Fisa de Lectura de Veghe in Lanul de Secara

January 2, 2017 | Author: camitokes | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Download Fisa de Lectura de Veghe in Lanul de Secara...

Description

FISA DE LECTURA Opera epica Am inceput lectura in data de 18.12.2013 Am terminat lectura in data de 25.12.2013 Titlul operei literare: De veghe in lanul de secara Autorul: J. D. Salinger Opera face parte din volumul: De veghe in lanul de secara Editura: Univers Anul aparitiei volumului: 1997 Alte opere ale autorului: “Noua povestiri” Genul literar: Opera apartine genului epic. Specia literara: roman Opera e structurata in: capitole. Locul desfasurarii actiunii: Pencey, New York Timpul desfasurarii actiunii: Pe parcursul catorva zile, in secolul xx. Naratorul: Narator-personaj, relateaza la persoana I singular. Personajul principal Personajul principal este un adolescent, pe nume Holden Caufield ce provine dintr-o familie bogata, cu doi frati si o sora: unul mai mare pe nume D.B., care este scriitor la Hollywood, unul mai mic pe nume Allie care a murit de leucemie cu putin timp in urma si o sora in clasa a IV-a pe nume Phoebe. Personajul-narator povesteste de ultimele lui zile petrecute la scoala Pencey, deoarece era coregent la trei obiecte din patru si acum inainte de vacanta de Craciun urma sa fie exmatriculat pentru a treia oara, deoarece el a mai fost dat afara si de la Whooton si Elklor Hills. Holden nu era un elev silitor si nici un exemplu drept de urmat deoarece fuma. Autorul il caracterizeaza pe un coleg cu doi ani mai mic ca el pe nume Ackley. Acesta este un personaj secundar. El este descris in opera, autorul folosind adjective care nu il avantajeaza: “Magarul de Ackley baga nasul peste tot”; “Tipul asta avea de toate. Sinuzita, cosuri, dinti stricati, gura ii mirosea, unghiile i se rupeau. Iti facea mila bietul nepricopsit.” Momentele subiectului In expozitiune, autorul isi descrie familia, prezinta locul in care se desfasoara actiunea si prezinta situatia in care acesta se afla. Actiunea este declansata de un meci de fotbal la care trebuia sa fie present, ca sef al echipei. El nu s-a dus la acel meci deoarece dorea sa isi ia ramas bun de la batranul Spencer, profesorul de istorie. Din pricina unei fete pe nume Jane Gallagher are loc o bataie intre Holden si Stradlater. Dupa acel incident el se hotaraste sa plece la New York. Parintii lui aveau sa afle despre exmatriculare printr-o scrisoare de la director.

Dupa ce ajunge la New York, au loc niste incidente cu trei fete “proaste si urate”. Apoi se intalneste cu o prietena a lui D.B.; voind sa scape de ea se intoarce la hotel cu o prostituata. A doua zi isi da intalnire cu o veche prietena pe nume Sally pe care o duce la teatru, patinuar si intrun bar, unde incearca sa o convinga sa plece impreuna intr-o excursie sis a scape de tot. Sub influenta alcoolului, personajul principal se gandeste la moarte si ca va fi din nou impreuna cu Allie. Cum statea si reflecta la toate acestea s-a gandit sa o viziteze si la o strategie de a intra in casa fara sa-l vada parintii. Dupa ce au discutat putin, dora sa si-a dat seama ca a fost dat afara si nu a mai dorit sa discute cu el. De aici el a plecat la domnul Antoline, unde si-a petrecut o noapte, dar dimineata speriat de gandurile ascunse ale profesorului sau de engleza a plecat la gara. Punctul culminant al romanului este momentul in care citeste un articol si isi da seama ca este bolnav (posibil cancer) si, gandindu-se iar la moarte a sunat-o pe Phoebe sa-si ia ramas bun. Aceasta era pregatita sa fuga de acasa impreuna cu fratele sau dar, in cele din urma se hotarasc sa ramana acasa. Deznodamantul acestui roman este neintregirea familiei Caulfield. Modurile de expunere Modurile de expunere predominante in aceasta opera sunt naratiunea (“Ed Banky era antrenorul de baschet de la Pencey. Amicul Stradlater era una din simpatiile lui, fiindca juca centru in echipa, si Ed Banky ii imprumuta masina de care ori i-o cerea” – pag. 45) si dialogul (“Nu poti gasi nici un singur lucru. / -Ba da, pot. Pot. / -Atunci spune.” –pag. 174). Caracterizarea personajului Dintre toate personajele eu am ales s ail caracterizez pe fratele lui Holden, Allie. Autorul il descrie pe Allie ca fiind cincizeci de ori mai destept decat Holden; mandria mamei si a profesorilor: “Nemaipomenit de destept. Profesorii lui ii scriau mereu mamei ce placer e sa ai un elev ca Allie.”. Allie era un baiat roscat, dar el nu semana niciodata cu toate ca se spune ca persoanele cu parul rosu se infurie. Autorul il descrie pe Allie cu dragoste si dor: “Dar Allie nu era numai cel mai destept membru al familiei noastre, era si cel mai dragut, in multe privinte. Nu se certa niciodata cu nimeni.“. Titlul operei: Semnificaţia titulului o găsim în cântecul pe care Holden îl ascultă şi în care se regăseşte. Pentru el acel "catch" ("Catcher în the Rye -Original Title) reprezintă ultima încercare de a prinde inocenţa şi copilăria şi de a-i interzice să mai plece. Dorinţa de a rămâne copil şi-o exprimă în mod vădit prin afirmaţiile şi reacţiile pe care le are atunci când are ocazia să-şi

exploreze sexualitatea: "Nu înţeleg sexul. Serios, mă străduiesc dar pe cuvânt dacă îl înţeleg". Holden e un copil mare, un copil gata să facă "marele pas" în lumea adulţilor, o lume pe care n-o accepta şi în care refuză să pătrundă. Citate preferate  “Asta se intampla cu oamenii care la un moment dat in viata au cautat ceva ce nu puteau gasi in mediul inconjurator. Sau care si-au inchipuit ca nu-l pot gasi. Si care atunci au renuntat sa mai caute. Au renuntat, inca inainte de a fi inceput sa caute cu adevarat.” (pag. 190)  “Caracteristica omului necopt e ca vrea sa moara eroic pentru o cauza, in timp ce caracteristica omului matur e dorinta de a trai modest in slujba ei.” (pag. 191) Impresii personale Mie mi-a placut aceasta lectura deoarece este vorba despre metamorfozele care au loc in sufletul unui adolescent neajutorat inca in viata. As fi dorit ca la sfarsitul romanului Holden sa fie sanatos.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF