eseu sociologie

September 30, 2017 | Author: Cristina Costetchi-Catansus | Category: N/A
Share Embed Donate


Short Description

despre importanta sociologiei...

Description

Sociologia este o ştiinţă socială relativ tînără,cu menirea de a cerceta omul la nivel de parte integrantă a societăţii ce formează grupuri,asociaţii şi instituţii.Pe parcursul dezvoltării acestui studiu ca ştiinţă,sociologia a devenit o componentă importantă a unui complex de cunoştinţe unde interacţionează cu psihologia,istoria,geografia umană şi altele. Sociologia cuprinde diferite părţi ale realităţii sociale, respectiv diferite subsisteme ale socialului(economic, politic, juridic, etc.), surprinzînd modul în care acestea interacţionează între ele şi cu sistemul societal global.

În zilele noastre asistăm tot mai mult la o mişcare puternică de convergenţă şi de unificare a socilogiei, în sensul că teoria sociologică ţine seama tot mai mult de rezultatele sociologiei istorico-etnografice şi a celei empirice, aplicate, iar acestea din urmă, la rândul lor fac încercări tot mai susţinute de generalizare şi teoretizare, până la stabilirea unor principii şi legităţi de valoare tot mai extinsă.În urma unui studiu efectuat printre sociologi cu scopul de a extrage temele comune de cercetari in domeniul sociologiei din toată lumea,s-a constatat că cele mai des studiate sunt: cultura umană ,actele şi relaţiile sociale,instituţiile sociale de bază şi procesele sociale fundamentale.Prin demersul funcţiilor bine întemeiate,sociologia îşi îndeplineşte rolurile şi astfel se evidenţiază importanţa pe care o are în lumea contemporană. Importanţa de prim rang a sociologiei o formează descrierea realităţii sociale în plină desfăşurare.Utilizînd metoda numită observaţia,sociologii alcătuiesc un „proces verbal” a acţiunilor societăţii la care ei asistă,de exemplu comportamentul copiilor ce sunt lăsaţi sub tutela buneilor.Sociologia urmăreşte descoperirea legăturilor esenţiale care formează regularităţile vieţii sociale într-o anumită societate şi într-o perioadă istorică mai lungă sau mai scurtă. Nefiind numai o ştiinţă a fenomenelor sociale, ea pătrunde în esenţa societăţii, ceea ce presupune descoperirea raporturilor lăuntrice fundamentale dintre procesele şi fenomenele vieţii sociale.Însă sociologia nu se poate limita doar la observaţiile pe care le face şi expunerea acestora,ci îşi asumă responsabilitatea de reporter al adevărului a unor probleme netransparente.Ea semnalează dificultăţile şi contradicţiile vieţii sociale,iar analizînd aceste probleme,sociologia obţine un aspect deosebit de important,pe care nu-l prezintă nici una dintre disciplinele asemănătoare.Ea elaborează propuneri,ipoteze şi schiţe în direcţiile de soluţionare şi analize de dezvoltare a societăţii. Un alt rol important pe care în prezintă sociologia este cel educativ. Predarea sociologiei dezvăluie necesitatea apărării statului de drept, înţeles ca o stare naturală (în care drepturile omului stau deasupra oricăror reglementări pozitive), normală şi firească a societăţii moderne, ca structurare funcţională, bazată pe separaţia puterilor, opusă nerespectării legilor autentice şi

normelor etice ca şi destructurării sau anomiei generalizate. . Cursurile de sociologie răspund scopurilor generale ale educaţiei. Ele conferă cunoştinţe sistematice despre ansamblul relaţiilor sociale, despre un domeniu sau altul al acestei realităţi, raportate întotdeauna la ansamblul ei. În felul acesta sociologia oferă o imagine globală explicativ-interpretativă despre lumea socială. În viziunea mea,trăind într-o lume cu crize economice,politice şi de epuizare a valorilor,societatea are dreptul la o asemenea ştiinţă ca sociologia.Acest haos continuu de luptă împotriva poluării sau industrializării,a integrării sau obţinerii independenţei,ce formează o impresie de al treilea război mondial,îşi poate gasi un fir de salvare în soluţiile pe care le oferă sociologia. Caracterul său este conferit nu numai de natura studiilor pe care le efectuează, ci şi deimplicarea ei în acţiunea socială, aportul său, dacă este luat în consi-derare, putând influenţa benefic actul decisional.În lipsa unui punct de sprijin care oferă date oficiale despre prezenţa sau posibilitătea existenţei unei probleme în societatea,acestea nu numai că vor fi neobservate ci şi ocolite.

View more...

Comments

Copyright ©2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF