IELTS-Speaking-nedir-nasıldır

July 16, 2017 | Author: Enes Hacıbektaşoğlu | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download IELTS-Speaking-nedir-nasıldır...

Description

IELTS Speaking Guide IELTS speaking sınavı 11-14 dakika arası sürer. IELTS sınavları bayram gibi tatil günlerine gelmiyorsa hep Cumartesi günleri yapılır. Bununla birlikte speaking kısmı sınavdan birkaç gün önce (Çarşamba, Perşembe, Cuma) sınav günü öğleden sonra ya da Pazar günü yapılır. Bununla ilgili detay sınav yerinizi öğrendiğinizde size bildirilir. Bu nedenle, eğer sınav öncesi şehir dışında olmak gibi bir programınız varsa sınav yerinizi kontrol etmek için son birkaç günü beklemeyin. Bu bölümde yapacağını konuşma kayıt altına alınır. Puanlama belli kriterlere göre yapılır. Değerlendirmede doğru gramer kullanımı, gramer çeşitliliği, kompleks cümle kullanımı, konuyla alakalı gerekli kelimelerin kullanımı gibi kriterler etkili olmaktadır. Speaking sınavını yapan examinerların hepsi, sanılanın aksine, native speaker değildirler. Azımsanamayacak sayıda Türk ve diğer ülke vatandaşı olan examiner vardır. Tabii ki, native ya da değil bütün examinerlar belli sınavlardan geçmiş ve işlerinde uzman kişilerdir. Bununla birlikte, examiner bakımında sınavda her türlü insanla karşılaşabilirsiniz: Yaşlı-genç, yardımcı olan-olmayan, gülen-gülmeyen, konuşan-konuşmayan. Ama siz sınavınıza bakın. Herkes tarafsızca değerlendirilir. Ne konuştursanız o puanı alırsınız.

IELTS Speaking 3 bölümden oluşur. IELTS Speaking Part 1 Süre: 4-5 dakika. Bu bölüm tanışma faslıdır. Examiner sizin hakkınızda iş, okul, hobiler, aile, ev gibi konularda tanışma amaçlı çok genel sorular sorar (Nerede yaşıyorsun?, Apartman mı ev mi tercih ediyorsun?, gibi). Bazı examinerlar bu kısmı kısa tutarken, bazıları uzatabilir. Soruları cevaplarken, sadece sizden istenen bilgileri söylemeniz ve gerekli ise bunlarla ilgili bir iki detaya değinmeniz yeterlidir. Uzun cevaplar vermenize ya da zor akademik kelimeler kullanmanıza gerek yoktur. Örnek: Q: A:

Where do you like to go in your free time? Well, I often go to the library because I like to read English books but I can’t afford to buy many of my own.

www.istdilakademisi.com

IELTS Speaking Part 2: Süre: 3-4 dakika. Bu bölümde examiner size üzerinde konunun ve bununla ilgili değinmeniz gereken hususların yazılı olduğu bir kağıt verir. Vereceğiniz cevabı düşünme ve organize etmeniz için bir dakika gibi bir süre verilir. İsterseniz not alabilirsiniz. Sorular genelde dil öğrenimi, moda, müzik, geçmiş-bugün-gelecek karşılaştırmaları, geleceğe yönelik bir amaç gibi şeylerle alakalıdır. Bu bölümde examiner kesinlikle sizi bölmez, soru sormaz. Onun için monolog olarak yapacağınız konuşmaya odaklanmanız lazım. Examiner sadece süre dolduğunda konuşmanızı kesmek için konuşur. Bunu negatif bir şey olarak algılamayın. Çünkü muhtemelen sizden sonra sınava alınmak için bekleyenler olduğu için bu bölümü süresinde tamamlayıp 3. bölüme geçmek gereklidir. 2. bölümün sonunda 3. bölüme başlamadan examiner size bir iki kısa soru sorar Cevabınızda tense uyumuna dikkat edin. Süreniz dolunca verilen 1-2 dakika sürede cevabınızı vermeniz beklenir. Soruda geçmiş zamanla ilgili bir soru varsa cevabı past tenselerle verin. Örnek: Q:

Describe a person who has had an important influence on your life.

Böyle bir soruya verilecek cevapta şunlar olmalıdır:  Bu kişi kimdir?  Onunla nasıl tanıştınız?  Onun hakkında neler düşünüyorsunuz?  Bu kişi ne bakımlardan hayatınızı etkilemiştir?

IELTS Speaking Part 3: Süre: 5-6 dakika Bu bölüm karşılıklı konuşma havasında geçer. Examiner size 2. bölümdeki konu ile alakalı sorular sorar. Ancak bu bölümde önceki bölümde olduğu gibi sorulara cevap vermek için hazırlanma süreniz yoktur. Cevap verirken mümkün olduğunca çok şey söylemeye çalışın. Örneğin, fikrinizi desteklemek için bir yerine birden fazla sebep gösterebilirsiniz ya da birden fazla örnekten bahsedebilirsiniz. Ne kadar fazla konuşursanız o kadar az soruya cevap vermek zorunda kalacağınızı hatırlayın!

www.istdilakademisi.com

Örnek: Q:

Do you think celebrities have too much influence on young people?

A:

Definitely, yes. I think it’s because the media has become such a major part of our lives. When my parents where growing up, for example, there were only three TV channels and no internet, but nowadays young people are almost constantly exposed to news and entertainment. It’s not surprising that they tend to pay more attention to who’s on TV rather than their own families.

IELTS’e girenler çoğu zaman 3. Bölümün çok stresli olduğunu söylerler. Fakat bu bölüm bilginizi ya da zekanızı ölçmez. Sadece akademik tartışma ortamında fikrinizi ifade edebilmeniz yeterlidir. Fikrinizi özgün ya da kopya olması önemli değildir. Yeter ki, fikri destekleyebilin.

IELTS speakingde başarılı olmanız için dikkat etmeniz gereken 5 kural: KURAL 1) Examinerın sorusunu anlamadığınız zaman kullanabileceğiniz soru cümleleri ezberleyin. Örneğin: I didn’t catch that, sorry; Are you asking… I’m not sure what you mean exactly by…. KURAL 2) Cevaplarınızda soru cümlesinin tamamını ya da bir kısmını olduğu gibi tekrar etmeyin. Örneğin; “Do you do to cinema?” sorusuna “Yes, I go to cinema” demek yerine. Ya farklı kelimelerle ifade etmeye çalışın ya da en basitinden “Yes, I do” deyin. KURAL 3) Sessizliklerden sakının. Fikir bulmaya çalışırken size zaman kazandırması için yardımcı bazı kalıp ifadeler öğrenin. Örneğin? That’s an interesting question; Let me think; What I want to say is… KURAL 4) 2. bölümde 2 dakikalık süreniz dolmadan konuşmanızı bitirmeye çalışın. Bitirirken, mesela yukarıdaki soruyu örnek alırsak, “So that’s a person who has had a big impact on my life.” gibi vurgulu bir bitişle tamamlarsanız bu sizin için iyi bir artı puan sağlar. KURAL 5) 3. Bölümde konu ile ilgili herhangi bir şekilde sağlam ve rahatça destekleyebileceğiniz bir fikriniz yoksa muhtemel fikirleri birbiriyle kıyaslamayı deneyin. IELTS Task 1’de öğrendiğiniz kelimeler burada çok işinize yarayacaktır.

www.istdilakademisi.com

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF