instalatii navale

January 18, 2017 | Author: Alex Manolache | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download instalatii navale...

Description

Instalaţia de ancorare

Capitolul 1

1. INSTALAŢIA DE ANCORARE

INSTALAŢIA DE ANCORARE • • •



Un ansamblu de piese, mecanisme şi dispozitive care servesc la executarea manevrei de ancorare a navei. ROL: menţinerea navei ce staţionează într-un loc voit, împotriva acţiunii vânturilor, curenţilor, valurilor. Condiţii: – asigurarea navei în locul dorit; – permiterea unei manevre rapide de fundarisire şi virare a ancorelor; – fixarea în siguranţă a ancorelor la post. Instalaţia de ancorare se compune din ancoră, stope de lanţ, mecanism de actionare şi puţuri pentru lanţ. Instalaţiile de ancoră se pot clasifica in funcţie de tipul ancorei folosite(Hall, Amiralitate etc) sau în funcţie de energia de acţionare a instalaţiei (manuală, mecanică, electrică, hidraulică cu vapori)

INSTALAŢIA DE ANCORARE - PĂRŢI COMPONENTE •

PĂRŢILE COMPONENTE ale instalaţiei de ancorare(în general) sunt: – Ancore; – Lanţuri; – Nări; – Dispozitive pentru fixare ancorelor; – Maşina instalaţiei; – Puţul lanţurilor; – Căpăţănile de ancoră.

INSTALAŢIA DE ANCORARE - VEDERE GENERALĂ

1

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE - VEDERE GENERALĂ

INSTALAŢIA DE ANCORARE - VEDERE DE ANSAMBLU

2

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE - VEDERE DE ANSAMBLU

INSTALAŢIA DE ANCORARE – CU DOUĂ ANCORE

3

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE – CU O ANCORĂ

INSTALAŢIA DE ANCORARE A UNEI NAVE FLUVIALE

Instalaţia de ancorare a unei nave fluviale(COMPUNERE): 1 – ancora; 2 – lanţul ancorei; 3 – nara ancorei; 4 – stopa; 5 – vinci manual; 6 – puţul lanţului; 7 – grui pentru ridicarea ancorei la post; 8 – curent(parâmă) pentru suspendarea ancorei

Se evidenţiează ancora amiralitate cu traversă, de asemenea şi celelalte componente care de regulă sunt manuale.

4

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE A UNEI NAVE MARITIME

1 – ancoră; 2 – lanţ; 3 – nară; 4 – stopă de punte; 5 – vinci (electric sau hidraulic); 6 – puţul lanţului; 7 – dispozitiv pentru fixarea şi declanşarea capătului lanţului din puţ; 8 – boţuri pentru boţarea ancorei

INSTALAŢIA DE ANCORARE - ANCORE • •

ANCORE- piese de fier cu unul sau mai multe braţe care muşcând fundul, ţin şi asigură nava cu ajutorul unui lanţ sau al unei parâme. CONDIŢII: – Uşor de manevrat; – Să se înfigă uşor; – Să ţină bine; – Să se fixeze sigur şi uşor la post.

5

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE - ANCORE Ancora fixează capul lanţului. Nava este ţinută de greutatea ansamblului lanţancoră. Nici o ancora n-a derapat pentru că a avut prea mult lanţ la apă.

INSTALAŢIA DE ANCORARE - ANCORE •

CLASIFICAREA ANCORELOR ÎN FUNCŢIE DE MOBILITATEA BRAŢELOR: – Ancore cu braţe fixe; – Ancore cu braţe articulate. Fiecare dintre acestea, funcţie de existenţa traversei pot fi: – Ancore cu traversă; – Ancore fără traversă.

INSTALAŢIA DE ANCORARE - ANCORE •

DIN PUNCT DE VEDERE AL ROLULUI LA BORD: 1 - ancore principale (la prova); 2 - ancore secundare (la pupa).

INSTALAŢIA DE ANCORARE – TIPURI DE ANCORE •

TIPURI DE ANCORE: – Ancore Amiralitate; – Ancore Patent (HALL); – Ancore de corp mort; – Ancore ciupercă; – Ancore cu patru braţe (ghiare); – Ancore şurub; – Ancore umbrelă; – Ancore de tip amiralitate cu un singur braţ şi traversă.

6

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE – TIPURI ANCORE •

TIPURI DE ANCORE: - Ancora Amiralitate (1)

- Ancora Hall(2)

Ancora Amiralitate 1 – fus 2 – braţe 3 – diamant 4 – palme 5 – inel 6 – traversă

Ancora Hall 1 – inel 2 – fus 3 – brate articulate 4 – ghiare 5 – contrabraţe 6 – diamant 7 – buloane

Avantaj: - se înfige usor în solul de pe fundul apei şi ţine bine nava. Dezavantaj: - greu de manevrat; - greu de păstrat la bord; - lanţul se poate încolăcii pe fus la efectuarea manevrelor.

7

Avantaj: - usor de manevrat; - rezistenta; - exclude posibilitatea încolăcirii lanţului la efectuarea manevrelor. Dezavantaj: - pentru a muşca trebuie târâtă pe fund.

Instalaţia de ancorare

ANCORA HALL

TIPURI DE ANCORE – MODELE DIFERITE

1 – ancoră amiralitate; 2 – ancoră cu braţe articulate; 3 – ancoră cu braţe articulate AC18A; 4 - ancoră cu braţe articulate AC17; 5 - ancoră cu braţe articulate AC14; 6 - ancoră cu braţ fix; 7 – ancora cu brate articulate

8

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE – FIXAREA DE FUND –

Fixarea de fund a ancorei cu braţe articulate

După ce a fost fundarisită ancora cade pe fund luând o poziţie orizontală. În momentul când lanţul începe să întindă, trage de inelul ancorei, ridică uşor fusul, care se mişcă în articulaţia de fixare în diamant, astfel că braţele rămân în plan orizontal. Ancora se târeşte pe fund în această poziţie până când contrabraţele întâmpină o rezistentă, la întâlnirea primei denivelări. Din acel moment asupra ancorei acţionează două forţe: una este tracţiunea lanţului care tinde să tragă ancora după el, şi o a doua este rezistent opusă de sol(un obstacol, o denivelare) care tinde să menţină contrabraţul pe loc. Efectul acţiunii acestor două forţe, provoacă deschiderea braţelor până la un unghi de aproximativ de 30o şi atunci ghiarele se înfig în solul fundului. Din acest moment cu cât lanţul trage mai tare de fus cu atât ghiarele şi braţele pătrund mai adânc în solul fundului(ancora „muşcă‖).

INSTALAŢIA DE ANCORARE - ANCORA CU BRAŢE FIXE •

Ancore cu patru braţe (ghiare)

9

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE – ANCORE DE CORP MORT PRINCIPALELE TIPURI DE ANCORE DE CORP MORT SUNT:

a) b) c) d) e)

ancora de corp mort de tip amiralitate cu un singur braţ ancora ciupercă ancora umbrelă ancora surub ancora cu 4 gheare

ANCORE DE CORP MORT

10

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE – LANŢURI DE ANCORĂ •

LANŢURILE - şir lung de inele elipsoidale, fabricate din metal, numite zale şi unite între ele. Lanţurile se caracterizează prin calibru Lanţurile se fabrică din bucăţi indivizibile cu lungimea de 25m, denumite chei şi prinse între ele prin chei de împreunare simplă sau patent.

INSTALAŢIA DE ANCORARE - LANŢURI DE ANCORĂ

Lanţurile de ancoră sunt destinate pentru realizarea legăturii dintre ancoară şi navă. Acestea sunt confecţionate dintr-un număr de inele metalice de forma unei elipse numite zale. Zalele pot fi cu pod sau fără pod. Podul, denumit şi punte, este o traversă metalică dispusă la mijlocul zalei împărţind zona în două părţi egale. Podul are rolul de a nu permite alungirea zalei la tracţiune mărind în acest fel rezistenţa lanţului cu aproximativ 20%. Lanţul unei ancore se caracterizează prin calibru şi prin lungime. Calibrul lanţului de ancoara este diametrul unei zale măsurat în dreptul punţii(podului) sau la mijlocul zalei, dacă lanţul este format din zale fără pod. Calibrul se exprimă în milimetri. Lungimea se exprimă în metri sau chei de lanţ şi variază în funcţie de mărimea şi tipul navei.

11

Instalaţia de ancorare

LANŢ DE ANCORĂ - COMPUNERE

Lanţurile de ancoră sunt alcătuite de regulă, în mai multe chei de lanţ, cu excepţia lanţurilor de calibru mic(sub 15mm) care pot fi împărţite în chei de lanţ. După poziţia pe care o ocupă în lanţ se deosebesc trei feluri de chei de lanţ şi anume: chei de lanţ de ancoară - este cheia de lanţ la capătul căreia se leagă ancora. chei de lanţ intermediare. chei de lanţ de capăt, care se prind la dispozitivul de fixare din puţul acestuia. Cheia de lanţ de ancoră este alcătuită dintr-o cheie vârtej, o za terminală şi dintr-un număr de zale comune. Cheile de lanţ intermediare sunt formate dintr-un număr impar de zale şi au o lungime de 25m. Dacă numărul de chei de lanţ intermediare este impar, atunci lanţul ancorei din tribord va avea o cheie de lanţ în plus.

INSTALAŢIA DE ANCORARE

1- parţile cheii 2 - cui spintecat 3 - pod

12

Instalaţia de ancorare

CHEIE DE ÎMPREUNARE CU POD - PATENT

INSTALAŢIA DE ANCORARE – MARCAREA LANŢURILOR MARCAREA LANŢURILOR ÎN CHEI DE LANŢ a) Prin inelare: -

Cheia nr. 1 nimic; Cheia nr. 2, un inel de sârmă pe prima za după cheia de împreunare; Cheia nr. 3, două inele de sârmă pe a doua za după cheia de împreunare.

b) Prin piturare: - Cheia nr. 2, cu alb prima za după cheia de împreunare; - Cheia nr. 3, cu alb primele două zale după cheia de împreunare. c) Prin piturarea cu vopsea colorată - prima cheie cu pitură roşie; - a doua cheie cu pitură albă; - a treia cheie cu pitură albastră; - a patra cheie cu pitură alb roşie; - a cincea cheie cu pitură alb albă; - a şasea cheie cu pitură albastră. Din punct de vedere marinăresc interesează marcajul care se face la bord pentru a permite cunoasterea în orice moment a lungimii de lanţ filat la apă.

13

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE – NĂRI DE PUNTE ŞI BORDAJ • •

NĂRILE INSTALAŢIEI DE ANCORARE - deschideri în punte şi bordaj prin care trece lanţul şi în care stau la post ancorele fără traversă. NĂRILE INSTALAŢIEI DE ANCORARE: - Nara ancorei: - nara de bordaj; - tunelul cu dispozitiv de spălare; - nara de punte. - Nara puţului : - nara de punte; - tunel de ghidare al lanţului; - nara de puţ.

Nară pentru ancoră: a – de punte; b – de corp.

ECHIPAMENTE DE PUNTE

14

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE – DISPOZITIVE DE FIXARE •

DISPOZITIVE DE FIXARE A LANŢURILOR- mecanisme de siguranţă dispuse între nara de ancoră şi maşina instalaţiei. Din această categorie fac parte: – STOPELE; – BOTURILE.



STOPE CU CALCII ACŢIONATE CU O PÂRGHIE(a) STOPE CU ŞURUB ACŢIONATE CU AJUTORUL UNUI AX(b)

INSTALAŢIA DE ANCORARE • •

STOPELE: sunt fixate solid în punte fiind dispozitive de blocare a lanţului faţă de corpul navei în situaţii de marş sau ancorare. Pot fi: - Cu falcele; - Cu manetă; - Cu călcâi.

15

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE •

BOŢURILE – bucăţi de lanţ fixate cu un capăt în punte iar la celălalt capăt au un cioc de papagal sau o ghiară de drac.

BOŢ CU CIOC DE PAPAGAL(a) BOŢ CU GHEARA DE DRAC(b)

ECHIPAMENTE DE CONECTARE

16

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE MAŞINA INSTALAŢIEI: - Cabestane; - Vinciuri. - Cabestanul=maşina de forţă sub forma unui mosor care se roteşte în jurul unui ax vertical. La marea majoritate a navelor comerciale se foloseşte la manevra pupa şi de asemenea este des folosit la bordul navelor militare dat fiind faptul că ocupă un spaţiu redus. -

INSTALAŢIA DE ANCORARE

1 – postament; 2 – barbotină; 3 – tambur; 4 – locaş manele; 5 – roată de cuplare.

Prinderea lanţului în puţul lanţului 1 –talpă; 2 – cheie de împreunare; 3 – cioc de papagal.

Cabestanul este format din: ax vertical, clopot, palărie, castonete, barbotin, stea de cuplare, volan, frână, controlen.

17

Instalaţia de ancorare

CABESTAN

CABESTAN ÎN INSTALAŢIA DE ANCORARE

18

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE - VINCIUL Vinciul - maşina de forţă cu ax orizontal compus din: - Ax orizontal - Barbotine - Tamburi - Stea de cuplare - Frâna - Controlerul

Vinci de ancora: 1 – tambur; 2 – manivelă frână; 3 – frâna; 4 – manivelă.

VINCI ELECTRIC

19

Instalaţia de ancorare

INSTALAŢIA DE ANCORARE -

-

PUŢUL LANŢULUI - compartiment dispus sub teuga în spatele vinciului în care se depozitează lanţurile. Căptuşit cu lemn, are un grătar la partea inferioară. Capătul lanţului se fixează de un perete al puţului cu o cheie cioc de papagal CĂPĂŢÂNILE DE ANCORĂ-folosite când nava ancorează într-o radă deschisă şi există riscul pierderii ancorei. Se leagă de diamant cu o saulă denumită GRIPIE.

INSTALAŢIA DE ANCORARE SCHEMA BLOC

Instalaţia de ancorare a unei nave maritime: 1 – ancoră; 2 – lanţ; 3 – nară; 4 - stopa de punte; 5 – vinci(electric sau hidraulic); 6 – puţul lanţului; 7 – dispozitiv pentru fixarea şi declanşarea lanţului de puţ; 8 – boţuri pentru boţarea ancorei.

20

Instalaţia de acostare legare

Capitolul 2

2. INSTALAŢIA DE ACOSTARE LEGARE

INSTALAŢIA DE ACOSTARE LEGARE Instalaţia de legare reprezintă un ansamlu de mecanisme şi dispozitve cu ajutorul cărora se asigură legarea navei în locul voit într-o poziţie aleasă. PĂRŢI COMPONENTE a. piese pentru fixarea parâmelor b. piese pentru dirijarea parâmelor c. piese pentru fixarea parâmelor până la luarea voltei d. maşina instalaţiei e. parâme f. materiale ajutătoare Legarea se asigură cu ajutorul parâmelor legate la babale, ghidate prin urechi de ghidare sau nări de parapet şi manevrate cu ajutorul mecanismelor de ghidare. Instalaţia asigură apropierea lină a navei de cheu chiar dacă rezultanta forţelor exterioare(curent,vânt,val) acţionează defaforabil, asigură manevra comodă de largare, menţine constantă tensiunea în parămâmele de legare prin reglarea lungimii acestora în condiţiile varaţiei de pescaj(datorită încărcării sau mareei).

ACOSTAREA NAVELOR LA CHEURI AMENAJATE CU BORDUL(LATERAL) Principalele parîme care se folosesc pentru legarea navei la cheu sunt: 1-9—LONGITUDINALE BABORD PROVA ŞI PUPA 2-8—LONGITUDINALE TRIBORD PROVA ŞI PUPA 3-5-7-PARIME TRAVERS PUPA CENTRU ŞI PROVA 4-6-SPRINGURI PROVA ŞI PUPA

21

Instalaţia de acostare legare

ACOSTAREA CU PUPA (TRANSVERSAL) La acostare cu pupa parâmele folosite sunt: 1-2 – LONGITUDINALE PUPA 3 – PARÂMA PUPA CENTRU 4 – ŞI DE ASEMENEA LANŢ DE ANCORĂ

INSTALAŢIA DE ACOSTARE LEGARE -

LEGĂTURILE NAVEI CÂND NAVA ESTE ACOSTATĂ CU PUPA LA CHEU: - Mustaţă tribord(dacă pleacă din prova Td.) – (a) - Mustaţă babord(dacă pleacă din prova Bd.) – (b) - Parâma pupa – (3)

INSTALAŢIA DE LEGARE PENTRU O NAVĂ DE MĂRFURI GENERALE 1-NARA DE PARAPET;2-BABA DUBLĂ;3-TAMBUR DE PARIMĂ;4-ROLĂ DE GHIDARE;5-URECHI DE GHIDARE;6-VINCI MECANIC;7-CABESTAN MECANIC;8-VINCI AUTOMAT;9-PARIMĂ LONGITUDINALĂ;10-PARIMĂ TRAVERS

22

Instalaţia de acostare legare

INSTALAŢIA DE LEGARE PENTRU UN PASAGER FLUVIAL 1-NARA DE PARAPET;2-BABA DUBLĂ;3-TAMBUR DE PARIMĂ;4-ROLĂ DE GHIDARE;5-URECHI DE GHIDARE;6-VINCI MECANIC;7-CABESTAN MECANIC;8-VINCI AUTOMAT;9-PARIMĂ LONGITUDINALĂ;10-PARIMĂ TRAVERS

INSTALAŢIA DE LEGARE PENTRU UN REMORCHER ÎMPINGĂTOR FLUVIAL 1-NARA DE PARAPET;2-BABA DUBLĂ;3-TAMBUR DE PARIMĂ;4-ROLĂ DE GHIDARE;5-URECHI DE GHIDARE;6-VINCI MECANIC;7-CABESTAN MECANIC;8-VINCI AUTOMAT;9-PARIMĂ LONGITUDINALĂ;10-PARIMĂ TRAVERS

23

Instalaţia de acostare legare

LEGǍTURILE NAVEI ŞI EFECTUL LOR • • • • • • • •

PARÎMA DE ETRAVĂ - deplasează nava paralel cu cheul înainte. PARÎMA PROVA - apropie prova şi depărtează pupa. PARÎMA TRAVERS PROVA - apropie prova mult şi îndepărtează pupa. SPRINGUL PROVA - opreşte deplasarea navei înapoi. SPRINGUL PUPA - opreşte deplasarea navei înainte. PARÎMA TRAVERS PUPA - apropie pupa mult şi îndepărtează prova. PARÎMA PUPA - depărtează prova şi apropie pupa. PARÎMA DE ETAMBOU - deplasează nava paralel cu cheul înapoi.

ECHILIBRUL DINAMIC AL NAVEI LEGATE

ECHILIBRUL DINAMIC AL NAVEI LEGATE • • •



În punctul c. actionează rezultanta forţei Fe. Nava este legată cu două parâme longitudinale prova şi pupa. Parîmele părăsesc corpul navei prin nările de parapet A şi B.

• •

24

Sunt înclinate faţă de planul diametral cu unghiurile β1 şi 2 . Sînt fixate la cheu de bintele A* şi B*. Sub influenţa forţei Fe în parâma longitudinală pupa tensiunea scade,iar în parâma longitudinală prova apare tensiunea To.

Instalaţia de acostare legare

ECHILIBRUL DINAMIC AL NAVEI LEGATE • • •

To=Fe cos α - rez/cos β2 Asupra navei acţionează în sens transversal forţa N de apropiere de cheu N=To sin β2-Fe sin α rez Baloanele de acostare din D şi E sunt apăsate cu forţele R1 şi R2

ELEMENTE CONSTRUCTIVE • • •

PARÂME DE LEGARE. STOPE DE PARÂMĂ. BABALE. Parâmele de legare asigură fixarea navei de cheu sau de altă navă, acestea trebuie să îndeplinească următoarel condiţii: -rezistenţă mare la rupere. -rezistenţă mare la coroziune. -flexibilitate. -rezistenţă la uzură. -elasticitate. Acestea pot fi din oţel, fibre vegetale sau sintetice.

STOPE DE PARÎMĂ – COMPUNERE 1-CHEIE DREAPTĂ DE ÎNPREUNARE;2-ZA ÎNTARITĂ;3-ZA CU PUNTE;4-ZA TRIUNGHIULARĂ;5-CORPUL STOPEI;6-FĂLCILE STOPEI;7-MANIVELĂ;8BRAŢ ARTICULAT

Au rol de a menţine tensiunea în parâma de legare atunci cînd este nevoie de transferarea ei între două babale sau de la tamburul mecanismului de manevră.

25

Instalaţia de acostare legare

BABALE – DIFERITE MODELE a-babale în cruce turnată;b-babale în cruce sudate; c-baba cu o coloană în cruce sudată; dbaba simplă turnată; e-baba simplă sudată;f-baba simplă sudată încastrată; 1-postament; 2-coloană; 3-umăr pentru limitarea superioară a înfăşurării.

Sunt coloane cilindrice, verticale, amplasate pe punte în locuri convenabile pentru a servi la legarea parâmelor.

BABELE

Parâmele de legare se fixează de baba prin voltare.În desen sunt prezentate forţele care acţionează asupra babalei simple cu două coloane, prcum şi succesiunea de aşezare a voltelor parâmei pe coloanele babalei. Dacă se notează tensiunile din ramurile parâmei de legare T1,T2,....Tn, iar n numărul de volte simple, tensiunea din capătul liber al parâmei simple se poate exprima cu ajutorul formulei lui Euler Tn=T1e-nα în care T1=Pr-forţa de rupere a parâmei pentru care este dimensionată babaua. f-coficientul de frecare între parâmă şi baba(cănepă0,3-0,4,oţel0,10-0,15, sintetice
View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF