Israel Cultura Si Religie

April 27, 2017 | Author: Ana Magdici | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Israel Cultura Si Religie...

Description

CULTURA

Diversitatea Israelului provine din diversitatea populaiei: evreii din întreaga lume au adus tradiiile lor culturale i religioase cu ei, creând un amestec de obiceiuri si credinte evreiesti. Israelul este singura ar din lume în care viaa se învârte în jurul calendarul ebraic. Vacanta de munc i colare c olare sunt determinate determinate de sarbatorile evreiesti, i ziua de odihn este oficial sâmbt, Sabatul evreiesc.  Arabii, minoritatea semnificativa a Israelului a lsat amprenta asupra culturii israeliene în domenii cum ar fi arhitectura, arhitectura, muzica, i gastronomia.

Literatura Literatura

israeliana este constituita in primul rand din poezie si proza scrisa in ebraica, ca parte a renasterii ebraice ca limba vorbita de la mijlocul secolului al 19lea desi o mica marte din literatura de specialitate este publicata si in alte limbi, cum ar fi limba engleza ;

rin lege, dou exemplare din ansamblul de materiale tiprite publicate în Israel trebuie s fie depuse în Biblioteca Naional si Universitara Ebraica la Universitatea Ebraica din Ierusalim. În 2001, legea a fost modificat pentru a include  înregistrri audio i video, i alte non-print media. In fiecare an, in luna iunie, are loc Saptamana Cartii Ebraice si targuri de carte, lecturi publice. In aceasta saptamana sunt decernate si premiile Sapir  Prize pentru literatura P

Saptamana Cartii Ebraice

M

uzica si dans

uzica israeliana contine influente muzicala din intreaza lume: muzica sefarzi si melodii hasidice (specifice) la fel si muzica pentru belly dancing (in traducere ± muzica pentru dansul din buric) dar si muzica greceasca,  jazz, pop si rock fac parte din scena muzicala. M

De renume mondial intalnim in Israel, Orchestra Filarmonicii care si-a pus bazele in urma cu aproximativ 70 de ani si care astazi efectueaza mai mult de 200 de concerte in fiecare ani. Tot din Israel se numara si multi muzicieni recunoscuti la nivel international cum ar fi Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman si Ofra Haza.

Dansul modern in Israel este un domeniu infloritor. Multi coregrafi israeliti sunt considerati ca fiind « magnifici » la nivel international (Ohad Naharin, Bere Rami, Barak Marshall si multii altii)

M Una

dintre cele mai importante institutii culturale din Israel este Muzeul Israel aici se poate intalni o vasta colectie de arta iudaica si europeana

uzee

uzeul Holocaustului din Israel arhiveaza cele mai multe informatii legate de holocaust din lume. M

Beth Hatefutsoth ( Muzeul diaspora), in campusul de la Universitatea Tel  Aviv, este un muzeu interactiv dedicat istoria comunitilor evreieti din întreaga lume.

 În afar de muzeele importante în oraele mari, exist multe expozitii si muzee de arta de înalt calitate în orae. Mishkan Le'Omanut este cel mai mare în partea de nord a rii.

Sport  Aptitudinile

fizice si sportul nu au fost intotdeauna puncte primordiale in cultura evreiasca. Priceperea atletilor, a fost privita ca o intruziune nedorita e valorilor  elenistice. Maimonides, rabin si medic, a subliniat importanta exercitiilor fizice regulate in prevenirea bolilor iar  Abraham Isaac Kook a declarac ca Ätrupul serveste sufletul, si numai un organism sanatos poate asigura un suflet sanatos´

Religie Religia

in Israel este un element foarte important al tarii si joaca un rol major in modelarea culturii israeliene si stilului de viata. Israelul este singura tara din lume in care o majoritate a cetatenilor sunt evrei.

otrivit Biroului Central de Statistica Israelian, populatia in 2008 a fost formata din: 75,4% evrei 20,6% arabi 4 % minoritati In ceea ce priveste apartenenta religioasa a populatiei israeliene: 76,2% evrei 16,1% musulmani 2,1% crestini 1,6% druzi P

      

Israelul nu are o constitutie inradacinata dar  libertatea de religie este ancorata in lege. In timp ce legile de baza ale Israelului, care servesc in loc de constitutie definesc tara ca un Ästat evreiesc´; ele impreuna cu statutul Knesset-ului, deciziile Curtii Supreme si diferitele elemente ale legii comune actuale acorda cetatenilor dreptul de libera practica a religiei in tara. Legislatia israeliana recunoaste oficial doar  cateva religii, toata apatinand religiei ebraice: iudaismul, crestinismul, islamul si credinta bahai.

Iudaismul Iudaismul adopta credinta intr-un singur Dumnezeu, care este creatorul universului si care conduce poporul ales, evreii, prin profetii cu care el vorbeste. Biblia evreiasca (sau Vechiul Testament) este scrisa integral in ebraica - cu exceptia catorva capitole sau versete, care sunt in aramaica, limba semitica asemanatoare cu ebraica - si care este cartea cu cele mai multe traduceri si cei mai multi cititori din lume. Biblia este impartita in: Torah (cele cinci carti ale lui Moise), Neviim (Prorocii) si Ketuvim (Scrierile, Psalmii). In literatura rabinica se intalneste des termenul Torah pentru a desemna intreaga Biblie.

Iudaismul promoveaza ideea de comunitate printre toti oamenii de credinta evreiasca, apartenenta la o sinagoga sau templu, si importanta vietii de familie. Ceremoniile religioase au loc atat acasa, cat si la sinagoga

Sinagogele (inseamna in ebraica case de intrunire) sunt de 20 de secole locuri in care evreii se intrunesc pentru a se ruga si a studia. Orice loc poate sluji acestui scop cu conditia sa fie orientat spre Ierusalim, sa nu fie acoperit de alta constructie si sa contina un anumit numar de obiecte de cult. Chivotul sfant este partea esentiala, care contine sulurile Torei, suluri de pergament pe care Torah a fost scrisa de mana. In fata Chivotului sfant arde o lumina vesnica, care simbolizeaza faptul ca Sfanta Scriptura continuta in Torah este lumina. In zilele de luni, joi, de Shabbat si in diminetile zilelor de sarbatoare, este scos unul din aceste suluri pentru a se citi textul recomandat.

Shabbat-ul este in religia iudaica ziua binecuvantata si sfintita de Dumnezeu, care i-a incredintat-o poporului Israel, ca semn al legamantului incheiat cu el. Ragazul creat de odihna de Shabbat trebuie sa fie ocupat cu rugaciuni, studiu, o atmosfera sarbatoreasca, atat la sinagoga, cat si acasa.

Torah

interzice consumarea sangelui, de unde si interdictia de a consuma orice animal ucis prin vanatoare si stabileste reguli speciale pentru taierea animalelor si necesitatea de a sara carnea inainte de taiere.  Alimentele din carne nu au voie sa fie amestecate cu cele din lapte.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF