Iubire de Sine Si Libertate
February 13, 2017 | Author: Alis Semeniuc | Category: N/A
Short Description
Download Iubire de Sine Si Libertate...
Description
Iubire de sine și libertate Raluca Mureșan
© 2014
entuziasm.ro
Cuprins Iubire de sine…………………………………………………………………… 1 Un alt de ce……………………………………………………………………… 8 Ce au în comun toate relațiile tale?………………………………………… 10 Fiecare merită relația pe care o are……………………………………… 11 Cum începi călătoria spre tine……………………………………………… 13 Tot ce ai se găsește la timpul prezent……………………………………… 16 Îmbrățișează-ți toate părțile din tine……………………………………… 17 Iubirea de sine = egoism…………………………………………………… 19 Analizează-te pe tine, viața ta……………………………………………… 21 Cum să începi să te iubești?………………………………………………… 24 Cum te iubești: Trup - Minte- Suflet……………………………………… 25 Pași mărunți, realizări mari………………………………………………… 32 Preaplin………………………………………………………………………… 33 Ai o singură șansă…………………………………………………………… 34 Libertate……………………………………………………………………… 40
i
Iubire de sine Așa cum pofta de mâncare se spune că vine mâncând, la fel și iubirea de sine, vine exersând-o. Tu cu tine, în singurătate sau în lume, însă fără să depindă de ceilalți cum te simți, ci doar de cine ești tu în interiorul tău. Prea mulți oameni caută doar o asigurare a propriei lor valori în iubirea unui celu-ilalt. Apoi în carieră, în succese adunate și diplome poleite cu numele lor. După un timp se pierd și își regăsesc valoarea în rezultatele copiilor lor, care ar face bine să acționeze așa cum le-a fost spus, că doar totul este spre binele lor, chiar și atunci când copilul știe cum i-ar fi mai bine și ce ar vrea. Dar la rândul lui caută aprobarea și iubirea părintelui, așa că face în mare parte ce i se cere și cum i se zice. Doar de dragul iubirii. O iubire destul de toxică, după părerea mea. Otrăvește, în loc să hrănească. Întemnițează, în loc să ofere aripi și putere. E important să te iubești pe tine însuți pentru că această energie va construi fundația pe care tu o vrei, indiferent că e vorba despre o relație, o afacere sau în-treaga ta viață. Dacă nu te iubești, te vei mulțumi cu relații nesatisfăcătoare și vei alunga orice bărbat/femeie care par să fie mai buni, pe motiv că inconștient, vei crede că nu meriți. Și atunci vei da tot de acele persoane care îți vor întări neîncrede-rea și de cele mai multe ori vor fi și ele cu o stimă de sine scăzută sau alte probleme afective.
1
Dacă nu te iubești pe tine, vei rămâne în jobul ăla afurisit ce nu-l suporți, doar pentru că nu crezi că poți mai mult de atât. Te vei critica și îți vei pune în față toate ocaziile când ai dat greș, uitând complet de momentele când ai reușit și puterea ce o ai deja în tine. Dacă nu te iubești pe tine, te vei agăța de orice e exterior, de la relații până la lu-cruri și muncă, doar pentru a căuta un strop de sens și valoare, iar dacă se întâmplă să dispară (relația, job-ul, etc), te vei simți neputincios, furios, trist, gol. Știu că e dificil să te desprinzi de tipare vechi și stilul de iubire învățat de la cei dragi, iar eu nu am rețete minune care peste noapte să te facă să strălucești în ochii tăi. Însă îți spun câțiva pași care te vor duce în direcția aia. Se administrează pe stomacul gol, înainte de masă, dar și după masă, de minim trei ori pe zi, șapte zile pe săptămână.
1. Curățenie Fă curățenie în casa ta, în mintea, principiile, valorile și relațiile tale. Fă ordine în stilul tău de viață, în stilul de a te hrăni și a te îngriji. Fără amânare. Începe cu casa unde locuiești. Dacă biroul ți-e plin de hârtii, așa îți este și mintea. Dacă în casă e dezordine, se păstrează haosul din minte, iar viața ta va fi dezordonată. Așadar, pe rând, ia fiecare colțișor și curăță-l, aruncă ce nu mai folosești sau e inutil. 2
Ia o foaie și scrie tot ce îți trece prin minte. Aruncă ce ai în interior, în afară. Scrie tot ce te supără sau îngrijorează, apoi rupe foaia în bucățele mici și arunc-o. La soluții te gândești mai târziu, acum ești la curățenie. Observă ce valori ai. Ce este extrem de important pentru tine? Trăiești conform cu valorile tale? Dar principii? Treci peste ele? De astăzi promite-ți să-ți onorezi valorile și să nu-ți încalci principiile. Niciodată! Ce relații ai în viața ta? Te storc de energie, îți aduc bucurie? Elimină-i pe cei care te șantajează emoțional și profită de slăbiciunile tale. Păstrează acele persoane care îți dau energie și vă aduceți un plus, unul altuia.
2. Iartă Iartă-te pe tine. Pe ceilalți îi vei putea ierta apoi natural. Scrie-ți o scrisoare și spune-ți tot ce te deranjează la tine, tot ce consideri că e de neiertat (înarmează-te cu șervețele), apoi aminteșteți că ai acționat cum credeai că e mai bine la vremea aceea și decide ferm să te ierți. Scrie-ți as-ta. Dă-ți drumul din brațele mâniei. Trecutul s-a dus. E mort. Ce faci de acum înainte? Asta contează!
3
3. Uită-te în oglindă Nu pentru a spune afirmații. Nu cred în ele dacă nu este și o emoție implicată acolo. Însă uită-te în ochii tăi. Când te-ai privit ultima dată fără să te judeci? Îndrăznește să te privești exact așa cum ești, chiar dacă pe alocuri vei vedea goluri ce se cer umplute. Fii recunoscător și pentru gol-iciune, dar și pentru întreg. Observă ce-ți place la tine. Fii prezent la fiecare tresătură pe care o vezi în oglindă și mulțumește. Fii recu-noscător că ești.
4. Fă alegeri Scrie acum zece lucruri importante pentru tine, ce vrei să le faci într-un an. Începe cu primul. Un pas. Acum.
5. Ține o agendă cu sarcinile tale și ia-ți angajamentul să eviți amânarea Atunci când amâni să faci ceva ce e important pentru tine, stima de sine îți scade. Și treptat, nu mai ai curajul să iei decizii, să acționezi. Lasă ziua de mâine și începe AZI. Acum e momentul potrivit. Mâine poate nu mai vine.
4
Când ai tendința să amâni, gândește-te ce bine te vei simți după ce vei termina acea acțiune și o vei putea bifa în agendă ca realizată. În timp, stima de sine crește.
6. Când te simți bine în pielea ta? Când te simți frumos/frumoasă? Poate să fie după ce îți iei o bluză nouă, când ai spatele drept sau când faci ceva anume. Fă asta cât mai des. Fii prezent în acțiunile tale și ceea ce simți. Alege să ai măcar un moment pe zi în care să te simți rege/regină pe propria ta scenă. E viața ta. Cum alegi să te simți?
7. Vorbește cu tine Dialogul cu tine e extrem de important și îl folosești zilnic doar că sub forma “Ești prost!” “Nu ești bun de nimic!” “Știam eu că vei greși!” Schimbă programul, căci e de proastă calitate. Spuneți altceva și fii îngăduitor cu tine însuți. Dacă tu nu ești, cum vrei să fie ceilalți?
5
8. Adună rezultate Scrie-ți zilnic în agendă micile succese. Orice reușită, cât de mică, ia-o în vizor și bucură-te de ea. Întreabă-te cum ai făcut să ajungi acolo și ce ai învățat. În timp, vei vedea câte rezultate ai. (Un succes poate să fie până și o nouă rețetă de prăjitură bună sau că ai participat la un seminar important pentru tine). Fii recunoscător.
9. Fă zilnic câteva lucruri care te fac fericit Dacă spui că nu ai nimic care să te facă fericit sau nu ai timp, mai gândește-te o dată. Ia-ți timp și evaluează ce anume te bucură. Ce te face să țopăi de fericire? Pot fi lucruri extrem de simple, pe care le ignori. Poți să te plimbi prin parc, să asculți anumite melodii, să dansezi în pijama, să scrii, orice! Fă acele mici acțiuni care îți dau avânt și oxitocină (hormonul fericirii și al atașamentului).
10. Împrietenește-te cu tine Sunt o grămada de site-uri și cărți care te învață cum să intri în grațiile persoanelor de sex opus. Cum să seduci, cum să păstrezi, cum să… Citește-le în continuare, însă înainte învață să te placi tu pe tine. Aplică seducția pe tine, cunoaște-te. Ia-o de la 6
capăt ca și când nici nu ai știi cine ești (și ai avea dreptate). Fă cunoștință cu tine. Ce-ți place? Ce vrei? Fii cel mai bun prieten al tău și construiește o relație armonioasă cu tine însuți. Ești cu tine mereu, așa că ai timpul și ocazia să faci chiar acum pași spre tine însuți. Deschide-ți inima și îndrăznește să te iubești, înainte de a-ți dori orice altceva. Când reușești asta, tu cu tine, veți ajunge foarte departe. În concluzie, ia aceste idei, ca pe o provocare. Să zicem că ești la începutul relației, iar azi ai o primă întâlnire. Cu tine. Cum aplici seducția și tot ceea ce știi? Cum faci să te cunoști? De unde începi? Care e primul pas ce alegi să-l faci acum?
7
Fă în așa fel încât să te îndrăgostești de tine însuți. Ești cel mai important om din viața ta! Uită-te la tine ca la un prieten bun și fii recunoscător că ești!
Un alt de ce Câteodată, oamenii apropiați ție pot fi ocupați... poate nu răspund la telefon. Poate unora nu le pasă, nu au timp sau mor. Și atunci ai un singur om pe care să te poți baza: pe tine însuți. Deși pare un scenariu apocaliptic, adevărul este că în fiecare moment tu ești cu tine și ești singurul responsabil pentru ceea ce gândești, simți și trăiești. Ceilalți pot fi lângă tine sau nu. Nici măcar nu este de datoria lor să fie mereu acolo pentru tine. Dar este de datoria ta să te susții, să te asculți și să faci din relația cu tine cea mai importantă întâlnire. Iubirea de sine poate să pară o formă de egoism, însă este chiar contrariul. Gândește-te la următorul scenariu. Tu nu te iubești pe tine, nu dai doi bani pe tine și stima ta de sine este extrem de scăzută. Nu știi cine ești, ce poți și ce vrei. Și în viața ta apare un om de care te îndrăgostești. E drăguț cu tine și îți întărește încrederea, prin ochii lui parcă te vezi mai valoros. Te agăți de el fizic, mental și sufletește și îi ceri mai multe confirmări a iubirii lui. Proiectezi asupra lui toate dorințele și fricile tale. Normal că te porți frumos și ești iubitul/iubita ideal/ă, însă dai cu așteptarea 8
de a-ți fi recunoscute meritele, iubirea, să fii apreciat, valorizat. Pe scurt, dai dintr-un gol, o nevoie. Când acel om pleacă, te simți pustiu și ai impresia că tremură pământul sub tine. Crezi că l-ai iubit? Sau ai avut nevoie de iubire? Dacă iubești un om, atunci când pleacă îl iubești în continuare și nu îl judeci. Nu rămâi gol pentru că nu ai dăruit din ce nu aveai. Dacă ai nevoie de iubire, atunci când persoana de lângă tine se smulge din relație, te judeci și îl judeci, te simți deprimat și îți lipsește ceva ce n-ai avut niciodată: pe tine. Doar că în acest caz, în relația cu el, te aveai sub forma în care te vedeai desenat/ă de ochii lui. Te simțeai bine știind cum te privește. Dar tu nu te priveai. Problema cu lipsa iubirii de sine este că dacă tu nu te iubești, nu ai de unde să dai. Nu ai acel rezervor plin, ca să poți dărui dintrun preaplin, ci dintr-o nevoie. Dacă este să vorbim în termeni de vânzare, cererea depășește oferta. Iar oferta este bazată pe o frică, o nevoie. Toate schimbările din lumea ta exterioară, pornesc întâi din lumea ta interioară. Dacă tu îndrăznești să privești spre tine și în adâncul tău, vei vedea cum fiecare experiență ai construit-o pornind dinăuntru. Tu ai aprobat să trăiești toate aceste lucruri 9
până acum. Tu ești responsabil să te cunoști, recunoști și întâlnești în relațiile tale.
“Tot ceea ce ţi se întâmplă este o oglindire a ceea ce crezi despre tine. Nu putem atrage mai mult decât credem că valorăm” — Iyanla Vanzan
Ce au în comun toate relațiile tale? Ia acum o foaie și scrie numele celor cu care ai avut o relație. Gândește-te cum au fost aceste relații, ce ai simțit în ele, cum s-au terminat. Acum gândește-te ce au în comun toate relațiile tale de până acum. Dacă ar fi să alegi un singur punct comun ce se regăsește în fiecare relație (în absolut fiecare relație), care ar fi ăla? Știi ce au în comun toate relațiile tale? Pe tine! Tu ai fost implicat în fiecare dintre ele.
10
De ce crezi că ai atras acest gen de oameni în viața ta? Ce lecții ai avut de învățat de la ei? Cum te-ai oglindit în ceea ce cealaltă persoană ți-a livrat ca experiență? De ce este important să știi asta? Pentru că tu ești reponsabil pentru cum va fi următoarea ta relație. Și dacă vrei să atragi un alt de bărbat/femeie în viața ta, va trebui să te schimbi pe tine.
“Dacă Dumnezeu te-ar privi direct în ochi şi ar spune: “Îţi poruncesc să fii fericit pe această lume câtă vreme ai să trăieşti!” Ce ai face?” — Richard Bach
Fiecare merită relația pe care o are Fiecare parteneri se merită reciproc. Au adesea roluri complementare, iar atunci când nu mai corespund, relația pur și simplu moare. Uită-te în jurul tău și vei observa singur acest lucru. Într-o perioadă, eram frustrată că o prietenă era cu un dobitoc (în viziunea mea). Omul era cam prostuț, foarte gelos, posesiv, etc. Apoi mi-am dat seama că îl merită. La cum este ea, a atras 11
bărbatul perfect pentru acel moment. Și ei îi place să fie ținută sub papuc și consideră că gelozia este o formă de iubire. Nici ea nu este de o inteligență scipitoare și e foarte posesivă. Vezi? Roluri complementare! E perfect! Dacă vrei să ai alt partener, începe să te iei pe tine ca și partener de drum. Ești singura persoană asupra căreia ai controlul cu adevărat și unde poți face o schimbare.
12
Cum începi călătoria spre tine Responsabilitate În primul rând este important să te simți responsabil. Asta înseamnă că nu mai dai vina pe relațiile tale (nici de familie, nici amoroase, nici prietenie). Poate că unii oameni ți-au greșit, însă toate au un rost și rolul persoanelor din viața ta este să te conducă spre tine însuți. De aceea, cu responsabilitate, decide astăzi că viața ta depinde de tine și relațiile tale la fel.
Oglindă Dacă ești responsabil, nu mai dai vina pe circumstanțele exterioare și tot ce se întâmplă în afara ta, ci te uiți frumos în interior. Câteva întrebări ajutătoare pot fi: • De ce am nevoie de experiența asta în viața mea? • Ce îmi arată acest om, acest comportament, despre mine însămi? • Ce refuz să văd la mine? • Ce rol complementar am în această relație? 13
• Unde anume și cum manifest și eu aceleași defecte găsite la partenerul meu? • Dacă omul din fața mea este o oglindă, cum mă văd în ea? Ce anume văd și ce nu recunosc?
Conștiență Asta înseamnă că ești conștient de ceea ce tu proiectezi asupra celorlalți. Adesea ne imaginăm cum sunt oamenii și le atribuim noi anumite calități și defecte. Facem din fiecare întâlnire, cu fiecare privire sau gest, o poveste. Acea piesă de puzzle, rareori se potrivește cu adevărat în personalitatea celui de lângă noi. Este doar o proiecție. De exemplu, ai o întâlnire cu un bărbat. Observi că are fruntea lată și te gândești că este un om intelligent. Zâmbește frumos și vezi un om responsabil în el. Spune că lucrează cu copii și atunci tu concluzionezi că ar fi un soț și un tată bun, grijuliu. La final plătește el nota și îți place că este puternic. Așa ai construit o poveste, care se așează la tine în minte și te face să te îndrăgostești. Dacă ești bărbat și ai o întâlnire cu o femeie, funcționează fix la fel. Toate dorințele și idealurile tale, le așezi pe chipul ei.
14
După o perioadă spunem : “M-ai dezamăgit”, ”Nu ești persoana de care m-am îndrăgostit.” Și normal că nu este acea persoană, dar nu a fost nimeni care să o descopere cu adevărat. Dezamăgirea a apărut apoi pentru că te-ai amăgit singur. Să fii conștient înseamnă să te observi și să descoperi omul din fața ta la timpul prezent. Când observe un gând, urmărește-l și pune-l ușor la îndoială. Pune întrebări, descoperă omul și mai ales, descoperă-te pe tine în el. Dacă faci presupuneri și proiecții, măcar asumă-ți că s-ar putea ca realitatea să arate cu totul altfel. Și nu e nici vina lui, nici a ta. Dar este responsabilitatea ta să înțelegi și să schimbi unghiul din care privești.
Timp cu tine Petrece timp cu tine și cunoaște-te cu adevărat. Dă-ți ocazia să te întâlnești de oricâte ori ai ocazia, fără să fugi de tine. Stai cu ochii închiși și descoperă de ce ai nevoie cu adevărat, nu doar ce-ți dorești din EGO. La început s-ar putea să doară, să fie mai rău…înainte să fie mai bine, însă o data ce descoperi spațiul din tine și cine ești, nu mai fugi de acolo și orice-ți devine posibil… orice-ți devine iubire.
15
Tot ce ai se găsește la timpul prezent Adesea tindem să amânăm, iar mai grav nu este că amânăm proiectele în care suntem implicați, întâlnirile și visele, ci că ne amânăm propria fericire. Voi fi fericit atunci când... Mă voi iubi atunci când...
16
De câte ori ai auzit afirmațiile astea? De câte ori le-ai spus chiar tu? Iubirea de sine are loc la momentul prezent, când nu te mai compari cu ceilalți și te eliberezi de povara de a fi plăcut de alții. Eu am simțit că mă iubesc cu adevărat, cu fiecare celulă din mine, într-o zi de primăvară, când eram supărată și aveam pe mine o pijama, iar bluza era puțin ruptă. Eram prezentă la ce simțeam, cum eram și am observat o șuviță de păr care-mi cădea pe umăr, soarele care-mi intra în casă, poziția corpului și găurica mică din bluza mea de pijama. Atunci mi-a venit să mă îmbrățișez cu dragoste și am simșit că mă iubesc cu toată ființa mea. Eram în prezent, de-aia. Fii prezent și uită-te la tine. Du-te în fața oglinzii dacă te ajută. Și fără să te gândești la cum ți-ar place să fii, ce trebuie să schimbi la tine și ce defecte ai, observă-te doar. Fii trup și suflet acolo, în fața ta. Îmbrățișează-ți stările și acceptă-le. Ia-te în brațe și pupă-te lăsând urme de ruj pe oglindă. Nu-ți dai seama că nu degeaba ești pe lumea asta și ești atât de perfect cu toate imperfecțiunile tale?
Îmbrățișează-ți toate părțile din tine Este foarte ușor să te iubești atunci când lucrurile merg bine, când îți place cum arăți, ai avut mici sau mari succese și viața 17
ta pare roz. Este firesc că atunci te poți iubi. Însă ce faci atunci când ai avut un eșec, când părul îți stă ca naiba, când ai cearcăne după un plâns de-o noapte, când te simți ca un rahat în ploaie? Atunci este momentul cel mai potrivit să te iubești. Daca ai vedea un copil supărat, l-ai judeca? Sau l-ai lua în brațe cu iubire? Deja ai o anumită părere despre tine și îți plac anumite roluri ce le joci. De exemplu, poate îți place rolul de soție bună, de mamă dedicată sau om de afaceri. Orice rol ai iubi, lasă-te să descoperi și alte părți din tine. Dacă te atașezi de o singură idee, atunci când vei acționa contrat ei, te vei judeca aspru. Mult prea aspru câteodată. De exemplu, spui că ești o mamă bună, iar într-o zi strigi la copilul tău. Apoi te simți groaznic la gândul că nu ai fost o mamă bună și te judeci. Oprește asta chiar acum! Este doar o altă parte din tine, accept-o, apoi acționează. Poți să accepți că ai avut o zi proastă, că te-ai simțit furioasă și să-ți ceri scuze. De la tine și de la copilul tău. Dacă accepți că ești un om complex, cu bune și rele, cu calități și defecte, vei opri critica de sine și viața ta va fi mult mai liberă.
18
Exercițiu: Gândește-te la trei defecte de-a tale, pe care nu le suporți. Notează-le pe o foaie, apoi întreabă-te: Ce calitate există în acest defect? De exemplu, nu-ți place că ești sensibil. O calitate poate fi că ești empatic și înțelegi ușor emoțiile celorlalți. Sau, nu-ți place că te-ai îngrăsat. O calitate poate fi că acum ai șansa să descoperi gustul mâncărurilor sănătoase și să gătești ceva bun pentru cei dragi. La orice defect, poți găsi o parte bună, așa cum orice calitate are ascunsă în ea un defect. Secretul aici este echilibrul.
Iubirea de sine = egoism Când erai mic, părinții tăi au fost primele persoane pe care le-ai văzut și le-ai luat în brațe. Mama ta, a fost prima femeie pe care ai iubit-o. Tatăl tău, primul bărbat pe care l-ai iubit. Ei ți-au fost exemple, apoi modele în viață. Orice ai văzut, auzit, simțit și mirosit în casă, ai luat drept adevăr. Pentru tine aia era realitatea.
19
Multe cuvinte au rămas neexprimate, multe gesturi au fost reprimate și părinții tăi s-au comportat cum au știut ei mai bine în momentul ăla și ți-au spus reguli de viață. Însă tu nu ai modelat doar ce ți-au spus ei, ci mai ales ce ai vazut și simțit în relația dintre ei și cum se raporta fiecare la propria persoană. Acum gândește-te, cât ai văzut că s-a iubit pe sine mama ta? Dar tatăl tău? Aveau un respect de sine crescut? Din acțiunile și viața lor ai simțit că se respectau pe ei ca oameni, iar ca două întreguri, își dăruiau unul altuia iubire? De cele mai multe ori, răspunsul este nu. Părinții noștri nu ne-au arătat asta. Unii părinți s-au ascuns după paravanul de sacrificii, luptă și iubirea dedicată copilului. Atunci, tu ce ai învățat? Să te sacrifici, să lupți, să te dedici celorlalți, uitând de tine. Înțelegi de ce asociezi iubirea de sine cu egoismul? Păi cum să însemne altceva, dacă primii oameni pe care i-ai iubit, prin comportamentul lor față de sine, parcă își erau dușmani? Nu-ți judeca părinții. Nu au știut să se iubească pentru că nu i-a învățat nimeni că dacă se prăbușește un avion, ca să salvezi copilul, înainte trebuie să te salvezi pe tine. Dar tu știi acum asta. Unii părinți și-au validat valoarea prin odraslele lor dragi. De aici și pretențiile, sfaturile și tot ce cade pe umerii copiilor, ca proiecție a dorinței mamei sau a tatălui. Tu când erai mic simțeai că mama ta nu dă doi bani pe ea și se sacrifică doar să20
ți fie ție bine. Așa ai învățat că sacrificiul contează și ai imitat comportamentul la maturitate. Ce iubire de sine? Ce-i aia? Mama s-a sacrificat! Cealaltă problemă este că deși părinții ne iubesc necondiționat (și chiar cred că în felul lor o fac), nu arată asta. Copilul/adolescentul ăla nu simte ce înseamnă iubire necondiționată, pentru că vine sub forma “Dacă faci X lucru te laud și te mângâi pe creștet, dacă ești rău și-ți cazi examenele, te pedepsesc sau măcar te cert.” Bineînțeles că o mamă își iubește copilul orice ar face, însă nu asta îl învață prin comportamentul ei, ci îi arată că dacă nu reușește în viață (acolo unde ea consideră), măcar îl va certa și va fi dezamăgită (și ce copil vrea să vadă dezamăgirea din ochii părinților).
Analizează-te pe tine, viața ta Acum gândește-te în ce exemplu te încadrezi tu. Cum s-au purtat părinții cu tine atunci când greșeai? Cum a afectat asta relațiile tale din maturitate? Cât de vinovat te simți când ceilalți se supără pe tine că nu le faci pe plac? 21
Asta poate să aibă mare legătură cu copilăria ta. Caută acolo, în anii cei mai mici, atât cât îți poți aminti. Cum te tratau părinții când nu voiai să faci ceva? Ce îți spuneau când greșeai? Cum te simțeai tu? Ce asemănări sunt între cum te simțeai atunci și cum te simți acum când te cerți sau te temi de ceva? Și apropo de temeri… ce te temi că vei pierde dacă nu le faci pe plac celorlalți?
Cum să înveți nu te mai simți vinovat la gândul că înveți să te iubești: 1. Trasează-ți niște limite. Vezi ce principii sunt importante pentru tine, ce poți oferi și ce nu celorlalți. Promite-ți să nuți calci pe inimă doar de dragul de a le face pe plac celorlalți. Rămâi fidel față de tine însuți. 2. Învață să spui NU. Frica de a refuza cererile celor dragi ție își regăsește miezul tot undeva în copilărie. Admite că acum ești adult și înainte de a împlini nevoile altora, e necesar să le ai împlinite pe ale tale. Dacă spui nu, iar ceilalți se supără, încearcă să te manipuleze. Spune frumos că între întrebare și răspuns este timpul în care tu te poți gândi să spui da sau… nu. 3. Iubirea de sine este folositoare pentru a te umple de resurse interioare. Dacă îți acorzi timpul și spațiul necesar, așa vei evolua. Apoi, poți da mai departe din ceea ce ai, știi și ești. De ce să te simți vinovat? Dacă te acuză cineva de egoism,
22
amintește-ți că înainte de a da ceva, trebuie să ai ce oferi. Necondiționat. 4. Când te simți vinovat că nu îndeplinești cererile celorlalți, amintește-ți că este un program din copilărie și atât. Identifică de unde vine emoția respectivă și întreabă-te care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Când vrei și poți să faci ceva pentru ceilalți, fă-o. Dar nu pentru atenția sau iubirea lor, ci pentru că așa simți tu.
“Păsările care se nasc în cușcă au impresia că a zbura este o boală” — Alejandro Jodorowsky
De-a lungul timpului, familia, societatea cu ale ei forme de manipulare și persoanele care ne-au iubit mai mult, ne-au învățat din inconștiență și experiența LOR că înainte să-ți întorci privirea spre tine, trebuie să le dai celorlalți și ultima bucățică din tine. Gândește-te dacă ți se potrivește acest model. Dacă nu, schimbă ceva acum.
23
Cum să începi să te iubești? Cu un singur pas, unul mic. Ai văzut cum se influențează un sistem printr-o schimbare mică, dar constantă? Începe cu ceva mărunt, apoi automat vei influența și alte aspecte și vei crește în direcția pe care o alegi. Astăzi poți începe să mănânci sănătos, să ai grijă cum te îmbraci, să te privești în oglindă fără să te judeci. Poți să începi prin a evita amânarea și să lucrezi la proiectul ăla la care visezi de mult. Poți începe să îți scrii o scrisoare ție însuți. Începe cu orice crezi că te ajută și poate oferi un plus de încredere. Dar fă lucrul ăla minim două săptămâni în fiecare zi. În momentul când vei vedea valoarea iubirii de sine și cât de mult poți oferi și primi datorită ei, vei înțelege că vinovăția nu-și are locul, chiar și atunci când ceilalți vor încerca (fără succes) să te manipuleze. Succesele mari au început cu schimbări mici. Alege azi să faci ceva pentru tine și sufletul tău. Acum e momentul potrivit! Ține minte să te îndrăgostești de tine, înainte de a cere celorlalți asta. Întâlnirea ta cu tine să fie o sărbătoare!
24
Cum te iubești: TRUP-MINTE-SUFLET Mintea Mintea reprezintă totalitatea gândurilor tale și a proceselor cognitive care au loc, convingeri, prejudecăți. Așadar, cu ajutorul minții gândești. Până aici e simplu. Mintea ta are o realitate a ei, care se formează ca urmare a stilului tău de a filtra informațiile din mediul înconjurător prin simțuri (ce vezi, ce auzi, ce simți, ce miroși, ce guști). Realitatea fiecăruia este subiectivă pentru că pentru că avem o filtrare diferită, alte experiențe și alte moduri de a capta informația din jur. Pentru unii iubirea înseamnă să audă cuvinte frumoase din partea celuilalt, iar pentru alții înseamnă să vadă fapte concrete. Cineva se simte iubit când este îmbrățișat (simt eu că mă iubește), iar altcineva se poate simți iubit când petrece timp de calitate cu partenerul. Realitățile sunt diferite și este inutil să contrazicem un om spunându-i că Faptele contează!, dacă pentru el este altceva important. Fiecare realitate este adevărată pentru acel om, care are un anumit tip de experiențe, filtrări, emoții, etc.
25
Corpul Corpul nostru este mașina noastră care ne transportă unde vrem prin lume. El are inteligența lui proprie și te ajută să fii în siguranță, menținându-ți funcțiile vitale și asigurându-se că ești în siguranță. Indiferent ce ai face, respirația are loc și indiferent cât de ocupat ai fi, inima nu uită să bată. Acest trup al tău îți dă semnalele de care ai nevoie pentru a știi că ți-e foame, sete, ești supărat, nervos, ai nevoie de aer sau de altceva. Cum spuneam, este inteligent, dar stăm prea rar să-l ascultăm.
Sufletul În acest caz, mă refer la suflet ca la aspirațiile, pasiunile tale și acea părticică divină din tine, care știe exact cine ești fără măști și care e drumul tău pe care-l poți parcurge cu iubire și ușurință. Suflet e bucuria care te curpinde când savurezi lucrurile simple ale vieții și ești recunoscător. Muzica minunată din tine care te face să vibrezi, creativitatea care așteaptă să o explorezi și curiozitatea de a trece viu prin viață și a crede cu tărie în scopul tău și al ei (a vieții).
26
Corpul, mintea și sufletul se influențează reciproc Dacă neglijezi una dintre părți, celelalte două au și ele de suferit. De aceea se spune că felul în care te prezinți (ca aspect fizic) contează și oamenii își pot face rapid o părere (îndreptățită sau nu). Ca să înțelegi și mai bine legătura dintre cele trei, gândeștete cum este corpul tău atunci când ești supărat. Spatele este gârbovit, umerii lăsați, capul plecat. Și nu doar poziția corpului se schimbă, ci și chimia din el, așa că este posibil ca într-o perioadă de supărare sau stres să te îngrași sau să slăbești, să ai insomnii sau din contră, să dormi prea mult. În asemenea perioade, ai mai greu putere să te concentrezi pe suflet și pasiunile tale, scopul tău.
Da, contează! Da, aspectul fizic spune multe despre noi, însă nu aș judeca felul în care arată cineva, căci fiecare duce propria bătălie ce se ține în interior. Dar ce anume spune aspectul fizic și de ce? După poziția corpului îți poți da seama de starea emoțională a unei persoane, după gesturile ei poți realiza dacă este timidă, are încredere în ea sau nu, iar felul în care se îngrijește vorbește mult despre iubirea de sine. Atenție, aici nu mă refer la 27
împopoțonat, machiat, defilat prin lume ca la circ, ci la îngrijire. Dacă părul e curat, hainele sunt curate și purtate cu bucurie, etc. Dacă o persoană este de o greutate mai mare, ne putem gândi că emoțiile ei (stres, supărare, lipsuri) au adus-o aici, nu că mănâncă precum sparta. Formula ar arăta cam așa: Mintea spune “Nu merit iubire”, “Nu mă pot iubi pe mine că e egoism”, emoțiile sunt negative la așa dialog interior, iar corpul poate să pară umil, supus, neîngrijit (poate chiar spune că nu-i pasă așa mult de înfățișare), iar sufletul este ignorat și e greu să se concentreze pe scopul și sensul ei. Înțelegi ce legătură mare există între cele trei? Hai să vedem cum putem cultiva iubirea de sine, având grijă de cele 3 aspecte importante din noi.
Gânduri, convingeri, imagini, dialog intern (minte) Cultivă gânduri pozitive față de propria persoană și față de lume în general. Citește zilnic ceva drăguț dacă te ajută, repetă alte convingeri decât cele cu care ai fost obișnuit până acum și ține minte că schimbarea nu se va petrece peste noapte, ci este nevoie de efortul tău zilnic. (puțin, cu pași mici, în ritmul tău) Când ai tendința să te critici sau dacă te gândești că nu te iubești suficient, închide ochii și vezi ce imagine îți vine în minte cu privire la aceste gânduri. Fă imaginea mică, alb negru și 28
imaginează-ți că ai o telecomandă care o poate distanța, așa că mută imaginea departe de tine. Apoi imaginează-ți cum ai arăta, cum ai vorbi și cum ai acționa dacă te iubești. Construiește o imagine pozitivă, care să-ți facă plăcere. Vorbește cu tine mai frumos. În loc să te judeci și să-ți vorbești pe un ton aspru, schimbă puțin melodia. Știi vorba aia că tonul face muzica? Vorbește-ți altfel (schimbă tonalitatea, timbrul, volumul vocii tale) și încurajează-te mai des. Poți începe cu pași mărunți, de exemplu, să-ți spui: “Hai că poți!”, “Nu-i nimic că nu ai terminat tot ce ai avut de făcut, faci și mâine.”, “Felicitări, a fost o zi productivă!”.
Corpul tău are grijă de tine Corpul tău îți vrea binele și de-asta funcționează cum poate el mai bine, deși nu tot timpul ai un stil de viață sănătos. El se adaptează și te ajută în continuare. Ascultă-l mai des, vorbește cu el, mulțumește-i că face o treabă minunată și îngrijește-l. Deși pare superficial, dacă ai grijă de cum arăți și iubirea de sine va mai crește. Și nu este necesar să ai grijă de trupul tău minunat doar pentru că trebuie, ci pentru că este al tău și te sprijină în tot ce faci zi de zi. Dă-i și mâncare sănătoasă (câteva fructe, legume, apă), mișcă-te din când în când, chiar dacă e vorba de un dans în casă și îmbracă-l cu haine care să-ți placă.
29
Evită să mănânci emoțional și întreabă-te dacă corpul tău simte foame de mâncare sau foame de afecțiune, de socializare, de sens. Doar ascultă-l și vei vedea cum se transformă de la sine și cum te poate el ajuta și mai bine. Fă colecție de emoții pozitive și vei simți cum răspunde pozitiv și corpul tău prin sănătate, energie, imunitate, vindecare. (Despre corp și cum îl putem asculta mai bine, despre cauzele îngrășării, a slăbirii, etc, îți voi spune în curând, căci acum fac un super experiment pe mine. În funcție de rezultatele mele + încă câțiva participanți (cobai, dar de bunăvoie), revin la tine informații)
Urmează-ți sufletul Ce anume te bucură? Fă o listă cu câteva activități care te fac fericit și decide acum să le faci măcat o dată pe săptămână, măcar câteva. Iartă (iartă-te) și privește oamenii din jurul tău cu blândețe și iubire. Indiferent cât de răi ți-ar părea anumiți oameni, ei au doar carcase tari. Cu iubirea ta s-ar putea să nu înmoi carcasa lor, dar cu siguranță vei șlefui și vei înălța sufletul tău (nu, nu la ceruri, ci în fericire și preaplin). Pentru tine o faci, nu pentru ei.
30
Lasă deoparte neîncrederea și observă cum toate punctele din viața ta se leagă. Caută scopul din spatele experiențelor și urmează-ți inima. Ai încredere în viață, joacă-te, râzi, iar viața te va răsplăti. Te vei iubi necondiționat atunci când vei echilibra cele trei părți descrise mai sus. Când mintea ta nu va mai fi o groapă de gunoi, ci un muzeu de gânduri pozitive și convingeri sănătoase, emoțiile vor fi și ele cu vibrație înaltă, iar corpul tău îl vei vedea precum un templu și-l vei trata cu respect, blândețe. Și sufletul tău va vibra mai înalt și va fi fericit atunci când îți urmezi inima și-ți trăiești viața ta, nu a altora.
Mici îndrumări cu efecte mari Nutrește gânduri pozitive despre tine, ceilalți și viață. Vorbește frumos cu tine și poartă-te ca și când ai fi prietenul tău cel mai bun. Ai grijă de corpul tău și cum arăți. Când ieși din casă, aranjeazăte puțin, îmbracă hainele care te fac să te simți bine și nu neglija curățenia (păr, unghii, haine, pantofi, etc). Ascultă-ți corpul și vezi ce tip de foame are, apoi ocupă-te de ea. Nu mânca ciocolată când foamea lui este spirituală, căci îți otrăvești și trupul și sufletul. Ascultă-l, mângâie-l, dă-l cu cremă, vorbește cu el. Picioarele cu care mergi nu sunt un dat și nu ți se cuvin, ci sunt un dar. Fii recunoscător și mulțumește-i la fiecare duș, la fiecare pas. 31
Ascultă-ți sufletul, în liniște. Ce-l bucură? Unde tinde să meargă? Nu-l opri! Doar ascultă-l și urmează-l, căci el știe deja unde trebuie să fii. Ai încredere în viață și viața va avea încredere să-ți dea pe mâini tot ce are mai frumos. Acceptare, îngrijire, iubire. Asta este ordinea lucrurilor pentru a fi mai simplu și fără forță, după părerea mea. Poți să mai adaugi dacă vrei și oricum, ia din aceste articole doar ce ți se potrivește. Vezi ce funcționează în cazul tău și apoi iubește-te. Ești singura persoană alături de care orice ar fi, vei trăi. La bine și la rău, gras sau slab, fericit sau trist. Așa că îmbrățișează-te și pupă-ți mâinile muncitoare. Felicită-te! așa… pur și simplu pentru că ești.
Pași mărunți, realizări mari Încrederea ta va crește pe măsură ce aduni mici succese care să te facă bucuros. Nu este nevoie să schimbi cursul Dunării peste noapte sau să câștigi vreun premiu de onoare, ci să ai rezultate care să te mulțumească pe tine și mai ales, să faci acțiuni care să te facă fericit. Dacă nu ai încă o listă cu obiective, îți sugerez să-ți iei o agendă și să scrii zece lucruri pe care vrei să le realizezi. Dacă ai o 32
listă scrisă, nu doar că te entuziasmezi la gândul succeselor tale viitoare, însă te vei simți mai motivat să și acționezi. Apoi, fă-ți o strategie cu pași clari pe care îi poți face pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Cel mai important lucru, este să faci ceva chiar acum. Poate fi un pas oricât de mic, doar să acționezi. Poți să dai un telefon, să pui o întrebare, să citești o carte, orice te poate ajuta la visul tău. Recompensează-te după fiecare acțiune finalizată cu succes. În fiecare zi, notează micile tale succese. Poate că ai gătit ceva și a ieșit foarte bun sau ai câștigat niște bani în plus sau ai slăbit puțin, orice, absolut orice realizare mică sau mare, trece-o pe hârtie și întreabă-te “Ce am făcut pentru a obține asta?”. Cu fiecare pas pe care-l faci, stima ta de sine va crește.
Preaplin Unii oameni, iubesc doar pentru a primi înapoi. Iubire, apreciere, afecțiune. Asta înseamnă să iubești dintr-un gol. Atunci când iubești dintr-un preaplin, concentrarea ta este pe ce poți dărui și cum o poți face mai bine, fără să te gândești la ce primești înapoi sau măcar dacă gestul tău va fi apreciat. Dai pentru că așa
33
simți. Dai pentru că simți că dacă nu o faci explodezi de atâta plin și bine. Paradoxal, atunci când dai din ceea ce ai în interior, fără să aștepți nimic, primești totul. Majoritatea oamenilor încearcă să fie altruiști din ceea ce nu au. Gândește-te puțin, e logic. Degeaba ai vrea să ajuți pe cineva financiar, dacă nu ai bani. Dacă vrei să dai iubire, dart u nu te iubești pe tine întâi, nu ai ce da, nu ai de unde. De aceea promovez atât de mult ideea de preaplin sufletesc. Atunci când tu ești mulțumit de tine, de viața ta și alegerile tale, orice ai da, nu rămâi gol, nu rămâi pe minus. Oamenii din viața ta pot pleca, te pot judeca sau pot fi nerecunoscători, însă nuți va păsa, pentru că tu nu ai dat din ceva ce nu ai avut. Ai dat dintr-un preaplin care se revărsa din tine și ai rămas la fel de întreg și împlinit.
Ai o singură șansă Mai demult, era o perioadă când mă durea inima. La propriu. Era doar o înțepătură, pe care nu o băgam în seamă și continuam cu lucrul sau ce făceam în momentul respectiv.
34
Acum 4 seri însă, mă durea destul de tare, cu înțepături intense, care treceau, apoi reveneau când respiram. Crezusem că e un atac de panică și mă bucuram să fie așa, căci l-aș fi știut gestiona. Dar nu a fost și totuși, am stat liniștită și plănuiam că dacă se intensifică durerea, să formez 112. Nu a fost cazul. Nu cred în probleme strict medicale, fără o cauză spirituală. Durerea, boala, pentru mine e simptomul, semnalul de alarmă care mă anunță că undeva, fac ceva greșit. Asta nu înseamnă că evit doctorii și tratamentele lor, doar că pe lângă asta, aleg să lucrez și la cauza mai… nevăzută. Așa că m-am întrebat “Ce am de învățat de aici?”. N-am avut un răspuns imediat și am schimbat întrebarea cu “Ce este inima pentru mine?”. Când am început să plâng am știut că acolo e răspunsul meu. Inima este centrul ființei mele, e iubire, energie și o valoare după care mă ghidez. E putere și vulnerabilitate. E o metaforă și atâtea altele… Dacă mi-ai citit o parte din articole, poți să vezi cât de des vorbesc de inimă. O parte din expresiile care apar destul de mult sunt “ascultă-ți inima”, “alege-ți un drum cu inimă”, “alege din inimă, nu din frică”, “iubește cu inima deschisă”, etc. Problema era că eu mi-am ignorat inima exact de două luni. Am spus da, când simțeam nu și am spus nu, când simțeam da. M-am lăsat limitată de temeri, de convingeri, de răni trecute și prezente. Am amânat lucruri importante pentru mine, doar pentru că nu mă simțeam pregătită și nu era totul perfect, am făcut compromisuri, deși nu sunt de acord cu asta. Pe scurt, miam călcat inima în picioare și am acționat destul de des contrar 35
cu ce simțea ea. M-am mințit pe mine însămi. Și nu suport minciuna. A doua zi la doctor, după un EKG și analize, am aflat că nu este nimic grav, doar că am prea multe bătăi de inimă pe minut și se poate să fie așa de la oboseală, apoi mi s-au recomandat niște pastile. Dar nu mi-am putut scoate un gând din cap. Gând avut în acea noapte când mă înțepa inima și mă ruga să-i acord atenția cuvenită.
36
Câte șanse am? După ce mi-am tot schimbat poziția în pat, în așa fel încât să nu mă doară inima și a părut că se liniștește, m-am gândit că dacă am noroc (sau ghinion, depinde cum o iei), trăiesc până la 100 de ani, că am gene bune. Și ca să nu fiu prea arogantă, hai să zicem că trăiesc până la 80 de ani. Asta înseamnă că mai am câțiva zeci de ani. Și apoi? Apoi gata. M-am dus. S-a dus. S-a terminat. Lăsând la o parte toate credințele și teoriile, după o perioadă totul se termină. Rai sau iad… reîncarnare sau o mie de alte teorii… bine, pot fi posibile și culmea e că eu cred că există ceva și dincolo, însă tot ce știm în momentul ăsta cu siguranță, este că va veni un moment când totul se termină. 80 de ani (dacă ești norocos) și GATA! Dacă e rai sau iad, dacă te reîncarnezi sau nu, orice ar fi, nu vei mai fi pe pământ niciodata sau cel puțin nu sub forma asta. Niciodată! Toată lumea conștientizează că va veni o vreme când moare. Până și copii înțeleg repede asta, deci nu e o surpriză “wow, ți-ai dat și tu seama că nimic nu e etern”. Nu, nu e o surpriză, însă de data asta nu am mai gândit acest finish, ci am simțit în fiecare celulă că am O SINGURĂ ȘANSĂ. Una și atât! Am simțit și am văzut un timp limitat, după care o eternitate fără mine, fără să calc pe acest pământ, fără să cunosc, miros și 37
văd minunile de aici. Prima dată s-a răsculat EGO-ul “Cum?! Eu nu voi mai fi pe-aici? Niciodata?!” Apoi inima a început să bată liniștit și am simțit același timp efemer, trecând repede, apoi un infinit pe care nu-l pot cuprinde și nici măsura, dar în care mă pierd cu admirație. Și atunci, m-am simțit puternică și valoroasă, cu responsabilitatea de a face ceva cu șansa asta, dar m-am văzut pe de altă parte, precum o furnică într-un Univers mare. Câțiva zeci de ani. Atât! Viața cui o trăim? Șansa cui o irosim? O parte din mine s-a enervat. Nervii mei constructivi, a căror energie o întorc spre acțiune. Pentru ce ne batem joc de viața asta? De ce o irosim ascultând de vocile celorlalți? De ce ne lăsăm intimidați de critici, de ce ne gândim la ceilalți și refuzăm să ne trăim propria șansă, doar pentru că ei și-o irosesc pe a lor? De ce mulți îndeplinesc visele părinților? De ce ne temem? De ce amânăm când viața nu amână secundele care trec? De ce ne găsim scuze și dăm vina pe trecut sau viitor sau răni? Ne ajută cu ceva? Am spus da când era de fapt nu și invers. Pentru ce? Am avut perioade când eram iresponsabilă și dădeam vina pe exterior. De ce? Cu ce mă ajută pe mine asta?
38
M-am lăsat cuprinsă de temeri și convingeri inutile. Așa, și? Teamă de ce? Oricum va veni un moment când totul e gata și atunci rămân exact cu cât am avut curajul să fac. Viața ta, a mea, a noastră e limitată pe acest pământ. Niciodată nu vei mai fi aici sub această formă, cu acest nume, această experiență, acest nucleu pe care refuzi să-l cunoști cu adevărat. Niciodată nu vei mai avea șansa să-ți pui întrebările potrivite, să-ți răspunzi sincer la ele, să faci ceva valoros pentru tine și cei din jur. Și atunci? De ce ne temem? De ce ne comportăm ca și când am trăi veșnic și ne lăsăm limitați de propria minte? Poți greși, o poți da în bară rău de tot. Așa, și ce? Ai câțiva zeci de ani (dacă ești norocos) să faci asta. Atât. Și tot în anii ăștia poti să găsești și soluțiile potrivite. Te părăsește X, te înșeală Y, te temi de Z. Și ce? Cât crezi că va mai conta asta peste câțiva zeci de ani? Vei rămâne doar cu cât ai iubit TU, cât ai fost de sincer tu cu tine, cât ai acționat în ciuda temerilor, nu în lipsa lor. Te poți face de râs, poți pierde bani, prieteni și ani din viață. Și ce? Oricum ai un timp limitat. Cât de mult pot râde ei de tine? Câți bani mai poți face după ce ai pierdut o parte? Câți prieteni poți cunoaște și câți ani ți-au mai rămas să faci toate astea?
39
Ai o singură șansă și o singură viață. Fă-o să merite! Fă să fie minunată și ignoră vocile celorlalți. Viața asta E A TA! Vocile oricui din jurul tău sunt doar speriate. Nu-ți irosi bunătate de viață odată cu ei. Alege o cale, a ta, și cu iubire du-te pe ea! Ascultă-ți inima și mergi pe drumul care ți se potrivește ție cel mai bine! E VIAȚA TA!
Libertate Atunci când te iubești pe tine însuți ești liber. Da, ești liber. Pentru că nu te mai interesează criticile celor din jur, nu te mai uiți la ceilalți oameni pentru comparative, ci cu admirație, nu îți 40
mai neglijezi mintea, corpul și sufletul. Când te iubești pe tine ești liber să asculți părerile celorlalți și să iei în considerare doar ce ți se potrivește. Eu toată viața am avut un complex mare și lat. Dinții care erau strâmbi. Toate le mai puteam schimba, toate le acceptam la mine, dar asta nu! Și mi-I uram din tot sufletul, mai ales că am mers la dentist 2 ani de zile și mereu apăreau complicații, noi operații la gingie, alte probleme, alte operații, un ghist la gingie, altă operație. Datorită acestui complex, nu zâmbeam în poze sau în public. Adică, am un site Entuziasm.ro și după pozele mele era depresie. ro. Nu afișam în exterior cum mă simțeam în interior. Până într-o zi când m-am enervat pe mine și am hotărât să mi-I accept. Pur și simplu am luat decizia asta și am început să rânjesc în lume, fără frică, fără rușine. La nici o lună distanță, dentista mea mi-a spus că-mi poate pune aparat dentar, căci problemele mele cu gingiile s-au rezolvat. Dacă dinții mei aveau nevoie de iubire și acceptare, înainte să-mi doresc să-I schimb? Acum am aparat dentar și sunt fericită cu el și cu dinții mei, deocamdată strâmbi. La un workshop din București am zâmbit cu toată gura și acum așa stau și în poze. Știi cum mă simt? LIBERĂ! Să accepți toate părțile din tine cu zâmbetul pe buze și iubire, îți dă o senzație de libertate cum nici nu-ți poți închipui. Trebuie să o trăiești! 41
Așa că mesajul meu pentru tine este următorul: Lasă prostiile! Lasă schimbările ce vrei să le faci la tine, defectele ce le vezi și tot ce înșiri în mintea ta că nu-ți place. Arată-te ție, apoi lumii, așa cum ești. Perfect în imperfecțiunile tale. Acceptă-te întâi cu totul și apoi poți schimba ce-ți dorești și vei vedea că schimbarea va veni mult mai ușor. Dragă femeie, ești atât de minunată! Grasă sau slabă, cu nasul mic sau mare, cu ochi negri sau albaștri, păr creț sau nu, defecte multe și calități... ești femeie și ești superbă așa cum ești! Acceptă-te și iubește-te căci tu în tine vei locui în această viață și-ți vei fi companie pe drumul spre tine. Nu te mai judeca, acceptă-te! Încet, în ritmul tău, cu pași mici, însă fii hotărâtă să te iubești, iar o dată cu hotărârea, acțiunile vor curge. Exprimă-ți feminitatea și bucură-te că ești femeie, căci această energie este receptivă și prin tine se manifestă Dumnezeu, iubirea și viața. Dragă bărbat, ești atât de minunat! Ești puternic și vulnerabil în același timp, ești frumos exact așa cum ești. Scund sau înalt, gras sau slab, cu penis mic sau mare, cu defecte multe, convingeri și răni ascunse, dar și cu calități, protecția ta și inima ta iubitoare, ești perfect! Exprimă-ți masculinitatea și bucurăte că ești bărbat! Nu te mai judeca pentru fiecare greșeală și acceptă-te așa cum ești, apoi poți schimba ce îți face plăcere să schimbi. Viața e frumoasă oameni buni... sau oricum alegem noi să fie! 42
acest PDF a fost scris cu multă dragoste și entuziasm de
Raluca Mureșan www.entuziasm.ro
© 2014 Entuziasm.ro. Toate drepturile rezervate.
Design și formatare: Daniel Dogeanu
www.danieldogeanu.com
z
View more...
Comments