Factorii de Productie

November 19, 2017 | Author: James Cash | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

Factori de productie...

Description

Factorii de produţie 1.1 Factorii de producţie – reprezintă un ansamblu de elemente care participă la producerea bunurilor şi serviciilor. Economiştii clasici considerau că pentru a produce bunuri si servicii era necesară utilizarea unor resurse sau factori de producţie: pământul, munca si capitalul. Această clasificare a factorilor continuă să fie foarte utilizată şi în prezent, factorul de pământ fiind înlocuit cu unul mai general – natura. În Anglia secolului XVIII existau trei clase sociale clar diferenţiate: aristocraţia, proprietara pământului, burghezia, proprietara capitalului si muncitorii. Justificarea veniturilor aristocraţiei si burgheziei rezultă din retribuţia factorilor de care dispuneau şi pe care îi dedicau producţiei. Astăzi clasificarea a pierdut mult din sensul de atunci. Nu există azi o aristocraţie moşieră separată de burghezie si frecvent se întâlnesc muncitori, care să deţină câteva acţiuni şi să fie şi proprietari ai unei locuinţe. Clasicii credeau, că pentru a se dezvolta economic, pentru a produce mai mult, era suficientă cresterea cantităţii factorilor disponibili, in principal munca si capitalul. Acum se ştie, că rolul cel mai important in creşterea economică îl au avansurile in cunoaşterea ştiinţifică şi tehnică. Putem astfel adăuga la cei trei factori productivi încă doi: cunoştinţele umane, care sunt incluse in factorul de muncă (know-how) si tehnologia, sau simplu tehnica, care este încorporată in capital. În economia de piaţă factorii de producţie sunt concentraţi în proprietatea agenţilor economici. Ei îşi asumă direct sau indirect responsabilitatea utilizării factorilor de producţie în activităţi impuse pe piaţă cu respectarea reglementării respective. Factorii de producţie sunt legaţi de resurse, utilizând factorii de producţie înseamnă a consuma resursele. Factorii de producţie contribuie la creşterea activităţii şi volumului producţiei dacă acordul calităţii ţi eficienţei utilizării factorilor este preponderant atunci dezvoltarea este intensivă. Dacă creşte calitatea producţiei atucni dezvoltarea este extensivă(creşte calitativ). 1.2 Analiza factorilor de producţie 1. Munca – este o activitate conştientă orientată spre un anumit scop. Prin muncă se înţelege activitatea umană, atât cea fizică cât şi cea intelectuală. În realitate, toată activitatea productivă realizată de o fiinţă umana cere întotdeauna un anumit efort fizic si cunoştinţe anterioare. 2. Natura – este un factor de producţie, un ansamblu de elemete natural la care omul face apel pentru a produce şi a le influenţa prin muncă. Natura ne asigura cu material prime. 3. Capitalul – este totalitatea bunurilor destinate activităţilor economice pe baza cărora se obţin alte bunuri şi servicii. Capitalul reprezintă ansamblul de resurse produse de mâna omului, de care este nevoie pentru a fabrica bunuri si servicii: maşinile sau instalaţiile industriale, de exemplu.

1

Bunurile care constituie capitalul se mai numesc bunuri intermediare deoarece cu ajutorul lor se obţin alte bunuri. Capitalul se clasifică în: 1. Capital fix – este capitalul alcătuit din bunuri care sunt folosite la mai multe cicluri de producţie. El se uzează treptat şi peste o bucată de timp, după ani de utilizare este înlocuit cu altul. 2. Capital circulant – este alcătuit din bunuri care sunt consumate în decursul a unui ciclu de producţie şi trebuie înlocuit cu altele noi.

1.3 Utilizarea factorilor de producţie Orice activitate economică se bazează pe utilizarea factorilor de producţie. Volmul, structura şi calitatea utilizării depind de natura activităţii ce se desfăşoară din domeniile sale şi de abilitatea întreprinzatorului. Fiecare factor de producţie se utilzează în careva domenii a economiei, iar totalitatea lor formează diviziunea muncii. Se pot evidenţia activităţi industriale, agricole, de construcţii, de transporturi, comerciale, bancare, etc... Iniţiativa întreprinzătorilor se concentrează de fapt în îmbinarea factorilor de producţie ceea ce înseamnă, contopirea a cel puţin 2 factori din care se obţin bunuri şi servicii. Aceleaşi bunuri şi servicii pot rezulta din modalităţile diferite de îmbinare deoarece factorii de producere au un caracter limitat, iar necesităţile de serviciu trebuie satisfăcute prin sporirea modalităţilor de îmbinare şi de păstrare doar pe acelea care sunt mai eficiente. Substituirea se realizează în urma unor calcule de eficienţă făcute în funcţie de: 1. Productivitatea marginală a fiecărui factor care constă în sporuil de producţie, obţinut prin ceşterea cu o unitate a factorului respectiv, ceilalţi factori însă rămân constanţi. 2. Rata marginală de substituire - reprezintă cantitatea necesară dintr-un factor de producţie şi anume pentru a compensa scăderea producţiei care ar surveni din diminuarea cu o unitate a unui factor. 3. Randamentul exprimal a fiecărui factor de producţie – cât mai mul poate spori un factor în condiţiile care ceilalţi rămân constanţi pentru a atinge volumul maxim de producţie. 1.4 Consumul factorilor de producţie Consumul fiecărui factor de producţie are mai multe aspecte specifice care decurg din natura sa, din activitatea în care este utilizat, a bunurilor sau serviciior produse. 1. Consumul factorului de capital – cele 2 componente ale sale diferă ca consum: capitalul circulant şi fix deşi presupun transformarea bunurilor din care este format dintr-un singur ciclu de producţie.

2

2. a) Capitalul fix participă la mai multe cicluri de producţie transformându-se sau uzându-se spre sfârşit. Astfel, un război de ţesut participă ani de zile la producerea stofei, deci la multe cicluri de producţie, se uzează treptat, adică se depreciază întreg procesul, îmbrăcând forma valorică de amortizare. b) Consumul capitalului circulant presupune includerea integrală în forma materială – iniţială sau transformată – a bunurilor din care este format în rezultatele producţiei, în cadrul fiecărui ciclu de fabricaţie. Spre deosebire de consumul capitalului fix, care se înregistrează numai in expresie bănească, consumul capitalului circulant apare atât în expresie fizică, dar si valorică. 3. Consumul factorului de muncă – poate fi exprimat fizic prin timpul de muncă şi valoarea prin aceea ce plătesc întreprinzătorii pentru a procura prin intermediul salariului. 4. Consumul factorului de natură – acest factor nu se cinsumă încât este renovabil în cazul unor materii prime...

Cuprins 1) Factorii de producţie................................................................1 2) Analiza factorilor de producţie.................................................1-2 3) Utilizarea factorilor de producţie.............................................2 4) Consumul factorilor de producţie............................................2-3

3

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF