Kurum Kulturu Stratejileri Ve Risk Yonetimi ISO 3100 (Makale)

June 12, 2018 | Author: Ali Riza DEGER | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Kurum Kulturu Stratejileri Ve Risk Yonetimi ISO 3100 (Makale)...

Description

KURUM KÜLTÜRÜ STRATEJİLERİ STRATEJİLERİ VE RİSK YÖNETİMİ ISO 31000 31000 Son zamanlarda iş dünyasında yapılan bazı araştırmalara araştırmalara göre, ekonomi k literatürdeki li teratürdeki yerini uzun zamandır korumaya devam dev am eden, aile ail e şirketlerindeki şirketle rindeki “Kurum “Kurum Kültürü” tabirinin, tabirini n, sadece aynı ölçüt/oran’lı öl çüt/oran’lı amblem amble m ve yazı karekterleriyl karekterle riyle, e, kurum veya vey a şirketlerle şirketl erle ilgili il gili basılı ve görsel materyallerden materyalle rden oluşmadığını bilenl bil enlerin erin sayısındaki sayısındaki artış, artış, son derece sevindirici sevi ndirici... ... Bildiğimiz klasik kl asik tarifiyle... tarifiyle... Kurum Kültürü; belirli bir organiza organizasyon syon şeması içinde, iş bölümleri bö lümleri çerçevesinde tanımları ile il e belirlenmi belirl enmişş görevleri ifa ederek, “Ortak “Ortak Bir Amaca Ulaşmak İçin...” İçi n...” birlikte birli kte hareket hareket eden kurum veya vey a şirket çalışanlarının, ki şilerden şil erden bağımsız bağımsız olarak, olarak, kurumsal davranışlarını davranışlarını yönlendi yönl endiren... ren... Standartlar... Standartlar... Kurallar... Değ Değerle erler... r... İnançlar... İnançlar... ve Anlayışlar... bütünüdür. Ve de çalışanların çalışanların aidiyet aidiy et duygusu için en önemli öne mli motivasyon kaynağıdır. kaynağıdır.

Kurum Kültürü’nün Stratejik Yönetimi ise... “Ortak “Ortak bir b ir amaca amaca ulaşmak ul aşmak için”, kurulduğu günden bu güne bir kurumun kurumun var olma ol ma nedenini ve bunu kimler için yaptığını yaptığını ortaya koyan ye ri anlatan anlatan Vizyon, tüm bunları gerçekleştirirken bağlı Misyon, gelecekte ulaşmak istediği yeri kalmayı taahhüt taahhüt ettiği e ttiği Değerler bazında, orta ve uzun vade de gerçekleştirmek gerçekleşti rmek istediği isted iği Amaçları belirle bel irlemek mek ve bunları “tüm riskle ri skleri ri de dikkate alarak” alarak” daha kısa vadeli Hedefler haline getirerek, ge tirerek, kurumun kaynaklarını kaynaklarını harekete h arekete geçiren, yöneti m tarzıdı tarzıdır!.. r!.. Bu yönetim tarzında ve Risk Yönetiminde yer alan tanımlardan... varlık nedeni ni (5N 1K - Kimler Kiml er için... Neler Nel er yaptığı yaptığını... nı... Nerede yaptığını... yaptığını... Misyon; Kurumun varlık Ne Zaman’dan bu yana yaptığını... yaptığını... Neden Nede n ve Nasıl yaptığını...) yaptığını...) ifade i fade eder. Kurumun ulaşmayı arzu arzu ettiği gelecek gele cek ve ulaşılabili ulaşılabilirr ideallerdir. ideallerdir. Geleceği planlama ve Vizyon; Kurumun şekill şeki llendirme endirme çabası çabasıdır. dır. (Doğru işleri; işle ri; doğru doğru yer ve zamanda, zamanda, doğru şekilde şeki lde yapmaktır.) yapmaktır.)

Değerler; Kurumun Kurumun iilkele lkeleri ri ve yönetim kuralları kuralları ile iş hayatına hayatına bakışını bakışını,, felsefesini felse fesini ve inançlarını yansıtır. yansıtır. (Dürüst ve adil olmak, ol mak, etik değerlere değerl ere ve rekabete rekabete saygı duymak, meslek mesle k kurallarına ve iş i ş kanunlarına göre profesyonel profesyo nelce ce davranmak, ekip eki p çalışmasına çalışmasına ve i şbirliğine şbirli ğine inanmak, inanmak, müşteri memnuniyetini memnuniyetini her zaman zaman ön planda tutmak ve nitelikli nitel ikli hizmet üretmek, üretmek, gelişime geli şime açık açık olmak ve katma değer yaratmak, yaratmak, kurumsal ve sürdürülebi lir li r sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkm çıkm ak...) Amaçlar; kurumun kurumun değerlerini ön planda tutar tutarak, ak, misyon ve vi zyonla uyumlu bir şekilde, ulaşılmak istenen iste nen gerçekçi sonuçları, ifade eder. ise ; kurum amaçlarının amaçlarının gerçekleştiril gerçekleş tirilmesine mesine yönelik, yönel ik, tanımlanmış tanımlanmış bir zaman dili di limi mi Hedefler ise; içinde nitelik ve nicelik nicel ik cinsinden cinsinde n ifade edilebilen, özellikli özel likli ve ölçülebilir alt açılımlardır. açılımlardır. Her yönü ile i le inandığımız inandığımız ve aidiyet duygusu ile çalışanı çalışanı veya üyesi olmaktan mutluluk duyduğumuz Kurumumuz’un, belirle bel irlenen nen kısa vadeli vadel i hedefleri hedef leri doğrultusundaki amaçlarına amaçlarına uzun vadede ulaşabilmesi için mutlaka risk faktörlerini dikkate almak ve risk risk yönetimi il e ilgili ilgi li süreçleri saptamakta büyük yarar var... diye düşünüyorum. (Durum Analizi Analiz i - İç Tetkikle Tetkiklerr - Dış Etkenler - Performans Ölçümleri - Raporlama - Değerlendirme - Stratejik Planlar Pl anlar ve Start...) Start...)

Genel anlamda Risk Faktörü; sürdürülebil sürdürüle bilir ir gelişme de, belirsizliklerin, hedeflerimiz üzerindeki etkileşi etkil eşimidir. midir. Özellikle günümüz dünyasında gittikçe artan artan belirsizl bel irsizlikler, ikler, kurumların sürdürülebili sürdürülebi lirr rekabet ve karlılık gücünü yakından etkilemekte etkil emekte ve hedeflere hedef lere ulaşmadaki ulaşmadaki belirsizl bel irsizliğin iğin yaratacağı yaratacağı olası riskle ri sklerle rle başa çıkmak çıkmak için, i çin, “risk “risk yönetimi” yöne timi” kritik bir “disipli “disi plin” n” olarak iş dünyamızdaki yerini ye rini almaktadır. almaktadır. Kurumsal risklerimi riskl erimizin zin temel kaynağı, kurumlarımızın kurumlarımızın rakiplerine rakipl erine göre daha daha za yıf olduğu noktalardır. noktalardır. Potansiye P otansiyell risklerimizin riskle rimizin sistematik olarak ol arak saptanması ve önümüze çıkacak çıkacak fırsatların fırsatların da değerlendi değerl endirerek, rerek, olası zararların zararların etkilerini etkil erini azaltacak yönde, verile veri lere re dayalı dayalı kararların kararların ortaya konması ISO 3100 31000 0 Risk Yönetimi Yönetimi’nin ’nin standartlarıdır. standartlarıdır. Kurumsal risklerimi riskl erimizi zi belirlemek için de; tüm kurum veya v eya sayının sayının fazla f azla olması halinde hali nde departman çalışanlarıyla çalışanlarıyla yapılacak, kartvizitle rde yazan sıfat ve unvan’l arın arın toplantı salonu dışında bırakıldığı, bırakıldığı, özel likle li kle şirket dışında dışında ve mümkünse 1 gece ko naklamalı “Çalıştay”lar neticesinde, neticesi nde, tüm katılımcıları katılımcıların n katkı ve önerileriyle öneril eriyle ortaya çıkan çıkan ve de sonuçtaki oylamalarla oyl amalarla kesinle kesi nleşen şen safhada, bizi amaçlarımıza amaçlarımıza ulaştır ul aştıracak... acak... hedefle hedef lerimizi rimizi gerçekl gerçekleştirebilmemi eştirebilmemizz için, (Yani.. . Güçlü Güçlü ve Zayıf yönlerimi yönl erimizi, zi, önümüzdeki Fırsatlar ve Tehdit Swot Analizi yapmamız (Yani... unsurlarını dikkate alarak ortaya ortaya koymamız.) koy mamız.) gerekiyor. gerekiy or. (SWOT... Strenghts + Weaknesses Weaknesse s + Opportunities Opportunitie s + Threats) Threats)

Swot Analizi ile ilgili çalışma yaparken, kendimize sormamız gereken sorular ise... Güçlü Yönlerimizin Yönle rimizin Saptanmasında... Saptanmasında... *Kurumunuzda sizi heyecanlandıran heyecanlandıran şeyler? şeyl er? *Yönetici *Yöneticiler ler ve çalışanlar çalışanlar arası motivasyon? moti vasyon? *Rakipl *Rakiplerden erden üstün ve güçlü noktalarımız noktalarımız nele n elerdir? rdir? *Pazar payı ve pazarda nel eri daha iyi yapıyoruz? *Başkaları, *Başkaları, güçlü yanlarımız olarak neleri nel eri görmektel görmekteler? er? *Hangi *Hangi işlerde işl erde daha güçlüyüz? (Ma ( Marka, rka, Patent, P atent, Ürün, Ürün, Hizmet ve Kalite Kali te Yöneti Yönetimi) mi) Zayıf Yönlerimizin Yönlerimi zin Saptanma Saptanmasında... sında... *Neleri *Nele ri yanlış yapıyor yapıyor ve ne gibi riskle r taşıyoruz? *Neleri değiştirmeye deği ştirmeye ve iyileş iyil eştirme tirmeye ye ihtiyacımız ihtiyacımız var? var? *Başkaları *Başkaları hangi konularda bizde n daha daha iyiler? iyi ler? (Rekabet Şartları) Şartları) *Başkalarını *Başkalarının n gözüyle ne gibi zayıflıklarımız zayıflıklarımız var? (Kalite ( Kalite Belgeleri Belge leri ve Sertifikalar) Sertifi kalar) Fırsatların Saptanmasında... *Pazarda *Pazarda ne gibi ilginç il ginç gelişmel geli şmeler er yaşanıyor? *Ar-Ge ve önümüzde duran fırsatlar neler? *Teknoloji *Teknoloji ve pazarda pazarda oluşan değişimler? değişiml er? *Hükümet *Hükümet ve ekonomi e konomi politikalarındaki politi kalarındaki değişiklikler? değiş iklikler? *Sosyal *Sosyal ve v e kültürel yapıdaki yapıdaki değişimler? Tehditlerin Saptanma Saptanmasında... sında... *Önümüzde *Önümüzde ne gibi engeller engelle r var? var? *Rakipl *Rakiplerimi erimizz ne durumdalar? durumdalar?

*İş ürün veya vey a hizmet hizme t standartlarında yeni bir değişim deği şim söz konusu mu? *Değişen *Değişen teknoloji her hangi bir şekilde bizi bi zi tehdit ediyor mu? *Hükümet, *Hükümet, ekonomi politikaları pol itikaları ve yeni kanun değişiklikleri? değişikl ikleri? *İnternet ve sosyal medya medy a da uyum uy um sorunları yaşanıyor yaşanıyor mu? *Bütçe *Bütçe ve finansal sorunlarımız sorunlarımız var mı? Yoksa Yoksa hangi durumlarda çıkabili çıkabilir? r? şeklinde şekl inde,, daha daha önce yaşanan örnekler örnekle r de dikkate di kkate alınarak, alınarak, tüm konul ara göre göre sıralanabili r!.. Bu çalışma neticesi nde kurumsal kültürümüzün oluşumunda en büyük risk risk faktörünü f aktörünü teşkil eden zayıf yönlerimizi yönle rimizin, n, tüm katılımcıların katılımcıların müşterek müşte rek mutabakatı mutabakatıyla yla netleşmesi netle şmesinden nden sonra, bunların güçlendirilme güçlendi rilmesi si amacıyla, amacıyla, “Kurumsal “Kurumsal Risk Yönetiminde... Yönetimi nde...”” mevcut durumdan durumdan - hedef  duruma duruma geçiş döneminde, risk faktörlerinin bile şenleri şenleri ile iç ve dış etkenler dikkate alınarak; alınarak; *Problemlerin, açık açık ve şeffaf şeff af bir şekilde şeki lde tanımlanması... tanımlanması...

*Süreçleriyle, *Süreçleriyl e, çözüm önerilerini öneril erinin n ortaya ortaya konması... *Sorumluluk duygusu yaratılarak, yaratılarak, çözüm ekibini ekib inin n belirlenmesi... bel irlenmesi... *Gerekl *Gereklii planlamayla, kaynak ve desteğin deste ğin sağlanması... sağlanması... *Performans ölçümleriyle, durumun raporlanması ve değerlendirilmesi... *Risklerin, *Riskleri n, tehditlerden tehditle rden arındır arındırılarak ılarak sürekli iyi leştirmelerle fırsatlara fırsatlara dönüştürülmesi dönüştürülme si ile kazanç ve karlılığın arttırılması arttırılması... ... esas’tır. Kurum Kültürü ve risk yönetiminde, yönetimi nde, bizleri motive edecek kısa bir slogan da en büy ük Daha mutlu bir gelecek gele cek için... yardımcımız olacaktır. Daha

Sevgiyle kalın. ALİ RIZA DEĞER

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF