Kinetoterapia in Afectiunile Posttraumatice
March 20, 2018 | Author: Marius Monica | Category: N/A
Short Description
Kinototerapia prezentare penctru cadrele medicale medii (asistent medical generalist)....
Description
Balint Diana Ionela AMB I B Prof.Îndrumător:Pașnicu Georgeta
Kinetoterapia în recuperarea func țională posttraumatică a aparatului locomotor
Kinetoterapia în afecțiunile ortopedico-traumatice ale aparatului locomotor este un proces complex condus în funcție de tipul afecțiunii,caracteristicile morfofuncționale individuale,gradul de afectare a țesuturilor.
Abordare secvențială:cotul,articulația mainii.
Aparatul locomotor îndeplinește funcțiile de mișcare ale diverselor părti ale corpului.Este alcătuit din sistemul osteo-articular specializat pentru funcția de susținere și sistemul muscular pentru funcția de mișcare.
Cotul
Recuperarea din perioada imobilizarii
Dacă leziunea traumatică a cotului a necesitat interven ție chirurgicala după care cotul a fost imobilizat(aparat gipsat,extensie continua,atela gipsată)se va începe(dar nu mai devreme de 8-10 zile) aplicarea unor procedee fizice terapeutice și de recuperare vizand urmatoarele obiective:
1.Aplicarea undelor electromagnetice de înaltă frecvență pentru grăbirea consolidării fracturii,a cicatrizării plăgilor. 2.Masajul mâinii și a antebrațului pentru ajutarea circulației de întoarcere și îndepărtarea edemului. 3.Poziționarea membrului superior,evitandu-se declivitatea prelungită cu scop circulator.
Recuperarea după suspendarea imobilizarii.
Este variabil în funcție de tipul lezional,putand să dureze de la 1 zi pană la 50-60 de zile.Cu cat această perioadă este mai lungă,cu atat problemele pentru recuperare vor fi mai multe și mai dificil de rezolvat.Obiectivele vor fi stabilite după examenul clinic și bilanțul functional după degipsare.
Tratament :
Mișcări autopasive cu ajutorul scripeților
Miscarile active.Răman baza kinetoterapiei în afectarea cotului
Aceste mișcari urmăresc reîncadrarea funcției cotului în lanțul cinematic al membrului superior.Exercițiile de reeducare se pot executa din diferite pozitii cu diferite obiecte și contrarezistente,aparate sau mana kinetoterapeutului.Exercițiile libere se practică progresiv repetandu-se de cateva ori pe zi .În exercitiile de facilitare neuromusculară se execută o singură mișcare-de exemplu flexie-extensie în diverse planuri:vertical,orizontal,oblice si sagital. Masajul-recastigarea mobilițatii unui cot sechelar rămane de cele mai multe ori o problemă,deoarece este articulația care se lasă cel mai greu recuperată.
Miscari autopasive
Miscari pasive
Mobilizarile pasivoactive.Fac trecerea spre mobilizările active.
Mobilizarile active.Reprezintă incontestabil baza recuperarii mainii posttraumatice.Modalită țile tehnice de realizare a lor sunt variate (în apă,pe uscat,cu si fără ajutorul diverselor instalații),dar mai variate sunt exercițiile în sine,deoarece mana are o multitudine de miscări simple și asociate.
Întinderile.Este un procedeu mult întrebuințat în sechelele posttraumatice ale mâinii ,reprezentând o miscare pasivă continua pe toată amplitudinea de mobilizare a segmentului,iar la punctul maxim de mișcare se execută tracțiuni pentru întindere tisulară.Întinderile se fac progresiv,cu blandețe,dar ferm.O sedință durează maximum 10 minute și se repetă de 3-4 ori pe zi.
Manipularile.Sunt aproape intotdeauna contraindicate in afectiunile mainii. Miscarile pasive.Sunt intotdeauna precedate de caldura si masaj.Amplitudinea miscarilor creste progresiv in timpul unei sedinte,atingand intotdeauna maximul posibil.Se mobilizeaza separat fiecare articulatie si se incepe cu cele distale si apoi se trece treptat spre cele proximale.Mobilizarile se fac in toate planurile de mobilitate ale unei articulatii.
Manipularea mainii
Articulatia mainii
Recuperarea afecțiunilor mainii și a sechelelor traumatice cere multă competentă,o asistență intensa și participare din partea pacientului.
Gatul mainii
Posturile.Sunt deosebit de utile în recuperarea leziunilor traumatice ale mainii.Posturile antideclive sunt cele mai simple și se mentin liber de către pacient sau cu ajutorul unei eșarfe sau a unei instalații speciale de construcție foarte simplă.
Recuperatorul va alege întotdeauna în funcție de obiectivul urmărit ca și de particularitățile locale ale mainii procedeul fizioterapeutic cel mai adecvat.
Exercitii kinetoterapeutice
Alte proceduri de recuperare medicala
I. ELECTROTERAPIE 1. Curenti de joasa frecventa - in functie de forma curentului pot avea proprietati excitomotorii (curenti exponentiali) sau analgetice (curent diadinamic, curent Trabert).
Electroterapie
Electroterapia
este benefic pentru stariile dureroase acute, dar si cronice, de diferite etiologii, avand ca indicatii: afectiuni reumatice diverse stari posttraumatice dureroase dureri neurologice dureri "fantoma" dupa amputatii ale membrelor
Bai galvanice
Reprezinta cea mai simpla forma de terapie bazata pe curent electric, dar si cea mai veche. Procedura de electroterapie, folosita in medicina fizica si recuperatorie, este un procedeu care are ca agent terapeutic curentul electric continuu, cu o tensiune de 50-60 volti, dar de intensitate slaba.
Bai galvanice
Indicatiile galvanoterapiei sunt multiple: - afectiuni ale sistemului nervos: nevralgii si nevrite de sciatic, plex brahial, trigemen, intercostale, dentare; pareze, paralizii (de membre, faciale) - afectiuni ale aparatului locomotor: reumatice (mialgii, bursite, epicondilite, periartrite, artroze, artrite cu diverse localizari, poliartrita reumatoida) si posttraumatice ( contuzii, entorse, luxatii, fracturi) - afectiuni ale aparatului cardiovascular: tulburari de circulatie periferica-arteriopatii obliterante,acrocianoza. - afectiuni dermatologice: acnee, cicatrici cheloide.
Băi
galvanice
View more...
Comments