Invinge Depresia Si Atacurile de Panica
October 20, 2017 | Author: Zarnescu Nicolae | Category: N/A
Short Description
Cum sa invingem depresia...
Description
MANUALUL “INVINGE DEPRESIA”
Descopera Metodele Prin Care Iti Poti Invinge Depresia!
Manualul “InvingeDepresia”
1
Capitolul 1 – Introducere Daca nu cumva ai fost pierdut pe mare in ultimii 5 ani, probabil ca nu numai ai auzit despre depresie si anxietate, dar le-ai si auzit ca fiind ceva obisnuit in fiecare zi. Totodata, probabil ca ai si vazut nenumarate avertismente despre o noua boala in ceea ce le priveste. Depresia si anxietatea nu sunt nimic nou. Au fost niste “prieteni” foarte buni ce au urmarit oamenii inca de la inceputurile omenirii. Abia acum putem vorbi liber despre ele. Suntem liberi sa vorbim despre ele, acum cand psihiatria exista de aproximativ 150 de ani? Probabil pentru ca sunt multi bani de facut in tratarea afectiunilor cu ajutorul medicamentelor. Si companiile farmaceutice vor sa vanda medicamente care ar trebui sa vindece depresia si anxietatea astfel incat acestea sa produca bani. Ce sunt depresia si anxietatea? Sunt ele boli sau doar slabiciuni in care cad prada anumiti indivizi? Cei care sunt preponderenti psihologiei moderne cred ca acestea sunt boli care trebuiesc tratate cu medicamente si terapii. Cei care sunt impotriva psihologiei moderne cred ca acestea sunt o stare care depaseste vointa umana. Cine are dreptate? Aceasta carte nu te va invata doar despre depresie si anxietate si depre tulburarile lor, ci si depre istoria lor, diferitele moduri in care se manifesta, cum sa va dati seama daca aveti nevoie de tratament si multe moduri variate de a trata ambele afectiuni. Majoritatea informatiei referitoare la depresie si anxietate este facuta sa vanda un anumit leac sau o idee privitoare in acest sens. Foarte putin informatii sunt obiective atunci cand vine vorba despre aceste doua afectiuni. Majoritatea vor ocoli subiectul intr-un fel sau altul. Daca cititi informatii ale unei companii farmaceutice, spre exemplu, acestea va vor Manualul “InvingeDepresia” 2
spune despre diferitele medicatii disponibile pentru depresie si anxietate. Apoi sunt curele naturale care va vor spune cat de periculoase sunt medicamentele. Apoi este cartea. Aceasta este cartea despre depresie si anxietate. Aici vei invata tot ce este de stiut despre depresie si anxietate, intr-o limba usor asimilabila. Totodata vei citi despre oameni care au suferit de depresie si anxietate si vei vedea cum s-au ajutat singuri. Invatand toate ideile despre depresie si anxietate, vei fi mai bine pregatit pentru a lua o decizie in privinta tratamentului tau sau al celor dragi. Aceasta carte nu este menita sa va dea un sfat medical. Depresia poate fi o problema serioasa ce poate necesita ingrijire medicala. Aceasta carte este menita sa va ajute sa intelegeti depresia si anxietatea si ce tipuri de remedii si tratamente sunt disponibile astazi pentru tratarea lor.
Capitolul 2 – Ce este depresia? Toata lumea devine melancolica uneori. Nimeni nu este fericit si impacat tot timpul decat daca ia medicamente. Daca esti la fel ca majoritatea oamenilor, ai avut zile cand te-ai simtit deprimat. Ti-a parut rau pentru tine. Acest lucru poate fi legat de un accident care a avut loc in viata ta, sau fara un motiv anume. Unii oameni spun ca devenim deprimati din cauza vremii. Exista chiar si o tulburare mentala numita Tulburare Afectiva Sezoniera, care se presupune ca este declansata de lipsa de lumina. Depresia e greu de definit. Poate fi diferita de la un om la altul. O persoana cu o personalitate negativa, de exemplu, poate fi deprimata mult mai frecvent decat o persoana cu o personalitate pozitiva. De aceea Manualul “InvingeDepresia”
3
este ciudat cum o persoana cu personalitate pozitiva sare de pe un pod, iar persoana cu personalitate negativa inca sta prin preajma. Depresia nu este usor de depistat intotdeauna, si este diferita pentru fiecare individ. Depresia clinia este o afectiune grava. Oamenii care sunt foarte deprimati clinic, de obicei incearca sa se sinucida la un moment dat din viata lor. Cateodata reusesc. Le este greu sa mentina o relatie sau sa-si pastreze slujba. Tind sa priveasca partea goala a paharului, ceea ce este un cliseu vechi, insa ceva real pentru cei care sufera de depresie. Oamenii care sunt puternic deprimati pe o perioada lunga de timp sunt diagnosticati cu depresie clinica. Acesta e unul din principalele motive pentru care foarte multi oameni au handicap, in SUA. Durerile de spate si depresia clinica sunt cele mai raspandite dizabilitati din SUA, in fiecare an. O persoana care este clinic deprimata nu poate scapa de repercursiuni. Poate fi frustrant pentru cei dragi sa vada o persoana in aceasta stare, instinctul natural fiind sa o ajute. Le spunem cat de recunoscatori trebuie sa fie pentru tot ceea ce au si aratam spre oameni care stau mult mai rau. Putem la fel de bine sa vorbim cu un perete. Persoana deprimata clinic nu poate decide sa nu fie deprimata intr-o anumita zi. Realizeaza ca exista altii mult mai deprimati decat ei, insa asta nu-i face sa se simta mai bine. Acest gen de terapie care este data persoanelor deprimate poate face mai mult rau decat bine. Unii oameni fac un pas mai departe si acuza persoana deprimata ca este in cautare de atentie. Asta de asemenea afecteaza psihicul unei persoane deprimate, in special pentru ca se leaga direct de problemele respectului de sine.
Manualul “InvingeDepresia”
4
Depresia se manifesta in forme foarte diferite pentru fiecare individ. Cel mai probabil se va manifesta determinand o persoana suferinda sa se simta letargica si neinteresata de lucrurile pe care le face zilnic. O persoana care sufera de depresie poate sa nu-i placa sa faca orice lucru. Poate dormi prea mult sau deloc. Se poate simti furioasa pe alti oameni foarte mult timp. Se poate simti furioasa si pe ea. In anumite cazuri, persoana trece prin activitatile vietii fara niciun entuziasm sau fericire. Seamana aproape cu un spatiu gol. Cauta orice forma de ameliorare a starii sale, motiv din cauza caruia exista atatia oameni care abuzeaza de medicamente si alcool. Se poate sa va dati seama sau sa nu va dati seama ca o persoana sufera de depresie. O persoana poate parea indiferenta si fara energie sau poate afisa o imagine foarte buna. Doua cazuri triste de depresie sunt Marilyn si jimmy. Toata lumea oamisnuia sa o numeasca pe Marilyn “The Grim Reaper”. Obisnuia sa vorbeasca despre moarte tot timpul, si consuma alcool in exces totodata. A mers de la un medic la altul incercand sa caute ajutor. Marilyn obisnuia sa spuna ca depresia era ca un nor intunecat care o urmarea pretutindeni.Intotdeauna era fara chef si sumbra. Daca ati fii cunoscut-o pe Marilyn, aproape ca ati fi putut observa norul intunecat de deasupra ei. Era decazuta incontinuu, si niciodata fericita. Chiar si dupa ce a inceput sa viziteze un medic in legatura cu depresia, niciodata nu a parut sa dea semne de ameliorare. Familia sa spunea ca aceasta a fost deprimata aproape tot timpul din viata. Similar, mama lui Marilyn s-a sinucis cand aceasta era doar o fetita. Se pare ca mama sa a fost si ea deprimata clinic.
Manualul “InvingeDepresia”
5
Cand avea 30 de ani, Marilyn a luat o supradoza de barbiturice prescrise pentru anxietate, si le-a luat cu wisky. Un prieten i-a gasit corpul a doua zi, dupa ce nu raspunsese deloc la telefon. Nimeni din prietenii si familia ei nu a fost prea socat de suicidul ei. Nu a lasat nici macar un bilet. Jummy a fost unul dintre cei mai populari copii in liceu. Era un atlet inzestrat care avea o bursa completa pentru colegiu sau de vis. Avea o multime de prieteni in scoala, precum si o fata pe care o placea. Toata viata sa parea sa fie foarte usoara. A reusit in sport, ceea ce l-a facut sa se simta bine pe parcursul carierei scolare. Totodata si-a facut si parintii foarte mandri de el. Parintii lui Jimmy au divortat dupa un mariaj lung si tensionat. Jimmy si sora lui au fost amandoi foarte afectati de divort, si si-au pierdut tatal, care a plecat de acasa. Insa Jimmy parea fericit in ultima zi de scoala, in ziua de dinaintea absolvirii liceului. Privind inapoi in acea zi,majoritatea prietenilor lui nu au realizat ca ceva nu era bine. In acea zi, Jimmy a mers acasa, si-a parcat masina in garaj si a lasat-o pornita in timp ce a inchis usa garajului. Sora sa era in casa unei prietene. Jimmy stia ca sora sa era plecata iar mama sa era la servici. Stia ca nu-l va gasi nimeni decat atunci cand va fi prea tarziu, si avea dreptate. Jimmy a lasat un bilet. Le spunea parintilor ca a fost deprimat ceva timp si ca sinuciderea sa nu avea nicio legatura cu divortul. A simtit ca a avut o viata frumoasa si, la varsta de 17 ani, a trebuit sa mearga mai departe. Vestea suicidului a devastat familia si prietenii lui Jimmy. Intreaga scoala a fost afectata. Mii de oameni au fost la priveghi, unde parintii sai stateau neincrezatori. Sora lui, care a gasit cadavrul, era si ea acolo. Intreaga familie si intreaga scoala a fost in stare de soc. Nimeni nu si-a Manualul “InvingeDepresia”
6
dat seama ca se va intampla asa. Partea trista este ca scoala lui Jimmy avea consilieri. Acestia formau clase si seminarii privind depresia. Aveau profesori care ar fi trebuit sa urmareasca semnele. Copii aveau acces la consiliere oricand simteau nevoia. Jymmy a fost al cincilea elev care s-a sinucis in ultimii patru ani. Depresia nu este intotdeauna evidenta. Sunt oameni care trec neobservati, precum Marilyn, insa nu au nicio intentie sa se sinucida vreodata. Sunt oameni care par ca le merge totul perfect, si apoi fac ceva dramatic, ca si Jimmy. Niciodata nu va puteti da seama. Doar persoana care sufera de depresie se poate ajuta. Parintii unei persoane deprimate o pot duce la medic, iar medicul poate chiar elibera o reteta, insa daca tanara persoana nu va lua medicamentele sau, cand ajunge la o anumumita varsta, refuza sa mai ia pastile, atunci nu mai poate fi ajutata. Poate chiar sa realizeze, ca si Jimmy, ca exista multa atentie indreptata catre depresie, si decide sa o ascunda ca sa nu afle nimeni. Contrar la ceea ce credeti, nu oricine care sufera de depresie are ganduri de sinucidere. Majoritatea au doar ganduri de disperare si goliciune. Nu vor sa moara dar nici nu vor sa traiasca. Pot incerca sa caute ajutor, precum Marylin, sau pot nega ca este ceva in neregula cu ei, precum Jimmy. Mai pe scurt, depresia are multe forme diferite, si ia un inteles diferit pentru fiecare persoana in parte. Nimeni nu stie sigur de ce unii oameni sufera de depresie cronica si altii nu. Majoritatea dintre noi, totusi, se vor confrunta cu un anumit tip de depresie in viata. Cum te lupti cu depresia depinde de tine. Din fericire, cu cat realizezi mai mult ca ai de-aface cu o afectiune care poate fi tratata in diferite Manualul “InvingeDepresia” 7
moduri, cu atat vei incerca mai mult sa lupti cu ea si nu sa te predai sentimentelor intunecate care pot pune stapanire pe tine.
Capitolul 3 – Ce este anxietatea? In timp ce depresia tinde sa faca pe cineva sa se simta letargic si fara chef sa faca ceva, anxietatea determina o stare de nervozitate, frica, o stare iritabila. Anxietatea este frica de necunoscut. E usor sa dam un nume acestei tulburari. Tulburarile anxietatii se manifesta in sinea lor intr-o varietate de moduri diferite. Cauza radacina a anxietatii, cred majoritatea psihiatrilor, este depresia. Oamenii deprimati intampina deseori si anxietate. Cele doua boli stau impreuna exact ca untul de arahide si jeleul. Cateva din modurile in care se manifesta anxietatea sunt tulburarea obsesiv-compulsiva, anorexia nervosa, anxietatea dezordinii sociale, fobiile, tulburari de anxietate generala si altele. Toate sunt sindroame diferite care se manifesta in moduri diferite. Si toate au un lucru in comun – totul tine de control. Oamenii care sunt deprimati sufera deseori si de anxietate, si viceversa. Grijirile excesive sunt un mod prin care se manifesta tulburarea obsesivcompulsiva. De obicei o persoana cu tulburare obsesiv-compulsiva isi face griji in privinta parazitilor sau posibilitatii de a lua foc casa, sau in privinta blocarii usilor. El sau ea face adevarate ritualuri pentru a avea control asupra acestor griji. Oamenii care intampina aceasta afectiune tind sa aiba mai multe probleme cu obsesiile in momentele haotice din viata lor, cand totul este scapat de sub control.
Manualul “InvingeDepresia”
8
Anxietatea declanseaza deseori atacurile de panica sau atacurile de anxietate. Acestea pot determina pe cineva sa creada ca are un atac cardiac. Se simt toate simptomele unui atac de inima si de obicei totul se termina in sala de urgenete a unui spital. Cand persoana respectiva afla ca a fost vorba de un atac de anxietate, scapa de griji. Asta pana cand se intampla din nou. Atacurile de anxietate pot fi foarte periculoase. Unii oameni efectiv lesina in timpul unor astfel de atacuri, din cauza hiperventilarii. Asta se poate intampla oricand, chiar si atunci cand conducem. Alti oameni pot ignora simptomele unui atac cardiac real, in baza unui atac de anxietate. Totodata anxietatea creste presiunea sangelui in cazul majoritatii indivizilor. Face o persoana sa se simta de parca ar exploda. Anorexia nervosa este efectiv o stare care pleaca din stima de sine si din depresie, si poate fi considerata o tulburare de anxietate. O persoana in aceasta stare are deziluzia ca este grasa, desi de fapt este chiar slaba. Continua sa se infometeze. Cantareata Karen Carpenter a suferit de aceasta boala care in cele din urma a ucis-o. Dupa infometare, corpul nu a mai putut suporta tensiunea si inima i-a cedat. Anorexia tine de control, la fel ca multe alte tulburari alimentare. O persoana care sufera de aceasta tulburare de obicei simte ca lucrurile scapa de sub control si cauta ceva ce poate controla. Majoritatea oamenilor care sufera de anxietate sunt femeile tinere, adolescentele de colegiu sau liceu. Totul incepe cu un exces mic de greutate si remarca venita din partea cuiva in aceasta privinta. Asta nu face prea multe pentru stima de sine care este deja fragila din cauza faptului ca persoana deja sufera de depresie. Mananca foarte putin din cauza observatiei si pierde ceva din greutate. Si gata! Manualul “InvingeDepresia”
9
Controleaza ceva! Deci poate continua dieta. Majoritatea psihiatrilor vor spune ca anorexia este o tulburare izolata, insa are radacini in anxietate si depresie. Anxietatea si depresia de obicei pot fi gasite la oricine cu o tulburare mentala. Sunt parintii problemelor mentale, insa unele probleme sunt mai grave decat altele, iar depresia si anxietatea se manifesta diferit. Potrivit Dr. John bolton de la Palos Park, Ilinois, depresia si anxietatea sunt de obicei rezultatul respectului de sine foarte scazut. O persoana care sufera de aceste afectiuni se vede inutila. Sentimentul respectului de sine scazut o face sa se simta fara puteri, si ii cauzeaza depresie. Nevoia de control asupra mediului in care traieste si sentimentul lipsei de forta pentru a se ajuta cauzeaza anxietate. Ii este frica, in majoritatea timpului, si se ataseaza de o anumita frica pentru a se simti in siguranta. Frica, sau fobia, este de obicei ceva imaginat in minte, ceva care nici macar nu exista in multe cazuri. Sigmund Freud, considerat parintele psihiatriei moderne, a spus ca depresia este rezultatul creativitatii infranate. Freud a adnotat ca multi indivizi deprimati sunt de asemenea foarte creativi. Acum, sunt cei care sunt de acord cu teoria lui Feud si cei care nu o aproba. Astazi, sentimentul este acela ca oamenii care sufera de depresie au un dezechilibru chimic in creier, ce poate fi vindecat cu seroronina artificiala dozata sub forma de pastile. Oamenii care sufera de anxietate sunt tratati de obicei cu tranchilizante si terapii de catre comunitatea medicala. Majoritatea medicilor de astazi se supun teoriei cum ca oamenii care sufera de depresie si anxietate au o afectiune fizica datorata unui dezechilibru de substante la nivel cerebral. De asemenea, ei cred ca poate exista si o legatura genetica. Altii dezaproba aceasta teorie si cred Manualul “InvingeDepresia”
10
ca de fapt este rezultatul respectului de sine redus sau problemelor din copilarie. Totusi, altii invinovatesc societatea si saracia de depresia oamenilor. Mai pe scurt, stiinta medicala are multe teorii asupra numarului mare de oameni care sufera de anxietate si depresie, insa niciun raspuns clar. Insa este un lucru pe care foarte rar il veti auzi de la medic, si nume “Nu stiu”.
Captitolul 4 – Teorii despre cauzele depresiei si anxietatii Asa cum am mentionat in ultimul capitol, sunt dispute in domeniul medical ce privesc cauzele depresiei si anxietatii. Unii pshiatrii sunt foarte convinsi de teoria lui Freud, cum ca totul este legat de creativitatea inabusita. Altii invinovatesc aranjamentul genetic. Cand am vorbit despre Marylin, am observat ca mama sa s-a sinucis la fel ca si ea. Se pare ca astfel de tulburari, precum depresia si anxietatea, pot fi mostenite. Alti medici invinovatesc societatea. Saracia ar cauza depresia. Priviti oamenii care traiesc in saracie majoritatea vietii. Fetele lor reflecta o intunecime, de parca nu le-ar pasa de nimic. Puteti vedea asta din comportamentul lor. Consumul de droguri este ceva frecvent in zonele sarace sau in cazul consumului de alcool. De ce cred oamenii ca se intampla asta? Se intampla din cauza ca oamenii care sunt intristati, supusi problemelor la ordinea zilei, tind sa priveasca o solutie rapida si se “autotrateaza”. Raspunsul nostru, ca societate, este sa ii arestam pentru folosirea drogurilor.
Manualul “InvingeDepresia”
11
Unii medici chiar dau vina pe droguri si alcool. Departe de adevar. Alcoolul nu face nimic pentru a-i ajuta pe cei deprimati si, in sine, este doar un simptom bolii, nu si cauza. Alcoolicii, la fel ca majoritatea dependentilor, sufera de o stima de sine redusa, sufera de depresie si cauta o modalitate de a controla o parte a mediului lor. Apoi sunt cei din campul psihiatric, care cred ca afectiunea este fizica. Avem un dezechilibru de serotonina in creier, care trebuie corectat cu medicatii numite SSRI. Aceasta descoperire coincide cu descoperirea medicatiei SSRI de catre companiile farmaceutice. Nu exista teste care sa precizeze daca cei cu depresie sufera de vreun dezechilibru chimic la nivel cerebral. In momentul de fata, acestea fiind spuse, aceasta este doar o alta teorie care vrea sa explice de ce sunt atatia oameni inclinati depresiei. Daca intrebati un preot sau o persoana evlavioasa, acestia va vor spune ca depresia si anxietatea se datoreaza lipsei de credinta. Oamenii care au credinta pentru o anumita religie par sa sufere mai putin de depresie si anxietate. Dar este religia motivul pentru care acestia nu sufera de aceste afectiuni, sau este doar o forma de auto-tratament? La fel ca si oamenii care devin dependenti de alcool si droguri si le folosesc ca pe o modalitate de a trece prin viata, altii folosesc religia. Asta e o modalitate mult mai putin periculoasa pentru un individ, decat daca nu cumva devine fanatic, pana in punctul in care isi cauzeaza rau singur. Unii oameni cred ca noi cu totii avem un anumit grad de depresie si anxietate. Acea anxietate este frica de necunoscut care exista in fiecare dintre noi. Lucrul de care ne temem e moartea – singurul lucru pe care nimeni nu-l doreste insa cu totii il infruntam mai devreme sau mai tarziu. De asemenea asta poate declansa si depresia. Tot Freud a spus ca avem o Manualul “InvingeDepresia”
12
dorinta de moarte si o dorinta de viata. Poate depresia este semnul dorintei de moarte. Sunt multe teorii diferite referitoare la depresie si anxietate. Tot teoriile dicteaza si tratamentele sau remediile aplicate. Un medic, de exemplu, se va grabi sa prescrie medicamente. Un pshihiatru Freudian va incerca o terapie cognitiva. Terapeutii, hipnotizatorii, acupuncturistii, naturistii, preotii, medicii si tipul de la magazin, cu totii au teorii diferite asupra depresiei, si toti au o idee despre cum ar trebui tratata. Majoritatea oamenilor din Statele Unite, totusi, merg la medic atunci cand se simt deprimati.
Capitolul 5 – Cum vad si cum trateaza medicii depresia Daca veti merge la medicul de familie plangandu-va de anxietate si depresie, acesta va elibera imediat o reteta de tratament medicamentos, si va prescrie Xanax, Wellbutrin, Zoloft, Paxil, Klonopin sau alte medicamente create pentru a trata anxietatea si depresia. Acum multi ani, inainte sa fie cunoscuti termenii de anxietate si depresie, oamenii erau considerati nervosi. Aveau caderi nervoase si erau tratati, in cel mai bun caz, cu Valium, care este un tranchilizant ce provoaca o dependenta puternica. Astazi, oamenii nu mai sunt diagnosticati ca fiind nervosi. Sunt zeci de diferite denumiri pentru anxietate si depresie. In loc de Valium, oamenii sunt tratati cu Xanax sau Klonopin. Ambele aceste medicamente provoaca dependente puternice si nu sunt cu mult diferite de Valium. Toate sunt facute sa fie folosite pe termen scurt insa sunt administrate, de obicei, pe termen lung. Oamenii care sunt iritati agreeaza aceste pastile si devin foarte repede dependenti. Isi creeaza o toleranta a Manualul “InvingeDepresia” 13
sistemului biologic, si incep sa consume din ce in ce mai multe, pentru a obtine rezultate. Cu ani in urma, stricnina a fost considerata un tratament adecvat pentru nervozitate. Doar in doze mici totusi, deoarece prea mult din aceasta potiune otravitoare poate da convulsii violente si rezulta in moarte. Stricnina a fost prescrisa in anii ‘50 pentru anxietate. Inainte de asta, am avut bunul vechi prieten, heroina, ca un remediu grozav pentru nervozitate. Era disponibila in farmacii si a fost atat de eficienta in tratarea anxietatii incat s-a decis folosirea ei si pentru tratarea tusei la copii. Daca cineva devenea prea letargic in urma dozei de heroina, putea oricand sa ia putin cocaina, care era si ea disponibila. Era un remediu perfect pentru majoritatea oamenilor. Astazi, aproape ca pare comic. Dar trebuie sa ne intrebam daca medicamentele care sunt prescrise azi vor parea si ele la fel de periculoase ca cele prescrise pentru asemenea stari acum 50 de ani. Multe din medicamentele folosite azi pentru a combate anxietatea si stresul au efecte secundare grave, precum leziunile hepatice rezultate in urma tratamentului administrat pe perioade lungi. Grav este ca nu stim cum ne vor afecta medicamentele pe termen lung pentru ca nu se prescriu de destul timp si nu sunt testate pe indeajuns de multi oameni pentru a putea intelege la ce ne putem astepta. Medicamentele antidepresive Antidepresivele sunt diferite de medicamentele contra anxietatii. Medicamentele contra depresiei sunt de obicei prescrise in acelasi timp cu cele contra anxietatii, insa sunt menite sa fie folosite pe termen lung. Manualul “InvingeDepresia”
14
Unii medici vor spune pacientului ca este nevoie sa ia medicamentul pentru totdeauna. Aceste medicamente sunt numite ISRS. Asta inseamna Inhibitori Selectivi ai Recaptarii Serotoninei. Acestea sunt create pentru a reface echilibrul lipsei de serotonina despre care se crede ca lipseste din creierul cuiva suferind de depresie. Prozac a fost primul medicament cu un renume. Dupa Prozac au urmat valuri intregi de antidepresive. Astazi, cel mai prescris ISRS este Zoloft. Aceste medicamente nu sunt folosite doar pentru a trata depresia, ci si pentru a trata tulburarile de anxietate care insotesc deseori depresia. Exista efecte secundare ale tratamentului cu ISRS. Acestea includ vise cu tenta reala, ameteala, cresterea in greutate, pierderea din greutate, incapabilitatea de a avea placeri sexuale, atacuri de panica si fotosenzitivitate. Totodata puteti descoperi ca aveti perioade de tremur si tuse, precum si dureri de cap in faza initiala a tratamentului cu ISRS. Imediat ce medicamentul ajunge in sistem, efectele secundare par sa se spulbere. Unele dintre cele mai mari daune provocate de efectele secundare ale tratamentului pe termen lung sunt daunele produse ficatului si rinichilor. Acest lucru poate fi o problema aparte, mai ales daca o tanara persoana este diagnosticata cu depresie si ii sunt prescrise ISRS, desi asta se intampla rar, existand un val de persoane tinere care s-au sinucis dupa ce li s-au prescris meidcamente precum Paxil. Din acest motiv, ISRS sunt prescrise foarte rar cuiva cu varsta sub 18 ani. Exista intrebari, in comunitatea medicala, privitoare la eficacitatea acestor medicamente. Sunt multi critici care sustin ca ISRS nu sunt eficiente deloc in tratarea oamenilor cu depresie, si nu ar trebui Manualul “InvingeDepresia”
15
administrate niciodata oamenilor cu depresii usoare. Mai sunt cei care cred ca medicamentele trebuiesc lasate pentru cazuri extreme de depresie clinica, in loc sa fie administrate oamenilor suparati pentru ca sau despartit de prietena sau prieten. De asemenea sunt cateva intrebari referitoare la folosinta acestor medicamente in tratarea depresiei. Desi s-a dovedit, intr-o testare clinica a FDA, ca sunt mai bune decat un placebo in tratarea depresiei, nu a fost o diferenta clinica foarte mare. Au fost intentate foarte multe procese in instanta datorita numarului mare de sinucideri ale oamenilor tineri care au fost tratati cu astfel de medicamente. A fost un proces in care un om a omorat alti 8 cu o pusca de atac, in timp ce lua Prozac. Familiile celor ucisi au dat in judecata producatorii de Prozac iar cazul a fost solutionat in afara curtii. Sunt multe tipuri diferite de medicamente contra depresiei, disponibile pe piata astazi. Daca ati fost diagnosticati cu depresie clinica, cel mai probabil medicul va va prescrie unul din aceste medicamente. Ar trebui sa tineti un jurnal al gandurilor si sentimentelor pe care le aveti in fiecare zi, insa retineti ca vor dura cateva saptamani pana ce medicamentul va patrunde in sistem. Daca nu observati vreo diferenta, comunicati asta medicului. Acesta va prescrie, cel mai probabil, un alt medicament sau o doza mai mare. Oricine sufera de depresie clinica, in special atunci cand exista ganduri de sinucidere, trebuie tratat de catre un medic. Depresia nu este ceva de joaca. Exista medicamente ce va pot ameliora situatia. Desi am vorbit de efectele secundare ale antidepresivelor si cum e posibil sa nu fie nevoie de ele in cazuri usoare de depresie, sau chiar moderate, oamenii cu cazuri severe au nevoie sa fie tratati. Medicatia, in Manualul “InvingeDepresia” 16
unele cazuri, este raspunsul. Desi auzim des povesti tragice despre oameni care au luat medicamente si apoi au facut ceva drastic, si ne imaginam ca firmele producatoare de medicamente isi freaca mainile urmarind sa scoata bani de la noi, sunt foarte, foarte multi oameni care au gasit un nou sens in viata datorita antidepresivelor. Sunt unele cazuri in care aceste medicamente au uimit oamenii. E tentant sa spunem ca cei care se comporta bine la tratament au probabil vreun dezechilibru chimic, cel mai probabil mostenit, pe care medicamentul il poate corecta. Alti oameni cu depresie usoara carora li s-a prescris antidepresive sunt foarte intorsi impotriva medicamentelor. Sunt zeci de site-uri dedicate medicamentelor anti-antidepresive. Au forumuri unde oamenii spun povesti ingrozitoare despre cum s-au atasat de antidepresive si ce au trebuit sa faca pentru a scapa de ele. Decizia de a lua antidepresive este una care trebuie luata cu medicul. Realizati ca foarte multa informatie prezenta pe internet este fie profarmaceutica, fie anti-farmaceutica. Exista o miscare impotriva companiilor farmaceutice, care spune ca acestea sunt niste mari afaceri corupte. Incearca sa iti dai seama singur/singura, in opinia ta personala, daca antidepresivele sunt bune sau nu pentru tine. Daca suferiti de depresie severa si aveti ganduri de sinucidere sau de a rani pe cei din jur, cautati imediat ingrijire medicala. Exista ajutor disponibil, care va va face imediat sa va simtiti mai bine. Medicamentele pentru anxietate Medicamentele pentru anxietate, spre deosebire de cele pentru depresie, nu sunt menite sa fie luate pe termen lung. Provoaca o dependenta rapida si puternica si de obicei sunt sedative. Un exemplu ar fi cuplul Xanax si Manualul “InvingeDepresia” 17
Klonopin. Valium a fost predecesorul lor, insa nu este prescris prea frecvent acum. Toate pot fi considerate tranchilizante, desi acest termen nu mai e folosit. Expresia adecvata este “medicatie anti-anxietate”. Spre deosebire de antidepresive, majoritatea medicamentelor contra anxietatii ofera o ameliorare imediata. Au un efect calmant cu care ne putem obisnui foarte usor. Multi critici ai medicatiei pentru anxietate spun ca acestea sunt niste “bauturici” intr-o pastila. Asta pentru ca aceste medicamente tind sa aiba aceleasi efecte ca si alcoolul, numai ca fara mahmureala de dupa. Provoaca dependenta crescuta. Probabil ca ati auzit de oameni care au dezvoltat toleranta la alcool. Asta inseamna ca va trebuie sa luati din ce in ce mai multe medicamente pentru a avea acelasi efect. Asta se intampla intr-o perioada graduala de timp. Problema consumului de medicamente contra anxietatii sta in calitatea dependentei, precum si in toleranta. Nu va dura mult pana cand cineva fa va face abuz de ele. Cand o persoana devine dependenta de medicamente si ramane fara ele, va face tot ce e nevoie pentru a face rost de ele inapoi. Asta include chiar si faptul de a cumpara de pe piata neagra sau internet. Asta poate fi o practica periculoasa, sa nu mai spunem cat de scumpa. O alta activitate periculoasa a celor dependenti de medicamente contra depresiei este obiceiul, pe care il au multi oameni, de a amesteca alcoolul cu medicamentele. Cateodata alcoolul va stimula efectul medicamentelor, deci acestea devin mult mai potente. Amestecul dintre alcool si barbiturice a condus totusi la mai mult de o singura moarte. Una dintre problemele amestecului de alcool cu pastile este aceea ca uitati cate pastile ati luat si nu mai realizati cat alcool beti. Medicatia anti anxietate are un efect similar cu alcoolul. Reflexele sunt mai lente, Manualul “InvingeDepresia”
18
deveniti ametiti, nu mai aveti coordonare. Sunteti avertizati sa nu conduceti masini sau utilaje atunci cand luati aceste medicamente. Renuntarea la pastile va poate da o anxietate si mai severa decat cea intitala. Este un paradox. Renuntati la ceva care se presupune ca ar fi trebuit sa va vindece doar ca sa intampinati simptome si mai grave decat atunci cand ati inceput. Majoritatea medicilor vor recomanda renuntarea treptata. E mai usor de zis decat de facut deoarece necesita disciplina, pe care persoana suferinda si dependenta nu o poate avea. Este bine sa aveti un prieten care sa va fie alaturi atunci cand renuntati la medicamente. Dependenta de medicamentele contra anxietatii poate fi la fel de rea ca si afectiunea in sine. In acest caz, leacul este cateodata mai grav decat boala.
Capitolul 6 – Terapii pentru tratarea depresiei Daca veti merge la medicul de familie pentru a-i cere ceva sa va ajute sa treceti peste depresie, acesta probabil va va prescrie Zoloft. Va va intreba de ce sunteti deprimati si puteti spune ca nu va place impresia ultimului sezon din American Idol, moment in care va va da o reteta. Medicii au o preferinta aparte pentru prescrierea retetelor. Insa nu fac decat ceea ce le cere domeniul legal. Daca mergeti in cabinetul medicului si va plangeti de depresia provenita din cauza American Idol, iar medicul va spune sa va veniti in fire si va spune sa plecati fara o reteta, dupa care mergeti acasa si va spanzurati din cauza sezonului de American Idol, medicul este direct raspunzator. Asta pentru ca protocolul medical cere medicului sa ofere tratament oricarui pacient care se plange de depresie. Manualul “InvingeDepresia”
19
Daca medicul dvs este un bun medic de familie, acesta va va sugera sa vorbiti cu un terapeut in legatura cu depresia de care suferiti. Totodata, acesta se va grabi sa va scoata afara din cabinet sugerandu-va sa vedeti un psihiatru. Medicul nu va va spune asta pentru el crede ca sunteti nebun si trebuie sa scape de dvs, ci pentru ca nu este specializat in probleme mentale. Inainte sa trecem mai departe, trebuie sa intelegeti diferenta dintre un psihiatru, un psiholog, un consilier si un terapeut. Un psihiatru este un medic. El face facultatea de medicina si obtine o licenta de practica. Apoi decide sa se specializeze pe probleme mentale. Un psihiatru in mod normal lucreaza intr-un spital. Are grija atat de pacientii cu probleme mentale cat si de cei care au facut abuz de substante. Principalul motiv pentru care cineva merge la psihiatru este pentru a obtine o reteta. Pentru ca acesta este un medic, el va prescrie medicamente. Ideea intinderii pe o canapea si discutarii despre mama dvs in timp ce psihiatrul isi ia notite este ceva ce vedeti in filme. Un psihiatru este foarte clinic. Te poate testa pentru boli mintale, dar nu va vrea sa auda cum ti-a luat fratele iepurasul din plus atunci cand aveai 7 ani, si ti-a distrus viata. In astfel de cazuri te va trimite la un consilier. Un psiholog este cu un pas mai sus decat un terapeut. Acesta nu a facut facultatea de medicina insa a absolvit-o. Diferenta este ca el nu poate prescrie retete. Psihologii sunt foarte la curent cu problemele mintale si sunt niste buni consilieri. Problema este ca au tarife prea mari. Majoritatea oamenilor opteaza pentru consilieri.
Manualul “InvingeDepresia”
20
Psihologii lucreaza foarte mult cu copii. Este putin probabil sa vi se recomande prezentarea la psiholog pentru a vorbi despre problemele cu mama dvs. Un terapeut are in mod normal o diploma de masterat in psihologie. Acesta va poate ajuta sa va depasiti afectiunile. Sunt multe tipuri diferite de terapeuti si fiecare dintre ei practica un alt fel de terapie. Unii dintre ei sunt devotati medicului Freud. Altii cred ca Freud a fost un prapadit. Trebuie sa cautati ceva pentru un terapeut potrivit care sa va ofere tratamentul potrivit pentru stilul dvs de viata. Un terapeut cel mai probabil va crea un plan de tratament pentru a te ajuta. Va vrea sa faci vizite regulate si sa vorbesti cu el despre tot – totul este confidential. Un terapeut nu poate prescrie medicamente. El poate totusi, sa va indrume catre psihiatru pentru medicatie. Un consilier seamana foarte mult cu un terapeut, numai ca nivelul sau este unul standard. Unii consilieri, totusi, care sunt specialzati in tratarea copiilor au o diploma de masterat. Un consilier iti asculta problemele si iti permite sa vezi singur care-ti sunt greselile. Mai exista cineva la care puteti apela, si anume un analist. Aceasta persoana va va spune tot ce este in neregula cu dvs si de ce. Analistul cade cam in aceeasi categorie cu consilierul, numai ca acesta vorbeste liber si direct, in loc sa va lase sa va rezolvati singuri greselile. Tratamentul va depinde de gravitatea drepresiei si anxietatii. Majoritatea oamenilor pot merge la psihiatru din cand in cand pentru medicamente, si la consilier pentru a discuta despre problemele lor. Din nou, toata lumea este diferita cand vine vorba de nevoile de tratament. Analizeaza
Manualul “InvingeDepresia”
21
ce tip de terapie iti este potrivita sau ce tip de tratament este corect pentru tine.
Capitolul 7 – Metode terapeutice pentru Anxietate Depresia se poate trata cu medicamente. Discutia despre probleme poate determina o persoana sa se elibereze de ele, dar daca aveti impresia ca niste sedinte de consiliere va va face viata mai frumoasa eliberandu-va de toate problemele din trecut, ati urmarit prea mult Printesa Mareelor. In cea mai mare parte, sunt terapii comportamentale aplicate in sesiuni care va pot invata cum sa va luptati cu depresia si sa tratati anxietatea. Terapeutul va poate oferi urmatoarele idei despre cum sa faceti fata anxietatii: Scrieti pe o foaie de hartie frica pe care o aveti. Asta face frica reala, si nu doar un fior al imaginatiei. Cititi-o si aruncati hartia la cosul de gunoi. Acest gest este simbolic, si este menit sa va arunce temerile. O metoda si mai eficienta este sa faceti fata temerilor. Luati exemplul lui Linda. Linda a fost o mama de 38 de ani care isi facea griji in privinta cancerului de san. O prietena a ei avea cancer de san si a devenit convinsa ca probabil va pati si ea la fel. In loc sa-si alunge fricile mergand la un medic, aceasta a decis sa traiasca cu ele. Grijile si-au atins scopul asupra lui Linda, slujbei sale si familiei sale. Dupa aproape 3 luni de griji constante, corpul lui Linda nu a mai putut suporta si a cedat in timp ce aceasta se afla la servici. Linda a avut un atac de panica ce i-a provocat ameteli si in cele din urma a lesinat. Faptul ca nu manca adecvat nu a ajutat-o. a fost transportata la spital, Manualul “InvingeDepresia”
22
unde si-a rostit temerile. Desi testele sale fizice au iesti bine, a fost indrumata sa admita ca este nebuna, astfel incat sa fie ajutata. La spitalul psihiatric, Linda trebuia sa participe la grupuri de consiliere si sa aiba vizite regulate cu psihiatrul. Psihiatrul a comandat o mamograma a Lindei si i-a spus ca trebuie sa-si infrunte temerile. Tremura atat de sever atunci cand i-a venit mamograma incat o asistenta a fost nevoia sa o tine de mana. In sfarsit, se terminase. Mamograma a iesit normala. Linda s-a simtit un om nou. A ramas in spital 3 zile si a aflat ca poate faptul ca o buna prietena infrunta o boala devastatoare a fortat-o sa-si confrunte propria mortalitate si faptul ca nu avea destui bani sa puna deoparte pentru copiii ei, daca avea sa i se intample ceva. A folosit cancerul de san ca o acoperire pentru adevarata grija, care era grija fata de copiii sai daca ei avea sa i se intample ceva. Pentru a invata sa isi infranga anxietatea si sa incerce sa atinga cauza de baza a problemei reale, care era frica de necunoscut, Linda si-a infruntat una dintre cele mai mari temeri. Acum nu mai purta frica mamogramei. Isi face in fiecare an acest potential salvator test. Terapia chiar a ajutat-o pe Linda in privinta anxietatii. Medicamentele ar fi putut masca tulburarea, determinand-o sa se relaxeze, insa ea avea nevoie sa ajunga la cauza radacina a problemei. Radacina problemei majoritatii oamenilor cu anxietate este frica de necunoscut. Frica de moarte, frica de a-si pierde slujba, frica de ce se va intampla in viitor. Desi ar trebui sa fim destul de intelepti incat sa realizam ca nu exista garantii in ceea ce priveste viitorul si ca orice se poate intampla intr-o zi anume, ideea ca vietile noastre nu sunt sub Manualul “InvingeDepresia”
23
control total ne sperie. Deci ce facem ca sa recastigam controlul? Cautam disperati un mod prin care sa ne controlam mediul. Cand ne gandim la cineva care incearca sa-si controleze mediul inconjurator, ne putem imagine pe cineva care este fie ceea ce se numeste “ciudat” fie cineva cu o tulburare obsesiv-convulsiva care au totul intr-o anumita ordine in casa lor. Toata lumea se teme de necunoscut. Cum ne confruntam cu situatia este ceea ce pune unii oameni pe tratament contra anxietate, pe altii ii trimite la biserica si pe altii ii duce intr-un bar. Un bun procentaj din oamenii care sufera de anxietate bea. Este un mod usor de a obtine o ameliorare si a ne auto-trata anxietatea. Nu o vindeca, doar o mascheaza. La fel ca si tranchilizantele, alcoolul poate calma pe cineva pe moment, insa nu este un remediu. De fapt, poate actiona distructiv. A bea ceva la o ocazie sociala este un lucru. A bea pentru ca suferi de anxietate si a folosi alcoolul ca medicament e altceva. Cand este combinat cu somnifere si medicamente pentru anxietate, poate fi mortal. Alcoolismul are mult timp de cand a fost recunoscut ca boala. Alcoolicii anonimi este un grup foarte eficient care a ajutat milioane de oameni sa scape de alcoolism. Aproape toata lumea cunoaste rugaciunea spusa la sfarsitul fiecarei intalniri. Da-mi putere sa schimb ce pot schimba si sa accept ce nu pot schimba. Asta ajunge exact la cauza radacina a problemei pe care o au alcoolicii. Nu sunt cu nimic diferiti de cineva care sufera de anxietate si depresie, doar ca aleg o alta metoda de tratament. Si cu mult inainte sa apara tranchilizantele, erau “spriturile”. Alcoolul este un medicament la alegere atunci cand vine vorba de anxietate. Manualul “InvingeDepresia”
24
Alcoolicii anonimi folosesc suportul si terapia pentru a tine oamenii departe de dependenta. Nu sunt folosite medicamente ca inlocuitori ai alcoolului. Secretul este ca fiecare sa meraga la intalniri si sa obtina sprijinul celor care sufera de aceeasi dependenta. Aceasta este o terapie relativ simpla. Nu este efectuata de niciun terapeut sau consilier sau cineva calificat in acest domeniu. Este efectuata de alti oameni care trec prin aceeasi problema si isi ofera sprijinul lor altora, astfel incat sa isi depaseasca si ei dependenta de alcool. E o replica in filmul Crocodile Dundee, in care personajul lui Paul hogan este confuz deoarece este prezentat cuiva care cauta un psihiatru. Acesta imediat crede ca trebuie sa fie nebun. Venind din Australia la New York, personajul sau crede ca oricine care trebuie sa ajunga la psihiatru este nebun. Cand i se explica faptul ca femeia nu este nebuna, ci doar vrea sa-si discute problemele, raspunsul sau a fost “nu are semeni?”. Si raspunsul a fost ca putem cu totii sa folosim mai multi semeni. Freud a luat un secret cu el in mormant – ca un psihiatru e de fapt doar un prieten platit. Majoritatea dintre noi dam mai multa atentie profesiei de consiliere si terapie. In timp ce ii platim sa ne asculte problemele, spre deosebire de un prieten care intotdeauna se afla langa noi, un consilier deseori ne va spune lucruri pe care nu vrem sa le auzim. Terapia e mult mai eficienta in tratarea anxietatii. In loc sa tratam problema doar cu medicamente sau sa ne auto-tratam cu alcool, trebuie sa cautam un tratament definitv, indiferent cat ne-a r lua sa facem asta. Indiferent ca e un grup de suport, un prieten sau un consilier, trebuie sa putem da la o parte temerile si sa nu le lasam sa puna stapanire pe vietile noastre. Altfel, pur si simplu mascam problema cu medicamente si alcool. Manualul “InvingeDepresia”
25
Daca suferiti de anxietate, in loc sa cautati tranchilizante, puneti mana pe telefon si cautati consiliere. Majoritatea consilierilor vor lucra lucra dupa o scara de preturi astfel incat sa va puteti permite sa platiti.
Capitolul 8 – Simptome Simptomele anxietatii si depresiei sunt ceva ce multi dintre noi intampinam in viata. Sunt simptome foarte vagi si generale. Sunt diferite nivele de anxietate si depresie, iar simptomele lor sunt relative acestor nivele. Daca ne pasa sau nu de simptome depinde de severitatea lor si de cauza. Anumiti factori evidenti cauzeaza depresia si anxietatea. Starea este de obicei ameliorata atunci cand sunt indepartati stresorii. Unii oameni trec prin anxietate si depresie pe termen scurt, datorita unui stresor major din viata, chiar daca este vorba de o ocazie fericita. Orice schimbare poate tulbura calmul lumii unei persoane. Oamenii se simt bine cu rutina iar spargerea rutinei aduce cu sine anxietatea si depresia. Aceasta, din nou, se intrevede pe termen scurt, pana cand persoana devine confortabila si se stabileste cu o noua rutina. Daca, totusi, simptomele sunt severe astfel incat persoana respectiva nici nu-si doreste sa se dea jos din pat dimineata, are ganduri de sinucidere sau intampina depresie si anxietate mai mult de cateva saptamani, este timpul sa caute tratament. Simptomele depresiei includ: Insomnia sau lipsa totala de somn Pierderea poftei de mancare sau alimentatia excesiva Manualul “InvingeDepresia”
26
Apetit sexual scazut sau inexistent Lipsa de interes in activitatile care candva erau placute Plansul Lipsa de interes fata de viata Un sentiment de nefericire Depresia severa va include gandurile suicidale. Multi oameni care intampina depresie exteriorizeaza unul sau toate aceste semne. Daca toata lumea ar suferi de depresie, intreaga natiune ar fi pe tratament cu Prozac. In majoritatea timpului, simptomele dispar gradual. Daca acestea persista, persoana in cauza trebuie sa caute tratament. Gandurile suicidale nu trebuiesc ignorate niciodata, chiar daca aveti impresia ca persoana respectiva se preface. Nu veti vrea sa gresiti intr-o asemena privinta, deci mai bine va asigurati decat sa va para rau. Daca un prieten sau cineva drag incearca sa se sinucida, nu va complicati – sunati la 112. Depresia cronica dureaza mai mult de cateva saptamani. Aceasta poate fi alinata cu medicatia. Poate veni si pleca. Depresia declansata de un eveniment, cum ar fi pierderea cuiva drag sau chiar pierderea slujbei, de obicei se va rezolva de la sine. Daca persista, exista sanse sa se fi declansat ceva deja existent. Simptomele anxietatii includ: Nervozitate si iritabilitate Tulburari ale somnului – deseori insomnie Manualul “InvingeDepresia”
27
Probleme in concentrarea gandurilor Se pot dezvolta obiceiuri convulsive pentru a detine controlul Tremuraturi (in unele cazuri) Comportamente distructive (manicale in unele cazuri) Ingrijorare excesiva ilogica Anxietatea reprezinta nevoie de a controla un mediu scapat de sub control. Din nou, este de obicei declansata de depresie. Apare o situatie ce determina o persoana sa devina deprimata. Corpul lupta cu situatia. Anxietatea, frica de necunoscut, vrea s acontroleze situatia astfel incat sa nu se mai intample din nou. Anxietatea si depresia sunt ceva obisnuit. A te trata pentru aceste afectiuni nu te face un nebun. Milioane de oameni fac tratamente pentru aceste afectiui, si milioane de oamenu se auto-trateaza cu alcool si droguri. In timp ce medicatiile si terapiile s-au dovedit eficiente in ajutorarea oamenilor care sufera de depresie si anxietate, sunt cateva lucruri care efectiv i-ar ajuta. Aceste mijloace naturale pot face minuni.
Capitolul 9 – Ajutandu-te poti trata anxietatea si depresia Nu se insinueaza in niciun fel ca cineva care sufera de anxietate sau depresie severa poate fin vindecat cu ajutorul suplimentelor din plante sau exercitiilor yoga. Aceasta carte nu poate spune indeajuns cat de periculoasa este depresia, o boala grava ce poate fi fatala. O persoana nu trebuie sa se trateze singura in cazul unei depresii severe. Acestea fiind Manualul “InvingeDepresia”
28
spuse, pe de alta parte, o persoana care se simte putin la pamant nu trebuie sa dea fuga la medic pentru tranchilizante si antidepresive. Sunt anumite lucruri pe care oamenii le pot face pentru a invinge atat depresia cat si anxietatea. Mai jos avem cateva sfaturi despre cum sa ne infruntam afectiunile. Chiar daca sunteti sub tratament medicamentos, puteti folosi aceste sfaturi ca sa va intariti remediul. Rutina Stabiliti o rutina de un fel. Amintiti-va ca anxietatea vine din frica de necunoscut, iar depresia isi are radacinile in stima de sine redusa. O rutina e un port fericit intr-o lume nesigura. O rutina, chiar daca e ceva atat de simplu precum urmaritul unei emisiuni TV seara, va ofera o senzatie de siguranta in viata. Veti stii ca indeiferent cat de rele pot deveni lucrurile, intotdeauna veti avea acea rutina pe care va puteti baza. O femeie numita Sarah ne spune o poveste haioasa depre perioada cand a nascut primul ei copil. In fiecare seara urmarea un program specific la TV care i-a dat un sentiment de siguranta. Era entuziasmata de nasterea primului ei copil, asa cum orice mama ar fi. In fiecare seara urmarea acel program care ii dadea senzatia de rutina. Indiferent cat de agitata era in privinta nasterii, stia ca are o speranta in fiecare seara, ceea ce i-a oferit siguranta. Mai pe scurt, avea o rutina. Cand s-a nascut copilul, lucrurile erau haotice. Copilul era un baietel sanatos, iar Sarah a fost foarte incantata. Insa ii era teama sa aiba grija de el. Acum era o mama responsabila de viata copilului. Era fericita sa fie mama, si isi iubea copilul, insa era foarte speriata. A incetat sa-si mai urmareasca emisiunea pentru ca lucrurile pareau sa se rastoarne prin casa. Dupa o saptamana de la nastere, aceasta a reusit sa se uite la TV din nou si acolo era – emisiunea ei favorita. Si a stat si a urmarit-o. Manualul “InvingeDepresia”
29
Sarah a inceput in curand sa ii placa din nou acest program. A intampinat o transformare in viata ei si s-a bazat pe rutina pentru a putea trece peste clipele tensionate. Cea mai buna parte a acestei povesti este ca Sarah a realizat cat de importanta poate fi o rutina pentru sanatatea mintala, invataminte pe care le-a dat mai departe la fiul sau si apoi la fiica sa. Astazi, copiii lui Sarah sunt mari si sanatosi mintal. Apropo, Sarah nu mai urmareste acel program special pentru ea. Totusi, continua sa se bazeze pe rutina ca un mod de a alunga anxietatea. Exercitiile fizice Orice medic respectabil va va spune sa faceti exercitii daca suferiti de depresie sau anxietate. Din nou, acestea pot fi folosite in conjuctura cu medicatia, daca este nevoie de medicatie. Exercitiile nu va ajuta doar fizic, ci si psihic. Exercitiile cresc natural nivelurile de serotonina si va ofera energie. Insa, atunci cand sunteti deprimati cel mai greu lucru este sa faceti exercitii. Va functiona pentru a va ajuta cu depresia daca veti reusi sa va faceti un obicei in acest sens. Chiar daca nu reusiti sa faceti decat o plimbare si cateva intinderi, faceti din asta un exercitiu de rutina. Aceasta e o informatie valoroasa pentru oricine, dar in special pentru cineva care vrea sa diminueze depresia. Asta nu inseamna ca nu mai puteti lua medicamente, ci ca exercitiile pot merge foarte bine cu medicatia. Exercitiile nu ajuta doar cu depresia, ci si cu anxietatea. Efectuarea exercitiilor va pune in control asupra mediului, ceea ce poate usura anxietatea. Amintiti-va ca lipsa controlului este ceea ce ne face sa devenim agitati, deci puteti recastiga controlul asupra vietii intr-o maniera pozitiva daca faceti exercitii fizice. Unii oameni cu depresie si anxietate descopera ca devin dependenti de exercitii. Ii veti gasi tot timpul la sala de sport, si de obicei vor avea o Manualul “InvingeDepresia”
30
forma fizica excelenta. Desi dependenta de orice este rea, chiar si fata de ceva atat de pozitiv precum exercitiile fizice, a-ti petrece tot timpul in sala de sport e mai bine decat sa-l petreci intr-un bar. Trebuie doar sa te asiguri ca nu-ti vei neglija alte responsabilitati. Exercitiile sunt bune atat fizic cat si psihic. Vor creste nivelul de energie, vor stimula metabolismul si chiar sistemul imunitar. Pe deasupra, va vor ajuta sa obtineti si o conditie fizica buna. Multi oameni care sunt deprimati le pasa foarte putin despre aspectul lor fizic. Exercitiile ii ajuta sa intre in forma si le ofera ceva pentru care sa se lupte, in special daca au nevoie sa piarda din greutate. Exercitiile sunt remediul pentru o multime de afectiuni diferite, inclusiv pentru anxietate si depresie. Daca intampinati anxietate si depresie in forme usoare, incepeti sa faceti jogging sau exercitii fizice inainte sa ajungeti la medicamente. Veti placut surprinsi de rezultate. Yoga si Meditatia Yoga este o arta antica orientala care foloseste pozitii ale corpului si contorsiuni pentru a da pacea interioara. In yoga se practica si meditatia. Tineti minte ca nu trebuie sa va contorsionati corpul in pozitii imposibile pentru a atinge beneficiile yoga. Totodata nu trebuie sa cantati pentru a medita. Ambele filosofii antice se bazeaza pe curatirea corpului si spiritului prin auto-disciplina. Puteti invata usor yoga, de pe o caseta video inchiriata, DVD, sau cititind o carte. Cursurile de yoga sunt disponibile aproape oriunde. Meditatia poate fi practicata oriunde. Aveti nevoie doar de 5 minute de liniste si pace pentru a va elibera mintea. Ganditi-va la lucruri fericite, pasnice si apoi eliberati energia negativa a organismului. Meditatia este in sine o forma de arta, dar una care sa va ajute sa treceti peste Manualul “InvingeDepresia” 31
perioadele grele din viata. Atat yoga cat si meditatia sunt folosite pentru a trata anxietatea si depresia, precum si alte afectiuni. Mancati o dieta sanatoasa Multi din comunitatea medicala cred ca oamenii care sufera de depresie si anxietate au un deficit de vitamine. Nu trebuie doar sa mancati o dieta sanatoasa bogata in vitaminele B (precum legumele inchise la culoare si fructele), dar si in acizi grasi omega-3, care se gasesc in peste. Totodata ar trebui sa luati si multivitamine pentru a va asigura ca aveti toti nutrientii de care e nevoie. S-ar putea sa vedeti o schimbare in temperamentul dvs imediat dupa ce veti lua o multivitamina. Asigurativa ca vitamina pe care o luati contine acizi grasi omega-3. O dieta saanatoasa este benefica pentru oricine. Tinand la distanta carbohidratii simpli nu veti avea doar beneficii mentale, dar si fizice. Asta nu inseamna ca nu puteti manca inghetata sau dulciuri din cand in cand. De fapt, ciocolata neagra este benefica pentru sanatate si poate fi stimulanta pentru temeperament. Dar trebuie sa va limitati portiile din aceste mancaruri si sa va asigurati ca obtineti o repartizare sanatoasa a mancarurilor care sunt benefice pentru sanatatea dvs. Beti apa Sariti peste sucurile acidulate si alcool si beti multa apa. Trebuie totodata sa va limitati aportul de cafeina. Beti cafeaua sau ceaiul de dimineata, insa pe parcursul zilei beti apa. Daca beti apa nu numai ca va veti mentine o greutate sanatoasa, dar va veti stimula si metabolismul. Apa este un energizant natural. In timp ce unii spun ca 8 pahare de apa pe zi sunt un mit, majoritatea medicilor vor fi de acord cu beneficiile aduse sanatatii. Manualul “InvingeDepresia”
32
Apa de asemenea va spala organismul si va mentine sistemul imunitar functional. Veti descoperi ca puteti invinge racelile prin faptul ca beti multa apa. In loc de bauturile indulcite, care sunt de fapt doar o acadea lichida si nu da nicio valoare nutritionala, beti apa. Limitati consumul de alcool si nu fumati Desi unii oameni agitati spun ca fumeaza pentru a se calma, fumatul de fapt creste tensiunea si contracta vasele de sange. Fumatul te va capta, exact ca si cafeaua, deci cu greu te poate calma. De fapt, ai putea descoperi ca esti mult mai relaxat dupa ce ai renuntat la viciu. Alcoolul este bun in ocaziile sociale, iar un pahar de vin rosu este benefic pentru sanatate. La fel ca orice altceva, alcoolul trebuie baut cu moderatie. Dar daca folosesti alcoolul ca sa-ti vindeci anxietatea, faci o mare greseala. Alcoolul trebuie folosit doar social si niciodata ca medicament. Socializeaza Fiintele umane sunt animale sociale. Cu totii avem nevoie de contact uman. Probabil ca nu e nicio coincidenta ca numarul de oameni care sufera de anxietate si depresie a crescut exploziv pe masura ce noi ne limitam. Acum, cu internetul, multi oameni lucreaza de acasa si nu mai interactioneaza cu alti oameni. In timp ce ideea de a merge la lucru in sufragerie, imbracati in pijama, este foarte placuta, poate fi si deprimanta daca nu ai niciodata sansa sa intalnesti sau sa vorbesti cu alti oameni. Sunt o multime de grupuri si cluburi care iti vor da o sansa sa interactionezi cu alti oameni. Gaseste ceva ce iti place sa faci si alaturate clubului. Mergi la biblioteca locala si alatura-te unui grup literar. Nu
Manualul “InvingeDepresia”
33
te baza pe internet ca pe unica sursa de socializare. Cu totii avem nevoie de contact uman pentru a evita sa devenim depresivi. Fiti creativi! Depresia tinde sa afecteze oamenii creativi mai mult decat pe altii. Incearca sa faci ceva creativ pentru a o alunga. Indiferent ca scrii, pictezi, vopsesti, canti sau chiar dansezi, foloseste-ti talentul si bucura-te de creativitatea pe care o ai. Chiar daca iti petreci timpul decorandu-ti casa, poti doar sa te distrezi facand ceva ce iti place, dar si sa tii la distanta depresia si anxietatea. Ocupati-va cu ceva Daca nu stii ce sa faci, curata ceva. Alege un dulap din casa si fa curat in el. Asta te va ajuta sa te lupti cu anxietatea si sa faci si ceva util in acelasi timp. Activitatea este cel mai bun mod de a trata anxietatea si depresia. Trebuie sa te fortezi ca sa faci asta, insa de indata ce ai inceput, vei observa o diferenta. Sunt sanse sa te concentrezi din ce in ce mai putin asupra afectiunii si mai mult asupra dulapului in care faci curat. Si cand vei termina, te vei simti mult mai bine in privinta ta.
Capitolul 10 – Medicina alternativa Unii oameni va vor spune sa nu luati niciodata medicamente pentru depresie sau anxietate, si va vor indruma catre medicina alternativa. Aceasta include remedii din plante, acupunctura si aromoterapie, ca sa numim cateva. Medicii va vor spune ca nu va functiona, in timp ce cei din medicina holistica va vor spune ca farmaciile va conduc viata.
Manualul “InvingeDepresia”
34
La urma urmelor depinde doar de tine cum iti vei trata depresia. Trebuie sa intelegi totusi, ca medicina alternativa este folosita in cazuri usoare de anxietate si depresie. Pentru acele cazuri usoare de anxietate si depresie, poti incerca urmatoarele remedii: Remedii din plante Mustul St. John este probabil cel mai popular remediu pentru tratarea depresiei si anxietatii. Este eficient in combaterea pe cale naturala a acestor afectiuni. A fost folosit timp de secole astfel, si functioneaza foarte bine. Il puteti procura online sau din magazinele de sanatate. Este disponibil sub forma de capsule in diferite concentratii. Au fost controverse in jurul ideii vatamarii ficatului de catre acest remediu. Nu exista studii care sa indice ca acest remediu antic este daunator sau ca poate ajuta oamenii cu depresie si anxietate. Multi medici vor spune ca e o prostie, in timp ce naturistii vor fi convinsi de eficacitatea sa. Multi oameni au descoperit ca acest remediu este foarte folositor in cazurile lor usoare de depresie si anxietate. Nu ar trebui sa luati mustul daca folositi medicatii cu care combateti depresia, deoarece se poate induce un efect advers. Remediul trebuie folosit doar in cazuri usoare – moderate. Alte remedii naturale care reduc stresul sunt Valeriana si Musetelul. Acupunctura Acupunctura este o arta tamaduitoare antica, ce foloseste ace de presiune pentru a vindeca durerea si a trata o varietate de alte stari si afectiuni usoare. Sunt cei care jura asupra eficientei acupuncturii in ameliorarea anxietatii. Manualul “InvingeDepresia”
35
Tratamentul suna putin cumplit, insa de fapt este foarte relaxant. Nu exista insa dovezi medicale pentru sau contra acupuncturii in tratarea depresiei si anxietatii. Aceasta metoda de tratament a fost folosita mii de ani ca un remediu pentru diferite afectiuni, si inca este si azi, deci inseamna ca functioneaza. Nu va va durea daca incercati acupunctura, chiar daca luati o medicatie pentru anxietate si depresie. Terapia prin masaj Nevoia de masaj s-a dublat in ultimii 10 ani si ca rezultat, terapia prin masaj a devenit o mare afacere. Terapia prin masaj cu siguranta nu va durea. Din contra, va veti simti foarte bine si relaxati. Ar trebui sa incercati aceasta terapie indiferent ca suferiti sau nu de anxietate, deoarece va elibereaza de tensiune si stres. In timp ce va merge de minune in ameliorarea anxietatii si tensiunii, nu va functiona pentru a alina procesul de gandire negativa generat de anxietate. Din acest motiv, terapia prin masaj functioneaza aproape la fel ca un tranchilizant. Este mult mai scump, dar mult mai sanatos. Aromoterapia Aromoterapia este o alta arta de vindecare orientala, folosita de secole. Se bazeaza pe folosirea uleiurilor esentiale derivate din plante, flori, ierburi, fructe sau alta materie organica. Uleiurile se maseaza pentru a patrunde in piele, sau se inhaleaza. Pentru ca aromoterapia sa functioneze, trebuie sa va asigurati ca folositi uleiuri esentiale pure. Sunt sute de produse pe piata care sustin ca sunt aromoterapeutice cand acestea de fapt sunt sintetice. Nu sunt cu adevarat aromoterapeutice. Adevarata aromoterapie foloseste uleiuri esnetiale de puritate 100%. Manualul “InvingeDepresia”
36
Unele uleiuri esentiale sunt toxice si nu trebuiesc folosite niciodata. Altele sunt foto toxice. Multe dintre ele nu trebuiesc folosite direct pe piele deoarece pot cauza reactii severe. Lavanda este unul din putinele uleiuri care poate fi folosit pe piele, si este folosit frecvent in tratarea anxietatii si depresiei. Puteti folosi lavanda ca ulei de masaj sau il puteti pune intr-un pulverizator pentru a-l inhala. Aromoterapia poate fi practicata si acasa daca aveti un infuzator. Puteti incerca metode de vindecare alternative, insa amintiti-va ca acestea nu dau garantii si trebuiesc folosite doar in cazuri usoare, maxim moderate. In general nu exista riscuri si toate, cu exceptia remediilor din plante, sunt nedaunatoare atunci cand luati medicamente.
Capitolul 11 - Viitorul tratamentelor pentru depresie si anxietate Pe masura ce oamenii devin tot mai izolati si internetul pune stapanire pe vietile noastre, putem probabil sa depindem de depresie si anxietate in multe cazuri. Viata nu este mai usoara, si pare sa se complice tot mai mult de la un deceniu la altul. Pe deasupra, oamenii care obisnuiau sa fie sociabili, acum stau singuri mult timp. In aceasta privinta, suntem aproape la fel ca si cainii. Cainii devin deprimati daca sunt tinuti izolati prea mult timp. Ganditi-va la schimbarile care au avut loc in ultimele decenii. Cu ani in urma, un birou avea o multime de oameni, majoritatea tipisti. Uitati-va la birourile de azi. Fiecare se izoleaza de celalalt. E sanatos? Cu ani in urma, inainte sa para televiziunea, oamenii se adunau sambata seara si jucau carti. Cine mai face asta azi? Cine mai are timp?
Manualul “InvingeDepresia”
37
Majoritatea oamenilor ar prefera sa-si petreaca timpul stand acasa, uitandu-se la televizor. Tratamentele pentru anxietate, depresie si alte afectiuni s-au schimbat si ele. Va amintiti vechiul Bob Newhart Show? Newhart era un psiholog care obisnuia sa trateze un grup de oameni. Deseori facea terapii de grup. Mai exista asa ceva in zilele noastre? Se mai duc oamenii la biserica? Cu ani in urma, atentia indreptata bisericii era una sporita. Oamenii nu numai ca mergeau la biserica in fiecare duminca, dar si socializau dupa aceea. Astazi atentia catre biserica e la pamant. Oamenii nu mai merg la slujbe, iar cei care o fac nu mai socializeaza ca inainte. Cu ani in urma, familiile locuiau la cateva blocuri una de cealalta. Se vizitau in weekend. Copiii isi cunosteau verii, matusile, unchii si alte rude. Exista o legatura familiala. Astazi? Foarte rar se mai intampla ca familiile sa se adune laolalta. Toata lumea este prea ocupata. Weekendurile sunt rezervate pentru treburile casnice sau pentru a duce copii catre locurile de activitate in care acestia activeaza. Pentru a ne ajuta societatea sa invinga depresia si anxietatea, trebuie sa ne intoarcem la radacini. In cea mai mare parte, trebuie sa realizam ca fiintele umane sunt facute ca sa socializeze. Sunt menite sa aiba prieteni, familie si alti oameni in jurul lor. Oamenii trebuie sa inceapa sa manance sanatos, sa faca exercitii fizice si sa socializeze. De asemenea, oamenii trebuie sa inceteze sa mai caute tratamentele minune pentru a se ajuta pe sine fara a se baza pe medicatii. Terapia de grup este ceva ce trebuie adoptat inapoi atunci cand vine vorba de terapia pentru depresie si anxietate. Oamenii trebuie sa se mai Manualul “InvingeDepresia”
38
calmeze si sa-si rezerve timp pentru ei. Faceti-va timp in scopuri creative si bucurati-va de viata in loc sa alergati dupa bani. Viitorul depresiei si anxietatii poate fie sa devina o explozie de profit pentru companiile farmaceutice, fie sa dispara. Asta depinde de oamenii care trebuie sa aleaga daca sa continue sa-si traiasca viata asa cum e acum, sa continue sa consume pastile pentru a trece cu bine prin viata, sau daca sa se calmeze, sa respire si sa se bucure de ce are viata sa le ofere.
Capitolul 12 – Atacul de panica; sfarsitul conflictului dintre minte si corp Intentia acestui capitol e sa ofere ajutor practic in intampinarea atacului de panica, bazat pe propriile mele experiente, nu sa scrie un tratat medical, clinic pe acest subiect. Totusi, daca puteti intelege legatura dintre frica si adrenalina si cum ca afecteaza acestea corpul din punct de vedere fizic, atunci veti putea intelege mai bine cum va afecteaza mintea. Si aceasta intelegere este esentiala pentru a va tine departe de atacurile de panica. Corpul uman este o incredibila masinarie incarcata cu echilibre, sisteme integrate si sisteme de auto-verificare. Dumnezeu cu siguranta a creat o capodopera a tehnologiei. Pentru a intelege atacurile de panica, in primul rand trebuie sa intelegem frica ce sta la baza a tot ceea ce se intampla. Ca o victima a unui atac de panica, vei reactiona exagerat la sentimentul de teama, cu raspunsuri exagerate atat mentale cat si fizice. Pe langa asta, ai o cadere in perceptia circumstantelor si situatiilor care au o frecventa perfect normala in fiecare zi, si le gasesti amenintatoare si inacceptabile. Cateodata e greu sa ne dam seama ce apare mai intai – raspunsul exagerat la frica sau Manualul “InvingeDepresia” 39
perceptia anormala a unei situatii normale ca fiind periculoasa? Problema poate fi un comportament invatat, o slabiciune genetica sau rezultatul subconstient al unei traume din copilarie. Parerea mea este ... cui ii pasa ce se intampla? – se intampla, atata tot. Poti petrece ani in terapie, incercand sa analizezi aceste lucruri; cu toate acestea, nu stiu daca recuperarea va fi mai rapida. Intelegerea procesului atacului de panica si bazele raspunsurilor mentale si fizice sunt cheile catre recuperare. Ceea ce incerc sa spun este ca daca vei intelege cum se intampla, poti invata cum sa previi sa se mai intample. Cand ai un atac de panica, asta e tot ce conteaza. Frica este una dintre cele mai comune emotii. De fapt, este cruciala supravietuirii noastre, deorece ne alerteaza asupra situatiilor periculoase si elibereaza adrenalina, care ne permite sa actionam in consecinta. Si sunt unii oameni care fac exces de aceste proprietati, si nu stiu cum sa faca sa scape de exgerare. Vorbesc despre tine acum, te intrebi? Uita-te la unele dintre cele mai mari filme thriller. Capacitatea acelor filme de a initia sau instiga emotiile de frica este extrem de mare in cazul unor oameni, deoarece acestia cad prada valului de adrenalina. Reprezinta o senzatie salbatica pentru ei. Ei bine, aceeasi graba care devine placere pentru unii, pentru altii devine cosmar. Permite-mi sa-ti explic. Atunci cand amatorii de filme horror sunt stimulati de valul de adrenalina pe care il au, ei vad asta ca pe un eveniment foarte pozitiv. Le place, il inteleg, il traiesc, si apoi il ignora. Tu, pe de alta parte, ai o reactie total opusa la frica. Ai o viziune foarte negativa asupra fricii atunci cand corpul tau trece prin ea; o urasti, te face sa devii confuz si nu poti scapa de ea.
Manualul “InvingeDepresia”
40
Deci, care este diferenta? Problema este ca, din anumite motive, nervii si intreaga ta faptura emotionala reactioneaza mult prea puternic la frica. Urasti sentimentul de frica atat de mult incat acum ti-e frica si de ea din cauza ca e atat de deranjanta. Frica te schimba. Cand o circumstanta normala si tipica provoaca frica, iti va fi frica de acea frica si de acea situatie. Sa o numim frica initiala, primul nivel al fricii. Cum reactionezi la aceasta frica determina rezultatul intregului proces. Frica de frica este ceea ce numesc eu panica sau a doua frica. Panica este un raspuns exagerat la frica. Cand intampini acest raspuns exagerat la frica, devii confuz, iar confuzia impreuna cu anxietatea si tensiunea pe care o simti vor cauza panica, deoarece nu intelegi de ce reactionezi astfel. Nu intelegi de ce o situatie normala cauzeaza frica si o cum o frica atat de incarcata emotional aduce panica. Ok, deci cum insotesc un atac de panica sentimentele acelea fizice bizare – ritmul cardiac rapid, respiratia greoaie, senzatia de amorteala si furnicaturile? Ce se intampla? In mod normal, cand oamenii intampina o situatie amenintatoare sau trec prin frica la un film de la cinema, apare o eliberare normala de adrenalina, moment in care creste rata batailor inimii. Nervii involuntari stimuleaza glandele sa controleze functiile organelor corpului. Corpul reactioneaza, psihicul comanda o eliberare de adrenalina, iar nervii, glandele si alte substante chimice din corp raspund corespunzator. Totusi, cand ne temem de frica in sinea ei, intr-o stare de anxietate intensa, nervii sunt puternic sensibilizati pentru ca devin energizati. Rezultatul, in locul unei reactii normale, este un raspuns incredibil de exagerat. Emotiile si nervii tai sunt atat de sensibili, si presati de frica incat o iau razna pur si simplu atunci cand apare prima lovitura a fricii. Ca reactie la aceasta frica, organismul elibereaza si mai multa adrenalina, cauzand instalarea celei de-a doua frici (a panicii). Manualul “InvingeDepresia”
41
Rezultatul este mai multa adrenalina si mai multa panica, ceva ce as descrie ca 3 nivele de severitate a atacului de panica. Cu cat nivelul este mai mare, cu atat este mai traumatizanta experienta. Senzatia este confuza, extrem de inconfortabila si amenintatoare. Rezultatul este un atac de panica vioent. Oricand treci prin frica intr-o situatie aparent normala, reactia ta este atat de puternica incat vei incepe sa eviti acea situatie pentru ca tocmai a fost adaugata la lista ta de situatii inacceptabile sau amenintatoare. Fara tratament, vei adauga la lista ta de situatii amenintatoare atat de multe probabilitati incat in cele din urma singurul loc sigur va fi propria casa si nu vei mai parasi acest rai. In acest punct, nivelul tau de panica trece la agorafobie, care este inabilitatea de a merge mai departe de mediul sigur ce te inconjoara, din cauza fricii si anxietatii. De aceea este esentiala o cunoastere deplina a atacului de panica. Invata-ti corpul sa inteleaga mintea Pentru a te recupera in urma unui atac de panica, trebuie sa intelegi legatura dintre minte si corp, pentru ca orice ar experimenta mintea ta, in cele din urma va explica exact cum se simte corpul tau. Daca esti stresat, tensionat, agitat sau esti obosit mental, mintea va reactiona diferit la situatii, fata de momentele cand esti relaxat. Din punct de vedere emotional vei trata lucrurile altfel. Ceea ce ai nevoie mental este o atitudine bazata pe acceptarea pe termen scurt a ceea ce se intampla. Cand apare atacul de panica, sa il infrunti. Daca stii ca te poti lupta cu el si il cuceresti, toleranta ta pe termen scurt isi reduce nivelul de stres. Cel putin stii ca ai un plan. O alta parte semnificativa a atitudinii tale implica sa te concentrezi asupra partii pozitive a unei situatii. Credinta mea crestina m-a ghidat in Manualul “InvingeDepresia” 42
timp ce m-am concentrat pe promisiunea lui Dumnezeu de a ma elibera de atacurile de panica. In acelasi timp, am recunoscut importanta atitudinii mele in fata situatiilor. De exemplu, daca ma aflu intr-un loc unde ma simt extrem de inconfortabil, si ma gandesc ca va fi mai bine cand voi iesi afara, probabil ma voi simti mai bine pentru ca ma astept sa fie mai bine. La fel si daca ma astept sa fiu constrans intr-o situatie, tot asa voi sfarsi. Deci, inceteaza sa te astepti la ce e mai rau. Schimba-ti atitudinea. Crede in ce e mai bine. Invata-ti mintea sa inteleaga corpul Acest subiect a fost unul foarte important pentru recuperarea mea. Experientele mele cu atacurile de panica m-au facut sa devin mult prea ingrijorat asupra sanatatii mele fizice. Am supra-analizat, supra-observat si supra-reactionat la simptomele fizice care in mod normal erau reactii normale. Pur si simplu nu vedeam logica, si anume ca tot stresul va genera reactii mai puternice si mai frecvente decat cele normale. Permite-mi sa-ti explic un concept extrem de valoros despre natura gradului de constientizare al unei persoane cu atacuri de panica. De exemplu, sa spunem ca doi oameni pleaca intr-o excursie din aceeasi locatie la aceeasi destinatie in doua vehicule separate. Unuia dintre ei ii plac paraurile si iazurile. Celuilalt ii place arhitectura veche. Cand acestia ajung la destinatie, unul din ei sare din masina si este entuziasmat sa discute despre frumoasele parauri si lacuri pe langa care au trecut. Cealalta persoana isi “stoarce” memoria sa-si aminteasca locurile. Totusi, ce este evident in mintea sa sunt frumoasele stiluri arhitecturale ale caselor din acel oras mic de la tara pa langa care au trecut, fara ca celalalt individ sa observe.
Manualul “InvingeDepresia”
43
Care e ideea? E simplu. Indiferent catre ce iti vei indrepta atentia, vei observa. Indiferent ce cauti, in cele din urma vei gasi. Modul in care asta se leaga de atacurile tale de panica este ca evenimentele exagerate de frica din viata ta vor afecta corpul din punct de vedere fizic. Reactia ta la frica va afecta modul in care functioneaza organele corpului, care in schimb va afecta intregul organism. Din moment ce iti este foarte greu sa intelegi de ce iti este teama in primul rand si de ce este acea teama atat de puternica, devii confuz de efectul pe care il are reactia ta la frica asupra senzatiilor fizice. Din cauza asta, devii foarte ingrijorat asupra oricaror senzatii fizice, si orice este intampinat, este de obicei perceput ca o problema grava. Lucrul interesant este ca unicul motiv pentru care esti constient de aceste simptome este ca organismul tau primeste toata atentia. Daca vei cauta indeajuns de perseverent, in cele din urma vei gasi ceva. In cazul meu, confuzia vizavi de frica m-a determinat sa fiu si mai sensibil la frica. Din aceasta cauza corpul meu reactiona in moduri anormale, ceea ce ma deranja foarte mult. Deci, fiind si mai constient de senzatiile anormale pe care le dezvoltam, am inrautatit problema acordand prea multa atentie si analizand prea mult. Majoritatea senzatiilor considerate exagerate au fost dintotdeauna acolo. Totusi, nu le-am observat niciodata pana nu miam indreptat intreaga atentie asupra corpului. Deci pentru prima data am devenit constient de sentimentele normale in acelasi timp in care exploram variatiile posibile intr-un corp uman. Asta in cele din urma lea facut sa devina anormale. Practic mi-am creat singur problema. Iata un exemplu perfect al gradului de constientizare despre care vorbeam. Am devenit preocupat de functionarea inimii mele. Imi luam pulsul in mod constant.
Manualul “InvingeDepresia”
44
“O, doamne, e prea mare! Ce se intampla? O, doamne, e prea lent! Care e problema? O, doamne, a scapat de sub control! Ce e gresit? Voi muri?” ma intrebam. La inceput, aceasta reactie ma trimitea si mai adanc catre un atac de panica. Abia mai tarziu, dupa ce m-am luptat sa-mi inteleg corpul, am aflat raspunsul. “Nu, a fost superficial. Inima mea e puternica si sanatoasa, nu e problema” as fi spus eu “Si daca bate atat de repede incat va exploda?” imi spunea mintea “Oau, buna intrebare” m-am gandit eu. Asa ca am fost la prietenul meu care e cardiolog. “inima poate sa bata cu 120-150 de batai pe minut daca ma antrenez?” lam intrebat. S-a uitat in ochii mei si mi-a spus ca inima poate sa bata intre 200-300 pe minut toata ziua si tot sa fiu bine daca inima e sanatoasa. Cand esti inactiv, bineinteles ca pulsul e scazut. Cand esti activ, e rapid. Cand treci prin teama, mintea activeaza nervii din corp. In schimb, nervii activeaza adrenalina care ar trebui sa te protejeze in situatii amenintatoare. Inima isi mareste ritmul in functie de cat de activ esti. Daca esti activ, activitatea va masca bataile inimii, dar daca esti inactiv cand se intampla asta, poti simti fiecare bataie a ritmului cardiac crescut. Daca te afli intr-o situatie care ar trebui sa fie normala, insa dintr-un motiv sau altul mintea ta o percepe ca deranjanta, incep problemele. Intampini efectul pe care il are frica asupra corpului, fara un motiv logic pentru care sa te simti asa. Ca rezultat, ritmul cardiac sporeste drastic, Manualul “InvingeDepresia”
45
pentru ca asta e normal sa faca la frica. O simti pentru ca esti inactiv. Reactionezi la ea pentru ca ii acorzi foarte multa atentie. Devii alarmat din cauza confuziei generate de ritmul batailor inimii. Nivelul de teama creste pentru ca te fixezi pe un gand pentru care organismul tau prezinta disfunctionalitati, si poti preintampina un atac cardiac. Apare o supraeliberare de adrenalina ce adauga simptome si mai alarmante si gata – un super atac de panica! Ce usurare a fost pentru mine sa aflu ca leacul se afla in interiorul cauzei. Acum sa revedem prin ce am trecut in zilele mele cu atacuri de panica: 1.
Eram prea atent si obsedat de bataile inimii
2. Nu intelegam de ce aveam fluctuatii. Am devenit tensionat si stresat. 3.
Nu intelegeam procesul de teama/adrenalina
4.
Ritmul cardiac crestea dramatic intr-o situatie normala
5.
Am devenit confuz. Nu intelegeam ce se intampla.
6.
Inima mea incepea sa bata mai repede
7.
Ma temeam de un accident fizic, precum un atac de cord
8.
Aveam o eliberare masiva de adrenalina
9.
Aveam simptome fizice alarmante
10. Ma panicam Sa revizuim cum am prevenit atacurile de panica, acum: 1. Am inteles efectul pe care il aveau frica si adrenalina asupra inimii mele Manualul “InvingeDepresia”
46
2. Am inteles ca dintr-un motiv sau altul, tindeam sa ma tem de situatii normale 3.
Cand apare frica, sunt pregatit pentru ea
4. Acum inteleg ca inima bate mai repede din cauza fricii si disconfortului, si daca nu dau atentie, procesul se va opri in acest punct 5.
Nu imi permit mintii mele sa creada ca e vreo problema cu inima
6. Nu mai am eliberari de adrenalina pentru ca nu ai intampin nivele mari de frica 7.
Nu mai sunt confuz sau alarmat
8.
Nu ma mai panichez
Rezultatul: Eliberarea Cu ce am ramas e o simpla frica, cu care sunt bine pregatit sa ma confrunt. Inca nu inteleg de ce mi-e teama in anumite situatii, insa imi este. Cui ii pasa? Eliberarea mea a venit cand am inteles ca frica poate aparea fara un motiv aparent. Ma confrunt cu ea. O accept. Refuz sa-mi fie frica de frica. Frica dispare pentru ca nu o mai alimentez cu adrenalina confuziei si panicii. Cand esti o victima in faza unu, unde atacul de panica te controleaza, un ajutor este foarte important pentru a te ajuta sa treci de atac. Dar cu educatie si tratament vei putea trece la faza doi in care vei invata sa controlezi si sa opresti atacul de panica sa se mai intample, asa cum am descris mai sus. Si doar atunci va fi vremea sa faci fata acelor situatii care au cauzat simpla frica ce a degenerat intr-un atac de panica irational. Trebuie sa-ti dovedesti ca ai perceput gresit acele situatii. In acel moment, bun venit in faza a treia – recuperarea! Manualul “InvingeDepresia”
47
Inainte sa parasim acest subiect crucial, permite-mi sa relatez inca una din experientele mele in infrangerea atacului de panica. Cu educatie, am fost in cele din urma capabil sa termin cu obsesia legata de rata pulsului meu. Cand am intampinat acea situatie in care inima incepea sa bata mai repede, m-am gandit ca nu e niciun pericol, si ca oricum l-as fi invins repede daca as fi vrut. Mintea mea incerca sa ma atraga in capcana fricii, dar am refuzat asta. Chiar cand am crezut ca am iesit victorios si focul suprareactiilor inimii mele a fost stins, o umbra de indoiala a inceput un alt foc ce m-a prins cu garda jos. Acest foc salbatic avea legatura cu acele enervante batai scapate ale inimii. Le-am simtit, le-am analizat, le-am urmarit, am devenit tensionat si in cele din urma am explodat. Este senzatia aceea de pauza lunga dintre batai, urmata de o bataie puternica. Uitandu-ma inapoi acum, cred ca inteleg ceva mai mult asupra reactiilor mele violente la acea situatie. Ca hobby cresteam si vindeam pomi de craciun. Ei bine, la standul de vanzare, am folosit un generator pentru a ilumina zona. Cand alimentezi generatorul cu benzina, este posibil sa patrunda apa sau praf in ea, astfel inecand motorul ,si luminile se sting. Din cand in cand, motorul mai ceda si luminile se stingeau. Este ceea ce se numeste comportament invatat. Deci de fiecare data cand scapam o bataie a inimii, ma panicam. Acesta e doar un alt exemplu despre cat de importanta e atentia indreptata asupra unui lucru. Suspectez ca bataile omise au avut loc in momente cand eram ocupat, si nu le-am putut detecta. Totusi, cand stateam nemiscat si incordat de frica, acele batai scapate imi dadeau ceva fiori. Pentru a-mi opri exagerarile, am decis sa invat ce se intampla atunci cand apar aceste batai scapate. Am invatat ca nu era o bataie sarita, ci Manualul “InvingeDepresia”
48
una prematura. Sunt doua zone ale inimii care controleaza ritmul batailor: camera atriala superioara si camera ventriculara inferioara. Nervul vag controleaza incentinirea ritmului in timp ce nervul simpatic simuleaza cresterea ritmului. Inima are receptori pe fibrele musculare, care reactioneaza la adrenalina, astfel incat atunci cand adrenalina ajunge la un receptor, viteza creste. Cateodata, iritatiile fibrelor musculare sau reactiile la stres cauzeaza batai premature sau, ca sa folosim un termen practic, “o contractie ventriculara prematura”. Este ceva normal, dar ca sa compenseze, inima asteapta doar putin mai mult, pentru ca urmatoarea bataie sa se reseteze la ritmul sau normal. Cu alte cuvinte, inima incearca sa pastreze acelasi ritm intre contractiile atriale si cele ventriculare. Astfel apare un PVC, asta insemnand o pauza de compensare a ventriculului, pentru a se realinia la ritmul atriilor. Faptul ca am inteles asta m-a eliberat.
(Pauza lunga)
Bataie prematura
Manualul “InvingeDepresia”
49
Imaginea de sus e un ritm normal. Imaginea de jos arata o bataie prematura cu o pauza lunga inainte de urmatoarea. Asta e ceea ce simtit, simtim acea pauza lunga si apoi o bataie puternica. Asta pentru ca inima trimite ceva mai mult sange dupa ce pauza dureaza mai mult. Asta simtim. Sau cel putin, am simtit asta. O simteam pentru ca o observam si ma ingrijora. Dupa ce am invatat ca nu a fost cu adevarat o bataie eronata, ci o ajustare a inimii pentru a mentine lucrurile in echilibru, s-a intamplat ceva ciudat. Nu le-am mai simtit. Nu pentru ca nu le-am mai avut, pur si simplu am incetat sa mai exagerez.
Capitolul 13 – Bucura-te de calatorie, nu doar de destinatie Am invatat o lectie valoroasa intr-o zi la servici. Stateam pe o banca sub un copac la unul din restaurantele pe care le conduceam in timp ce urmaream un autobuz de oameni ce calatoreau. Aveau rezervari la restaurant si la motel. Cand au inceput sa descarce bagajele, am observat ca aveau varste intre 65 si 90 de ani. Aveau bastoane, scaune cu rotile, si chiar tuburi cu oxigen. Acestia erau niste oameni batrani, unii cu probleme de sanatate, intr-o excursie cu autocarul de-a lungul statelor. Uimitor! Si eu eram aici, tanar si puternic...ei bine asta a fost o alta situatie ce m-a trezit si mi-a alungat atacul de panica. Poate ca m-a controlat in trecut, dar nu ma va mai controla niciodata. Prea multi oameni n-au invatat sa se bucure niciodata de viata. Daca ai avut vreodata atacuri de panica si ai incercat din rasputeri sa-ti recapeti viata, stii cum sa o apreciezi. Am petrecut doi ani sub controlul atacurilor de panica, inca doi ani invatand cum sa le inving, iar anii de dupa bucurandu-ma de viata. Manualul “InvingeDepresia”
50
Sunt mult mai multe de vazut in viata, fata de cat profita oamenii. Obsinuiam sa ma stresez foarte mult sa termin o treaba repede. Totul trebuia facut repede, intotdeauna. Acum am invatat sa indeplinesc cu placere o sarcina, si nu sa ma concentrez doar pe proiectul final. Aveti grija la stres. Desi nu cauzeaza direct atacul de panica, va poate trage in jos fizic si psihic pana cand organismul nu mai rezista atacurilor. Cateodata inceputurile atacurilor si sentimentul de stres sunt similare, deci nivelurile de stres chiar trebuiesc tinute sub control. Acum aproximativ un an, am descoperit ca aveam o problema cu inima. Se parea ca o prescriptie pentru alergii si unele mancaruri au cauzat niste reactii care au declansat un caz rapid de defibrilare atriala. Suna mai rau decat atat. Starea cauzeaza un ritm cardiac neregulat. Nu pune viata in pericol, insa trebuie tratata repede si prompt. Nu am fost nicodata la spital si niciodata nu am mers intr-o ambulanta, cu toate atacurile mele de panica. Ei bine, asa cum Lone Ranger ar spune , “Pregateste-te Tonto, facem o plimbare”. In foarte scurt timp le-am experimentat pe amandoua. Acum recunosc, pana mi s-a explicat ce se intampla, eram foarte tensionat. Totusi, dupa ce am inteles despre ce era vorba, m-am calmat pe parcursul celor doua zile de internare. Nu numai ca eram calm, mi-am permis sa si vad partea buna a situatiei. M-am odihnit doua zile. Mancarea era grozava. Asistentele erau dragute si atente si m-am simtit foarte confortabil. Eram fericit sa fiu eliberat, dar, intre timp, am incercat sa-mi fac viata frumoasa. In afara de asta, mi-a placut atentia. Trebuie sa recunosc ca a trebuit sa-mi revizuiesc principiile de a rezista atacurilor de panica, atunci cand am ajuns acasa. Pentru ca, dupa ce se Manualul “InvingeDepresia” 51
intamplase, am simtit cum frica incearca sa recastige controlul. Dupa toate astea, medicul mi-a dat un diagnostic bun cu o inima santoasa si mam straduit sa ramana asa. Daca asta s-ar fi intamplat in zilele cand atacurile de panica erau stapane asupra mea, mi-ar fi fost extrem de rau. Daca nu sunt tratate corect, atacurile de panica pot avea efecte devastatoare asupra vietii. Totusi, cu informatiile corecte, ajutorul medical si sprijinul prietenilor si tu poti lupta cu atacurile si iti poti recastiga viata. Informatia este foarte importanta. In urmatorul capitol am inclus povestiri si informatii care s-ar putea adauga mai tarziu la lupta ta impotriva atacurilor de panica.
CopyRight carti-electronice.com/InvingeDepresia/ & InvingeDepresia.Org & SC Beta Biz SRL Drepturile de autor asupra acestei Carti apartin Beta Biz SRL si se afla sub protectia legilor romane si internationale in materie. Toate drepturile rezervate. Aceasta Carte, in intreg sau in parte, nu poate fi reprodusa, duplicata, copiata, sau exploatata in orice fel in scop comercial fara acordul expres scris al Beta Biz SRL.
Manualul “InvingeDepresia”
52
View more...
Comments