GIMNASTICA RESPIRATORIE

May 22, 2019 | Author: Anomalie12345 | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

kinetoterapie...

Description

GIMNASTICA RESPIRATORIE Facultatea de Educatie Fizica si Sport



Dinca Daniel Vasile



Departamentul E.F.S.



Sectia I.F.R., GRUPA a III-a



Gimnastica respiratorie Modul in care respiri are un rol deosebit in mentinerea sanatatii. Aparent banala, aceasta functie naturala cu care ne nastem difuzeaza energie vitala la nivelul intregului organism. Sa neglijezi aceste gest vital, inseamna sa-ti pui in pericol sanatatea mentala si fizica.

Gimnastica respiratorie Alternarea corecta a inspiratiilor si a expiratiilor favorizeaza o mai buna difuziune a energiei vitale. Corpul nostru se elibereaza prin expiratie de gazul carbonic si toxinele acumulate si isi face plinul de oxigen. Pentru a functiona creierul are nevoie din plin de oxigen. Acesta consuma aproximativ 80% din oxigenul acumulat si se asigura astfel pe de-o parte de relaxarea trupului, iar pe de alta parte de dinamizarea lui.

Gimnastica respiratorie Toate bolile pulmonare trebuie sa beneficieze de gimnastica respiratorie, aceasta fiind indicata in TBC, bronsiectazii, astm bronsic, tuberculoze, postoperator, chiar si in cancerul pulmonar.

Exercitiile de gimnastica dezvolta muschii costali si muschiul diafragmatic, permitand patrunderea unei cantitati mai mari de aer in plamani.

Gimnastica respiratorie O serie de exercitii pentru efectuarea gimnasticii respiratorie: •

Exercitiul 1 Culcat pe spate, cu picioarele indoite si talpile sprijinite pe podea, mainile intinse pe langa corp. Se inspira la nivel abdominal si se expira cu contractia voluntara a abdomenului.

Se efectueaza 8-12 repetari. •

Exercitiul 2 Culcat pe spate, cu picioarele indoite si talpile sprijinite pe podea, mainile intinse pe langa corp. Pe abdomen este sustinuta o greutate de 1kg. Se inspira la nivel abdominal si se expira cu contractia voluntara a abdomenului.

Se efectueaza 10 repetari.

Gimnastica respiratorie •

Exercitiul 3 Culcat pe spate, se inspira profund si se expira odata cu flexarea alternativa a unui genunchi pe abdomen si a unui calcai pe fese.

Se efectueaza 10 repetari. •

Exercitiul 4 Culcat pe spate, se inspira profund si se expira odata cu flexarea ambilor genunchi la piept si presarea lor pe abdomen.

Se efectueaza 10 repetari. •

Exercitiul 5 Stand cu spatele lipit de perete, cu bratele sus fixe. Inspiram profund si aplecam truchiul usor inaite, fara a dezlipi mainile de la perete. Se revine si se expira in doi timpi.

Se executa 10 repetari.

Gimnastica respiratorie •

Exercitiul 6: In primul rand observa modul in care respiri. Plaseaza-ti o mana in zona inimii si alta in zona abdomenului. In timpul inspiratiei, mana de pe abdomen trebuie sa simta cum acesta se umfla. Cealalta mana nu trebuie sa se miste. Expira lung eliberand aerul pe gura pentru a evacua dioxidul de carbon.



Exercitiul 7: Spune „eeeee” pe nas! Incearca sa susotesti sunetul „e”  pe gura mai intai, fara efort interior. Dupa aceea, inchide gura, inspira si in timpul expiratiei, incearca prin scoaterea aerului sa scoti sunetul „e”  pe nas. Aceasta tehnica se numeste respiratia constienta .



Exercitiul 8: Din decubit dorsal , cu genunchii indoiti se executa : (fig. 7)



ducerea bratului stang spre soldul drept , concomitent cu ridicarea capului si a umerilor  – expiratie ;



ducerea bratului stang oblic sus , cu rasucirea capului spre stanga  – inspiratie ( dupa cateva repetari , la fel cu bratul drept ) .

Gimnastica respiratorie •

Exercitiul 9: Pe genunchi , pe calcaie sezand :

ducerea bratelor in sus  –  inspiratie aplecarea trunchiului inainte , cu ducerea bratelor inapoi sus cu expiratie ( de 10 ori); •

Exercitiul 10: Din pozitia pe genunchi cu sprijin pe brate : (fig.8a) Expiratie activa , tragand abdomenul in sus; (fig.8b) Inspiratie concomitent cu coborarea abdomenului si ridicarea toracelui si a capului ( de 10 ori ); (fig. 8c)

Gimnastica respiratorie •

Exercitiul 11: Din pozitia sezand pe scaun executa :



Aplecarea trunchiului inainte , cu bratele incrucisate pe abdomen  – expiratie



Ridicarea trunchiului , cu ducerea bratelor lateral  – inspiratie



Exercitiul 12: Cu mainile sprijinite pe genunchi  – expiratie si ducerea bratului stang oblic sus  – inspiratie ;



Exercitiul 13: Cu mainile sprijinte pe genunchi aplecarea trunchiului inainte :

 – expiratie

, cu



Ridicarea trunchiului  – inspiratie



Expiratie sacadata , se elimina aerul in 3  – 4 reprize , in ritm rapid .

Beneficiile respiratiei corecte •

Oxigenarea corespunzatoare a creierului, cat si a celorlalte organe;



Flexibilitatea si supletea muschilor;



Recuperarea dupa efort;



Relaxare;



Somn linistit ;



Gestionarea stresului, a situatiilor tensionate;



Incredere in sine, stapanirea emotiilor, invingerea timiditatii;



Stabilitate emotionala;



Capacitate mare de concentrare;



Digestie buna.

Concluzii si observatii : Bolnavii cu afectiuni respiratorii a astmului bronsic si BPOC trebuie sa evite eforturile sustinute ce solicita un consum mare de oxigen. Eforturile de durata se vor putea realiza numai daca bolnavul poate sasi coordoneze foarte bine respiratia cu miscarile ce trebuie sa le execute si la intervale de timp sa faca pauze, pentru restabilirea ritmului respirator .

BIBLIOGRAFIE 1.Terapia prin miscare la varsta a 3-a, Elena Cristea, ED. Medicala, 1990. 2.Recuperarea functionala in practica kinetoterapeutica, Ion Stroescu, Ed Medicala, 1994.

VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF