Koordinat sistemleri-I
July 29, 2018 | Author: Omü Jfm Platformu | Category: N/A
Short Description
Download Koordinat sistemleri-I...
Description
1. KOORDNAT SSTEMLER
Matematiin temel kavramlarndan kavramlarndan biri olan koordinat sistemleri, n -boyutlu uzaylarn tanmlanmasnda ve incelenmesinde kullanlan analitik ve geometrik kavramlar topluluudur. Uygulamal mühendislik bilimlerinin çalma alan, yaygn olarak iki ya da üç boyutlu uzayda tanmland için kullanlan koordinat sistemleri de iki ya da üç boyutludur .
Bir noktann konumu n-boyutlu uzayda sral n tane say ile belirlenir ve bu saylara noktann koordinatlar denir. Tanml her koordinat sisteminde her sral say tek bir noktay gösterir ve (X 1, X2, ««Xn) eklinde tanmlanr.
Koordinat sistemleri tek boyutlu, iki boyutlu ve üç boyutlu olarak ayrlabilir. Tek boyutlu koordinat sistemlerine örnek olarak sadece yükseklii ölçülmü olan bir yükseklik koordinat sistemi, iki i ki boyutlu koordinat sistemine örnek olarak X ve Y koordinatlar ölçülmü olan yersel koordinat sistemleri, 3 boyutlu koordinat sistemine örnek olarak X,Y,Z koordinatlar ölçülmü olan GPS koordinat sistemi verilebilir.
Teknolojik gelimeler nda jeodezik çalmalarda kullanlan nokta koordinatlarnn üç boyutlu belirlenmesi gerekli ve kolay bir ilem olmutur. Bu nedenle koordinat sistemleri ve nokta koordinatlar üç boyutlu olarak tanmlanmaktadr.
Arazi çalmalarnda koordinat kullanlan ve daha sonraki çalmalarda kullanlacak noktalarn birbirlerine göre konumlarn belirlemek gereklidir. gereklidir. Bu nedenle noktalarn belli bir balangca (orjine) olan uzaklklar yada açlar belli eksen yönlerinde ölçülerek saysal deerler verilir. Orjin noktasnn saysal deeri sfr alnarak verilen bu deerlere nokta koordinat denir ve bu ekilde tüm noktalarn birbirine göre koordinatlar yani konumlar belirlenmi olur. Boyutlarna göre tanmlanm koordinat sistemleri tek boyutlu (1D), iki boyutlu (2D) ve üç boyutlu (3D) olarak verilebilir.
1.1. Tek Boyutlu Koordinat Sistemleri
Genel jeodezik çalmalarda yükseklik koordinat sistemleri için kullanlan bir boyuttur. Özellikle nivelman koordinat sistemleri için deniz seviyesinden olan yükseklik ölçülerek elde edilir. Teknolojik yetersizlikler ve uygulama kolayl açsndan yatay ve düey alarn ayr olarak kurulduu durumda daha çok kurulmu ve kullanlmtr. Her nokta için tek bir yükseklik deeri verilerek elde edilir. Eer bir bölge için yükseklik haritas (eyükseklik erisi haritas) yaplacaksa bir balangç noktasna herhangi bir yükseklik deeri verilerek lokal olarak bu harita elde edilebilecei gibi ortalama deniz yüzeyine göre koordinat koordinat belirlenmi nokta bala ngç noktas olarak kullanlarak da direk çözüm elde edilebilir.
RS 5 182.93
RS 5 172.36
RS 5 180.60
RS 5 175.63
1.1. ki Boyutlu Koordinat Sistemleri
Arazide noktalarn birbirine göre durumlarn belirlemek için yatay bir düzlem içerisinde birbirine dik olan iki doru kullanlr. Bu dorularn oluturduu sisteme iki boyulu dik (kartezyen) koordinat sistemi denir. Matematikte kullanlan koordinat sistemleri sa-sol dorultusu X ekseni, yukar-aa dorultusu Y eksenidir. Haritaclkta ise bu durum terstir. Ordinat ekseni olarak adlandrlan adlandrlan Y ekseni daima dou-bat (sa-sol) (sa -sol) yönünü, abris olarak adlandrlan X ekseni de kuzey-güney ( yukar-aa) yönünü göstermektedir. Bunun nedeni, matematikte kullanlan açlarn balangç yönü +X olup art yönü saat ibresini tersi yönündedir. Haritaclkta kullanlan aletlerin tümünde aç daireleri saat ibresi yönündedir. Matematikte kullanlan formüllerin deimemesi için jeodezik koordinat eksenlerinin yönü deitirilmi ve aç balangc olarak da kuzey yön alnmtr.
+Y
-X
+X
+X
-Y
Matematik Koordinat Sistemleri Si stemleri
-Y
N E S K E T A N D R O
ABSS EKSEN +Y
-X
Jeodezik Koordinat Sistemleri
Yukardan da görüldüü üzere bir koordinat sistemi tanmlanrken koordinat sisteminin balangç (orjin) noktas, eksenlerin says ve art yönü ve eksenler arasndaki açnn tanmlanmas gereklidir. gereklidir. Jeodezik çalm alarda genelde dik (kartezyen) koordinat sistemleri tanmlanr ve kullanlr.
ki boyutlu uzayn geometrik yapsna uygun olarak kurulmu farkl parametrelerle ifade edilen birçok koordinat sistemi tanmlanabilir. ki boyutlu uzayda koordinat sistemi {P 0, P1, P2, P3}olarak tanmlanan dört noktann oluturduu P0 P1 ! i , P0 P2 ! j birim vektörlerin tanmlad iki eksenli bir sistemdir.
P1
i
P0 P2
ekil 1. ki boyutlu uzayda koordinat çats
ekil 1¶de gösterilen koordinat çatsnda; P 0 sistemin balangç (orijin) noktasn, P1 ve P2
ise eksenlerini
tanmlamaktadr. Bu koordinat çatsnda herhangi bir noktann konumu a i deerleri skaler büyüklükler olmak üzere,
2
P0 P ! § a i P0 Pi ! a 1 i a 2 j T
T
(1)
i !1
vektörel eitliiyle elde edilir. ki boyutlu uzayda herhangi bir noktann konumunu belirlemek için kullanlan reel saylar ikilisine noktann parametreleri yada ksaca noktann koordinatlar denir. Koordinat deerleri her nokta için daima deiik ve tek anlaml koordinat fonksiyonlaryla tanmlanrlar. Yani her noktann koordinat fonksiyonlar, koordinat parametrelerinin seçimine bal olarak bir sistem içerisinde belirlenir. Bu nedenle (X1, X2) eklinde tanmlanm koordinatlar daima iki boyutlu uzayda {P 0, P1, P2}çatsnda tanmlanm bir sisteme göre tanmlanmlardr.
2.1.1.
Üç Boyutlu Koordinat Sistemleri
Üç boyutlu uzayn geometrik yapsna uygun olarak kurulmu farkl parametrelerle ifade edilen birçok koordinat sistemi tanmlanabilir. Üç boyutlu uzayda koordinat sistemi {P 0, P1, P2, P3}olarak tanmlanan dört noktann oluturduu P0 P1 ! i ,
0
2
!
,
0 3
! k
birim vektörlerin tanmlad üç eksenli bir sistemdir. XHA Eks
2 0
k
ekil 1. Üç boyutlu uzayda koordinat çats
3
ekil 1¶de gösterilen koordinat çatsnda; P 0 sistemin balangç (orijin) noktasn, P 1, P2 ve P3 ise eksenlerini tanmlamaktadr. Bu koordinat çatsnda herhangi bir noktann konumu a i deerleri skaler büyüklükler olmak üzere,
3
P0P ! § a i P0Pi ! a1 i a 2 j a 3k T
T
T
(1)
i !1
vektörel eitliiyle elde edilir. Üç boyutlu uzayda herhangi bir noktann konumunu belirlemek için kullanlan reel saylar üçlüsüne noktann parametreleri yada ksaca noktann koordinatlar denir. Koordinat deerleri her nokta için daima deiik ve tek anlaml koordinat fonksiyonlaryla tanmlanrlar. Yani her noktann koordinat fonksiyonlar, koordinat parametrelerinin seçimine bal olarak bir sistem içerisinde belirlenir. Bu nedenle (X1, X2, X3) eklinde tanmlanm koordinatlar daima üç boyutlu uzayda {P 0, P1, P2, P3}çatsnda tanmlanm bir sisteme göre tanmlanmlardr. Üç boyutlu koordinat sistemleri koordinat çatlarnn geometrik yapsna göre iki gruba ayrlabilirler.
2.1.1.1.
Üç Boyutlu Afin Koordinat Sistemleri
Üç boyutlu afin koordinat sisteminin koordinat çatsn oluturan birim vektörler P0 P1 ! i , P0 P2 ! j , P0 P3 ! k arasndaki iliki belli bir aç ile tanmldr. Bu vektörler birbirine paralel yada yada dik deildir. deildir. Bu özellik sebebiyle koordinat sistem inin eksenleri birbirine göre eik konumdadr ve eik çatl koordinat sistemleri olarak da adlandrlabilirler. Afin koordinat sisteminde birim vektörlerden oluan koordinat çatsna göre üç boyutlu uzayda herhangi bir P noktasnn konumu (1) eitlii de dikkate alnarak,
3
T
T
T
P0 P ! § a i P0 Pi ! a 1 i a 2 j a 3 k i !1
eitliiyle elde edilir. Buradaki a i katsaylar katsaylar noktann afin koordinatlardr. koordinatlardr. Afin koordinat koordinat sisteminde bir n oktann koordinatlar da daima birbirinden farkl ve tek anlaml koordinat fonksiyonlaryla tanmlanr ve (X 1, X2, X3) eklinde gösterilir.
2.1.1. 2.
Üç Boyutlu Ortogonal Koordinat Sistemleri
Üç boyutlu ortogonal koordinat sisteminde siste minde koordinat çatsn tan mlayan birim vektörler vektörler P0 P1 ! i , P0 P2 ! j , TTT
P0 P3 ! k arasndaki açlar birbirine eit ve dik (90º) µdr. Bu özellikten dolay i , j , k çatsnn birim vektörleri üç boyutlu
uzayda P 0 orijin noktasnda her zaman ortogonal yapl koordinat çats oluturmaktadr.
Ortogonal çatnn birim vektörlerinden biri dier iki birim vektörün belirledii düzleme dik ve bu yüzeyin yüzey normali ile çakkt çakktr. r. Bu özellie paralel olarak, ortogonal çatnn birim vektörlerinin tanmlad düzlemler birbirine diktir [
Üç boyutlu uzayda bu tür özelliklere sahip ortogonal çatl koordinat sistemleri geometrik yaplarna göre; kartezyen (doru eksenli) ve erisel (eri eksenli) koordinat sistemleri gibi farkl iki koordinat sistemi eklinde ele alnabilirler. Bu sistemlerde farkl koordinat parametreleri kullanlmasdr, fakat hepsi ortogonal yapdadr ve birbirine dönüümü salanabilir.
y
Kartezyen Koordinat Sistemleri
Üç boyutlu uzayda tanmlanan kartezyen koordinat sistemi basit olmas nedeniyle oldukça fazla uygulama uygulama alan bulmutur. Bu koordinat sisteminin orijini O, öklid uzaynda tanmlanan ortogonal çatnn orijini P 0 ile çakktr. Eksenleri de ortogonal sistemi tanmlayan birim vektörlerle çakktr. Bu sistemde bir P noktasnn konumu o noktadan her bir koordinat eksenine inilen dik boylar ile belirlenir ve noktann dik (kartezyen) koordinatlar olarak adlandrlrlar. (X,Y,Z ) kartezyen koordinatlar + Z P (x,y,z) T
k
T
T
Y
O
i
P¶ X
g
ve - g arasnda deer alabilir.
Bu durumda kartezyen koordinat sisteminde üç boyutlu uzayn herhangi bir P noktasnn konumu,
T
T
T
r ! OP ! x i y j z k
T
(2)
vektörel bants ile elde edilir. Kartezyen koordinat sistemleri Z ekseninin etrafnda döndürüldüünde X ve Y eksenleri 90º aç ile çakyorsa sa sistem, 270º aç ile çakyorsa sol sistem olarak adlandrlr. Bu iki sistem arasndaki fark sadece bir sistemdeki eksenin yönü pozitifken dierinde negatif olmasdr. Bu durum kartezyen koordinat sisteminde yansma olarak adlandrl adlandrlr. r. Kartezyen koordinat sisteminde eksenlerin tanmlad düzlemler daima birbirine diktir. Üç boyutlu uzayda herhangi bir P noktasnn konumu kartezyen koordinatlarla belirlendiinde bu düzlemlere göre de de konumu belirl belirl enmi olur.
Kartezyen koordinat sistemleri üç boyutlu uzayda eksen parametrelerinin sabit ve deiken alnmalar durumuna göre birbirinden farkl konumda E1, E2, E3 gibi üç farkl düzlem yüzey olutururlar. Bu yüzeyler eksenlerin ikisini içinde
bulundurur ve dier eksene dik olur. Bu yüzeylerden E 1 = xoy düzlemi kartezyen koordinat sisteminin asal düzlemi, E 2 = xoz düzlemi birinci ana düey düzlemi ve E 3 = yoz düzlemi ise ikinci ana düey düzlemi olarak adlandrlr.
Z E2 E3 T
k
T
T
i
Y
O E1
X
y
Erisel Koordinat Sistemleri
Erisel koordinat sistemlerinde (u 1,u2,u3) koordinatlar, (X,Y,Z) kartezyen koordinatlarna dönüümü olan, üç boyutlu uzayn her bir noktas için daima birbirinden farkl ve tek deerli parametrelerdir. (u 1,u2,u3) parametrelerinin seçimine göre birçok farkl erisel koordinat sistemi tanmlanabilir. Bu koordinat sistemlerinin sahip olduu ortak koordinat çatsnda bir P noktasnn kartezyen ve erisel koordinat parametrelerine göre,
T
T
T
T
T
r ! P ! x i y z k ! r (u 1 , u 2 , u 3 )
eitliiyle tanmlanr.
(3)
Üç boyutlu uzayda u 1,u2,u3 parametrelerinin seçimine bal olarak erisel koordinat sistemleri aadaki isimlerle adlandrlrlar.
y
Küresel Koordinat Sistemi
y
Silindirik Koordinat Sistemi,
y
Toroidal Koordinat Sistemi,
y
Parabolik Silindirik Koordinat Sistemi,
y
Ekliptik Silindirik Koordinat Sistemi,
y
Paraboloidal Koordinat Sistemi,
y
Yayk (Prolate) Sferoidal Koordinat Sistemi,
y
Yass (oblate) Sferoidal Koordinat Sistemi,
y
Elipsoidal Koordinat Sistemi,
y
Bipolar Koordinat Sistemi.
Bu koordinat sistemlerinin her biri ayn ortogonal koordinat çatsna sahip olmalarna ramen, kullanlan parametrelerin matematiksel ve geometrik farkllklar nedeniyle nedeniyle üç boyutlu boyutlu uzayda farkl koordinat koordinat sistemleri olarak karmza çkarlar. Bu koordinat sistemlerinden Küresel koordinat sistemi ve Elipsoidal koordinat sistemi burada açklanacaktr.
y
Küresel Koordinat Sistemi :
Konum parametresi olarak aç ve uzunluklarn alnd küresel koordinat sistemleri astronomi ve jeodezi gibi bilim dallarnda yaygn olarak kullanlmaktadr. Bu koordina t sistemindeki bir noktann koordinatlar ( ,,r) ile tanmldr.
Z
P (x,y,z) T
k
r T
O
T
i
Y
P¶
X
POP¶ =
;
0
xOP¶ =
;
0
OP = r
;
r u 0
e
e
2
e
2
Bu deerler P noktasn küresel koordinatlar olmakta ve pozitif yönleri x,y,z kartezyen koordinat sisteminin kartezyen eksenlerinin eksenlerinin pozitif yönünü göstermektedir. Üç boyutlu uzayda P noktasna ait küresel koordinatlar ile kartezyen kartezyen koordinatlar arasndaki iliki;
x ! r CosN Cos
,
r ! X 2 Y 2 Z 2
y ! r CosN in
,
¨ y ¸ ¨ z ¸ ! arctan © ¹ ! arcsin © ¹ ª x º ª r º
,
N ! arctan ©
z
! r in N
¨
¸ ¹ © x2 y2 ¹ ª º
z
Bu ekilde tanmlanan küresel koordinat sisteminde; (, , r) küresel koordinat parametrelerinden birinin deiken dierlerinin sabit seçilmesi durumunda farkl geometrik yapda koordinat sistemleri olutururlar. r parametresinin deiken olmas durumunda ayn merkezli merkezli iç içe kü reler; parametresinin parametresinin deiken dei ken olmas durumunda duru munda Z-ekseninin Z -ekseninin r yarçapl küreyi kestii noktalarda ( küresel kutup noktalarnda) birleen büyük daire (meridyen) yaylar; parametresinin deiken olmas durumunda deiken yaylarn dik olarak kesen eri eri ler (küçük daire yaylar) meydana gelmektedir. gelmektedir.
Z
O
X
Y
y
Kartezyen ve Küresel Koordinat Sistemleri Arasndaki Dönüüm:
Üç boyutlu uzayda bir P noktasnn yer vektörü kartezyen koordinatlar cinsinden;
T
T
T
T
T
r ! P ! x i y z k ! r (u 1 , u 2 , u 3 )
eitliiyle verilir. Ayrca bu noktann küresel ve kartezyen koordinatlar arasnda;
x ! r osN os y ! r osN in z ! r in N
fonksiyonel ilikisi mevcuttur.
Bu bantlar göz önüne alnarak üç boyutlu uzayda herhangi bir P noktasna ait r yer vektörünün küresel koordinatlar cinsinden ifadesi; r ! X 2 Y 2 Z 2 ¨ y ¸ ¨ z ¸ ! arctan © ¹ ! arcsin © ¹ x ª º ª r º ¨
¸ ¹ © x2 y2 ¹ ª º
N ! arctan ©
z
View more...
Comments