Fluturi din Țara Hațegului

December 22, 2017 | Author: Dan Palcu | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Ghid care îmbină informații despre fluturii de zi, informații despre mitologia antică și locuri speciale de vi...

Description

ISBN: 978 - 606 - 8041 - 37 - 7 Editura Amanda Edit

10

14

16

18

20

24

26

28

30

32

34

38

40

42

Zbor și obiceiuri În funcție de temperatură și anotimpuri, orarul de zbor al fluturilor variază. Astfel, în timpul verii fluturii zboară mai mult dimineața, după ce pătura de picături de rouă se ridică și după-amiaza, înainte să apună soarele, decât în timpul prânzului când zboară doar dacă sunt deranjați. De asemenea, odată cu schimbarea sezonului, micii zburători găsesc diferite soluții de supraviețuire. Fluturii sunt mai ușor de văzut când afară strălucesc razele soarelui. Cu toate acestea, lipsa căldurii îi face să rămână nemișcați, lăsând loc imaginației fotografilor să prindă cadre spectaculoase cu fluturi liniștiți și flori pe care se odihnesc.

Numele fluturilor Puţine dintre cele peste un milion şi jumătate de specii de animale cunoscute au denumiri populare. Mai mult, acestea diferă de la o ţară la alta. Denumirile ştiinţifice în forma actuală au fost introduse de naturalistul suedez Carl von Linné (în forma latinizată Carolus Linnaeus) în secolul al XVIII-lea. Pentru că limba universală a vremii era latina, fiecare specie a primit o denumire formată din câte două cuvinte latinizate. Linnaeus a grupat speciile de fluturi în trei genuri: Papilio (fluturi de zi), Sphinx (fluturi de seară) şi Phalaena (fluturi de noapte). Speciile genului Papilio (în latină „fluture”) au fost grupate de către Linnaeus în mai multe „falange” cum ar fi: Equites („cavaleri”) pentru fluturii coada rândunicii, Danai („greci”) pentru albiliţe şi specii asemănătoare, Plebei („oameni de rând”) pentru fluturii mărunţi și multe altele.

50

52

54

56

58

60

64

66

68

70

72

74

76

78

80

84

Lumile fluturilor Lumile fluturilor au culori explozive și exotice ca de carnaval (florile), cu fundalul verde (al ierburilor sau frunzelor), sau pe cel albastru de cer senin și cu puțin alb de nori. Locurile preferate de cei mai mulți fluturi sunt sălbatice și curate. În această lume, accesul oamenilor este restricționat. Doar cei care înțeleg natura și respectă legile ei nescrise au cale liberă spre dezlegarea misterului fluturilor. Armonie și delicatețe. Simplu, dar totuși atât de complicat, zborul unui fluture urmărit cu atenție dezvăluie prima regulă din procesul inițierii în lumea necuvântătoarelor: gesturi line, fără mișcări bruște și zgomote cât mai puține. Nu deranjați, suntem în timpul mesei! Atunci când un fluture se delectează cu nectar nu este o gazdă excepțională. Este imposibil să îl distragi de la masa sa florală. În cel mai rău caz se va enerva și va cauta altă masă, mai liniștită. Somnul de frumusețe. Fluturii sunt creaturi ale sorelui și luminii. De fapt, când temperatura scade sub 180 C, cei mai mulți dintre ei încetează să zboare și cad paralizați în iarbă. Este evident că seara îi cuprinde aceeași letargie. De multe ori, un loc banal, cum ar fi o fâneață, este o adevărată tabără de fluturi somnoroși. Frumusețea și finețea lor sunt fermecătoare, dar este bine să nu fie deranjați, ca zborul lor să încânte și în ziua ce va urma. Mulțumim anticipat !

plaiurile Nucșoarei Granița nevăzută dintre Munții Retezat și depresiunea Hațegului. La poalele Retezatului, aproape de ruinele medievale de la Mălăiești și Sălașu de Sus, se dezvăluie un loc plin de sălbătice. Arar, mici dealuri se înalță dintre întinderile de ierburi pentru a oferi o panormă specială asupra întregii depresiuni a Hațegului. Pentru fluturi, aceste locuri sunt adevărate jungle de flori. Aici, micii zburători se hrănesc, se odihnesc sau se duelează în zboruri în spirale verticale pentru supremația peste teritorii.

88

dealurile Răchitovei Locul de întâlnire dintre munții Poiana Ruscă și Țara Hațegului. Ascunsă și greu de descoperit, zona Răchitovei dezvăluie un peisaj încântător. Ruine ca nicăieri în Țara Hațegului - vestigii ale unor familii nobile rămase chiar de la începuturile evului mediu - și peisajele sculptate în piatra născută odată cu ultimele zile ale dinozaurilor, acestea sunt decorul pentru lumea exotică a fluturilor iubitori de căldură. Plaiurile acestea, scăldate de soare, cu dealuri stâncoase și cordoane de arbori, sau plantațiile de pruni ce dau țuica de Răchitova, atât de renumită în Țara Hațegului, sunt locurile preferate de o mulțime de fuluturi familiari, dar în același timp, deosebiți. Nu e vorba de specii rare, ci mai degrabă de fluturi greu de găsit, iubitori de căldură și amatori de zboruri lungi și popasuri prelungite. Fluturii pot fi întâlniți în plimbările de dimineață, când urcușul pe dealuri este mai ușor, iar peisajul este plin de lumini și umbre. Sau chiar în răcoarea serii, în ultimele ore ale unei zile de vară, când soarele este încă pe cer, dar fără putere de a arde și lumina.

90

cheile Crivadiei Locul unde se termină Țara Hațegului. Valea adâncă și umbroasă a Crivadiei este străbătută de unul dintre cele mai frumoase minicanioane hunedorene. Aici, oamenii consideră trecerea văii un pas important în drumul de inițiere al oricărui vizitator. Deși apa este rece și adesea destul de adâncă, traversarea acestor chei este un ritual necesar fiecărui explorator în devenire. Iar deasupra lor, tronează o veche ruină. Drumul spre turnul Crivadiei șerpuiește prin poieni și luminișuri calde, pline de plante rare iubitoare ale calcarului. Iar din verdele aprins se desprind culori vii, atrăgătoare, ce ispitesc fluturii să se așeze la o masă copioasă. De fapt, fluturii iubitori de plante calcofile sunt foarte speciali. Cei mai mulți sunt rari, dar alături de ei se găsesc și oportunișiti, încântați de orice nectar găsit. Acest loc este cu siguranță interesant datorită mulțimii de fluturi, dar și datorită peisajului sălbatic, ce se vede de sus, de la ruina medievală .

92

Fânețele de la Pui O rezervație pierdută și apoi regăsită. Fânețele de la Pui constituie o rezervație foarte specială. Chiar dacă a fost declarată arie protejată pentru plantele sale rare, a fost uitată și pierdută pentru mai bine de 40 de ani. De curând, o cercetare atentă a documentațiilor și expertiza unor specialiști în botanică, au permis regăsirea zonei. Locul este la doi pași de un sat plin de viață și protejat de râul Steri. Fluturii care colindă aceste locuri sunt obișnuiți, dar pot fi văzuți și fluturi rari. Pentru micii zburători, aceste fânețe sunt precum o gară- un pasaj între diferite lumi. Aici se intersectează drumurile care duc spre păduri, mlaștini, zăvoaie, sau stâncării. De aceea pot fi întâlniți atât de mulți fluturi și atât de diferiți.

94

colinele Hațegului O amintire a Transilvaniei. Dealurile din zona Silvașu sunt foarte asemănătoare peisajului specific Transilvaniei. Este vorba de fânețe și pâlcuri de copaci care în timpul verii se transformă în câmpuri aurii cu ierburi arse de soare. Fluturii din zona colinelor Silvașului sunt specifici Transilvaniei. Se găsesc atât la marginea pădurilor de stejar, cer și gârniță, cât și pe plăpândele petale ale florilor de pajiște, luminate de razele soarelui.

96

minidepresiunea Poieni O insulă de ierburi într-o mare de păduri. Satul Poieni a fost întemeiat în secolul 17 de oameni care încercau să lucreze terenurile sălbatice ale unui domeniu nobiliar întins. Nou întemeiata așezare nu a fost niciodată suficent de mare pentru a deranja semnificativ natura. În schimb, un echilibru special s-a creat între coloniști și natură. Oamenii s-au mulțumit cu cele necesare, iar natura s-a adaptat și i-a primit în acest spațiu. Fluturii de aici depind de armonia creată între om și natură. În poienile lărgite de coase, micii zburători au găsit locuri noi pentru a viețui. Aici, în ierburile înalte și lângă marginile de pădure, se află micul paradis al fluturilor. Nu sub umbra ferigilor îi veți găsi, ci pe minunatele drumuri ce împânzesc dealurile.

98

minidepresiunea Șerel La margine de păduri seculare. Unul din cele mai izolate locuri de la marginea Munților Retezat, ținut al colinelor, mărginit de păduri și pâraie cu ape cristaline, minidepresiunea Șerel învăluie călătorii ajunși aici cu misterul timpului. În aceste locuri au fost văzuți fluturi despre al căror zbor știm că ar fi încetet cu mult timp în urmă în alte părți ale lumii. De ce tocmai aici? În primul rând, acești fluturi dispăruți colindă drumuri de pădure veche și nu pot trăi decât acolo unde pădurile au rămas la fel de-a lungul secolelor, acolo unde omul nu a schimbat natura. Se pare că acest loc are condițiile ideale pentru a fi un sanctuar al fluturilor rari de pădure. Aici, ascunse de zidurile pădurii, se găsesc cele mai mari aripi catifelate din România, aripile fluturilor de pădure și lizieră.

100

dealurile Vulcanice O lume preistorică ascunsă în fânețe. Drumul spre vârfurile dealurilor vulcanice este foarte spectaculos. Peisajul cuprinde fânețe ce ascund urme fosile ale oceanului preistoric Tethys și urme ale unor erupții probabil contemporane cu ultimii dinozauri. Locul este fascinant, pe jumătate câmp, pe jumătate pădure și oferă prilej de întâlnire cu foarte multe specii de fluturi: de la fluturii iubitori de zăvoaie, până la fluturii de fânețe sau de pădure. În acest tărâm al celor mai diverse flori, micii zburători colindă în voie în căutare de nectar sau pur și simplu de un loc liniștit în care să se răsfețe în razele soarelui.

102

valea râului Petros Plaiuri cu margarete între păduri ce urcă spre munți sălbatici. În puține locuri se găsește amestecul de sălbăticie și drumuri accesibile dar parcă infinte spre pădurile munților Șureanu. Aici ești aproape mereu în zăvoaie și fânețe, dar niciodată nu te îndepărtezi la mai mult de câteva sute de metri de păduri fără sfârșit. Este un loc al fluturilor iubitori de flori calcifile și nu numai. Fluturii pădurilor și fluturii fânețelor sunt pretutindeni. Uneori în odihnindu-se, alteori duelându-se pentru supremația cerurilor.

104

plaiurile de calcar de la Peștera Muntele ascuns și peștera din stânca misterioasă. Ceea ce se găsește la Peștera este demn de poveștile cu uriași. O bucată de stâncă de mărimea unui un munte a fost împinsă, rostogolită și lipită de munții Retezat. Piatra din acest munte călător - calcar - a fost formată de-a lungul a zeci de milioane de ani sub apele preistorice ale oceanului tropical Tethys. Se pare că nici acum nu și-a găsit liniștea, căci găzduiește o peșteră prin care râul satului a găsit o scurtătură spre Valea Hațegului. Pe cuprinsul plaiurilor de calcar, ca pe o insulă, se găsesc alte plante sălbatice și bineînțeles mulți fluturi exotici, iubitori de flori calcifile. Locurile ascund un peisaj cald, cu surprinzătoare priveliști și multe alte locuri speciale, puțin umblate și pline de fluturi de pădure, fânețe și liziere.

106

Vârful Poieni Un deal cu stânci arhaice, plante exotice și povești din Primul Război Mondial. Inima Țării Hațegului este un loc legendar. Se spune că aici, la poalele povârnișurilor vârfului Poieni, ar fi fost scurmat pământul de buzduganul răzbunător al Uriașulului Retezatului după ce, mai înaite, vârful muntelui său ar fi fost retezat de buzduganul aruncat de un alt uriaș. Ceea ce știm acum, dincolo de legende, este că pe aceste stânci formate cu mai bine de 800 de milioane de ani în urmă, cresc plante rare - unice în România. Tot aici, zboară fluturi combatanți ce își revendică proprietatea tufelor de pe vârful acestor culmi. Luptele nu sunt ceva nou, aici putând fi văzute urme ale unui vechi câmp de bătălie - fortificații săpate de armata austro-ungară pe la mijlocul Primului Război Mondial și puncte de observație pentru vegherea trecătorii către Oltenia. În zilele senine, peisajul dezvăluie cea mai largă panoramă asupra Țării Hațegului, chiar de pe aceste culmi, din inima ținutului.

108

muncelul Clopotivei Cea mai spectaculoasă panoramă peste Țara Hațegului și spre munții Retezat. Dinspre depresiunea Hațegului, dincolo de o linie invizibilă, se înalță fără nici o avertizare semețele culmi ale munților Retezat și Țarcu. De pe primele culmi ale acestor munți panoramele sunt spectaculoase și atractive, deopotrivă pentru oameni, cât și pentru fluturi. Dacă oamenii se adună aici fie pentru a-și paște turmele de oi fie pentru a se lăsa purtați de curenții atmosferici în călătorii cu parapanta, fluturii vin pentru a se bucura de căldura și lumina fânețelor și pășunilor. Sunt mai ales fluturi de pădure sau de plaiuri înalte, cu aripi întunecate și zbor robust. Măreția locului poate fi cuprinsă într-o privire de deasupra satului Clopotiva, la capătul unui drum sinuos, unde priveliștea depresiunii Hațegului și a munților înconjurători cu plaiuri de flori de munte, pâlcuri de molizi și zbor de fluturi montani, încântă privirea vizitatorilor.

110

Pasul Zeicani Un loc renumit - Tapae. Trecătorile dintre insulele de sălbăticie sunt uneori mai dificile decât trecătorile pe care oamenii și natura le-au croit peste munți. Este vorba de culoarelele ecologice, pe unde animalele pădurilor pot explora și coloniza spațiile abandonate de om. În inima trecătorii medievale „Poarta de fier a Transilvaniei”, probabil nu departe de Tapae celebra trecătoare unde armatele romane și dacice s-au ciocnit de mai multe ori - fluturii pădurilor din zonele deluroase, se îndreaptă spre sud, gata să colonizeze plaiurile sălbăticite de la poalele Munților Țarcu.

112

Fânețele cu narcise O poiană de taiga, rătăcită de la topirea ghețarilor sub munții Retezat. Cu mult timp în urmă, aceste locuri aparțineau unei insule preistorice. Cu toate acestea, timpul se pare a fi destul de relativ în aceste zone. Este un adevărat mister cum plantele relicte ale unor vremuri glaciare pot conviețui în același mediu cu plantele și animalele dezvoltate ulterior. Tot aici, la poalele Retezatului, se află un vechi refugiu de păstori, situat aproape de ruinele medievale de la Mălăiești și Sălașu de Sus și plin de sălbăticie. Din loc în loc, mici dealuri se ridică dintre întinderile de ierburi pentru a oferi o panormă specială asupra întregii depresiuni a Hațegului. Pentru fluturi, aceste locuri sunt adevărate jungle vegetale, cu ochiuri mai mlăștinoase, pline de flori hrănitoare și râuri cu liziere de arbori și arbuști.

114

Cluj

Arad Alba-Iulia Deva Timișoara

Sibiu

Lugoj Cluj

Hațeg Bucharest

Reșiţa

Caransebeș

Petroșani

Tîrgu Jiu

Rîmnicu Vîlcea Bucharest

Drobeta - Turnu Severin

Tuștea

General Berthelot

Răchitova

Haţeg

Tuștea

Densuș Pădurea cu Zimbrii

Sântămaria Orlea Totești

Mănăstirea Prislop Densuș

Sântămaria Orlea Totești

Ciopeia

General Berthelot

Răchitova

Poieni

Tuștea Peșteana

Mănăstirea Prislop

Haţeg

Peșteana

Sânpetru

Ciopeia

Pădurea cu Zimbrii

Fizești

Sânpetru

Poieni Densuș

Ostrov

Sântămaria Orlea

Fizești

Totești

Pui

Ostrov

General Berthelot

Răchitova

Sarmizegetusa

Tuștea Poieni

Haţeg

Ciopeia Sălașu de Sus Sânpetru

Peșteana

Clopotiva

Mălăiești

Sântămaria Orlea Totești

Mănăstirea și Cetatea Colț

Sarmizegetusa

Mălăiești

Râu Bărbat Mănăstirea și Șerel Cetatea Colț

Peștera

Râu Bă Șerel

Pui

Peștera Baru

Sălașu de Sus Crivadia

Râu de Mori

Clopotiva

Suseni

Ciopeia

Mălăiești Șerel

Sânpetru

Cheile în granit Mănăstirea și Cetatea Colț

Poieni

Râu de Mori Suseni Fizești

Suseni

Ostrov

Peșteana

Pui

Râu de Mori

Clopotiva

Densuș

Sălașu de Sus

Sarmizegetusa

Cheile Râu Bărbat în granit Baru

Peștera

Fizești Crivadia

Ostrov Pui

Cheile granit Sălașu deînSus

Sarmizegetusa Clopotiva

Râu de Mori Suseni

Mălăiești

Râu Bărbat Șerel Peștera

Baru

Mănăstirea și Cetatea Colț Crivadia

Cheile în granit

AURILOR T OZ AR IN A

A

AR CU

H

L

D

O E

TE G

PA

HA

RK

ULUI

GEOP

G TE

O C

T UN

RY DINOSA

UR

G

Haţeg Country Dinosaurs Geopark

AURILOR T OZ AR IN A

A

AR CU

H

L

D

O E

EG

PA

HA T

RK

ULUI

GEOP

G TE

O C

T UN

RY DINOSA

UR

G

Geoparcul Dinozaurilor

Ţara Haţegului

D

OZ IN

ILOR AUR

TAR A H

- GEOPA

RC UL

UI UL EG AT

O C

EO

R PA

K

HA TE G

T UN

G

RY

DINOSA UR

Haţeg Country Dinosaurs Geopark

D

OZ IN

ILOR AUR

TAR A H

- GEOPA

RC UL

UI UL EG AT

O C

EO

R PA

K

HA TE G

T UN

G

RY

DINOSA UR

D

OZ IN

ILOR AUR

TAR A

H

RC UL

UI UL EG AT

Geoparcul Dinozaurilor - GEOPA

Ţara Haţegului O C

EO

R PA

K

HA TE G

T UN

G

RY

DINOSA UR

Haţeg Country Dinosaurs Geopark

- GEOPA

K

R PA

ILOR AUR

TAR A

H

HA TE G

O

OZ IN

UI UL EG AT

RC UL

D

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF