS

NOTÃ: •

Este dificil sã se sudeze în puncte în urmãtoarele condiþii:

•

Cînd nu este posibil sã se îndepãrteze rugina sau vopseaua de pe suprafeþele de sudat.

•

Cînd capul de sudurã nu are acces în zona de sudat.

•

Cînd suprafeþele de sudat nu pot fi vãzute din exterior iar sudura va afecta aspectul exterior.

2. SUDURÃ ÎN GAZ Sudura în gaz este de neâlocuit la reparaþiile de carosie, datoritã domeniului mare unde poate fi folositã de la îmbinarea panourilor caroseriei, tãierea materialelor care formeazã caroseria ºi aplicarea de cãldurã pentru remodelarea panourilor, ºi de asemenea, pentru cã SDV-urile necesare sunt mai uºor de procurat. Totuºi, aceastã metodã cere experienþã.

În toate aceste cazuri, se recomandã sã fie folositã sudura în gaz. Totuºi, dacã nu este posibilã sudarea în puncte datoritã limitãrilor de spaþiu, se poate folosi în loc sudura în linie cu arc. În acest caz suprafeþele de sudat trbuie strânse împreunã.

APARATE DE SUDURÃ: AJUSTARE GAZ

AJUSTARE GAZ

TÃIERE

SUDURÃ

REZERVOARE OXIGEN/ACETILENÃ

METODE DE SUDURÃ: SUDURà CAP–LA–CAP

SUDURÃ PRIN SUPRAPUNERE

Fig. 5

SUDURÃ PRIN GÃURIRE ªI PUNCTARE

LANOS

SUDURà ªI DISPOZITIVE 3–5

3. SUDURÃ CU ARC ÎN BIOXID DE CARBON (SUDURÃ MIG)

NOTÃ: Mai jos se dã un exemplu de cum nu trebuie efectuatã sudura în gaz; evitaþi astfel de operaþii.

Acest proces de sudare foloseºte ca mediu de protecþie, bioxidul de carbon în locul gazelor inerte care sînt scumpe. Sunt folosiþi, ca ºi consumabile, electrozi de metal. Existã un domeniu larg de aplicaþii, printre care sudura cap–la–cap a tablelor subþiri, sudura prin suprapunere, sudurã întreruptã, ºi sudura MIG în puncte. Din punct de vedere al rezistenþei sudurii, de asemenea este ºi foarte stabilã. • Sudura pe unghiul de îndoire al unei margini

• Sudura pe capetele marginilor Fig. 6 APARATE DE SUDURÃ:

110V - MONOFAZAT 200~240V - TRIFAZAT

REGULATOR DE GAZ DIOXID DE CARBON SAU ARGON + DIOXID DE CARBON SURSÃ DE ALIMENTARE PENTRU SUDURÃ (MECANISM ÎNCORPORAT PENTRU FIR)

ÞEVI GAZ

ARC SUDURÃ CABLU DE ALIMENTARE ÎMPÃMÎNTARE

CABLU NUL

PIESÃ

METODE DE SUDURÃ: SUDURÃ CAP-ÎN-CAP

SUDURÃ PRIN SUPRAPUNERE

SUDURÃ ÎN PUNCTE

Fig. 7

SUDURÃ PRIN GÃURIRE

3–6

SUDURÃ ªI DISPOZITIVE

LANOS

4. SDV Articol Echipamente de protecþie

Lucrare Operator

Echipamente ºi SDV-uri folosite 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Ochelari de protecþie ªapcã Cãºti antifonice Mascã sudurã Salopetã Mascã anti-praf

7. ªorþ protecþie 8. Mãnuºi protecþie 9. Cizme protecþie 10.Pantofi de lucru 11.Mãnuºi de lucru 12.Apãrãtoare pulverizare

1

2

3

4

5

6

7

9

Caroserie vehicul

Scule prelucrare

Alezare ºi gãurire

12

8

10

11

Înveliº protecþie termo-rezistent

FREZE, BURGHIE, DÃLÞI

PUNCTATOR

BORMAªINÃ CU PRESIUNE

LANOS

SUDURà ªI DISPOZITIVE 3–7

Articol

Lucrare

SDV-uri fixare

Echipamente ºi SDV-uri folosite

Fixare elemente metal

SUPORT CU ªURUB

CLEªTI

MENGHINÃ

SDV-uri pentru deformare

Deformare suprafeþe caroserie

CIOCANE

PRISME

LINGURI PILE/MÂNERE PILÃ

FOARFECI













































Caroserie, profilare

















































APARAT SUDURÃ CRIC

DISPOZITIV INERÞIAL



3–8

SUDURÃ ªI DISPOZITIVE

Articol Scule de mãsurat

LANOS

Lucrare

Echipamente ºi SDV-uri folosite

Mãsurare RIGLE

RULETE Scule îndoire

Pregãtirea marginilor

Scule tãiere

FIERESTRÃU CU AER

SCULÃ TÃIERE CU AER

PRINDERE NITURI

FIERESTRÃU METALE

DALTÃ

Scule ºlefuit

Curãþire

SCULE ABRAZIVE CU DISC Cu aer:

Electric:

Cu bandã:

LANOS

PARTE FRONTALà 4–1

CAPITOLUL 4

PARTE FRONTALÃ CUPRINS

1. PANOU FAÞà .................................................................................................................................. 4-2 • Descriere generalã ........................................................................................................................ 4-2 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 4-3 2. CONTRAARIPà FAÞà .................................................................................................................... 4-6 • Descriere generalã ........................................................................................................................ 4-6 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 4-7 3. LONJERON FAÞà ......................................................................................................................... 4-11 •

Descriere generalã ..................................................................................................................... 4-11

•

Procedee de reparaþie................................................................................................................ 4-12

4. BRAÞ DE CONTROL .................................................................................................................... 4-15 • Descriere generalã ...................................................................................................................... 4-15 • Procedee de reparaþie ................................................................................................................ 4-16 5. STÂLP FAÞà ................................................................................................................................. 4-19 •

Descriere generalã ..................................................................................................................... 4-19

•

Procedee de reparaþie ................................................................................................................ 4-20

4–2

PARTE FRONTALÃ

LANOS

1. PANOU FAÞÃ 1-1. DESCRIERE GENERALÃ Panoul faþã este lipit de contraaripa ºi lonjeronul faþã. El este suportul farurilor ºi altor piese ºi menþine rigiditatea pãrþii din faþã a caroseriei. Se acordã atenþie înclinãrilor ºi paralelismului ºi se verificã modul cum se îmbinã piesele dupã sudurã.

Fig. 1 Asamblul punctelor de sudurã faþã

LANOS

PARTE FRONTALà 4–3

1-2. PROCEDEE DE REPARAÞIE 1. Se demonteazã piesele corespunzãtoare. •

Capotã, masca radiator ºi paraºocul faþã.

•

Farurile faþã ºi aripa.

•

Motorul, radiatorul ºi piesele conexe.

•

Condensorul A/C ºi piesele conexe.

•

Altele.

4. Se taie ºi se ºlefuieºte panoul faþã. • Se centreazã umflãtura în jurul punctelor de sudare. • Se foloseºte o sculã de tãiere specialã pentru a aleza gãurile pentru sudura în puncte de pe contraaripa ºi lonjeronul faþã. NOTÃ: Când alezaþi gãurile aveþi grijã sã nu afectaþi contraaripa ºi lonjeronul faþã. • Se taie panoul faþã cu o sculã de tãiere cu aer, lãsând neatinse marginile de sudare. • Se îndepãrteazã ºi se curãþã bavurile de pe punctele de sudurã ºlefuite cu ajudorul unui ºlefuitor cu disc. ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi, se poartã mascã sau ochelari de protecþie de câte ori se polizeazã, se taie, sau se ºlefuieºte.

Fig. 2 2. Se trage ferm ºi se îndreptã zona avariatã. •

Se verificã avariile la contraaripa faþã ºi lonjeronul faþã scoþând panoul faþã. Se foloseºte cadrul de îndreptare pentru a trage ferm ºi a repara zona avariatã de pe panou înainte de a scoate panuol faþã.

NOTÃ: Se verificã cum se potriveºte uºa, având grijã sã nu se tragã zona avariatã mai mult decât e nevoie. •

Se folosesc cleme orizontale de prindere ºi maºina se pune cu siguranþã în punctele de prindere ale cadrului de întindere.

3. Caroseria se þine la nivel. •

Se ridicã caroseria, ºi se plaseazã suporþi de susþinere în cele patru locuri corespunzãtoare ale dechiderii din cadrul uºii.

Fig. 3 5. Se readuc la formã pisele conexe avariei. • Se foloseºte un ciocan ºi o prismã de tinichigerie pentru a readuce la formã zonele avariate ale contraaripii ºi lonjeronului faþã. • Se îndoaie marginile de sudare cu un ciocan ºi o prismã de tinichigerie. • Se umplu toate gãurile datorate sudurii.

4–4

PARTE FRONTALÃ

LANOS

NOTÃ: Aveþi grijã ca cele douã pãrþi ale panoului faþã sunt aliniate una cu cealaltã. 7. Se mãsoarã diagonala compartimentului faþã. • Se mãsoarã diagonala compartimentului faþã cu un ºubler de trasaj sau cu o riglã convexã, ca în figurã, pentru a–i verifica înclinarea sau ondularea. • Se monteazã aripa temporar, farurile ºi capota, apoi se verificã spaþii ºi diferenþele de nivel.

Fig. 4 6. Se aranjeazã panoul faþã. •

Se ºlefuiesc ambele pãrþi ale zonei sudate panoul faþã cu abraziv, pentru a îndepãrta vopseaua pânã când se ajunge la metal.

ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi, se poartã mascã sau ochelari de protecþie de câte ori se polizeazã, se taie, sau se ºlefuieºte. •

Se prind ambele pãrþi cu menghinele mobile, ca în figurã.

•

Se sudeazã pãrþile prinse pentru instalare temporarã.

ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi, se poartã mascã sau ochelari de protecþie de câte ori se polizeazã, se taie, sau se ºlefuieºte.

Fig. 5

Fig. 6 8. Se efectueazã sudarea propriu–zisã. • Se sudeazã în puncte panoul faþã ca în figurã. ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi, se poartã mascã sau ochelari de protecþie de câte ori se polizeazã, se taie, sau se ºlefuieºte. •

Se efectueazã mai întâi o sudurã de probã, ºi se verificã calitatea sudurii.

•

Se creºte numãrul de puncte cu 20% pentru zonele în care se sudeazã în puncte.

LANOS

PARTE FRONTALà 4–5

12.Acoperirea cu substanþe anti-corozive. • Se acoperã cu substanþã anti-corozivã capetele

Fig. 8 laterale ale panoului faþã ºi zona balamalelor uºii. 13.Se monteazã piesele conexe. • Motorul, radiatorul ºi piesele conexe. • Condensorul ºi piesele conexe. Fig. 7 9. Finisarea zonelor sudate. •

Se foloseºte un ciocan ºi o prismã de tinichigerie pentru a îndrepta marginile contraaripii ºi lonjeronului faþã pentru o aliniere mai exactã cu suprafata panoului faþã.

10.Se aplicã autovopantul (antifon). •

Se antifoneazã zonele avariate ale contraaripii ºi lonnjeronului faþã dacã e cazul.

11.Se vopseºte. ATENÞIE •

Se ventileazã la pulverizarea vopselei. Majoritatea vopselurilor conþin substanþe care sunt dãunãtoare dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi eticheta vopselei înainte de a–i deschide cutia.

•

Evitaþi contactul cu pielea. Când se vopseºte, a se purta echipament de protecþie corespunzãtor pentru respiraþie, mâini ºi ochi.

•

Vopseaua este inflamabilã. A se depozita într-un loc sigur, departe de arcuri electrice, flãcãri sau þigãri.

• Farurile ºi aripile. • Capota motor, masca radiator ºi paraºocul. • Celelalte. • Se instaleazã în ordinea inversã demontãrii. NOTÃ: Dupã instalarea tuturor pieselor conexe, se aplicã vaselinã pe piesele mobile ºi se umple lichidul de rãcire, lichidul de frânã, gazul de aer condiþionat ºi altele. 14.Se verificã ºi se regleaz㠕 Se verificã diferenþele de nivel ºi poziþionare. • Se verificã modul de închidere ºi deschidere ale capotei. • Se regleazã direcþia farurilor. • Se verificã întreaga funcþionare. • Se verificã scurgerile de benzinã, ulei ºi alte lichide. NOTÃ: Pentru o verificare corespunzãtoare se foloseºte formularul specific.

4–6

PARTE FRONTALÃ

LANOS

2. CONTRAARIPÃ FAÞÃ 2-1. DESCRIERE GENERALÃ Contraaripa faþã este construitã ca un singur corp cu suportul barei de protecþie. De aceea, înlocuirea ei afecteazã alinierea roþii faþã. Când se monteazã, fie se foloseºte o ramã fie sunt urmãrite pentru poziþionare dimensiunile de pe diagrama de reparaþie a caroseriei. Trebuie sudatã cu atenþie.

7 2 4

6

6 2

2

6

1

2

3 2 2 5

7

3

7 11

3 5

3 12

1 11 1

6

Fig. 9 Ansamblul sudat al contraaripii faþã

LANOS

PARTE FRONTALà 4–7

2-2. PROCEDURà DE REPARAÞIE 1. Se scot piesele conexe. •

Piesele ce trebuie scoase la demontarea panoului faþã.

•

Piesele de pe zona inferioarã a tablierului, de pe partea locului de lângã ºofer, care sunt inflamabile.

•

Tabloul de bord, cablajele, piesele conexe ºi altele.

ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi, se poartã mascã sau ochelari de protecþie de câte ori se polizeazã, se taie, sau se ºlefuieºte.

2. Se trage ºi se îndreaptã grosier zona avariatã, aproximativ la froma originalã. •

Se fixeazã maºina în cadrul de îndreptare prin strângerea clemelor de sub caroserie în punctele orizontale de sudurã.

•

Înainte de tãierea bucãþilor stricate, acestea se vor trage astfel încât sã aibã forma originalã.

•

Nu se trage mai mult decât este necesar.

•

Se trag ºi se îndreaptã zonele avariate ale contraaripii spate ºi ale zonei inferioare tablier, stâlpului faþã ºi alte piese.

NOTÃ: Se verificã starea uºilor ºi a balamalelor.

10

13

SUDURÃ CU ARC

Fig. 11 • Folosind un fierestrãu de metale, se ajusteazã marginea de sudat de la stâlpul faþã ºi cotraaripã. 4. Se îndepãrteazã antifonul ºi substanþa anticorozivã. • Se încãlzesc antifonul ºi substanþa anticorozivã din zonele ce se vor suda ale contraaripii ºi lonjeronului cu un arzãtor cu benzinã ºi se îndepãrteazã cu ajutorul unei spatule de oþel. 5. Se taie ºi se ºlefuieºte contraaripa faþã. • Se centreazã punctatorul în jurul amprentelor punctelor de sudurã de pe lonjeron ºi contraaripã. • Se foloseºte scula de tãiere specialã pentru a executa gãurile pe punctele de sudurã în cetrul zonelor punctate.

Fig. 10 3. Se demonteazã braþul contraaripii. •

Se centreazã punctatorul în jurul amprentelor punctelor de sudurã.

•

Se foloseºte scula de tãiere specialã pentru a executa gãurile pe punctele de sudurã din braþul contraaripii.

•

Se desfac zonele de sudurã MIG cu un polizor.

• Se taie contraaripa cu o sculã de tãiere cu aer, lãsând marginile de sudat intacte. • Se subþiazã ºi se finiseazã bavurile de pe punctele de sudurã cu un polizor. ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi, se poartã mascã sau ochelari de protecþie de câte ori se polizeazã, se taie, sau se ºlefuieºte.

4–8

PARTE FRONTALÃ

LANOS

• Se foloseºte un ciocan ºi un ºteclu pentru a îndrepta zonele avariate de pe lonjeronul faþã, contraaripa spate ºi alte piese. • Se îndreaptã suprafeþele sudate cu un ciocan ºi un ºteclu. 7. Se pregãteºte panoul cel nou al contraaripii. • Se polizeazã ambele margini din faþã ale secþiunilor sudate, contraaripa spate ºi lonjeronul faþã cu un polizor pentru a îndepãrta vopseaua pânã se vede placa metalicã. ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi sau arsurile, se poartã îmbrãcãminte, mãnuºi ºi papuci de protecþie. • Se strânge lonjeronul faþã cu cleºti ºi menghinã. • Se strânge panoul faþã cu cleºti. NOTÃ: Se recomandã folosirea unei menghine mobile. • Se sudeazã pãrþile care au fost strânse temporar. Fig. 12 NOTÃ: •

Dacã a fost avariatã doar partea din faþã, se decupeazã zona avariatã din contraaripã, se ajusteazã noul panou pentru a se potrivi în partea rãmasã, apoi se sudeazã ambele capete interioare.

ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi sau arsurile, se poartã îmbrãcãminte, mãnuºi ºi papuci de protecþie. 8. Se mãsoarã compartimentul faþã pe diagonalã. • Se mãsoarã compartimentul faþã pe diagonalã cu un ºubler de trasare sau riglã convexã pentru a-i verifica ondulãrile sau îndoirile. • Se asambleazã temporar aripa ºi capota, apoi se verificã golurile ºi diferenþele de nivel. 9. Se efectueazã sudura principalã. • Se sudeazã pe cât este posibil având încã montatã menghina mobilã. • Se efectueazã mai întâi o sudurã de probã ºi i se verificã starea.

Fig. 13 6. Se umplu piesele conexe avariate. •

Se umplu gãurile datorate sudurii.

• Se efectueazã sudura.

LANOS

PARTE FRONTALà 4–9

BANDÃ IZOLANTÃ 7 2 4

6

6 2

2

6

1

2

3 2 2 5

7

3

7

Fig. 15

11

3 3

5

12

1 11 1

11.Se sudeazã braþul contraaripii. • Se sudeazã braþul aºa cum este prezentat.

6

• În zonele balamalelor uºii se fac suduri MIG sau în gaz.

5

2

7

3 1

5 5

3

12

2

3 1

11 3 6 10

DOAR CÂND SE ÎNLOCUIEªTE PARTEA FRONTALÃ.

13

SUDURÃ CU ARC

Fig. 14 Fig. 16 ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi sau arsurile, se poartã îmbrãcãminte, mãnuºi ºi papuci de protecþie. •

Se creºte numãrul de puncte astfel încât sã acopere 20% din suprafaþa ce urmeazã a fi sudatã.

10.Se aplicã banda izolantã. •

Se aplicã bandã izolantã pe balama ºi pe zona de potrivire a braþului contraaripii, dupã cum este prezentat.

12.Se finiseazã zonele sudate. • Se foloseºte un ciocan ºi un ºteclu pentru a nivela contraripa spate ºi muchiile lonjeronului faþã astfel încât sã se potriveascã bine cu suprafaþa contraaripii faþã. 13.Se aplicã izolantul. • Se aplicã izolantul pe suprafeþele corespunzãtoare ºi cele conexe.

4–10

PARTE FRONTALÃ

14.Se aplicã antifonul. •

Se antifoneazã partea interioarã a contraaripilor faþã, spate ºi lonjeronul.

15.Se aplicã vopseaua. ATENÞIE •

Se ventileazã la pulverizarea vopselei. Majoritatea vopselurilor conþin substanþe care sunt dãunãtoare dacã sunt inspirate sau înghiþite. Citiþi eticheta înainte de a deschide cutia de vopsea.

•

Se evitã contactul cu pielea. La vopsire se poartã mascã pentru respiraþie, mãnuºi, ochelari de protecþie ºi haine corespunzãtoare.

•

Vopseaua este inflamabilã. Se depoziteazã într-un loc sigur, ºi se þine feritã de scântei, flãcãri sau þigarete.

16.Se acoperã cu agenþi anticorozivi. •

Se acoperã cu agenþii anticorozivi capãtul pãrþii laterale a panoului ºi zonele balamalelor.

17.Se monteazã piesele conexe. •

Cablajele, tabloul de bord ºi piesele conexe.

•

Piesele din compartimentul pasagerilor.

•

Piesele care se monteazã o datã cu panoul faþã.

•

Altele.

•

Se monteazã în ordinea inversã a demontãrii.

NOTÃ: Dupã montarea pieselor conexe, se ºterge lubrifiantul de pe piesele mobile ºi se reumple lichidul de rãcire, lichidul de frânã, gazul de la aerul condiþionat ºi altele. 18.Verificãri ºi reglaje •

Se mãsoarã alinierea roþilor din faþã.

•

Se verificã jocurile ºi denivelãrile.

•

Se verificã funcþionarea corectã a încuietoarelor.

•

Se regleazã farurile.

•

Se face verificarea funcþionãrii globale.

•

Se verificã scurgeri de gaz, ulei ºi lichid.

NOTÃ: Pentru verificare se foloseºte grila corespunzãtoare operaþiunii.

LANOS

LANOS

PARTE FRONTALà 4–11

3. LONJERON FAÞÃ 3-1. DESCRIERE GENERALÃ Lonjeronul faþã este alipit contraaripii ºi panoului faþã, el reprezentând suportul pentru suspensia faþã, motor, transmisie ºi altele. Astfel, înlocuirea lui afecteazã alinierea roþii faþã ºi asigurã menþinerea rigiditãþii secþiunii faþã. Când se asambleazã, fie se foloseºte un profil ajutãtor sau se urmãresc pentru poziþionare, dimensiunile de pe schiþa pentru reparaþia caroseriei. Trebuie sudat cu atenþie.

5

2

7

3 1

5 5

12

3 2

3 1

11 3 6

Fig. 17 Ansamblul sudat lonjeron faþã

4–12

PARTE FRONTALÃ

3-2. PROCEDEE DE REPARAÞIE

LANOS

•

1. Se demonteazã piesele conexe. •

Piesele ce trebuie demontate la dezasamblarea panoului ºi contraaripii faþã.

•

Piesele tablierului de pe partea de lângã ºofer, mai ales cele inflamabile.

•

Tabloul de bord, cablajele ºi piesele auxiliare.

Se niveleazã ºi se finiseazã bavurile de pe punctele de sudurã cu un polizor cu disc. ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi sau arsurile, se poartã îmbrãcãminte, mãnuºi ºi papuci de protecþie.

5. Se remodeleazã piesele avariate. • Se sudeazã în toate locurile perforate.

NOTÃ: Se demonteazã în funcþie de partea avariatã. 2. Se trage ºi se împinge cu putere zona avariatã aproximativ pânã la forma originalã. •

• •

•

Se prinde maºina în cadrul de întindere prin strângerea clemelor sub caroserie în punctele de sudurã orizontale.

1

5 5

Tãierea lonjeronului faþã în zona defectã înainte de întinderea ei, face dificilã repararea pieselor conexe.

2

3

•

Se remodeleazã contraaripa ºi piesele conexe ºi se niveleazã marginile de sudat cu un ciocan ºi ºteclu.

4. Se taie ºi se extrage lonjeronul faþã.

•

Se puncteazã în jurul punctelor de sudurã de pe contraaripã ºi celelalte piese.

•

Se foloseºte o bormaºinã specialã pentru a perfora sudurile în centrul zonelor punctate.

•

Se taie lonjeronul faþã cu scula specialã de tãiere cu aer, lãsând marginile de sudat intacte.

6

ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi sau arsurile, se poartã îmbrãcãminte, mãnuºi ºi papuci de protecþie.

ATENÞIE: Trebuie lucrat cu grijã, pentru ca la încãlzire sã nu se ardã reperele din habitaclu.

NOTÃ: Nu este necesar sã se separe contraaripa faþã de lonjeron, dacã ºi contraaripa va trebui înlocuitã.

11 3

Fig. 18

Nu se trage mai mult decâte este nevoie.

Se încãlzeºte grundul ºi izolaþia în zonele piesei avariate ce vor fi sudate, cu o flacãrã de gaz ºi se ºlefuieºte grundul ºi izolaþia cu o spatulã de oþel.

3

12

1

NOTÃ: Se verificã starea uºilor ºi balamalelor.

•

7

3

Înainte de tãierea bucãþilor avariate, se vor trage astfel încât sã ajungã la forma originalã.

3. Se ºlefuieºte grundul ºi izolaþia.

5

2

CONTRAARIPÃ FAÞÃ

Fig. 19

LANOS

PARTE FRONTALà 4–13

6. Se taie lonjeronul nou aliniindu-l cu restul ºasiului, apoi se aranjeazã contraaripa ºi panoul faþã. •

Se taie lonjeronul nou cu un fierestrãu de mânã ºi se va suda cap la cap.

•

Se ºlefuiesc ambele pãrþi ale porþiunii sudate ale lonjeronului ºi contraaripii cu un polizor cu disc pentru a îndepãrta vopseaua, pânã se ajunge la metal.

ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi sau arsurile, se poartã îmbrãcãminte, mãnuºi ºi papuci de protecþie. •

Se strânge lonjeronul cel nou de restul pieselor cu cleºte ºi menghinã.

•

Se pune un cric sub capãtul lonjeronului faþã ºi se sprijinã, ºi se mãsoarã cotele pentru o poziþionare corectã.

•

Se poziþioneazã ºi se prinde la locul lui panoul faþã cu menghinã.

de prindere ale lonjeronului faþã. • Se sudeazã în puncte contraaripa cu marginile îndoite ale lonjeronului faþã ºi panoul faþã. ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi sau arsurile, se poartã îmbrãcãminte, mãnuºi ºi papuci de protecþie. • Se efectueazã mai întâi sudurã de test, ºi se verificã starea sudurii. • Se creºte numãrul de puncte de sudurã cu 20%

3 2 2 5

Se sudeazã superficial pãrþile prinse pentru montare temporarã.

11

5

•

Se sudeazã cât de mult se poate având ºabloanele încã montate.

•

Se sudeazã în gaz sau MIG cu grijã în punctele

3

5

3 1

12

11 1

Fig. 21 în zonele unde se sudeazã în puncte.

• Se confecþioneazã piesa de întãrire (grosime: 2,8 mm min., lãþime: 80 mm) conform cu forma zonelor de îmbinare ale lonjeronului ºi se sudeazã pe lonjeron în punctele de îmbinare ale lonjeronului, cu sudurã MIG.

7

3

3 7

2 2

11

3 5

6

• Se niveleazã locurile sudate ale lonjeronului din zona de îmbinare cu un polizor cu disc.

7. Se efectueazã sudura propriu-zisã.

2 2

3

7

3

NOTÃ: Se recomandã folosirea ºabloanelor pentru o poziþionare corectã ºi sã se verifice cã atât lonjeronul faþã cât ºi contraaripa sunt paralele. •

5

3 12

11 6

7

3

7

1 1

7

11

3 5

3 12

1 11 1

Fig. 20 Fig. 22

6

4–14

PARTE FRONTALÃ

8. Se finiseazã zonele sudate.

LANOS

13.Se monteazã piesele conexe.

•

Se ºlefuiesc zonele sudate în gaz sau MIG cu un polizor cu disc.

• Se curãþã compartimentul pasageri.

•

Se foloseºte ciocan ºi vert pentru a nivela marginile contraaripii ºi lonjeronului astfel încât sã se potriveascã.

• Piese din compartimentul pasageri.

9. Se aplicã izolantul. •

Se aplicã izolantul pe zonele îmbinate ale pãrþii de jos ale tablierului cu podeaua.

10. Se aplicã antifonul. •

Se antifoneazã îmbinãrile ºi zonele suprapuse de pe suprafaþa planºeului faþã, lonjeronului.

11.Se aplicã vopseaua ATENÞIE: •

La vopsire se ventileazã încãperea. Cele mai multe vopsele conþin substanþe nocive dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi instrucþiunile de folosire ale vopselei.

•

Evitaþi contactul cu pielea. Folosiþi echipament corespunzãtor de protecþie.

•

Vopseaua este inflamabilã. Se depoziteazã în locuri sigure, ferite de scântei, foc sau þigãri aprinse.

12.Se aplicã substanþele anti-corozive. •

Se acoperã cu substanþe anticorozive suprafaþa lateralã a panoului faþã ºi în zona stâlpului faþã uºã.

• Cabluri electrice ºi piese conexe. • Componente caroserie. • Motorul, radiatorul ºi celelalte componente. • Componente aer condiþionat. • Faruri ºi aripi. • Mascã, radiator ºi barã protecþie faþã. • Altele. • Se monteazã în ordine inversã ca la demontare. NOTÃ: Dupã montarea componentelor se greseazã toate piesele aflate în miºcare, se înlocuieºte lichidul de rãcire, lichidul de frânã, gazul instalaþiei aer condiþionat, etc. 14.Se verificã ºi se regleaz㠕 Se verificã jocurile ºi diferenþele de nivel. • Verificaþi închiderea ºi deschiderea capotei. • Reglaþi poziþia farurilor. • Verificaþi toate operaþiile. • Verificaþi eventualele scurgeri de benzinã, lichid rãcire sau gaze evacuare. • Verificaþi eventualele scurgeri de apã în habitaclul pasagerilor.

LANOS

PARTE FRONTALà 4–15

4. SUPORT BRAÞ INFERIOR 4-1. DESCRIERE GENERALÃ Suportul braþ inferior face legãtura dintre lonjeroane ºi tranersa faþã planºeu. Formeazã baza suspensiei faþã ºi menþine rigiditatea componentelor faþã. Trebuie sã se acorde atenþie specialã poziþionãrii ºi dimensiunilor îmbinãrilor sudate. Se sudeazã cu atenþie.

3 2

4 2

2

12 2 2 15

12

14 15

12

Fig. 23 Ansamblu suduri suport braþ inferior

4–16

PARTE FRONTALÃ

4-2. PROCEDEE DE REPARAÞIE 1. Se verificã zonele avariate. •

Se verificã cu atenþie componentele avariate.

•

Suportul braþ inferior este supus impactului, împreunã cu lonjeroanele. Un impact general necesitã schimbarea acestor componente.

LANOS

5. Se taie ºi se extrage suportul braþ inferior. •

Se puncteazã în jurul punctelor de sudurã ale suportului braþ inferior.

•

Se foloseºte un dispozitiv special pentru curãþarea suprafeþei puntelor de sudurã din zona punctatã. NOTÃ: Când se curãþã punctele, aveþi grijã sã nu gãuriþi traversa faþã planºeu sau celelalte componente.

2. Se demonteazã piesele conexe. •

Scaune faþã.

•

Finiþii ºi carpete.

•

Cabluri electrice ºi celelalte.

•

Componentele ce trebuie demontate atunci când se demonteazã lonjeroanele.

3. Se extrage ºi se îndreaptã zona avariatã, aproximativ la forma iniþialã. NOTÃ: Se foloseºte material termoizolant pentru protejarea suprafeþelor acoperite cu vopsea, scaune, carpete sau altele. •

12 2 2 15

12

Înainte de a tãia zonele avariate, se trage de zona avariatã cu o masã de întindere ºi se corecteazã forma componentelor traversei faþã planºeu ºi panoului faþã planºeu.

•

Nu se trage mai mult decât este necesar.

•

Se verificã jocurile ºi diferenþele de nivel ale uºilor faþã.

•

Se fixeazã caroseria pe stand, în cele patru puncte destinate acestui scop.

14 15

12

4. Se curãþã chitul, antifonul ºi izolaþia interioarã. •

Se încãlzeºte chitul ºi antifonul din zona sudatã a lonjeronului, traversei planºeu faþã ºi panoului planºeu faþã, cu o lampã cu gaz ºi se cojeºte cu o spatulã de oþel.

•

Se cojeºte izolaþia interioarã din zona planºeului faþã.

• Cu ajutorul unui fierãstrãu cu aer, se taie ºi se extrage suportul braþ inferior, lãsând intactã bordura de sudurã.

ATENÞIE: Când încãlziþi, aveþi grijã sã nu ardeþi componentele interioare compartimentului pasageri.

• Se finiseazã ºi niveleazã suprafaþa de sudurã cu un disc abraziv.

Fig. 24

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie.

LANOS

PARTE FRONTALà 4–17

6. Se niveleazã zonele avariate. •

Se niveleazã traversa planºeu faþã ºi celelalte componente cu ajutorul unui ciocan ºi a unei nicovale de tinichigerie.

•

Se niveleazã ºi bordura de sudurã.

•

Toate gãurile rãmase vor fi umplute cu sudurã.

7. Se poziþioneazã noul suport braþ inferior. •

Se poziþioneazã noul suport braþ inferior, se marcheazã punctele de sudurã.

•

Se creºte numãrul de puncte cu 20%.

•

Se gãuresc punctele marcate cu un spiral de 5 mm.

•

Se polizeazã ambele pãrþi ale secþiunii sudate, cu un disc abraziv, pentru a îndepãrta vopseaua .

•

Se poziþioneazã noul suport braþ inferior cu ajutorul menghinelor mobile.

• Se verificã jocurile ºi se niveleazã bordurile cu un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie. 8. Se efectueazã sudura propriu-zisã. • Se sudeazã în MIG gãurile suportului braþ inferior. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie. 9. Se finiseazã suprafaþa sudatã. • Se finiseazã suprafaþa sudatã cu un disc abraziv. 10.Se aplicã chitul. • Se aplicã chitul în zonele de îmbinare din interiorul suprafeþei compartimentului pasageri. 11.Se aplicã antifonul. • Se antifoneazã suprafaþa planºeului faþã, traversã planºeu faþã, suportului braþ inferior, etc. 12.Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE

12 2 2 15

12

• Se ventileazã la pulverizarea vopselei. Majoritatea vopselurilor conþin substanþe care sunt dãunãtoare dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi eticheta vopselei înainte de a–i deschide cutia. • Evitaþi contactul cu pielea. Când se vopseºte, a se purta echipament de protecþie corespunzãtor pentru respiraþie, mâini ºi ochi.

Fig. 25 ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie.

• Vopseaua este inflamabilã. A se depozita într-un loc sigur, departe de arcuri electrice, flãcãri sau þigãri.

4–18

PARTE FRONTALÃ

13.Se aplicã izolaþia interioarã. •

Se curãþã compartimentul pasageri.

•

Se aplicã izolaþia interioarã pe suprafaþa

LANOS

planºeului. 14.Se monteazã piesele conexe. • Se curãþã compartimentul pasageri. • Cabluri electrice ºi piese conexe. • Componente compartiment pasageri. • Componente caroserie. • Componente compartiment faþã. • Mascã, radiator, barã protecþie. • Alte componente. • Se monteazã în ordine inversã faþã de cum au fost demontate. NOTÃ: Dupã montare piesele în miºcare se vor gresa, se va înlocui lichidul de rãcire, lichidul de frânã, etc.

NUMAI PARTEA STÂNGÃ

15.Se verificã ºi se regleazã Fig. 26

• Se mãsoarã alinierea roþilor faþã. • Se verificã jocurile ºi diferenþele de nivel. • Se verificã închiderea ºi deschiderea capotei. • Se verificã funcþionarea . • Se verificã eventualele scurgeri de gaz, ulei sau lichid. • Se verificã eventualele scurgeri de apã în compartimentul pasageri.

LANOS

PARTE FRONTALà 4–19

5. STÂLP FAÞÃ 5-1. DESCRIERE GENERALÃ Stâlpul faþã, face legãtura dintre plafon, parbriz, usã ºi planºeu ºi asigurã rigiditatea lateralã a cabinei. Stâlpul faþã se monteazã temporar pentru a alinia aripa, uºa ºi parbrizul ºi pentru a verifica jocurile ºi diferenþele de nivel.

Fig. 27 Ansamblu suduri stâlp faþã

4–20

PARTE FRONTALÃ

5-1. PROCEDEE DE REPARAÞIE 1. Se demonteazã piesele conexe. •

Capota, masca radiator.

•

Uºa, aripa.

•

Parbriz.

•

Chedere ºi finiþii stâlp.

•

Cabluri ºi instrumente bord.

•

Carpete ºi celelalte.

LANOS

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie. • Se foloseºte un fierãstrãu pentru a tãia bordura sudatã a stâlpului faþã ºi contraaripã.

2. Se extrage ºi se îndreaptã suprafaþa avariatã. • •

Înainte de extragere se verificã toate zonele avariate ale stâlpului faþã ºi aripii interioare.

10

Se foloseºte masa de întindere pentru a trage zona avariatã ºi a repara zona avariatã a stâlpului faþã.

NOTÃ: Se trage pânã când stâlpul este aliniat cu suprafaþa parbrizului ºi nu se trage mai mult decât este necesar. 3. Se demonteazã braþul contraaripã.

13

SUDURÃ CU ARC

Fig. 29 4. Se cojeºte chitul ºi antifonul. • Se încãlzeºte chitul ºi antifonul din suprafaþa sudatã a contraaripii ºi lonjeronului cu o lampã cu gaz ºi se cojeºte cu o spatulã de oþel. 5. Se taie ºi se extrage stâlpul faþã. • Se taie stâlpul faþã de-a lungul liniei îngroºate ca în figurã. NOTÃ: Aveþi grijã sã nu tãiaþi secþiunea interioarã.

Fig. 28 •

Se centrazã punctatorul în jurul punctelor de sudurã.

•

Se foloseºte un dispozitiv special pentru a curãþa punctele de sudurã a braºului contraaripã.

•

Se demonteazã suprafaþa sudatã în MIG cu un disc abraziv.

Fig. 30

LANOS

•

Se centreazã punctatorul în jurul punctelor de sudurã ale stâlpului interior faþã, contraaripã ºi panou lateral planºeu.

•

Folosind un dispozitiv special se curãþã punctele de sudurã ale stâlpului faþã.

PARTE FRONTALà 4–21

NOTÃ: Atunci când curãþaþi gãurile aveþi grijã sã nu gãuriþi stâlpul interior ºi planºeul lateral faþã. •

Cu un fierãstrãu cu aer, se taie bordura rãmasã pe caroserie lãsând bordura de sudurã.

•

Se niveleazã ºi se finiseazã cu un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie ºi cu un disc abraziv punctele de sudurã.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie.

30mm

Fig. 31 6. Se niveleazã zona avariatã. •

Toate gãurile rãmase vor fi umplute cu sudurã.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie. •

Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie pentru a îndrepta zonele avariate ale panoului interior rãmas ºi bordurii de sudurã.

7. Se poziþioneazã un nou stâlp. •

Se aliniazã noua parte cu secþiunea de sus, ºi se taie cu un fierãstrãu.

•

Se taie partea lateralã a planºeului astfel încât sã se suprapunã aprox. 30 mm pe suprafaþa lateralã a planºeului.

•

Cu un disc abraziv se ºlefuiesc ambele pãrþi ale secþiunii sudate pentru a îndepãrta vopseaua.

•

Se poziþioneazã noul panou cu ajutorul menghinelor mobile .

•

Se sudeazã pãrþile prinse pentru o instalare temporarã.

Fig. 32 ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie. • Se demonteazã menghinele mobile ºi se monteazã temporar, aripa, uºa ºi se verificã jocurile ºi diferenþele de nivel.

4–22

PARTE FRONTALÃ

8. Se efectueazã sudura propriu-zisã. •

Se sudeazã în MIG suprafaþa cadrului uºã ºi stâlp.

•

Se sudeazã în puncte bordura stâlpului dupã cum este arãtat.

LANOS

10.Se aplicã banda de etanºare. • Se aplicã banda de etanºare dupã cum urmeazã.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie. •

Se face întâi o sudurã de probã ºi se verificã sudura.

•

Se creºte numãrul de puncte cu 20% pentru zonele în care se sudeazã în MIG.

BANDÃ IZOLANTÃ

Fig. 34 11.Se sudeazã braþul contraaripã. • Se sudeazã în puncte dupã cum este arãtat. • Se face sudurã în MIG sau gaz.

10

13

Fig. 33

SUDURÃ CU ARC

9. Se finiseazã suprafaþa sudatã. •

Cu un disc abraziv se niveleazã suprafaþa sudatã în MIG sau gaz, suprafeþele bombate vor fi nivelate cu un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie având grijã sã nu fie deformate. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament de protecþie.

•

se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie pentru a apropia bordura de sudurã cu suprafaþa panoului interior.

•

Se acoperã cu chit deformaþiile ºi diferenþele de nivel a suprafeþei sudate apoi finisaþi.

Fig. 35 12.Se finiseazã suprafaþa sudatã. • Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie pentru a apropia bratul de contraaripã. 13.Se aplicã chitul. • Se aplicã chitul în zona îmbinãrilor.

LANOS

14.Se aplicã antifonul. •

Se antifoneazã interiorul faþã, contraaripa ºi lonjeronul.

15.Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE •

Se ventileazã la pulverizarea vopselei. Majoritatea vopselurilor conþin substanþe care sunt dãunãtoare dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi eticheta vopselei înainte de a–i deschide cutia.

•

Evitaþi contactul cu pielea. Când se vopseºte, a se purta echipament de protecþie corespunzãtor pentru respiraþie, mâini ºi ochi.

•

Vopseaua este inflamabilã. A se depozita într-un loc sigur, departe de arcuri electrice, flãcãri sau þigãri.

16.Se aplicã substanþele anti-corozive. •

Se aplicã substanþele anti-corozive în zona balamalelor uºii ºi aripii.

17.Se monteazã piesele conexe. •

Se curãþã compartimentul pasageri.

•

Capota, masca radiator.

•

Uºa, aripa.

•

Parbriz.

•

Chedere ºi finiþii stâlp.

•

Cabluri ºi instrumente bord.

•

Carpete ºi celelalte.

•

Se monteazã în ordine inversã faþã de cum au fost demontate.

18.Se verificã ºi se regleazã. •

Se verificã jocurile ºi diferenþele de nivel.

•

Se verificã închiderea ºi deschiderea capotei.

•

Se verificã funcþionarea.

•

Se verificã eventualele scurgeri de apã în compartimentul pasageri.

PARTE FRONTALà 4–23

LANOS

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE 5–1

CAPITOLUL 5

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE CUPRINS

1. PLAFONUL ...................................................................................................................................... 5-2 • Descriere generalã ........................................................................................................................ 5-2 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 5-3 2. PANOU SPATE ............................................................................................................................... 5-7 • Descriere generalã ........................................................................................................................ 5-7 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 5-8 3. PANOU PODEA SPATE ............................................................................................................... 5-11 • Descriere generalã ...................................................................................................................... 5-11 • Procedee de reparaþie ................................................................................................................ 5-12

5–2

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE

LANOS

1. PLAFONUL 1-1. DESCRIERE GENERALÃ Deformarea plafonului este uºor vizibilã. Înainte de a înlocui plafonul, asiguraþi-vã de orizontalitatea caroseriei. Înainte de a suda plafonul, reglaþi bordura uºilor, pentru a intra în contact cu suprafaþa plafonului. Atenþie la paralelism ºi cotituri.

22

12

19

26

19

8 22

Fig. 1 Diagramã suduri plafon

LANOS

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE 5–3

1-2. PROCEDEE DE REPARAÞIE 1. Se demonteazã. •

Lampa plafonierã, chederele ºi ornamentele uºilor.

•

Cablajele ºi protecþia cablajelor.

•

Stergãtoarele le parbriz ºi parbrizul.

•

Geamurile laterale.

2. Extrageþi ºi îndreptaþi zona avariatã, aproximativ la forma originalã. NOTE: Folosiþi material termorezistent pentru protejarea zonelor vopsite, scaunelor, etc. •

Se fixeazã maºina în cadrul de îndreptare prin strângerea clemelor de sub caroserie în punctele orizontale de sudurã.

• Folosind o daltã, se extrage plafonul de-a lundul liniilor groase aºa cum este arãtat în figurã. • Se puncteazã locuriile de sudurã din jurul bordurii sudate a plafonului. • Se curãþã gãurile. • Folosind o daltã ºi un disc abraziv, se curãþã bordura sudatã din faþã ºi plafon. • Se niveleazã ºi finiseazã bordura de sudurã cu un disc abraziv. ATENÞIE: Când ºlefuiþi, polizaþi sau tãiaþi folosiþi echipament de protecþie. 5. Se cojeºte partea etanºã. • Cu o spatulã se cojeºte etanºarea de pe bordura cadrului uºei.

•

Înainte de tãierea plafonului, acesta se trage astfel încât sã aibã forma originalã.

•

Nu trageþi mai mult decât este necesar.

•

Extrageþi ºi îndreptaþi zonele avariate, aproximativ la forma originalã.

• Folosind un ciocan ºi o nicovalã se niveleazã zonele avariate din faþã, stâlp interior spate ºi cadru uºã.

NOTÃ: Asiguraþi-vã cã stâlpii din dreapta ºi stânga sunt paraleli cu suprafaþa parbrizului. Verificaþi uºile pentru o închidere ºi deschidere uºoarã.

• Se aduce la acelaºi nivel bordura sudatã cu un ciocan ºi o nicovalã pentru a o potrivi cu bordura sudatã a panoului plafonului.

3. Se fixeazã caroseria, level. •

Caroseria se ridicã ºi se fixeazã în cele patru puncte destinate în acest scop.

4. Se taie suprafaþa haºuratã a plafonului. •

Se taie bordura sudatã a plafonului cu un ferãstrãu de mânã ºi foarfecã de tinichigerie.

6. Se niveleazã locurile avariate.

• Toate gãurile rãmase vor fi umplute cu sudurã. 7. Se alege un nou plafon. • Se polizeazã ambele feþe ale secþiunii sudate ale capetelor stâlpilor la parbriz, suportul plafonului, bordura din spate a plafonului ºi plafonul cu un disc abraziv pentru îndepartarea vopselei. ATENÞIE: Când ºlefuiþi, polizaþi sau tãiaþi folosiþi echipament de protecþie NOTÃ: Se verifica atent suprafaþa. Aveþi grijã sã nu deformaþi sau îndoiþi plafonul.

Fig. 2

5–4

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE

LANOS

• Se demonteazã noul plafon. • Se sudeazã pãrþile prinse pentru instalare temporarã. • Se potriveºte din nou plafonul ºi clemele.

Fig. 3 •

Se mãsoarã dimensiunile pe diagonalã la parbriz ºi lunetã cu un ºubler de trasaj sau cu o riglã convexã, ca în figurã, pentru a verifica înclinarea sau ondularea. Fig. 5 • Se monteazã temporar, parbrizul ºi luneta ºi se verificã plafonul pentru o instalare corectã. • Se monteazã plafonul ºi se verificã spaþiile ºi diferenþele de nivel. 8. Se aplicã agentul pentru etanºare a plafonului. • Se demonteazã din nou, noul plafon. • Se aplicã agentul pentru etanºare pe un rând pe ºina din faþã a parbrizului, în douã rânduri pe suportul plafonului ºi un rând pe ºina spate a plafonului. • Se potriveºte ºi se sudeazã panoul plafonului.

ETANªARE

Fig. 4 Fig. 6

LANOS

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE 5–5

9. Se efectueazã sudura ºi se finiseazã. •

Panoul plafonului se sudeazã în puncte.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea sau arsuri ale ochilor la sudare, purtaþi ºorþ, mãnuºi ºi încãlþãminte de protecþie. •

Se efectueazã mai întâi o sudurã de probã, ºi se verificã calitatea sudurii.

•

Se creºte numãrul de puncte cu 20% pentru zonele în care se sudeazã în puncte.

•

Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã pentru a nivela punctele de sudurã din zona parbrizului ºi lunetei.

•

Se taie ºi se îndepãrteazã bordura nefolositoare pentru cea mai bunã aºezare a panoului plafonului.

SEALING FRAME DOOR OPENING

ROOF

10. Se aplicã chitul. •

Se aplicã chitul pe suprafeþele sudate. Fig. 8 11.Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE: • La vopsire se ventileazã încãperea. Cele mai multe vopsele conþin substanþe nocive dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi instrucþiunile de folosire ale vopselei. • Evitaþi contactul cu pielea. Folosiþi echipament corespunzãtor de protecþie. • Vopseaua este inflamabilã. Se depoziteazã în locuri sigure, ferite de scântei, foc sau þigãri aprinse. 12.Se monteazã izolaþia interioarã. • Se monteazã izolaþia interioarã a plafonului.

Fig. 7

5–6

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE

Fig. 9 13.Se monteazã piesele conexe. •

Parbrizul ºi luneta.

•

Capota, ºtergãtorul de parbriz ºi piesele conexe.

•

Cabluri electrice.

•

Ornament stâlpi, chedere ºi celelalte.

•

Se monteazã în ordine inversã faþã de cum au fost instalate.

14.Se verificã ºi se regleazã. •

Se curãþã compartimentul pasager.

•

Se verificã parbrizul ºi luneta pentru eventuale scurgeri de apã.

•

Se verificã plafoniera ºi toate celelalte operaþii.

LANOS

LANOS

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE 5–7

2. PANOU SPATE 2-1. DESCRIERE GENERALÃ Panoul spate face legãtura dintre aripi, extensie longitudinalã spate ºi extensie planºeu spate. Menþine rigititatea pãrþii din spate a caroseriei. La sudare se acordã o atenþie specialã deformãrilor, paralelismului ºi montãrii pieselor conexe.

11

2

4

4

4

4

2

11

2

3

2

3

19 2

6

2 4

3

4

5

4

4

6 3

4

4 5

5 2

2 2

4

4

4

13

Fig. 10 Ansamblu suduri panou spate

2

2 2

5–8

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE

2-2. PROCEDEE DE REPARAÞIE

LANOS

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea, atunci când tãiaþi, ºlefuiþi folosiþi echipament adecvat de protecþie.

1. Se demonteazã piesele conexe. •

Ornamente spate ºi portbagaj.

•

Încuietoare portbagaj ºi pese conexe.

•

Lãmpile spate ºi cablurile electrice.

•

Bara de protecþie ºi piese conexe.

•

Celelalte piese conexe.

11

2

4

11

2

4

4

4

2

3

2

3

19 2

6

2 4

3

4

5

4

4

6 3

4

4 5

5 2

2

4

4

4

2 11

2

4

2

3

4

4

5

4

4

6 3

4

4 5

5 2

2 2

4

4

4

Fig. 12

3 2

4

3

2

2

2

19 2

6

2

13

11

4

4

2

2

2 2

13

Fig. 11 2. Se extrage ºi se îndreaptã zona avariatã. •

Se inspecteazã zonele avariate, extrageþi ºi reparaþi interiorul aripii spate, planºeu spate, lonjeron spate ºi celelalte zone avariate înainte de a demonta panoul spate.

•

Se fixeazã maºina în cadrul de îndreptare prin strângerea clemelor de sub caroserie în punctele orizontale de sudurã.

NOTÃ: • Dacã este avariatã numai într-o parte, se taie partea avariatã a panoului spate, se potriveºte noul panou spate ºi se sudeazã ambele pãrþi. • Dacã partea avariatã nu cuprinde ºi aripile spate, se taie panoul spate de pe caroserie din dreptul ambelor aripi.

3. Se taie ºi se extrage panoul spate • Se puncteazã locuriile de sudurã din jurul bordurii sudate a extensiei planºeu spate ºi aripii spate. •

Se foloseºte un punctator special pentru îndepãrtarea punctelor de sudurã a aripilor spate ºi planºeului spate.

•

Se taie panoul spate cu un fierãstrãu cu aer, lãsând bordura de sudurã intactã.

•

Se niveleazã ºi se finiseazã punctele de sudurã cu un disc abraziv ºi se reparã gãurile ºi celelalte defecte prin umplere cu sudurã, dacã este necesar se reparã ºi planºeul.

Fig. 13

LANOS

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE 5–9

4. Se cojeºte antifonul. •

•

7. Se mãsoarã ºi se verificã.

Se încãlzeºte cu o lampã de gaz ºi se cojeºte cu o spatulã de oþel suprafaþa acoperitã cu antifon a zonei sudate pentru aripile laterale ºi extensie spate planºeu.

• Se mãsoarã pe diagonalã compartimentul portbagaj ºi se verificã dacã este înclinat sau deformat ºi este corect poziþionat faþã de bara de protecþie spate.

Toate gãurile rãmase vor fi umplute cu sudurã.

• Se asambleazã temporar lãmpile stop spate ºi portbagajul ºi se verificã spaþii ºi diferenþe de nivel.

5. Se niveleazã locurile avariate. •

Folosind un ciocan ºi o nicovalã se niveleazã zonele avariate ale aripilor spate ºi extensiei spate planºeu.

•

Se aduce la acelaºi nivel bordura sudatã cu un ciocan ºi o nicovalã.

•

Toate gãurile rãmase vor fi umplute cu sudurã.

6. Se pregãteºte noul panou spate. •

Se ºlefuiec abele pãrþi ale secþiunii sudate a panoului spate pentru a îndepãrta vopseaua.

8. Se efectueazã sudarea propriu-zisã. • Se face sudurã MIG sau cu gaz. • Sudura se face dupã cum este arãtat în figurã. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea, atunci când tãiaþi, ºlefuiþi folosiþi echipament adecvat de protecþie. • Se efectueazã mai întâi o sudurã de probã ºi se verificã sudura. • Se creºte numãrul de puncte cu 20% pentru zonele în care se sudeazã în puncte.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea, atunci când tãiaþi, ºlefuiþi folosiþi echipament adecvat de protecþie. • •

Se prind ambele pãrþi cu menghine mobile, ca în figurã. Se sudeazã pãrþile prinse pentru o sudare temporarã.

11

2

4

3

4 2

3

19 2

6

2 4

3

4

5

4

4

6 3

4

4 5

ATENÞIE: Pentru a preveni afecþiunile la ochi, se poartã mascã, mãnuºi ºi ochelari de protecþie de câte ori se sudeazã, polizeazã sau ºlefuieºte.

11

2 4

4

2

5 2

2 2

4

4

4

2

2 2

13

Fig. 15 9. Se finiseazã suprafaþa sudatã. • Se niveleazã sudura în MIG cu un disc abraziv, ºi suprafeþele înalte se niveleazã cu un ciocan de tinichigerie, având grijã sã nu fie deformate. • Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã pentru o aliniere mai exactã a extensiei panou spate, aripilor spate cu suprafaþa panoului spate.

Fig. 14

5–10 PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE

10.Se aplicã chitul. •

Se aplicã chitul în jurul panoului spate ºi în jurul suprafeþei de montare a lãmpilor spate.

•

Se aplicã chitul pe extensiea planºeu spate ºi panou spate.

11.Se aplicã antifonul. •

Se antifoneazã zonele avariate ale planºeului spate.

12.Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE: •

La vopsire se ventileazã încãperea. Cele mai multe vopsele conþin substanþe nocive dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi instrucþiunile de folosire ale vopselei.

•

Evitaþi contactul cu pielea. Folosiþi echipament corespunzãtor de protecþie.

•

Vopseaua este inflamabilã. Se depoziteazã în locuri sigure, ferite de scântei, foc sau þigãri aprinse.

13.Se instaleazã piesele conexe. •

Se curãþã compartimentul portbagajului.

•

Se instaleazã în ordine inversã faþã de cum au fost demontate.

14.Se verificã ºi se regleazã. •

Se verificã jocurile ºi denivelãrile.

•

Se verificã închiderea ºi deschiderea portbagajului

•

Se verificã funcþionarea.

•

Se verificã eventualele scurgeri de apã în compartimentul portbagaj.

LANOS

LANOS

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE 5–11

3. PANOU PODEA SPATE 3-1. DESCRIETRE GENERALÃ Panoul spate podea este baza coroseriei spate ºi este foarte important pentru rigiditatea coroseriei. Înlocuirea se face determinând poziþia corectã pentru podeaua spate din tabelul referitor la dimensiuniile caroseriei sau tabelului de reparaþie caroserie. Asiguraþi-vã cã podeaua spate nu este îndoitã sau deformatã. Se sudeazã corect pentru a menþine rigiditatea podelei spate.

1

1 2

2 4

4 1

1 4

4 5 3 6

1

2

1

5

8

3 2

6

1

4

5

1

18

19

15

15 10

6

2 31 4

2

2 1

10

18

4

2 1 4

Fig. 16 Ansamblu suduri podea spate

2

2 1 3 4

6

5–12 PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE

LANOS

3-2. PROCEDEE DE REPARAÞIE 1. Se demonteazã componentele. •

Se demonteazã componentele panoului spate.

•

Cetura de siguranþã ºi scaunul spate.

•

Rezervor combustibil ºi pãrþi componente.

•

Componente ºasiu.

•

Celelalte componente.

1 2

1 2 4

4 1

1 4

4 5

5 8

3 6

1

2

1

3 2

6

1 4

5

1

18

ATENÞIE: Nu fumaþi când lucraþi la componentele de alimentare cu combustibil. Dacã este necesar, demontaþi rezervorul de combustibil.

15

•

•

Se inspecteazã zonele avariate, extrageþi ºi reparaþi panoul spate, interiorul aripii spate, planºeu spate, lonjeron spate ºi celelalte zone avariate înainte de a demonta panoul extensie planseu spate, panou planºeu spate ºi panoul spate.

15 10

6

2. Se extrage ºi se îndreaptã suprafaþa avariatã.

19

2 31 4

2

10

2 1

2 1

18

4

4

•

Se taie panoul spate ºi extensia planºeu spate cu un fierãstrãu cu aer, lãsând bordura de sudurã intactã de-a lungul lonjeronului spate în dreptul liniei îngroºate aºa cum este arãtat în figurã.

NOTÃ: Se taie planºeul spate la 15 mm de bordura de sudurã de-a lungul transversalei scaunului spate. •

Se puncteazã în jurul punctelor de sudurã ale lonjeronului spate ºi extensiei lonjeronului spate.

•

Folosind un punctator special se curãþã gãurile punctelor de sudurã .

•

Se taie ºi se extrage planºeul spate rãmas ºi panoul extensie planºeu spate cu un fierãstrãu

6

4

15 mm PODEA SPATE

NOTE: Se mãsoarã conform tabelului pentru reparaþii caroserie.

4. Se taie ºi se extrage planºeul spate ºi panoul extensie planºeu spate.

2 1 3

Fig. 17

Se fixeazã maºina în cadrul de îndreptare prin strângerea clemelor de sub caroserie în punctele orizontale de sudurã.

3. Se taie ºi se extrage panoul spate.

2

ÎNAINTE

TRAVERSÃ SCAUN SPATE

Fig. 18 cu aer, lãsând bordura de sudurã intactã. • Se niveleazã ºi se finiseazã punctele de sudurã cu un disc abraziv ºi se reparã gãurile ºi celelalte defecte prin umplere cu sudurã, dacã este necesar se reparã ºi lonjeronul spate. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, folosiþi echipament adecvat de protecþie.

LANOS

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE 5–13

de protecþie. • Se niveleazã ºi se finiseazã cu un disc abraziv surplusul de sudurã. • Se ºlefuiesc ambele suprafeþe ce urmeazã a fi sudate de vopsea sau antifon. 1

1 2

7. Se taie noul planºeu spate pentru al alinia cu caroseria ºi potriviþi noul planºeu ºi extensia planºeu spate.

2 4

4 1

1 4

4 5

8

3 6

1

2

1

5 3 2

6

1

NOUL PLANªEU SPATE

4

5

40 mm PLANªEU SPATE

1

18

19

ÎNAINTE 15

15 10

6

2 31 4

2

2 1

10

18

4

2 1 4

2

2 1 3

6

4

TRAVERSÃ SCAUN SPATE

Fig. 20 • Se taie noul planºeu astfel încât sa pãtrundã aprox. 40 mm sub transversala scaun spate. Fig. 19 5. Se cojeºte antifonul ºi chitul. •

Se încãlzeºte antifonul ºi chitul din dreptul suprafeþei sudate cu o torþã cu gaz ºi se cojeºte cu o spatulã de oþel.

• Se ºlefuiec abele pãrþi ale secþiunii sudate a planºeului spate ºi extensiei planºeu spate pentru a îndepãrta vopseaua.. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, folosiþi echipament adecvat de protecþie. • Se prinde noul panou cu menghine mobile.

6. Se niveleazã locurile avariate. •

Folosind un ciocan ºi o nicovalã se niveleazã zonele avariate ale aripilor spate ºi extensiei spate planºeu.

•

Se aduce la acelaºi nivel bordura sudatã cu un ciocan ºi o nicovalã.

•

Toate gãurile rãmase vor fi umplute cu sudurã.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, folosiþi echipament adecvat

NOTÃ: Pentru o poziþionare corectã ºi pentru a verifica paralelismul lonjeroanelor spate este recomandatã folosirea dispozitivelor pentru mãsurare • Se sudeazã pãrþile prinse pentru instalare temporarã. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, folosiþi echipament adecvat de protecþie. • Se demonteazã menghinele mobile ºi se monteazã temporar panoul spate ºi se verificã spaþiile ºi diferenþele de nivel.

5–14 PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE

LANOS

8. Se efectueazã sudura. •

Se sudeazã în MIG planºeul spate ºi traversa scaun spate, aºa cum este arãtat în figurã .

1

1 2

2 4

4 1

1 4

4 5

8

3 6

1

NOUA PODEA SPATE

3 2

2

1

PODEAUA SPATE

5

5

1

18

19

15

15 10

ÎNAINTE

6

1

4

6

2 31 4

2

2 1

10

18

4

2 1 4

2

2 1 3

6

4

TRAVERSÃ SCAUN SPATE

Fig. 21 •

Se sudeazã în punte planºeul spate ºi extensia planºeu spate cu bordura lonjeronului spate .

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea, atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi, folosiþi echipament adecvat de protecþie. • •

Se efectueazã mai întâi o sudurã de probã ºi se verificã sudura. Se creºte numãrul de puncte cu 20% pentru zonele în care se sudeazã în puncte.

Fig. 22 • Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã pentru a nivela punctele de sudurã. 11.Se aplicã chitul.

9. Se sudeazã panoul spate 10.Se finiseazã suprafaþa sudatã. •

Se niveleazã sudura în MIG cu un disc abraziv, ºi suprafeþele înalte se niveleazã cu un ciocan de tinichigerie, având grijã sã nu fie deformate.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea, atunci când tãiaþi, ºlefuiþi folosiþi echipament adecvat de protecþie.

• Se aplicã chitul pe suprafeþele acoperite ale planºeului spate ºi extensiei planºeului spate ºi pe suprafaþa sudatã din zona îmbinãrilor, toate gãurile rãmase vor fi umplute cu sudurã. 12.Se aplicã antifonul. • Se antifoneazã zonele avariate ale planºeului spate.

LANOS

PLAFONUL, PANOU SPATE ªI PANOU PODEA SPATE 5–15

13.Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE •

La vopsire se ventileazã încãperea. Cele mai multe vopsele conþin substanþe nocive dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi instrucþiunile de folosire ale vopselei.

•

Evitaþi contactul cu pielea. Folosiþi echipament corespunzãtor de protecþie.

•

Vopseaua este inflamabilã. Se depoziteazã în locuri sigure, ferite de scântei, foc sau þigãri aprinse.

14.Se monteazã izolaþia interioarã. •

Se curãþã compartimentul pasager ºi portbagaj.

•

Se monteazã izolaþia interioarã a planºeului spate ºi extensiei planºeu spate.

15.Se monteazã piesele conexe.

Fig. 23

• Se monteazã în ordine inversã faþã de cum au fost demontate. 16.Se verificã ºi se regleaz㠕 Se verificã diferenþele de nivel ºi poziþionare. • Se verificã modul de închidere ºi deschidere al portbagajului. • Se verificã întreaga funcþionare. • Se verificã eventualele scurgeri de apã în compartimentul portbagajului.

LANOS

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE 6–1

CAPITOLUL 6

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE CUPRINS

1. CADRU UªI ..................................................................................................................................... 6-2 • Descriere generalã ........................................................................................................................ 6-2 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 6-3 2. UªILE ............................................................................................................................................... 6-6 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 6-6 3. ARIPILE SPATE .............................................................................................................................. 6-8 • Descriere generalã ........................................................................................................................ 6-8 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 6-9

6–2

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE

LANOS

1. CADRU UªI 1-1. DESCRIERE GENERALÃ Cadrul uºilor este alcãtuit din bordura de închidere a uºilor ºi suprafaþa lateralã exterioarã, formeazã baza pentru uºile laterale ºi celelalte componente ºi menþine rigiditatea uºilor ºi a plafonului. În funcþie de gradul de avariere, cadrul uºilor poate fi reparat sau înlocuit.

21

14 23 24

20 10

7 15

11

9

18

2

2

1

4

Fig. 1 Ansamblu suduri cadru uºã

LANOS

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE 6–3

1-2. PROCEDEE DE REPARAÞIE

• Daca avarierea cuprinde ºi stâlpul, acesta se va taia aºa cum este arãtat în figurã.

1. Se demonteazã urmãtoarele componente. •

Uºile.

•

Chedere, finiþie stâlp ºi pise conexe.

•

Carpeta.

•

Ansamblu centuri de siguranþã.

•

Încuietori uºã ºi cablaj.

•

Conducte combustibil ºi frânã.

•

21

24

14

23

20

10 11 15

9

Celelalte piese conexe.

7

2

NOTÃ: Se demonteazã în funcþie de partea avariatã.

2 1

18

4

2. Se extrage ºi se îndreaptã suprafaþa avariatã aproximativ la forma originalã. •

Fig. 3

Se determinã întâi gradul de avariere, pentru a extrage în mod corespunzãtor cadrul uºilor

• Se centreazã punctatorul în jurul punctelor de sudurã pe bordura sudatã.

NOTÃ: Se voloseºte material termo-rezistent pentru a proteja suprafeþele vopsite, scaunele ºi celelalte componente. •

Se extrage ºi se îndreaptã suprafaþa avariatã.

•

Nu se extrage mai mult decât este necesar.

• Se foloseºte un dispozitiv special pentru a curãþa gãurile punctelor de sudurã. NOTÃ: Când curãþaþi gãurile, aveþi grijã sã nu gãuriþi panoul interior. • Se taie bordura cadrului uºilor cu un fierãstrãu cu aer, lãsând intactã bordura sudatã.

3. Se taie ºi se extrage cadrul uºilor

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari ºi echipament de protecþie.

• Se verificã avarerea cadrului uºilor apoi se taie noul cadru astfel încât sã depãºeascã cu 30 mm stâlpul, faþa ºi spate. •

Se taie zona avariatã de-a lungul liniei îngroºate asa cum este arãtat în figurã.

4. Se nivelezã zonele avariate. • Toate gãurile rãmase se vor umple cu sudurã.

NOTÃ: Aveþi grijã sã nu tãiaþi panoul interior.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari ºi echipament de protecþie. •

Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie pentru a îndrepta suprafeþele avariate ºi bordura de sudurã.

•

Cu ajutorul unui disc abraziv se niveleazã ºi finiseazã punctele de sudurã.

•

Se curãþã vopseaua ºi antifonul de pe ambele pãrþi ale bordurii ce va fi sudatã.

21

24 20

14

23

10 11 15

9

7

2 2 1

18

4

Fig. 2

6–4

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE

LANOS

5. Se potriveºte noul cadru uºã. •

ºi echipament de protecþie.

Se foloseºte un disc abraziv pentru a poliza ºi a îndepãrta vopseaua ºi antifonul de pe ambele pãrþi ale secþiunii de sudurã ale noului cadru uºã.

•

Se fixeazã noul cadru uºã cu ajutorul menghinelor mobile.

•

Se sudeazã pãrþile prinse pentru o instalare temporarã.

•

Se face mai întâi o sudurã de probã ºi se verificã sudura.

•

Se creºte numãrul de puncte cu 20% pentru zonele

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea, atunci când tãiaþi, ºlefuiþi sau sudaþi folosiþi echipament

20

10 11 15

9

7

2 18

2 1 4 24 20

14

23

21

24

10 11

20

15

9

7

2

10 11

18

2 1

14

23

15

9

4 21

7

2 2 1

18

4

24 20

14

23

10 11 15

9

7

2 2 1

Fig. 5

18

4

în care se sudeazã în puncte. Fig. 4 adecvat de protecþie. •

Demontaþi menghinele mobile ºi montaþi temporar uºile ºi aripile, verificaþi distanþele ºi diferenþele de nivel.

6. Se efectueazã sudura propriu-zisã.

7. Se finiseazã suprafaþa sudatã. • Se niveleazã sudura în MIG sau gaz cu un disc abraziv ºi suprafeþele înalte se niveleazã cu un ciocan de tinichigerie, având grijã sã nu fie deformate. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari ºi echipament de protecþie.

•

Se sudeazã în MIG sau gaz cadrul uºei ºi stâlpul central.

• Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie pentru a nivela punctele de sudurã.

•

Cadrul uºilor ºi stâlpul central se sudeazã în puncte dupã cum este prezentat în figurã.

• Deformaþiile ºi diferenþele de nivel se umplu cu chit ºi se finiseazã.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari

8. Se aplicã chitul. • Se aplicã chitul pe suprafeþele din zona îmbinãrilor planºeului ºi cadrului uºii.

LANOS

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE 6–5

9. Se aplicã antifonul. •

• Cabluri electrice ºi piesele conexe.

Se antifoneazã partea lateralã a planºeului.

• Centuri de siguranþã ºi carpete. • Chedere ºi finiþie.

10.Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE: •

• •

La vopsire se ventileazã încãperea. Cele mai multe vopsele conþin substanþe nocive dacã sunt inhalate sau înghiþite.

13.Se verificã ºi se regleazã. • Se verificã jocurile ºi denivelãrile.

Evitaþi contactul cu pielea. Folosiþi echipament corespunzãtor de protecþie.

• Se verificã închiderea ºi deschiderea uºilor.

Vopseaua este inflamabilã. Se depoziteazã în locuri sigure, ferite de scântei, foc sau þigãri aprinse. Se aplicã substanþele anti-corozive pe suprafaþa din interiorul suprafeþei cadrului uºilor.

12.Se monteazã piesele conexe. •

• Se monteazã în ordine inversã faþã de cum au fost instalate.

Citiþi instrucþiunile de folosire ale vopselei.

11.Se aplicã substanþele anti-corozive. •

• Uºile ºi celelalte.

Se curãþã compartimentul pasageri.

ÎNTREAGA SUPRAFAÞÃ LATERALÃ A TUNELULUI

PENTRU PULVERIZAREA CU AGENÞI ANTI-COROZIVI SE INTRODUCE PISTOLUL ÎN ACESTE GÃURI

Fig. 6

• Se verificã eventualele scurgeri de apã în habitaclul pasageri.

6–6

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE

2. UªILE

LANOS

•

2-1. PROCEDEE DE REPARAÞIE

Se verificã ºi se regleazã jocurile ºi diferenþele de nivel ale uºilor, aripilor, stâlpilor, plafonului ºi aripilor spate.

1. Se demonteazã piesele conexe. •

Finiþia uºilor ºi piesele conexe.

•

Cabluri electrice ºi solenoid deschidere.

•

Macara geamuri.

•

Mânere ºi set închidere.

•

Celelalte.

NOTÃ: Se inspecteazã ºi se aleg componentele avariate. 2. Se demonteazã uºile. •

Se demonteazã bolþul de siguranþã din axul balamalei (1) dupã care se demonteazã cele patru ºuruburi (2).

Fig. 8 • Se verificã toate deformaþile. 5. Se demonteazã noua uºã. • Se demonteazã cele patru ºuruburi din uºã. 6. Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE:

2

• La vopsire se ventileazã încãperea. Cele mai multe vopsele conþin substanþe nocive dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi instrucþiunile de folosire ale vopselei.

1

• Evitaþi contactul cu pielea. Folosiþi echipament corespunzãtor de protecþie.

2

• Vopseaua este inflamabilã. Se depoziteazã în locuri sigure, ferite de scântei, foc sau þigãri aprinse. 8. Se acoperã cu substanþe anti-corozive. • Se acoperã cu substanþe anti-corozive ambele suprafeþe din interior.

Fig. 7

3. Se pregãteºte o nouã uºã. •

Se pregãteºte o nouã uºã ºi se verificã zonele avariate.

4. Preinstalare uºã. •

Se fixeazã cele patru ºuruburi.

LANOS

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE 6–7

Fig. 9 9. Se monteazã uºa. •

Se monteazã cele patru ºuruburi.

•

Se monteazã limitatoarele de cursã ºi bolþurile.

•

Se verificã jocurile ºi diferenþele de nivel.

10.Se monteazã piesele conexe. •

Mânere, set închidere.

•

Macara uºã.

•

Cabluri electrice ºi solenoid deschidere.

•

Se instaleazã finiþia uºilor ºi celelalte componente.

NOTÃ: Înainte de a instala finiþia uºilor ºi celelalte componente, se greseazã toate componentele în miºcare ºi se verificã funcþionarea. 11.Se verificã ºi se regleazã. •

Se verificã jocurile ºi denivelãrile.

•

Se verificã închiderea ºi deschiderea uºilor.

•

Se verificã eventualele scurgeri de apã în habitaclul pasageri.

6–8

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE

LANOS

3. ARIPA SPATE 3-1. PANOUL EXTERIOR SPATE Panoul exterior spate este format din aripa spate ºi cadrul uºã. Este foarte important ºi trebuie sã se acorde o importanþã deosebitã alinierii aripii spate cu uºa spate, portbagajul, luneta ºi celelalte componente.

3 1

3 1 1 1 2

2

21 1 2 14 1 14 10 2

7

1 3

18

3

4

7

Fig. 12 Ansamblu suduri aripã spate

6

1

LANOS

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE 6–9

3-2. PROCEDEE DE REPARAÞIE 1. Se demonteazã piesele conexe.

• Se puncteazã locurile de sudurã din jurul bordurii sudate, ale panoului lateral spate.

•

Finiþie spate ºi portbagaj.

•

Lãmpi stop ºi cabluri electrice.

•

Barã protecþie spate ºi piese conexe.

•

Scaune ºi centuri de siguranþã spate.

NOTÃ: Când curãþaþi, nu gãuriþi panoul interior spate.

•

Componente, rezervor benzinã.

•

Celelalte piese conexe.

• Se taie panoul de pe caroserie cu ajutorul unui fierãstrãu cu aer, lãsând intactã bordura de sudurã a panoului lateral interior spate ºi a panoului spateC.

ATENÞIE: Nu se fumeazã atunci când se lucreazã la sistemul de alimentare cu combustibil. Dacã este necesar, se demonteazã rezervorul de combustibil ºi conductele. 2. Se extrage ºi se îndreaptã suprafaþa avariatã aproximativ la forma originalã. •

Se fixeazã maºina în cadrul de îndreptare, prin strângerea clemelor în punctele destinate acestui scop, de sub caroserie.

•

Înainte de a tãia zonele avariate, trageþi de ele pânã când ajung la aproximativ, forma originalã .

•

Nu se trage mai mult decât este necesar.

•

Se extrag ºi se îndreaptã zonele avariate ale panoului lateral exterior ºi panoului lateral interior.

• Folosind un punctator special se curãþã gãurile punctelor de sudurã.

• Se niveleazã ºi se finiseazã punctele de sudurã cu un disc abraziv. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari

3

1 1 2

11

2

2

4

NOTÃ: Se verificã închiderea ºi deschiderea uºei spate.

3 1

1

11

2

4

4

4

2

2

3

3

19 2

6

2 4

3

5

4

4

4

6

3

4

4

5 2

3. Se taie ºi se extrage panoul exterior spate. •

Se taie stâlpul spate ºi panoul lateral (partea din spate a cadrului uºii) de-a lungul liniei îngroºate dupã cum este arãtat în figurã .

5 2

4

4

4

2

2

2

2 13

Fig. 12 ºi echipament de protecþie. 4. Se reparã zonele avariate. • Toate gãurile rãmase vor fi umplute cu sudurã. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari ºi echipament de protecþie. • Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie pentru a îndrepta zonele avariate ale panoului interior ºi bordurii de sudurã. • Se ºlefuiesc ambele pãrþi ale secþiunii ce urmeazã a fi sudate.

Fig. 11

6–10 CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE

LANOS

6. Se efectueazã sudura propriu-zisã.

5. Se alege un nou panou exterior. •

Se taie noul panou exterior astfel încât sã pãtrundã aproximativ 30 mm în suprafaþa cadrului uºei.

• Se sudeazã în MIG sau gaz, suprafaþa cadrului uºã ºi stâlpul. • Se sudeazã în puncte bordura ºi arcul roþii ale panoului lateral exterior. ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari ºi echipament de protecþie. • Se efectueazã mai întâi o sudurã de probã ºi se verificã sudura. • Se creºte numãrul de puncte cu 20% pentru zonele în care se sudeazã în puncte.

30 mm(1.18in.) 21

Fig. 13 •

•

1

Se ºlefuiesc ambele pãrþi ale secþiunii ce urmeazã a fi sudate, pentru a îndepãrta vopseaua cu ajutorul unui disc abraziv.

2

14 1

7

14

Se fixeazã noul panou cu ajutorul menghinelor mobile.

4

10 2

6

1

1

3 18

7

Fig. 15

21 1 2

14 1

7

14 10

3

3

4 1

6

1

1 1 2

3 18

3 1

1

2

2

7

Fig. 14 •

Se sudeazã pãrþile prinse pentru o sudare temporarã.

11

2

4

•

Se demonteazã menghile mobile ºi se monteazã temporar portbagajul ºi uºile ºi se verificã locurile ºi diferenþele de nivel .

4 2

3

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari ºi echipament de protecþie.

11

2 4

4

2

3

19 2

6

2 4

3

4

5

4

4

6 3

4

4 5 2

5 2

4

4

4

2

2 2

2 13

Fig. 16

LANOS

CADRU UªI, UªI ªI ARIPI SPATE 6–11

7. Se finiseazã suprafaþa sudatã. •

Se niveleazã sudura în MIG sau gaz, cu un disc abraziv ºi suprafeþele înalte se niveleazã cu un ciocan de tinichigerie, având grijã sã nu fie deformate.

ATENÞIE: Pentru a preveni accidentarea ochilor, atunci când sudaþi tãiaþi sau ºlefuiþi, purtaþi ochelari ºi echipament de protecþie. •

Se foloseºte un ciocan ºi o nicovalã de tinichigerie pentru o aliniere mai exactã a bordurii de sudurã cu suprafaþa lateralã a panoului exterior.

•

Deformaþile ºi diferenþele din zona sudatã se vor nivela cu chit ºi se vor finisa.

Fig. 17 13.Se monteazã piesele conexe.

8. Se aplicã chitul. •

Se aplicã chitul pe suprafeþele acoperite ale planºeului spate ºi suprafaþa sudatã din zona îmbinãrilor .

9. Se aplicã antifonul. •

Se antifoneazã zona aripii interioare ºi zona planºeului spate.

10.Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE: •

La vopsire se ventileazã încãperea. Cele mai multe vopsele conþin substanþe nocive dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi instrucþiunile de folosire ale vopselei.

•

Evitaþi contactul cu pielea. Folosiþi echipament corespunzãtor de protecþie.

•

Vopseaua este inflamabilã. Se depoziteazã în locuri sigure, ferite de scântei, foc sau þigãri aprinse.

11.Se acoperã cu substanþe anti-corozive. •

Se acoperã cu substanþe anti-corozive suprafaþa din interiorul cadrului uºã.

12.Se aplicã izolaþia interioarã. •

Se aplicã izolaþia interioarã în centrul interiorului panoului lateral (Numai în partea stângã)

• Se curãþã compartimentul pasageri. • Cabluri electrice ºi piese conexe. • Ansamblu centuri de siguranþã ºi carpete. • Chedere ºi ornamente. • Uºile ºi celelalte componente. • Se monteazã în ordine inversã faþã de cum au fost demontate. 14.Se verificã ºi se regleazã. • Se verificã jocurile ºi diferenþele de nivel. • Se verificã modul de închidere ºi deschidere al uºilor. • Se verificã eventualele scurgeri de apã în compartimentul pasageri.

LANOS

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL 7–1

CAPITOLUL 7

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL CUPRINS 1. ARIPA ............................................................................................................................................... 7-2 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 7-2 2. CAPOTA ........................................................................................................................................... 7-4 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 7-4 3. PORTBAGAJUL ............................................................................................................................... 7-6 • Procedee de reparaþie .................................................................................................................. 7-6

7–2

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL

LANOS

1. ARIPA

5. Se aplicã agenþii anticorozivi. •

1-1. PROCEDEE DE REPARAÞIE

Se aplicã substanþã anti-corozivã în zona balamalelor uºii.

1. Se demonteazã pãrþile componente. •

Masca rodiatorului ºi bara faþã.

•

Apãrãtorile de noroi.

2. Se demonteazã aripa. 3. Se pregãteºte o nouã aripã. •

Pregãtiþi o nouã aripã ºi verificaþi zonele avariate.

4. Se pulverizeazã vopseaua. ATENÞIE •

Se ventileazã la pulverizarea vopselei. Majoritatea vopselelor conþin substanþe care sunt dãunãtoare dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi eticheta vopselei înainte de a–i deschide cutia.

•

Evitaþi contactul cu pielea. Când se vopseºte, a se purta echipament de protecþie corespunzãtor pentru respiraþie, mâini ºi ochi.

•

Vopseaua este inflamabilã. A se depozita într-un loc sigur, departe de arcuri electrice, flãcãri sau þigãri.

Fig. 1

Fig. 2

LANOS

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL 7–3

6. Se aplicã masticul. •

7. Preinstalare aripã.

Se aplicã masticul în dreptul ºuruburilor.

NOTÃ: Înainte de a aplica noua izolaþie, verificaþi starea curentã a izolaþiei.

• Prindeþi aripa cu douã ºuruburi. Închideþi capota ºi verificaþi distanþele ºi diferenþele de nivel la uºã ºi capotã.

Fig. 4 SECÞIUNEA AA

8. Strâgeþi toate ºuruburile.

ARIPÃ

TABLIER

• Dupã verificare ºi ajustarea poziþiei de instalare, stângeþi toate ºuruburile. 9. Se monteazã piesele conexe.

RANFORSAJ CAPOTÃ SUPORT CONTRARIPÃ

• Se monteazã în ordine inversã ca la demontare. 10.Se verificã poziþionarea • Se verificã poziþionarea barei de protecþie faþã.

SECÞIUNEA BB SUPORT-ARIPÃ

ARIPÃ

SECÞIUNEA CC RANFORSAJ STÂLP FAÞÃ

ARIPÃ

Fig. 3

7–4

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL

2. CAPOTA

ATENÞIE

2-1. PROCEDEE DE REPARAÞIE 1. Se demonteazã piesele conexe. •

LANOS

Furtune ºi duze apã.

• Cabluri ºi celelalte componente. 2. Se demonteazã capota. •

Demontaþi ºuruburile de prindere ale capotei.

•

Pregãtiþi noua capotã ºi verificaþi zonele avariate.

• Se ventileazã la pulverizarea vopselei. Majoritatea vopselelor conþin substanþe care sunt dãunãtoare dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi eticheta vopselei înainte de a–i deschide cutia. • Evitaþi contactul cu pielea. Când se vopseºte, a se purta echipament de protecþie corespunzãtor pentru respiraþie, mâini ºi ochi. • Vopseaua este inflamabilã. A se depozita într-un loc sigur, departe de arcuri electrice, flãcãri sau þigãri. 5. Preinstalare capotã. • Montaþi ºuruburile de prindere ale capotei.

Fig. 5 3. Se pregãteºte o nouã capotã. •

Pregãtiþi o nouã capotã ºi verificaþi zonele avariate.

4. Se pulverizeazã vopseaua.

Fig. 6

LANOS

•

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL 7–5

Închideþi capota ºi verificaþi diferenþele de nivel ºi distanþele faþã ºi spate ale capotei, aripei ºi faruri.

7. Se monteazã piesele conexe. • Furtun spãlãtor ºi duze. • Se monteazã în ordinea inversã demontãrii. 8. Verificare ºi reglare. • Verificaþi distanþele ºi diferenþele de nivel. • Verificaþi închiderea ºi deschiderea capotei. • Verificaþi ºi reglaþi duzele de pulverizare substanþã pentru spãlare parbriz.

Fig. 7 6. Strângere. •

Dupã verificarea ºi reglarea poziþiei de montare, strângeþi complet ºuruburile.

7–6

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL

3. PORTBAGAJUL 3-1. PROCEDEE DE REPARAÞIE 1. Se demonteazã pãrþile componente. •

Cabluri ºi solenoid deschidere portbagaj.

•

Set închidere ºi celelalte componente.

2. Se demonteazã portbagajul. •

Demontaþi ºuruburile de fixare portbagaj.

LANOS

4. Pulverizaþi vopseaua. ATENÞIE • Se ventileazã la pulverizarea vopselei. Majoritatea vopselelor conþin substanþe care sunt dãunãtoare dacã sunt inhalate sau înghiþite. Citiþi eticheta vopselei înainte de a–i deschide cutia. • Evitaþi contactul cu pielea. Când se vopseºte, a se purta echipament de protecþie corespunzãtor pentru respiraþie, mâini ºi ochi. • Vopseaua este inflamabilã. A se depozita într-un loc sigur, departe de arcuri electrice, flãcãri sau þigãri. 5. Preinstalare portbagaj. • Fixaþi cu atenþie portbagajul cu ajutorul ºuruburilor de fixare. • Montaþi amortizoarele.

AMORTIZOR

Fig. 8 (1,2)

3. Pregatiþi noul portbagaj. •

Pregãtiþi un nou portbagaj ºi verificaþi zonele avariate.

(3,4)

3

4

2

1

Fig. 9

LANOS

•

ARIPA, CAPOTA ªI PORTBAGAJUL 7–7

Închideþi portbagajul ºi verificaþi distanþele ºi diferenþele de nivel cu panourile laterale ºi lãmpile stop.

6. Strângere. • Dupã verificarea ºi reglarea poziþiei de prindere, se strâng complet ºuruburile. 7. Se monteazã piesele conexe. • Cablajele. • Sistemul de închidere. • Se monteazã în ordinea inversã demontarii. 8. Se verificã ºi se regleazã. • Se curãþã compartimentul portbagaj. • Se verificã diferenþele de nivel. • Se verificã modul de închidere ºi deschidere al portbagajului. • Se verificã eventualele scurgeri de apã în port bagaj.

Fig. 10

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–1

CAPITOLUL 8

DIMENSIUNI CAROSERIE CUPRINS 1. SCHIÞE CAROSERIE ...................................................................................................................... 8-2 • Planºeul ......................................................................................................................................... 8-2 • Panoul faþã .................................................................................................................................... 8-5 • Compartiment motor...................................................................................................................... 8-6 • Panou inferior spate ...................................................................................................................... 8-7 • Diametre orificii principale ............................................................................................................. 8-9 • Panou lateral exterior .................................................................................................................. 8-13 2. SCHIÞE REPARAÞIE .................................................................................................................... 8-15 • Planºeul ....................................................................................................................................... 8-15 • Panoul faþã .................................................................................................................................. 8-19 • Compartiment motor.................................................................................................................... 8-20 • Aripã ............................................................................................................................................. 8-22 • Cadru uºã .................................................................................................................................... 8-23 • Parbrizul ºi luneta ....................................................................................................................... 8-28 • Panou inferior spate .................................................................................................................... 8-30 • Portbagajul ................................................................................................................................... 8-31 • Panou spate ................................................................................................................................ 8-33 3. TABEL JOCURI ............................................................................................................................. 8-35

8–2

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

1. SCHIÞE CAROSERIE 1-1. PLANªEUL

(ªofer)

(Copilot)

(ªofer)

(Copilot)

(ªofer)

(Copilot)

Unitãþi : mm (in.)

Fig. 1

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–3

CADRU FAÞÃ

(Copilot)

(ªofer)

Unitãþi : mm (in.)

Fig. 2

210 (8.27)

825(32.48)

1175(46.26)

Fig. 3

324.5(12.776)

192 (7.56)

383(15.08)

201.5 (7.933)

DIMENSIUNI CAROSERIE

960(37.80) 145.6(5.732)

8–4

1024(40.31)

CADRU SPATE

1208(47.56)

320.5(12.618) (ªofer)

321(12.64) (Copilot)

319(12.56) (ªofer)

319.5(12.579)

300(11.81)

320(12.60)

(Copilot)

652(25.67)

485(19.09)

514(20.24)

504(19.84)

LANOS

Unitãþi : mm (in.)

500(19.69)

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–5

1-2. PANOUL FAÞÃ

Unitãþi : mm (in.)

1360(53.54) 728(28.66)

710(27.95) 398(15.67) 120 (4.72)

376.5(14.823)

774.5(30.492) 1014.5(39.941)

Fig. 4

120 (4.72)

672(26.46)

623(24.53)

575(22.64)

460(18.11)

235.2 (9.260)

55 (2.17)

ø8(0.315)

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

1-3. COMPARTIMENT MOTOR

Unitãþi : mm (in.)

1258(49.53) 1242(48.90) 1168.4(46.000) 1040.6(40.969)

728(28.66) 1289(50.75) (Ansamblu aripã) 1320(51.97) (Ansamblu aripã) 1341(52.80) (Ansamblu aripã) 1352(53.23) (Ansamblu aripã) 1354(53.31)

Fig. 5

770.2(30.323)

512.4(20.173)

198.3 (7.807)

11.7 (0.461)

257.5 (10.138)

71.8 (2.827) 73.5 (2.894)

412.6(16.244)

810(31.89)

70(2.76)

914.2(35.992)

208 (8.19)

8–6

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–7

1-4. PANOU INFERIOR SPATE

Unitãþi : mm (in.)

1392(54.80) 1200(47.24) 1050(41.34) 700(27.56)

115 (4.53)

115 (4.53)

445(17.52) 125 (4.92)

890(35.04)

125 (4.92)

1140(44.88)

Fig. 6

825(32.48)

731(28.78)

660(25.98)

582(22.91)

438(17.24)

340(13.39)

98 (3.86)

350(13.78)

8–8

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

* MODEL: LANOS H/B 3 UªI (NUMAI)

Nr. Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

979/38,54

8

1140/44,88

2

970/38,19

9

150,8/5,937

3

980/38,58

10

158,8/6,252

4

640/25,20

11

10/0,394

5

100/3,94

12

0,5/0,020

6

35/1,38

13

89/3,50

7

890/35,04

Fig. 7

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–9

1-5. DIAMETRE ORIFICII PRINCIPALE

Unitãþi : mm (in.)

Dimensiunile indicã diametrele principalelor orificii figurate în schiþe.

ø25(0.984) ø32(1.260)

ø20(0.787) ø15(0.591)

ø20(0.787)

ø25 (0.984)

ø12.2 (0.480) ø12 (0.472)

ø16 (0.630)

ø20 ø20 (0.787) (0.787)

ø10.5(0.413) ø20(0.787)

ø14.2(0.559)

ø14.2 (0.559) ø25(0.984) ø20(0.787)

ø25(0.984) ø25(0.984)

ø20(0.787)

ø12 (0.472)

ø16 (0.630)

ø20 ø20 (0.787) (0.787)

ø12.2(0.480)

ø20(0.787)

Fig. 8

8–10

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

DIAMETRE ORIFICII PRINCIPALE (CONTINUARE)

Unitãþi : mm (in.)

SLOT 10,3x13,5 10.3x13.5 OVAL (0.406x0.531)

ø8(0.315)

ø10(0.394)

ø16(0.630)

ø16(0.630)

ø20(0.787) ø20(0.787)

Fig. 9

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–11

DIAMETRE ORIFICII PRINCIPALE (CONTINUARE)

Unitãþi : mm (in.)

LANOS N/B 4 UªI

ø12(0.472)

ø12(0.472)

ø16(0.630)

ø16(0.630)

ø20(0.787) ø12(0.472)

ø20(0.787)

ø12(0.472)

OVAL SLOT 7x9 (0.276x0.354) ø8(0.315)

ø8(0.315)

OVAL SLOT 9X11 (0.345x0.433) ø12 (0.472)

ø12(0.472) ø12 (0.472)

OVAL SLOT 9x12 (0.345x0.472)

ø9 (0.345)

Fig. 10

ø12(0.472)

8–12

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

DIAMETRE ORIFICII PRINCIPALE (CONTINUARE)

Unitãþi : mm (in.)

LANOS H/B 3 UªI ø11(0.433)

ø7(0.276) VIEW A

A ø12 (0.472)

ø16 (0.630)

ø3 (0.118)

ø20 (0.787) 17 x 12.5 (0.669x0.492)

7.4 x 7.4 (0.291x0.291)

7x7 (0.276x0.276) ø12 (0.472)

SLOT 12 x 8 OVAL (0.472x0.315)

ø12 (0.472)

ø9 (0.354) Fig. 11

OVAL SLOT 12 x 9 (0.472x0.354)

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–13

1-6. PANOU LATERAL EXTERIOR

Unitãþi : mm (in.)

Fig. 12

405(15.94)

497(19.57)

936.3(36.862) 936,3

300(11.81)

764(30.08)

429,6 429.6 (16.913)

398 (15.67)

740(29.13)

LANOS N/B 4 UªI

928(36.54)

Fig. 13

588.5(23.169)

DIMENSIUNI CAROSERIE

1245(49.02)

8–14

740(29.13)

PANOU LATERAL EXTERIOR (CONTINUARE)

LANOS H/B 3 UªI

398 (15.67)

611(24.06) 657(25.87)

40 (1.57)

973(38.31) 536(21.10) 405(15.94)

LANOS

Unitãþi : mm (in.)

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–15

2. SCHIÞE REPARAÞIE 2-1. PLANªEUL

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

873/34,37

8

1,961/77.20

15

1036/40,79

2

828,7/32,626

9

1,446/56.93

16

1208/47,56

3

1338/52,68

10

1,707/67.20

17

1185/46,65

4

1329/52,32

11

1,961/77.20

18

1626/64,02

5

833,5/32,815

12

1,530/60.24

19

1619/63,74

6

1246/49,06

13

1,032/40.63

20

1184/46,61

7

1530/60,24

14

1,221/48.07

21

1017,8/40,071

2

17

7 9

8

15 14

3 1

6

16

18

19

21

13

4 10

22

11 5

12

Fig. 14

20

8–16

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

PLANªEUL (NUMAI LA H/B 3/5 UªI)

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe. Unitãþi : mm (in.) Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

873/34,37

8

1961/77,20

15

1036/40,79

2

828,7/32,626

9

1446/56,93

16

1208/47,56

3

1338/52,68

10

1707/67,20

17

1052/41,42

4

1329/52,32

11

1961/77,20

18

1532/60,31

5

833,5/32,815

12

1530/60,24

19

1524/60,00

6

1246/49,06

13

1032/40,63

20

1051/41,38

7

1530/60,24

14

1221/48,07

21

504/19,84

22

514/20,24

23

1040/40,94

Ø23(0.906) 2

17

7 9

8

15 14

3 1

6

16

18

19

21

13

4 10

22

11 5

12

20

23

Fig. 15

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–17

CADRU FAÞÃ

NOTÃ: Dimensiunile indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

828,7/32,626

7

648,4/25,528

2

873/34,37

8

1338/52,68

3

540/21,26

9

1329/52,32

4

664/26,14

10

682/26,85

5

890/35,04

11

1246/49,06

6

834/32,83

12

833,5/32,815

1

4 8 6 2

3

7

10 11

5 9

12

Fig. 16

8–18

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

CADRU SPATE

NOTÃ: Dimensiunile indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1185/46,65

7

1383/54,45

13

620/24,41

2

842/33,15

8

1626/64,02

14

985/38,78

3

350,5/13,799

9

1371/53,98

15

1017,8/40,071

4

1208/47,56

10

1619/63,74

16

840/33,07

5

960/37,80

11

1058,5/41,673

17

350,3/13,791

6

1024/40,31

12

1063/41,85

18

1184/46,61

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1 2 3

9 12

10 4

5

6

13 14 15 8 11 7

17

16 18

Fig. 17

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–19

2-2. PANOUL FAÞÃ

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele bosajelor ºi/sau orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1360/53,54

6

55/2,17

2

728/28,66

7

120/4,72

3

564/22,20

8

710/27,95

4

544/21,42

9

965/37,99

5

437/17,20

10

1014,5/39,941

1 2

4

3

5 6

7 8 9 10

Fig. 18

8–20

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

2-3. COMPARTIMENT MOTOR

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1168,4/64,00

2

1130/44,49

3

1040,6/40,969

4

950/37,40

5

914,2/35,992

1

6

1437/56,57

7

1039/40,91

2

8

1033/40,67

9

1044/41,10

10

577/22,72

11

633/24,92

3 4 5

6

8 9

10 11

Fig. 19

7

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–21

COMPARTIMENT MOTOR

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

1

1352/53,23

7

768/30,24

2

780/30,71

8

754/29,69

3

768/30,24

9

378/14,88

4

1562/61,50

10

728/28,66

5

1528/60,16

11

1289/50,75

6

1192/46,93

12

1354/53,31

1

4 5

2

3

6 7 8

9 10 11 12

Fig. 20

Dim. ref.(mm/in.)

8–22

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

2-4. ARIPÃ

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþele între muchiile îndoite superioare ale zonelor orificiilor de instalare ºi între ambele muchii frontale figurate în schiþe.

Fig. 21

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1314/51,73

2

1329/52,32

3

1362/53,62

4

1382/54,41

5

1393/54,84

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–23

2-5. CADRU UªÃ

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþele figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1031/40,59

7

455/17,91

2

1316/51,81

8

958/37,72

3

952/37,48

9

780/30,71

4

1090/42,91

10

633/24,92

5

838/32,99

11

602/23,70

6

993/39,09

12

966/38,03

1

7

5

6 8

9

2

10

11

3

4

12

Fig. 22

8–24

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþele între poziþiile desemnate ºi poziþia opusã indicatã în figurã. (Exterior la exterior.) Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

No.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1378/54,25

11

1032/40,63

21

1416/55,75

2

1397/55,00

12

1044/41,10

22

1400/55,12

3

1410/55,51

13

1106//43,54

23

1368/53,86

4

1414/55,67

14

1040/40,94

24

1131/44,53

5

1418/55,83

15

1293/50,91

25

1081/42,56

6

1418/55,83

16

1387/54,61

26

1041/40,98

7

1414/55,67

17

1400/55,12

27

1316/51,81

8

1400/55,12

18

1414/55,67

28

1320/51,97

9

1387/54,61

19

1418/55,83

29

1276/50,24

10

1290/50,79

20

1418/55,83

30

1276/50,24

11

12 13

10

14

26

25

15

24 23

1

9

22

2 3 4 5

27 28

16

8 6 7

17 18 19

29

20 21

30

Fig. 23

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–25

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele bosajelor ºi/sau orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

983/38,70

2

1029/40,51

3

1067/42,01

4

965/37,99

5

961/37,83

6

1096/43,15

7

391/15,39

8

384/15,12

1

5

2 7

8

3

4

Fig. 24

6

8–26

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

* MODEL; LANOS H/B 3 UªI (NUMAI)

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþele figurate în schiþe.

Crestãturã

Crestãturã

Crestãturã

Crestãturã

Fig. 25

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1090/42,933

2

967,2/38,079

3

1447,7/60,000

4

1172,6/46,165

5

1031,7/40,618

6

1072,4/42,220

7

955,2/37,606

8

597,5/23,524

9

537,0/21,142

10

378,0/14,882

11

446,2/17,567

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–27

* MODEL; LANOS H/B 3 UªI (NUMAI)

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþele între poziþiile desemnate ºi poziþia opusã indicatã în figurã. (Exterior la exterior.)

Crestãturã

Crestãturã

Crestãturã

Crestãturã

Fig. 26

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1374/54,09

2

1231/48,46

3

1074/42,28

4

1033/40,67

5

1044/41,10

6

1362/53,62

7

1414/55,67

8

1417/55,79

9

1415/55,71

10

1404/55,28

11

1098/43,23

12

1103/43,43

13

1193/46,97

14

1337/52,64

15

1408/55,43

16

1414/55,67

17

1294/50,94

8–28

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

2-6. PARBRIZUL ªI LUNETA

LANOS N/B 4 UªI

Nr.

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþele figurate în schiþe.

1

2

4

3

5

7

6

8

Fig. 27

Dim. ref.(mm/in.)

1

955/37,60

2

1331/52,40

3

693/27,28

4

1352/53,23

5

940/37,01

6

1173/46,18

7

481/18,94

8

1218/47,95

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–29

PARBRIZUL ªI LUNETA (CONTINUARE)

LANOS H/B 5 UªI NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþele figurate în schiþe.

Nr.

1 2 4

3

5 6 7

Fig. 28

8

Dim. ref.(mm/in.)

1

955/37,60

2

1331/52,40

3

693/27,28

4

1352/53,23

5

936/36,85

6

1193/49,97

7

661/26,02

8

1054/41,50

8–30

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

2-7. PANOUL INFERIOR SPATE

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

1

1392/54,80

9

98/3,86

2

1352/53,23

10

159/6,26

3

1200/47,24

11

151/5,94

4

1174/46,22

12

115/4,53

5

1074/42,28

13

890/35,04

6

700/27,56

14

1120/44,09

7

78/3,07

15

1140/44,88

8

98,5/3,878

16

1446/56,93

1 2 3 4 5 6

7

8 9

10

12

13 14 15 16

Fig. 29

11

Dim. ref.(mm/in.)

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–31

2-8. PORTBAGAJUL LANOS N/B 4 UªI Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

1423/56,02

2

1384/54,49

3

1378/54,25

4

1406/55,35

5

240/9,45

6

772/30,39

7

1068/42,05

8

680/26,77

9

788/31,02

NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

7 Locator shock absorber 4

Seat hole of rear floor panel

1 3

2 5

6

Fig. 30

9

8

8–32

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

PORTBAGAJUL (CONTINUARE)

LANOS H/B 3/5 UªI NOTÃ: Dimensiunile de referinþã indicã distanþa între centrele orificiilor de poziþionare figurate în schiþe.

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

905/35,63

2

856/33,70

3

856/33,70

4

905/35,63

5

240/9,45

6

684/26,93

7

1068/42,05

8

550/21,65

9

668/26,30

7 HOLE OF BACK SEAT MOUNTING LOWER

4

3

2 5

6

Fig. 31

1

9

8

LANOS

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–33

2-9. PANOU SPATE (H/B 3 UªI NUMAI)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

Nr.

Dim. ref.(mm/in.)

1

979/38,54

8

1140/44,88

2

970/38,19

9

150,8/5,937

3

980/38,58

10

158,8/6,252

4

640/25,20

11

10/0,394

5

100/3,94

12

0,5/0,020

6

35/1,38

13

89/3,50

7

890/35,04

Fig. 32

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS

PANOU SPATE (CONTINUARE)

Unitãþi : mm(in.)

LANOS H/B 3/5 UªI

1412(55.59) 995(39.17) 979(38.54) 698(27.48)

115 (4.53) 125 (4.92)

445(17.52) 890(35.04)

115 (4.53) 125 (4.92)

1140(44.88)

Fig. 33

846(33.31)

796(31.34)

698(27.48)

623(24.53)

438(17.24)

340(13.39) 0.5(0.020)

349(13.74)

780(30.71)

8–34

•

Se verificã jocurile ºi diferenþele de nivel la caroserie, panourile exterioare, lãmpi ºi spoiler.

•

Se verififcã dacã existã infiltraþii de apã în compartimentul de pasageri ºi în portbagaj.

D C

Fig. 34

E

Localizare

A

Joc (mm)

5,0

Joc (in.)

Capotã x Far

0,197

+0,079

5.,

K

+2

0,197

Capotã x Aripã

Aripã x Far

D

E

C

B +2

H

+0,079

5±1

3

+1 - 0,5

0,197± +0,039 0,039 0,118 -0,020

3

+0,5

+0,020

0,118

Capotã Distanþor x Spoiler portbagaj x Panou faþã lateral F

G

1,5 ± 0,5

3+1

Lampã Distanþier Panou x lateral x combinatã x Lampã Capotã Lampã combinatã combinatã portbagaj H 2±1

4,0

+1

3

Capotã portbagaj x Spoiler Spate K

J

I

L

+1

+0,039

0,059±0,020 0,118+0,039 0,079±0,039 0,157+0,039 0,118

5

+2

0,197

+0,079

Distanþier x Spoiler spate L

1,5 ± 0,5 0,059 ± 0,020

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–35

Descriere

G I J

A

F

Capotã x Spoiler faþã

B

LANOS

Se verificã instalarea corectã.

3. TABEL JOCURI

•

8–36

M

A

I

H

F

J

Fig. 35

E

CD

L N

K G

H

Descriere

Capotã x Aripã

Capotã x Far

Aripã x Far

Aripã x Spoiler faþã

Aripã x Uºã faþã

Uºã faþã x Stâlp faþã

Uºã x Prag

Localizare

A

B

C

D

E

F

G

Joc (mm/in.)

3 -0,5 (0,138 -0,020 )

1,5 ± 0,5 (0,059 ± 0,020)

3,5 ± 1 (0,138 ± 0,039)

5,0 ± 1 (0,197 ± 0,039)

5,0 ± 1 (0,197 ± 0,039)

Descriere

Uºã faþã x Uºã spate

Uºã x Plafon

Uºã spate x Stâlp spate

Uºã spate x Panou lateral

Panou lateral x Spoiler spate

Capotã portbagaj x Panou lateral

Panou lateral x Distanþier

Localizare

H

I

J

K

L

M

N

+1

4,0 (0,157

+0,039

)

+2

5 (0,197

+0,079

)

5±1

(0,197 ± 0,039)

3

+0,5

(0,118

+0,020

)

5±1

(0,197 ± 0,039)

+1

3,5 (0,138

+0,039

)

1,5 ± 0,5 (0,059 ± 0,020)

+1

3,0 (0,118

+0,039

)

2 ± 0,5

(0,079 ± 0,020)

LANOS

Joc (mm/in.)

+0,039

+1

DIMENSIUNI CAROSERIE

LANOS N/B 4 UªI

B

LANOS

Check proper installation.

•

Check clearance and level differences of main body, exterior panels, lamps and bumper.

•

Check for water leaks in the passenger and trunk compartment.

LANOS H/B 3 UªI

•

F

B C

D

J

G H

A

E

L

K

I

M

Fig. 36 Descriere

Panou lateral x Uºã

Ornament uºã x Ornament

Panou lateral x Ornament

Panou lateral x Geam spate

Distanþier x spoiler spate

Plafon x Geam spate

Localizare

A

B

C

D

E

F

3,5

+1 0

(0,38

+0,039 0

Descriere

Panou lateral x Distanþier

Localizare

H

Joc (mm/in.)

)

2,0 ± 0,5

(0,079 ± 0,020)

4,0

+1 0

(0,157

+0,039 0

)

3,0 ± 1

(0,118 ± 0,039)

1,2

+1 0

(0,047

+0.039 0

)

1,5 ± 0,5 (0,059 ± 0,020)

3,2

+1 0

(0,126

G +0,039 0

)

Distanþier x Lampã combinatã Panou lateral x Distanþier x Panou lateral x Lampã combinatã Lampã combinatã Lampã combinatã x Spoiler spate Lampã combinatã J

I 2,0 ± 1

(0,079 ± 0,039)

4,0

+1 0

(0,157

K +0.039 0

)

4,0

+1 0

(0,157

L +0,039 0

)

5,0

+2 0

(0,197

M +0,079 0

)

2,0 ± 1

(0,079 ± 0,039)

5,0

+1 0

(0,197

+0,039 0

)

DIMENSIUNI CAROSERIE 8–37

Joc (mm/in.)

Lampã combinatã x Lampã combinatã

LANOS

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE 9–1

CAPITOLUL 9

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE CUPRINS 1. ETANªARE ªI ªTEMUIRE ............................................................................................................. 9-2 • Compartiment motor...................................................................................................................... 9-2 • Aripã ............................................................................................................................................... 9-3 • Tablier ............................................................................................................................................ 9-4 • Podea ºi portbagaj ........................................................................................................................ 9-5 • Lampã combinatã spate ............................................................................................................... 9-6 • Plafon ............................................................................................................................................. 9-7 • Capotã motor ºi capotã portbagaj ............................................................................................... 9-8 • Uºã faþã ......................................................................................................................................... 9-9 • Uºã spate .................................................................................................................................... 9-10 2. IZOLARE ........................................................................................................................................ 9-11 • Descriere generalã ...................................................................................................................... 9-11 • Procedurã de reparaþie ............................................................................................................... 9-11

9–2

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE

LANOS

1. ETANªARE ªI ªTEMUIRE NOTÃ: Se etanºeazã urmãtoarele zone pentru a preveni intruziunile de aer, de apã ºi rugina.

COMPARTIMENT MOTOR

SECÞ. A–A

SECÞ. B–B

SECÞ. C–C

Fig. 1 Compartiment motor

SECÞ. D–D

LANOS

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE 9–3

ARIPÃ

B B

C C

A A

Se etanºeazã de la 70mm (2,76in.) sub orificiu

m

70m

SECÞ. A–A

SECÞ. B–B

Fig. 2 Aripã

SECÞ. C–C

9–4

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE

LANOS

TABLIER

D D A

A VEDERE X

X E

E B B

C C

SECÞ. A–A

SECÞ. B–B

SECÞ. C–C

Fig. 3 Tablier

SECÞ. D–D

SECÞ. E–E

LANOS

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE 9–5

PODEA ªI PORTBAGAJ

E

E

D D C C

F

B F B A A

G G

SECÞ. A–A

SECÞ. B–B

SECÞ. C–C

SECÞ. E–E

SECÞ. F–F

SECÞ. G–G

Fig. 4 Podea ºi portbagaj

SECÞ. D–D

9–6

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE

LANOS

LAMPÃ COMBINATÃ SPATE

VEDERE X

X H H

D

F E

B D K B . K A .A' A A' F C C E

G G

I I

Y

VEDERE Y

SECÞ. A–A

SECÞ. A'–A'

SECÞ. B–B

SECÞ. C–C

SECÞ. D–D

SECÞ. E–E

SECÞ. F–F

SECÞ. G–G

SECÞ. H–H

SECÞ. I–I

SECÞ. J–J

SECÞ. K–K

Fig. 5 Lampã combinatã spate

LANOS

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE 9–7

ROOF

B AA

CC

B

D D

SECÞ. A–A

SECÞ. B–B

SECÞ. C–C

Fig. 6 Plafon

SECÞ. D–D

9–8

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE

LANOS

CAPOTÃ MOTOR ªI CAPOTÃ PORTBAGAJ

Unitãþi : mm(in.)

CAPOTÃ MOTOR

CAPOTÃ PORTBAGAJ

Z Y

B A B A

2.0 (0.0 79)

2.0 (0.079)

DETALIU Z

DETALIU Y

PANOU EXTERIOR CAPOTÃ PORTBAGAJ

PANOU EXTERIOR CAPOTÃ

PANOU INTERIOR CAPOTÃ

PANOU INTERIOR CAPOTÃ PORTBAGAJ

SECÞ. A–A

SECÞ. B–B

Fig. 7 Hood & Trunk Lid

LANOS

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE 9–9

UªÃ FAÞÃ

A A

DETALIU C

C

D

DETALIU D

B

DETALIU B

E

SE FREACà DUPà ETANªARE INTERIOR UªÃ

EXTERIOR UªÃ SECÞ. A–A

Fig. 8 Uºã faþã

DETALIU E

NU SE ETANªEAZÃ 3 PUNCTE

SE FREACÃ DUPÃ ETANªARE

9–10

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE

LANOS

UªÃ SPATE

A A EXTERIOR

INTERIOR DETALIU C

D

C

DETALIU D

B E DETALIU E DETALIU B SE FREACÃ DUPÃ ETANªARE

INTERIOR UªÃ

EXTERIOR UªÃ SECÞ. A–A

Fig. 9 Uºã spate

NU SE ETANªEAZÃ 3 PUNCTE

SE FREACÃ DUPÃ ETANªARE

LANOS

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE 9–11

2. IZOLARE 2-1. DESCRIERE GENERALÃ Izolaþia este proiectatã ºi se aplicã pentru a reduce vibraþiile ºi zgomotul. De asemenea are rol în menþinerea rigiditãþii structurale a panoului pe care se aplicã.

2-2. PROCEDURà DE REPARAÞIE 1. Se demonteazã piesele conexe. •

Scaune, carpete.

•

Ornamente, altele.

2. Se demonteazã izolaþia avariatã. •

Se cojeºte cu atenþie izolaþia avariatã, cu o spatulã de oþel.

3. Se curãþã ºi se usucã. •

Înainte de a se aplica izolatorul, se curãþã foarte bine ºi se usucã zonele unde se aplicã.

Fig. 10 6. Se instaleazã piesele conexe.

4. Preinstalare izolaþie interioarã. •

• Se instaleazã în ordine inversã faþã de demontare.

Poziþionaþi noua izolaþie interioarã pe panoul pe care urmeazã a fi fixatã.

NOTÃ: Evitaþi orificiile de montare ºi de service. 5. Lipirea izolaþiei. •

Se încãlzeºte suprafaþa izolaþiei cu o lampã cu gaz sau cu un pistol încãlzitor.

•

Se preseazã izolaþia pe panou cu o spatulã de cauciuc.

NOTÃ: Pentru a beneficia de toate avantajele oferite de izolaþie, aceasta trebuie sã aibã un contact perfect cu panoul. Atenþie: Aveþi grijã la încãlzire, sã nu ardeþi piesele.

Fig. 11

9–12

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE

LANOS

11,12 3

9,10 7,8 13,14 2 6 5

1 15

4

Fig. 12 Diagramã izolaþie

DIAGRAMÃ IZOLAÞIE NR

Unitãþi : mm(in.) DESCRIERE

GROSIME

SUPRAFAÞÃ MAXIMÃ

1

IZOLAÞIE - PANOU PODEA FAÞÃ, STG.

4,0(0,157)

778x428(30,63x16,85)

2

IZOLAÞIE - PANOU PODEA FAÞÃ, DR.

4,0(0,157)

778x428(30,63x16,85)

3

IZOLAÞIE - PANOU PODEA FAÞÃ, TUNEL 4,0(0,157)

740x360(29,13x14,17)

4

IZOLAÞIE - PANOU PODEA SPATE, STG. 2,2(0,087)

620x520(24,41x20,47)

5

IZOLAÞIE - PANOU PODEA SPATE, DR.

2,2(0,087)

620x520(24,41x20,47)

6

IZOLAÞIE-PANOU PODEA SPATE, TUNEL 4,0(0,157)

625x340(24,61x13,39)

7

IZOLAÞIE - STÂLP FAÞÃ STG.

1,5(0,059)

140x80(5,51x3,15)

8

IZOLAÞIE - STÂLP FAÞÃ DR.

1,5(0,059)

140x80(5,51x3,15)

9

IZOLAÞIE - STÂLP FAÞÃ SUPERIOR STG. 1,5(0,059)

70x50(2,76x1,97)

10

IZOLAÞIE - STÂLP FAÞÃ SUPERIOR DR.

1,5(0,059)

70x50(2,76x1,97)

11

IZOLAÞIE - CONTRAARIPÃ STG.

3,2(0,126)

264x165(10,39x6,50)

12

IZOLAÞIE - CONTRAARIPÃ DR.

3,2(0,126)

264x165(10,39x6,50)

13

IZOLAÞIE - STÂLP FAÞÃ STG.

1,5(0,059)

140x80(5,51x3,15)

14

IZOLAÞIE - STÂLP FAÞÃ DR.

1,5(0,059)

140x80(5,51x3,15)

15

IZOLAÞIE - PORTBAGAJ, STG.

3,2(0,126)

300x200(11,81x7,87)

OBSERVAÞII

Dreptunghiular

LANOS

ETANªARE, ªTEMUIRE ªI IZOLARE 9–13

16

17

Fig. 13 Diagramã izolaþie

DIAGRAMÃ IZOLAÞIE

Unitãþi : mm(in.)

NR

DESCRIERE

GROSIME

SUPRAFAÞÃ MAXIMÃ

OBSERVAÞII

16

IZOLAÞIE PLAFON FAÞÃ

2,0(0,079)

400x150(15,75x5,91)

Dreptunghiular

17

IZOLAÞIE PANOU LATERAL SPATE

2,0(0,079)

250x90(9,84x3,54)

Dreptunghiular

LANOS

PREVENIREA COROZIUNII 10–1

CAPITOLUL 10

PREVENIREA COROZIUNII CUPRINS 1. REPARARE PANOURI DE OÞEL ZINCAT ................................................................................. 10-2 2. PROCEDURI PENTRU PREVENIREA COROZIUNII .................................................................. 10-3 • Informaþii generale....................................................................................................................... 10-3 • Suprafeþe acoperite cu agenþi anticorozivi................................................................................. 10-5 • Diagrama de acoperire cu strat protector ................................................................................. 10-7

10–2

PREVENIREA COROZIUNII

1. REPARARE PANOURI DE OÞEL ZINCAT Evitaþi pe cât de mult posibil masticarea atunci când reparaþi o maºinã nouã. Folosiþi pe cât posibil metode alternative. ATENÞIE •

Cele mai multe vopsele conþin substanþe care sunt nocive dacã sunt înghiþite sau inhalate. Înainte de a deschide cutia de vopsea, citiþi instrucþiunile de Operaþii

1. Pregãtirea suprafeþei pentru reparaþie.

Scule/Materiale

LANOS

• • •

•

folosire. Vopsiþi numai în locuri bine aerisite. Vopseaua vãrsatã trebuie curãþatã imediat. Folosiþi echipament adecvat de protecþie. Evitaþi contactul cu pielea. Dacã vopseaua intrã în contact cu pielea dvs. trebuie sã vã spãlaþi cu apã. Dacã vã intrã vopsea în ochi, trebuie sã vã spãlaþi imediat ºi sã vã duceþi la un control medical. Vopseaua este inflamabilã. Depozitaþi vopseaua în locuri sigure, departe de surse de scântei sau þigãri. Procedee

Dispozitiv ºlefuire ºi hârtie abrazivã nr.80.

Se curãþã suprafaþa cu disp de ºlefuire ºi hârtie abrazivã nr.80. Se curãþã cu cearã ºi se degreseazã.

Epoxy-mastic. • Preparaþi masticul ºi întãritorul respectând indicaþile fabricantului. Mastic Polyester rãºinã. Umpluturã caroserie.

Dacã este necesar, se aplicã în mai multe straturi subþiri. Încercaþi sã aplicaþi stratul uniform, fãrã gãuri. • Pentru prepapare consultaþi recomandãrile fabricantului.

3. Se curãþã suprafaþa pe care a fost aplicat masticul.

Dispozitiv de ºlefuire, hârtie abrazivã, nr.80, nr.120, nr.240, cearã ºi substanþe pentru degresare, cârpe curate.

ªlefuiþi suprafaþa cu disp de ºlefuire ºi hârtie abrazivã nr.80, apoi cu hârtie abrazivã nr.120, apoi cu nr.240. Se curãþã cu cearã ºi subst. pentru degresare.

4. Se aplicã grundul.

Epoxy-grund ºi întãritor, epoxy- Se aplicã 2-4 straturi, între aplicãri se lasã diluant. suficient timp. • Se preparã grundul Se usucã forþat la 60-70°C pentru cel puþin respectând indicaþile 30 minute. fabricantului.

2. Se aplicã masticul NOTÃ: Se aplicã masticul dupã operaþia descrisã la pct. 4.

NOTÃ: Se aplicã pe suprafaþa neacoperitã ºi pe suprafaþa cu mastic. 5. ªlefuiþi ºi curãþaþi întreaga suprafaþã.

Observaþii

Se pulverizeazã pentru o grosime de 3035 microni.

Se ºlefuieºte suprafaþa cu disp. de ºlefuire Dispozitiv de ºlefuire ºi hârtie ºi hârtie abrazivã nr. 400. abrazivã nr. 400, cearã ºi subst. Se curãþã cu aer comprimat. Se curãþã cu de degresare, cârpe curate. cearã ºi subst. de degresare.

6. Se acoperã întreaga suprafaþã ce va fi vopsitã cu grund.

Grund rãºinã poliuretanicã.

7. ªlefuiþi ºi curãþaþi întreaga suprafaþã ce va fi vopsitã.

Dispozitiv de ºlefuire, hârtie abrazivã nr. 240, 320, 400, 600, cearã ºi substanþã pentru degresare, cârpe uscate.

Se ºlefuieºte suprafaþa cu mâna cu hârtie abrazivã nr. 240 pânã când este nivelatã. Se ºlefuieºte întreaga suprafaþã pentru reparat cu hârtie abrazivã nr. 320-600. Se curãþã cu cearã ºi subst. de degresare.

8. Se acoperã întreaga suprafaþã cu vopsea.

Vopsea acriluretanicã, întãritor, diluant. • Preparaþi vopseaua respectând indicaþile fabricantului.

Se aplicã 2-4 straturi, între aplicãri se lasã timp suficient. Se usucã forþat la 60-70°C pentru cel puþin 30 minute.

•

Se preparã respectând indicaþile fabricantului.

Se aplicã 2-4 straturi, între aplicãri se lasã timp suficient. Se usucã forþat la 60-70°C pentru cel puþin 30 minute.

Se pulverizeazã pentru o grosime de 3035 microni.

Se pulverizeazã pentru o grosime de 4050 microni.

LANOS

PREVENIREA COROZIUNII 10–3

2. PROCEDURI PENTRU PREVENIREA COROZIUNII 2-1. INFORMAÞII GENERALE

Substanþe anti-corozive ºi pistoale pentru vopsit

Coroziunea începe imediat ce oþelul intrã în contact cu atmosfera. Procesul de corodare este agravat de condiþile atmosferice, vânt, ploaie, zãpadã, etc. Existã multe feluri de protejare a automobilului împotriva coroziunii. Acoperirea suprafeþelor cu grund ºi vopsea prin metoda elecrodepunerii sau prin pulverizare se face pentru a proteja caroseria.

Se folosesc urmãtoarele tipuri de substanþe anti-corozive sau substanþe echivalente pentru repararea caroseriei. ATENÞIE: Substanþele ANTI-COROZIVE conþin substanþe care sunt dãunãtoare dacã sunt înghiþite sau inhalate. Când se folosesc aceste substante, a se purta echipament corespunzãtor de protecþie pentru respiraþie, mâini ºi ochi.

Substanþe anti-corozive: RUSTOP DEOX #100 WAXOYL

PIAÞA S.U.A. AUTO ARMOR 1031 (Produs E.C.P)

A se aplica la îmbinãriile sudate ale elementelor de caroserie.

NOX-RUST 409-20S SOLTION 1000S

AUTO ARMOR ACOPERIRE EXTERIOARÃ (Produs E.C.P)

A se aplica sub podea ºi pe contraaripã.

Pistoale pentru vopsit: Se foloseºte pistolul adecvat substanþei folosite. •

Este indicatã folosirea pistolului cu presiune când se lucreazã la un numar mare de automobile. Pentru RUSTOP

DEOX#100

Pentru WAXOYL

Pentru NOXRUST 409-20S/ SOLTION 1000S PISTOL AER

SIFON Duzã tip L

Duzã tip L

Duzã flexibilã Duzã deschisã

Duzã 360°

DUZÃ TIP V DUZÃ DESCHISÃ

Duzã 360°

Echipament de protecþie: Mânuºi, mascã respiratorie, ochelari de protecþie. • Se utilizeazã o cârpã ºi ulei uºor pentru curãþarea substanþelor agenþilor anti-corozivi vãrsaþi.

10–4

PREVENIREA COROZIUNII

Precauþii: 1. Înainte de a aplica agenþii anti-corozivi, curãþaþi suprafeþele ce urmeazã a fi acoperite ºi lasaþi-le sã se usuce. NOTE: Waxoyl poate fi aplicat ºi pe suprafeþe umede. 2. Se pulverizeazã substanþa anti-corozivã, suficient, pânã când începe sã curgã uºor. ªtergeþi exccesul de agenþi cu o cârpã curatã umezitã cu ulei curat. 3. Nu se pulverizeazã substanþe anti-corozive pe furtunuri, cilindri de frânã, tamburi de frânã, toba de eºapament, burdufuri articulaþii, etc. Se ºterge excesul de agent imediat. 4. Se incalzeste substanþa anti-corozivã la temperatura camerei (36,5°C) prin scufundarea cutiei în apã caldã atunci când temperatura de afarã este mai micã de 10°C. 5. Se ventileazã la pulverizarea substanþei anticorozive. Operaþia se face departe de scântei, flãcãri sau þigãri. ATENÞIE: Substanþa rãmasã se întãreºte în pistol, fãcându-l inutilizabil.

LANOS

LANOS

PREVENIREA COROZIUNII 10–5

2-2. SUPRAFEÞE ACOPERITE CU AGENÞI ANTICOROZIVI NOTÃ: • Grosimea de acoperire: 0,05 mm (0,0020in.) • Haºurile indicã zonele de acoperire cu agenþi anticorozivi. • Urmãriþi figura de mai jos pentru reparaþii sau retuºuri ale vopselei.

B A

D

B ZONA C

VEDERE A (INTERIORUL ARIPII)

G

G

SECÞIUNE G–G

VEDERE D

SECÞIUNE B–B ZONA C

PENTRU PULVERIZAREA CU AGENÞI ANTI-COROZIVI SE INTRODUCE DUZA PISTOLULUI ÎN ACESTE GÃURI

Fig. 1

10–6

PREVENIREA COROZIUNII

LANOS

E

F

F'

F

F'

E

DESCHIDERE CADRU UªÃ SECÞIUNE E–E

ARIPÃ

UªÃ FAÞÃ

SECÞIUNE F–F SECÞIUNE F'–F'

Fig. 2

UªÃ SPATE

LANOS

PREVENIREA COROZIUNII 10–7

2-3. DIAGRAMA DE ACOPERIRE CU STRAT PROTECTOR NOTÃ: • Grosimea de acoperire: min. 0,5 mm (0,020in.) • Haºura indicã zonele acoperite cu PVC. • Pentru reparaþii sau refinisãri urmãriþi figura de mai jos. • Nu se aplicã în zonele de montare ºi cu gãuri.

D

B A

B

A

C

Fig. 3

10–8

PREVENIREA COROZIUNII

LANOS

SECÞIUNE B–B

SECÞIUNE A–A

VEDERE C

VEDERE D

Fig. 4

LANOS

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–1

CAPITOLUL 11

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE CUPRINS 1. SCHEMA MESEI DE ÎNDREPTAT CAROSERIA ....................................................................... 11-2 2. EXEMPLU: TRAGEREA ªI REDRESAREA CAROSERIEI AVARIATE .................................... 11-5 • Tragerea ºi redresarea caroseriei într-un punct ...................................................................... 11-5 • Tragerea ºi redresarea caroseriei simultan, în douã puncte ................................................... 11-6 • Tragerea ºi redresarea caroseriei în douã puncte .................................................................. 11-7 • Tragerea ºi redresarea multi-direcþionalã ................................................................................. 11-8 • Tragerea ºi redresarea lateralã a caroseriei ............................................................................ 11-9 • Împingere ºi tragere simultanã a caroseriei ........................................................................... 11-11 • Tragerea ºi redresarea caroseriei în sus ............................................................................... 11-13 • Tragerea ºi redresarea caroseriei în jos ................................................................................ 11-14

11–2

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

LANOS

1. SCHEMA MESEI DE ÎNDREPTAT CAROSERIA LANOS SEDAN

HATCHBACK

Cu sau fãrã elemente mecanice Avec ou sans mécanique With or without mechanical elements Con o senza parti meccaniche Mit oder ohne Aggregate Con ó sin mecanica desmontada

DAEWOO

REP.

REFERENCE

PDS.

NB.

MZ

44 45 46 47 48 49 50 51

533.744 533.745 533.746 533.747 533.748 533.749 533.750 533.751 V.32 V.28

1,8 1,8 2,2 2,2 1,0 2,2 2,1 0,04 0,1 0,1

1 1 1 1 2 1 1 2 2 2

140 140 602 601

M12

2

M12

4

complément au complemental set to complemento al zusatz zu

200 200

533.300

533.306 15kg

Fig. 1

02.12.96

440-D-12E

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–3

LANOS

LANOS 4 UªI NOTCHBACK

Fig. 2

11–4

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

LANOS 4 UªI NOTCHBACK

Fig. 3

LANOS

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–5

LANOS

2. EXEMPLU: TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI AVARIATE TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI ÎNTR-UN PUNCT (SUS)

DISPOZITIVE NECESARE

CSK. 15111

ATD. 1343

Fig. 4

CN. 2410, CN1800

11–6

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI SIMULTAN ÎN DOUÃ PUNCTE

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 149

ATD. xx. xxx

ATD1343

Fig. 5

ATD. 01. 801

CN. 3000, CN. 1300

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–7

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI SIMULTAN ÎN DOUÃ PUNCTE

DISPOZITIVE NECESARE

CSK. 15111

ATD. 149

ATD. xx. xxx

Fig. 6

ATD. 1343

ATD. 135

CN2410x3

11–8

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA MULTI-DIRECÞIONALÃ

APPLICATIONS PARTS

ATD. 1324

ATD. 1343

CSK. 15111

Fig. 7

CN2410 x 3

9121523

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–9

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA LATERALÃ A CAROSERIEI

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 1343

SK. 3103

SK. 1104

VS10S. 251

Fig. 8

SK. 3107

CN2410

11–10

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA LATERALÃ A CAROSERIEI

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 1343

SK. 2103

SK. 1104

Fig. 9

SK. 3107 x 2

CN2410 x 2

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–11

LANOS

ÎMPINGERE ºI TRAGERE SIMULTANÃ A CAROSERIEI

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 1312

SK. 3101

VS10S. 251

Fig. 10

SK. 2101~4

CN24104

11–12

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

LANOS

ÎMPINGERE ºI TRAGERE SIMULTANÃ A CAROSERIEI

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 149

ATD. xx. xxx

SK. 3101

VS10S. 251

Fig. 11

SK. 2101~4

CN24104

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–13

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI ÎN SUS

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 149

ATD. xx. xxx

CSK. 15111

Fig. 12

CN. 2410, CN.1000

11–14

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI ÎN JOS

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 1312

SK. 3107x2

SK. 1104

Fig. 13

VS10S. 251

ATD. 01.850

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–15

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI ÎN JOS

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 1312

ATD. 140

ATD. 01. 801

Fig. 14

CR210

CN. 2410, CN. 1000

11–16

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI ÎN JOS

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 1312

ATD. 140

CR210

Fig. 15

CN. 2410, CN. 1810

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–17

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI ÎN JOS

DISPOZITIVE NECESARE

974. 910

ATD. 1343

Fig. 16

CN2410

11–18

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI ÎN JOS

Fig. 17

LANOS

ECHIPAMENT PENTRU REPARARE CAROSERIE 11–19

LANOS

TRAGEREA ºI REDRESAREA CAROSERIEI ÎN JOS

DISPOZITIVE NECESARE

ATD. 1312

VA4. 054

SK. 1405

Fig. 18

SK. 3401

CN2410

NUBIRA

ANEXà A–1

ANEXA-A

NUBIRA CUPRINS 1. ILUSTRAÞII TEHNICE............................................. ........................................................................ A-3 2. DIMENSIUNILE CAROSERIEI .......................................................................................................... A-6 Planºeul .............................................................................................................................................. A-8 Cadru faþã .......................................................................................................................................... A-9 Cadru spate ..................................................................................................................................... A-10 Panou faþã .......................................................................................................................................A-11 Compatiment motor .........................................................................................................................A-12 Cadru uºi..........................................................................................................................................A-13 Panou inferior spate ........................................................................................................................A-15 3. DIMENSIUNI DE REPARARE ........................................................................................................ A-17 Planºeul ............................................................................................................................................ A-17 Cadru faþã ........................................................................................................................................ A-18 Cadru spate ..................................................................................................................................... A-19 Panou faþã .......................................................................................................................................A-20 Compartiment motor ........................................................................................................................A-21 Cadru uºi..........................................................................................................................................A-23 Panou lateral exterior ......................................................................................................................A-26 Zonã parbriz ..................................................................................................................................... A-27 Portbagaj ..........................................................................................................................................A-29 4. DIAGRAMÃ SUDURI CAROSERIE ............................................................................................... A-31 Panou superior faþã .........................................................................................................................A-31 Suport radiator ................................................................................................................................. A-32 Contraaripã faþã ...............................................................................................................................A-33 Braþ contraaripã ...............................................................................................................................A-34 Tablier superior ................................................................................................................................A-35 Tablier inferior .................................................................................................................................. A-36 Zonã parbriz ..................................................................................................................................... A-38 Plafon ............................................................................................................................................... A-39 Cadru uºi..........................................................................................................................................A-40 Panou lateral exterior ......................................................................................................................A-41 Planºeu spate .................................................................................................................................. A-43

ANEXÃ

A–2

NUBIRA

Panou inferior spate ........................................................................................................................ A-45 5. TABEL DIMENSIUNI ....................................................................................................................... A-46 6. ETANªAREA, ªTEMUIREA ªI IZOLAÞIA INTERIOARà ............................................................ A-49 6-1. ETANªAREA ............................................................................................................................ A-49 Compartiment motor ................................................................................................................. A-49 Plafonul ..................................................................................................................................... A-51 Habitaclu pasageri .................................................................................................................... A-53 Planºeul ºi portbagajul ............................................................................................................. A-54 Portbagajul ................................................................................................................................ A-55 Lampa Stop .............................................................................................................................. A-56 Capota ...................................................................................................................................... A-57 Portbagajul ................................................................................................................................ A-58 Uºa Faþã/Spate ......................................................................................................................... A-59 6-2. ªTEMUIREA Compartiment motor ................................................................................................................. A-60 Planºeu ..................................................................................................................................... A-61 Panou spate.............................................................................................................................. A-62 6-3. IZOLAÞIA INTERIOARÃ........................................................................................................... A-63 Planºeu ..................................................................................................................................... A-63 Capotã, Uºã .............................................................................................................................. A-64 7. PREVENIREA COROZIUNII ........................................................................................................... A-65 Suprafeþe acoperite cu agenþi anticorozivi ...................................................................................... A-65 Diagrama de acoperire .................................................................................................................... A-68 8. ECHIPAMENT PENTRU REPARARE ............................................................................................ A-70

Fig. 1

SUPORT RADIATOR

SUPORT PANOU FAÞÃ

PANOU LATERAL FAÞÃ

LONJERON FAÞÃ

PANOU STÂNGA FAÞÃ

BRAÞ CONTAARIPÃ

SUPORT PANOU STÂNGA FAÞÃ

PANOU FAÞÃ

AMORTIZOR

CONTRAARIPÃ

CAPOTÃ

ÎNTÃRITOR TABLIER

ARIPÃ

TABLIER PLANªEU

TABLIER FIXARE

TABLIER INFERIOR

TABLIER SUS

TABLIER SUPERIOR

NUBIRA ANEXà A–3

1. ILUSTRAÞII TEHNICE

Fig. 2

PANOU SCAUNE FAÞÃ

PLANªEU FAÞÃ

PANOU SCAUNE SPATE

PANOU PLANªEU FAÞÃ

PLANªEU FAÞÃ

PLANªEU SPATE

PANOU INFERIOR SPATE

INTÃRITOR PANOU SPATE

A–4

PANOU ÎNTÃRITOR

PLANªEU LATERAL

CONTRAARIPÃ SPATE

LONJERON SPATE

ANEXÃ NUBIRA

PLANªEU FAÞÃ

SUPORT PLAFON PARBRIZ

PLAFON

SUPORT PLAFON

PANOU PLAFON SPATE

CONTRAARIPÃ SPATE

UªA FAÞÃ

PANOU LATERAL INTERIOR

UªA SPATE

PANOU LATERAL INFERIOR

PANOU LATERAL EXTERIOR

PANOU LATERAL

PANOU SUPERIOR SPATE

PORBAGAJ

NUBIRA ANEXà A–5

Fig. 3

ANEXÃ

A–6

NUBIRA

2. DIMENSIUNI CAROSERIE

Unit : mm(in.)

1425(56.10)

NUBIRA N/B 4 UªI

1466(57.72) 1700(66.93)

2570(101.18)

1455(57.28)

4467(175.87)

Geometrie roþi faþã Convergenþa

-24´ ± 45´

Unghi de fugã

3° ± 45´

Unghi de cãdere (2 ocupanþi)

Geometrie roþi spate Convergenþa Unghi de cãdere (2 ocupanþi)

0 ± 10´

Fig. 4

-50´ ± 45´ 7´ ± 10´

NUBIRA

ANEXà A–7

DIMENSIUNI CAROSERIE (CONTINUARE)

Unit : mm(in.)

1432(56.38)

NUBIRA STATION WAGON

1466(57.72)

895(35.24)

2570(101.18)

1049(41.30)

1455(57.28) 1700(66.93)

4614(181.65)

Geometrie roþi faþã Convergenþa

-24´ ± 45´

Unghi de fugã

3° 0´ ± 45´

Unghi de cãdere (2 ocupanþi)

Geometrie roþi spate Convergenþa Unghi de cãdere (2 ocupanþi)

0 ± 10´

Fig. 5

-50´ ± 45´ 7´ ± 10´

ANEXÃ

A–8

NUBIRA

2-1. PLANªEU

Unit : mm(in.) 448(17.64)

1200(47.24) 946(37.24)

779(30.67)

1152(45.35) 901(35.47)

353 (13.90) 381.5 (15.020) 210.6 (8.291)

700(27.56) 1074(42.28)

860(33.86)

36 (5.35)

297 295 (11.69) (11.61)

244 (9.61)

677(26.65)

778(30.63)

1087(42.80)

418.6 (16.480)

980(38.58)

256 (10.08)

520(20.47)

Fig. 6

315 (12.40) 145 (5.71) 915(36.02)

75(2.95)

1246(49.06)

845(33.27)

812(31.97)

1530(60.24)

1184(46.61)

1045(41.14)

2603(102.48)

246 (9.69) 295 (11.61)

187 (7.36) 658.5(25.925) 125 (4.92) 1289(50.75)

370.8 (14.598)

264 (10.39)

940(37.01)

371(14.61)

NUBIRA ANEXà A–9

520(20.47)

256 (10.08)

Unit : mm(in.)

980(38.58)

330(12.99)

2-2. CADRU FAÞÃ

702(27.64)

418.6(16.48)

244(9.61)

677(26.65)

460(18.11)

315(12.40)

178 (7.01)

200(7.87)

208.5(8.209)

480(18.90)

391(15.39)

Fig. 7

188 (7.40)

600(23.62)

730(28.74)

491.5(19.35)

308(12.13) 778(30.63)

340(13.39) 295(11.61)

297(11.69)

682(26.85) 812(31.87) 1246(49.06)

187

(7.36) 55.5 (2.185) 125 32 (4.92) (1.26)

246(9.69)

860(33.86)

700(27.56)

888(34.96)

264 (10.39)

630.5(24.82)

47.5 (1.87)

353(13.90)

370.8(14.598)

914(35.98)

47.5 (1.87)

1414(55.67)

Fig. 8

381.5(15.020)

658.5(25.925)

210.6 (8.291)

A–10

295(11.61)

ANEXÃ

1074(42.28)

2-3. CADRU SPATE

1184(46.61)

901(35.47)

946(37.24)

371(14.61)

NUBIRA

Unit : mm(in.)

940(37.01)

NUBIRA

ANEXà A–11

2-4. PANOU FAÞÃ

Unit : mm(in.)

1300(51.18) 550(21.65)

557(21.93)

216(8.50)

710(27.95)

4 (0.157)

116 (4.57)

131 (5.16)

444(17.48)

1336(52.60) 910(35.83) 738(29.06)

520(20.47) 750(29.53) 800(31.50)

Fig. 9

540(21.26)

500(19.69)

330(12.99)

256(10.08)

615.2(24.220)

590(23.23)

608.5(23.957)

670(26.38)

702(27.64)

694(27.32)

A–12

NUBIRA

2-5. COMPARTIMENT MOTOR

Unit : mm(in.)

1317(51.85)

444(17.48) 710(27.95) 557(21.93)

550(21.65) 1300(51.18) 1317(51.85) 1365(53.74) 1398(55.04) 1420(55.91)

Fig. 10

131 (5.16)

4 (0.157)

216 (8.50)

552(21.73)

300(11.81)

74 (2.91)

66 (2.60) 116 (4.57)

651(25.63)

970(38.19)

66 (2.60)

85(3.35)

1087(42.80)

685(26.97)

ANEXÃ

ANEXà A–13

1270(50.00)

NUBIRA

828(32.60)

Unit : mm(in.)

740(29.13)

2-6. PANOU LATERAL EXTERIOR

400 (15.75)

NUBIRA N/B 4 UªI

160 (6.30)

430 (16.93)

Fig. 11

762(30.00) 1273(50.12) 160 (6.30)

500(19.69) 455(17.91)

ANEXÃ

A–14

NUBIRA

PANOU LATERAL EXTERIOR ªI PANOU INFERIOR SPATE

Unit : mm(in.)

NUBIRA STATION WAGON NOTÃ: Dimensiunile mãsurate indicã diametrul principalelor gãuri din schiþã.

ø12(0.472)

ø9 (0.354)

ø11 (0.433) ø14 (0.551)

ø11 (0.433)

ø14 (0.551)

ø11 (0.433)

ø8 (0.315)

ø20 (0.787)

7 x 7(0.276x0.276)

ø8.5 (0.335) ø12(0.472)

ø16 (0.630)

ø16 (0.630)

Fig. 12

NUBIRA

ANEXà A–15

2-7. PANOU INFERIOR SPATE

Unit : mm(in.)

NUBIRA N/B 4 UªI

1448(57.01) 1404(55.28) 1403(55.24) 1192(46.93) 1146(45.12) 1030(40.55)

380(14.96)

415(16.34)

669(26.34)

710(27.95)

750(29.53)

850(33.46)

800(31.50) 260(10.24)

345(13.58)

Fig. 13

400(15.75)

ANEXÃ

A–16

NUBIRA

PANOU INFERIOR SPATE (CONTINUARE)

Unit : mm(in.)

NUBIRA STATION WAGON

1,572(61.89) 1,508(59.37) 1,488(58.58) 1,288(50.71) 1,174(46.22) 840(33.07) 690(27.17)

380(14.96)

415(16.34)

600(23.62)

604(23.78)

667(26.26)

699(27.52)

825(32.48)

855(33.66)

23 (0.906)

280(11.02)

345(13.58)

Fig. 14

400(15.75)

NUBIRA

ANEXà A–17

3. DIMENSIUNI DE REPARARE 3-1. PLANªEU

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în schiþã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

980/38,58

7

1 531/60,28

13

1 184/46,61

2

1 459/57,44

8

1 333/52,48

14

1 301/51,22

3

1 038/40,87

9

1 955/76,97

15

1 675/65,94

4

1 108/43,62

10

1 215/47,83

16

1 501/59,09

5

677/26,65

11

874/34,41

17

940/37,01

6

1 246/49,06

12

718/28,27

18

1 116/43,94

14

7 2 1

8 3

6

5

15

9 13

10

17

12 4

11

18

Fig. 15

16

ANEXÃ

A–18

NUBIRA

3-2. CADRU FAÞÃ

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în schiþã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

No.

Dimens.(mm/in.)

1

1 108/43,62

9

1 370/53,94

2

953/37,52

10

1 459/57,44

3

428/16,85

11

945/37,20

4

980/38,58

12

932/36,69

5

520/20,47

13

643/25,31

6

1 038/40,87

14

734/28,90

7

944/37,17

15

812/31,97

8

677/26,65

16

1 246/49,06

1 2

6

8 10

7 4

3

5

11

9

12

13 14

Fig. 16

15

16

NUBIRA

ANEXà A–19

3-3. CADRU SPATE

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în schiþã. Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

1

1 184/46,61

7

2

1 074/42,28

3

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

940/37,01

13

1 675/65,94

8

1 417/55,79

14

1 040/40,94

860/33,86

9

647/25,47

15

907/35,71

4

700/27,56

10

1 678/66,06

16

264/10,39

5

901/35,47

11

1 217/47,91

17

631/24,84

6

946/37,24

12

1 116/43,94

18

1 116/43,94

19

1 301/51,22

8

9 10 11

5

1

2

3

6

4

7

13 14

12

15

16 17 18 19

Fig. 17

ANEXÃ

A–20

NUBIRA

3-4. PANOU FAÞÃ

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în schiþã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 540/60,63

8

393/15,47

2

1 336/52,60

9

491/19,33

3

910/35,83

10

842/33,15

4

738/29,06

11

172/6,77

5

694/27,32

12

259/10,20

6

375/14,76

13

520/20,47

7

348/13,70

14

750/29,53

15

800/31,50

1 2 3 4 5 6

7 8

10 9

11

13 14 15

Fig. 18

12

NUBIRA

ANEXà A–21

3-5. COMPARTIMENT MOTOR

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în schiþã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 420/55,91

7

1 152/45,35

2

1 500/59,06

8

685/26,97

3

1 525/60,04

9

617/24,29

4

903/35,35

10

692/27,24

5

802/31,57

11

1 300/51,18

6

1 176/46,30

12

1 317/51,85

1

2 3

6

4

9 7

5 8

11 12

Fig. 19

10

ANEXÃ

A–22

NUBIRA

COMPARTIMENT MOTOR (CONTINUARE)

Unit : mm(in.) NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 317/51,85

8

855/33,66

2

1 087/42,80

9

819/32,24

3

85/3,35

10

1 396/54,96

4

885/34,84

11

741/29,17

5

1 150/45,28

12

616/24,25

6

1 073/42,24

13

710/27,95

7

970/38,19

14

364/14,33

15

484/19,06

1 2

3

5 6

ø10 (0.394)

4 8

10 9 11

12

7

13

Fig. 20

14 15

NUBIRA

ANEXà A–23

3-6. CADRUL UªILOR

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 016/40,00

2

1 059/41,69

3

1 107/43,58

4

1 008/39,69

5

989/38,94

6

1 125/44,29

7

389/15,31

8

385/15,16

9

1 475/58,07

1

5 2 7

6 8

3

4 9

Fig. 21

ANEXÃ

A–24

NUBIRA

CADRUL UªILOR (CONTINUARE) NUBIRA N/B 4 UªI NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele dintre poziþia indicatã ºi cea opusã, prezentatã pe figurã. Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 439/56,65

11

1 255/49,41

21

1 348/53,07

2

1 439/56,65

12

1 393/54,84

22

1 149/45,24

3

1 439/56,65

13

1 411/55,55

23

1 076/42,36

4

1 436/56,54

14

1 414/55,67

24

1 063/41,85

5

1 427/56,18

15

1 437/56,57

25

1 082/42,60

6

1 417/55,79

16

1 439/56,65

26

1 391/54,76

7

1 390/54,72

17

1 436/56,54

27

1 417/55,79

8

1 143/45,00

18

1 431/56,34

28

1 427/56,18

9

1 064/41,89

19

1 424/56,06

29

1 318/51,89

10

1 082/42,60

20

1 403/55,24

30

1 318/51,89

9 8

10

25 24

23 22

7

11

21 26

12

6 27

13 14 1

20

5 2

28 15

3 4

29

19 18 16 17

30

Fig. 22

NUBIRA

ANEXà A–25

CADRUL UªILOR (CONTINUARE) NUBIRA STATION WAGON NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 016/40,00

7

1 134/44,65

2

1 059/41,69

8

389/15,31

3

1 107/43,58

9

383/15,08

4

1 008/39,69

10

550/21,65

5

1 026/40,39

11

678/26,69

6

990/38,98

12

327/12,87

1

5

10 11 12 6 7

2 8

9

3

4

Fig. 23

ANEXÃ

A–26

NUBIRA

3-7. PANOU LATERAL EXTERIOR NUBIRA STATION WAGON NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

1 2

3

4

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

550/21,65

2

678/26,69

3

327/12,87

4

1 110/43,70

5

500/19,69

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 089/42,87

2

1 088/42,83

3

1 339/52,72

4

1 412/55,59

5

1 440/56,69

5

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele dintre poziþia indicatã ºi cea opusã, prezentatã pe figurã.

1

2 5

4

Fig. 24

3

NUBIRA

ANEXà A–27

3-8. ZONA PARBRIZULUI NUBIRA N/B 4 UªI NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

1 2 4

3

5 6 7 8

Fig. 25

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 040/40,94

2

1 438/56,61

3

766/30,16

4

1 425/56,10

5

1 017/40,04

6

1 525/60,04

7

1 020/40,16

8

1 264/49,76

ANEXÃ

A–28

NUBIRA

ZONA PARBRIZULUI (CONTINUARE) NUBIRA STATION WAGON NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

1 2 4

3

5 6 7

8

Fig. 26

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 040/40,94

2

1 438/56,61

3

766/30,16

4

1 425/56,10

5

924/36,38

6

1 451/57,13

7

789/31,06

8

1 598/62,91

NUBIRA

ANEXà A–29

3-9. COMPARTIMENT PORTBAGAJ Unit : mm(in.)

NUBIRA N/B 4 UªI NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 247/49,09

6

776/30,55

2

1 141/44,92

7

874/34,41

3

1 052/41,42

8

788/31,02

4

680/26,77

9

905/35,63

5

714/28,11

10

700/27,56

1 2 3

ø8.5(0.335)

4 7x7 5 (0.276x0.276)

6 8

ø10 (0.394)

7 9 SLOT 5x3

(0.197x0.118)

10

Fig. 27

ANEXÃ

A–30

NUBIRA

COMPARTIMENT PORTBAGAJ (CONTINUARE) NUBIRA STATION WAGON Unit : mm(in.)

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 247/49,09

5

735/28,94

2

1 141/44,92

6

767/30,20

3

1 052/41,42

7

791/31,14

4

692/27,24

8

883/34,76

1 2 3

ø8.5(0.335)

4 5 6

7

8

Fig. 28

NUBIRA

ANEXà A–31

4. DIAGRAMA SUDURILOR 4-1. PANOU SUPERIOR FAÞÃ

6

3 3 2 3 2

2

2

12 2

5

2 2

4

Fig. 29

ANEXÃ

A–32

NUBIRA

4-2. SUPORT RADIATOR

2

2 2

2 2 2

3

3 1 2

4 3

3

Fig. 30

4

NUBIRA

ANEXà A–33

4-3. CONTRAARIPÃ FAÞÃ

2 4 2

4

3 5 5

6

2 7 3

2 2 6

3

4

Fig. 31

3

ANEXÃ

A–34

NUBIRA

4-4. BRAÞ CONTRAARIPÃ

22 5 3 17 2 3

8

2 4 1

7 1 16

7

7

6

4 3 3 1

1

Sudurã Arc

3

1

5 1 7 5 5

5

4 8

1

6 2

Fig. 32

3

2 2

6

NUBIRA

ANEXà A–35

4-5. TABLIER SUPERIOR

Sudurã Arc

30

30

30 Sudurã Arc

3 3 2

2

2 3

2

9 31 3 1

5

6

5 4

Fig. 33

ANEXÃ

A–36

NUBIRA

4-6. TABLIER INFERIOR

7

7 10

10 5 8

2

3

11

4

8

16 10

4

11

4

4

4 8

3

4

5

5 5

5

8

3

5 19

19

Fig. 34

5 5

5

NUBIRA

ANEXà A–37

TABLIER INFERIOR (CONTINUARE)

1 2

1 2

2

2

Sudurã Arc

Sudurã Arc

4 5

Fig. 35

ANEXÃ

A–38

NUBIRA

4-7. ZONÃ PARBRIZ

29

17 20

24

22

12

25

Fig. 36

NUBIRA

ANEXà A–39

4-8. PLAFON

14 3 2

3

Sudurã Arc

16

Sudurã Arc

3

2 3

16

Fig. 37

ANEXÃ

A–40

NUBIRA

4-9. CADRUL UªILOR

17 21 23

24

13 16

13

13

15

2

2

31

Fig. 38

NUBIRA

ANEXà A–41

4-10. PANOU LATERAL EXTERIOR

2

2

5

2 1

8

1

17 4

3 1

Fig. 39

6

ANEXÃ

A–42

NUBIRA

PANOU LATERAL EXTERIOR (CONTINUARE)

Sudurã Arc

Sudurã Arc

Fig. 40

NUBIRA

ANEXà A–43

4-11. PLANªEU SPATE

6 6

2 2

2

13

21

5 2

19

2 4 29

14

4

20

2 4 2 2

2 2

6

19

2 5

21

13 6

3

2

8

4 6

Fig. 41

ANEXÃ

A–44

NUBIRA

PLANªEU SPATE (CONTINUARE)

6

2

7

Fig. 42

NUBIRA

ANEXà A–45

4-12. PANOU INFERIOR SPATE

3 4

2 1

4

10

3

2

20

4

1

1

1 26

2

4

2 1

2 1

2

10

10

22 5 4

3

8

6 4

5

3 6

6

10 3 20

Fig. 43

6

4

4

Verificaþi distanþele ºi diferenþele de nivel dintre caroserie, panourile exterioare, faruri ºi bara de protecþie.

•

Verificaþi eventualele infiltraþii de apã în habitaclul pasageri ºi compartimentul portbagaj.

B

Fig. 44

C E

D

J

A

Capotã x

Capotã x

Capotã x

Aripã x

Far x

Masca faþã

Far

Aripã

Far

Masca faþã

Portbagaj

Poziþie

A

B

C

D

E

Distanþa(mm)

5+2

5+2

3±1

2±1

3±1

Descriere

F

H

G

A–46

•

ANEXÃ

Verificaþi pentru o instalare corectã.

5. TABEL DIMENSIUNI

•

I

Aripã spate x Aripã spate x

Portbagaj x

Portbagaj x Lampã stop x

Lampã stop

Lampã stop

Barã spate

Barã spate

F

G

H

I

J

3+1

1.9

3.5 ± 1

5+2

4±1 NUBIRA

NUBIRA

NUBIRA N/B 4 UªI

K

D H

C Fig. 45

B

E

A

K

J

F

L

I G

G

x

Capotã x

Aripã x

Stâlp plafon x

Uºã spate x

Aripã

Far

Uºã faþã

Plafon

Stâlp plafon

Uºã faþã

Poziþia

A

B

C

D

E

F

Distanþa (mm)

3±1

2±1

5±1

5±1

5±1

3.5+1

Uºã spate x

Portbagaj x

Aripã spate x

Aripã spate

Aripã spate

Lampã stop

Descriere

Descriere

Panou planºeu x Uºã

Uºã faþã x Uºã spate

Uºã spate

Aripã x

G

H

I

J

K

L

Distanþa (mm)

5±1

4+1

4+1

3.5+1

3+1

1.9

ANEXà A–47

Poziþia

•

Verificaþi eventualele infiltraþii de apã în habitaclul pasageri ºi compartimentul portbagaj.

B A Fig. 46

E C

Descriere Poziþie Distanþa(mm)

A–48

Verificaþi distanþele ºi diferenþele de nivel dintre caroserie, panourile exterioare, faruri ºi bara de protecþie.

ANEXÃ

•

TABEL DIMENSIUNI (CONTINUARE)

Verificaþi pentru o instalare corectã.

NUBIRA STATION WAGON

•

D

Geam haion x

Stâlp lateral

Haion

Haion x

Haion x

x Haion

x Plafon

Lampã stop

Barã spate

A

B

C

D

E

5±1

6+10

4±1

5+20

2±1

Haion

NUBIRA

NUBIRA

ANEXà A–49

6. ETANªARE, ªTEMUIRE ªI ANTIFONARE 6-1. ETANªARE COMPARTIMENT MOTOR

A

C B C

A

B

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 47

SECT C–C

ANEXÃ

A–50

NUBIRA

COMPARTIMENT MOTOR (CONTINUARE)

C

B

A

VEDEREA B

VEDEREA C

VEDEREA A Fig. 48

NUBIRA

ANEXà A–51

PLAFONUL

A

A Se curãtã dupã etanºare

SECT A–A

Fig. 49

ANEXÃ

A–52

NUBIRA

PLAFONUL (CONTINUARE)

C C B B A A

D D

SECT A–A

SECT B–B

SECT C–C

Fig. 50

SECT D–D

NUBIRA

ANEXà A–53

HABITACLU

B B C A

C A

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 51

SECT C–C

ANEXÃ

A–54

NUBIRA

PLANªEUL ªI PORTBAGAJUL

C

E E C

B B

A

D D

A Se curãtã dupã etanºare

SECT A–A

SECT B–B

SECT C–C

Fig. 52

SECT D–D

SECT E–E

NUBIRA

ANEXà A–55

PORTBAGAJUL

A A

B B C C D D

SECT A–A

SECT B–B

SECT C–C

Fig. 53

SECT D–D

ANEXÃ

A–56

NUBIRA

LAMPA STOP

A

A

SECT A–A

Fig. 54

NUBIRA

ANEXà A–57

CAPOTA

Vederea A

A

Se curãtã dupã etanºare

A

A

SECT A–A

Fig. 55

ANEXÃ

A–58

NUBIRA

PORTBAGAJUL

A

Vederea A Se curãþã dupã etanºare

A

Se curãþã dupã etanºare

Se curãþã dupã etanºare

SECT A–A

Fig. 56

A

NUBIRA

ANEXà A–59

UªA FAÞÃ/SPATE

Vederea C

Vederea D

D C A B Vederea B

Se curãþã dupã etanºare

A

Fãrã etanºare (3 Puncte)

F

E Vederea E

Se curãþã dupã etanºare

Interior uºã

Exterior uºã SECT A–A

Fig. 57

Fãrã etanºare (3 Puncte)

Vederea F

Se curãþã dupã etanºare

ANEXÃ

A–60

NUBIRA

6-2. ETANªARE COMPARTIMENT MOTOR

Fig. 58

NUBIRA

ANEXà A–61

PLANªEU

Fig. 59

ANEXÃ

A–62

NUBIRA

PANOU SPATE

Fig. 60

NUBIRA

ANEXà A–63

6-3. IZOLAÞIA INTERIOARÃ PLANªEU

E

Fig. 61

ANEXÃ

A–64

NUBIRA

PLAFON, UªÃ

Fig. 62

NUBIRA

ANEXà A–65

7. PREVENIREA COROZIUNII SUPRAFEÞE ACOPERITE CU AGENÞI ANTICOROZIVI

NOTã: • Grosimea de acoperire : 0,05 mm • Linile îngroºate indicã suprafeþele acoperite cu substanþe anticorozive. • Pentru reparaþii ºi retuºuri urmãriþi figura de mai jos.

C

D

B A

D A C

SECT A–A

B

SECT B–B

SECT D–D

SECT C–C Fig. 63

ANEXÃ

A–66

NUBIRA

A

B

A

B C C

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 64

SECT C–C

NUBIRA

ANEXà A–67

A

Vederea A

Gaurã de scurgere (În 3 puncte nu se aplicã agent anticoroziv)

Fig. 65

ANEXÃ

A–68

NUBIRA

DIAGRAMÃ DE ACOPERIRE

NOTÃ: • Grosimea de acoperire : MIN. 0,5 mm • Haºura reprezintã zonele acoperite cu PVC • Pentru reparaþii sau refinisãri urmãriþi figura de mai jos. • Nu se aplicã în zonele cu monturi ºi gãuri.

C

D H

E

G

B

I

A

F

Nu se acoperã

Nu se acoperã SECT A–A

SECT B–B

SECT I–I

SECT E–E

Fig. 66

NUBIRA

ANEXà A–69

Vederea D

Vederea D

SECT F–F

Vederea C 150

150

SECT H–H

SECT G–G

Fig. 67

ANEXÃ

A–70

NUBIRA

8. ECHIPAMENT REPARARE CAROSERIE NUBIRA

REP.

REFERENCE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

756.7001 756.7002 756.7003 756.7004 756.7005 756.7006 756.7007 756.7008 756.7009 756.7010 756.7011 756.7012 756.7013 756.7014 756.7015 756.7016 756.7017 756.7018 756.7019 756.7020 756.7021 756.7022 D.082 T.002

Cu sau fãrã elemente mecanice With or without mechanical elements Con o senza parti meccaniche Mit oder ohne Aggregate Con ó sin mecanica desmontada

M M M M M M M

DAEWOO

PDS. NB.

MZ

1.9 1.9 2.4 2.4 2.2 2.2 0.8 1.7 1.7 0.3 1.5 1.5 1.4 1.4 2.6 2.6 2.4 2.4 2.0 2.0 2.0 2.0 0.6 0.05

140 140 141 142 601 602

10x20 10.125x30 12x30 12.125x30 12.125x120 14.150x50 14.150x120

1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2

200/080 200/080 140/080 140/080 080 080 080 080 260 260 601 602 260 260

2 2 4 4 4 2 2

756.300 45kg

Fig. 68

20.02.97

449-D-2A

NUBIRA

ANEXà A–71

Fig. 69

ANEXÃ

A–72

NUBIRA

Fig. 70

NUBIRA

ANEXà A–73

Fig. 71

LEGANZA

ANEXà B–1

ANEXÃ-B

LEGANZA CUPRINS 1. ILUSTRAÞII TEHNICE............................................. ........................................................................ B-3 2. DIMENSIUNILE CAROSERIEI .......................................................................................................... B-6 Planºeul .............................................................................................................................................. B-7 Cadru faþã .......................................................................................................................................... B-8 Cadru spate ....................................................................................................................................... B-9 Panou faþã .......................................................................................................................................B-10 Compatiment motor .........................................................................................................................B-11 Cadru uºi..........................................................................................................................................B-12 Panou inferior spate ........................................................................................................................B-13 3. DIMENSIUNI DE REPARARE ........................................................................................................ B-14 Planºeul ............................................................................................................................................ B-14 Cadru faþã ........................................................................................................................................ B-15 Cadru spate ..................................................................................................................................... B-16 Panou faþã .......................................................................................................................................B-18 Compartiment motor ........................................................................................................................B-20 Cadru uºi..........................................................................................................................................B-22 Zonã parbriz ..................................................................................................................................... B-24 Panou spate ..................................................................................................................................... B-25 Portbagaj ..........................................................................................................................................B-26 4. DIAGRAMÃ SUDURI CAROSERIE ............................................................................................... B-27 Panou superior faþã .........................................................................................................................B-27 Contaaripã faþã ................................................................................................................................B-28 Braþ contraaripã ...............................................................................................................................B-29 Panou tablier superior .....................................................................................................................B-30 Panou tablier inferior ....................................................................................................................... B-31 Plafon ............................................................................................................................................... B-33 Cadru uºi..........................................................................................................................................B-34 Panou lateral exterior ......................................................................................................................B-35 Panou planºeu faþã .........................................................................................................................B-36 Panou planºeu spate ......................................................................................................................B-37 Panou superior spate ......................................................................................................................B-39 Panou inferior spate ........................................................................................................................B-40

ANEXÃ

B–2

LEGANZA

5. TABEL DIMENSIUNI ....................................................................................................................... B-41 6. ETANªAREA, ANTIFONAREA ªI IZOLAÞIA INTERIOARÃ ....................................................... B-43 6-1. ETANªAREA .......................................................................................................................................... B-43 Compartiment motor ............................................................................................................................... B-43 Plafonul ................................................................................................................................................... B-45 Trapa parasolar ...................................................................................................................................... B-47 Habitaclu pasager ................................................................................................................................... B-48 Planºeul ºi portbagajul ............................................................................................................................ B-49 Portbagajul .............................................................................................................................................. B-50 Panoul spate ........................................................................................................................................... B-52 Capota .................................................................................................................................................... B-53 Portbagajul .............................................................................................................................................. B-54 Uºa faþã/spate ......................................................................................................................................... B-55 6-2. IZOLAÞIA INTERIOARÃ ......................................................................................................................... B-56

7. PREVENIREA COROZIUNII ........................................................................................................... B-57 Suprafeþe acoperite cu agenþi anticorozivi ...................................................................................................... B-57 Diagrama de acoperire ................................................................................................................................... B-59

8. ECHIPAMENT REPARARE CAROSERIE ..................................................................................... B-61

Fig. 1

SUPORT PANOU FAÞÃ

SUPORT PANOU LATERAL FAÞÃ

FIXARE CONTAARIPÃ FAÞÃ

BRAÞ CONTAARIPÃ

PANOU LATERAL FAÞÃ

CONTAARIPÃ FAÞÃ

CONTAARIPÃ SPATE

TABLIER PANOU INFERIOR

SUPORT INFERIOR RADIATOR

SUPORT SUPERIOR RADIATOR

PANOU SUPERIOR FAÞÃ

AMORTIZOR

TABLIER SUS

PANOU INTERIOR CAPOTÃ

ÎNTÃRITOR TABLIER

PANOU EXTERIOR CAPOTÃ

ARIPÃ

PLACÃ LONJERON

BRAÞ LONJERON

FIXARE PLANªEU INFERIOR

ÎNTÃRITOR TABLIER INFERIOR

TABLIER INFERIOR

TABLIER

TABLIER SUPERIOR

LEGANZA ANEXà B–3

1. ILUSTRAÞII TEHNICE

PANOU PLANªEU FAÞÃ

BRAÞ PANOU PLANªEU FAÞÃ

Fig. 2 LONJERON SPATE

CONTAARIPÃ INTERIOARÃ

BRAÞ INTERIOR CONTRAARIPÃ SPATE

PANOU LATERAL PLANªEU

LONJERON INFERIOR PLANªEU

PANOU PLANªEU FAÞÃ

ÎNTÃRITOR PANOU SPATE SUPERIOR

PANOU SUPERIOR SPATE

ÎNTÃRITOR PANOU SPATE SUPERIOR

PANOU LATERAL INTERIOR SPATE

EXTENSIE LONJERON

PANOU PLANªEU SPATE

ÎNTÃRITOR PLANªEU SPATE

ÎNTÃRITOR PANOU SPATE

PANOU SPATE

ANEXà B–4 LEGANZA

Fig. 3

ÎNTÃRITOR INFERIOR STÂLPFAÞÃ

STÂLP INTERIOR FAÞÃ

PANOU PLANªEU FAÞÃ

SUPORT PLAFON PARBRIZ

PLAFON (PARASOLAR)

PLAFON

SUPORT PLAFON FAÞÃ

PANOU LATERAL EXTERIOR

ÎNTÃRITOR STÂLP CENTRAL

ÎNTÃRITOR LATERAL UªÃ FAÞÃ

PANOU INTERIOR UªÃ

ÎNTÃRITOR PANOU EXTERIOR

BARà PARAªOC UªÃ

BRAÞ FIXARE

PORTBAGAJ

UªÃ FAÞÃ

PANOU PLANªEU SPATE

PANOU LATERAL INFERIOR SPATE

PANOU PLANªEU INTERIOR LATERAL

SUPORT PLAFON

PANOU PLAFON SPATE

UªA SPATE

LEGANZA ANEXà B–5

ANEXÃ

B–6

LEGANZA

2. DIMENSIUNI CAROSERIE

1437(56.57)

Unit : mm(in.)

1515(59.65) 1779(70.04)

1507(59.33)

2670(105.12) 4671(183.90)

Geometria roþilor faþã Convergenþa

-0,2° ± 1°

Unghi de fugã

3,0° ± 1°

Unghi de cãdere (2 ocupanþi)

Geometria roþilor spate Convergenþa Unghi de cãdere (2 ocupanþi)

-0,1° ± 0,08°

Fig. 4

-0,8° ± 1° 0,16° ± 0,08°

LEGANZA

ANEXà B–7

PLANªEUL Unit : mm(in.)

440(17.32)

1070(42.13)

188 (7.40)

345(13.58)

825.8 (32.512)

1189.8(46.843)

1205(47.44)

587(23.11)

950(37.40)

236 (9.29)

1260 (49.61)

2703.7(106.445)

727(28.62)

812 (31.97)

1772(69.76)

1160(45.67)

131(5.16)

1150.6(45.300)

798(31.42)

900(35.43)

531.5(20.925)

889(35.00)

296.1 (11.657)

422(16.61)

812(31.97)

257 (10.12)

127.6(5.024)

188 (7.40) 332 (13.07) 792.9 (31.217) 199 (7.83)

1028(40.47)

Fig. 5

Fig. 6

266.5 (10.492)

188 (7.40)

351(13.82)

798(31.42)

332(13.07)

957.4(37.693)

293(11.54)

B–8

370(14.57)

199 (7.83)

ANEXÃ

900(35.43)

792.9(31.217)

CADRUL FAÞÃ

1028(40.47)

A

257(10.12)

B

262(10.31)

A B

812(31.97) 122 (4.80)

1260(49.61) LEGANZA

Unit : mm(in.)

183 (7.20)

889(35.00)

284(11.18)

1160(45.67)

236 (9.29)

860(33.86)

32.5 (1.280)

587(23.11)

850(33.46)

950(37.40)

62.5 (2.461)

1205(47.44)

374.4(14.740)

231.5(9.114)

Fig. 7

367.5(14.469)

47 81 (3.19) (1.85)

170 (6.69)

231.5 (9.114)

LEGANZA

1181(46.50)

CADRUL SPATE

1261(49.65)

130 190 (5.12) (7.48) 245(9.65)

370.8(14.598)

360(14.17)

950(37.40) 378(14.88)

188 (7.40) 52 (2.05)

345(13.58)

1020(40.16) 1050(41.34) ANEXà B–9

Unit : mm(in.)

1070(42.13)

B–10

LEGANZA

PANOU FAÞÃ

Unit : mm(in.)

1440(56.69) 1404(55.28) 1390(54.72) 1232(48.50) 939(36.97)

301.8(11.882)

62.4 (2.457)

15 (0.591)

279(10.98)

364.5(14.350)

175.5(6.909)

345.5(13.602)

223(8.78)

830(32.68)

1464(57.64) 798(31.42)

370(14.57) 810(31.89) 816(32.13) 904(35.59)

1148(45.20)

Fig. 8

603(23.74)

467(18.39)

199 (7.83) 351(13.82)

395(15.55)

302(11.89)

462 (18.19)

283.5(11.161)

678(26.69)

ANEXÃ

LEGANZA

ANEXà B–11

COMPARTIMENT MOTOR

Unit : mm(in.)

1411(55.55) 1401(55.16) 1220(48.03) 1150.6(45.299)

345.5(13.602)

364.5(14.35)

830(32.68) 1390(54.72) 1444(56.85) 1481(58.31)

Fig. 9

944(37.17)

607(23.90)

279(10.98)

15(0.590)

49.7 (1.957)

693.9(27.319)

1022.7(40.264)

50.1 (1.974)

123 (4.84)

1029(40.51)

B–12

728.9(28.697)

ANEXÃ

397.6 (15.654)

CADRUL UªILOR

159 (6.26)

Fig. 10

426.8 (16.803) 742.8(29.244)

157 (6.18)

550(21.65)

LEGANZA

Unit : mm(in.)

342 (13.46)

LEGANZA

ANEXà B–13

PANOU SPATE

Unit : mm(in.)

1384(54.49) 1331(52.40) 1150(45.28) 1140(44.88) 995(39.17)

896(35.28) 1340(52.76) 1383(54.45)

Fig. 11

835.5(32.894)

820(32.28)

683.5(26.909)

667.5(26.280)

595(23.43)

575(22.64)

380(14.96)

586(23.07)

ANEXÃ

B–14

LEGANZA

3. DIMENSIUNI DE REPARARE CADRU PLANªEU

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 067/42,01

8

1 433/56,42

15

1 517/59,72

2

808/31,81

9

921/36,26

16

1 213/47,76

3

1 028/40,47

10

1 940/76,38

17

1 298/51,10

4

1 560/61,42

11

1 368/53,86

18

1 742/68,58

5

1 252/49,29

12

1 908/75,12

19

1 648/64,88

6

889/35,00

13

812/31,97

20

1 214/47,80

7

1 260/49,60

14

1 151/45,31

21

1 070/42,13

8

1

17

9

2 3

18

10

4 5 6

7

13

11

19

16

21

12 14 15

Fig. 12

20

LEGANZA

ANEXà B–15

CADRUL FAÞÃ

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã. Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

573/22,56

7

1 102/43,39

13

889/35,00

2

1 028/40,47

1 260/49,61

721/28,39

900/35,43 1 257/49,49

14

3

8 9

15

537/21,14

4

962/37,87

10

1 560/61,42

16

808/31,81

5

1 252/49,29

11

960/37,80

17

1 067/42,01

6

1 245/49,02

12

812/31,97

* Atenþie la Nr.4 ºi Nr.11, Nr.6 ºi Nr.9 sunt diferite.

1

4 7

5

8

6 2

3

12 9 10 11

15 16 17

Fig. 13

13

14

ANEXÃ

B–16

LEGANZA

CADRUL SPATE

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã. Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

1

1 298/51,10

6

2

1 214/47,80

3

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

605/23,82

11

1 070/42,13

7

320/12,60

12

356/14,02

1 261/49,65

8

950/37,40

13

809/31,85

4

1 160/45,67

9

1 020/40,16

14

1 398/55,04

5

860/33,86

10

1 050/41,34

15

1 481/58,31

1 2

3

4

5

6

7

8

9 10

12 13 14 15

Fig. 14

11

LEGANZA

ANEXà B–17

CADRUL SPATE (CONTINUARE)

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 568/61,73

7

880/34,65

2

861/33,90

8

1 382/54,41

3

1 682/66,22

9

1 189/46,81

4

1 292/50,87

10

1 090/42,91

5

1 883/74,13

11

1 190/46,85

6

1 838/72,36

12

1 290/50,79

1 2

5 6

4

9

3 7 8

Fig. 15

10

11

12

ANEXÃ

B–18

LEGANZA

PANOU FAÞÃ

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 464/57,64

9

122/4,80

2

798/31,42

10

1 148/45,20

3

676/26,61

11

479/18,86

4

585,5/23,051

12

139/5,47

5

721/28,39

13

142/5,59

6

810/31,89

14

834/32,83

7

816/32,13

15

67/2,64

8

904/35,59

16

72/2,83

1 2 3 4

12 14

11

15

16

13 5 6 7 8 10

Fig. 16

9

LEGANZA

ANEXà B–19

PANOU FAÞÃ (CONTINUARE)

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 440/56,69

7

830/32,68

2

1 404/55,28

8

710/27,95

3

1 390/54,72

9

751/29,57

4

1 232/48,50

10

187/7,36

5

1 166/45,91

11

299/11,77

6

939/36,97

12

315/12,40

13

336/13,23

1 2 3 4 5 6 7 8 10 9

11 12 13

Fig. 17

ANEXÃ

B–20

LEGANZA

COMPARTIMENTUL MOTOR

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

995/39,17

7

1 209/47,60

2

1 009/39,72

8

695/27,36

3

888/34,96

9

670/26,38

4

923/36,34

10

751/29,57

5

844/33,23

11

187/7,36

6

1 156/45,51

12

315/12,40

1 2

3

4

5

6 7

8 9

11 10

Fig. 18

12

LEGANZA

ANEXà B–21

COMPARTIMENTUL MOTOR (CONTINUARE)

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 481/58,31

2

1 411/55,55

3

1 220/48,03

4

1 029/40,51

1

5

200/7,87

2

6

1 512/59,53

7

871/34,29

8

833/32,80

4

9

888/34,96

5

10

1 249/49,17

11

1 206/47,48

12

1 056/41,57

13

830/32,68

14

1 444/56,85

15

123,7/4,870

3

15

9 6 8

10

7

11

13 14

Fig. 19

12

ANEXÃ

B–22

LEGANZA

CADRUL UªILOR

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

1

2 10

9 3

4

Fig. 20

5 6 7 8

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 078/42,44

2

1 124/44,25

3

1 148/45,20

4

1 068/42,05

5

1 021/40,20

6

997/39,25

7

1 169/46,02

8

1 082/42,60

9

380/14,96

10

365/14,37

LEGANZA

ANEXà B–23

CADRUL UªILOR (CONTINUARE)

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele dintre poziþia indicatã ºi cea opusã, prezentatã pe figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens,(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 487/58,54

11

1 243/48,94

21

1 481/58,31

31

1 295/50,98

2

1 465/57,68

12

1 406/55,35

22

1 468/57,80

32

1 367/53,82

3

1 442/56,77

13

1 470/57,87

23

1 423/56,02

33

1 426/56,14

4

1 416/55,75

14

1 480/58,27

24

1 263/49,72

34

1 453/57,20

5

1 380/54,33

15

1 492/58,74

25

1 161/45,71

35

1 479/58,23

6

1 300/51,18

16

1 497/58,94

26

1 127/44,37

36

1 489/58,62

7

1 212/47,72

17

1 498/58,98

27

1 133/44,61

37

1 497/58,94

8

1 151/45,31

18

1 499/59,02

28

1 150/45,28

38

1 499/55,02

9

1 131/44,53

19

1 496/58,90

29

1 191/46,89

39

1 498/58,98

10

1 143/45,00

20

1 495/58,86

30

1 232/48,50

40

1 368/53,86

6

7

9 10 11 12

8

5 4

13

3 2

14

25 26 27 24 23

28 29

32

22

33 34

21

15 1 19

40

18

17

35 20 36 39 38 37

16

40

40

Fig. 21

30 31

ANEXÃ

B–24

LEGANZA

ZONA BARBRIZULUI

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

1 2 4

3

5 6 7

Fig. 22

8

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 044/41,10

2

1 432/56,38

3

757/29,80

4

1 414/55,67

5

990/38,98

6

1 241/48,86

7

583/22,95

8

1 212/47,72

LEGANZA

ANEXà B–25

PANOUL SPATE

NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

1 2 3

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

1 384/54,49

2

1 331/52,40

3

1 150/45,28

4

1 140/44,88

5

995/39,17

6

586/23,07

7

896/35,28

8

1 340/52,76

9

1 383/54,45

10

183/7,20

11

229/9,02

4 5 6

10

11

7 8 9

Fig. 23

ANEXÃ

B–26

LEGANZA

PORTBAGAJ Unit : mm(in.) NOTÃ: Dimensiunile prezentate sunt distanþele între punctele de poziþionare prezentate în figurã.

Nr.

Dimens.(mm/in.)

Nr.

Dimens.(mm/in.)

1

340/13,39

5

1 108/43,62

2

1 021/40,20

6

190/7,48

3

1 020/40,16

7

350/13,78

4

1 047/41,22

8

540/21,26

FANTÃ 20 X 8 (0.787X0.315)

8 7 6 5

1

Fig. 24

4

3

2

LEGANZA

ANEXà B–27

4. DIAGRAMA SUDURILOR PANOU FAÞÃ

3 1 1

4

6

2 3 1

2 2

4

6

2

4 1

6

3

5

1

1

2 3 2

2

4

4 2

2 1

2

4

11 3

3

14 6

5 2

5 3

3

3 2

Fig. 25

ANEXÃ

B–28

LEGANZA

CONTRAARIPÃ FAÞÃ

Sudurã Arc (2 puncte) Sudurã Arc (1 punct)

14

3 6 15 9 4 6 14 2

6

3

7 11

2 20 2

Fig. 26

LEGANZA

ANEXà B–29

BRAÞ CONTRAARIPÃ

29 Sudurã Arc (4 puncte)

12

3 7 23

5 5

5

1

20

3

5

3 23

6

3

3

Fig. 27

3

5

ANEXÃ

B–30

LEGANZA

PANOU TABLIER SUPERIOR

2

2 28 11 25 2

34

2

Fig. 28

LEGANZA

ANEXà B–31

PANOU TABLIER INFERIOR

34 3 4 3 4

4

4

5 1

5

3

4

3

6

1 6

5

3

3 4

5

1 3

3 4

1

4

3 1

1

5

4

4

3

3 2

Fig. 29

10

ANEXÃ

B–32

LEGANZA

PANOU TABLIER INFERIOR (CONTINUARE)

36

3

3

4

4 2

2 9

2

17 5

4 2

2

9

4

4

5

4

Fig. 30

2

LEGANZA

ANEXà B–33

PLAFONUL

13

1 1 2

Sudurã Arc (2 puncte)

23

2 13

11

Fig. 31

ANEXÃ

B–34

LEGANZA

CADRUL UªILOR

14

19 26 22

21

18

13 13

9

31 Sudurã Arc (1 punct) Sudurã Arc (1 punct)

Fig. 32

LEGANZA

ANEXà B–35

PANOU EXTERIOR SPATE

3

1

6

11

1

2 1

2 4

14 3

9 16

5

4 Sudurã Arc (3 puncte)

Fig. 33

10

ANEXÃ

B–36

LEGANZA

PANOU PLANªEU FAÞÃ

6 8 34

6

6 2

1

6

7

1

1

6

34

6

8 6

27

Fig. 34

LEGANZA

ANEXà B–37

PANOU PLANªEU SPATE

3 2 11 12 6 4 2 11 12

Fig. 35

3

ANEXÃ

B–38

LEGANZA

PANOU PLANªEU SPATE (CONTINUARE)

8 9

25 4

13

16

2

28 4 26

16

16

22

17

2

3

16

13

4

25 9 8

Fig. 36

LEGANZA

ANEXà B–39

PANOU SUPERIOR SPATE

21 5 19

4

4 12 4 4

5 4 11

Fig. 37

ANEXÃ

B–40

LEGANZA

PANOU SPATE

3

3

2

3 3 3

2 3

4

15

7

2 5 6

3

2

4

3 3 3

7

2 5

16

2 27

Fig. 38

6

•

Verificaþi distanþele ºi diferenþele de nivel dintre caroserie, panourile exterioare, faruri ºi bara de protecþie.

•

Verificaþi eventualele infiltraþii de apã în habitaclul pasageri ºi compartimentul portbagaj.

LEGANZA

Verificaþi pentru o instalare corectã.

5. TABEL DIMENSIUNI

•

E B

Fig. 39

C

D

G I

A

Descriere Poziþie

Capotã x

Capotã x

Aripã x

Aripã spate x Aripã spate x

Masca faþã

Far

Aripã

Far

Portbagaj

A

B

C

D

5+1

5+1

3-+1 0.5

3,5 ± 1

H

Portbagaj x

Portbagaj x Lampã stop x

Lampã stop

Lampã stop

Barã spate

Barã spate

E

F

G

H

I

3+1

1,5 ± 1

5±1

5+1

2±1 ANEXà B–41

Distanþa(mm)

Capotã x

F

ANEXà B–42

B

N

A

H J

Fig. 40

F C

E

Poziþia Distanþa (mm) Descriere

M

L

I

D

Descriere

K

G

Capotã x

Capotã x

Aripã x

Aripã x

Aripã x

Stâlp plafon x

Aripã

Far

Far

Barã faþã

Uºã faþã

Uºã faþã

Uºã

x

Planºeu

A

B

C

D

E

F

3+1 -0.5

5+1

3,5 ± 1

1,5 ± 0,5

+1 3,5-0.5

4,6 ± 1

5±1

x

Uºã spate x

Aripã spate x

Aripã spate x

Stâlp plafon

Aripã spate

Barã spate

Portbagal

Uºã faþã x Uºã spate

Uºã x Plafon

Uºã spate

G

H

I

J

K

L

M

N

Distanþa (mm)

4+1

4+1

4,6 ± 1

4,6 ± 1

+1 3,5-0.5

0

3+1

LEGANZA

Poziþia

LEGANZA

ANEXà B–43

6. ETANªARE, ªTEMUIRE ªI ANTIFONARE 6-1. ETANªARE COMPARTIMENT MOTOR B

C A B B

C

A

A

Vederea A

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 41

SECT C–C

ANEXÃ

B–44

LEGANZA

COMPARTIMENT MOTOR (CONTINUARE)

E

D F

E F

D

C

Vederea B

SECT D–D

Vederea C

SECT E–E

Fig. 42

SECT F–F

LEGANZA

ANEXà B–45

PLAFONUL

A A

B

B

A

A

B

Se curãtã dupã etanºare

A A

Vederea A

Vederea B

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 43

ANEXÃ

B–46

LEGANZA

PLAFONUL (CONTINUARE)

A A A B

C C B

D

D

Vederea A

SECT A–A

SECT B–B

SECT C–C

Fig. 44

SECT D–D

LEGANZA

ANEXà B–47

TRAPA PARASOLAR

F

F E

E

G G

SECT E–E

SECT F–F

Fig. 45

SECT G–G

ANEXÃ

B–48

LEGANZA

HABITACLU PASAGERI

B B

C

A C A

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 46

SECT C–C

LEGANZA

ANEXà B–49

PLANªEUL ªI PORTBAGAJUL

F E F E D C

D C

A B A

B

Se curãtã dupã etanºare

Vederea A

SECT A–A

SECT B–B

SECT C–C

SECT D–D

SECT E–E

SECT F–F

Fig. 47

ANEXÃ

B–50

LEGANZA

PORTBAGAJUL

C C B A

B A

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 48

SECT C–C

LEGANZA

ANEXà B–51

PORTBAGAJUL (CONTINUARE)

D D E E

H

SECT G–G

SECT E–E

SECT H–H

Fig. 49

F

G G

H

SECT D–D

F

I I

SECT F–F

SECT I–I

ANEXÃ

B–52

LEGANZA

PANOU SPATE

A

A

B B C

C

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 50

SECT C–C

LEGANZA

ANEXà B–53

CAPOTA

Se curãtã dupã etanºare

A

B

A

B

Se curãtã dupã etanºare Fãrã etanºare (2 Puncte)

SECT A–A

SECT B–B

Fig. 51

ANEXÃ

B–54

LEGANZA

PORTBAGAJUL

Se curãtã dupã etanºare

Z

Vederea Z

X

Fãrã etanºare (3 Puncte) Vederea X

SECT A–A

Fig. 52

A

A

LEGANZA

ANEXà B–55

UªA FAÞÃ/SPATE

Vederea W

B

B

W

A A

X

Y

Fãrã etanºare (3 Puncte) Se curãtã dupã etanºare Vederea X

Z

Se curãtã dupã etanºare

Fãrã etanºare (3 Puncte)

Vederea Y

SECT A–A

Vederea Z

SECT B–B

Fig. 53

Se curãtã dupã etanºare

ANEXÃ

B–56

LEGANZA

6-2. IZOLAÞIA INTERIOARÃ

Fig. 54

LEGANZA

ANEXà B–57

7. PREVENIREA COROZIUNII SUPRAFEÞE ACOPERITE CU AGENÞI ANTICOROZIVI

NOTÃ: • Grosimea de acoperire : 0,05 mm • Linile îngroºate indicã suprafeþele acoperite cu substanþe anticorozive. • Pentru reparaþii ºi retuºuri urmãriþi figura de mai jos.

A C

B

A A

Panou planºeu lateral

Panou planºeu

Panou exterior SECT A–A

Vederea B

Panou lateral

Braþ lonjeron faþã Vederea C

Fig. 55

ANEXÃ

B–58

LEGANZA

A

A

C

B

C

Panou lateral exterior

Aripã SECT A–A

Exterior uºã Vederea B

Fãrã etanºare (3 Puncte)

Fig. 56

Interior uºã SECT C–C

LEGANZA

ANEXà B–59

DIAGRAMÃ DE ACOPERIRE

NOTÃ: • Grosimea de acoperire : MIN. 0,5 mm • Haºura reprezintã zonele acoperite cu PVC • Pentru reparaþii sau refinisãri urmãriþi figura de mai jos. • Nu se aplicã în zonele cu monturi ºi gãuri.

Y

C

X

A

E

D

D

B

B

C

A

E

Nu se acoperã

SECT B–B

SECT C–C

Nu se acoperã SECT A–A

SECT D–D

SECT E–E

Fig. 57

ANEXÃ

B–60

LEGANZA

Vederea X

Vederea X

Vederea Y

Fig. 58

LEGANZA

ANEXà B–61

8. ECHIPAMENT REPARARE CAROSERIE LEGANZA

REP.

REFERENCE

PDS.

NB.

MZ

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

759.7001 759.7002 759.7003 759.7004 759.7005 759.7006 759.7007 759.7008 759.7009 759.7010 759.7011 759.7012 759.7013 759.7014 759.7015 759.7016 759.7017 759.7018 759.7019 759.7020 759.7021 759.7022 V.54 V.29

1.5 1.4 1.7 2.2 2.2 0.6 1.7 1.7 0.9 0.5 2.0 2.0 1.7 1.7 2.5 2.5 2.4 2.4 2.5 2.5 2.6 2.6 0.1 0.2

1 1 2 1 1 4 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2

141 142 200 602 301

M M M M M M M

Cu sau fãrã elemente mecanice With or without mechanical elements Con o senza parti meccaniche Mit oder ohne Aggregate Con ó sin mecanica desmontada

DAEWOO

Fig. 59

12x30 12.125x40 12.125x125 12.125x160 14.150x20 14.150x80 14.150x130

200/080 200/080 140/080 140/080 808 808 140 140 260 260 601 602 260 260

4 4 2 2 2 2 2

M 12

2

M 14

2

759.300 49kg

01.07.97

449-D-3A

ANEXÃ

B–62

LEGANZA

LEGANZA

Cu sau fãrã elemente mecanice With or without mechanical elements Con o senza parti meccaniche Mit oder ohne Aggregate Con ó sin mecanica desmontada

DAEWOO

Fig. 60

LEGANZA

ANEXà B–63

Fig. 61

ANEXÃ

B–64

LEGANZA

Fig. 62

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF