Macromediul de Marketing Din Grecia

March 29, 2017 | Author: Mihaela Papancea Mihalea | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Macromediul de Marketing Din Grecia...

Description

Macromediul de marketing din Grecia

Management anul III Focsani-ID

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Cuprins

1. Introducere................................................................................................pag 3

2. Mediul demografic....................................................................................pag 4

3. Mediul economic......................................................................................pag 5

4. Mediul tehnologic.....................................................................................pag 6

5. Mediul natural..........................................................................................pag 6

6. Spectrul politic al mediului investitional...............................................pag 7

7. Mediu socio-cultural................................................................................pag 7

8. Concluzii...................................................................................................pag 8

9. Bibliografie...............................................................................................pag 9

1. Introducere

Grecia, cunoscuta oficial ca Republica Elena, este situata la graniţa sudestica a Europei. În nord se învecineaza cu Albania, cu Fosta Republica Iugoslava Macedonia, cu Bulgaria, iar la est cu Turcia. Fata de majoritatea vecinilor sai balcanici, Grecia este o tara prospera si stabila,chiar daca dupa indicatorii economici occidentali este printre ultimele tari ale Uniunii Europene. Membra a Uniunii Europene din 1981, si cu orintare net capitalista, Grecia nu mai seamana astazi cu tarile Europei de est din de dinainte de 1989. Deşi este o ţara destul de mica, Grecia se mandreşte cu o varietate uimitoare de peisaje - începand cu legendarii munţi Olimp, Pind şi Parnas şi continuand cu sute de kilometri de coasta. Într-adevar, datorita numarului mare de insule, Grecia are o linie de coasta deosebit de lunga (15021 km), cea mai lunga între ţarile Mediteranei. Desi este una dintre cele mai vizitate tari europene, Grecia este putin cunoscuta. Statul grec modern dateaza abia din 1820 si nu prea are legatura cu imaginea atat de populara a Greciei antice. Ca forma de guvernamant Grecia este republica parlamentara. Activitatea sa legislativa este exercitata de Adunarea Nationala iar cea executiva de presedinte si consiliul de ministri, format in urma alegerilor legislative.

2. Mediul demografic

Grecia are aproximativ 11.000.000 locuitori, dintre care aproape jumatate locuiesc în marile orase. Capitala, Atena, numara pana la 3.700.000 locuitori daca includem si Pireul, cel mai mare port al Greciei. Salonicul are 1.000.000 locuitori, în timp ce Patras, Larisa, Heraklio si Volos numara de la 200.000 la 900.000 locuitori. Celelalte orase sunt mai mici. In afara oraselor exista numeroase sate, raspandite pe întreg teritoriul statului. In cautarea unui loc de munca dar si a unui standard de viaţa ridicat, o mare parte a populaţiei din mediul rural a emigrat spre orase si în strainatate. SUA, Australia si Canada au fost unele dintre destinatiile predilecte pentru emigrare la începutul secolului al XX-lea. Insa începand din anii ‘60, cei mai mulţi greci emigranţi au plecat spre Europa de Vest. Astazi, nu se mai pune problema emigrarii ci a întoarcerii. Iar plecarea din mediul rural este mai puţin intensa decat în trecut. Multe familii tinere au ales de bunavoie sa locuiasca în mediul rural si sa încerce sa

isi construiasca un viitor acolo. Statul îi ajuta în diferite moduri. Printre altele, prin programe de descentralizare administrativa si economica. Statistici: Natalitate 10,1 la mie, mortalitate 9,3 la mie;popoulaţie urbana 63%. Greci 98%, aromani, turci, albanezi.Circa 3 milioane de greci traiesc în strainatate.Cele mai populate zone sunt Atica (datorita prezenţei conurbaţiei Atena-Pireu), ce grupeaza peste 1/3 din populaţia ţarii, Campia Macedoniei (peste 200 loc./kmp), Insulele Ionice (Korfu, 155 loc./kmp), Lesbos, Samos, V Peloponesului(80 loc./kmp).Valori mai scazute ale densitaţii populaţiei se întalnesc în Creta (60 loc./kmp), Epir (35 loc./kmp) şi E Peloponesului (25 loc./kmp).Valorile cele mai scazute sunt în republica autonoma a calugarilor de pe Muntele Athos (4 loc./kmp). Pe langa vorbitorii de greaca exista şi cateva limbi vorbite de minoritaţi.Cele mai importante limbi ale minoritaţilor sunt: -albaneza -aromana (în Grecia centrala, cca. 100.000 vorbitori activi din grupa aromanilor, sau chiar a vlahilor, cca. 300.000 de vorbitori activi) -bulgara (30.000) -macedoneana -turca, în Tracia Aproximativ 95% din populaţie aparţine Bisericii Ortodoxe Greceşti. Aceasta Biserica cunoaşte o influenţa importanta asupra formarii grecilor ca adulţi. Pe langa ortodoxism, în Grecia exista şi comunitaţi musulmane, catolice, protestante sau iudaice.

3. Mediul economic

Cea mai saraca dintre tarile Uniunii Europene, avand insa un PIB/loc. mai ridicat decat orice tara din regiune, Grecia dispune de resurse miniere relativ variate: lignit, bauxita, magneziu, apoi minerale de fier, nichel, petrol, marmura, cu prod. modeste in general, cu exceptia lignitului, bauxitei, marmurei. Industria, sustinut dezvoltata in ultimele decenii, contribuie cu peste ¼ la formarea PIB, antreneaza 1/5 din populatia activa; produce, intre altele, alumina, aluminiu, feroaliaje, nave maritime, ingrasaminte chimice, ciment, textile, ulei de masline, tigarete, bauturi. Principalele centre industriale sunt Atena si orasele din jur (Pireu, Aspropirgos, Elefsis etc.), apoi Salonic, Volos si Patras. Agricultura este dominata de sectorul vegetal. Se cultiva cereale, bumbac, tutun, sfecla de zahar. Culturi specifice sunt maslinul, cu o larga raspandire teritoriala, vita de vie, citricele. Zootehnia este axata pe cresterea ovinelor si caprinelor. Este inca bine dezvoltata apicultura, iar pescuitul se afla in crestere.

Agricultura moderna este evidenta in special in marile campii din N tarii. Grecia dispune de o puternica flota maritima, care, alaturi de turism, contribuie la acoperirea partiala a deficitului balantei comerciale. Principala problema economica a Greciei o reprezinta persistenta dificultatilor sectorului de stat, in pofida aplicarii unor masuri nepopulare, de austeritate; acestea au avut ca efect pozitiv reducerea, ptr. prima oara dupa 1973, a inflatiei sub 10% anual in 1995. Datoria publica ramane considerabila, ca si datoria externa, de altfel, care se apropie de 42 md $. Domeniile preferate: Principalele domenii in care grecii au investit sunt: telecomunicatiile, industria alimentara, sectorul bancar, asigurarile si investitiile financiare. Practic, din intregul capital investit, 58% se regaseste in domeniul telecomunicatiilor, 18% in cel al industriei alimentare, 8% in productie, 6% in sectorul bancar, 3% in retele de distributie si 1% in constructii. Programe de asistenta: In anul 2002, a fost elaborat cel de-al doilea program pe 5 ani de Ajutor pentru Dezvoltare pe perioada 2002-2006, o importanta parte a acestui program fiind Planul Elen pentru Reconstructia Economica a Balcanilor (HIPERB). In conformitate cu obligatiile sale ca membru al UE si al Comitetului de Asistenta pentru Dezvoltare al OCDE, Republica Elena s-a angajat sa aloce anual 0,20% din produsul Intern Brut pentru sprijinirea dezvoltarii internationale. Industria turistica este una dintre cele mai banoase pentru economia Greciei. Tara aceasta cu numai 10 milioane de locuitori dar atata istorie, apare in majoritatea topurilor cu cele mai bune destinatii de vacanta.

4. Mediul tehnologic

Navigaţia este un sector dinamic în economia ţarii şi un reprezentant eficient al Greciei în lume. Flota comerciala a Greciei se afla pe locul 5 mondial ca putere marina şi reprezinta 50% din flota Uniunii. In ceea ce priveşte sectorul bancar, liberalizarea sa, bazata pe decizia guvernului de a implementa servicii de control în mai toate bancile controlate de catre stat, a atras dupa sine un val de consolidari, permiţand extinderea lor în Balcani. Grecia şi-a modernizat infrastructura într-un ritm accelerat cu ajutorul fondurilor furnizate de catre Uniunea Europeana şi de catre Banca Europeana de Investiţii. Au fost realizate 6 proiecte care au transformat ţara, îmbunataţind traficul şi înlesnind transportul navetiştilor şi al vizitatorilor pentru anii ce vor urma : -Autostrada Egnatia (687 km) trece prin nordul Greciei şi leaga portul din nord-vest, Igoumeniţa cu graniţa turceasca în Tracia; este cea mai mare şosea în construcţie din Europa, fiind inclusa în reţeaua de drumuri de tranzit Trans-Europene. Este un proiect de o extrema importanţa pentru atingerea ţintelor unice pe piaţa

europeana, o şansa pentru crearea de noi locuri de munca şi o coeziune financiara pentru statele membre UE. Are 9 axe stradale perpendiculare care leaga Grecia de Albania, de FYROM, de Bulgaria şi de Turcia.

-Podul Rio-Antirio ce uneşte Peloponezul de Grecia continentala de-a lungul ţarmului nordic al Golfului de Corint, este unul dintre cele mai impresionante proiecte din Europa. Aceasta lucrare a modernizat întregul sistem de transport din partea de vest a ţarii. Joaca, de asemenea, rolul de legatura principala a Greciei cu Europa de Vest prin intermediul cailor maritime ce leaga Grecia de Italia. A devenit cel mai lung pod suspendat din Europa.

-Aeroportul internaţional « Elefterios Venizelos« din Atena. Se afla în Spata şi este unul dintre cele mai moderne aeroporturi din lume.

-Metroul din Atena vine în prelungirea uneia dintre cele mai largi infrastructuri de proiecte în construcţie în Europa de astazi. -Ruta « Attiki Odos» ce leaga Eleusis, în vestul capitalei, cu aeroportul cel nou. Ruta « Attiki Odos» este parte a autostrazii Patras-Corint- Salonic-Evzoni. -Autostrada Patras-Corint-Salonic-Evzoni este, de asemenea, parte a Reţelei Transeuropene de Drumuri.

5. Mediul natural

Grecia ocupa partea sudica a Peninsulei Balcanice si circa 2000 insule din Marea Egee, Marea Mediterana si Marea Ionica. Grecia continentala are un tarm sinuos cu golfuri si peninsule; cu exceptia partii de V a Macedoniei, nici un punct al tarii nu se afla la mai mult de 60 km de tarm; in apropierea tarmului sunt numeroase insule separate de continent prin canale. Relieful este predominant muntos (4/5 din teritoriu). Astfel, in partea continentala se afla muntii Rodopi (in N, la granita cu Bulgaria), masivul Olimp (2917 m), muntii Pindului (2637 m) si muntii Peloponesului (2407 m). Insulele au si ele un relief accidentat (800-1000 m alt.), in insula Creta trecand de 2400 m. Campiile ocupa suprafete mai mari doar in N tarii (Campia Thessaliei, Campia Macedoniei). Seismele sunt frecvente, iar activitatea vulcanica se face simtita in ins. Thira/ Santorin. Clima este mediteraneana, cu veri toride (iulie – 27 C la Atena), temperate de brize pe litoral si de altitudine in restul tarii. Iernile sunt blande si umede, ploioase in S si aspre, cu zapezi, in muntii dinN. Precipitatiile, in general reduse (Atena, circa 400 mm/an), sunt mai bogate in NV. Raurile au debite variabile, foarte scazute in timpul verii, mai importante fiind Vardarul/Axios, Aliakmon, Struma/Strymon, Nestos/Mesta, Maritsa/ Evros. Alaturi de formatiuni tipic mediteraneene, se intalnesc paduri (20% din teritoriul tarii) de stejar, fag, conifere si pajisti de munte. Fauna este asemanatoare celei din Europa Centrala ( lupi, ursi, jderi); in rest, sunt dominante elemente mediteraneene (sacali, porci spinosi, capre salbatice). Numeroase pasari din N si centrul Europei poposesc in anotimpul rece pe teritoriul Greciei.

Principalele resurse naturale in Grecia ; bauxita, lignit, magneziu, petrol, marmura, zinc, nichel,plumb, hidroenergie, grau, fructe şi legume, tutun, masline, sare, sfecla de zahar, struguri, bumbac, vite.

6. Spectrul politic al mediului investitional

Investitiile in Grecia : Progresele recente înregistrate în peisajul economic grecesc au ridicat Grecia pe o poziţie mai înalta în cadrul investiţiilor internaţionale. Grecia a patruns ca economie de piaţa cu drepturi depline, dar şi ca o punte catre un camp regional comercial mai larg în sud-estul Europei, inclusiv în Cipru. Pe de alta parte, multe acţiuni economice comune sunt în curs de desfaşurare în Balcani, unde Grecia joaca un rol esenţial în afaceri. Grecia deţine primul loc în cadrul investiţiilor straine directe din Serbia şi Muntenegru, din FYROM, locul al doilea în Albania, şi poziţia a treia în Bulgaria şi Romania. Comert exterior: produse industriale, produse agro-alimentare, produse petroliere, materii prime si semifabricate si import: bunuri de capitasl, bunuri de larg consum, combustibili, lubrifianti, materii prime. Principalii parteneri la export: Germania, Franta, Italia, Japonia si la import: Germania, Italia, SUA, Franta, Marea Britanie, Olanda, Elvetia.

7 .Mediu socio-cultural

Cultura Greciei a evoluat de-a lungul a mii de ani, avand radacini puternice în civilizaţiile sale precursoare miceene şi minoene, continuand cu aşa-zisa civilizaţie a "Greciei clasice", influenţata şi puternic influenţand cultural Imperiul Roman, respectiv penetrand pana în vremurile Renaşterii prin Imperiul Bizantin, pentru ca sa renasca dupa perioada dominaţiei Imperiului Otoman prin razboiul purtat pentru cucerirea independenţei şi crearea statului modern grec. Grecia este adesea considerata ca fiind leaganul civilizaţiei europene. Oraşul Atena a fost centrul cultural al lumii Greciei antice, iar Partenonul un simbol de durata al culturii Greciei şi a civilizaţiei europene. Datorita poziţiei sale geografice, Grecia a reprezentat mereu o punte de trecere care lega Europa de Asia, de Marea Egee şi de Marea Mediterana,sudul Europei de Pamantul Sfant şi mai departe de Nordul Africii. Influenţe din toate aceste teritorii s-au întalnit aici şi şi-au lasat amprentele culturale în ţinuturile locuite de greci, creandu-se în acest fel ceea ce se cheama identitatea culturala greaca. Aceste influenţe au fost întotdeauna readaptate şi reformulate cu succes de catre greci pentru a se potrivi cu viziunea greaca

despre lume şi viaţa. In afara de moştenirea culturala reînnoita, Cultura neogreaca a dezvoltat noi moduri de expresie care s-au facut remarcate pe plan mondial. Neindoielnic, Grecia este una dintre cele mai stralucite civilizatii ale Antichitatii. Marturie stau neasemuitele sale simboluri. Templele se impun prin simplitate si perfectiune artistica. Probabil ca cel mai impozant monument este Cetatea Acropole din Atena, care cuprinde Partenonul, Propileele, templul Zeitei Atena Nike, Erehteionul, cu vestitele cariatide. Sculpturile si picturile sunt si ele perfecte. Literatura greaca este plina de nume cu greutate: Homer, Hesiod, Eschil, Pericle, Sofocle, Euripide, Aristofan. Filozofii greci sunt reprezentativi: Tales din Milet, Heraclit, Pitagora, Socrate, Platon, Diogene, Aristotel. Istoria este ilustrata de Herodot, Tucidide. Muntele Athos, simbol al crestinismului, este un permanent loc de pelerinaj pentru credinciosii din intreaga lume.

8.Concluzii

1 Grecia este una dintre cele mai spectaculoase tari a continentului European prin “bogatia” valorilor culturale si istorice, precum si de turismul pe care il are aceasta tara . 2 Investitile si democratia a facut din Grecia o destinatie turistica pentru majoritatea turistilor europeni si nu numai. 3 Desi a avut probleme cu emigrarea in sex XX in ziua de azi nu se mai pune acesta problema, tinreri sunt sprijiniti de statul Grec si recompenstati pentru a ramane si a-si face un viitor in Grecia 4 95% din populaţie aparţine Bisericii Ortodoxe Greceşti. Aceasta Biserica cunoaşte o influenţa importanta asupra formarii grecilor ca adulţi . Nu exista regiune în Grecia, oricat de izolata şi îndepartata ar fi ea, care sa nu aiba biserica. 5 În Grecia femeile au exact aceleasi drepturi cu barbaţii. Orice fel de discriminare este interzisa prin lege. 6 Sportul, atletismul în genere, aşa cum îl cunoaştem noi astazi, s-a nascut în Grecia. „Minte sanatoasa în trup sanatos”, spuneau mai întai vechii greci, care dadeau o foarte mare importanţa antrenamentului sportiv al tinerilor, ca parte a ansamblului educaţional. 7 Ca o ultima concluzie Grecia este un model pentru multe tari Europene, datorita cresterii economice de care e avut parte .

9. Bibliografie

1. Internet www.wikipedia.org 2. Internet www.europa.eu 3. Internet www.greecetravel.com 4. Atlasul lumii

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF