Limbaj Arhitectural 2

May 15, 2018 | Author: Şerbu Catalin | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Limbaj Arhitectural 2...

Description

3. COMPOZITIA ANSAMBLULUI IERARHIE Ierarhia reprezinta ordonarea , organizarea unui ansamblu cat si subordonarea unor elemente fata de un principiu ordonator. In acest exemplu , principiul de compozitie al acestui ansamblu este axul principal al drumului. Toate elementele (fatada universitatii , statuile , frontoanele cladirilor adiacente pietei , cat si interventia noua) respect un aliniament dictat de axul bulevardului.

DOMINANTA In cadrul ansamblului ales , nu poate fi vorba de o dominanta a spatiului. Capatul de perspectiva in directia bisericii nu este centrata si nici suficient de mare pentru a putea deveni dominanta. De asemenea elementele ce compun piata sunt intr-o relatie de simetrie , pastrand astfel egalitatea.

ACCENT Datorita materialitatii si formei interventiei , ea poate fi considerata un accent. Aceasta se abate de la simetria pietei prin volumele de diverse dimensiuni cat si prin pozitionarea lor. In acelasi timp lipsa detaliilor si tratarea simpla a inchiderii contrasteaza cu stilul decorat al frontoanelor cladirilor pozitionate perimetral in jurul pietei.

EGALITATE Egalitatea poate fi perceputa in aliniamentul statuilor ( prin dimensiunea si pozitionarea acestora) , in tratarea fatadelor cladirilor ( ambele prezinta coloane de aceleasi dimensiuni , au aceeasi forma , etc)

COMPLEMENTARITATE Aceasta se refera la relatia dintre elemente ce detin caracteristici contrare dar cu pondere egala in perceptie. In exemplul nostru nu se regaseste complemetaritatea elementelor ,chiar dimpotriva ,interventia mascand relatiile de de egalitate si de ierarhie , in special in momentul apropierii fata de obiect

AXIALITATE

IMETRIE

Piata are forma concava in care se creeaza o artera stradala in punctul de maxim. Astfel se creeaza un ax ce dispune simetric doua fronturi identice. Interventia este formata din elemente asezate asimetric-> contrast . Piata Universitatii capata o reprezentativitate simbolica prin pozitionarea acesteia la km 0 al capitalei, fiind si locul unde au avut loc majoritatea manifestatiilor din timpul Revolutiei este considerata o zona simbolica pentru noile inceputuri ale Romaniei. Piata capata si o puternica valoare culturala prin prezenta Universitatii, considerata cel mai important reper cultural din cadrul orasului.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF