ghid de descurajare a violentei verbale

March 27, 2018 | Author: Simona Maria Pruteanu | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

in scoala...

Description

COPERTA I

Coșul de gunoi relațional Cum să scapi de cuvintele care îți fac rău

2

3

4

Gabarit depășit

6

7

8

Nu mai vreau la școală!

10

11

12

Alege-ți prietenii potriviți

14

15

16

Nu ești un monstru

18

19

20

Prietenul la nevoie se cunoaște

22

23

24

Despre e-book

Smart is the new cool Mesaj către tineri… Acesta este un ghid care, înainte de orice, îţi spune că eşti un om inteligent, important şi special. Te învaţă să răspunzi inteligent unei probleme cu care sigur te-ai confruntat, într-o formă sau alta: violenţa. Acest ghid te ajută să ştii cum să procedezi în cele mai comune cazuri de violenţă verbală şi să înveţi că întotdeauna poţi să faci uz de cele mai puternice arme pe care le deţii: cuvintele. În plus, poate că te-ai prins deja: este foarte cool să ai vorbele la tine şi să le mânuieşti mai ceva ca pe nişte săbii de luptător. O să ai mereu asigurat titlul de„materie cenuşie” şi ai şanse să fii un exemplu pentru cei din jurul tău. Adică, o să ai întotdeauna motive să fii mândru de tine. A! Şi nu uita: o vorbă bună, un argument inteligent, un gest inspirat au schimbat adesea cursul lucrurilor în bine. Ne dorim ca acest ghid să te inspire să înveţi să transformi orice conflict într-o luptă a ideilor inteligente, într-o efervescenţă de fapte bune, în moduri de acţiune gândite, şi nu în impulsuri primitive, de moment. Este un ghid despre control şi putere pentru cei inteligenţi, care ies din tipare. Pentru că oricine poate arunca vorbe urâte, însă numai cei inteligenţi pot face din dialog un scut împotriva violenţei. …Şi către părinţii lor Opreşte-te puțin! Poate că nu ai mai avut timp să te gândeşti în ultima vreme la asta! Ei bine, în caz că ai uitat sau nu te-ai gândit niciodată la tine în felul ăsta, află că eşti un erou, un model.

26

Da, da! Eşti eroul şi modelul copilului tău. Înainte să admire un artist sau un actor faimos, îi placi tu şi se raportează la tine. Nu pierde lucrul ăsta şi, mai ales, nu îl bagateliza! Pentru că tu eşti cel care îl aşezi pe copilul tău la începutul drumului său în viaţă, tu îl urmăreşti şi te bucuri cu el şi pentru el. Stă în puterea ta să îl alfabetizezi în ceea ce priveşte viaţa, să îi arăţi, prin puterea exemplului, că de fapt cuvintele, în profunzimea lor, sunt nişte instrumente care pot să vindece, să apere, să inspire, să dea forţă, să cultive. Şi că de la cuvinte pleacă sau se poate termina tot. Acesta este un ghid care să te ajute să detectezi la timp semne care să te ajute sa înțelegi când copilul tău este agresat sau când agresează. În ambele situaţii, are nevoie de tine. De părintele lui, de eroul lui. Iar dacă tu eşti atât de important pentru el, cum altfel ar putea fi el pentru tine? Ghidul e un instrument de intervenţie cu soluţii eficiente, aplicabile uşor. E un mic pas pentru a începe o relaţie autentică alături de copilul tău sau pentru a o corecta, dacă e cazul. Şi mai e un pas spre o construcţie reală şi pozitivă a viitorului, pentru sănătatea, normalitatea şi dezvoltarea armonioasă a adulţilor de mâine. Este, în acelaşi timp, un apel către tine – să te implici, astfel încât violenţa verbală să nu devină un comportament social normal. Copilul tău merită o lume mai bună. Despre campanie: Romtelecom a pornit campania „Cuvintele dor, nu-i aşa?” plecând de la o realitate imediată şi tot mai evidentă: din ce în ce mai mulţi copii şi tineri devin victime şi agresori, într-un război al violenţei verbale, cu consecinţe uneori foarte

grave. Amploarea luată de acest fenomen ne-a convins că trebuie să vorbim constructiv despre ce se poate face cu această realitate. De aceea, campania „Cuvintele dor, nu-i aşa?” urmăreşte să vorbească despre mecanismele violenţei şi gestionarea acesteia în mod constructiv, fie că vorbim de agresori, victime sau observatori. Ne ducem astfel chiar la originea violenţei, la comunicarea deficientă care o precede, dar şi la nevoia de toleranţă, înţelegere şi, în final, la soluţii. Soluţiile pentru reducerea actelor de violenţă se leagă de necesitatea interacţiunii, a comunicării deschise, autentice şi eficiente. Mesajul campaniei este, în fapt, un apel la soluţionarea potenţialelor conflicte prin înţelepciunea şi inteligenţa actului de comunicare, prin dialog eficient, care previne violenţa. Detalii despre campanie, găsiţi pe www.cuvinteledor.ro Despre Romtelecom Există multe eforturi în zona descurajării violenţei în România. Romtelecom se alătură acestora din rolul său de furnizor de soluţii de comunicare, prin această iniţiativă, care vorbeşte despre consecinţele violenţei verbale şi caută soluţii realiste. Romtelecom are o lungă tradiţie de sprijin acordat copiilor şi tinerilor, prin proiecte diverse. Acestea se referă la gestionarea, în comun cu Asociaţia Telefonul Copilului, a numărului 116111, la programe de burse şi susţinere a formării liderilor de mâine din societatea românească, dar şi la situaţii de copii aflaţi în dificultate. Asociaţia PAVEL, SOS Satele Copiilor, United Way, UNICEF, Leaders School, Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti sunt doar câteva dintre exemplele de parteneriat ale

Romtelecom pentru o viaţă mai bună pentru tinerele generaţii. Cine sunt psihologii care au oferit soluțiile pentru cazurile din e-book Anda Păcurar a oferit soluţiile pentru situaţiile 2 şi 3. Este psihoterapeut formator, adlerian şi supervizor acreditat de Colegiul Psihologilor din România, Federaţia Română de Psihoterapie şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie. Este instructor în cadrul Institutului de Psihologie şi Psihoterapie Adleriană. Face traininguri cu părinţii pe teme legate de educaţia pozitivă, disciplină fără pedeapsă, ameliorarea dificultăţilor emoţionale şi de comportament. Organizează ateliere de lucru cu adolescenţii în şcoli şi în cadru privat. Cati Călin a rezolvat situaţiile 1 şi 5. Este psiholog, trainer şi consultant în comunicare relaţională în Metoda ESPERE. Ariile sale de competenţă sunt comunicarea, resursele umane şi trainingul. Are o experienţă de 9 ani în training şi consultanţă în comunicare relaţională, ca moderator de grupuri de dezvoltare personală, programe de formare şi ateliere special concepute pentru profesori, educatori, părinți, copii, tineri şi organizaţii. Silviu Ioniţă a venit cu soluţiile pentru cazurile 4 şi 6. Este psiholog şi psihoterapeut gestaltist, cu o experienţă de peste 15 ani în lucrul cu copiii şi adolescenţii. A coordonat şi a lucrat ca psiholog specializat în proiecte cu tineri ce au vizat comunicarea non-violentă, managementul agresivităţii, exprimarea tinerilor prin dans, folosirea teatrului ca metoda terapeutică, dezvoltarea personală prin tehnici creative.

27

E-book realizat de Romtelecom

în cadrul campaniei „Cuvintele dor, nu-i așa?” Decembrie 2012

Editat de Mandragora

ALEX TALAMBĂ ilustrație GEORGE DRĂGAN scenariu ANCA PUIU editor VLAD SIMION design e-book Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a volumului în acest format. Distribuirea gratuită a cărţii prin intermediul altor siteuri, reproducerea parţială sau integrală prin orice mijloace, modificarea sau comercializarea acestei versiuni fără acordul prealabil, în scris, al Romtelecom constituie o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală şi se pedepseşte conform legii privind drepturile de autor şi drepturile conexe, în vigoare.

Pentru mai multe detalii: www.cuvinteledor.ro

COPERTA IV

București 2012

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF